Υποβάθμιση....dslr-->> compact...

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,609
Είναι κάτι που το σκέφτομαι σοβαρά τον τελευταίο καιρό...
Μετά από αρκετές περιπλανήσεις στη ζωή μου με dlr και τα τελευταία 5 χρόνια με dslr άρχισα να επιθυμώ την απλότητα και το downsizing (όπως άλλωστε σε διάφορες άλλες μου δραστηριότητες).
Εχοντας ήδη ένα συστηματάκι βασισμένο σε canon (400D, 17-40, 70-200 και 420 φλας) άρχισα να βλέπω την LX3....

Το κρίσιμο και ίσως μοναδικό ερώτημα (εκτός φυσικά από το εάν βρίσκετε το εγχείρημα βιώσιμο) είναι: πως τα πάει η lx3 με την ταχύτητα λήψης ?
πχ θέλει κόσμο στημένο που να λέει τυρί ή μπορείς να τραβήξεις άνθρωπο που περπατάει και να τον δεις όντως να περπατάει και όχι να έχει φτάσει στον προορισμό του ?

υπερηχητικέ μου φίλε, στο μυαλό μου είσαι :)

Ακριβώς τα ίδια, είχα 2 DSLR's αλλά με είχε κουράσει το κουβάλημα και στο τέλος το αποτέλεσμα ήταν να βρίσκομαι σε καταπληκτικά μέρη και να μην μπορώ να τα αποθανατήσω..

Η λύση ήρθε με την LX3. Την έχω σχεδόν πάντα μαζί μου, είναι τόσο κόμπακτ και βγάζει ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΕΣ φωτογραφίες.. ειδικά σε σκοτάδια, με τον φωτεινό φακό της σε βγάζει ασπροπρόσωπο..

Είχα πάρει και την G9 για κόμπακτ, αλλά καμια σχέση με την LX3.

ωραία μεν...αλλά το ερώτημα παραμένει...

αποφασίζω την χ στιγμή και ψ κλάσμα δευτερολέπτου και πατάω το κουμπί.
Μέχρι τώρα μόνο η dslr κατάφερε να μου αποτυπώσει την Χ+ψ στιγμή ή έστω την Χ+ψ+δ (όπου δ->0)
Αντίθετα με τις κόμπακτ που είχα (g2 g5) αποτύπωνα το Χ+ψ+Χ1 όπου Χ1 της τάξης του Χ....
Προφανώς η καθυστέρηση που με ενοχλεί είναι αυτή της απενεργοποίησης του ccd από προεπισκόπηση σε λήψη....

Καθ'ότι κάτοχος της LX3 με εμπειρία από D30, 20D, 5D, θα πω ότι σίγουρα υστερεί η LX3 σε σύγκριση με DSLR όσον αφορά την ταχύτητα με την οποία σε πραγματικές συνθήκες μπορείς να αποτυπώσεις μια στιγμή στον λιγότερο δυνατό χρόνο και πόσο μάλλον όταν το θέμα είναι κινούμενο...
Θα το πεις και το cheese, ναι, αλλά συνολικά η LX3 ικανοποιεί με την ευελιξία και τον φωτεινό φακό της. Τη συνιστώ ανεπιφύλακτα ως συμπλήρωμα του ήδη υπάρχοντος DSLR setup σου.

Θα το πεις και το cheese, ναι, αλλά συνολικά η LX3 ικανοποιεί με την ευελιξία και τον φωτεινό φακό της. Τη συνιστώ ανεπιφύλακτα ως συμπλήρωμα του ήδη υπάρχοντος DSLR setup σου.

ως συμπλήρωμα δεν το συζητώ...

Αλλά ως αντικατάσταση ?

Γύρνα γύρνα στο φίλμ! :marchmellow::marchmellow:
Πήρα μια μικρή Pentax MX που με τον 50αρη χωράει σε τσέπη μπουφάν και είναι και πανάλαφρη... Αφου το ξέρεις το θές!!! χεχε

Σοβοαρά όμως δεν νομίζω οτι μια κόμπακτ θα μπορέσει να φτάσει μια DSLR στην ταχύτητα. Αν αυτό είναι το ζητούμενο δύσκολα θα σε καλύψει.

Last edited:
Για αντικατάσταση; Χμμ, αν βγάζεις αραιά και που μερικές φωτό, π.χ. σε εκδρομές, οικογένεια, φίλους, τότε καλύπτεσαι με την LX3.
Ειδάλλως:
- Σε εσωτερικές λήψεις θα σου λείψει η ευελιξία του 420.
- Σε εξωτερικές ευρυγώνιες θα σου λείψει ο κορεσμός των χρωμάτων του 17-40. Οι φωτός σου θα είναι καλές, αλλά όχι και για κορνίζα.
- Αν βγάζεις συχνά φωτό με τον 70-200, θα κλάψεις γιατί το ζουμ της LX3 δεν καλύπτει καν αυτές τις αποστάσεις.

Γύρνα γύρνα στο φίλμ! :marchmellow::marchmellow:
Πήρα μια μικρή Pentax MX που με τον 50αρη χωράει σε τσέπη μπουφάν και είναι και πανάλαφρη... Αφου το ξέρεις το θές!!! χεχε

Σοβοαρά όμως δεν νομίζω οτι μια κόμπακτ θα μπορέσει να φτάσει μια DSLR στην ταχύτητα. Αν αυτό είναι το ζητούμενο δύσκολα θα σε καλύψει.

η ΜΧ με τον 40άρη της χωράει σε τσέπη.
Εχω κρατήσει ήδη την MEsuper με τον 50άρη της και δεν τη δίνω με τίποτα...

Για αντικατάσταση; Χμμ, αν βγάζεις αραιά και που μερικές φωτό, π.χ. σε εκδρομές, οικογένεια, φίλους, τότε καλύπτεσαι με την LX3.
Ειδάλλως:
- Σε εσωτερικές λήψεις θα σου λείψει η ευελιξία του 420.
- Σε εξωτερικές ευρυγώνιες θα σου λείψει ο κορεσμός των χρωμάτων του 17-40. Οι φωτός σου θα είναι καλές, αλλά όχι και για κορνίζα.
- Αν βγάζεις συχνά φωτό με τον 70-200, θα κλάψεις γιατί το ζουμ της LX3 δεν καλύπτει καν αυτές τις αποστάσεις.

Θα έλεγα ότι εδώ και κάποιον καιρό εμπίπτω στην κατηγορία αυτή ή των τέως της κατηγορίας που κουράστηκαν να κουβαλάνε....
1. Δεν θα έλεγα ότι το χρησιμοποιώ σε εσωτερικές πλέον...
2. Πιθανότατα ναι
3. Σίγουρα ναι, αλλά δεν βγάζω πολλές, αν και ο 24ης της lx φαίνεται πιό τραβηχτικός

άρα προτείνετε να αγοραστεί παράλληλα και αν φανεί ότι δεν φεύγει από το χέρι τότε να φύγει η 400 ?

άρα προτείνετε να αγοραστεί παράλληλα και αν φανεί ότι δεν φεύγει από το χέρι τότε να φύγει η 400 ?

Νομιζω οτι αυτη ειναι η πιο λογικη σειρα. Με την μικρη θα μπορεις να κανεις ωραια πραγματα, να αποτυπωσεις στιγμες που με την μεγαλη δεν θα μπορουσες γιατι απλως δεν θα την ειχες μαζι σου.
Κρατωντας την σε χαμηλα iso και αν θες ακομα τραβωντας και raw μπορεις να βγαλεις πολυ ωραιες φωτο ακομα και για να τις κρεμασεις στον τοιχο.
Ο πολυ φωτεινος φακος της θα σε βοηθησει το βραδυ αλλα δεν θα σου φλουταρει το background οπως ενα ανοικτος φακος μιας dslr. Oυτε φυσικα θα εχεις τους χρονους αποκρισης που ζητας. Απο καμια κομπακτ εξ οσων γνωριζω.

Ειναι μια πολυ καλη συμπληρωματικη κομπακτ μηχανη για εναν που ασχολειται με την φωτογραφια συστηματικα. Ειναι μια κομπακτ για φωτογραφους.

η ΜΧ με τον 40άρη της χωράει σε τσέπη.
Εχω κρατήσει ήδη την MEsuper με τον 50άρη της και δεν τη δίνω με τίποτα...

καλά, ο 40ρης είναι μικροσκοπικός... πάνω στη 40D μοιάζει με καπάκι σώματος.

Το μεγάλο Σάββατο, κατέβηκα Αθήνα να βρω μια μικρή θήκη για την dslr μου και βρήκα σε προσφορά την powershot A590. Επειδή την μεγάλη Παρασκευή, κατέβηκα Πλάκα και βαρέθηνα να κουβαλήσω την μεγάλη, και είδα πολύ ωραία κάδρα, αποφάσισα να την πάρω ως συμπληρωματική. Η απογοήτευση, είναι μεγάλη και να φανταστείς οτι πριν από 1 χρόνο είχα την powershot A620 και ήμουν υπέρευχαριστημένος.
Αν και δεν γνωρίζω την lx3 αλλά ούτε και την 400d, δεν σου προτείνω να μεταβείς σε compact και να δώσεις την dslr. Μετά από πολύ λίγο καιρό, θεωρώ πως θα το μετανιώσεις.

Εγω παλι, απο φωτογραφια ειμαι ασχετος...

Ειχα για δυο χρονια κομπακτ, και ημουν ευχαριστημενος...

Πηρα πριν 6 μηνες dslr και ειμαι ενθουσιασμενος...

Σημερα λοιπον, αποφασιζω να βγω βολτα στη Μπρατισλαβα οπου ειμαι για τουρισμο, εδω και μερες, οποτε λεω, τι να κουβαλω την dslr μαζι μου (με κουρασε οντως και δεν εχει και το βαρος), οτι ηταν να βγαλω το εβγαλα, ας παρω την κομπακτ... ελα ομως που βλεπω σε αφισα οτι εχει σαλονι αυτοκινητου και αποφασιζω να παω... τι το ηθελα... τα μοντελα και τα "μοντελα" ηταν εκει και αν και ακινητα τι να παρεις με την κομπακτ? Ο φωτισμος απαραδεκτος, το καδραρισμα ψιλοδυσκολο, το ζουμ αστα να πανε οσο για την ταχυτητα ληψης (τα "μοντελα" δεν περιμεναν εμενα και με τον κοσμο να πηγαινοερχεται και να χαζευει δυσκολα προλαβαινες και αυτοκινητο χωρις καποιον να κοιταει το κοντερ) αστα να πανε...

...στο γυρισμο δε, ηδη ειχε σκοτεινιασει εξω, και καθ οτι ετοιμαζουν εδω κατι εκδηλωσεις για το Σαβ/κο, ειχε πολυ υλικο για νυχτερινη φωτογραφιση... πηγε κι αυτη υπερ πιστεως...

Οποτε δυσκολη η αποφαση, νομιζω ειναι ομως θεμα συνηθειας (εκτος αν η χρηση dslr ειναι σαν το ποδηλατο, δεν .... ξεχνιεται).

Και εγώ είμαι στην σκέψη για αγορά καινούργιας ψηφιακής (compact ή dslr) και σκέφτομαι να απαρνηθώ την παλιά μου αναλογική slr, την Canon A1. Η αλήθεια είναι ότι βαρέθηκα να κουβαλάω τσάντες και μάλλον προς compact κλείνω. Με βοβίζει λίγο και αυτά που διαβάζω για τις σκόνες στις dslr πρόβλημα που δεν είχα με την παλιά μου αναλογική.

Μια που μιλάμε για compact για την Panasonic την TZ5 και την καινούργια την samsung την IT100 που τραβάνε και οι δύο video HD 720, η ΙΤ μάλιστα και με codec Η.264 έχει κανένας άποψη;

Εφόσον έχεις μάθει στην ταχύτητα της Dslr, λογικά η ταχύτητα της compact (που είναι το ζητούμενο) θα σε ξενίσει. Τουλάχιστον στην αρχή....................

Μη ξεχνάς όμως πως μετά από λίγο διάστημα θα τη συνηθίσεις.

Έτσι κι αλλιώς απ'ότι κατάλαβα, το έχεις ψιλοαποφασίσει να την αφήσεις την Dslr (την ξανακάναμε την κουβέντα πιο παλιά για την G), οπότε τα θετικά της θα σε κάνουν να ξεχάσεις την reflex σχετικά γρήγορα.

Πάντως είναι από τις καλύτερες επιλογές για compact.