Ζητάω τη συμβουλή σας για το βάρος του βραχίονα

1 γρ δεν φτάνει για τέτοια κεφαλή.
Θα έλεγα να ξεκινήσεις με κάτι γύρω στο 2.

Παιδιά σας ευχαριστώ με βοηθάτε πολύ!!! tsip εισαι φοβερός! Πώς βρήκες το manual? Συνεχίζω τη μελέτη και θα ξεκινήσω τη σωστή ρύθμιση του βραχίονα. Θα σας ενημερωνω με τις εξελίξεις και περιμένω ότι ιδέα-πρόταση να πέσει στο "τραπέζι".

Άραγε μήπως γνωρίζει κάποιος να μου λύσει την απορία τι είναι αυτά τα ίχνη σαν άσπρη σκόνη (κάτι σαν ζάχαρη άχνη) που αφήνει η βελόνα ανά διαστήματα επάνω στο δίσκο;

να σαι καλα, στο vinyl engine βρισκεις τα παντα, απλα να κανεις εγγραφη. Ασπρη σκονη...χμ δεν μπορω να φανταστω εκτος απο απλη σκονη/χνουδια τι μπορει να ειναι. Γενικα μην το λειτουργεις μεχρι να βγει ακρη και θα σου ελεγα κατευθειαν να πας τουλαχιστον για ανταλλακτικη βελονα

Απάντηση: Re: Ζητάω τη συμβουλή σας για το βάρος του βραχίονα

Άραγε μήπως γνωρίζει κάποιος να μου λύσει την απορία τι είναι αυτά τα ίχνη σαν άσπρη σκόνη (κάτι σαν ζάχαρη άχνη) που αφήνει η βελόνα ανά διαστήματα επάνω στο δίσκο;

Όντως σκόνη και υπολείμματα θα είναι εφόσον είναι πολύ λεπτή. Καμία φορά είναι καλά κρυμμένη μέσα στο αυλάκι του δίσκου.
Λίγο μεγαλύτερα λευκά κομμάτια συνήθως προέρχονται και από τη χάρτινη συσκευασία του δίσκου.
Ανάλογα με τη δισκοθήκη σου και την πατρότητα της (λ.χ. παζάρια) πιθανά να αξίζει να σκεφτείς και τη συντήρηση/πλύση των δίσκων σου.

Τώρα για το συγκεκριμένο πικάπ ποιό προτράκτορα επιλέγω;

Με τετοιου τυπου βραχιωνες μια καλη πρακτικη ειναι να μετρησεις απο την ακιδα της βελονας μεχρι το πισω μερος του κελυφους του βραχιωνα(μεχρι εκει που ακουμπα στον βραχιωνα οταν βιδωθει) και να ειναι περιπου 50mm.
Παντως παρ ολον οτι ειναι φτηνο πικαπ ειναι πολυ καλο.Με μια ΑΤ95Ε η Nagaoka MP100 η ΜΡ110 θα ειναι μια χαρα :a0210:

Τελικά δεν ήταν κάτι ανάγλυφο της βελόνας με μια προσεκτική ματιά και ένα καλό μεγεθυντικό φακό ενός φίλου διαπίστωσα πως ήταν ψεγάδια του πλαστικού λογικά από το καλούπι.

Στο Manual του πικάπ αναφέρει πως προτείνεται 2 γρ βάρος γενικά. Σε διάφορα μοντέλα της βελόνας της ίδιας μάρκας συνήθως αναφέρουν στο 1,5. Μήπως να το αφήσω στο 1,5?

Tsip: Διάβασα τα ποστς και είναι άξια μελέτης! Πραγματικά απίστευτές λεπτομέρειες που κάνουν τη διαφορά! Μόνο που δεν διαθέτω ούτε δοκιμαστικό βινύλιο ούτε όλα τα υπόλοιπα εξαρτήματα.

Οπτικά φαίνεται καλά η βελόνα, αλλά και ηχητικά. Μόνο στο μεταλλικό κομμάτι (όχι στην ακίδα) φαίνεται κάτι σαν βρωμιά μαζεμένη. Με μαλακό πινέλο κάνει να το περάσω να καθαρίσει ή μπορεί να προκαλέσω φθορά-ζημιά?

AUDIOLYTIC: Καλή η πληροφορία σου και πιο πρακτική θα έλεγα για το βραχίονα.

Για επαλήθευση για να μην κάνω κάποιο λάθος είναι εύκολο να ανεβάσει κάποιος σε φωτογραφία το κανονικό μέγεθος του προκτάτορα για να εκτυπώσω που θα με βοηθήσει να είμαι σίγουρος για τις ρυθμίσεις μου;

Αν κατάλαβα καλά στο μάνουαλ αναφέρει ότι όσο βάρος έχει ο βραχίονας στην αντίστοιχη μέτρηση βάζεις και το βαρίδιο του antiskating μηχανισμού πχ 1.5 και 1.5 ή δεν κατάλαβα καλά?

Αστο στο 1,5 με 2, γενικα ειναι καλυτερα να εισαι στο άνω όριο του βάρους. Αν παρεις και μια ζυγαρια, φτηνες ειναι, μπορεις να παιξεις και με το βάρος με μεγάλη ακρίβεια. Το antiskating το καταλαβες σωστα, παει αναλογα με το βαρος αναγνωσης.
Οσο για τον προτρακτορα το τυπωνεις απο το pdf και προσεχεις να βγαλεις ολες τις επιλογες κλιμακας στην εκτυπωση ετσι ωστε να στο βγαλει 1:1
Σε οποιο μαγαζι και να πας με μηχανηματα ηχου, παρε ενα καθαριστικο βουρτσακι για βελονες και για τους δισκους σου

Ωραία λέω να δοκιμάσω το stupid protractors το πρώτο από τα δυο που έχει. Για να βγει 1:1 εννοείς όταν τυπώσω να πάω στις ιδιότητες του εκτυπωτή και να επιλέξω στο zoom art στο 100% normal size που λέει?
Και συγκεκριμένα ο προκτάτορας αυτός (ο πρώτος από τους stupid protractors) πως λειτουργεί αν μπορείς να μου κάνεις μια μικρή περιγραφή γιατί να σου πω και την αλήθεια τα Αγγλικά μου δεν είναι και άψογα και υπάρχουν και ορολογίες που δεν μου είναι κατανοητές. (Συγνώμη για την ταλαιπωρία αλλά είμαι μωράκι στο club των βινυλίων και έχω πολλές απορίες).

οκ τυπωσε το stupid και χρησιμοποιησε το πρωτο που λεει baerwald. Στις ρυθμισεις εκτυπωσης στο page scaling επελεξε None. Οταν τυπωσεις τσεκαρε οτι η αποσταση μεταξυ Α και Α' ειναι 18εκ. Καλυτερα τυπωσε σε χαρτόνι.
Την αριστερη μαυρη τριπα τρυπησε την προσεκτικα και τοποθετησε την οπως θα εβαζες ενα δισκο. Ελευθερωσε τις βιδες της κεφαλης ετσι ωστε να μπορει να κινηθεί ελευθερα στην ακρη του βραχιονα.

Τοποθετεις το διαμαντι της βελονας σου ακριβως στον πρωτο σταυρο . Κανεις διορθωτικες κινησεις ετσι ωστε η βελονα να ειναι στο κεντρο και οι πλευρες της κεφαλης ειναι παραλληλες στο δικτυο με τις γραμμες.Σφιγγεις ελαφρα τις βιδες (ελαφρια για να μπορει να κινηθει με λιγη πιεση) για να μην χασεις αυτην την ρυθμιση και πας στο δευτερο, οπου κανεις την ιδια δουλεια. Μετα ξαναπας στο πρωτο και ουτο καθ εξης μεχρι να βρεις μια ρυθμιση οπου η βελονα καθετε στους δυο σταυρους και η πλευρες του καλυμματος της ειναι παραλληλες με τα σχηματα.
Το νου σου θα πεσει ιδρωτας και βρισίδι, εγγυημένα
φροντισε μην εχεις πιει καφε πριν :)

Last edited:
Χα χα ευχαριστώ για τη βοήθεια πραγματικά. Το Σ/Κ θα ασχοληθώ με το σετάρισμα του πικάπ. Εξάλλου αυτή δεν είναι η ουσία του πικάπ, η υπομονή και το μεράκι, αλλιώς εγώ (σαν νέος στο κλαμπ) και οι υπόλοιποι έμπειροι του είδους θα άκουγαν αποκλειστικά Mp3 ή cds. Δευτέρα θα σας έχω νέα. Καλή συνέχεια!!!

Καλημέρα στην παρέα, λοιπόν σας έχω νέα.
tsip: όλα καλά με τον προτράκτορα, δεν χρειάστηκε να αλλάξω τις ρυθμίσεις ο προηγούμενος ιδιοκτήτης φαίνεται πως τις έκανε άψογα αφού η βελόνα πατούσε ακριβώς στο σχεδιάγραμμα.
AUDIOLYTIC: Δοκίμασα τη συμβουλή σου με τη μέτριση ακιδας-πισω μερος του κελυφους και ήταν ακριβώς 50mm!!!.
Και έχω στοιχεία. Εκεί που κουμπώνει η βελόνα με το σταθερό σημείο που είναι βιδωμένο με τον βραχίονα (αλήθεια πως λέγεται τεχνικά αυτό?) γράφει EMPIRE 200 E/I λογικά έτσι μπορούμε να μάθουμε πληροφορίες για τη βελόνα αν και αν δεν κάνω λάθος αυτό μπορεί να παραμέινει και να αλλάξει η βελόνα.

To 3/4 to 11/2 που αναφέρει το PDF είναι το βάρος? και μεταφράζεται σε 1,5 - 2 γραμμάρια?