Περί τάξης Α, λειτουργία και ερωτήματα...

saganakis

Moderator
Staff member
15 March 2010
449
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Jean Hiraga's class A amplifier

Με χαρά θα έρθω να τον ακούσουμε!
 
Re: Απάντηση: Jean Hiraga's class A amplifier

Οκ για να δουμε.

Σε PP για να ειναι σε ταξη Α πρεπει το ρευμα ηρεμιας να ειναι (τουλαχιστον) το μισο του ρευματος κορυφης.Σε SE πρεπει πρεπει να ειναι ισα.

Εστω εχουμε μεγιστη εξοδο 8βολτ κορυφης σε 8ωμ φορτιο.
Το ρευμα στο φορτιο ειναι 1Α. Αρα η ισχυς ειναι 8βαττ.
Για να ειναι και τα 8βαττ σε ταξη Α το ρευμα ηρεμιας πρεπει να ειναι 0,5Α

Σε φορτιο 4ωμ (ρευμα ηρεμιας ιδιο, ταση εξοδου ιδια) το ρευμα φορτιου θα ειναι διπλασιο.
Θεωρητικα ο ενισχυτης μπορει να δωση στο φορτιο 16βαττ.
Ομως μολις το ρευμα φορτιου περασει το διπλασιο του ρευματος ηρεμιας, τοτε τα 8 πρωτα βαττ θα ειναι σε ταξη Α.

Συμφωνουμε?

ref: https://passlabs.com/press/leaving-class

Κι εγώ αυτή την σκέψη είχα κάνει, αλλά τελικά είναι λογικό να πέφτουν τα watt, μιας και για δεδομένο ρεύμα bias (το οποίο είναι ανεξάρτητο του φορτίου), στα 4Ω θα αποδίδεται η μισή τάση, άρα και τα μισά watt.
 

venar

Senior Member
11 March 2007
307
DARK SIDE OF THE MOON
Re: Jean Hiraga's class A amplifier

Αν λοιπον εχεις εναν ενισχυτη 20w@8Ω θεωρητικα θα εχεις 40w@4Ω αλλα ποσα απ αυτα θαταν σε ταξη Α?
αυτο μας το καθοριζει μονο το ρευμα ηρεμιας του ενισχυτη που στην ουσια ειναι το απολυτα min για 8Ω θεωριτικα 1.12Α θα μπορουσε ναταν και μεγαλυτερο αλλα οι θερμικες απωλειες θα ηταν πολυυυ μεγαλυτερες.οταν λοιπον το φορτιο γινει 4Ω το ρευμα αυτο επαρκει μονο για τα 10 πρωτα βατ και μετα παιρναει σε ταξη Β εως τα 40w
ομιλουμε παντα για πουςπουλ
 

gfle

AVClub Enthusiast
17 June 2006
1,282
Αθήνα
Απάντηση: Re: Απάντηση: Jean Hiraga's class A amplifier

Κι εγώ αυτή την σκέψη είχα κάνει, αλλά τελικά είναι λογικό να πέφτουν τα watt, μιας και για δεδομένο ρεύμα bias (το οποίο είναι ανεξάρτητο του φορτίου), στα 4Ω θα αποδίδεται η μισή τάση, άρα και τα μισά watt.

λογικο... και σωστο.
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Τα σχετικά μηνύματα με την τάξη Α και τις αντιρρήσεις μας μεταφέρθηκαν εδώ.

Στο πρώτο μήνυμα του φίλου Δημήτρη μπήκαν και κάποιες παραθέσεις άλλων μηνυμάτων (που φυσικά δεν τις είχε συμπεριλάβει ο ίδιος), αυτό θα μου το συγχωρέσει λόγω φιλίας.
Ας συνεχίζουμε εδώ την κουβέντα μας όσο μπορούμε πιο κόσμια και το κυριότερο με σεβασμό στο συνομιλητή μας, δεν υποχρεούται να είναι όλοι γκουρού του θέματος και τα λάθη είναι ανθρώπινα και αναμενόμενα.
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Ωραία αφού μεταφέραμε ότι ήταν σχετικό, ας συνοψίσουμε μερικά πράγματα για να βοηθήσουμε τη μεταξύ μας κουβέντα.
Δεκτές οι όποιες διαφωνίες ή επεξηγήσεις.

Πολλές φορές μπερδευόμαστε με την τάξη Α και το πως λειτουργεί, ίσως γιατί έχουμε στο μυαλό μας μόνο τους SE ενισχυτές οι οποίοι είναι υποχρεωτικά σε τάξη Α.

Θα ξεκινήσω ανάστροφα αυτά που θέλω να πω για την τάξη Α, θα εξηγήσω όπως σωστά είπε το μέλος saganakis για την τάξη Β.

Στην τάξη Β έχεις δύο ημιαγωγά που το καθένα σηκώνει το φορτίο της κάθε ημιπεριόδου του σήματος, έτσι το ένα άγει μόνο μη μία ημιπερίοδο (θετική τροφοδοσία) και με που την ολοκληρώνει άγει την λοιπή ημιπερίοδο το άλλο ημιαγωγό (αρνητική τροφοδοσία). Στη διασταύρωσή τους υπάρχει ένα θέμα πότε παραδίδει το ένα στο άλλο τη σκυτάλη, για αυτό και η τάξη Β είναι επιρρεπής στο φαινόμενο "παρμόρφωση διασταύρωσης".

Αυτή η λειτουργία των δύο ημιπεριόδων είναι αυτό που λέμε push-pull.

Για να λυθεί το πρόβλημα "παρμόρφωση διασταύρωσης" είτε θα χρησιμοποιήσεις τάξη ΑΒ είτε Α.

Η ΑΒ λειτουργεί σαν τη Β ως προς τη λειτουργία των ημιαγωγών αλλά στη διασταύρωση των ημιπεριόδων του σήματος δεν σταματά το ένα και παραδίδει στο άλλο αλλά για κάποιο χρονικό διάστημα συνεχίζουν μαζί και προς τα πάνω και προς τα κάτω, καταργώντας έτσι την παρμόρφωση διασταύρωσης.
Αυτή η παράλληλη λειτουργία των δύο τρανζίστορ ισούται με το ρεύμα ηρεμίας και για αυτό λέμε ότι στην τάξη ΑΒ, όσο περισσότερο ρεύμα ηρεμίας δώσεις τόσο περισσότερο θα λειτουργήσει σε τάξη Α ο ενισχυτής...
Είναι αυτό που λένε άλλοι ότι ένας push-pull AB λειτουργεί υποχρεωτικά και σε τάξη Α για μικρό πλάτος σήματος.

Στην τάξη Α έχουμε πλήρη λειτουργία των τρανζίστορ εξόδου σε όλη την περίοδο του σήματος, δεν έχει σημασία εάν το σχέδιο μας είναι push-pull ή Single Ended. Ο SE έχει απλά ένα τρανζίστορ που εκτελεί όλη την περίοδο, ο Push-pull έχει δύο που λειτουργούν και τα δύο συνεχώς.

Ένα άλλο θέμα που μπερδεύει είναι το πόσο τάξη Α έχουμε σε έναν ενισχυτή που ο κατασκευαστής θέλει να κρύψει την αλήθεια και να μιλά μόνο για εκεί που το συμφέρει. Παράδειγμα αυτό που αναφέρθηκε ότι τι κάνει ένας ενισχυτής τάξης Α στα 8ωμ και τι στα 4.

Τέλος υπάρχουν και εκείνοι οι ενισχυτές που λέγονται strong biased class A, με λίγα λόγια ενισχυτές βαθιάς πόλωσης τάξης Α που σε κάποια βατ είναι σε καθαρή τάξη Α, σε κάποια άλλα ΑΒ ή αναλόγως του φορτίου.
Αυτό έχει να κάνει τόσο με το τροφοδοτικό του ενισχυτή αλλά και τη σχεδίαση και ειλικρινά θέλει βαθιές γνώσεις που προσωπικά δεν τις έχω.

Επίσης όταν μετράμε έναν ενισχυτή για να καταλάβουμε πως συμπεριφέρεται, πάντα τον έχουμε συνδεδεμένο με ένα τεχνητό φορτίο και πάνω σε αυτό αναφερόμαστε, χωρίς φορτίο δεν μιλάμε για ρεύμα ηρεμίας παρά μόνο για dc-offset.
 
Last edited:

Salas

AVClub Addicted Member
4 December 2006
1,973
Ένας ενισχυτής τάξης Α όταν με προδιαγραφή ότι την διατηρεί για την πλήρη ονομαστική ισχύ του, όση και σε ότι φορτία αυτή αναφέρει, δεν πρέπει να καίει περισσότερα Βάτ απο την πρίζα όταν με τα φορτία αυτά και πλήρως οδηγούμενος λίγο πριν το κλιπάρισμα, από ότι καίει με την έξοδο του ανοιχτή εντελώς με ίδια οδήγηση. Στον "αέρα" που λέμε. Ένα κοινό Βατόμετρο κατανάλωσης πρίζας αρκεί για την επαλήθευση.
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Salas, έχω την εντύπωση ότι ελάχιστοι είναι οι τάξης Α που γράφουν αναλυτικά στα τεχνικά τους εγχειρίδια το τι κάνουν μέσα σε διεθνείς νόρμες ή το πως συμπερίφέρονται σε διάφορα φορτία.
Συνήθως αρκούνται σε μια μέτρηση και σε κάποια παραμόρφωση που τους βολεύει.
Για παράδειγμα, έχω ακόμη στην άκρη τον επειτειακό της MF-A1, αριθμημένος για 250 κομμάτια παραγωγής, όταν κοιτούσα το εγχειρίδιο στα τεχνικά...πάντα γελούσα γιατί έδινε μέγιστη ισχύ rms δίχως να καθορίζει το εύρος μέτρησης και το κυριότερο με παραμόρφωση άλλη εκτός του αποδεκτού 0,3%+Ν.

Βέβαια, δεν τολμούσε να γράψει ότι είναι 100% τάξης Α, αλλά το καμουφλάριζε με το strong biased class A, μάλιστα αυτή η τακτική της MF είχε αποτελέσει και σημείο έριδος σε διάφορα φόρα και κάποτε ο ίδιος ο σχεδιαστής (Tim de Paravicini) είχε αναγκαστεί να υπεραμυνθεί στις κριτικές ότι το σχέδιο του είναι ένας τυπικός AB με τα πρώτα 8Wrms σε τάξη Α.
Εάν ενδιαφέρει έχω τις εργαστηριακές μετρήσεις του, τις οποίες είχα κάνει επιμελώς τόσο σε ρεύμα όσο και σε συμπεριφορά.
 

Salas

AVClub Addicted Member
4 December 2006
1,973
Έτσι είναι, δύσκολα εμπορικοί ενισχυτές υπήρξαν τάξης Α για όλα τους τα Βατ. Ίσως από Musical Fidelity να ήταν ο A1000 αν θυμάμαι καλά.
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Κοιτώντας τις εργαστηριακές μετρήσεις του MF-A1 που έχω κρατήσει στο αρχείο μου, παραθέτω μια διακύμανση του ρεύματος ηρεμίας καθώς ο ενισχυτής περνά από την έναυση στην πλήρη προθέρμανση.

refma_hremias.png

Βλέποντας τις δύο σχεδόν ταυτόσημες καμπύλες ανάμεσα στα δύο κανάλια, ο ενισχυτής τραβά μεγάλο ποσοστό ρεύματος με την έναυση και ήδη στο λεπτό τραβά περίπου 0.83Α, σταθεροποιείται όμως μετά το μισάωρο, κοντά στη μία ώρα.
Μετά το ρεύμα ηρεμίας έχει πολύ μικρή διακύμανση (0.98-1.02Α από κανάλι σε κανάλι, 0.02Α σε κάθε κανάλι).
Η μέτρηση είχε γίνει με 25βαθμούς θερμοκρασία περιβάλλοντος και η ψύκτρα των ημιαγωγών έπιασε την ανώτερη θερμοκρασία της στη μία ώρα λειτουργίας (77 βαθμούς).
Αυτή η έκδοση του ενισχυτή, τότε με 234Vac έδινε 29,5Wrms ανά κανάλι με όριο THD+Ν τα 0.3% στο 1KHz, με συνολική κατανάλωση μηχανήματος (Consumption Power) τα 126 Watt.

Σε μια άλλη μέτρηση που είχα κάνει χειμώνα, με θερμοκρασία περιβάλλοντος 18 βαθμούς, μετρούσα τη θερμοκρασία ψύκτρας σε σχέση με τη συνολική κατανάλωση του μηχανήματος - αυτό είχε γίνει γιατί είχα διαβάσει μια συζήτηση του Paravicini, που για να αποδείξει τα λεγόμενά του "περί του πόσο σε τάξη Α λειτουργεί ο Α1" και ότι δεν είναι ένας τυπικός ΑΒ, ζητούσε το συγκεκριμένο τεστ.
Σε αυτό το τεστ η θερμοκρασία ψύκτρας διατηρείτο στα ίδια περίπου επίπεδα (67-69 βαθμούς) για έξοδο από 1-10Vrms δηλ. μέχρι τα 12,5Wrms/κανάλι. Από τα 13Vrms μέχρι και τα 15Vrms η θερμοκρασία ψύκτρας έπεφτε στους 58 και 54 βαθμούς αντίστοιχα. Η συνολική κατανάλωση του μηχανήματος παρέμενε σχεδόν σταθερή (107-109 Watt) με ελάχιστη διακύμανση εξαιτίας της μεταβολής της τάσης του πρωτεύων και μόνο όταν πέρασε σχεδόν στη μέγιστη ισχύ ανέβηκε στα 114 Watt.

Πιο συγκεκριμένα έλεγε σε μια πιο ελεύθερη μετάφραση:

"Όσον αφορά την τάξη Α, οι άνθρωποι δεν μπορούν να κατανοήσουν την αναλογία με τους ενισχυτές λυχνίας και να συνειδητοποιήσουν ότι τα δύο μισά του κυκλώματος είναι προσθετικά έτσι ώστε το συνολικό διαθέσιμο ρεύμα φθάνει στα 1600mA (υποθέτει ένα ρεύμα ηρεμίας των 800mA) και το ρεύμα κορυφής είναι περίπου 2,3Α. Η καταναλισκόμενη ισχύ ενός push-pull τάξης Α ενισχυτή έχει 50% απόδοση, έτσι 20 watt ανά κανάλι (Χ 2 φορές) είναι στην ουσία 80 watt στην πρίζα. Ως τελική απόδειξη, αν ο ενισχυτής οδηγηθεί με φορτίο 8 Ohm από ένα ημίτονο σε πλήρη ισχύ, η θερμοκρασία ψύκτρας θα μειωθεί κατά 10 βαθμούς. Αυτό συμβαίνει γιατί 40 από αυτά τα Watt (ήμισυ) βρίσκονται στο φορτίο".

Ο Jezz Arkless συμφωνώντας με τα λεγόμενα του Paravicini - παρατήρησε ότι: η κατανάλωση ισχύος του απλού Α1 ενισχυτή παραμένει στα 80 watt, τόσο σε κατάσταση ηρεμίας όσο και όταν οδηγείται σε σχεδόν πλήρη ισχύ. Αναφέρει μάλιστα, ότι αυτό ισχύει μόνο για τον Α1, ενώ οι άλλοι ενισχυτές της «Α σειράς» παρουσιάζουν αυξημένη κατανάλωση ενέργειας σε υψηλά στάδια εξόδου της αναπαραγωγής, καθώς εισέρχονται σε λειτουργία τάξης ΑΒ.
 

saganakis

Moderator
Staff member
15 March 2010
449
Ωραία αφού μεταφέραμε ότι ήταν σχετικό, ας συνοψίσουμε μερικά πράγματα για να βοηθήσουμε τη μεταξύ μας κουβέντα.
Δεκτές οι όποιες διαφωνίες ή επεξηγήσεις.

Πολλές φορές μπερδευόμαστε με την τάξη Α και το πως λειτουργεί, ίσως γιατί έχουμε στο μυαλό μας μόνο τους SE ενισχυτές οι οποίοι είναι υποχρεωτικά σε τάξη Α.

Θα ξεκινήσω ανάστροφα αυτά που θέλω να πω για την τάξη Α, θα εξηγήσω όπως σωστά είπε το μέλος saganakis για την τάξη Β.

Στην τάξη Β έχεις δύο ημιαγωγά που το καθένα σηκώνει το φορτίο της κάθε ημιπεριόδου του σήματος, έτσι το ένα άγει μόνο μη μία ημιπερίοδο (θετική τροφοδοσία) και με που την ολοκληρώνει άγει την λοιπή ημιπερίοδο το άλλο ημιαγωγό (αρνητική τροφοδοσία). Στη διασταύρωσή τους υπάρχει ένα θέμα πότε παραδίδει το ένα στο άλλο τη σκυτάλη, για αυτό και η τάξη Β είναι επιρρεπής στο φαινόμενο "παρμόρφωση διασταύρωσης".

Αυτή η λειτουργία των δύο ημιπεριόδων είναι αυτό που λέμε push-pull.

Για να λυθεί το πρόβλημα "παρμόρφωση διασταύρωσης" είτε θα χρησιμοποιήσεις τάξη ΑΒ είτε Α.

Η ΑΒ λειτουργεί σαν τη Β ως προς τη λειτουργία των ημιαγωγών αλλά στη διασταύρωση των ημιπεριόδων του σήματος δεν σταματά το ένα και παραδίδει στο άλλο αλλά για κάποιο χρονικό διάστημα συνεχίζουν μαζί και προς τα πάνω και προς τα κάτω, καταργώντας έτσι την παρμόρφωση διασταύρωσης.
Αυτή η παράλληλη λειτουργία των δύο τρανζίστορ ισούται με το ρεύμα ηρεμίας και για αυτό λέμε ότι στην τάξη ΑΒ, όσο περισσότερο ρεύμα ηρεμίας δώσεις τόσο περισσότερο θα λειτουργήσει σε τάξη Α ο ενισχυτής...
Είναι αυτό που λένε άλλοι ότι ένας push-pull AB λειτουργεί υποχρεωτικά και σε τάξη Α για μικρό πλάτος σήματος.

Στην τάξη Α έχουμε πλήρη λειτουργία των τρανζίστορ εξόδου σε όλη την περίοδο του σήματος, δεν έχει σημασία εάν το σχέδιο μας είναι push-pull ή Single Ended. Ο SE έχει απλά ένα τρανζίστορ που εκτελεί όλη την περίοδο, ο Push-pull έχει δύο που λειτουργούν και τα δύο συνεχώς.

Ένα άλλο θέμα που μπερδεύει είναι το πόσο τάξη Α έχουμε σε έναν ενισχυτή που ο κατασκευαστής θέλει να κρύψει την αλήθεια και να μιλά μόνο για εκεί που το συμφέρει. Παράδειγμα αυτό που αναφέρθηκε ότι τι κάνει ένας ενισχυτής τάξης Α στα 8ωμ και τι στα 4.

Τέλος υπάρχουν και εκείνοι οι ενισχυτές που λέγονται strong biased class A, με λίγα λόγια ενισχυτές βαθιάς πόλωσης τάξης Α που σε κάποια βατ είναι σε καθαρή τάξη Α, σε κάποια άλλα ΑΒ ή αναλόγως του φορτίου.
Αυτό έχει να κάνει τόσο με το τροφοδοτικό του ενισχυτή αλλά και τη σχεδίαση και ειλικρινά θέλει βαθιές γνώσεις που προσωπικά δεν τις έχω.

Επίσης όταν μετράμε έναν ενισχυτή για να καταλάβουμε πως συμπεριφέρεται, πάντα τον έχουμε συνδεδεμένο με ένα τεχνητό φορτίο και πάνω σε αυτό αναφερόμαστε, χωρίς φορτίο δεν μιλάμε για ρεύμα ηρεμίας παρά μόνο για dc-offset.
Καλά τα λες Μανολη. Μια διευκρίνιση, ότι, διατηρεί την τάξη Α για μικρά ρεύματα εξόδου και όχι τάση. Αν βάλεις ένα ενισχυτή με ρεύμα πόλωσης 100mA σε 8Ω σε ταξη Α θα σου βγάλει 40mW ,όμως, στα 600Ω φορτίο θα βγάλει 3W.
Για το λόγω αυτό σε μεγάλους ενισχυτές θα παρατηρήσετε ότι στην έξοδο έχουν πολλά παράλληλα ζεύγη τρανζίστορ, αυτό σημαίνει ότι εκτός του ότι αυξάνουν τα αποθέματα ισχύος σε χαμηλότερα φορτία, αυξάνουν και την ισχύ που μπορεί να αποδώσει σε τάξη Α. Αν κάποιος ενισχυτής Τάξης Α-Β με ένα ζεύγος αποδίδει 2W σε ταξη Α τότε αν παραλληλισουμε 3 ζεύγη, με την ίδια τάση, η ισχύς σε τάξη Α θα είναι 6W.
 

dinos

Moderator
Staff member
17 June 2006
811
Πάτρα
Νομίζω πως ήρθε η ώρα να απομυθοποιήσουμε μερικά πράγματα για την τάξη Α στους ενισχυτές.
Όμως πριν από κάθε προσπάθεια διαδικτυακής συνεργασίας να τονίσω πως οι αντιπαραθέσεις θα πρέπει να είναι κόσμιες και χρήσιμες.

Το πρώτο πράγμα που θα ήθελα να ασχοληθούμε είναι η ποιότητα των τροφοδοτικών στους ενισχυτές σε τάξη Α (είτε είναι προενισχυτές είτε τελικοί δεν έχει καμία σημασία).

Κάνω τη αρχή επισημαίνοντας ως δεν υπάρχει πιο απαιτητικό τροφοδοτικό από αυτό ενός ενισχυτή σε τάξη Α.
Πολλοί νομίζουν πως η σταθερή συνολική κατανάλωση ενός ενισχυτή σε τάξη Α, συνεπάγεται σχετικά σταθερά ρεύματα άρα και προβλέψιμη συμπεριφορά τροφοδοτικού.
Δυστυχώς δεν ισχύει, ιδιαίτερα για ένα ενισχυτή push pull.
Και το εξηγώ:
Η συνολική κατανάλωση είναι σταθερή όσο ο ενισχυτής εργάζεται εντός των ορίων του ρεύματος ηρεμίας, όμως κάτι τέτοιο αφορά τη παροχή από το δίκτυο ή το πρωτεύων ή τα δευτερεύοντα του Μ/Τ αν έχουμε πλήρη εξομάλυνση με γέφυρα.
Σε καμία περίπτωση δεν ισχύει το ίδιο στην εξομάλυνση (π.χ στους πυκνωτές). Εκεί το ρεύμα μεταβάλλεται έντονα μεταξύ της αρνητικής και θετικής τάσης.

Τροφή για σκέψη.
 

Macmod

AVClub Addicted Member
24 January 2008
2,539
Αθηνα / Ελλάδα
Ωραία, σου βάζω ένα υποθετικό ερώτημα. Έστω ότι έχεις έναν τελικό σε καθαρή τάξη Α γιά όλη την αποδιδώμενη ισχύ του και έστω ότι αυτή είναι 2 Χ 50Wrms στα 8Ohm
(ένα αρκετά γήινο σενάριο), τι απαιτήσεις υπάρχουν συνολικά γιά την τροφοδοσία του (ίσχυς Μ/Σ, ανόρθωση και πυκνωτικό φίλτρο).
 

dinos

Moderator
Staff member
17 June 2006
811
Πάτρα
Το ερώτημα είναι αρκετά γενικό διότι με τον όρο απαιτήσεις ο καθένας εννοεί διαφορετικά πράγματα (δεχόμαστε πως τέλειο τροφοδοτικό δεν μπορεί να υπάρξει). Να υποθέσω λοιπόν ότι μιλάμε για ενισχυτή push pull και η απαίτηση είναι μια χαμηλή κυμάτωση σε ηρεμία (χωρίς σήμα) και μικρή επιδείνωση με σήμα σε μέγιστη έξοδο επάνω σε φορτίο 8Ohm και για εύρος συχνοτήτων 10 - 100ΚHz.

Οι απαιτήσεις για 50W Avg και τον ενισχυτή να παραμένει σε τάξη Α στα 8 Ohm είναι:

0,88A ρεύμα ηρεμίας με τάση τροφοδοσίας του ενισχυτή τουλάχιστον ±15 V (πιο ρεαλιστική τιμή τα ±18 V)
δηλαδή κατανάλωση 30 W έως 32W μόνο στον ενισχυτή (στη συνολική τροφοδοσία τα πράγματα είναι χειρότερα διότι πρέπει να υπολογιστούν και οι απώλειες του M/T της ανόρθωσης και των πυκνωτών που επιδεινώνονται με την αύξηση της θερμοκρασίας).

Σε μέγιστο σήμα (για λόγους απλότητας ας υποθέσουμε ημίτονο) η θετική και αρνητική γραμμή του τροφοδοτικού επιβαρύνονται εναλλάξ (όταν στη μια αυξάνει το ρεύμα στην άλλη μειώνεται ισόποσα με το συνολικό ισοζύγιο να παραμένει σταθερό) Το πρόσθετο ρεύμα φτάνει την τιμή κορυφής των 1,76Α και ακολούθως μηδενίζεται (π.χ μένουν 100mA) εναλλάξ στην θετική και αρνητική γραμμή τροφοδοσίας, ακολουθώντας την περιοδικότητα του σήματος.

Με τυπικό καλό Μ/Τ και καλά εξαρτήματα η κυμάτωση (100Hz) χωρίς φορτίο με ρεύμα ηρεμίας 0,88Α θα είναι τουλάχιστον 0,5V για πυκνωτές εξομάλυνσης 50000μF ανά γραμμή. Στη πράξη θα χρειαστούν 100000μF μόνο για την κυμάτωση του δικτύου και με χαμηλό ESR για καλή εξομάλυνση με σήμα στην έξοδο.

Για υπολογισμούς και ακριβέστερες εξομοιώσεις χρειάζονται τουλάχιστον σαφή στοιχειά του Μ/Τ, των διόδων ανόρθωσης και των πυκνωτών εξομάλυνσης. Τότε μόνο μπορούμε να υπολογίσουμε (και πάλι αδρά) τη συμπεριφορά τόσο σε ηρεμία (θόρυβο δικτυού) όσο και σε σήμα (διαμόρφωση γραμμών τροφοδοσίας από το σήμα).
 
Last edited:

Macmod

AVClub Addicted Member
24 January 2008
2,539
Αθηνα / Ελλάδα
Μπορείς να αναλύσεις με ποιό τρόπο υπολόγισες το 1,77Α ως ρεύμα ηρεμίας και τις τάσεις τροφοδοσίας που αναφέρεις?
 

dinos

Moderator
Staff member
17 June 2006
811
Πάτρα
Μπορείς να αναλύσεις με ποιό τρόπο υπολόγισες το 1,77Α ως ρεύμα ηρεμίας και τις τάσεις τροφοδοσίας που αναφέρεις?

Έχεις δίκιο Macmod από ταχύτητα υπολόγισα λάθος (είχα πρόχειρους υπολογισμούς για μεγαλύτερη ισχύ και χαμηλότερο φορτίο και βιάστηκα). Το σωστό είναι 0,88Α ρεύμα ηρεμίας και μια λογική τάση ±18V.
Οι υπολογισμοί είναι (πιστεύω αυτή τη φορά να είναι σωστοί, δεν είμαι στο γραφείο μου απερίσπαστος):
Vrms = √ 50Wavg x 8Ohm = 20Vrms = 28,2 V p-p ή ±14,1Vp
σε 8 Ohm το μέγιστο ρεύμα ανά ημιπερίοδο είναι 14,1Vp /8 Ohm = 1,76Αp και το μισό αυτού θα είναι το ρεύμα ηρεμίας 0,88Α.

μια συμμετρική τάση ±18V μας δίνει κατανάλωση 32W πάνω στον ενισχυτή.
Αργότερα θα διορθώσω και το παραπάνω κείμενο.
 
Last edited:

venar

Senior Member
11 March 2007
307
DARK SIDE OF THE MOON
για 50w το min qc ειναι θεωρητικα 1.77Α πρακτικα πρεπει να περασεις τα 2Α(2.5ισως)
η ταση πρεπει ναναι θεωριτικα 2x28V DC στην πραξη 2x35-40VDC
ΟΙ θερμικες σου απωλειες ειναι 160W+
και ολα αυτα idling per ch.!
continious!
απο εκει και περα μικροτερη σημασια εχει τι μτ , ανορθωση,πυκν.φιλτρο θα χρησιμοποιησεις
σε σχεση με το μεγεθος και το κοστος των ψυγειων και την σωστη διαχειρηση της εκλειωμενης θερμοτητας!