Ζώα και άνθρωπος

Re: Μπορείς να πετάξεις 4 ψυχές στα σκουπίδια; Κι όμως μπορείς....

BEWARE CUTENESS OVERLOAD!

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

giphy.gif

Απάντηση: Μπορείς να πετάξεις 4 ψυχές στα σκουπίδια; Κι όμως μπορείς....

Ο νεαρός ή η νεαρά, βρέθηκε σήμερα το πρωί στην αυλή μου με χτυπημένη φτερούγα διαπερές τραύμα, αλλά χωρίς πολλά αίματα.
Είναι ελάχιστα μεγαλύτερος απο περιστέρι και ακόμα ψάχνω να βρω σε ποιά ομάδα γερακοειδών ανήκει.
Πανικόβλητος προσπαθούσε να κρυφτεί σέρνοντας ο φουκαράς την φτερούγα (η οποία δεν είναι σπασμένη)
Τον/την έπιασα με ένα μπουφάν και πήγε κατευθείαν σε σκοτεινό ασφαλή χώρο να ηρεμήσει λίγο.
Οπως φαινεται στην δεύτερη φωτογραφία δεν κάνει καμμία απόπειρα να τσιμπήσει την μάνα μου που το κρατάει.
Τώρα ψάχνω να βρώ ποιούς να ειδοποιήσω να τον πάρουν και δεν βρίσκω καμμία σχετική υπηρεσία στην Ξάνθη...

DSCF3338_1.jpg

DSCF3342_1.JPG

Κατ'αρχάς ΕΥΓΕ!

Κάποιον κτηνίατρο.
Αυτός θα ξέρει να σε κατευθύνει.
Ή οποιαδήποτε φιλωζωική οργάνωση.

http://www.filozwos.gr/mtree/Φιλοζωικά-Σωματεία-Οργανώσεις/xanthi/ΦΙΛΟΖΩΙΚΟ-ΣΩΜΑΤΕΙΟ-ΞΑΝΘΗΣ-«ΣΩΖΩ»

http://www.petzoo.gr/filozoiko-somatio-januis-sozo.html

Μπορεί να ασχολούνται κυρίως με αδέσποτα αλλά πιστεύω θα σε βοηθήσουν/κατευθύνουν.

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Επίσης δες αυτό: http://www.ornithologiki.gr/page_cn.php?tID=2480&aID=27

Αν έχετε βρει κάποιο τραυματισμένο, άρρωστο, εξαντλημένο ή ορφανό άγριο πουλί παρακαλούμε επικοινωνήσετε το συντομότερο δυνατόν με κάποιο από τα Κέντρα Περίθαλψης Άγριων Ζώων που αναφέρονται παρακάτω. Εκτός από μέτρα υγιεινής που πρέπει να τηρήσετε, στην περίπτωση που χειριστείτε αρχικά εσείς το ζώο θα πρέπει να έχετε υπόψη σας και ορισμένα πράγματα που έχουν να κάνουν με το χειρισμό του, τόσο για την προσωπική σας ασφάλεια και σωματική ακεραιότητα όσο και για την ασφάλεια του ζώου. Τυχόν λάθος ενέργειες μπορούν να αποβούν εις βάρος του πουλιού. Οι οδηγίες αυτές βασίζονται στα εξής:

Πράξη πρώτη
Βάλτε το πουλί μέσα σε ένα χαρτόκουτο, έτσι που να χωράει άνετα και να μπορεί να σταθεί όρθιο. Τοποθετήστε από κάτω εφημερίδες, σχισμένες σε λουρίδες για να απορροφούν τις κουτσουλιές του. Ανοίξτε μικρές τρύπες, ώστε να παίρνει αέρα αλλά να είναι σκοτεινά. Το χαρτόκουτο δεν πρέπει να είναι τεράστιο, ούτε και πολύ μικρό. Κλείστε το καλά.

Μη το αφήσετε να κυκλοφορεί ελεύθερο γιατί θα χειροτερεύσει τα τραύματά του. Το κουτί και το σκοτάδι είναι η καλύτερη προσωρινή ακινητοποίηση που μπορείτε να προσφέρετε για τα κατάγματά του. Ο,τιδήποτε άλλο θα το ταλαιπωρήσει. Αφήστε το κάμποση ώρα σε ένα ήσυχο και ζεστό μέρος (όχι όμως στον ήλιο) για να ξεπεράσει όσο γίνεται το σοκ.

Πράξη δεύτερη
Τα περισσότερα τραυματισμένα πουλιά δεν πεθαίνουν από την πείνα αλλά από την αφυδάτωση. Δώστε του νερό με ζάχαρη και ίσως ελάχιστο αλάτι με μια σύριγγα από την οποία θα έχετε βγάλει προηγουμένως τη βελόνα. Ίσως χρειαστούν δύο άτομα και μια πετσέτα αν έχει επικίνδυνα νύχια.

Για να το πιάσετε σκεπάστε του το κεφάλι με την πετσέτα και κρατήστε το από το σώμα, τα πόδια και την ουρά σαν ανθοδέσμη. Αν το ράμφος του είναι πολύ μυτερό προσέξτε τα μάτια σας. Αν είναι πολύ μικρό ή δεν ανοίγει εύκολα το ράμφος, στάξτε το νερό στα ρουθούνια του. Μη φοβάστε, δε θα πνιγεί. Ξαναβάλτε το στο κουτί και αφήστε το ήσυχο.

Πράξη τρίτη
Μην κάνετε τίποτα άλλο. Μη δώσετε τροφή ή φάρμακα. Μάλλον κακό θα του κάνουν σ’αυτή τη φάση παρά καλό. Αν έχει καιρό να φάει ούτως ή άλλως δε πρέπει να φάει πολύ. Αν έχει φάει πρόσφατα δεν είναι ανάγκη να ξαναφάει τώρα. Έχετε λοιπόν ήδη κάνει το καλύτερο που μπορείτε για να του σώσετε τη ζωή. Απομένει να επικοινωνήσετε με το Ελληνικό Κέντρο Περίθαλψης Αγρίων Ζώων (Ε.Κ.Π.Α.Ζ.) ή την ANIMA, ή την Αλκυόνη για περισσότερες οδηγίες.

Θα δω τα πάνω λινκς που έβαλες και κάποιοι που φαίνονται σαν εθελοντες της εκπαζ, ένας στην Ξάνθη κι ένας στο Πορτο Λάγος.
Φαγητό δεν του έδωσα (στις φωτο φαίνονται κάτι ψίχουλα που του άφησε η μάνα μου πριν μάθει οτι είναι σαρκοφάγο). Νερό του δώσαμε με το ζόρι (απο το άγχος του δεν σκέφτεται φαγητό-νερό τώρα) και πήγε στην αποθήκη σε κλουβί σκεπασμένο μπας και κοιμηθεί/ηρεμήσει λίγο και να αποφύγουμε επιδείνωση της ζημιάς. Δεν έκανε ούτε μια απόπειρα να τσιμπήσει. Ισως είναι νεαρό πουλί ακόμα.

Μπορείς να του βάλεις ένα ποτηράκι με ζαχαρόνερο να πιεί μόνο του όταν ηρεμήσει.

Εδώ έχει τηλ. και στην Καβάλα: http://www.ekpaz.gr/contact/

Άρης Χρηστίδης
(Καβάλα)
6977632276

Αμαν...Καθαρή Δευτέρα σήμερα... Δεν σηκώνει κανείς τηλέφωνο με άγνωστο αριθμό...

Μην αγχώνεσαι, μια μέρα είναι θα περάσει.
Όπως ήδη φρόντισες, το πτηνό είναι ασφαλές.

Πάρε το κινητό στην Καβάλα, πιστεύω θα το σηκώσουν.

Απ' τα δικά μας γεράκια μοιάζει περισσότερο με το νανογέρακο του οποίου η ονομασία Falco columbarius, προδίδει ότι έχει και χαρακτηριστικά περιστεριού, όπως γράφεις. Περισσότερα εδώ :https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BF ......

Απάντηση: Re: Μπορείς να πετάξεις 4 ψυχές στα σκουπίδια; Κι όμως μπορείς....

Απ' τα δικά μας γεράκια μοιάζει περισσότερο με το νανογέρακο του οποίου η ονομασία Falco columbarius, προδίδει ότι έχει και χαρακτηριστικά περιστεριού, όπως γράφεις. Περισσότερα εδώ :https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9D%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%B3%CE%AD%CF%81%CE%B1%CE%BA%CE%BF ......

Στο χρώμα της πλάτης πάντως, είναι εντελώς διαφορετικά. Το νανογέρακο βλέπω στο λινκ που έδωσες είναι σταχτί

Κανόνισα με μια κοπέλα απο κάποιο απο τα παραπάνω λινκς να συναντηθούμε το απόγευμα να το παραλάβει για πρώτες βοήθειες και να το στείλει αύριο Θεσσαλονίκη.

Re: Απάντηση: Μπορείς να πετάξεις 4 ψυχές στα σκουπίδια; Κι όμως μπορείς....

Κανόνισα με μια κοπέλα απο κάποιο απο τα παραπάνω λινκς να συναντηθούμε το απόγευμα να το παραλάβει για πρώτες βοήθειες και να το στείλει αύριο Θεσσαλονίκη.

:SFGSFGSF:

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Falco tinnunculus (θηλυκό) Βραχοκιρκίνεζο

Φιλοι μου, σημερα ηταν μια δυσκολη ημερα για μενα γιατι προκαλεσε τα ορια μου ως ανθρωπο. Η ιστορια ξεκιναει με μια γατα η οποια οντας της γειτονιας, ετυχε της καλης μεταχειρισης 3 οικογενειων της πολυκατοικιας μου οι οποιες την σιτιζαν απο καιρο με οτι περισσευε απο το μεσημεριανο τραπεζι. Καποια στιγμη το εν λογω ζωντανο κυοφορει, και ψαχνει ενα μερος ζεστο να κοιμηθει για πολλες ωρες την ημερα χωρις να ενοχλησει κανεναν. Εμπαινε λοιπον στην πολυκατοικια, και οταν ηθελε να κανει τη αναγκη της εβγαινε στην εξωπορτα κ νιαουριζε μεχρι καποιος να της ανοιξει.
Η γατα εφτασε στις μερες της και προχτες μπηκε στην πολυκατοικια. Την ωρα που ετρωγε μπηκε μια αχαρακτηριστη (περιμενω να την χαρακτηρισετε εσεις) ηλικιωμενη ανυπαντρη κ ατεκνη γυναικα η οποια πηρε παραμαζωμα το φαγητο της γατας κ εβγαλε κλωτσηδων το ζωντανο στην εισοδο. Εκεινη την ωρα ημουν ακριβως απο κατω και ειδα το θεαμα... Εγινα εξω φρενων κ απο τα νευρα μου δεν μπηκα καν απο την εξωπορτα, πηδηξα το καγκελο και βρεθηκα μπροστα στην "κυρια". Προσπαθησα να μην εκραγω κ το καταφερα εν μερη, η γατα τη γλιτωσε...
Χτες τα ξημερωματα η γατα γεννησε 1 γατι πανω στο χαλακι της εξωπορτας μου κ αλλα 4 στο χαλακι της εισοδου. Ξυπνησα απο το νιαουρισμα του νεογνου κ το κατεβασα κ το εβγαλα εξω να το βρει η μανα του. Δεν ηξερα οτι υπαρχουν αλλα 4...
Σημερα το απογευμα φευγοντας κατεβασα τα σκουπιδια. Ανοιγω το καπακι του καδου κ ακουω κλαμα γατιου.. Καποιοι πεταξαν πρασινες και μαυρες μεγαλες σακουλες σκουπιδιων πριν απο μενα αγνοοντας αυτο τον "ενοχλητικο" θορυβο. Τρελλαθηκα, 2η φορα σε μια μερα, ανεβασα πιεση, καβαλαω τον καδο και τον ριχνω κατω και πεταω τα σκουπιδια που επνιγαν το θορυβο. Μεσα σε μια σακουλα καποιος ειχε στοιβαξει 4 ψυχες και ειχε κλεισει με κομπο τη σακουλα για να μην παιρνουν ανασα. Εκεινη την ωρα εβγαινε μια γειτονισσα με το μωρο της μεσα στο καροτσι και με ρωταει "Καλα τι κανεις??". "Περιμενε να δεις!" της λεω κ με το που καταλαβαινει τι εγινε βαζει τα κλαμματα.
Τρεχω, βρισκω ενα κουτι απο αθλητικα παπουτσια και σκιζω τη σακουλα για να αναπνευσουν τα νεογνα. Τα βαζω μεσα κ τα παω στο διπλανο παρκακι. Περιμενω στην αυλη της πολυκατοικιας να ρθει η μανα τους. Ερχεται η γατα κ την παιρνω στα χερια. Την παω στο σημειο που ειχα αφησει το κουτι κ βλεπω οτι ασχολειται μονο με ενα απο τα παιδια της το οποιο παιρνει κ φευγει, κ το παει στην πολυκατοικια. Μαλλον επελεξε αυτο που προλαβε να μυρισει να να νιωσει δικο της , τι να πω τα αλλα της τα πηραν...
Μπαινω εξαλλος στην πολυκατοικια και φωναζω "Αυτος που το κανε αυτο...." , (τα υπολοιπα δεν λεγονται), μπας κ βγει ο σκ@τοψυχος που το κανε εξω. Καποια στιγμη βγαινει καποιος κ μου ζηταει το λογο. "Σταματω να περιγραφω" που λεει κ ο Χελακης... Μετα βρισκω ενα γειτονα ο οποιος μου επιβεβαιωνει οτι αυτος το εκανε το εγκλημα, στις 7 το πρωι οπου βγηκε απο την πορτα του μπροστα σε 4 νεογνα κ αντι να μαλακωσει η καρδια του εριχνε μπινελικια %^$^%$..
Ο συγκεκριμμενος ανθρωπος εχει 2 παιδια κ ενα εγγονι 2 ετων, εκει ειναι που τρελαινομαι... Καποια στιγμη τον ξανασυναντησα, κρατηθηκα.. Τον ρωτησα "πες πως υπηρχε κατι πιο μεγαλο απο σενα κ επαιρνε το παιδι σου κ το πεταγε στα σκουπιδια...". Ηταν σαν να μιλησα στον τοιχο...
Αργα το βραδυ τα γατακια παρεμεναν στο παρκο, πηρα τηλ εναν φιλοζωο ανθρωπο κ φιλο που γνωρισα απο το φορουμ, ο οποιος σε μιση ωρα ηρθε στο σπιτι μου απο 20 χλμ μακρια για να παρει τα ζωακια και να τα φροντισει με τον καλυτερο τροπο κ να χρησιμοποιησει και τις γνωριμιες του με προσωπικο του κοστος. Τον ευχαριστω απο καρδιας γιατι ακομη κ νηφαλιος να ημουν, δεν ηξερα πως να αντιμετωπισω την κατασταση.
Συμπερασμα: Δεν μας φταιει ουτε το ΔΝΤ ουτε η οικονομικη μας στενοτητα, μπ$#ρδελλο γιναμε επειδη εμεις γιναμε φθηνοι κ δεν πειθουμε πλεον κανεναν για την αξια μας.
Με συγχωρειτε αν σας "φορτωσα", αλλα ηθελα να το μοιραστω με ανθρωπους οι οποιοι ειναι εντελως αμεροληπτοι απεναντι μου κι απεναντι στο συγκεκριμμενο θεμα.

Σας ευχαριστω, Tyler.
Μπραβο σου φίλε. Εγω το καλοκαίρι βρήκα 3 γατάκια στα σκουπίδια. Όχι μέσα στον κάδο απ'εξω. Περίμενα 1-2 ώρες να δω αν θα παει η μάνα τους, δεν ειδα τίποτα. Τα πήρα και τα πήγα σε μια γνωστή μου που έχει πολλά ζωάκια και ξέρει πως να τα φροντίσει. Ευτυχώς εκείνη την περίοδο είχε γεννήσει μια γάτα και τα υιοθέτησε. Τέλος καλό όλα καλά.

Τι να γράψεις εδώ, δεν έχω λόγια να εκφραστώ.. πρέπει να αγαπάς αυτό που κάνεις αλλιώς άστο ρε μεγάλε να το κάνει κάποιος άλλος καλύτερα..

http://www.ekpaz.gr/

Είμαστε πολλοί οι εθελοντές , και δουλεύει πάντα -> και κ. Δευτεύρα,
για όποιον μπορεί να το χρειαστεί στο μέλλον

BIOS μπράβο για την φιλοξενία που του έδωσες και που κινήθηκες άμεσα

Mίλησα με τα τηlλέφωνα της ANIMA που έδωσε ο lykman πιο πάνω. Αθήνα Μου έδωσαν τηλέφωνο για Θεσσαλονίκη. Μιλησα με Θεσσαλονίκη και μου έδωσαν το τηλέφωνο μιας κοπέλας στην Ξάνθη η οποία εκείνη την ώρα ήταν στην δουλειά της στην Νέα Κεσσάνη στον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου. Μου είπε να συναντηθούμε όταν σχολάσει να της δώσω το ζωντανό για τις πρώτες βοήθειες. Τελικά με πήρε τηλέφωνο μια χωριανή μου που είπε οτι ήταν συνάδελφος της προηγούμενης κοπέλας, οτι μίλησαν μαζί και οτι θα ερχόταν αυτή απο το σπίτι να το δώσω σ'αυτήν για πρώτες βοήθειες και οτι θα το έστελνε σήμερα στην Θεσσαλονίκη. Ετσι κι έγινε. H αλήθεια είναι οτι σε καμμία φάση δεν ένοιωσα οι οι συνομιλητές μου έκαναν αγγαρεία - το αντίθετο.
Τώρα τι απέγινε το γεράκι, δεν έμαθα ακόμα... :)))