Ζώα σε ζωολογικούς κήπους / Zoo animals, ενυδρεία/Fish tanks etc.

Re: Φωτογραφία άγριας ζωής

.. Οι τελευταίες σου φωτό μου φαίνονται λιγο περίεργες σε χρώμα .. στην οθόνη μου τουλάχιστον μου βγαίνει μια ελαφρά πράσινη τίντα .. αυτό assuming sRGB color space διότι το αρχείο δεν έχει ενσωματωμένο icc .. μήπως θα πρέπει να τις δούμε με άλλο icc π.χ. με adobeRGB.icc ?

https://wetransfer.com/downloads/c6...0ad3cb311aa516f704283a7d20200207230805/5104a7

Απάντηση: Re: Φωτογραφία άγριας ζωής

Δεν έβαλες την ίδια φωτό αλλά διαβάζω από το Exif του jpeg : Profile Name Adobe RGB (1998), Color Space ICC Profile, Color Model RGB, από αυτά καταλαβαίνω οτι μάλλον κάπου στην μηχανή υπάρχει η ρύθμιση Adobe RGB ως επιλογή για τα jpeg (ή στο αρχείο RAW ως επιλογή όταν ξεκινά η επεξεργασία από το οποίο και προκύπτει τελικά το jpeg) και το τελικό σώσιμο για παρουσίαση γίνεται σε RGB.

Βασίλη αυτό είναι jpeg από Raw που επεξεργάστηκες ή δούλεψες απευθείας με το Jpeg της μηχανής ?

@ Apollwn Βασίλη, το ζητούμενο είναι να βλέπουμε όλοι τα χρώματα σωστά .. εγώ που έχω οθόνη με διευρυμένο gamut οταν δεν υπάρχει icc ενσωματωμένο έχω ρυθμίσει να υποθέτει οτι είναι sRGB .. όμως οταν αυτή η μαντεψιά είναι λάθος το αποτέλεσμα μου βγαίνει έως και δραματικά λάθος .. κάτι υπερκορεσμένα χρώματα του θανατά, τίντες κλπ.

Στην φωτο απο το wettransfer πάλι κάτι πάει στραβά .. αλλά αν είναι μανίσιο jpeg απο την μηχανή, μάλλον φταίει το setup μου ..

@ Κώστα, με ποιό πρόγραμμα βλέπεις το exif ..
εγώ με το exitool δεν βλέπω να γράφει adobe !! είναι μεν τα WhitePoint / PrimaryChromaticities / YCbCrCoefficients αυτά του AdobeRGB αλλά πάλι κάτι πάει στραβά νομίζω, μάλλον ο firefox & το RT το εκλαμβάνουν ως sRGB !!!
( Οταν βάζω βεβιασμένα sRGB δεν αλλάζει τίποτα, οταν βάζω AdobeRGB αλλάζει (στη συγκεκριμένη απο το wettransfer που έχει απαλά χρώματα, κυρίως το κοντραστ αλλάζει .. αν είχε και κορεσμένα χρώματα θα άλλαζαν και αυτά)

Οι τελευταίες σου φωτό μου φαίνονται λιγο περίεργες σε χρώμα .. στην οθόνη μου τουλάχιστον μου βγαίνει μια ελαφρά πράσινη τίντα .. αυτό assuming sRGB color space διότι το αρχείο δεν έχει ενσωματωμένο icc .. μήπως θα πρέπει να τις δούμε με άλλο icc π.χ. με adobeRGB.icc ?

Εμενα παλι μου φαινονται σαν τις κλασικες sony με την κλασικοτατη πρασινη τιντα. Που θεωρητικα ειχε ψιλομειωθει στην νεα γενια (ΙΙΙ και μετα) sony.

Aς μας πει τι ακριβως κανει και βλεπουμε παντως και εγω βλεπω ενα καναλι χρωματος πιο εμφανες απο τα υπολοιπα.

Συγγνώμη ανέβασα jpg παρακάτω το σωστό αρχείο.

https://wetransfer.com/downloads/4f...b0b76b9e70c1e769044f869a20200208125407/192d4f

Τραβώ raw & jpg σε adobe rgb , επεξεργάζομαι το raw αρχείο πάντα και σώζω σε sRGB, τα αρχεία μου είναι φλατ ...κάτι σα καμβάς κι στη συνέχεια κτίζω πάνω του. Κάθε φορά γίνεται πειραματισμός στην επεξεργασία που άλλοτε είναι οκ άλλοτε όχι.
Kosh: Πράσινη τίντα που βλέπεις στις Sony; Το background είναι αυτό υπήρχε από πίσω αυτό έδωσε. Προφανώς με την υπερβολή έντονου χρώματος που του επέβαλα.
Στη λεοπάρδαλη και τίγρη είδα και γω την υπερβολή όμως αυτά κάποια φορά τα βλέπουμε την επόμενη μέρα όπως καλά ξέρουν εκείνοι που έχουν τη χαρά κι τη τρέλα της επεξεργασίας.

υγ τι σημαίνει τιντα;
υγ2 στο flickr βλέπουμε τα exif δε τα κρύβω.

E‛γώ Ηλία τα βλέπω για την ώρα στο ipad και το πρωί φόρτωσα ένα exif viwer που είναι app στο ipad και ονομάζεται view exif και μου έδωσε αυτά που έγραψα. Το αρχείο είναι όντως παράξενο με ελαχιστο contrast και πολύ ήπιο saturation, υποθέτω οτι είναι απευθείας μετατροπή από το RAW χωρίς πείραγμα.

Και εγώ έχω στο γραφείο οθόνη καλιμπραρισμενη σε ευρύ gamut Adobe RGB για να δουλεύω μέσα στο LR , όταν σώνω επιλέγω SRGB και έτσι δίνω τα αρχεία ή τα ανεβάζω γιατί ορισμένοι viewers δεν μπορούν να διαβάσουν τον ευρύτερο χρωματικό χώρο. Πιθανόν ο viewer που το κοιτάς δεν βρισκει πληροφορία και βάζει οτι ναναι.

edit 1
Μέσα έπεσα λοιπόν στην υπόθεση μου, τώρα διάβασα τον Βασίλη

Αλλά απορία παραμένει το jpeg που έβαλες ήταν σώσιμο από το RAW ή της μηχανής ?

edit 2
Άσε κατάλαβα σώσιμο από το Raw είναι , κατέβασα το Raw και είδα οτι είναι φλατ και τα δυο

Της κάμερας Κώστα, τα jpg τα έχω για backup και πολλές φορές είναι χρήσιμα στην επεξεργασία παρέα με raw.

Tint = απόχρωση, στα ελληνικά στην φωτογραφική αργκό τίντα

Kosh: Πράσινη τίντα που βλέπεις στις Sony; Το background είναι αυτό υπήρχε από πίσω αυτό έδωσε. Προφανώς με την υπερβολή έντονου χρώματος που του επέβαλα. .

Eιναι η αδυναμια των Σονυ χρονια τωρα αυτη η πρασινα τιντα.Δεν ειναι κατι νεο. Απλα απο την σειρα 3 και μετα το εβλεπα πιο λιγο ( αλλα το εβλεπα, ποτε δεν εφυγε)

Προσωπικα με τον κορεσμο χρωματος δεν πολυασχολουμαι (συνηθως βγαζω χρωμα δεν βαζω) . Ειναι εκτος της δικης μου αισθητικης στην επεξεργασια.

Θα τσεκαρω το RAW γιατι ειμαι πολυ περιεργος και εγω και επανερθω.

Bασιλη βαλε τα raw των μυνηματων #916 και # 920 εγω για αυτες τις 2 θελω να δω πως ειναι στα αληθεια.

Αφήνεις της κάμερας σου εδώ είναι η διαφορά μας, όπως έγραψα πιο πάνω τα αρχεία μου είναι φλατ γιατί μου αρέσει να κτίζω πάνω τους. Το πράσινο στα σκοτεινά πολλές φορές δε μου αρέσει της κάμερας μα ούτε σε άλλη.

Απάντηση: Φωτογραφία άγριας ζωής

Οι φωτογραφίες φωνάζουν Sony από μακριά και η γνωστή κιτρινίλα υπάρχει αλλά είναι τόσο καλές σαν αποτέλεσμα που δε με ενοχλεί.
Μπράβο Βασίλη που τις μοιράζεσαι μαζί μας.

Είναι πράγματι εξαιρετικές, ωραία καρέ, λεπτομέρεια να φαν κι οι κότες, 3D αίσθηση και πάνω απ' όλα αυτά τα υπέροχα πλάσματα!!!

Η πρασινη τιντα παντως για την οποια λεγαμε πιο πανω δεν υπαρχει στα raw που ειδα. Ισως ενα ελαχιστο αλλα καμια σχεση ειναι η επεξεργασια του Βασιλη και το τι του αρεσει που το παει προς τα εκει .

Ισως το ΣΚ αν εχω χρονο σας βαλω να δειτε πως μου βγαινει εμενα

Ωραίος αν και μου φαίνεται σαν να έχει παίξει ξύλο με κάποιον οχτρό...