Υπολογισμός τελικού μεγέθους βίντεο , DVD και άλλες τέτοιες απορίες

Anritsu

AVClub Enthusiast
12 December 2012
859
Μπραχάμι - Μύκονος
Καλησπέρα

Εχω αναλάβει σαν μπαμπάς να μαγνητοσκοπήσω την γιορτή λήξης στο νηπιαγωγείο της κόρης μου . Σκοπός είναι να κόψω ένα DVD για κάθε παιδάκι , δηλαδή περίπου 30-40 το πολύ κομμάτια μαζί με τις δασκάλες . Υπολογίζω να γράψω το πολύ γύρω στην μιάμιση ώρα και από εμπειρία συνήθως κρατάω περίπου το 80% .Οπότε μιλάμε για εξαγώγιμο αρχείο διάρκειας μίας με μία και τέταρτο ώρας . Η μηχανή που θα χρησιμοποίησω είναι η canon 70d η οποία στα 1920 Χ1080 διαθέτει 30 και 24 frames και στα 1280Χ720 μόνο 60 frames . Ολα αυτά ειναι διαθέσιμες σε δύο κωδικοπιήσεις , μια στάνταρ IPB και μια ALL-I που υποτίθεται ότι είναι πολύ πιο ασυμπίεστη αλλά όποτε την δοκίμασα μασάει τις κάρτες σε dt . Θα προτιμήσω την IPB . Το αρχείο της μηχανής είναι τύπου MOV. Αυτα τα πάω στο sony vegas 13 και από εκεί για το προσωπικό μου αρχείο τα βγάζω σε .mp4 (επιλογή MAIN CONCEPT AVC/AAC (*.mp4 , *.avc) και μετά με το sony dvd architect πιάνω το mp4 και προχωράω στο dvd . Για προσωπική χρήση μένω στο Mp4 και τα βλέπω με media player μια και δεν εχω dvd , όταν φτιάχνω για άλλους τα κανω dvd που συνήθως έχουν . Τώρα μερικές απορίες

1. Υπάρχει κάποιος έστω πρόχειρος τρόπος υπολογισμού του αρχείου που θα φτιάξει η μήχανη για κάθε ανάλυση και Frame Rate ή έστω στα 30 frames (και μετά φαντάζομαι τα 24 είναι κάτι λιγότερο και τα 60 διπλάσιο). Πάντα IPB .
2. Υπάρχει κάποιος πρόχειρος τρόπος υπολογισμού του τελικού μεγέθους ενός αρχείου MOV που θα γίνει render σε mp4 ?
3 .Το mp4 θεωρείται καλό αρχείο ώστε να εξαχθεί αργότερα DVD φορμάτ ή να προτιμήσω κάτι άλλο ? Από αυτά του vegas 13 πάντα .
4. Μέχρι πόσα GB mp4 (ή άλλου render) μπορώ να σπρώξω , μέσω του architect, σε ένα DVD φορματ των 4,7 GB ?

Με άλλα λόγια προσπαθώ να προ-υπολογίσω πόση ώρα βίντεο mov ( προτιμητέα ανάλυση θα είναι μάλλον η 720p@60) μπορώ να ρίξω στο timeline του Vegas χωρίς να πιξελιάsei- παραμορφώσει το τελικό DVD .
Ευχαριστώ

Mια ερώτηση: το DVD θα είναι γραμμένο σαν data με αρχεία HD mp4 μέσα ή σκοπέυεις να το κάνεις DVD video disk 576 SD κατι το οποίο υποβιβάζειτην ποιότητα του υλικού απο HD 1080 σε SD 576 με χειρότερη κωδικοποίηση και δημιουργει μεγαλύτερα αρχεία απο H.264. Πιστεύω οι περισσότεροι έχουν εναν υπολογιστή ή ταμπλετα που παίζει άνετα mp4.
Προσωπική γνώμη κάνε το μοντάζ σε όσο μεγαλύτερη ποιότητα μπορείς, βγάλε ένα master video και ρίχ'το στο handbrake να στο ετοιμάσει στο μέγεθος (mb) που θέλεις να χωρέσει στο dvd, usb stick, ή ανέβασε το στο cloud, google drive etc απο όπου μπορούν να το δούν και να το κατεβάσουν όλοι.

Εδώ ένα χρήσιμο εργαλείο υπολογισμού:
Video Bitrate Calculator
http://www.dr-lex.be/info-stuff/videocalc.html

Re: Απάντηση: Υπολογισμός τελικού μεγέθους βίντεο , DVD και άλλες τέτοιες απορίες

Mια ερώτηση: το DVD θα είναι γραμμένο σαν data με αρχεία HD mp4 μέσα ή σκοπέυεις να το κάνεις DVD video disk 576 SD κατι το οποίο υποβιβάζειτην ποιότητα του υλικού απο HD 1080 σε SD 576 με χειρότερη κωδικοποίηση και δημιουργει μεγαλύτερα αρχεία απο H.264. Πιστεύω οι περισσότεροι έχουν εναν υπολογιστή ή ταμπλετα που παίζει άνετα mp4.
Προσωπική γνώμη κάνε το μοντάζ σε όσο μεγαλύτερη ποιότητα μπορείς, βγάλε ένα master video και ρίχ'το στο handbrake να στο ετοιμάσει στο μέγεθος (mb) που θέλεις να χωρέσει στο dvd, usb stick, ή ανέβασε το στο cloud, google drive etc απο όπου μπορούν να το δούν και να το κατεβάσουν όλοι.

Εδώ ένα χρήσιμο εργαλείο υπολογισμού:
Video Bitrate Calculator
http://www.dr-lex.be/info-stuff/videocalc.html

Ευχαριστώ για το λινκ αλλά μου φάνηκε κάπως πολύπλοκο . Ετσι προτίμησα να κάνω δοκιμές . Τελικά είδα ότι στα 1080 είτε 24 είτε 30 frames για ALL-I τα 30'' είναι περίπου 300 MB και σε IPB 100 ΜΒ . Σχεδόν τα ίδια νούμερα για 720@60 . Οπότε για IPB που τελικά θα προτιμήσω πάει το λεπτό περίπoυ 200 MB και λογικά η ώρα περίπου 12 GB . Όταν εννοώ dvd εννοώ το φορμάτ και όχι το μέσο .Το παλιό με τα μενού κλπ . Το ξέρω ότι κάνει downgrade σε ανάλυση αλλά είναι πιο εύκολο νομίζω στους περισσότερους να το δούνε στο σάλονι τους . Θα μου πεις τώρα και τα περισσότερα dvd player ενδεχομένως να υποστηρίζουν mp4 ? Ενδεχομένως . Θα το σκεφτώ . Το πολύ πολύ να βάλω ο κάθε γονιός να διαλέξει dvd η mp4 αναλόγα με το πόσο σχετικός είναι .
Στο handbrake αν εννοείς το opensource , που δεν το ήξερα , εχει λειτουργία να συμπιέσεις .mp4 σε συγκεκριμένο όγκο για να μπει σε dvd δισκάκι ? Αυτό θα μου φανεί χρήσιμο γιατι φοβάμαι πως το τελικό mp4 θα είναι μεγαλύτερο . Θα ψάξω και στο vegas μήπως στο rendering σου δίνει να επιλέξεις μέγιστο τελικό μέγεθος .

Ευχαριστώ