Zέστη από την τηλεόραση και δίσκοι βινυλίου

yiannis72

New member
26 May 2010
21
Γυρνώντας λοιπόν στο σπίτι έπειτα από απουσία δύο εβδομάδων διαπιστώνω ότι η καλή μου θέλωντας να μου κάνει έκπληξη,έχει αγοράσει ένα πολύ ωραίο σύνθετο στο οποίο έχει τοποθετήσει την τηλέοραση,τα βιβλία μου και την μικρή(περίπου 400 κομμάτια)αλλά ανεκτίμητη για μένα συλλογή μου από βινύλια.Το αποτέλεσμα εντυπωσιακό.Όλα μαζεμένα και τακτοποιημένα και επιτέλους οι δίσκοι μου βρήκαν τη θέση που τους ταιριάζει σε 5 ράφια ακριβώς πάνω από την τηλεόραση.Παρατηρώ βέβαια πως η τηλεόραση περιμετρικά δεν έχει παρά ελάχιστα εκατοστά περιθώριο όμως από τη χαρά μου δε δίνω και ιδιαίτερη σημασία.Μέχρι που το βράδυ και αφου την έχω κλεισει,ακουμπάω το χέρι μου στα πάνω ράφια και διαπιστώνω ότι ζεματάνε.Πανικόβλητος κάθομαι μαύρα μεσάνυχτα και αδειάζω τα ράφια για να τοποθετήσω τα δισκάκια στα πλαινά ράφια στα οποία δεν κινδυνεύουν απο τη θερμοκρασία.Τσέκαρα δειγματοληπτικά καμμιά δεκαριά και ευτυχώς δε διαπίστωσα κάποια παραμόρφωση.
Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι αν υπάρχει τρόπος να προστατεύσω τους δίσκους μου από τη ζέστη αφού στα πάνω ράφια και πιο εύκολο είναι το ψάξιμο και πιο όμορφο αισθητικά είναι το αποτέλεσμα αλλά και στο μέλλον θα χρειαστώ και άλλα ράφια αφού δεν έχω σταματήσει να μαζεύω.
Για να μην ανοίγω νέο τόπικ θα ρωτήσω έδω αν η θερμοκρασία που αναπτύσεται και εγκλωβίζεται,μπορεί μακροπρόθεσμα να δημιουργήσει πρόβλημα στην τηλεόραση.
Αυτό που με ενδιαφέρει περισότερο,είναι σαφώς το θέμα των δίσκων.

Καλωσόρισες. Ο μόνος τρόπος να προστατεύσεις τους δίσκους σου από τη θερμότητα είναι να μην ζεσταίνονται, απλά τα πράγματα.Οπότε ή τους βάζεις σε άλλο ράφι, ή αλλάζεις τηλεόραση (να υποθέσω ότι έχεις CRT;).

Ευχαριστώ για το καλωσόρισμα Κώστα.
Τους δίσκους όπως είπα στην αρχή τους έχω ήδη μεταφέρει σε άλλα ράφια,απλά αναρρωτιόμουν μήπως υπάρχει κάποια πατέντα για να χρησιμοποιήσω και τα ράφια που είναι πάνω από την τηλεόραση για τους λόγους που επίσης ανέφερα στο αρχικό μου ποστ.
Η τηλεόραση είναι μια 42αρα πλάσμα Panasonic U10

Φιλε μου πρεπει επισης εκτος απο τους δισκους να προστατεψεις και την tv σου απο την ζεστη.Κυταξε στο manual της tv ποσο περιθωριο πρεπει να εχει για να αεριζεται σωστα μην σου δημιουργησει προβληματα απο υπερθεμανση και τελικα ¨στοιχισει¨ακριβα το επιπλο.

Οπωσδήποτε είναι και αυτό ένα θέμα που πρέπει να κοιτάξω και θα το κάνω σύντομα.
Ευχαριστώ για την υπενθύμιση.

Εκτός της προστασίας από βλάβες των δίσκων και της τηλεόρασης, έχε υπόψη σου, πως οι Panasonic Plasma, σε πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, μπαίνουν σε ειδικό drive mode του πάνελ, στο οποίο το μαύρο είναι χειρότερο από το κανονικό...

Mόλις κοίταξα το manual της τηλεόρασης και η απόσταση που προτείνει είναι 10cm περιμετρικά και 7 για πίσω.Στην περίπτωσή μου η περιμετρική απόσταση δεν ξεπερνάει τα 3-4cm οπότε μάλλον έχω πρόβλημα.
Το καλό είναι ότι δε βλέπω πολύ τηλεόραση(καμμιά ταινία,κανένα αγώνα)οπότε αν χρειαστεί να μείνει πολλές ώρες αναμμένη θα τραβάω την τηλεόραση έξω από το έπιπλο(αφού όπως είδα το επιτρέπει ο πτυσσόμενος βραχίονας της επιτοίχιας βάσης) και έτσι θα αερίζεται σωστά.