Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Αυτό το καφεδάκι πάντως δεν ειναι medium/dark roast, σαν και αυτά που έψαχνες Ιάσωνα. Αν σου άρεσε πάει να πει οτι κάτι δεν κανεις καλά με την παρασκευη των καφέδων που έχεις δοκιμάσει. Το οτι μπορεί να ειναι 1:3, δεν τον κάνει απαραίτητα λιγότερο όξινο η’ ευκολοπιοτο.

Όχι, το διατύπωσα ατυχώς. Δεν μου άρεσε καθόλου, απλά ήταν λιγότερο 'βίαιος' ως προς την οξύτητα, γι'αυτό έγραψα ότι μάλλον φταίει η αραίωση. Η γεύση πάλι είναι τελείως εκτός από αυτό που ψάχνω.

Σε έναν ιδανικό κόσμο, θα είχα κάθε μέρα στο ντουλάπι μου έναν τέτοιου τύπου (light προς medium) για latte/capuccino κι έναν ιταλικό medium προς dark για εσπρεσσάκια. Επειδή όμως μόνο εγώ πίνω τέτοια πράγματα, μάλλον θα μπαγιάτευαν κι οι δυο, οπότε μάλλον θα πρέπει κάθε φορά να επιλέγω έναν εκ των δυο για τις επόμενες δυο βδομάδες.
 
  • Like
Reactions: Βασίλης Α.

mdvq

Μέλος Σωματείου
20 June 2006
9,485
Πειραιας
Real time updates

Πολύ πιο αραιός από όσο τον κάνω εγώ (σίγουρα 1:3), άρα και λιγότερο όξινος και αρκετά πιο ευκολόπιοτος, καμία σχέση όμως με αυτό που περιμένεις (ή έστω, περιμένω) από έναν εσπρέσο.

View attachment 226470
Ιάσωνα,μάλλον την έχεις πατήσει σαν και μένα με την μακαρονάδα πέστο.
Έχω προσπαθήσει άπειρες φορές να την κάνω να μου αρέσει , αλλά τζιφός.
Τελικά αποδέχτηκα,ότι δεν μου αρέσει ρε αδερφέ η σάλτσα πέστο .😸
Αντίστοιχα έχω αποδεχτεί μετά από ένα κάρο αποτυχημένες προσπάθειες και κάνα κατοσταρικο εκταμίευση, ότι ΚΑΝΈΝΑΣ cold brew δεν είναι σαν τον φρέσκο που κάνουν στην Λάρισα.😃
Μια ελπίδα μου μένει όταν καλοκαιριασει και αρχίσει να τον φτιάχνει ένα μαγαζί στον
Πειραιά , που εκτίμησα ότι ξέρουν τι τους γίνεται.
 
17 June 2006
9,828
Ιάσωνα κάνε μια παραγγελία το παρακάτω για το σπίτι και πες μας αν σου αρέσει...Νομίζω είναι η τελευταία σου λύση

 
Ιάσωνα κάνε μια παραγγελία το παρακάτω για το σπίτι και πες μας αν σου αρέσει...Νομίζω είναι η τελευταία σου λύση


Θα σου πω σε καμιά βδομάδα. Άμα δουλέψει, κερνάω εσπρεσακι στην Αθήνα (κι εδώ δηλαδή, αλλά τρέχα γύρευε πότε θα τα καταφέρεις, άσε που δε θα πίνεται κιόλας!)
 
Last edited:

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
1,001
Κηφισια Αττικής
Θα σου πω σε καμιά βδομάδα. Άμα δουλέψει, κερνάω εσπρεσακι στην Αθήνα (κι εδώ δηλαδή, αλλά τρέχα γύρευε πότε θα τα καταφέρεις, άσε που δε θα πίνεται κιόλας!)
Πρόσεχε στα καφεδάκια που γράφει πάνω "crema" έχουν αρκετή ποσόστωση robusta. Γευστικά είναι πολύ έντονοι και καβουρδισμένοι.
 

pankostas

AVClub Enthusiast
16 January 2014
1,052
Καλημέρα η σίτα είναι πολύ λεπτή μεταλλική κατευθείαν ζεσταίνεται με την εκχύλιση. Δεν επηρεάζει. Οκ σε θερμοκρασία δωματίου είναι δεν την έχεις και στο ψυγείο.... μπορείς αν θες να τη βάλεις πάνω στη μηχανή όσο την έχεις αναμμένη να ζεσταίνεται με τα φλυτζάνια
ευχαριστώ Δημήτρη!
 
Πρόσεχε στα καφεδάκια που γράφει πάνω "crema" έχουν αρκετή ποσόστωση robusta. Γευστικά είναι πολύ έντονοι και καβουρδισμένοι.

Mα αν δεν κάνω λάθος η robusta είναι κλασσικό χαρακτηριστικό του ιταλικού εσπρεσσο. Οπότε αν είναι έτσι, ξέρω τι περιμένω. Για να δούμε.
 

pankostas

AVClub Enthusiast
16 January 2014
1,052
Ιάσωνα κάνε μια παραγγελία το παρακάτω για το σπίτι και πες μας αν σου αρέσει...Νομίζω είναι η τελευταία σου λύση

Τι παίζει μεταφορικά? Να το δοκιμάσω. Τελωνείο κτλ.
Και brew time , θερμοκρασία?
 

pankostas

AVClub Enthusiast
16 January 2014
1,052
Αν είσαι Ελλάδα τσάμπα θα ταλαιπωρηθείς, εκεί έχετε τόσα και τόσα νορμάλ καφεδάκια.
Έχεις δίκιο. Είδα ενδιαφέρον το γευστικό προφίλ και είπα να δοκιμάσω.
Αλλά έχεις δίκιο , δεν αξίζει!
 
17 June 2006
9,828
Τι παίζει μεταφορικά? Να το δοκιμάσω. Τελωνείο κτλ.
Και brew time , θερμοκρασία?
Όπως είπα σε μήνυμα πριν, τον είχαν προτείνει κάποιοι σε ένα φόρουμ του εξωτερικού αλλά πρακτικά δεν είναι για εμάς από αυτή την πλευρά του Ατλαντικού γιατί θα το πληρώσουμε χρυσό - το ανάποδο από αυτό που τραβάει ο Ιάσωνας και δεν μπορεί να βρει την μεγάλη ποικιλία μπαγιάτικων που βρίσκουμε εμείς.
Επειδή το θυμόμουν το είπα στον Ιάσωνα.

Και για μένα τα ιταλικά εσπρεσσάκια στο μυαλό μου έχουν πάντα λίγο robusta μέσα και δεν με ενοχλεί, γιατί περιμένω τις ιδιαιτερότητές του. Πάντως μονοποικιλιακό που να γυρίζω σταθερά δεν έχω βρει ακόμη.
 
  • Like
Reactions: pankostas

moctezuma

New member
12 October 2014
7
Ιάσωνα,μάλλον την έχεις πατήσει σαν και μένα με την μακαρονάδα πέστο.
Έχω προσπαθήσει άπειρες φορές να την κάνω να μου αρέσει , αλλά τζιφός.
Τελικά αποδέχτηκα,ότι δεν μου αρέσει ρε αδερφέ η σάλτσα πέστο .
Αντίστοιχα έχω αποδεχτεί μετά από ένα κάρο αποτυχημένες προσπάθειες και κάνα κατοσταρικο εκταμίευση, ότι ΚΑΝΈΝΑΣ cold brew δεν είναι σαν τον φρέσκο που κάνουν στην Λάρισα.
Μια ελπίδα μου μένει όταν καλοκαιριασει και αρχίσει να τον φτιάχνει ένα μαγαζί στον
Πειραιά , που εκτίμησα ότι ξέρουν τι τους γίνεται.

Στο 18screen μήπως ;

Επ’ ευκαιρίας να ρωτήσω.
Έχω αρκετά χρόνια μια Rancilio Silvia, τα τελευταία εκ των οποίων παροπλισμένη σε κάποιο ράφι λόγω έλλειψης χρόνου.
Λέω σιγά σιγά να την επαναφέρω στη ζωή, θα ήθελα όμως να εγκαταστήσω ένα pid.
Επειδή τα χεράκια δεν πιάνουν, μήπως γνωρίζει κάποιος που θα μπορούσα να απευθυνθώ ;


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

teodor_ch

AVClub Addicted Member
Αφού αποφάσισα να κρατήσω την gaggia classic είπα να αλλάξω τον μύλο ascaso i-steel κυρίως γιατί βαριέμαι απίστευτα να ζυγίζω και έτσι το πάω με το μάτι συν είναι entry-level μοντέλο και λέω μήπως δώ διαφορά με έναν καλύτερο.

Έχω δεί τον Eureka mignon Libra ο οποίος ζυγίζει τη δόση με απόκλιση +/-0,1γρ περίπου.

Έχει κανείς άποψη? Δεν βρήκα πολλά σχόλια γιατί είναι σχετικά νέο μοντέλο αλλά στα <€600 νομίζω είναι καλή επιλογή απο σοβαρή εταιρία.
 

teodor_ch

AVClub Addicted Member
Χάχνοντας παραπάνω είδα ότι ο Eureka libra είναι ίδιος με τον specialita που έχει πολύ καλά σχόλια ώς προς το retention και clumping.

Αφού αλλάζω που αλλάζω προτιμώ την ευκολία της ζύγισης που δίνει ο libra.
Δεν υπάρχει περίπτωση η γυναίκα μου να κάτσει να ζυγίζει κόκκους και η αλήθεια είναι ότι και εγώ δεν έχω καμία όρεξη.
Ήδη αλέθω με το μάτι εδώ και πολύ καιρό προφανώς με πολλά λάθη.

Γιατί να προτιμήσω τον Niche όμως? Τι καλύτερο κάνει?
 

ilias

Supreme Member
18 June 2006
9,150
Bratislava
Και μια γρηγορη ερωτηση απο εμενα σχετικα με τους μυλους... συνοπτικη απαντηση θελω, ισα ισα να μη ψαχνω στο νετ...

Τι διαφορετικο θα μου δωσει ο μυλος των 600 ευρω σε σχεση με τον χειροκινητο των 25 που εχω ?

Το χειροκινητο δεν με πειραζει.
Η ζυγιση δεν με πειραζει αφου ξερω την ποσοσοτητα που χρειαζομαι βασει του μεγεθους του καλαθιου.
Το coarse το εχω βρει

Τι κερδιζω ? σε γευση ? ποιοτητα? κατι αλλο ?
 
7 July 2006
453
Και μια γρηγορη ερωτηση απο εμενα σχετικα με τους μυλους... συνοπτικη απαντηση θελω, ισα ισα να μη ψαχνω στο νετ...

Τι διαφορετικο θα μου δωσει ο μυλος των 600 ευρω σε σχεση με τον χειροκινητο των 25 που εχω ?

Το χειροκινητο δεν με πειραζει.
Η ζυγιση δεν με πειραζει αφου ξερω την ποσοσοτητα που χρειαζομαι βασει του μεγεθους του καλαθιου.
Το coarse το εχω βρει

Τι κερδιζω ? σε γευση ? ποιοτητα? κατι αλλο ?
Ο μύλος σου λογικά κόβει οριακά για εσπρέσσο (πιθανότατα ούτε οριακά). Παίρνεις ένα φλατ αποτέλεσμα και ίδια γεύση είται ο καφές σου είναι από το σούπερ μάρκετ, είται ο ποιο σπάνιος αφρικανικός μονοποικιλιακός των 200€/κιλό
Ο μύλος των 600 ευρώ (δηλαδή ένας μέτριος οικιακός μύλος, μη φανταστείς κάτι εξωτικό), σε συνάρτηση με ικανή μηχανή, είναι ο συνδυασμός που αναδεικνύει τη μαγεία του εσπρέσσο, το ιδιαίτερο προφίλ κάθε καφέ ανάλογα τη χώρα και την επεξεργασία παραγωγής. Έχει τεράστιο εύρος κοπής με ελάχιστη απόκλιση ανά κλικ πράγμα που σου επιτρέπει να πάρεις το μέγιστο γευστικό αποτέλεσμα από κάθε ποικιλία. Πολύ σημαντικά επίσης είναι η ομοιομορφία στο κόψιμο (όλοι οι μικροκόκκοι που δημιουργούνται να είναι όμοιου μεγέθους) και η επαναληψιμότητα (η μία κοπή να είναι ίδια με την επόμενη).
 

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
1,001
Κηφισια Αττικής
Χάχνοντας παραπάνω είδα ότι ο Eureka libra είναι ίδιος με τον specialita που έχει πολύ καλά σχόλια ώς προς το retention και clumping.

Αφού αλλάζω που αλλάζω προτιμώ την ευκολία της ζύγισης που δίνει ο libra.
Δεν υπάρχει περίπτωση η γυναίκα μου να κάτσει να ζυγίζει κόκκους και η αλήθεια είναι ότι και εγώ δεν έχω καμία όρεξη.
Ήδη αλέθω με το μάτι εδώ και πολύ καιρό προφανώς με πολλά λάθη.

Γιατί να προτιμήσω τον Niche όμως? Τι καλύτερο κάνει?
Το μύλο που λες ότι θες να σου ζυγίζει θα γεμίζεις την καμπάνα του και θα τραβάς από κάτω καφέ? Σε πόσες μέρες θα τον έχεις κόψει όλο. Κάθε πότε κάνεις καφεδάκι
 

teodor_ch

AVClub Addicted Member
3 την ημέρα
συνήθως το σακουλάκι των 250γρ το μεταφέρω σε 2 δόσεις στο δοχείο του μύλου
κάθε 2η/3η μέρα δηλαδή "γεμίζω"

δεν έχω παρατηρήσει διαφορά σε φρεσκοανοιγμένο σακουλάκι και σε σακουλάκι 3 ημερών
 

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
1,001
Κηφισια Αττικής
Οκ. Άν σκοπεύεις να δουλεύεις το μύλο όπως λες ζυγίζοντας και γεμίζοντας την καμπάνα καλό θα είναι για μένα να είσαι διατεθειμένος στην αρχή τουλάχιστον της ημέρας όπου έχει μείνει καφές μέσα στο μύλο από την προηγούμενη το απόγευμα να πετάξεις μία δόση των 5 με 8 γραμμαρίων γιατί είναι καφές οξειδωμένος
βέβαια μεταφράζεται σε περίπου 2 δόσεις καφέ ανα σακούλι και αν ο καφές είναι ακριβος ...πονάει...