Τελικά... ποιό φορμά dslr με βολεύει περισσότερο;

Greg61

Senior Member
Το λοιπόν... Έχουμε και λέμε... και συγκρίνουμε:

Απ' τη μιά, ένα σέτ DX (Nikon D300, Nikkor 18-200 VR II, Φλάς SB 800) που ζυγίζει γύρω στα δύο κιλά.
-Μηχανή με ίδιες (σχεδόν) δυνατότητες λήψης και ρυθμίσεων με τις αδελφές FF, κατα ένα στόπ σκοτεινότερη σε ISO απο τις D3/D700 (3200 έναντι 6400) και η κορυφαία κατασκευή της Nikon μέχρι στιγμής, σε φορμά DX.
-Δέν χρειάζομαι αλλαγή φακών. Το εύρος ζούμ του φακού (18-200 Χ 1,5) καλύπτει απόλυτα όλες τις (δικές μου τουλάχιστον) ανάγκες τουριστικής - ταξιδιωτικής φωτογραφίας.
-Για περίπατο στην πόλη, κουβαλάς μόνο τη μηχανή με το ζούμ φακό, χωρίς να περιορίζεσαι απο τα σταθερά (ή μικρού εύρους ζούμ) mm των prime φακών, αφήνοντας τσάντα και φλάς στο σπίτι/ξενοδοχείο εφόσον θέλεις κάτι ελαφρύτερο. (Για νύχτα ή ακόμη μικρότερο βάρος και όγκο, υπάρχει κι ο φωτεινότατος και φθηνός σχετικά prime AF-S DX NIKKOR 35mm f/1,8G, ο περίπου "νορμάλ" φακός για το φορμά αυτό. Προσωπικά όμως προτιμώ το ζούμ 18-200 με όλους τους συμβιβασμούς όγκου και φωτεινότητας που αυτό συνεπάγεται. ) .
-Χρησιμοποιείται το σύνολο της ανάλυσης του αισθητήρα με οποιοδήποτε FX ή DX φακό.
-Το σκοτεινότερο διάφραγμα (3,5 - 5,6) του 18-200 φακού αντισταθμίζεται εν μέρει απο τα υψηλότερα ISO της μηχανής. Αυτό, σέ σύγκριση πάντα με πιό "low budget" μηχανές όπως η D80 που έχω, ακόμη και με φωτεινότερο μέν, αλλ' επίσης "low budget" φακό κουμπωμένο πάνω της.
-Σε διαφράγματα "ημέρας" (f/8 - f/11) που χρησιμοποιούνται συνήθως για τις ανάγκες της τουριστικής - ταξιδιωτικής φωτογραφίας ή φωτογραφίας "περιπάτου", η ποιότητα "γραψίματος" του 18-200 φακού είναι αρκούντως αποδεκτή.
-Αποδεκτές εκτυπώσεις μεγέθους τουλάχιστον Α3.
-Ασύγκριτα μικρότερος όγκος φωτογραφικής τσάντας, δεδομένου οτι θα περιέχει μόνο τη μηχανή με τον ένα και μοναδικό φακό κουμπωμένο πάνω της και το φλάς. Μεταφέρεται άνετα στη βαλίτσα της μοτοσυκλέτας μου, αφήνοντας επαρκή χώρο για τα λοιπά πράγματα που χρειάζομαι σ' ένα ταξίδι.
-Δέν κουβαλάς μαζί σου ή πάνω σου "μιά περιουσία", εν συγκρίσει με το (τουλάχιστον τριπλάσιο) κόστος ενός σέτ FF με δυό φακούς.
-Σε περίπτωση πιό απαιτητικής φωτογράφησης, μπορώ να χρησιμοποιήσω τους ήδη υπάρχοντες άριστους Nikkors 28-80 f/2,8 & 80-200 f/2,8 που έχω. Δέν θα έχω βεβαίως την ποιότητα του φορμά FX αλλά... είναι κι αυτός ένας ακόμη συμβιβασμός σέ σχέση με τα συνολικά κλίκς της μηχανής για τη χρήση που συνήθως κάνω.

Απ' την άλλη, ένα σέτ FF (Nikon D700, Nikkors 28-80 f/2,8 & 80-200 f/2,8, Φλάς SB 800) που ζυγίζει πάνω απο 4 κιλά.
-Μηχανή, η 3η κορυφαία της Nikon αμέσως μετά τις D3x και D3.
-Προκειμένου να χρησιμοποιήσω όλο το φάσμα εστιακών αποστάσεων απο 28 μέχρι 200 mm που έχω σε FF, για τις (δικές μου) ανάγκες τουριστικής - ταξιδιωτικής φωτογραφίας, θα χρειάζεται να προβαίνω σε συχνή εναλλαγή των δύο φακών, ή να συμβιβάζομαι (σε σκηνές δράσης) με το κάδρο το παρεχόμενο απ' τον εκάστοτε κουμπωμένο φακό (εφόσον δέν προλαβαίνω εναλλαγές εξελισσομένης της δράσης που θέλω να φωτογραφήσω) .
-Για περίπατο στην πόλη, λόγω αποφευκτέου βάρους και όγκου, θα πρέπει να συμβιβάζομαι με τη χρήση είτε ενός prime είτε ενός μικρού εύρους ζούμ φακού.
-Σε περίπτωση απόφασης περί χρήσης DX φακού λόγω μεγαλύτερου ζούμ, το DX crop μέγεθος του αισθητήρα της D700 που θα χρησιμοποιείται, παρέχει πολύ μικρότερη ανάλυση απο τον αισθητήρα της D300. Πράγμα που σημαίνει (μάλλον; ) χειρότερο αποτέλεσμα φωτογραφίας.
-Μεγάλος όγκος φωτογραφικής τσάντας. Προκειμένου να χωρέσει στη (μεγάλη) βαλίτσα της μοτοσυκλέτας ώστε να προστατεύεται απο τις καιρικές συνθήκες, θα πρέπει να δέσω πάνω στη μηχανή κι άλλο σακκίδιο με τα υπόλοιπα της αποσκευής που χρειάζονται για μιά πολυήμερη εκδρομή.
-Κουβαλάς μαζί σου ή πάνω σου όντως μιά μικρή περιουσία. Άλλο το κόστος D300 + 18-200 VR = περίπου 1500 Ευρώ, κι άλλο το κόστος αυτού του σέτ.


... Ποιά είναι η γνώμη σας; Γιατί... έχοντας αποφασίσει αναβάθμιση, το σκέφτομαι μάλλον για D300 τελικά.
 

Greg61

Senior Member
Ο δαίμων του τυπογραφείου και του copy - paste χτύπησε και το πόστ μου παραπάνω.

Έγραψα παραπάνω εκ παραδρομής Nikkors 28-80 f/2,8 & 80-200 f/2,8 αντί του ορθού 28-70 και το κοπιάρησα όταν το ξαναχρειάσθηκα.

Αποτέλεσμα... το λάθος έγινε δυό φορές.


Όπου λοιπόν φαίνεται 28-80, εννοείται οτι πρόκειται για το φακό Nikkor 28-70mm f/2.8 ED-IF AF-S Zoom
 
Last edited:

Ηλίας Σ.

AVClub Enthusiast
13 October 2006
1,251
Η διαφορά ποιότητας που μπορεί να δώσει το FF σετ, αξίζει την ταλαιπωρία μεταφοράς του; Θα λείψει κάτι κρίσιμο στις φωτογραφίες σου με το DX σετ; Σε τι το βρίσκεις περιοριστικό; Δοκίμασε και δες! Τελικός κριτής κυρίως το μάτι σου!

Για κάτι τόσο ταξιδιάρικο πάντως θα επέμενα στο σετ DX!
Αν όμως η μεταφορά δεν ήταν πρόβλημα θα ήθελα και τα δύο σετ διαθέσιμα με διαφορετικούς φακούς φορεμένους έτοιμα για όλα.
 

Ηλίας Κ

Supreme Member
7 July 2006
4,931
Αθήνα
Γρηγόρη καλήμέρα,
Δυσκολο να σου προτείνω...
αν κατάλαβα καλά τις ανάγκες σου από όσα γράφεις νομίζω ότι η D300 θα είναι μια χαρά. Ο 18-200 είναι επίσης καλός για τη χρήση που τον θέλεις. Τον έχω δουλέψει και με ικανοποίησε στις περισσότερες περιπτώσεις, χαμηλά στα 18 παραμορφώνει λιγο αλλά παραπάνω είναι μια χαρά.

Εγώ από την άλλη αν αγόρασα τώρα φωτ. μηχανή θα πήγαινα στο FF, D700, χρησιμοποιώ περισσότερο τους ευγώνιους και οι FF εδώ υπερτερούν.

Ελπίζω να μη σε μπέρδεψα... -bye-
 

nilo

AVClub Addicted Member
5 March 2007
1,482
Athens
Γρηγορη εγω εχω και τις 2. Απο τοτε που πηρα την d700 και τους 14-24 , 24-70 τραβαω μονο με αυτους. Αλλα εγω ουτως η αλλως ειμαι σχεδον παντα α σε αυτα τα μηκη. Σπανια παω παραπανω. Πρισφατα στο Βερολινο κυκλοφορουσα μ αυτο το σετ στην τσαντα (κ μερικα μπικικινια ακομα). Ειναι βαρυ το σετ Γρηγορη. Για καθαρα ταξιδιαρικη φωτο μαλλον θα σου προτεινα την d300 και εναν φακο.
 

Greg61

Senior Member
Κατ' αρχήν, ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Ένα σέτ FF με δυό φακούς είναι όντως βαρύ.
Σχετική εμπειρία αποκόμισα αρκετή, κουβαλώντας αρκετά χρόνια τη Nikon F4s με τους δυό φακούς 2,8.
Αλλά τότε... ήμουν κι αρκετά χρόνια νεώτερος.

Πριν ένα χρόνο, καλόμαθα με την ευκολία μεταφοράς και χρήσης μόνο του 18-200. Μου κακοφαίνεται να τη χάσω και να ξαναγυρίσω στά "παλιά", εννοώντας κουβάλημα βάρους, εναλλαγές φακών για τα εστιακά μήκη που χρησιμοποιώ ή, συμβιβασμό περιορισμού του εστιακού εύρους, προκειμένου για μείωση βάρους / όγκου να πάρω μαζί ένα μόνο φακό 2,8 κλπ.
 
Last edited:
19 June 2006
4,594
Θεσσαλονίκη
Γρηγόρη

βλέπω οτι περιόρισες τις εναλλακτικές σου σε δυο ημιεπαγγελματικά σώματα αλλά .... θα σου πρότεινα να δείς στην θέση της D300 και την περίπτωση της D90.

Η εν λόγω D90 υστερεί αρκετά ως σωμα (στιβαρότητα, στεγανότητα, ταχύτητες, auto focus) εναντι της D300 ομως υπερτερεί επίσης αρκετα στο κομμάτι του αισθητήρα (θόρυβος, δυναμική περιοχή κλπ ...).

Με το αρκετά εννοώ καπου 0,5 στοπ στους μεσαίους τόνους και σχεδόν 1 στοπ στα σκοτεινά.

http://www.dxomark.com/index.php/en...0/(brand)/Nikon/(brand2)/Nikon/(brand3)/Nikon

http://www.dxomark.com/index.php/en...0/(brand)/Nikon/(brand2)/Nikon/(brand3)/Nikon

Αν στα ανωτέρω προσθέσεις τα: ακόμη μικρότερο βάρος, χαμηλότερη τιμή, νεότερο μοντέλλο, βίντεο (έστω και αν δεν είναι "περιοπής") τότε νομίζω οτι δικαιολογημένα αξιζει να συμεριληφθεί στις εναλλακτικές.
 

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Το καλοκαίρι θα ταξιδέψω Light στο 12ήμερο ταξίδι στην Ισπανία. Θα έχω μαζί μου ένα σώμα (τη NIKON D700) τον 28-70 2.8 (ίδιο με τον δικό σου), έναν NIKON AFD 24 (250 γρ.) κι έναν ΝΙΚΟΝ/PENTAX/CZJ 135 (ότι κάτσει) που θα ζυγίζει μέχρι 500 γρ. Άρα μιλούμε για περιορισμένα εστιακά μήκη, αλλά και 2 κιλά μάξιμουμ. Τη μηχανή με τον 28-70 θα έχω σε μια θήκη πιστόλι στη ζώνη και τους δυο φακούς στο backpack. Πρόβλημα βγάλε την τσάντα άλλαξε φακό, ξαναβάλε, φόρα τη, κλπ. δεν θα έχω, διότι θα έχω μαζί και τις 2 μεγάλες κόρες μου. Άρα, αφού κουβαλώ τα πράγματά σας (ο Φράνκι η χελώνα από τα κινούμενα σχέδια που έβλεπαν μικρές) τώρα θα μου δίνουν και θα παίρνουν τους φακούς.
 

HERO

Senior Member
29 March 2008
368
Φιλε Γρηγορη , αν και ανηκω στο στρατοπεδο της canon θα σου πω μονο αυτο . Παρε FF , σε μικρο χρονικο διαστημα πιστευω οταν καποια αλλη εταιρια περα απο τις δυο μεγαλες NIKON-CANON βγαλει FF σιγουρα θα ειναι φτηνη και θα συμπαρασυρει και τους αλλους να μειωσουν τιμες , και τοτε
μαλλον ολες οι (παλιες) θα πανε στο ραφι μαζι με τους φακους .
 

Greg61

Senior Member
Απάντηση: Re: Τελικά... ποιό φορμά dslr με βολεύει περισσότερο;

Αν επιλέξεις τη NIKON D700 μπορείς να τη συνοδεύσεις με τον tamron 28-300 vc 550 ευρώ.


Είναι FF αυτός;
Βγήκε FF φακός απο ανεξάρτητο κατασκευαστή σέ τοσο μεγάλο εύρος εστιακού μήκους;

Άν ναι, τον πήρα αύριο και πάω για D700.

Άν όμως κροπάρει το φορμά της D700 σέ οτιδήποτε λιγότερο απο FF τότε... τό ψάχνουμε.

Πάντως, οιοδήποτε μή FF φακό θα τον προτιμούσα περισσότερο πάνω σε μή FF σώμα.

Οποιοσδήποτε κρόπ (επί τον FF αισθητήρα, λόγω χρήσης DX φακού) συνδυασμός πιστεύω οτι θα έδινε χειρότερο αποτέλεσμα, απ' ότι άν ήταν κουμπωμένος, ο ίδιος φακός, πάνω στη D300. Κι όχι μόνο λόγω ανάλυσης, αλλά περισσότερο λόγω διαφορετικού σχεδιασμού της κατασκευής των δύο διαφορετικών αισθητήρων και της διαφορετικής υποστήριξής τους απο το Nikon Expeed.
Το παραπάνω είναι υποκειμενική άποψη, εξ όσων έχω διαβάσει.
 
Last edited:

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Re: Απάντηση: Re: Τελικά... ποιό φορμά dslr με βολεύει περισσότερο;

Είναι FF αυτός;
Βγήκε FF φακός απο ανεξάρτητο κατασκευαστή σέ τοσο μεγάλο εύρος εστιακού μήκους;

Άν ναι, τον πήρα αύριο και πάω για D700.

Άν όμως κροπάρει το φορμά της D700 σέ οτιδήποτε λιγότερο απο FF τότε... τό ψάχνουμε.

Πάντως, οιοδήποτε μή FF φακό θα τον προτιμούσα περισσότερο πάνω σε μή FF σώμα.

Οποιοσδήποτε κρόπ (επί τον FF αισθητήρα, λόγω χρήσης DX φακού) συνδυασμός πιστεύω οτι θα έδινε χειρότερο αποτέλεσμα, απ' ότι άν ήταν κουμπωμένος, ο ίδιος φακός, πάνω στη D300. Κι όχι μόνο λόγω ανάλυσης, αλλά περισσότερο λόγω διαφορετικού σχεδιασμού της κατασκευής των δύο διαφορετικών αισθητήρων και της διαφορετικής υποστήριξής τους απο το Nikon Expeed.
Το παραπάνω είναι υποκειμενική άποψη, εξ όσων έχω διαβάσει.


μα φυσικά φίλε μου μιλούμε για full frame φακό, με εστιακό εύρος 28-300 χωρίς crop factor.

Δες και
http://www.seriouscompacts.com/2007/11/tamron-28-300mm-f35-63-vc.html

http://www.slrgear.com/reviews/showproduct.php/product/1091/cat/23

http://www.dpgr.gr/forum/index.php?topic=26998.0

http://www.dphotojournal.com/tamron-28-300mm-f35-63-xr-di-vc-ld-aspherical-if-macro-lens/

http://www.virtualtraveller.org/Tamron28-300VC/1.htm
 

Greg61

Senior Member
Βλάση...ευχαριστώ.

Εϊχα την (λανθασμένη) εντύπωση οτι, φακοί με τέτοια ζούμ υπήρχαν μόνο "μικροί".

Το ΣΚ θα πέσει μελέτη.

:grinning-smiley-043



Έχουμε τίποτα αντίστοιχο απο άλλους κατασκευαστές;

Και μιά απορία: Έχεις τη D700. Ετοιμάζεσαι για ταξίδι. Για ποιούς λόγους δέν προτιμάς αυτό το φακό μαζί με τον ευρυγώνιο που έχεις, εφόσον θέλεις να πάρεις μαζί μόνο 2 φακούς;
 

paulmarinis

Supreme Member
7 September 2007
4,537
Απο προσφατο ταξιδι που πηγα και καθαρα ΙΜΗΟ, τα εστιακα μηκη που μου φανηκαν πιο χρησημα ειναι το ευρυγονιο (22-44μμ στο ΦΦ) για τοπια και τελε (80-300μμ στο ΦΦ) για πορτρετα και τοπια.
Οποτε ο ταμρον μαλλον ειναι καλη περιπτωση για allaround φακο απο πλευρα του ευρους, απο οπτικη πιοτητα σχεδον συγουρα θα υστερει.
 

ΒΛΑΣΙΔΗΣ

AVClub Fanatic
19 June 2006
19,341
Θεσσαλονίκη
Η άλλη λύση (και μάλλον καλύτερη του NIKON 18-200) είναι ο TAMRON 18-270 σε συνδυασμό με την D90/D300. Ο συγκεκριμένος φακός, παρότι είναι 15Χ, άρα ρεκόρ δείχνει να έχει καλύτερες επιδόσεις από όλους τους σούπερζουμ.
 

George C

AVClub Addicted Member
18 June 2006
2,718
Καλορίζικη Γρηγόρη. Σου εύχομαι να την ευχαριστηθείς.