Ζητούνται εθελοντές για βοήθεια στην εκ βάθρων αναδιάρθρωση του Index

Skakinen

AVClub Fanatic
22 November 2006
10,361
Αθήνα
Επειδή οι Παρουσιάσεις όσο πάνε και πληθαίνουν (ας είναι καλά οι ακούραστοι συντάκτες) νομίζω ότι είναι καιρός να γίνει μια εκ βάθρων αναδιάρθρωση στο Index (Ευρετήριο) ώστε να είναι πιο λειτουργικό.
Μιλάω για τα όλες τις υπόλοιπες παρουσιάσεις εκτός Κλασσικής την οποία όπως γνωρίζετε, εδώ και καιρό, έχω οργανώσει και ενημερώνω τακτικά. Τα υπόλοιπα είδη όμως (jazz,rock, ελληνικά κλπ) δυστυχώς διογκώνονται συνεχώς και πλέον έχει καταστεί δύσκολη η προσπελάσή τους.
Απευθύνω λοιπόν κάλεσμα σε όσους φίλους έχουν χρόνο και διάθεση, για να προσφέρουν τη βοήθειά τους.

Τί πρέπει να γίνει
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 42 (και μισή) σελίδες με παρουσιάσεις. Κάθε σελίδα έχει 20 νήματα και σε κάθε νήμα (ιδιαίτερα όσο πιο πίσω πηγαίνουμε) μπορεί να υπάρχουν αναφορές για 2 και 3 δίσκους και μάλιστα από διαφορετικά είδη.
Εδώ για παράδειγμα σε ένα (1) νήμα υπάρχει από μία αναφορά για Κλασσική μουσική , για Jazz και για rock (Ο Κώστας είχε δημιουργικό οίστρο!!!) :grinning-smiley-043 Κάπου μάλιστα υπάρχει νήμα με 25 αναφορές!!!
Για να μην πω για τους τίτλους των Παρουσιάσεων, κάποιοι από τους οποίους παραπέμπουν σε ροζ καταστάσεις (όπως Το μέγεθος μετράει... ή Ξενοπηδήματα στο παιδικό δωμάτιο :D (αστειεύομαι φυσικά)

Επομένως, (επανέρχομαι στους αριθμούς) σε κάθε σελίδα παρουσιάσεων μπορεί να υπάρχουν και 30 ή και περισσότερες αναφορές.
Κάποια (πολύ λίγα) από τα νήματα φαινομενικά δεν περιέχουν παρουσιάσεις όπως πχ ''Τί θα ακούτε το Πάσχα;'' Καλό όμως είναι να περιληφθούν και αυτά στην κωδικοποίηση διότι μπορεί μέσα να περιέχουν σημαντικές πληροφορίες οπότε θα πρέπει να μπουν στο τελικό Ευρετήριο.

Το ζητούμενο λοιπόν είναι να να κωδικοποιηθούν αυτές οι 42 σελίδες με την παρακάτω μορφή για κάθε αναφορά:

πχ
link: http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=37621
τίτλος νήματος: Natures Mortes
Καλιτέχνης - τίτλος έργου: Jon Balke - Book Of Velocities
κατηγορία: Jazz, rock, ελληνική κλπ

Από τη στιγμή που θα υπάρχουν όλες οι παρουσιάσεις κωδικοποιημένες όπως παραπάνω, η υπόλοιπη δουλειά, μέχρι το τελικό αποτέλεσμα, θα είναι σχετικά πιο εύκολη αφ'ενός και αφ'ετέρου θα υπάρχει μια βάση δεδομένων έτοιμη για επεξεργασία από οποιονδήποτε θελήσει να ασχοληθεί με οποιασδήποτε μορφής ταξινόμηση.

Με 5 εθελοντές (εμού συμπεριλαμβανομένου) αναλογούν στον καθένα περίπου 8 σελίδες x 25 αναφορές περίπου= 200 περίπου κωδικοποιήσεις της παραπάνω μορφής.
Με 10 εθελοντές η αναλογία είναι περίπου 100 κωδικοποιήσεις κοκ.
Εφ'όσον υπάρξουν εθελοντές θα γίνει καταμερισμός των σελίδων των Παρουσιάσεων και ο καθένας μας θα ξεκινήσει την κωδικοποίηση του περιεχομένου των σελίδων που έχει αναλάβει. Για τυχόν απορίες και διευκρινίσεις συζητάμε παρακάτω.

Λοιπόν, όποιος θέλει να συμετάσχει στην αναδιάρθρωση του Ευρετηρίου των Παρουσιάσεων, ας σηκώσει το χέρι!!!

child-hand-up1.jpg

Απευθύνω λοιπόν κάλεσμα σε όσους φίλους έχουν χρόνο και διάθεση, για να προσφέρουν τη βοήθειά τους.

Διάθεση έχω, για χρόνο δεν ξέρω που θα βρώ. :twoguns:
Αν δεν τεθούν στενά χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση του πονήματος, είμαι μέσα. :a0210:

Re: Απάντηση: Ζητούνται εθελοντές για βοήθεια στην εκ βάθρων αναδιάρθρωση του Index

Διάθεση έχω, για χρόνο δεν ξέρω που θα βρώ. :twoguns:
Αν δεν τεθούν στενά χρονικά περιθώρια για την ολοκλήρωση του πονήματος, είμαι μέσα. :a0210:

Τις 3 ημέρες τις θεωρείς ''στενά'' χρονικά περιθώρια;

:D
Πλάκα κάνω...

Πάντως δεν μας κυνηγάει κανένας βρε Γιώργο.
Να δούμε και τι προσφορά θα υπάρξει...

Δεν έχω πολύ χρόνο αλλά και με τέτοιες δουλειές γενικότερα δεν τα καταφέρνω.

Η πρόταση πάντως είναι πολύ συγκεκριμένη, προιόν μεθοδικότατης δουλειάς, respect :grinning-smiley-043

Eίμαι 'μέσα᾿.
Θέλω όμως καθοδήγηση.
Και χρόνο: δεν γίνεται να τακτοποιώ το index και να γράφω και παρουσιάσεις ταυτόχρονα.
Τις κωδικοποιήσεις, για παράδειγμα...Ας πούμε ότι φτιάχνω σήμερα 10.
Τις αποθηκεύω; Τις στέλνω κάπου με ΠΜ;

Για ...ανασκουμπωθείτε. Αυτοί που δεν γράφουν, μπορούν κάλλιστα να βοηθήσουν στην ταξινόμηση.
Είμαι εδώ και για το index και για οποια απορία ήθελε προκύψει.

Eίμαι 'μέσα᾿.
Θέλω όμως καθοδήγηση.
Και χρόνο: δεν γίνεται να τακτοποιώ το index και να γράφω και παρουσιάσεις ταυτόχρονα.
Τις κωδικοποιήσεις, για παράδειγμα...Ας πούμε ότι φτιάχνω σήμερα 10.
Τις αποθηκεύω; Τις στέλνω κάπου με ΠΜ;

Για ...ανασκουμπωθείτε. Αυτοί που δεν γράφουν, μπορούν κάλλιστα να βοηθήσουν στην ταξινόμηση.
Είμαι εδώ και για το index και για οποια απορία ήθελε προκύψει.

Κώστα :grinning-smiley-043
αντί να σου πληρώνουμε Λυμπερό-σημο (και σε μερικούς άλλους εδώ μέσα βέβαια) για την προσφορά σου θα δεχτούμε και βοήθεια οργανωτικής φύσης.

Επί του θέματος τώρα:
θα ετοιμάσω έναν εξαντλητικά αναλυτικό οδηγό με το πώς πρέπει να γίνει η δουλειά οπότε ακόμη και να μειονεκτεί κάποιος νοητικά, θα τα καταφέρει.:D

Οι κωδικοποιήσεις πρέπει να μου στέλνονται ως ΠΜ ή με e-mail ως αρχείο Word ή αρχείο Σημειωματάριου. Είτε λίγες λίγες είτε ως σύνολο. Στην πρώτη περίπτωση όμως πρέπει αυτός που κωδικοποιεί να θυμάται σε ποιό σημείο έχει σταματήσει (στις σελίδες που έχει αναλάβει) για να συνεχίσει αργότερα και προφανώς να έχει αποθηκεύσει την πρόοδο της εργασίας του αν έχει σκοπό να την στείλει ως σύνολο.
Λεπτομέρεια (θα την επαναλάβω και στον οδηγό): όποιος μου στέλνει κωδικοποιήσεις ΔΕΝ θα σβήνει τα δικά του πρωτότυπα δεδομένα αν δεν τον βεβαιώνω ότι έλαβα και κατάλαβα επακριβώς από που μέχρι που έχει κωδικοποιήσει.

Αναμείνατε λοιπόν τον οδηγό.

Στο μεταξύ επαναλαμβάνω:

Όποιος θέλει να συμετάσχει στην αναδιάρθρωση του Ευρετηρίου των Παρουσιάσεων, ας σηκώσει το χέρι!!!

child-hand-up1.jpg

Το ζητούμενο λοιπόν είναι να να κωδικοποιηθούν αυτές οι 42 σελίδες με την παρακάτω μορφή για κάθε αναφορά:

πχ
link: http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=37621
τίτλος νήματος: Natures Mortes
Καλιτέχνης - τίτλος έργου: Jon Balke - Book Of Velocities
κατηγορία: Jazz, rock, ελληνική κλπ

Έχω την αίσθηση οτι η ταξινόμηση ανα κατηγορία θα μας ζορίσει λίγο (για αρκετες παρουσιάσεις). Να ξεκινούσαμε μήπως απο εκεί;
Έχεις ήδη προ-επιλέξει κάποιες κατηγορίες; Ή θα ταξινομούμε αυτοβούλως;
Μην μας προκύψει κανενα Lounge-punk, ξέρω γώ :idea: :grinning-smiley-043

Re: Απάντηση: Ζητούνται εθελοντές για βοήθεια στην εκ βάθρων αναδιάρθρωση του Index

Έχω την αίσθηση οτι η ταξινόμηση ανα κατηγορία θα μας ζορίσει λίγο (για αρκετες παρουσιάσεις). Να ξεκινούσαμε μήπως απο εκεί;
Έχεις ήδη προ-επιλέξει κάποιες κατηγορίες; Ή θα ταξινομούμε αυτοβούλως;
Μην μας προκύψει κανενα Lounge-punk, ξέρω γώ :idea: :grinning-smiley-043

Γιώργο, έχεις απόλυτο δίκιο, διευκρινίζω όμως ότι σ'αυτή τη φάση απλώς κωδικοποιούμε όλο το υλικό των παρουσιάσεων που σημαίνει ότι ο κωδικοποιητής συμπληρώνει την κατηγορία αυτοβούλως. Η διάρθρωση των κατηγοριών είναι άλλο θέμα το οποίο θα δούμε αργότερα (ή και παράλληλα) με διαβουλεύσεις των υψηλών (και όχι μόνο) κλιμακίων. Οπότε και η οριστική τοποθέτηση των επιμέρους παρουσιάσεων (αναφορών) θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο διότι θα είναι κάτι πιο μόνιμο όπως καταλαβαίνεις. Άρα λοιπόν σε πολλές αναφορές που η κατηγορία στην οποία ανήκουν είναι νεφελώδης, θα συμβουλεύομαι εγώ κατ'αρχάς τον συντάκτη οπότε πιθανώς η κατηγορία που έχει γράψει ο κωδικοποιητής να αλλάξει κατόπιν συμβουλής του συντάκτη.
Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι τώρα προέχει να γίνει η μαζική, η χοντρή δουλειά γι'αυτό και χρειάζονται χέρια.
Διάρθρωση κατηγοριών (ή και υποκατηγοριών), ονοματοδοσία τους κλπ έπονται.
Όλα'αυτά θα τα αναφέρω στον οδηγό που ετοιμάζω, στον οποίο θα παρουσιάσω και το γενικότερο σκεπτικό μου περί οργάνωσης των Παρουσιάσεων.

Στη διάθεσή σας, αν δεν αποτελεί εμπόδιο το ότι μπορώ να αφιερώσω τον χρόνο που απαιτείται μόνο τα Σαββατοκύριακα ...

Παρακάτω παρουσιάζω με αρκετή λεπτομέρεια τον τρόπο που μπορεί να γίνει εύκολα και χωρίς λάθη η κωδικοποίηση του υπάρχοντος υλικού των Παρουσιάσεων.

Έστω ότι έχουμε αναλάβει να κωδικοποιήσουμε τη σελίδα 42.

ΒΗΜΑ 1ο
ανοίγουμε ένα αρχείο Word ή Σημειωματάριου (μιλάω για Windows) και Επικολλάμε (Paste) σε μερικές γραμμές (με κενό μεταξύ τους) το παρακάτω πρότυπο κείμενο ως εξής:

link:
τίτλος νήματος:
Καλλιτέχνης - τίτλος έργου:
κατηγορία:

link:
τίτλος νήματος:
κατηγορία:

link:
τίτλος νήματος:
κατηγορία:

(συνεχίζουμε την Επικόλληση (Paste) όσο θέλουμε).
Προτείνω να ανοιχτεί Σημειωματάριο διότι θα είναι πιο ελαφρύ.

ΒΗΜΑ 2ο
Πηγαίνουμε στην κατηγορία Μουσική >Παρουσιάσεις δίσκων - Aφιερώματα (ΕΙΚΟΝΑ 1) και βρίσκουμε την σελίδα 42 (ΕΙΚΟΝΑ 2)

ΒΗΜΑ 3ο
Αφού βρεθούμε στην σελίδα 42 ξεκινάμε ή από πάνω προς τα κάτω ή αντίθετα. Ας διαλέξουμε την προς τα κάτω κίνηση οπότε θα ξεκινήσουμε από την 1η Παρουσίαση ((ΕΙΚΟΝΑ 2) την οποία και θα ανοίξουμε (ΕΙΚΟΝΑ 3).

ΒΗΜΑ 4ο
Ενημέρωση των πεδίων του πρότυπου κειμένου

Με την Παρουσίαση μπροστά μας αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι:

α) Αντιγραφή (Copy) του link και Επικόλληση (Paste) στην ανάλογη θέση link: του πρότυπου κειμένου το οποίο έχουμε πολλές φορές στο αρχείο Word ή Σημειωματάριου που έχουμε ανοίξει (ΕΙΚΟΝΑ 3)
β) Αντιγραφή (Copy) του Τίτλου Νήματος και Επικόλληση (Paste) στην ανάλογη θέση τίτλος νήματος: του πρότυπου κειμένου το οποίο έχουμε
πολλές φορές στο αρχείο Word ή Σημειωματάριου που έχουμε ανοίξει (ΕΙΚΟΝΑ 3)
γ) Εδώ χρειάζεται λίγος χρόνος στην περίπτωση που στον τίτλο νήματος δεν αναφέρεται σαφώς ο Καλιτέχνης και ο τίτλος του έργου οπότε
πρέπει να διαβάσουμε το κείμενο και μετά να συμπληρώσουμε το ανάλογο πεδίο Καλλιτέχνης - τίτλος έργου: στο πρότυπο κειμένου το
οποίο έχουμε πολλές φορές στο αρχείο Word ή Σημειωματάριου που έχουμε ανοίξει.
δ) γράφουμε το είδος μουσικής στο οποίο ανήκει η συγκεκριμένη αναφορά στο ανάλογο πεδίο κατηγορία: Αν δεν είμαστε σίγουροι το αφήνουμε κενό.Έτσι κι αλλιώς σε περιπτώσεις όπου δεν είναι ξεκάθαρο το μουσικό είδος που ανήκει το έργο θα ακολουθήσουμε άλλη διαδικασία για την οριστική ταξινόμηση σε συνεργασία με τον συντάκτη ή με γνώστες του αντικειμένου. Η διάρθρωση των Μουσικών ειδών του Ευρετηρίου είναι ένα θέμα το οποίο θα αντιμετωπιστεί αργότερα.

Προφανώς αν υπάρχουν αναφορές για περισσότερα από ένα έργα στην ίδια Παρουσίαση ενημερώνουμε ανάλογα πρότυπα κειμένου με τα ανάλογα πεδία. Όταν τελειώσουμε με όλες τις αναφορές που μπορεί να υπάρχουν στην συγκεκριμένη Παρουσίαση η κωδικοποίηση της συγκεκριμένης Παρουσίασης έχει ολοκληρωθεί οπότε επιστρέφουμε στην σελίδα μας (42) για να ασχοληθούμε με την επόμενη (προς τα κάτω) Παρουσίαση (ΕΙΚΟΝΑ 2) την οποία βλέπουμε ανοιχτή στην ΕΙΚΟΝΑ 4.

Με τον ίδιο τρόπο προχωράμε με όλες τις Παρουσιάσεις της σελίδας 42 και όταν τελειώσουμε συνεχίζουμε με την επόμενη σελίδα την οποία έχουμε αναλάβει.
Όταν τελειώσουμε τις σελίδες μας είμαστε έτοιμοι να στείλουμε το αρχείο με τις κωδικοποιήσεις (Word ή Σημειωματάριο) στον υποφαινόμενο είτε με e-mail έιτε ως ΠΜ.

ΠΡΟΣΟΧΗ
- Επειδή η εργασία είναι κάπως χρονοβόρα φροντίζουμε να Αποθηκεύουμε το αρχείο κειμένου και στα ενδιάμεσα στάδιά του για να μην πάει χαμένος ο κόπος λόγω μιας διακοπής ρεύματος ή κολλήματος του υπολογιστή.

- Δεν πρέπει να σβήσουμε το αρχείο με τις κωδικοποιήσεις αν δεν λάβουμε βεβαίωση από τον υποφαινόμενο ότι το έλαβε και το άνοιξε , ότι δηλαδή έχει τα δεδομένα από την εργασία μας.

Αυτά ως γενικές και κάπως πιο ειδικές κατευθύνσεις σχετικά με την εργασία που πρέπει να γίνει. Προσπάθησα να είμαι όσο πιο αναλυτικός γινόταν αλλά αν παρ'όλ'αυτά υπάρχουν άλλες απορίες εδώ είμαστε. Δεν είναι κάτι που απαιτεί master στην Πληροφορική. Αρκεί η στοιχειώδης γνώση χρήσης υπολογιστή και φυσικά η αγάπη για την Μουσική Κατηγορία.

Attachments

• 1.jpg
    1.jpg
    91 KB · Views: 21
  • 2.jpg
    2.jpg
    78.6 KB · Views: 17
  • 3.jpg
    3.jpg
    94.8 KB · Views: 20
  • 4.jpg
    4.jpg
    83.3 KB · Views: 20
Κατανοητο. Μπορω να συνεισφερω καταγραφη σε 100 threads (το maximum) και να υποσχεθω παραδωση σε πεντε μερες.
e

Σαν να κολλήσαμε λίγο...
για πάμε βρε παιδιά...
ούτε διψήφιο νούμερο δεν πιάσαμε ακόμη...

όποιος θέλει να συμετάσχει στην αναδιάρθρωση του Ευρετηρίου των Παρουσιάσεων, ας σηκώσει το χέρι!!!

child-hand-up1.jpg

Κανένας ;;;;;
Τότε θα ''τσιμπήσουμε'' κάποιους στο σημερινό τσιμπούσι της Μουσικής Κατηγορίας.

:D

Λοιπόν αγαπητοί εθελοντές, επειδή δεν βλέπω κανέναν άλλο να προστίθεται στην ομάδα, θα έλεγα να οργανωθούμε και να αρχίσουμε σιγά σιγά.

Πριν προχωρήσουμε όμως, επιτρέψτε μου μια μικρή παρένθεση όσον αφορά τον Κωστα τον Λυμπερόπουλο ο οποίος προσφέρθηκε να βοηθήσει αλλά δεν βρίσκεται στη λίστα.
Θεωρώ ότι η προσφορά του εδώ μέσα είναι ήδη ανυπολόγιστη οπότε θα πήγαινε πολύ να δεχτούμε να κάνει δουλειά την οποία μπορούμε να κάνουμε σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι της Μουσικής Κατηγορίας (ενώ τη δική του μπορούν ελάχιστοι). Τον ευχαριστούμε λοιπόν για την προθυμία του αλλά να μας επιτρέψει να αρνηθούμε την προσφορά του.
Αν κάποιος διαφωνεί με το σκεπτικό μου (πράγμα που δεν νομίζω) θα αναλάβω εγώ τις σελίδες που θα αναλογούσαν στον Κώστα. Αν συμφωνούμε όλοι , μοιράζουμε τη δουλειά και ξεκινάμε.

Οι σελίδες είναι 43 οπότε θα έλεγα να τις μοιραστούμε ως εξής:

Skakinen....43-38
Γιώργος Κουνελάκης....37-33
christos....32-28
petros_m.............27-22
ctriant ......21-16
emperor................15-11
symphonie fantastique.....10-6
ecodrifter..............5-1

Υπενθυμίζω:
- δεν ασχολούμαστε καθόλου με κλασσική μουσική η οποία είναι ήδη ταξινομημένη
- αν δεν είμαστε σίγουροι για την κατηγορία που ανήκει η αναφορά, δεν συμπληρώνουμε το ανάλογο πεδίο
- θα προτιμούσα να μου στείλετε τις κωδικοποιήσεις σας αφού τις ολοκληρώσετε
- επειδή προστίθενται συνεχώς νέες παρουσιάσεις και κάποιες παλιές μπορεί να περάσουν στην πρώτη σελίδα ή να αλλάξουν σελίδα επειδή προστέθηκε κάποιο νέο post να σας πω ότι πρέπει να ασχοληθείτε με ότι έχει η κάθε μια από τις σελίδες σας τη χρονική στιγμή κατά την οποία ασχολείστε μ'αυτήν. Έτσι κι αλλιώς όταν λάβω όλες τις κωδικοποιήσεις θα γίνει από μένα ένας τελικός έλεγχος ο οποίος όμως θα είναι εύκολος διότι δεν θα πρέπει να κωδικοποιώ αλλά μόνο να ελέγχω οπότε αν 5-10 Παρουσιάσεις έχουν ξεφύγει θα ...συλληφθούν επί τόπου.
- για ευκολία του τελικού ελέγχου των κωδικοποιήσεων καλό θα ήταν να πηγαίνετε από την αρχή της κάθε σελίδας των Παρουσιάσεων προς το τέλος ή αντίθετα. Μην πηγαίνετε ανακατεμένα. Επίσης στο τελικό κείμενο που θα μου στείλετε μην ξεχάσετε να έχετε τις κωδικοποιήσεις ανά σελίδα. Πχ του Γιώργου του Κουνελάκη (που έχει τις σελίδες 37-33) το κείμενο θα είναι κάπως έτσι:

σελίδα 37
link:
τίτλος νήματος:
κατηγορία:

link:
τίτλος νήματος:
κατηγορία:

κλπ μέχρι το κάτω μέρος της σελίδας ή το πάνω, ανάλογα από πού ξεκίνησε.

σελίδα 36
link:
τίτλος νήματος:
κατηγορία:

link:
τίτλος νήματος:
κατηγορία:
κλπ.

Κάποια στιγμή θα σας στείλω το e-mail μου για να μου στείλετε το τελικό κείμενο με τις κωδικοποιήσεις σας.

Για οποιαδήποτε άλλη απορία εδώ είμαστε να τη συζητάμε.

ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ!!

Επειδή μπορεί να μπερδέψει κάποιους η λέξη ''αναφορά'' διευκρινίζω:

Σε ένα νήμα Παρουσίασης παρουσιάζεται ένας δίσκος ενός μουσικού. Αυτό εννοώ λέγοντας αναφορά .
Πχ σε μια παρουσίαση του δίσκου Vienna Concert του Keith Jarrett μπορεί να αναφέρεται (δηλαδή να γράφεται κάπου) και το όνομα άλλου ή άλλων μουσικών πχ (Miles Davis, Paul Bley). Η παρουσίαση όμως αφορά τον Keith Jarrett οπότε δεν μας απασχολούν τα άλλα ονόματα.
Με τον όρο αναφορά εννοώ την παρουσίαση. Εννοείται ότι σε ένα νήμα μπορεί να παρουσιάζονται δύο ή τρεις δίσκοι ενός ή περισσοτέρων μουσικών. Αυτό εννοώ λέγοντας ότι σε ένα νήμα μπορεί να υπάρχουν περισσότερες αναφορές, ότι δηλαδή υπάρχουν περισσότερες παρουσιάσεις.
Τότε θα κάνουμε ξεχωριστές κωδικοποιήσεις (1,2,3 ανάλογα).