Ζώα και άνθρωπος

Re: Απάντηση: Μπορείς να πετάξεις 4 ψυχές στα σκουπίδια; Κι όμως μπορείς....

? Σε ποιο σημείο του τελετουργικού υπάρχει η θυσία ζώων στους ορθόδοξους;
Ή αναφέρεσαι στο παραπάνω ποστ για τον παπά που "ευλογεί" τα σφάγια;

Άλλο ότι ο αμνός έχει τον συμβολισμό του στον Χριστιανισμό.

Agnus Dei, qui tollis peccata mundi

Το οτι σφαζουμε αρνια το Πασχα (εβραικη λεξη) ποιανου ιδεα ηταν?

Απάντηση: Μπορείς να πετάξεις 4 ψυχές στα σκουπίδια; Κι όμως μπορείς....

Παράδοση, αλλά δεν είναι απαραίτητη στο δόγμα. Εμείς ως βουκολικός λαός την κρατήσαμε. Είχαμε και την παράδοση ίσως από τις θυσίες ζώων στην αρχαιότητα, που ήταν ουσιαστικά οι μόνες φορές που έτρωγε κρέας ο απλός λαός.

Παράδοση, αλλά δεν είναι απαραίτητη στο δόγμα. Εμείς ως βουκολικός λαός την κρατήσαμε. Είχαμε και την παράδοση ίσως από τις θυσίες ζώων στην αρχαιότητα, που ήταν ουσιαστικά οι μόνες φορές που έτρωγε κρέας ο απλός λαός.

Παντρεμα ορθοδοξιας και δωδεκαθεισμου...

Σε όλα τα μέρη κάπως έτσι έγινε. Γιατί νομίζεις ότι πέφτουν τα Χριστούγεννα κοντά στο χειμερινό ηλιοστάσιο; Νομίζεις θα άκουγαν απλώς το αγαπάτε αλλήλους οι παγανιστές και θα προσέτρεχαν μιλιούνια να ασπαστούν τη νέα πίστη;

Μην νιωθετε τυψεις απο αυτα που προτεινει ο Χρηστος (Chrisssb) ..... σταδιακη αποχη απο κρεας.
Ο εγκεφαλος μας το εχει τραγικη αναγκη ... δεν λειτουργει πολυ σωστα μονο με φυτικες πρωτεινες.
Βεβαια, οχι κρεας ΤΡΕΙΣ φορες την ημερα ... εαν μπορειτε και χωρις φοβο, παθος και τυψεις ...
μερα-παραμερα. Δηλαδη, τρεις φορς την εβδομαδα και αν αντεχει η τσεπη σας ... μονο ΨΑΡΙ
(οχι ιχθυοτροφειου, ελευθερας βοσκης). Αλλιως πουλερικο. Τελευταια λυση, βοδινο η χοιρινο.
Ομως και να φατε ενα βοδινο την εβδομαδα δεν θα σας σκοτωσει. Αυτο που πραγματικα σκοτωνει
δεν ειναι το κοκκινο κρεας, ειναι η ελλειψη ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΩΝ μαζι με αυτο (μαζι με οτιδηποτε).
Αντιοξειωδωτικες ουσιες ειναι πρακτικα ολες οι σαλατες (ΟΧΙ τονοσαλατες η καβουροσαλατες)
που περιεχουν ντοματες, λαχανικα, μαρουλια, καροτα, σπανακια, σπαρραγγια, πιπεριες οχι τις
τσουσκες τις αλλες τις απλες, σκορδα και γενικα .... ολα τα σαλατικα.
Επισης ολα τα φρουτακια (οχι της ταβερνας, του δασους) > πορτοκαλια, μουρα, φραουλες,
βερικοκα, σταφυλια, καρπουζια, ακομα και γρειπφρουτ.
Kαι επισης τελευταια ... ολα τα οσπρια ... φασολια, φακες, φαβες.

Το ξερω .... θελουν πολυ προετοιμασια .... θελει να κατσεις να τα ψαξεις και να τα μαγειρεψεις.
Και αν καποιος δεν εχει γυναικα να του μαγειρευει ... δυσκολο, πολυ δυσκολο. Η βαρεμαρα
ειναι η πεμπτη θεμελιωδης δυναμη στο συμπαν. Τουλαχιστον τσιμπατε κανα μηλο η πορτοκαλι
μετα το φαγητο (το τελευταιο ποτε σε αδειο στομαχι, μονο γεματο). Τσιμπατε και καμια ντοματα
(λυκοπενιο) η εστω ενα μαρουλι, κανα χορτο ..... ακομα και οι ταβερνες του κωλου δινουν τετοια.

Λαδι ? ...... αν μπορειτε να μην βαζετε καθολου .... ΜΑ ΚΑΘΟΛΟΥ .... καντε το.
Αν δεν μπορειτε (οπως εγω) .... ΗΛΙΕΛΑΙΟ μονο. Και αγορασμενο απο σας οχι το ανακατεμενο
με οτι αλλο λαδι περισσεψε στην ταβερνα εξω απο Λιανοκλαδι προς Δομοκο.

Αυτα .... (δεν ειμαι γκουρου της υγιεινης διατροφης, μην νομιζετε, οποτε βρισκω τροφαντουτσκο
παιδακι για παρεα, του δινω και καταλαβαινει .... μετα το παιζω Πετρουλακη σπιτι ... ο παπαρας)

Μην νιωθετε τυψεις απο αυτα που προτεινει ο Χρηστος (Chrisssb) ..... σταδιακη αποχη απο κρεας.
.......

Ότι είπα, το είπα μόνο για τον εαυτό μου.

Σε κανένα δεν πρότεινα/προτείνω αποχή από το κρέας.

Αυτά είναι προσωπικά ζητήματα και ο καθένας κάνει αυτό που θέλει.

Κάσος, Κάλυμνος...μικρά νησιά,Μ.Σαββατο ο ιερέας περνούσε από σπίτι σε σπίτι και βουτώντας ένα πινέλο στο σφάγιο,έκανε ένα σταυρό στην εξώπορτα.. υπάρχει κ ντοκυμαντέρ στην ΕΡΤ ,παραγωγής 90ς..αν δεν πιστεύει κάποιος ότι μεταφέρω από προσωπικές εμπειρίες...ίσως Μικρασιατικό έθιμο που διατηρήθηκε όπως άκουσα από τοπικό λαογράφο.

Re: Μπορείς να πετάξεις 4 ψυχές στα σκουπίδια; Κι όμως μπορείς....

Εγω στεκομαι στο οτι η ορθοδοξη θρησκεια μας μας εμαθε να κανουμε θυσιες ζωων στο ονομα αυτης...

Βασικά η έλευση του Χριστού έγινε ακριβώς για να πάψει η ανάγκη της θυσίας, σύμφωνα με τη θεολογία. Όχι πως έχει σημασία, απλά για το τυπικό το αναφέρω.

Κάσος, Κάλυμνος...μικρά νησιά,Μ.Σαββατο ο ιερέας περνούσε από σπίτι σε σπίτι και βουτώντας ένα πινέλο στο σφάγιο,έκανε ένα σταυρό στην εξώπορτα.. υπάρχει κ ντοκυμαντέρ στην ΕΡΤ ,παραγωγής 90ς..αν δεν πιστεύει κάποιος ότι μεταφέρω από προσωπικές εμπειρίες...ίσως Μικρασιατικό έθιμο που διατηρήθηκε όπως άκουσα από τοπικό λαογράφο.

Αυτά δεν έχουν σχέση με το δόγμα.

Λαογραφικές παραδόσεις είναι.

Να μπορούμε να ξεχωρίζουμε λίγο τα πράγματα.

Σαν αναπαράσταση αυτού που κάνανε οι εβραίοι για να γλιτώσουν τα παιδιά τους από την 10η πληγή του Φαραώ.

Μην τρελαθούμε κιόλας.

Βασικά η έλευση του Χριστού έγινε ακριβώς για να πάψει η ανάγκη της θυσίας, σύμφωνα με τη θεολογία. Όχι πως έχει σημασία, απλά για το τυπικό το αναφέρω.

Ακριβώς!

Έχει σημασία για να μην μπερδεύει ο κόσμος τα της θρησκείας με τα των παραδόσεων.

Σε λίγο θα ακούσουμε ότι και οι κουραμπιέδες είναι θέμα δόγματος.

Δεν ειναι ? :rolleyes: ....

Τα μελουμακαρουνα ? :flute: .... ειναι ? ....

Τα τσουρεκακια με αυγουλακι ? :rolleyes: ....

Ότι είπα, το είπα μόνο για τον εαυτό μου.

Σε κανένα δεν πρότεινα/προτείνω αποχή από το κρέας.

Αυτά είναι προσωπικά ζητήματα και ο καθένας κάνει αυτό που θέλει.

Εγω θα ηθελα να απεχω απο το κρεας, η σταδιακα να το ελατωσω.
Το εχω ξεκινησει πολλες φορες, η μεγαλυτερη περιοδος καπου εξι μηνες macrobiotic οταν γνωρισα την συντροφο μου.

Οι μικροτερες οταν απεχω καμμια δυο βδομαδες. Αλλα μετα δεν τα καταφερνω. Ειναι σαν ασκηση για μενα. Απο μια στιγμη και μετα νιωθω ψιλοχαλια.

Αλλα εχω αφαιρεσει δυο-τρια ειδη απο το μενου μου, τα κουνελια τα κατσικια και τα αρνια ( το τελευταιο εκτος καποων εξαιρεσεων οπως τωρα -Πασχα) γιατι μου ειναι πολυ πιο συμπαθη.

Και για τα βοοειδη προτιμω να μην αγοραζω μοσχαρι, για να κανει το ζωο τον κυκλο της ζωης του.

Θα προτιμουσα να μην ετρωγα αλλα ... εχω συνειδητοποιησει και συμφιλιωθει με την φυση μου και την φυση των πραματων που λεγε και ο ποιητης.

Λαογραφικές παραδόσεις και έθιμα που ακολουθούσαν μικρές κοινωνίες κυρίως λόγω έλλειψης μόρφωσης ,έλλειψης εναλλακτικών ,αλλά κυρίως λόγω οικονομικών συνθηκών.
Πάντα όμως το 'ράσο' ήταν εκεί,και θα πάω σ ένα άλλο βάρβαρο έθιμο,που λαμβάνει χώρα ακόμα στις μέρες μας.
Τα χοιροσφάγια...Κυρίως σε ορεινές περιοχές,αγροτικής απασχόλησης,αλλά και σε ψαροχώρια.
Στο μέρος μου λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο σε ορεινό χωριό και έχει και 'τελετουργική' σημασία ..
Βρέθηκα εκεί καλεσμένος σε συγγενή και απ τα χαράματα ακούγονταν στο κέντρο του χωριού οι απόκοσμες,σπαρακτικές κραυγές χοίρων που έσφαζαν κρατώντας τους τα πόδια...απίστευτες σκηνές που ντρέπομαι σαν άνθρωπος να πάρω μέρος..
Μετά μεταφέρονται τα κομμάτια τους στο κέντρο του χωριού ,όπου είναι καλεσμένοι όλοι,η σάρα και η μάρα δηλαδή...σε μεγάλα τηγάνια τσικνίζονται,ψήνονται και σερβίρονται σε μεγάλα τραπέζια που καταλαμβάνουν όλη την κεντρική πλατεία του νησιού..
Αυτό το έθιμο ξεκίνησε τα χρόνια της υποδούλωσης από διάφορους κατακτητές,σύμφωνα με τον παππού μου και άλλους παλιούς κατοίκους,όπου οι άνθρωποι,μετά τα χοιροσφάγια τέλος καλοκαιριού...φύλαγαν κομμάτια κρέατος σε πήλινα δοχεία έξω απ το σπίτι όπου 'έπηζαν' τα κρέατα μέσα στην 'γλίνα'..και έτσι έβγαζαν τους χειμώνες..
Έκοβαν ένα κομμάτι και με χόρτα,αλλά κυρίως πλιγούρι κ.λ.π τρέφονταν οι κάτοικοι,που ήταν αδύνατο να επιβιώσουν με τα δελτία τροφίμων της Κατοχής...
Ιστορικά κείμενα ,απομνημονεύματα από συγγενείς που κράτησα,μιλούσαν για μια χούφτα ρύζι,ένα κομμάτι ψωμί..με απώτερο σκοπό την ψυχολογική πίεση των κατοίκων ,αλλά και την παρακράτηση των μεγαλύτερων ποσοτήτων για τις ανάγκες των Κατακτητών.
Και εκεί πάντα ευλογεί την 'εκδήλωση' ο Παπάς,ενώ δεν θυμάμαι αν παρίσταται και ο ανώτατος Κληρικός,ο Δεσπότης...
Να δεχθώ ότι σημαίνει την μέσα στους αιώνες προσπάθεια επιβίωσης κάποιου μέρους πληθυσμού που υπέφερε απ τους διαδοχικούς κατακτητές, ΟΜΩΣ εν έτη 2016 (τότε βρέθηκα εκεί),δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί κάποιο είδος νάρκωσης?
Δεν θα μπορούσε η Επίσημη Εκκλησία Τοπική αλλά και κεντρική ,που τόσο λαλίστατη είναι για διάφορα θέματα Κοινωνικά,πολιτικά,ταυτότητες,φύλα κ.λ.π.να δώσει κάποια οδηγία ώστε αυτά τα όντα που είναι δημιούργημα του ίδιου ΠΛΑΣΤΗ,να μην υποφέρουν τόσο?
Και πάλι δεν μιλώ για την Θρησκεία και τα απώτερα,εσωτερικά νοήματα που απορρέουν απ την πίστη,αλλά για την Εκκλησία...
Απάντηση από Μοναχούς σε μοναστήρι που πάω κάθε Μεγάλη Εβδομάδα για 'πνευματική αναζήτηση',είναι ότι είναι κτήνη και ο Θεός τα έκανα για να τρεφόμαστε.....
Και μιλάμε για Μονή με ιστορία και ιδιαίτερα μεγάλη συμβολή στην Επανάσταση του Έθνους το '21...

Γιατί δεν μιλάει κανείς για παράδειγμα στην γιορτή της μαρίδας?
Ή σε κάτι άλλες γιορτές σε ψαροχώρια,όπου γίνεται συμπόσιο με δεκάδες τραπέζια γεμάτα με Θαλασσινούς μεζέδες,και διάφορα πιάτα με κεντρικό υλικό τα ψάρια?
Τι είναι αυτό που διαχωρίζει αυτές τις εκδηλώσεις και κάνει κάποιους να μιλάνε για ωμή βαρβαρότητα?
Να θυμίσω ότι στην Ιταλοκρατία ,οι Ιταλοί Αξιωματικοί δεν ασχολούνταν με την 'παράδοση' αυτή ,και ο Πατέρας μου έλεγε ότι είναι πολύ fan του χοιρινού και μάλιστα έλεγαν ότι κάνουν κάτι ανάλογο στην Πατρίδα τους.

''Η μαγειρίτσα συνιστά αναμφίβολα το κορυφαίο πιάτο του εθιμικού μας εδεσματολόγιου, σερβιρισμένο μάλιστα στο εορταστικό τραπέζι της κορυφαίας θρησκευτικής μας εορτής, του Πάσχα. Πρόκειται, θα λέγαμε ευθαρσώς, για ένα “πιάτο-σύμβολο”, δεδομένου ότι δε νοείται πασχαλινό τραπέζι χωρίς αυτό. Συμβολικά είναι και τα χορταρικά που περιέχονται στη συνταγή: Συμβολίζουν τα πικρά χόρτα που έτρωγαν οι Εβραίοι προς ανάμνηση της σκλαβιάς τους από τους Αιγυπτίους, καθώς το «Πάσχα», που στα εβραϊκά σημαίνει έξοδος ή διάβαση, είναι εθνική εορτή και των Εβραίων. Οι Χριστιανοί βέβαια γιορτάζουν την Ανάσταση του Χριστού και το συμβολικό πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή.''

Αμ το αλλο;
Που αυριο θα ξαναφαμε μπακαλιαρο;

Αμ το αλλο;
Που αυριο θα ξαναφαμε μπακαλιαρο;

Εγω τσιπουρα θα φαω...
Και φυσικα θα φαω και κρεας μεσα στην μεγαλη βδομαδα...

Στους μονόδρομους, μπαίνεις κανονικά τουλάχιστον;