Zu Audio Ηχεια

Στο είδος ηχείου,που ζητάς το καλό πληρώνεται,κακά τα ψέμματα...
Μόνο 4 καλές μονάδες θα πάνε πάνω απο χιλιάρικο χοντρική.Σκέτες...

Ο ισορροπημένος ήχος σε τέτοιες σχεδιάσεις δεν καθόλου απλή υπόθεση.
Ο εντυπωσιακός(όχι για πολύ) είναι...

Προσωπικά θα επέμενα εδώ άν είχα τον χώρο και τα κατάλληλα συνοδά.
http://www.6moons.com/audioreviews/tuneaudio/1.html
 
Αν κατάλαβα καλά ο Παναγιώτης δε θέλει να δώσει πάνω από χιλιάρικο (κάνω λάθος; ). Τα ηχεία του Μανώλη είναι καταπληκτικά και εγώ τα αγόραζα με κλειστά μάτια, αλλά ξεφεύγουν στην τιμή, πως να το κάνουμε; Οπότε καταλήγουμε στα ηχεία που προτάθηκαν πιό πριν: Omega,(όταν φτιαχτεί το σάιτ της και δε σκορπίζει πλέον Trojan), Spicom, Klipsch. Τα Triangle είναι σχετικά ευαίσθητα για ηλεκτροδυναμικά καθώς και τα ομοεθνή Cabasse. Eιδικά τα πρώτα βρίσκονται και σχετικά εύκολα μεταχειρισμένα.
 
Παναγιωτη, (εμενα Αντωνη, το Platon ειναι το "καλλιτεχνικο" μου :):)) και γω για δευτερο το θελωγι αυτο "βλεπω" Ομεν βασης.

Για πες ποια λαμπιτσα εχεις?

@Δημοκηδη, συμφωνω απολυτα.........ολα τα φουλ ρειντζ ειναι στην ουσια μεσαια, ή για να το πω διαφορετικα, δεν εχουν ακρα.
Oτι σχεδιαση και να κανεις δεν προκειτε ποτε, να γινουν πραγματικα full range.

Νοημα εχουν π.χ. τα φουλ ρειντζ στις 15 ιντσες, οπως του Νικου Μπουλ ή τα Αλτεκ 604. (βεβαια αυτα δεν ειναι φουλ ρειντζ, ειναι διδρομα με κρος).

Βεβαια αν ειχα τα λεφτα θα ειχα "κλεισει" με το ΑΝΙΜΑ του Μανωλη.
 
Last edited:
Οπως τα λεει ο Κωστας ειναι. Τα ηχεια των εδω φιλων σχεδιαστων ειναι πολυ εκτος του μπατζετ, αλλιως θα ειχα παρει παραμασχαλα το ζωακι (23 κιλακια) και θα ημουν ηδη εκει για ακροασεις.

Και για να μαζεψω λιγο τις σκεψεις μου και τις προτασεις σας μεχρι τωρα:

Eνισχυτης 2χ6.5W (JJ 300B με οδηγηση Ken Rad staggered ribbed gray plates 6SN7GT, με Hammond στην εξοδο και custom μτσ τροφοδοσιας + τσοκ απο τον κ Ρηγα)

Ζηταει ηχειο, κατα προτιμηση 2 δρομων, 95+ dB ευαισθησιας. Δεν συμπαθω τα transmission line και τα μονοδρομα λογω συμβιβασμων στην σχεδιαση.

εκτος απο τα Ζυ, εχουν πεσει στο τραπεζι ιδεες για Klipsch (Heresy), Omega καθως και Ταννου, Triangle etc. Τα τελευταια ειναι μεν ευαισθητα αλλα οχι οσο χρειαζομαι για τα βατακια μου. Για τα Triangle εχω σχηματισει αποψη, τα θεωρω καλος η κακος λιγo σκληρα στις ψιλες και τα εχω αποκλεισει γενικοτερα.

Στα υποψιν εχω και τα Audio Note (σε μτχ).

Αν καποιος εχει καμια αλλη ιδεα ειμαι ολος αυτια. Ελπιζω να μην εχω κουρασει..
 
@ Αντωνη: θα συμφωνησω σε ολα οσα λες για τα full range καθως και τα Ανιμα. ποτε δεν ακουσα full range που να παιζει με ακρα και ολοι οσοι τα προμοταρουν το κανουν με τζαζακια και μικρα ανσαμπλ οπως ειπε και ο Σπυρος πιο πριν. Αμα τους βαλω επανω κανα Μαλερ θα κλαταρουν

Οχι πως εχω την τρελη απαιτηση απο τα 6.5 βατ για τα συμφωνικα εργα, για αυτο υπαρχει το κανονικο συστημα, αλλα αν ο ενισχυτης ειναι μικρος και το ηχειο δεν εχει ακρα...
 
@Δημοκηδη, συμφωνω απολυτα.........ολα τα φουλ ρειντζ ειναι στην ουσια μεσαια, ή για να το πω διαφορετικα, δεν εχουν ακρα.
Oτι σχεδιαση και να κανεις δεν προκειτε ποτε, να γινουν πραγματικα full range.

:a0210:
Mιά που η κουβέντα έχει και θεωρητικό ενδιαφέρον, μπορώ να συμφωνήσω για τις περισσότερες των περιπτώσεων, καθώς ποτέ μη λες ποτέ.
Έχουμε φτιάξει πολλοί fullrange, περισσοτεροι ακόμα τα έχουμε ακούσει.
Όχι παιδιά δεν είναι ολοκληρωμένη υλοποίηση, τουλάχιστον στη μεσαία κατηγορία τιμής.
Αλλά είναι εξαιρετικά μιντ ή μιντγουφερ για ολιγόβατους και όχι μόνο ενισχυτές.
Με αυτό το σκεπτικό σχεδιάστηκε το forest και θα ακολουθήσουν άλλα δύο στο μέλλον.
 
απο θεωρητικης πλευρας ονειρο (απιαστο) θα ηταν ενα συστημα με field coils. οχι απλα το πρωτο βατ αλλα το πρωτο 1/4-1/2. μονο που το κοστος ακομα και σε vintage ειναι πολυ μεγαλο.

πιο κοντα στην πραγματικοτητα για εμενα ειναι ενα διδρομο, 8 inch highly efficient woofer + 1 inch tweeter σε bass reflex (αναγκαστικα, προτιμω τις κλειστες αλλα δυσκολο εδω) και παθητικο cross σε 1 ταξη. αν το κρος ειναι πανω απο 6 Ohm σταθερα (καλυτερα ακομα 8) χωρις στροφες φασης και το αποτελεσμα ειναι 95 dB ευαισθητο κατα την γνωμη μου θα πουλαγε και θα επαιζε καλα (για λογικους χωρους παντα)
 
:a0210:
.................
Αλλά είναι εξαιρετικά μιντ ή μιντγουφερ για ολιγόβατους και όχι μόνο ενισχυτές.
.......................

Γεια σου Νικο!!................ πανω σ' αυτο που λες, πιστευω οτι εγινε πραξη στα Horning. Πηρε ενα Lowther και το εκανε extended midrange.
Προσωπικα θα ηθελα να δω κατι αναλογο και απο σενα. Δεν εννοω με Λοθερ οποσδηποτε, αλλα με ενεργο χαμηλο οπωσδηποτε.
 
Οποιος σχεδιαστης εχει κανει ηχειο που δεν κροσσαρει πανω στο κυριως μουσικο περιεχομενο και στις φωνες εχει σκοραρει παντα. βλεπε ATC mid κτλ.

περιμενουμε λοιπον την νεα δημιουργια του Νικολα
 
Αρα συχνοτητες κρος, πολυ χαμηλα και πολυ ψηλα................. Για μενα....... κατω απο 200ΗΖ και πανω απο 5ΚΗΖ (τουλαχιστον)
 
Ακριβώς Αντώνη!
Το γούφερ κατά την γνώμη μου πρέπει να ''μπαίνει'' όσο το δυνατόν λιγότερο στα φωνητικά και οι ανδρικές φωνές κατεβαίνουν εύκολα κάτω από 200κύκλους.
πρόσθετα είναι πολύ βασικό το φάσμα ~256-528κύκλων καθώς εκεί συγχρονίζονται και όλες οι ορχήστρες με αναφορά το Α[SUB]4[/SUB] αν το έχετε ακούσει στους (σήμερα) 440 κύκλους.
Ντον που είσαι να επεκταθείς!!!
Από εκεί και πάνω πρέπει να αναλαμβάνει το μιντ όχι μόνο για την ομοιογένεια αλλά για να αναπαράγονται όλες οι αρμονικές.
Μην ξεχνάμε οτι ακούμε περί των 16 αρμονικών με ''σβύσιμο'' ανάλογο της δομής του οργάνου.
Ένα πολύ καλό βιβλίο για μία πρώτη προσέγγιση είναι του καθηγητή Χαράλαμπού Σταυρίδη, Φυσική & Μουσική ακουστική.

Από την άλλη έχουμε ένα τεχνικό πρόβλημα.....
δυστηχώς τα τουίτερ μας δεν μπορούν να κατέβουν με αξιώσει κάτω απο 3kHz
και δυστηχώς τα μιντ μας δεν μπορουν να ανεβουν με αξιώσει πάνω απο 2k έχοντας διασπορά και ανάλυση
Η ATC έφτιαξε αυτό το μιντ γιατί έβαλε προτεραιότητα την αδυναμία των tweeters και καλά έκανε γιατί είναι λίγα τα μεγάφωνα (και ηχεία αν προτιμάτε) που τα πάνε καλά μεσοϋψηλά
Αλλά δεν μπορείς να τα έχει όλα! και μεσοχαμηλό και μεσοϋψηλό....
Εκεί είναι η διαφωνία μου με την ATC και αρκετών ακόμα αφού δεν είναι το αγαπημμενο ηχείο όλων!
Θεωρώ αδιαπραγμάτευτο το μεσοχαμηλό! δηλαδή 200-500 κύκλους
Το ακούμε σε ελάχιστες υλοποιήσεις και πραγματικά η πληροφορία εκεί κάτω είναι σημαντική! Μεσοϋψηλά.... χρησιμοποιούμε λίγα από τα ελάχιστα και πανάκριβα tweeters να βγάλουν την σκληρή δουλειά.
 
Last edited:
Να συμπληρώσω μια που σε μία παράγραφο δεν μπορούν να διευκρινιστούν όλα.
Αν έχεις ένα αργό γουφερ, η σχεδίαση του ηχείου (κουτί κρος) δεν βοηθάει την ταχύτητα και κροσσαρεις περί τους 450κύκλους....το έχεις χάσει το παιχνίδι.
και πρόβλημα στην τοποθέτηση θα έχεις και στην ομοιογένεια και ασαφές μεσοχαμηλό.
Η ATC χρησιμοποιεί γρήγορα μεγάφωνα χαμηλών σε γρήγορες σχεδιάσεις και δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα με τα παραπάνω.
Το 50 μπορεί να παίξει ακόμα και σε 10 τεραγωνικά που έχει 10'' με ρεφλέξ!