Υπόθεση Μποσμάν και στις δορυφορικές πλατφόρμες....

Γιάννης Μπράβος

Established Member
12 July 2006
270
Το τέλος της NOBA και η κυριαρχία του SKY, ή κάτι άλλο;

Μεταφέρω από το Capital.gr:



Η υπόθεση του Βέλγου ποδοσφαιριστή Ζαν – Μαρκ Μποσμάν είναι πολύ γνωστή στο άρρεν φιλοθεάμον κοινό: το 1995 με βάση την αρχή της ελεύθερης μετακίνησης των εργαζομένων και του δικαστικού «ματς» που έδωσε ο παίκτης εναντίον της Βελγικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, επιτράπηκε στους «κοινοτικούς» επαγγελματίες ποδοσφαιριστές να μεταγράφονται ελεύθερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν λήγει το συμβόλαιό τους με κάποιο σύλλογο.

Θα μπορούσε μια νόρμα αλά Μποσμάν να αποκτήσει βάση και στα τηλεοπτικά δικαιώματα και δη στις μεταδόσεις όπως το ποδόσφαιρο, που αποτελεί το «φιλέτο» εσόδων για αθλητικούς συλλόγους, ομοσπονδίες, αλλά και κανάλια;

Κάτι ανάλογο καλείται να αποφασίσει το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια υπόθεση στην οποία εμπλέκεται και η Forthnet μέσω της Nova. Μια απόφαση που όπως σχολίαζαν πηγές προσκείμενες στον ελληνικό τηλεπικοινωνιακό όμιλο «είναι τόσο σημαντική που μπορεί να κρίνει πολλά για τη διανομή περιεχομένου σε πανευρωπαϊκή κλίμακα».

Έτσι το ευρωπαϊκό δικαστήριο καλείται να κρίνει εάν μια κάρτα συνδρομής όπως της Nova μπορεί να ταξιδεύει από χώρα σε χώρα και ο κάτοχός της να βλέπει τα «χρυσά» γκολ όπου κι αν βρίσκεται, σε μια διαδικασία «ελεύθερης διακίνησης» του τηλεοπτικού περιεχομένου. Και να καθορίσει ίσως έναν νέο ευρωπαϊκό χάρτη για τις αποκλειστικές άδειες αναμετάδοσης ποδοσφαιρικών αγώνων.

Η υπόθεση έλαβε χώρα στην Αγγλία, όταν κάποιες παμπ «έπαιζαν» στις οθόνες τους αγώνες της Premier League, όχι από το βρετανικό κανάλι BSkyB που είχε τα δικαιώματα μετάδοσης του αγγλικού ποδοσφαίρου στην Βρετανία, αλλά μέσω της Nova! Οι υπεύθυνοι της παμπ είχαν προμηθευτεί μια κάρτα αποκωδικοποίησης της ελληνικής εταιρείας, η οποία έχει αγοράσει τα δικαιώματα των Αγγλικών αγώνων ποδοσφαίρου για μετάδοση στη χώρα μας. Εντούτοις η κάρτα χρησιμοποιήθηκε στο εξωτερικό, γλιτώνοντας την παμπ από μερικές χιλιάδες λίρες ετησίως που είναι η αντίστοιχη συνδρομή στο Sky.

Αργά ή γρήγορα οι εν λόγω επιχειρήσεις έγιναν αντιληπτές, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν αγωγές. Ενάγοντες στην υπόθεση είναι η «The Football Association Premier League Ltd», η Netmed Hellas SA και η Multichoice Hellas, δηλαδή ο όμιλος της Nova και κατ’ επέκταση η Forthnet.

Οι ενάγουσες άσκησαν τρεις αγωγές: δύο κατά προμηθευτών εξοπλισμού και καρτών αποκωδικοποίησης δορυφορικών προγραμμάτων σε εντευκτήρια και μπαρ, που επιτρέπουν τη λήψη προγραμμάτων δορυφορικών τηλεοπτικών σταθμών εκτός του οργανισμού της Sky και μια κατά κατόχων αδειών ή διαχειριστών τεσσάρων εντευκτηρίων που προέβαλαν αναμετρήσεις ομάδων της Πρώτης Εθνικής Κατηγορίας που μεταδίδονταν ζωντανά σε σταθμούς της εταιρείας συμμετοχών Arab Radio and Television Network (ART).

Παραπομπή στην ΕΕ

Εντούτοις, το αγγλικό Ανώτατο Δικαστήριο δεν έβγαλε κάποια γνωμοδότηση, αλλά παρέπεμψε την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ, ζητώντας διευκρινίσεις σε μια σειρά θεμάτων, όπως η νομική προστασία των υπηρεσιών που βασίζονται ή συνίστανται στην παροχή πρόσβασης υπό όρους, τα δικαιώματα του δημιουργού και συγγενικών δικαιωμάτων στην κοινωνία της πληροφορίας, το δικαίωμα του δημιουργού και τα συγγενικά δικαιώματα που εφαρμόζονται στις δορυφορικές ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις και την καλωδιακή αναμετάδοση, η περί ελεύθερης κυκλοφορίας εμπορευμάτων και υπηρεσιών, και τέλος την ερμηνεία των κανόνων της Συνθήκης περί ανταγωνισμού.

Και όπως εξηγούσαν στο Capital.gr στελέχη της ελληνικής εταιρείας, ανάλογα την απόφαση μπορεί να καταργηθεί η έννοια της αποκλειστικής συμφωνίας ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών – τηλεοπτικών σταθμών. Μια απόφαση κρίσιμη για τους παροχείς περιεχομένου, οι οποίοι πληρώνουν αδρά σε όλο τον κόσμο για να εξασφαλίσουν το δικαίωμα μετάδοσης ποδοσφαιρικών αγώνων και άλλων αθλητικών μεταδόσεων.

Σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση από το Δικαστήριο της Ε.Ε., η υπόθεση είναι τόσο σοβαρή, ώστε να παρεμβαίνουν σε αυτή μεταξύ άλλων, η Κυβέρνηση του Αγγλίας και της Γαλλίας καθώς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ακρόαση για τις δύο συνδικαζόμενες υποθέσεις (C-403/08 και C-429/08) έγινε στις 5 Οκτωβρίου, ενώ οι προτάσεις του Γενικού Εισαγγελέα θα αναπτυχθούν στις 13.1.2011.

Οι ζητούμενες από τις ενάγουσες αποζημιώσεις αφορούν ζωντανές δορυφορικές μεταδόσεις που πραγματοποιήθηκαν από εκ παραχωρήσεως κατόχους αδειών στην Ελλάδα, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική.

Τόσο η Αγγλική ομοσπονδία όσο και ο όμιλος της Nova υποστηρίζουν ότι η πρακτική της παραχωρήσεως δικαιωμάτων για τη μετάδοση αθλητικών εκδηλώσεων απειλείται σοβαρά από τις δραστηριότητες όσων εμπορεύονται κάρτες αποκωδικοποίησης άλλων κρατών.

Με λίγα λόγια, αν ένα μπαρ στη Βρετανία θέλει να προβάλει σε οθόνη ποδοσφαιρικούς αγώνες της Πρώτης Εθνικής Κατηγορίας, ο εκμεταλλευόμενος το κατάστημα μπορεί σήμερα να αγοράσει επαγγελματική συνδρομή από τη Sky, η οποία στοιχίζει μερικές χιλιάδες λίρες ετησίως. Αλλιώς, μπορεί να αγοράσει μία φθηνότερη κάρτα και συσκευή αποκωδικοποίησης από το εξωτερικό, που πιθανώς προορίζονται για χρήση στην ημεδαπή, από έναν μη εξουσιοδοτημένο πωλητή, πράξη παράνομη για τους ενάγονες.

Στο σχετικό ενημερωτικό από το Δικαστήριο της ΕΕ αναφέρεται ότι «όποιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός πωλεί τις φθηνότερες κάρτες αποκωδικοποίησης μπορεί ενδεχομένως να καταστεί, στην πράξη, ο κυρίαρχος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός σε επίπεδο ΕΕ. Αυτό θα οδηγήσει σε σοβαρή απώλεια εσόδων τόσο για την FAPL όσο και για άλλους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς και, κατά συνέπεια, θα υπονομεύσει τη βιωσιμότητα των υπηρεσιών τις οποίες προσφέρουν».

Τα δικαιώματα

Το πρωτάθλημα της Πρώτης Εθνικής Κατηγορίας είναι η κορυφαία επαγγελματική ποδοσφαιρική διοργάνωση για ποδοσφαιρικούς ομίλους στην Αγγλία. Η πρώτη ενάγουσα The Football Association Premier League Ltd («FAPL») αποτελεί το όχημα μέσω του οποίου οι 20 ομάδες της Πρώτης Εθνικής Κατηγορίας συμμετέχουν στο πρωτάθλημα. Καθεμιά από τις ομάδες αυτές κατέχει ένα μερίδιο συμμετοχής στην FAPL. Η στρατηγική της FAPL είναι να καθιστά προσιτό το πρωτάθλημα της Πρώτης Εθνικής Κατηγορίας σε τηλεθεατές σε ολόκληρο τον κόσμο μεγιστοποιώντας συγχρόνως την αξία των σχετικών τηλεοπτικών δικαιωμάτων της προς το συμφέρον των ομάδων που είναι μέλη της.

Στις δραστηριότητες της FAPL συμπεριλαμβάνεται η μαγνητοσκόπηση των αγώνων της Premier League και η διάθεση των δικαιωμάτων για την μετάδοσή τους. Τα αποκλειστικά δικαιώματα για τη ζωντανή μετάδοση των αγώνων κατανέμονται εδαφικά και χορηγούνται για περιόδους τριών ετών. Το σύστημα των σχετικών συμβάσεων περιλαμβάνει μία ρήτρα αποκλειστικότητας, κατά την οποία η FAPL ορίζει έναν μόνο δικαιούχο για μετάδοση εντός εκάστης εδαφικής ενότητας καθώς και περιορισμούς όσον αφορά την κυκλοφορία εγκεκριμένων καρτών αποκωδικοποίησης εκτός του εδάφους ελέγχου εκάστου κατόχου αδείας.

Η διαδικασία έχει ως εξής: Οι επιλεγείσες εικόνες και το ηχητικό περιβάλλον του αγώνα αποτελούν «την Καθαρή Ζωντανή Ροή» [Clean Live Feed]. Μετά την πρόσθεση λογοτύπων, βίντεο, διαγραμμάτων επί οθόνης, μουσικής και σχολιασμού στην αγγλική γλώσσα, προκύπτει «το Υλικό για Παγκόσμια Χρήση» [World Feed]. Αφού συμπιεστεί και κωδικοποιηθεί, το υλικό αυτό διαβιβάζεται μέσω δορυφόρου στον αδειοδοτημένο αλλοδαπό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό.

Ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός αποκωδικοποιεί και αποσυμπιέζει το Υλικό για Παγκόσμια Χρήση, προσθέτει τον λογότυπό του και τυχόν σχόλια, συμπιέζει και κωδικοποιεί και πάλι το σήμα και το διαβιβάζει μέσω δορυφόρου στους συνδρομητές του στην καθορισμένη από τη σχετική σύμβαση εδαφική ενότητα που του έχει κατακυρωθεί.

Συνδρομητές που έχουν παραβολική κεραία μπορούν να αποκωδικοποιήσουν και να αποσυμπιέσουν το σήμα εντός συσκευής αποκωδικοποίησης η οποία λειτουργεί με τη βοήθεια κάρτας αποκωδικοποίησης. Η όλη διαδικασία από το γήπεδο μέχρι τον συνδρομητή διαρκεί περίπου πέντε δευτερόλεπτα.

Στην Ελλάδα, ο κάτοχος της αδείας εκ παραχωρήσεως είναι η «NetMed». Οι ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις μεταδίδονται από τα κανάλια «SuperSport», στην πλατφόρμα της «NOVA», η οποία ανήκει στην Multichoice Hellas SA. Στη Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική, η εκ παραχωρήσεως αδειούχος ήταν (αλλά δεν είναι πλέον) μία εταιρεία holding με το όνομα Arab Media Corporation («AMC»).

Οι αγώνες μεταδίδονταν από τηλεοπτικούς σταθμούς της Arab Radio and Television Network («ART»). Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο αποκλειστικός δικαιούχος ήταν και είναι η εταιρεία BSkyB Ltd (η «Sky»).


Πηγή:www.capital.gr
 
Re: Η καθοριστική στιγμή για την διανομή περιεχομένου στην Ε.Ε. είναι εδώ!!!

Για την ελεύθερη διακίνηση των πακέτων μέσα στην ΕΕ δεν ξέρω αν είναι εφικτό να γίνει και τι αποτελέσματα θα είχε(έτσι όπως το βλέπω μάλλον θα ακριβύνουν τα φτηνά πακέτα και στο τέλος θα μείνουν λίγες εταιρείες στην αγορά). Αλλά η κατάργηση των αποκλειστικών δικαιωμάτων ακούγεται πολύ ενδιαφέρουσα. Αν καταφέρουν και βρούν την χρυσή τομή θα μπορέσει να λειτουργήσει επιτέλους ο ανταγωνισμός σε ποδοσφαιρικό περιεχόμενο.
 
Υπόθεση Μποσμάν και στις δορυφορικές πλατφόρμες


Η υπόθεση του Βέλγου ποδοσφαιριστή Ζαν – Μαρκ Μποσμάν
είναι πολύ γνωστή στο άρρεν φιλοθεάμον κοινό: το 1995 με βάση την αρχή της ελεύθερης μετακίνησης των εργαζομένων και του δικαστικού «ματς» που έδωσε ο παίκτης εναντίον της Βελγικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, επιτράπηκε στους «κοινοτικούς» επαγγελματίες ποδοσφαιριστές να μεταγράφονται ελεύθερα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης όταν λήγει το συμβόλαιό τους με κάποιο σύλλογο. Θα μπορούσε μια νόρμα αλά Μποσμάν να αποκτήσει βάση και στα τηλεοπτικά δικαιώματα και δη στις μεταδόσεις όπως το ποδόσφαιρο, που αποτελεί το «φιλέτο» εσόδων για αθλητικούς συλλόγους, ομοσπονδίες, αλλά και κανάλια;

Κάτι ανάλογο καλείται να αποφασίσει το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μια υπόθεση στην οποία εμπλέκεται και η Forthnet μέσω της Nova. Μια απόφαση που όπως σχολίαζαν πηγές προσκείμενες στον ελληνικό τηλεπικοινωνιακό όμιλο «είναι τόσο σημαντική που μπορεί να κρίνει πολλά για τη διανομή περιεχομένου σε πανευρωπαϊκή κλίμακα». Έτσι το ευρωπαϊκό δικαστήριο καλείται να κρίνει εάν μια κάρτα συνδρομής όπως της Nova μπορεί να ταξιδεύει από χώρα σε χώρα και ο κάτοχός της να βλέπει τα «χρυσά» γκολ όπου κι αν βρίσκεται, σε μια διαδικασία «ελεύθερης διακίνησης» του τηλεοπτικού περιεχομένου. Και να καθορίσει ίσως έναν νέο ευρωπαϊκό χάρτη για τις αποκλειστικές άδειες αναμετάδοσης ποδοσφαιρικών αγώνων. (capital) Η υπόθεση έλαβε χώρα στην Αγγλία, όταν κάποιες παμπ «έπαιζαν» στις οθόνες τους αγώνες της Premier League, όχι από το βρετανικό κανάλι BSkyB που είχε τα δικαιώματα μετάδοσης του αγγλικού ποδοσφαίρου στην Βρετανία, αλλά μέσω της Nova! Οι υπεύθυνοι της παμπ είχαν προμηθευτεί μια κάρτα αποκωδικοποίησης της ελληνικής εταιρείας, η οποία έχει αγοράσει τα δικαιώματα των Αγγλικών αγώνων ποδοσφαίρου για μετάδοση στη χώρα μας. Εντούτοις η κάρτα χρησιμοποιήθηκε στο εξωτερικό, γλιτώνοντας την παμπ από μερικές χιλιάδες λίρες ετησίως που είναι η αντίστοιχη συνδρομή στο Sky.

Αργά ή γρήγορα οι εν λόγω επιχειρήσεις έγιναν αντιληπτές, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν αγωγές. Ενάγοντες στην υπόθεση είναι η «The Football Association Premier League Ltd», η Netmed Hellas SA και η Multichoice Hellas, δηλαδή ο όμιλος της Nova και κατ’ επέκταση η Forthnet.

Οι ενάγουσες άσκησαν τρεις αγωγές: δύο κατά προμηθευτών εξοπλισμού και καρτών αποκωδικοποίησης δορυφορικών προγραμμάτων σε εντευκτήρια και μπαρ, που επιτρέπουν τη λήψη προγραμμάτων δορυφορικών τηλεοπτικών σταθμών εκτός του οργανισμού της Sky και μια κατά κατόχων αδειών ή διαχειριστών τεσσάρων εντευκτηρίων που προέβαλαν αναμετρήσεις ομάδων της Πρώτης Εθνικής Κατηγορίας που μεταδίδονταν ζωντανά σε σταθμούς της εταιρείας συμμετοχών Arab Radio and Television Network (ART).

Παραπομπή στην ΕΕ

Εντούτοις, το αγγλικό Ανώτατο Δικαστήριο δεν έβγαλε κάποια γνωμοδότηση, αλλά παρέπεμψε την υπόθεση στο Δικαστήριο της ΕΕ, ζητώντας διευκρινίσεις σε μια σειρά θεμάτων, όπως η νομική προστασία των υπηρεσιών που βασίζονται ή συνίστανται στην παροχή πρόσβασης υπό όρους, τα δικαιώματα του δημιουργού και συγγενικών δικαιωμάτων στην κοινωνία της πληροφορίας, το δικαίωμα του δημιουργού και τα συγγενικά δικαιώματα που εφαρμόζονται στις δορυφορικές ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις και την καλωδιακή αναμετάδοση, η περί ελεύθερης κυκλοφορίας εμπορευμάτων και υπηρεσιών, και τέλος την ερμηνεία των κανόνων της Συνθήκης περί ανταγωνισμού.

Και όπως εξηγούσαν στο Capital.gr στελέχη της ελληνικής εταιρείας, ανάλογα την απόφαση μπορεί να καταργηθεί η έννοια της αποκλειστικής συμφωνίας ποδοσφαιρικών ομοσπονδιών – τηλεοπτικών σταθμών. Μια απόφαση κρίσιμη για τους παροχείς περιεχομένου, οι οποίοι πληρώνουν αδρά σε όλο τον κόσμο για να εξασφαλίσουν το δικαίωμα μετάδοσης ποδοσφαιρικών αγώνων και άλλων αθλητικών μεταδόσεων.

Σύμφωνα με την πρώτη ενημέρωση από το Δικαστήριο της Ε.Ε., η υπόθεση είναι τόσο σοβαρή, ώστε να παρεμβαίνουν σε αυτή μεταξύ άλλων, η Κυβέρνηση του Αγγλίας και της Γαλλίας καθώς και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ακρόαση για τις δύο συνδικαζόμενες υποθέσεις (C-403/08 και C-429/08) έγινε στις 5 Οκτωβρίου, ενώ οι προτάσεις του Γενικού Εισαγγελέα θα αναπτυχθούν στις 13.1.2011.

Οι ζητούμενες από τις ενάγουσες αποζημιώσεις αφορούν ζωντανές δορυφορικές μεταδόσεις που πραγματοποιήθηκαν από εκ παραχωρήσεως κατόχους αδειών στην Ελλάδα, στη Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική.

Τόσο η Αγγλική ομοσπονδία όσο και ο όμιλος της Nova υποστηρίζουν ότι η πρακτική της παραχωρήσεως δικαιωμάτων για τη μετάδοση αθλητικών εκδηλώσεων απειλείται σοβαρά από τις δραστηριότητες όσων εμπορεύονται κάρτες αποκωδικοποίησης άλλων κρατών.

Με λίγα λόγια, αν ένα μπαρ στη Βρετανία θέλει να προβάλει σε οθόνη ποδοσφαιρικούς αγώνες της Πρώτης Εθνικής Κατηγορίας, ο εκμεταλλευόμενος το κατάστημα μπορεί σήμερα να αγοράσει επαγγελματική συνδρομή από τη Sky, η οποία στοιχίζει μερικές χιλιάδες λίρες ετησίως. Αλλιώς, μπορεί να αγοράσει μία φθηνότερη κάρτα και συσκευή αποκωδικοποίησης από το εξωτερικό, που πιθανώς προορίζονται για χρήση στην ημεδαπή, από έναν μη εξουσιοδοτημένο πωλητή, πράξη παράνομη για τους ενάγονες.

Στο σχετικό ενημερωτικό από το Δικαστήριο της ΕΕ αναφέρεται ότι «όποιος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός πωλεί τις φθηνότερες κάρτες αποκωδικοποίησης μπορεί ενδεχομένως να καταστεί, στην πράξη, ο κυρίαρχος ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός σε επίπεδο ΕΕ. Αυτό θα οδηγήσει σε σοβαρή απώλεια εσόδων τόσο για την FAPL όσο και για άλλους ραδιοτηλεοπτικούς οργανισμούς και, κατά συνέπεια, θα υπονομεύσει τη βιωσιμότητα των υπηρεσιών τις οποίες προσφέρουν».

Τα δικαιώματα

Το πρωτάθλημα της Πρώτης Εθνικής Κατηγορίας είναι η κορυφαία επαγγελματική ποδοσφαιρική διοργάνωση για ποδοσφαιρικούς ομίλους στην Αγγλία. Η πρώτη ενάγουσα The Football Association Premier League Ltd («FAPL») αποτελεί το όχημα μέσω του οποίου οι 20 ομάδες της Πρώτης Εθνικής Κατηγορίας συμμετέχουν στο πρωτάθλημα. Καθεμιά από τις ομάδες αυτές κατέχει ένα μερίδιο συμμετοχής στην FAPL. Η στρατηγική της FAPL είναι να καθιστά προσιτό το πρωτάθλημα της Πρώτης Εθνικής Κατηγορίας σε τηλεθεατές σε ολόκληρο τον κόσμο μεγιστοποιώντας συγχρόνως την αξία των σχετικών τηλεοπτικών δικαιωμάτων της προς το συμφέρον των ομάδων που είναι μέλη της.

Στις δραστηριότητες της FAPL συμπεριλαμβάνεται η μαγνητοσκόπηση των αγώνων της Premier League και η διάθεση των δικαιωμάτων για την μετάδοσή τους. Τα αποκλειστικά δικαιώματα για τη ζωντανή μετάδοση των αγώνων κατανέμονται εδαφικά και χορηγούνται για περιόδους τριών ετών. Το σύστημα των σχετικών συμβάσεων περιλαμβάνει μία ρήτρα αποκλειστικότητας, κατά την οποία η FAPL ορίζει έναν μόνο δικαιούχο για μετάδοση εντός εκάστης εδαφικής ενότητας καθώς και περιορισμούς όσον αφορά την κυκλοφορία εγκεκριμένων καρτών αποκωδικοποίησης εκτός του εδάφους ελέγχου εκάστου κατόχου αδείας.

Η διαδικασία έχει ως εξής: Οι επιλεγείσες εικόνες και το ηχητικό περιβάλλον του αγώνα αποτελούν «την Καθαρή Ζωντανή Ροή» [Clean Live Feed]. Μετά την πρόσθεση λογοτύπων, βίντεο, διαγραμμάτων επί οθόνης, μουσικής και σχολιασμού στην αγγλική γλώσσα, προκύπτει «το Υλικό για Παγκόσμια Χρήση» [World Feed]. Αφού συμπιεστεί και κωδικοποιηθεί, το υλικό αυτό διαβιβάζεται μέσω δορυφόρου στον αδειοδοτημένο αλλοδαπό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό.

Ο ραδιοτηλεοπτικός οργανισμός αποκωδικοποιεί και αποσυμπιέζει το Υλικό για Παγκόσμια Χρήση, προσθέτει τον λογότυπό του και τυχόν σχόλια, συμπιέζει και κωδικοποιεί και πάλι το σήμα και το διαβιβάζει μέσω δορυφόρου στους συνδρομητές του στην καθορισμένη από τη σχετική σύμβαση εδαφική ενότητα που του έχει κατακυρωθεί.

Συνδρομητές που έχουν παραβολική κεραία μπορούν να αποκωδικοποιήσουν και να αποσυμπιέσουν το σήμα εντός συσκευής αποκωδικοποίησης η οποία λειτουργεί με τη βοήθεια κάρτας αποκωδικοποίησης. Η όλη διαδικασία από το γήπεδο μέχρι τον συνδρομητή διαρκεί περίπου πέντε δευτερόλεπτα.

Στην Ελλάδα, ο κάτοχος της αδείας εκ παραχωρήσεως είναι η «NetMed». Οι ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις μεταδίδονται από τα κανάλια «SuperSport», στην πλατφόρμα της «NOVA», η οποία ανήκει στην Multichoice Hellas SA. Στη Μέση Ανατολή και στη Βόρειο Αφρική, η εκ παραχωρήσεως αδειούχος ήταν (αλλά δεν είναι πλέον) μία εταιρεία holding με το όνομα Arab Media Corporation («AMC»).

Οι αγώνες μεταδίδονταν από τηλεοπτικούς σταθμούς της Arab Radio and Television Network («ART»). Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο αποκλειστικός δικαιούχος ήταν και είναι η εταιρεία BSkyB Ltd (η «Sky»).
CAPITAL

Πηγή: Satleo


Λες;;;;; Αν δεν κάνω λάθος την περιμένουν χρόνια αυτή την απόφαση οι απανταχού λάτρεις της δορυφορικής!!!
 
Re: Υπόθεση Μποσμάν και στις δορυφορικές πλατφόρμες

:D
 
Re: Υπόθεση Μποσμάν και στις δορυφορικές πλατφόρμες

Δηλαδή αν ανατραπεί το καθεστώς τι θα γίνει; Κατα πάσα πιθανότητα θα δώσει η PL μια μέση τιμή για το "προιόν" της σε όλη την Ευρώπη που θα είναι χαμηλή για τους μισθούς των ανεπτυγμένων ευρωπαικών χωρών και υψηλή για τους υπόλοιπους.

Δεν νομίζω ότι οι Έλληνες θα είναι από τους κερδισμένους. Μάλιστα ενδέχεται και να μην αγοράσει κανείς broadcaster από την Ελλάδα τα ακριβά δικαιώματα, οπότε να ξεχάσουμε και το ελληνικό σπικάζ ολότελα.
 
Re: Υπόθεση Μποσμάν και στις δορυφορικές πλατφόρμες

Το μεγάλο ψάρι θα φάει το μικρό. Με άλλα λόγια SKY φάε τη ΝΟΒΑ όσο γρηγορότερα μπορείς.
 
Re: Υπόθεση Μποσμάν και στις δορυφορικές πλατφόρμες

Δηλαδή αν ανατραπεί το καθεστώς τι θα γίνει;

Αν ανατραπεί το καθεστώς, τα δικαιώματα θα χρεόνονται με βάση των αριθμό συνδρομητών κάθε πακέτου και όχι με βάση γεωγραφικά κριτήρια.

Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει η λογική και όχι τα λόμπυ των μεγαλοκαρχαριών της βιομηχανίας IP (intellectual property).
 
Re: Υπόθεση Μποσμάν και στις δορυφορικές πλατφόρμες

Αν ανατραπεί το καθεστώς, τα δικαιώματα θα χρεόνονται με βάση των αριθμό συνδρομητών κάθε πακέτου και όχι με βάση γεωγραφικά κριτήρια.

Ας ελπίσουμε ότι θα επικρατήσει η λογική και όχι τα λόμπυ των μεγαλοκαρχαριών της βιομηχανίας IP (intellectual property).

Συμφωνώ με όλα τα παραπάνω σχόλια και να προσθέσω ότι η υπόθεση είναι πολύ ενδιαφέρουσα και από νομική άποψη αφού δεν είναι καθόλου βέβαιο τί θα αποφασίσει το Ευρ. Δικαστήριο.
Εχουμε τη σύγκρουση μεταξύ δύο δικαιωμάτων που αναγνωρίζει το ευρ, δίκαιο, αφενός την ελεύθερη κυκλοφορία αγαθών και υπηρεσιών και τον ελεύθερο ανταγωνισμό (ο κατακερματισμός σε 27 εθνικές αγορές παραβιάζει αυτή την αρχή) κι αφετέρου την προστασία των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (πιο συγκεκριμένα για τις τηλ. μεταδόσεις έχουμε να κάνουμε με "συγγενικά δικαιώματα").

Το παράδοξο είναι ότι παρόλο που η υπόθεση εμφανίζεται ως Δαυίδ κατά Γολιάθ (η κα μικρή publican Murphy κατά των κολοσσών FAPL και BSkyB), η νίκη του Δαυίδ μπορεί να αποβεί μοιραία για τα συμφέροντα των μικρών παρόχων αλλά και της πλειοψηφίας των καταναλωτών.

Εάν οι 27 αγορές γίνουν μία πανευρωπαϊκή, δεν είναι σίγουρο ότι με βάση το κριτήριο τιμής του αριθμού των συνδρομητών (πραγματικών ή δυνητικών σε μια αγορά ΕΕ των 500 εκατομμυρίων ?) για τον καθορισμό της τιμής των δικαιωμάτων οι μικροί θα μπορέσουν να ανταπεξέρθουν - κι έτσι θα έχουμε πλήγμα στον ανταγωνισμό.
Εξάλλου, κανείς δεν αποκλείει την πιθανότητα "πλειστηριασμού" για πανευρωπαϊκή αποκλειστικότητα, κάτι σαν μονοπώλιο με προϋποθέσεις μονιμότητας, οπότε οι μικρόι θα είναι τελείως off.

Οι δε καταναλωτές: κάτι χομπίστες σαν και εμάς πανευτυχείς που θα έχουν 5-10 νόμιμες συνδρομές διάφορων κρατών μελών της ΕΕ αλλά η μεγάλη πλειοψηφία θα αναθεματίζει την απόφαση "Bosman των αθλητικών δικαιωμάτων" διότι οι αγώνες θα είναι πιο ακριβοί και δεν θα τους περιγράφει Ο Αλ. Θεοφιλόπουλος...
Ιδωμεν.
 
Re: Υπόθεση Μποσμάν και στις δορυφορικές πλατφόρμες

Το ίδιο λέμε νομίζω, θα έχει μια σταθερή τιμή ανα κεφάλι σε όλη την Ευρώπη, και όχι ανά χώρα όπως είναι τώρα. Είναι εις βάρος του καταναλωτή και της PL κάτι τέτοιο. Γιατί δεν θα μπορεί να ληφθεί υπ' όψη το βιοτικό επίπεδο μιας χώρας.

π.χ. το Αλβανικό μπουκέτο δεν θα μπορεί να πάρει την PL σε χαμηλότερη τιμή, οπότε ο Αλβανός θα αναγκαστεί να αγοράσει ξένο πακέτο σε απαγορευτικές γι' αυτόν μέσες τιμές Ευρώπης και χωρίς αλβανικό σπικάζ. Από την άλλη η PL χάνει μια ολόκληρη χώρα από το πελατολόγιό της, ενώ θα μπορούσε να τσιμπήσει κι από κει.
 
Last edited:
Re: Υπόθεση Μποσμάν και στις δορυφορικές πλατφόρμες

Θεωρώ ότι οι περιφερειακές αγορές έχουν ειδικά χαρακτηριστικά (δε θέλουν όλοι να ακούνε αγγλική περιγραφή) οπότε θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Απλώς θα σπάσει ο γεωγραφικός περιορισμός. Δύσκολα το Sky UK θα βάλει ελληνικό ήχο ή ελληνικούς υπότιτλους σε ταινίες, οπότε η Nova θα συνεχίσει να υπάρχει. Αλλά σίγουρα θα αλλάξουν οι συσχετισμοί.
 
Re: Υπόθεση Μποσμάν και στις δορυφορικές πλατφόρμες

Η nova θα συνεχίσει να υπάρχει, το πακέτο με τα αθλητικά θα ακριβύνει. Ήδη έκανε τρελλό άνοιγμα με τη superleague (176.000.000)
 
Re: Υπόθεση Μποσμάν και στις δορυφορικές πλατφόρμες

Δεν νομίζω ότι οι Έλληνες θα είναι από τους κερδισμένους. Μάλιστα ενδέχεται και να μην αγοράσει κανείς broadcaster από την Ελλάδα τα ακριβά δικαιώματα, οπότε να ξεχάσουμε και το ελληνικό σπικάζ ολότελα.

Σωστο , προκειμενου να μην χανουν λεφτα απο οσους βαζουν NOVA θα προτιμησουν να μην δινουν σε ξενα πακετα τους αγωνες.

Με λιγα λογια και τους αγωνες δεν θα βλεπουμε και τιποτα δεν θα κερδισουμε.

Εκτος και βγει δικαστικη αποφαση που να υποχρεωνει να δινουν εικονα και στους παροχους αλλων κρατων. Δηλαδη να οριστει ενα ελαχιστο καταβολης για αλλες χωρες (πλην Αγγλιας) , αλλα δεν ξερω αν αυτο ειναι εφικτο νομικα.
 
Re: Υπόθεση Μποσμάν και στις δορυφορικές πλατφόρμες

παντως εγω πιστευω οτι μαλλον τον ανταγωνισμο θα βοηθήσει αυτη η εξέλιξη. Αν π.χ. ο bskyb είναι μεν ο καλύτερος αλλά παράλληλα και ο ακριβότερος δεν ξέρω κατα πόσο θα χτυπήσει την nova που θα δείχνει το μεγαλειώδες ελληνικό πρωτάθλημα στα ελληνικά. Αν δεν κάνω λάθος όλες οι καφετέριες που έχουν nova είναι φίσκα μόνο σε ελληνικούς αγώνες. Στα ξένα πρωταθλήματα δεν νομίζω να έχεις πρόβλημα να βρεις θέση να κάτσεις!!! Θεωρείτε λοιπόν ότι υπάρχει ποτε η πιθανότητα να αγοράσει ο bskyb δικαιώματα ελληνικού πρωταθλήματος;;;;
 
Premier League fans can buy cheap foreign TV coverage, EU rules

Δε ξέρω αν αναφέρθηκε πουθενά αλλού όμως εκδικάστηκε η ιστορία με τη pub στην Αγγλία όπου μετέδιδε premiership με κάρτα Nova. Είναι πρώτο θέμα σε πολλά site σήμερα το πρωί.

Από όσα κατάλαβα δε δικαιώθηκε η pub γιατί μετέδιδε σε κοινό από ξένη συνδρομή όμως για προσωπική χρήση είναι εντελώς ανοιχτό το από ποιά χώρα θα αγοράζει δορυφορική ο κάθε Ευρωπαίος.

Football fans will potentially be able to watch cut-price Premier League matches, after the European Union's highest court ruled on Tuesday that it is not illegal for individuals to buy set-top box decoder cards from foreign broadcasters.
The European court of justice ruled that the FA Premier League cannot stop individuals from seeking better deals for TV sports subscriptions than that offered by BSkyB – which paid more than £1bn for the UK broadcast rights for Premier League matches – from foreign broadcasters.
The ECJ said attempting to prohibit the "import, sale or use of foreign decoder cards is contrary to the freedom to provide services and cannot be justified either in light of the objective of protecting intellectual property rights or by the objective of encouraging the public to attend football stadiums".
However, the court ruled against the bid by Karen Murphy, the landlady of the Red, White and Blue pub in Portsmouth, to be allowed to use a Greek decoder card to show live Premier League matches to pub goers at much cheaper rates than BSkyB charges commercial premises in the UK on copyright grounds.
The ECJ said the transmission in a pub is a "communication to the public", which means that without the permission of the FA Premier League Murphy is in breach of the copyright directive. This directive would not stop individuals buying foreign decoder cards for domestic use.
However, the ECJ said live match coverage itself was not covered by copyright protection, although the Premier League could claim ownership of FAPL-branded opening video sequences, theme music, on-screen graphics and highlights of previous matches.
This means that as long as the FAPL and BSkyB ensure that match coverage includes enough copyright elements pubs will not be allowed to show foreign broadcasts.
The FA Premier League, which sells TV rights exclusively to broadcasters across Europe on a territory-by-territory basis, has been clamping down on British pubs buying in live coverage from foreign broadcasters.
The ECJ ruling could potentially have a huge impact on the way BSkyB and other UK and European broadcasters buy rights to sport, films and foreign TV shows. Sky's share price was down by just over 3% to 635.50p at about 9.20am on Tuesday, as the City reacted to the European ruling.
BSkyB makes about £200m a year in revenue from selling subscriptions to pubs and other commercial premises.
The ECJ also opened the door for the dismantling of the FAPL's country-specific sports rights regime, stating that such a system of selling matches to broadcasters is "irreconcilable" with the aim of EU law to create one internal market.
"Payment by the television stations of a premium in order to ensure themselves absolute territorial exclusivity goes beyond what is necessary to ensure the right holders appropriate remuneration," the ECJ said in its ruling. "Such a practice may result in artificial price differences between the partitioned national markets. Such partitioning and such an artificial price difference are irreconcilable with the fundamental aim of the treaty, which is completion of the internal market."
The ruling could force the FAPL to look to sell its broadcast rights as a pan-European TV deal, most probably to Sky, although it could look to limit sales to some European markets.
The Premier League will make more than £1.6bn in the UK from its current three-year deal with BSkyB and has a separate deal in this country for live match coverage with ESPN, along with a highlights deal with the BBC for Match of the Day.
The Premier League is believed to have made well in excess of £1bn in TV deals outside the UK for rights covering 2010 to 2013, almost double the £625m made under the previous deal period, with the popularity of the top English division booming in territories including the Middle East, north Africa, Hong Kong and Singapore.
No figures are given for Europe, however it is understood that France, Scandinavia and Germany are the most lucrative markets for Premier League rights.
The UK high court will now make the final decision on whether to uphold the ruling. It is rare for an EU member state high court to pass a different judgment to the one provided by the ECJ.

Πηγή: http://www.guardian.co.uk/media/2011/oct/04/premier-league-tv-coverage
 
Last edited:
Η πολυαναμενόμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

http://www.skai.gr/news/sports/article/182242/h-nova-vazei-se-belades-tin-premier-league-/

Απόφαση με πιθανές πολλές επιπτώσεις/προεκτάσεις. Θέτει σε νέες βάσεις
1. το απαράδεκτο κλείδωμα δέκτη-κάρτας.
2. τις αποκλειστικές συμφωνίες περιεχομένου.
 
Απάντηση: Η πολυαναμενόμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Το (α) θα πρεπει να εχει επιπτωσεις και στην ιδια τη Νοβα με τον ιδιοκτησιακο δεκτη (αρκει καποιος να το κυνηγησει) ,αλλα...
προβλεπω να τα κονομαει με νεες εξ Αγγλιας συνδρομες:)
 
Re: Η πολυαναμενόμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Είναι και το Tring που στην αγγλία πια διαφημίζεται πολύ λόγω της εξευτελιστικής (για τους άγγλους) τιμής του. Αυτή η απόφαση πάντως ξεβρακώνει τα πανάκριβα πρωταθλήματα ποδοσφαίρου και τις πλατφόρμες "αποκλειστικής" μετάδοσης. Βέβαια για μας εδώ λίγη σημασία έχει αφού το ελληναράδικο πρωτάθλημα είναι "φυλακισμένο" στην κάτζα. Εκτός αν γίνει κανα θαύμα και δικαιωθούν οι δικηγόροι των αλβανών..
 
Re: Απάντηση: Η πολυαναμενόμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου

Απόσπασμα από τη σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου:

"Στις υποθέσεις των κύριων δικών, η εθνική ρύθμιση απαγορεύει την εισαγωγή, την πώληση και τη χρήση στην ημεδαπή συσκευών αποκωδικοποιήσεως αλλοδαπής προελεύσεως οι οποίες παρέχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες δορυφορικής ραδιοτηλεοπτικής μεταδόσεως προερχόμενης από άλλο κράτος μέλος.

87 Δεδομένου ότι η πρόσβαση σε υπηρεσίες δορυφορικής ραδιοτηλεοπτικής μεταδόσεως, όπως οι επίμαχες στις υποθέσεις των κύριων δικών, εξαρτάται από την κατοχή παρόμοιας συσκευής, η οποία παρέχεται, βάσει συμβατικού περιορισμού, υπό την προϋπόθεση ότι θα χρησιμοποιηθεί μόνον εντός του κράτους μέλους της εκπομπής, η σχετική εθνική ρύθμιση αποκλείει τη λήψη των υπηρεσιών αυτών από πρόσωπα που κατοικούν εκτός του κράτους μέλους της εκπομπής, εν προκειμένω του Ηνωμένου Βασιλείου. Κατά συνέπεια, η ρύθμιση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την παρακώλυση της προσβάσεως των ως άνω προσώπων στις οικείες υπηρεσίες.

88 Ασφαλώς, το εμπόδιο στη λήψη των υπηρεσιών αυτών ανάγεται στις συναφθείσες μεταξύ των ραδιοτηλεοπτικών οργανισμών και των πελατών τους συμβάσεις, οι οποίες αντανακλούν, με τη σειρά τους, το περιεχόμενο των ρητρών περί εδαφικής αποκλειστικότητας που περιλαμβάνονται στις συμβάσεις των εν λόγω οργανισμών με τους δικαιούχους των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας. Ωστόσο, η επίμαχη ρύθμιση, παρέχοντας στους περιορισμούς αυτούς έννομη προστασία και επιβάλλοντας την τήρησή τους επ’ απειλή αστικών και ποινικών κυρώσεων, περιορίζει την ελεύθερη παροχή των υπηρεσιών.

89 Ως εκ τούτου, η συγκεκριμένη ρύθμιση συνιστά περιορισμό της ελεύθερης παροχής υπηρεσιών, ο οποίος απαγορεύεται από το άρθρο 56 ΣΛΕΕ, εκτός αν μπορεί να δικαιολογηθεί".

Στη συνέχεια, το Δικαστήριο έκρνε ότι ο περιορισμός δεν δικαιολογείται ούτε από την επίκληση της προστασίας της πνευματική ιδιοκτησίας ούτε από το σκοπό ενθαρρύνσεως προσέλευσης του κοινού στα γήπεδα.

Η απόφαση είναι απόλυτα λογική και αναμενόμενη, εφαρμόζει βασικές και θεμελιώδεις αρχές του ευρωπαϊκού δικαίου. Πέρα δε από τη θεμελιώδη αρχή της ελέυθερης παροχής υπηρεσιών στην Ένωση, το Δικαστήριο προσθέτει ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο τρόπος κατά τον οποίο εξελίχθηκε το δίκαιο της Ένωσης ιδίως λόγω της θεσπίσεως της οδηγίας «τηλεόραση χωρίς σύνορα» και της οδηγίας για τις δορυφορικές ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις που έχουν, αμφότερες, ως σκοπό να διασφαλίσουν τη μετάβαση από τις εθνικές αγορές σε μία, ενιαία αγορά παραγωγής και διανομής προγραμμάτων.

Το πρακτικό ερώτημα των συνεπειών για τον καταναλωτή ποδοσφαιρόφιλο μένει να απαντηθεί.
Καποιοι μιλιούν για απόφαση Μπόσμαν των φιλάθλων άλλοι υποστηρίζουν ότι οι συνδρομές θα ακριβύνουν. Ίδωμεν.