Υπέρυθρη φωτογραφία - Infrared (IR)

Re: Απάντηση: Υπέρυθρη φωτογραφία - Infrared (IR)

Το πατρικό έμπαζε πάντα φως έτσι έριχνα και μια κουβέρτα πάνω μου -bye-

Πολύ όμορφες Κώστα.
Έχω να τραβήξω υπέρυθρο από την εποχή του Kodak High Speed Infrared.....
Kαι για όσους δεν γνωρίζουν επρόκειτο για α/μ φίλμ το οποίο φόρτωνες στην κάμερα σε πλήρες σκοτάδι, καθώς ήταν τόσο ευαίσθητο που αν το έβγαζες από την συσκευασία του...bye bye!!

Άλλη ομορφιά!!

Πραγματι Βασίλη, οι υπέρυθρες φωτογραφίες έχουν την δικη τους Θαλεγα άγρια ομορφιά ειδικά οι Α/Μ

Πολύ όμορφες Κώστα.
Έχω να τραβήξω υπέρυθρο από την εποχή του Kodak High Speed Infrared.....
Kαι για όσους δεν γνωρίζουν επρόκειτο για α/μ φίλμ το οποίο φόρτωνες στην κάμερα σε πλήρες σκοτάδι, καθώς ήταν τόσο ευαίσθητο που αν το έβγαζες από την συσκευασία του...bye bye!!

Βασίλη από εσένα είναι διπλή χαρά ένας καλός λόγος μιας και είσαι παλιός στο σπορ , εγώ δεν ασχολήθηκα με το υπέρυθρο τη δύσκολη εποχή του φιλμ αλλά τώρα του δίνω και καταλαβαίνει :twoguns:

Αύριο θα βάλω δυο τελευταίες που κράτησα για να κλείσει εκείνη η ωριαία πρωινή βόλτα, η γυναίκα μου δεν με άντεξε μέχρι το τέλος και την έκανε, οπότε στο τέλος αφιέρωσα πιο πολύ χρόνο στο κάδρο.

:grandpa:Μάλιστα την μια φωτό θα την αφιερώσω στον Billy the kid γιατί μου θυμίζει λίγο Φαρ Ουστ οταν την κοιτάζω

Περιμένω τότε!!

Μια από το μακρινό ( ; )1996, Νikon F2A, Nikkor 16mm fisheye, Kodak High Speed Infrared εμφανισμένο με Kodak HC-110 και τυπωμένο σε Ilford Multigrade.
Πρόκειται για την πύλη του προϊστορικού (δρυοπικού) κάστρου Άρμενον, στην κορυφή του όρους των Στύρων στη Νότια Εύβοια.

Από κόκκο άλλο τίποτα!:flipout:

Attachments

• zeus.jpg
    zeus.jpg
    300.3 KB · Views: 155
Βασίλη δεν με χαλάει καθόλου, ίσα ίσα ο κόκκος την κάνει πιο υποβλητική την θεματολογία σου, τον χρησιμοποιώ και εγώ τεχνητά αρκετες φορές.

Ημουν ασυνεπής όμως , αύριο θα τις ανεβάσω τελικά, εχθες έκανα επίσκεψη στην μητέρα μου μετά από 3 μήνες σχεδόν λόγω της όλης κατάστασης και δεν ημουν γραφείο όπου τις έχω αποθηκευμένες στο δισκο.

Θα με κανετε να αρχισω τις hackιές

Αντε μπράβο να γίνουμε πολλές :Banane0:

και η δευτερη επειδή όταν την είδα μου θύμισε ολίγον σκηνικό Φαρ Ουεστ (σε πόλη) είπα να την αφιερώσω στον Billy the Kid :violent-smiley-030:

_1070600_Nik_export.jpg

Απάντηση: Re: Απάντηση: Υπέρυθρη φωτογραφία - Infrared (IR)

Που είσαι βρε ψυχή! άντε μπράβο μην νιώθω μοναχός :2thumb22sup:

Δημήτρη η μεσαία μου αρέσει πιο πολύ από την τριλογία κυρίως ως κάδρο και δενει αρμονικά στο βιομηχανικό σκηνικό η όπως <τη γέννησε η μηχανή> απόχρωση άνευ επεξεργασίας του υπέρυθρου της PL5 , αν θυμάμαι το φίλτρο που της είχα βαλει ήταν 680nm και αφήνει να περναει πιο πολύ κόκκινο από το κλασσικό IR720nm.

Άρχισε να παίζεις και με αντίστροφη των χρωμάτων, με λίγη προσπάθεια στην επεξεργασία θα βρεις νέες διαδρομές που ίσως σου αρέσουν. Το πιο εύκολο είναι η μετατροπή σε Α/Μ με πείραγμα κυρίως στο contrast ώστε να υπάρχει η απαραίτητη αντίθεση φωτεινών σκοτεινών.

Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Υπέρυθρη φωτογραφία - Infrared (IR)

καλημέρα Κώστα και σε ευχαριστώ άλλη μια φορά για τα "tips"....εκτιμώ οτι θα είμαι πολύ πιο ενεργός φωτογραφικά στο επόμενο διάστημα...η επαγγελματική πίεση δεν τελειώνει ποτέ εξάλλου....Πιο συγκεκριμένα οσον αφορά το Α/Μ, το έτοιμο mode σε grainy film (κοκκώδες) που έχει η olympus δίνει ακομα καλύτερα αποτελέσματα στην μεταποιημένη pl5 απ οτι στην νορμαλ em-10ii, έχω πολλά πλάνα -ειδικά σε εγκαταλελειμένα κτίρια - που θα ανεβάσω κατά διαστήματα.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Υπέρυθρη φωτογραφία - Infrared (IR)

Ναι μπορείς να το χρησιμοποιήσεις το συγκεκριμένο αλλά θα εχεις πάντα το ιδιo πάντα κάτω look, καλύτερα είναι να το κανεις με επεξεργασία όταν αποκτήσεις εμπειρία ποσο υπέρυθρο φως έχει μέσα η φωτογραφία για να πουσαρεις την φωτό σε contrast μετά στο Α/Μ.

Βέβαια αυτό δεν το καταλαβαινεις από την αρχή όταν τραβάς χωρίς να βλέπεις την Α/Μ έκδοση και πολλές φορές βοηθάει να το εχεις έτοιμο την ώρα της λήψης σε ένα ασπρόμαυρο προφίλ, βλέπεις ανάλογα με την γωνία λήψης στο κάδρο ποσο αλλάζει το contrast από το υπέρυθρο φως.

Εγώ αυτό που έχω κάνει (γιατί βρίσκω το grainy BW λίγο βαρύ και μονότονο) είναι οτι έχω σώσει σε Custom χρωματικό προφίλ σε μνήμη το κλασσικό ασπρόμαυρο της G3 (που έχω τώρα) και έχω πειράξει λίγο τα slider σε contrast και sharpness ώστε να το μπουσταρει άμεσα η μηχανή. Μπορείς να το κανεις και στην PL5 (νομίζω στο είχα έτοιμο σε μνήμη δεν ξέρω αν το πείραξες), αν αφαιρέσεις και το φίλτρο θορύβου τελειως (off) θα πάρεις και λίγο κόκκο αν σου αρέσει. :operator:

Στην ΕΜ1 που προορίζω για την επόμενη υπέρυθρη μου έχω τη δυνατότητα να φτιάξω και καμπύλη φωτεινών σκοτεινών της αρεσκείας μου ώστε να έχω μεγαλύτερη επιροη στο contrast αλλα δυστυχώς η παλιά G3 δεν έχει τέτοια επιλογή, όταν με το καλό μετατρεψω την ΕΜ1 θα γλιτώσω πιο πολύ χρόνο στην επεξεργασία που και εμένα με κουράζει γενικά (όχι τόσο όμως όταν ασχολουμε με το υπέρυθρο).

Απάντηση: Re: Υπέρυθρη φωτογραφία - Infrared (IR)

Δημήτρη κάτι τελευταίο , είδα πριν λίγο τις φωτό στο Flickr όπως και αυτές της μακράς έκθεσης όπου εχεις κλείσει διάφραγμα στο 12-40/2.8 σε f16 , καταλαβαίνω οτι για την ΜΕ ήθελες μεγάλους χρόνους και ίσως δεν είχες το κατάλληλο ND φίλτρο. Γενικά απέφυγε σε m43 διάφραγμα μεγαλύτερο από f11 γιατί η περιθλαση ρίχνει πολύ την οξυτητα του φακού. Χρησιμοποίησε το μόνο όταν εχεις πολύ κοντινά αντικείμενα και θες να γράψει και όλο το βάθος (π.χ κάδρο με βάρκα κοντινή) ή θέλεις να έχεις starbursts κλπ, άλλη προσέγγιση θέλει η FF μηχανή, άλλη το m43

Στο υπέρυθρο ειδικά θέλει διπλή προσοχή γιατί ορισμένοι φακοί βγάζουν επιπλέον και hot spot σε πιο κλειστά διαφράγματα (κυκλική απώλεια σε contrast /sharpness) και πολύ άσχημο flare αν μπει φωτεινή πηγή στο κάδρο. Δοκίμασε διάφορα διαφράγματα στο ίδιο θέμα να δεις πως αποδίδουν και κατέγραψε την καλύτερη απόδοση ειδικά στο ευρυγώνιο π.χ. στα 12mm στον 12-40/2.8. Το f10 που εχεις επιλέξει στην μεσαία φωτό φοβαμαι έχει ρίξει αρκετά την οξυτητα στα φουγάρα.

Last edited:
Re: Απάντηση: Re: Υπέρυθρη φωτογραφία - Infrared (IR)

Κώστα , ειλικρινά δεν έχω λόγια για το γεγονός οτι μας μεταφέρεις τις αστείρευτες γνώσεις σου απλόχερα και προσπαθείς να μας κάνεις καλύτερους συνέχεια!!!
Δεν μπορώ να μην συμφωνήσω σε όλα οσα γράφεις, με την olympus παντα προσέχω να μην "προσπερνάω" το f11 , στις δυο φωτο που ειδες που εχω f16 είναι στο δειλινο της τελευταίας Κυριακής πριν το lockdown , εχω στήσει τρίποδο στο λιμάνι της Κύμης και πίσω περνάει το περιπολικό "φωνάζοντας" με την ντουντούκα να μαζευτεί ο κόσμος που περπατούσε, δεν είχα χρόνο να προσθέσω αλλο ενα φίλτρο nd για να κατεβάσω τιμή στο f.
Οι παρατηρήσεις σου επίσης για την οξύτητα στο υπέρυθρο είναι ορθότατες, εαν δεν δώσει προσοχή κανείς παίρνει απο εντυπωσιακά έως μετριότατα αποτελέσματα με τον ίδιο φακό.

Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Υπέρυθρη φωτογραφία - Infrared (IR)

Πρώτες μου φωτό υπέρυθρες απο την νέα μετατροπή που έκανα, μηχανή full specrtum ΕΜ1 , φακός Lumix 100-300 με φίλτρο IR 720nm

_8090192_Nik_export.jpg

_8090199_Nik_export.jpg

φακός 60mm/2.8 macro , χωρίς φίλτρο , Philips ΒΧ350A μοντέλο 1955 , κάποια στιγμή θα βρώ χρόνο να ασχοληθώ να το αναζωογονίσω

_8090249_Nik_export.jpg

Ευχαριστώ Δημήτρη ,

Τα δείγματα τα έβγαλα το πρωί της Κυριακής που ψιλοβρέχε από το μπαλκόνι του σπιτιού , στην πρώτη ίσως διακρίνονται και οι σταγόνες της βροχής