Κρασί… μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις

jim...

Moderator
Staff member
22 February 2008
24,618
Μπακοτσιάνος...
Re: Απάντηση: Κρασί… μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις

Εννοείτε ψάξε αναλυτικά στο διαδίκτυο. Αν και ανεξάρτητα τι θα κάνεις το καλό κλάδεμα και προσοχή είναι απαραίτητα.

Συζητάς για νέο αμπέλι ή για υπάρχον? Πόσα στρέμματα? ή τι απόσταση σε γραμμή εάν συζητάς για μια γραμμή μόνο?
Υπάρχουν πρακτικοί λόγοι για να βάλεις κολονάκια σε ένα νέο μεγαλούτσικο αμπέλι. Αν θες την άποψή μου καλύτερα τσιμεντένια κολονάκια και όχι σιδερένια για να μη χρειαστεί να ξανά ασχοληθείς και 3 γραμμές τουλάχιστο χοντρό ανοξείδωτο σύρμα. Και ενδιάμεσα απόσταση μεταξύ των ευθειών αρκετή για να περνά αγροτικό να φορτώνει κλούβες, ή να περνά τρακτεράκι ραντιστικό.
Φυσικά όλα τα παραπάνω εάν συζητάς για κάτι το μεγάλο.

Για το έδαφος φυσικά ξεκινάς με εξέταση του εδάφους και όχι στα τυφλά με κουκιά! Τι καλλιεργούταν εκεί πριν?
Θα τα φυτέψεις μόνος σου? Υπάρχει το κόλπο με την σωλήνα νερού με υψηλή πίεση. Ένα λάστιχο νερού, στην άκρη σωλήνα ενάμιση μέτρο , και λόγο πίεσης με τη σωλήνα θα ‛σκάψεις’ εύκολα όσο βαθιά χρειάζεται για να βάλεις τις βέργες.

Για όλους τους φίλους με δική τους παραγωγή , εύχομαι όλα να πήγαν καλά στον τρύγο, και τα πάντα να είναι ταχτοποιημένα στα βαρέλια τους :)

Το αμπέλι είναι νέο. Τα περισσότερα τα έβαλα πέρισυ οπότε από του χρόνου περιμένω να δω κάτι. Θα είναι σε πολλές γραμμές 1μ η κάθε μια. Δεν είναι μεγάλος ακόμα. Μιλάμε για 35-40 ρίζες. Η προοπτική είναι να πάει 150-170 (1 περίπου στρέμμα).
Τσιμεντένια κολωνάκια είναι ότι καλύτερο αλλά ανεβαίνει το κόστος. Μάλλον για σιδερένια πάω και με 3 γραμμές σύρμα.

Δεν έχει ξανακαλλιεργηθεί εκεί κάτι γιαυτό και μου έβγαλε τη ψυχή το όργωμα. Απλά πέρισυ το είχα περάσει χοντρά με ένα μηχανοκίνητο.

Πάντως με όσους έχω μιλήσει εδώ το κρασί θα είναι φέτος πολύ "σκληρό" λόγω της ξηρασίας.

Τάσο μου, sorry για την καθυστερημένη απάντηση...:a0210:
 

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,651
Φίλε για τα τσιμεντένια κολονάκια, you have been warned :) Δε θα σου αρέσει κάποτε καθόλου να τα αλλάξεις ;-)
Καλό ότι δεν είχε καλλιεργηθεί. Να είσαι συνεπείς στο ξεβοτάνισμα τα επόμενα χρόνια – χεράκι ξεκώλλομα από τη ρίζα νωρίς.
Από εδώ και πέρα άσε τη φύση να κάνει το θαύμα της, σε δυο χρονάκια θα έχεις αποτελέσματα και στην ποσότητα.
 

Tsakalos!

Supreme Member
8 December 2009
5,345
Samos!
Αναλογα την ποικιλια θελει και το καταληλο κλαδεμα παιδες...ΠΧ το Ξακουστο Σαμιωτικο Μοσχατο, παντα κυπελοειδης κουρεμα, με οσο δυνατον λιγοτερο ξυλο. οταν το ψηλωσεις, παιρνεις μεν περισσοτερο καρπο αλλα χαμηλοτερης ποιοτητας (λιγοτερο αρωμα κτλ)..τα ιδια και το φωκιανο ... Το καθε ειδος κλιμα θελει τα δικα του.. Jim θυμησε μου τι ποικιλες εχεις να σου πω 2-3 πραματακια.
Ο τρυγος εδω φετος πηγε ΠΟΛΥ καλυτερα συγκριτικα με περυσι...περυσι μας ξεσκισε ο Περονοσπορος..χαμος...σαπισανε ολα..
Φετος πηγε πολυυυυ καλυτερα.
 

jim...

Moderator
Staff member
22 February 2008
24,618
Μπακοτσιάνος...
Αναλογα την ποικιλια θελει και το καταληλο κλαδεμα παιδες...ΠΧ το Ξακουστο Σαμιωτικο Μοσχατο, παντα κυπελοειδης κουρεμα, με οσο δυνατον λιγοτερο ξυλο. οταν το ψηλωσεις, παιρνεις μεν περισσοτερο καρπο αλλα χαμηλοτερης ποιοτητας (λιγοτερο αρωμα κτλ)..τα ιδια και το φωκιανο ... Το καθε ειδος κλιμα θελει τα δικα του.. Jim θυμησε μου τι ποικιλες εχεις να σου πω 2-3 πραματακια.
Ο τρυγος εδω φετος πηγε ΠΟΛΥ καλυτερα συγκριτικα με περυσι...περυσι μας ξεσκισε ο Περονοσπορος..χαμος...σαπισανε ολα..
Φετος πηγε πολυυυυ καλυτερα.

Από ποικιλίες έχω Νεμέα, Φράουλα, Αττική και Ροζάκι (και μια άλλη που δε τη θυμάμαι)....

Πολλά είναι "μπάσταρδα" από κλώνους οι οποίοι λογικά θα βγάλουν φέτος και περιμένω με αγωνία να δω τι θα βγει.
 

Tsakalos!

Supreme Member
8 December 2009
5,345
Samos!
Νεμεα, ενοεις Αγιωργιτικο φανταζομαι ε; Αυτο νομιζω οντως σηκωνει σηκωμα σε συρμα.. Δε χρειαζεσαι τσιμεντενια κολωνακια. Ερασιτεχνης εισαι.. Με γωνιες 4χ4 η στραντζαριστο, εισαι καλυμενος για πολα χρονια..

Τα φραουλα, αν καταλαβα καλα, ειναι μαυρο σταφυλι με φουλ αρωμα φραουλας, αλλα διχως γευση. Ουδετερο τελειως. Εχουμε και εδω, αλλα πολυ λιγα. Δε το ξερω..

Σ αρεσει το κοκκινο κρασι φανταζομαι ε; Φιλε βαλε και κανα ρητινο.. Θα με θυμηθεις!

Γενικα οι ποικιλιες σου ειναι φουλ χρωμα αλλα γευση; Βαλε και κανα μοσχατο.. Η αμα εβρισκες κανα Φωκιανο!

Φετος εβαλα ενα 100αρι βαρελι , 30%ρητινο 30%μοσχατο 30%φωκιανο 10%Καρντιναλ.. Το δοκιμασα πριν λιγες μερες και εχει ποοοολυ καλες προοπτικες!! Μπρουσκο κατα κοκκινο 13βαθμοι.

Ενα αλλο 100αρι 70%μοσχατο 30% φωκιανο. Δυνατο 15αρι ροζε, ρομπολιζει πολυ, με εντονα αρωματα!

Ενα 50αρι σκετο κολοκυθατο, ολολευκο 11βαθμοι, ελαφρυ , με μαλον λιγο αρωμα..

Τελος ενα 50αρι σκετο μοσχατο, λιασμενο 4 μερες, 19.5βαθμοι, ημηγλυκο προς γλυκο, αλλο πραμα!! Φουλλλλ αρωμα!!

Αιντε να γινουν να δουμε!!
 

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,651
Φράουλα έχω μια ρίζα σε κληματαριά σε ταράτσα, δε τη βάζουμε για κρασί, φαντάζομαι ότι θα είναι και λίγοι βαθμοί για κρασί. Αλλά σε μια πιατέλα ποικιλία φρούτων ταιριάζει υπέροχα :)
Σιφή καλή επιτυχία!!!
 

jim...

Moderator
Staff member
22 February 2008
24,618
Μπακοτσιάνος...
Κάποια από αυτά που έβαλα προορίζονται για φάγωμα.

Νομίζω Αττική και Ροζάκι είναι επιτραπέζια.

Σήφη τι εννοείς "ρήτινο"?
 

Tsakalos!

Supreme Member
8 December 2009
5,345
Samos!
Σήφη τι εννοείς "ρήτινο"?

http://www.newwinesofgreece.com/el/lista_me_gigeneis_poikilies_ampelou/el_ritino.html

Ρητινό λεγεται... ξερεις τι σκεφτομαι?.οτι πολλα ειδη λεγονται με διαφορετικη ονομασια στο καθε μερος..
Παντως ακουσε με και βαλε και κανα πυκνορωγο μοσχατο..ανα 80 ποντους το πολυ.. βαλε καμια 20αρια κλιματα μινιμουμ.. δινει πολυ αρωμα και γευση..
 

Tsakalos!

Supreme Member
8 December 2009
5,345
Samos!
αμα δε βρεις, σφυρα να σου στειλω.. τον Φλεβαρη θα κανουμε μια αγορα κληματα, για κατι κενα που χουμε στο χωραφι, καμια 150αρια κληματα.. οποτε μεχρι τοτες μου λες..:ernaehrung004:
 

jim...

Moderator
Staff member
22 February 2008
24,618
Μπακοτσιάνος...
Δοκίμασα χθες ένα ροδίτη από το Βατίστα (Λακωνία).

Πολύ καλό παίδες με γεμάτη γεύση και άρωμα και σχετικά προσιτό όσον αφορά την τιμή.
Το προτείνω!!
 

Cicadelic Ranger

AVClub Fanatic
16 December 2014
15,302
Μια και ξεθαφτηκε το νημα θα κανω και γω μια προταση που βασιζεται κυριως (μερες που ειναι) στο επιχειρημα της τσεπης και βεβαια της προσβασης στην Ελληνικη αγορα.

τιποτα το εξεζητημενο και ακριβο, τετοια υπαρχουν πολλα και παντου.

Δυο Γαλλικα κρασια που βρισκω πολυ καλα σε χαμηλη τιμη και βεβαια τα βρισκεις στο Σουερ Μαρκετ.

Για κοκκινο κρασι προτεινω (γυρω στα δυομιση ευρω το μπουκαλι) ενα Cabernet-Sauvignon του οικου Roche Mazet

Και ενα δροσερο ροζέ (γυρω στα δυο Ευρω μπορει να το βρειτε ) το Syrah του Vieux Carion

Πιο δημοκρατικα και τιμια Γαλλικα κρασια δυσκολο να βρεις.

Βαζω και τις ετικετες για να τα αναγνωρισετε με τη μια στο σουπερ μαρκετ. Ξερω οτι εχετε Καρφουρ εκει οποτε δεν υπαρχει προβλημα να τα βρειτε.

CabSauv2015_small.jpg


5346e9f36b70b2420212cbca70a7a24b.jpg
 

petronik

Μέλος Σωματείου
18 June 2006
18,512
Θεσσαλονικη
Απάντηση: Re: Κρασί… μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις

Μια και ξεθαφτηκε το νημα θα κανω και γω μια προταση που βασιζεται κυριως (μερες που ειναι) στο επιχειρημα της τσεπης και βεβαια της προσβασης στην Ελληνικη αγορα.

τιποτα το εξεζητημενο και ακριβο, τετοια υπαρχουν πολλα και παντου.

Δυο Γαλλικα κρασια που βρισκω πολυ καλα σε χαμηλη τιμη και βεβαια τα βρισκεις στο Σουερ Μαρκετ.

Για κοκκινο κρασι προτεινω (γυρω στα δυομιση ευρω το μπουκαλι) ενα Cabernet-Sauvignon του οικου Roche Mazet

Και ενα δροσερο ροζέ (γυρω στα δυο Ευρω μπορει να το βρειτε ) το Syrah του Vieux Carion

Πιο δημοκρατικα και τιμια Γαλλικα κρασια δυσκολο να βρεις.

Βαζω και τις ετικετες για να τα αναγνωρισετε με τη μια στο σουπερ μαρκετ. Ξερω οτι εχετε Καρφουρ εκει οποτε δεν υπαρχει προβλημα να τα βρειτε.

CabSauv2015_small.jpg


5346e9f36b70b2420212cbca70a7a24b.jpg

Δεν υπάρχει Καρφούρ πλέον
 

fotis321

Senior Member
27 February 2013
360
Μόλις 228 φιάλες!

Έχεις διάθεση για κάτι πραγματικά εξαιρετικό και πολύ σπάνιο;

Μια εξαφανισμένη το 1955 από τη φυλλοξήρα ποικιλία, οι άγριες ζύμες του αμπελιού, ένα μόνο βαρέλι 225 lt και ένας από τους πλέον ανερχόμενους αλλά και χαμηλών τόνων Έλληνες οινοπαραγωγούς, βάζουν τη σφραγίδα τους στο Βραδυανό Wild Fermentation 2014 της Οινοποιίας Βρυνιώτη. Και πίστεψέ μας, είναι ένα από τα σπανιότερα και πιο ιδιαίτερα Ελληνικά κρασιά που μπορείς να δοκιμάσεις.

Ο Κώστας Βρυνιώτης κατάφερε να αναβιώσει το από χρόνια ξεχασμένο Βραδυανό, που είχε εξαφανιστεί από τη φυλλοξήρα του 1955. Οι προσπάθειες χρόνων ανταμείφθηκαν και τώρα το Βραδυανό, έχοντας όπως όλα δείχνουν διαφύγει τον κίνδυνο, συμμετέχει σε χαρμάνια με άλλες ερυθρές ποικιλίες, βάζοντας και πάλι το στίγμα του στον Ελληνικό αμπελώνα.

Στη μία και μοναδική ερυθρή, μονοποικιλιακή του οινοποίηση, ο Κώστας Βρυνιώτης και ο οινολόγος, με μεγάλη εμπειρία στη Γαλλία, Γρηγόρης Σκοπελίτης, ρίσκαραν με τη χρήση γηγενών, άγριων ζυμών της περιοχής, επιτρέποντας την απρόβλεπτη, αλλά ακόμη πιο αυθεντική και ανεπηρέαστη έκφραση της ποικιλίας.

Το Vradiano Wild Fermentation 2012 παρέμεινε 12 μήνες σε ένα μόνο βαρέλι 225 lt. Εμφιαλώθηκε σε μόλις 228 φιάλες και παρέμεινε εκεί για 2 ακόμη χρόνια! Μερικές από αυτές ανοίχθηκαν και προκάλεσαν ουρές σε πρόσφατες εκθέσεις. Λίγο περισσότερες από 60 θα παραμείνουν και φέτος στο οινοποιείο. Μία ανοίξαμε και εμείς (ουπς) ενώ κάμποσες ακόμα μοιράστηκαν μεταξύ μας και στριμώχτηκαν στους συντηρητές μας (τα καλά της δουλειάς).

Άρα έμειναν… κάνε τους υπολογισμούς. Και θα τις βρεις όλες εδώ.

Μισή ώρα σε καράφα θα του δώσει τις ανάσες που χρειάζεται. Εν τω μεταξύ εσύ προετοιμάσου να ενθουσιαστείς! Όλα δείχνουν ότι μπορείς να το κρατήσεις για τουλάχιστον 8 χρόνια αν είσαι από αυτούς που αντέχουν.



Ακριβο μεν αλλα απιθανο κρασι ποιοτητας.
Και μοναδικο ως ποικιλια στον κοσμο!

Βραδυανό Wild Fermentation 2012 - Οινοποιία Βρυνιώτη

vradiano_close_pic_496.jpg


--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---

Και αρκετα βαρυ....14,8% αν και υπαρχουν δυνατοτερα.

Κουτελιτης....
 

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,099
Αθήνα, Ηλιούπολη
Ξαναθυμήθηκα ένα από τα παλιότερα και ωραιότερα νήματα μας!
Αφορμή η παρακάτω είδηση:



Τα 21 καλύτερα ελληνικά κρασιά του 2021 όπως τα επέλεξαν τα 50.000 μέλη του botilia.gr (λίστα)

220129190424_wine-cellar-gf8bcf801a_1280-1024x682.jpg


Δόθηκαν στη δημοσιότητα τα Καλύτερα Ελληνικά Κρασιά του 2021 όπως προκύπτουν από τις προτιμήσεις των 50.000+ μελών του Botilia.gr.

Οι προτιμήσεις μετρούνται από τις αγορές και τις βαθμολογήσεις των μελών των εκατοντάδων ελληνικών κρασιών που πέρασαν από το Botilia.gr τη χρονιά που πέρασε.

Η διαδικασία
Η ομάδα του Botilia.gr κάνει την αρχική επιλογή ανάμεσα σε αρκετές χιλιάδες κρασιά που περνάνε από τα ποτήρια της μέσα στη χρονιά. Από αυτά επιλέγονται τα καλύτερα, τόσο σε επίπεδο ποιότητας, όσο και σε σχέση ποιότητας- τιμής και αυτά διατίθενται τόσο στα μέλη του Botilia όσο και στο ευρύτερο κοινό.

Τα μέλη του Botilia, πέρα από τις αγορές τους, έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν στα αγαπημένα τους και να βαθμολογήσουν τα κρασιά που δοκιμάζουν.

Σημειώνουμε ότι μπορούν να βαθμολογήσουν μόνο κρασιά τα οποία έχουν αγοράσει (και άρα δοκιμάσει) προκειμένου η διαδικασία να είναι πιο διαυγής και ακριβής.

Τα πρώτα
Με βάση όλα τα παραπάνω, στην κορυφή βρέθηκε το Cuvee Monsignori – Κτήμα Αργυρού από τη Σαντορίνη, το οποίο έχει διακριθεί και σε παγκόσμιους διαγωνισμούς.

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί το Bucephale – Kτήμα Λίγας. Παλιά κλήματα δίνουν τον πιο συμπυκνωμένο καρπό τους και έπειτα το κρασί ζυμώνει με γηγενείς ζύμες και ωριμάζει για 18 μήνες σε γαλλικά, δρύινα βαρέλια.

Το Ξινόμαυρο Reserve – Κτήμα Άλφα έπεται στην 3η θέση. Είναι ένα από τα λίγα ελληνικά κρασιά με διακρίσεις τόσο εντός όσο κι εκτός Ελλάδας.

Αναλυτικά η λίστα
  1. Cuvee Monsignori Κτήμα Αργύρου

  2. Bucephale Κτήμα Λίγας

  3. Ξινόμαυρο Reserve Κτήμα Άλφα

  4. Φτέλος Οινοποιείο Αρτέμη Καραμολέγκου

  5. Le Roi des Montagnes Cuvee Κτήμα Παπαργυρίου

  6. Moschopolis 18 Οινοποιείο Μοσχόπολις

  7. Δρυόπη Reserve Κτήμα Δρυόπη

  8. Ελιά Βιδιανό Αμπελώνες Καραβιτάκη

  9. Rilancio Sangiovese Κτήμα Καρυπίδη

  10. Adagio Day Five Jima Winery

  11. Γη και Ουρανός Αμπελώνες Θυμιόπουλου

  12. Le Sang de la Pierre Οινοποιία Αϊβαλή

  13. Ράμνιστα Κτήμα Κυρ Γιάννη

  14. Moschopolis 24 Οινοποιείο Μοσχόπολις

  15. Δάκρυ του Πεύκου Οινοποιείο Κεχρής

  16. Rose de Xinomavro Αμπελώνες Θυμιόπουλου

  17. L’ Esprit du Lac Κτήμα Κυρ Γιάννη

  18. Amuse Rose Κτήμα Μουσών

  19. Bold Αμπελώνες Καραβιτάκη

  20. Νάουσα Κτήμα Κελεσίδη

  21. F by Foivos Φοίβος Παπαστράτης


Τα κρασιά βρίσκονται στις μεσαίες και μάλλον προσιτές κατηγορίες τιμής. Άλλωστε η επιλογή έγινε κυρίως ανάμεσα στα φρέσκα, της χρονιάς 2021.
Το κυριότερο, αυτό που ενδιαφέρει όλους μας, είναι πως η κάθε πρόταση συνοδεύεται και από μία υπέροχη συνταγή! Που μπορούμε να εκτελέσουμε ανεξάρτητα, είτε το έχουμε το κρασί, είτε όχι! :cool:



Και επειδή όλες οι αισθήσεις έχουν ανάγκη από τροφή, διάλεξα για συνοδευτικό στις αισθητικές και γαστρονομικές αναζητήσεις μας την κατάλληλη πνευματική τροφή.

Τη ραδιοφωνική παράσταση από το γνωστό βιβλίο:
Ανδρέα Στάϊκου:
Επικίνδυνες Μαγειρικές.

[VIDEO]

Το βιβλίο έχει ήδη μεταφερθεί πετυχημένα και στον κινηματογράφο.
Στην διασκευή του βιβλίου για ραδιοφωνικό θέατρο έχει αναμιχθεί και ο ίδιος ο συγγραφέας, στοιχείο πολύ θετικό.

Σε κάθε κεφάλαιο του βιβλίου προηγείται ή έπεται μία ενδιαφέρουσα μαγειρική συνταγή.
Ως κάτοχος του βιβλίου σας διαβεβαιώνω ότι τις έχω εκτελέσει σχεδόν όλες!
Και επαναλαμβάνονται κατά την αφήγηση στη ραδιοφωνική έκδοση!
Στην υγειά μας! 🍾🥂🍷
 
Last edited:

kostas k

AVClub Addicted Member
19 June 2006
1,952
Μελίσσια
Ωραίο πράγμα το κρασάκι. Σταθερά 1-2 ποτηράκια το σουκου με το μεσημεριανό γεύμα και ίσως κάνα ποτηράκι αραιά και που το βράδυ.
Ευτυχώς στον Σκλαβενίτη της περιοχής υπάρχουν αρκετές επιλογές με κόστος από 10-20Εur ανα μπουκάλι που κινούμε. Μόνο ελληνικά από επιλογή. Πρέπει να έχω δοκιμάσει τα περισσότερα που φέρνει, που και που αν φέρει κάτι νέο μπορεί να το δοκιμάσω. όμως εδώ και χρόνια έχω καταλήξει σταθερα σε 1-2 ετικέτες λευκού και 1 κόκκινου. Κάτι που εκτιμώ πολύ μεταξύ άλλων σε αυτά τα κρασιά είναι ότι έχουν σταθερά μια ποιότητα η οποία δεν αλλάζει από χρονιά σε χρονιά ή και να αλλάζει δεν μου γίνετε αντιλυπτό.

Λευκό
Χατζημιχάλη - Αλεπότρυπα. Ασσύρτικο https://www.hatzimichalis.com/gr/whites/assyrtiko-mdgg8
Βιβλια Χώρα - Παγγαίο. Sauvignon Blanc - Ασύρτικου https://bibliachora.gr/wine/biblia-chora-white/

Κόκκινο
Χατζημιχάλη Cabernet Sauvignon https://www.hatzimichalis.com/gr/reds/cabernet-sauvignon

 
  • Like
Reactions: Sonus Naturalis