SIGMA DP-1 ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ...

nikolakis

New member
23 June 2006
89
Αν και δεν τον έχω ξαναδιαβάσει... πράγματι "ακούγεται" λίγο αυστηρός!
Ούτε και εγώ θα προτιμούσα την συγκεκριμένη μηχανή, γιατί μου φαίνεται πολύ ειδικευμένη για να είναι "πόκετ".
Όσον αφορά τον Foveon όμως, από κάμποσες φωτό που έχω δεί και κάποιες raw μάλιστα, νομίζω ότι δίνει ρέστα. Απίστευτο γράψιμο σε επιφάνειες-υφές και μεγάλη ζωντάνια στα χρώματα...
Περιμένω την διάδοχο της SD14, ίσα-ίσα για λίγα Μpixels παραπάνω (αν και νομίζω πως για εκτυπώσεις μέχρι Α4 είναι αστέρι η μηχανή - αν συνοδευτεί με ένα αξιόλογο φακό της Sigma)...
 

yiannakas

AVClub Addicted Member
28 September 2006
1,714
έχω την sigma sd14 που έχει τον ίδιο αισθητήρα με την DP1. Το μεγαλύτερο κακό είναι ότι πρέπει να ξεχάσω τα υψηλά iso. Μόνο ως 200. Τα χρώματα θέλουν ορισμένες φορές φτιάξιμο, αναγκαστικά τραβάω μόνο με raw. Η κάμερα δεν είναι καθόλου auto. Τα ήξερα όλα αυτά, αλλά τα δέχθηκα λόγω των υπέρ, προτιμούσα να έχω μια μηχανή μόνο για μέρα που να βγάζει ένα αποτέλεσμα εντελώς διαφορετικό απο τις άλλες μηχανές, δηλαδή φωτογραφίες με ψευτοτρισδιάστες υφές και χρώματα σαν να βγάζω με velvia φιλμ (έντονα χρώματα). Μην ξεχάσω την μεγαλύτερη ευκρίνεια.
Διαβάζω ότι για βραδυνές λήψεις με μεγάλο χρόνο έκθεσης αποδίδει καλύτερα από τις άλλες, δεν το έχω τεστάρει όμως.

κοιτάξτε υφές
http://www.flickr.com/photos/24723669@N06/2338417816/sizes/l/in/set-72157604136026665/
 

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,947
Θεσσαλονίκη
Λογικό είναι να έχει μεγαλύτερη per pixel ανάλυση μία κάμερα των 4.7mp. Και δεν έχει και τρομερές απαιτήσεις από τους φακούς έτσι.
 

yiannakas

AVClub Addicted Member
28 September 2006
1,714
ΔΕΝ είναι ισάξια μίας μηχανής των 4,7 mp, είναι 4,6 X 3 layers. Αυτό το θέμα έχει χιλιοσυζητηθεί στα φωτογραφικά φόρουμς, δεν μπορεί να γίνει έτσι απλά σύγκριση ενός foveon με τον beyer αισθητήρα. Αναλύσεις δείχνουν ότι είναι γύρω στα 8 με 10mp. Χιλιοπαιδευμένο τοπικ..... είναι σαν να προσπαθούμε να συγκρίνουμε το καρπούζι με το πεπόνι, το καθένα έχει την χάρη του... δεν είναι το ένα καλύτερο από το άλλο!
Ο καθένας με τα γούστα του ! σε μένα αρέσουν τα χρώματα του foveon, σε άλλους όχι. Λαχταρώ τα υψηλά Iso και τα μεγαλύτερα μεγέθη του bayer αλλά προτιμώ τις υφές του foveon
 
Last edited:

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,947
Θεσσαλονίκη
είπα per pixel

Και δεν υπάρχουν πια στην αγορά μηχανές των 6mp για σύγκριση, όλες είναι πλέον 10ρες. Σε αυτές τα τεστ δείχνουν πως υστερεί, και λογικό είναι. Και ειδικά έναντι αυτών όμως, έχει καλύτερη per pixel ανάλυση, δηλαδή τα 100% κροπ δείχνουν πιο καθαρά.
 
Last edited:

nikolakis

New member
23 June 2006
89
... σε κάποιο τεστ, νομίζω πως ακόμα και κάνοντας upscaled τις φωτογραφίες από foveon, μέσω photoshop ώστε να "πιάσουν" τα MP του ανταγωνισμού, έδειχναν καλύτερες...!
 

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,947
Θεσσαλονίκη
Ναι, όταν ο ανταγωνισμός είχε 6mp. Τώρα έχει ανεβεί από τα 6 στα 10 και 12, όμως ο Foveon από τα 3,5 στα 4,5 μόνο. Στη συνολική λεπτομέρεια δεν μπορεί συνεπώς παρά να υστερεί. Όχι ότι δεν αρκεί η ικανότητα ανάλυσης της SD14, αλίμονο... πάντως "καλύτερη" σίγουρα δεν μπορούμε να την πούμε, οι αριθμοί λένε ότι πλείστα όσα μοντέλα μηχανών την ξεπερνούν -ασχέτως του πόσο ή του εάν αυτό έχει τόση σημασία.
 

yiannakas

AVClub Addicted Member
28 September 2006
1,714
βρήκα ένα καλό post από το φόρουμ της σίγμα στο dpreview, με τα θετικά και αρνητικά του foveon αισθητήρα

''This is a camera that due to the unique architecture of its Foveon sensor , produces images that are much sharper than an equivalent Bayer sensor with a perceived higher resolution due to the absence of an Anti Alias filter(AA).

All this translates to a POTENTIAL for higher Image Quality (IQ) , since this camera has very MINIMAL onboard image processing it requires a LOT of participation from the user in Post Processing Software to DELIVER that potential.

Advanced users are able to extract an IQ that has been likened to a View Camera in its Three Dimensionality and Sharpness , something that makes it inmediately stand out when compared to Bayer images that appear to be Lifeless ,Fuzzy and Dull.

Even more participation is required when shooting difficult light , like frontal ,contrasty light , Low Ambient Light , Incomplete Spectrum Light .
Two areas that are difficult and controversial are Color and Noise.

It can be rewarding for an amateur that will inmediately see better IQ that he is used to , but it takes an advanced Pro to make it really Fly.''
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,767
Εκεί ψηλά.....
εγω παντως ενα σοβαρο review συγκριτικο ακομα δεν εχω δει για τις τελευταιες υλοποιησεις με foveon.

Οταν με το καλο ερθει Αθηνα ο Βασιλης (και λεω τον Βασιλη επειδη εχουμε τον ιδιο φακο της sigma τον 10-20) γιατι εμενα πιο δυσκολα με βλεπω να ροβολαω Ευβοια, θα κανουμε ενα τεστακι για το φορουμ.
Στο ιδιο καρε ακριβως με τον ιδιο φακο και τα ιδια στοιχεια θα αποτυπωσουμε μια εικονα (και δυο και τρεις :smile:)για να δουμε με τα ματακια μας τι διαφορες εχουν.
Τα υπολοιπα εχω αρχισει και τα ακουω βερεσε.
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,767
Εκεί ψηλά.....
ευχαριστως....απλα δεν ηξερα ποια σωματα εχει ο Βασιλης ,αν μπαινει ο φακος βουρ για πολυτεστ. (αλλωστε καιρος ειναι και για την φωτογραφικη κοινοτητα του φορουμ να κανει ενα συγκριτικο.)