Που πάει η χώρα;

Status
Not open for further replies.

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,852
Εξάρχεια
Η πολυκατοικία είπε «ναι» στη συνολική λύση

Πεδίο συναίνεσης μεταξύ κυβέρνησης και τριών κομμάτων της αντιπολίτευσης (Ν.Δ., ΛΑΟΣ και Δημοκρατική Συμμαχία) διαμορφώθηκε κατά τις χθεσινές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Πέντε του έδωσαν το χέρι και τρεις τη στήριξη Πέντε του έδωσαν το χέρι και τρεις τη στήριξη Ο Αντώνης Σαμαράς, στη θέση του οποίου αποδίδει ιδιαίτερη σημασία η κυβέρνηση, συμφώνησε επί της ουσίας στο διεκδικητικό πλαίσιο (συνολική λύση για το ελληνικό δημόσιο χρέος), με το οποίο θα προσέλθει Γιώργος Παπανδρέου στις επικείμενες συνόδους κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σε παρόμοιο μήκος κύματος κινήθηκαν ο Γ. Καρατζαφέρης και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Η στάση αυτή των τριών κομμάτων, που συναποτελούν τον ευρύτερο συντηρητικό χώρο, ενισχύει εξ αντικειμένου τη θέση του πρωθυπουργού, ο οποίος επιδίωκε αυτό το αποτέλεσμα όταν καλούσε τους πολιτικούς αρχηγούς στο μέγαρο Μαξίμου.

Αντίθετα, ο πρωθυπουργός δεν βρήκε κανένα πεδίο συνεννόησης με το ΚΚΕ και τον ΣΥΡΙΖΑ -άλλωστε δεν το περίμενε. Η Αλέκα Παπαρήγα και ο Αλέξης Τσίπρας κινούνται σε εντελώς αντίθετο μήκος κύματος από την κυβερνητική πολιτική και το κατέστησαν σαφές στις δηλώσεις τους. Ο κ. Παπανδρέου, πάντως, εμφανίστηκε ενοχλημένος, ειδικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς θεωρεί ότι -σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία για τη χώρα-προκαλεί πρόσθετα προβλήματα

με ορισμένες επιλογές του (υποστήριξη στους μετανάστες απεργούς πείνας, στο «κίνημα ανυπακοής» κ.ά.).

Ενδιάμεση ήταν η στάση του κράτησε ο Φ. Κουβέλης (Δημοκρατική Αριστερά), ο οποίος συμφώνησε με το διεκδικητικό πλαίσιο που έθεσε ο πρωθυπουργός, αλλά έθεσε και θέμα «αντοχών» της ελληνικής κοινωνίας.
Γ. ΚΑΡ.
http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=257656
 

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,852
Εξάρχεια
.....Τα παμε.....

Υποβάθμιση από τη Moody's για 6 ελληνικές τράπεζες

Μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας από την Moody's σειρά είχαν και 6 ελληνικές τράπεζες. Ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των: Εθνική Τράπεζα, EFG Eurobank Ergasias, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς, Αγροτική Τράπεζα και Τράπεζα Αττικής, διατηρώντας παράλληλα αρνητικές τις προοπτικές τους.

Όπως ανακοίνωσε η Moody's, η υποβάθμιση αφορά τόσο τις καταθέσεις όσο και το χρέος των πιστωτικών ιδρυμάτων. Ειδικότερα ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε την Εθνική Τράπεζα, από Ba1 σε Ba3, την EFG Eurobank Ergasias από Ba1 σε Ba3, την Alpha Bank από Ba1 σε Ba3, την Τράπεζα Πειραιώς από Ba1 σε Ba3, την Αγροτική Τράπεζα από Ba2 σε Β1 και την Τράπεζα Αττικής από Ba2 σε Β1.

Την Καθαρά Δευτέρα ο οίκος Moody’s ανακοίνωσε ότι υποβαθμίζει την ελληνική οικονομία από το B1 στο Ba1, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να προβεί σε ακόμη μεγαλύτερη υποβάθμιση.

(Πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ)
http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=257825
 
freeeeedom10511259.jpg
 

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,852
Εξάρχεια
Re: Απάντηση: Που πάει η χώρα;

Αρα αφου αρχισαν της υποβαθμισης , με ειχες πει πριν καποιες μερες τοτε ερχετε το επιστροφη στην δραχμη?

Όχι βρε....

Θα προσπαθήσουν να μας ρίξουν στην πτώχευση μιας και ξέρουν ότι έρχεται δυνατό "κούρεμα", το τι θα επακολουθήσει είναι ανοικτό βέβαια.

Και δεν τα λέω εγώ, τα λένε οικονομολόγοι.....κρατάμε δηλαδή πάντα ένα καλάθι στην άκρη, μικρό ή μεγάλο.

Ο πόλεμος πάντως ξεκίνησε και προβλέπεται δυσοίωνος...
 

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,852
Εξάρχεια
S. Carlson: "Στο 50% το μέσο κούρεμα από πιθανή αναδιάρθρωση"

Πηγή: Capital gr

Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης του οίκου Moody’s, που υποβάθμισε κατά τρεις βαθμίδες την ελληνική οικονομία, η αναλύτρια, Sarah Carlson –που έχει υπό την εποπτεία της τη χώρα μας–, μιλά στο Capital.gr για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με την ελληνική κρίση χρέους. Η κυρία Carlson δίνει απαντήσεις για τις πιθανότητες αναδιάρθρωσης του χρέους, το ύψος του κουρέματος –αν γίνει το restructuring–, τη διαδικασία της distressed ανταλλαγής, που προτείνεται στην έκθεση, τα μέτρα για την περίοδο 2012-2014, αλλά και για τις δυσκολίες, που εντοπίζει στην είσπραξη εσόδων από το Δημόσιο.

Συνέντευξη στο Νεκτάριο Β. Νώτη

- Κυρία Carlson, στην προηγούμενη συνέντευξή μας, είχατε πει ότι οι πιθανότητες της Ελλάδας να πτωχεύσει ή να αναδιαρθρώσει το χρέος της είναι 7% (αυτό το ποσοστό δίνετε για τις χώρες με αξιολόγηση Ba1). Τώρα, που η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας υποχώρησε στο Β1, αναφέρετε ότι οι πιθανότητες για τη συγκεκριμένη κατηγορία, είναι στο 20%. Για την Ελλάδα, το ποσοστό είναι υψηλότερο;


Σε επενδυτικό ορίζοντα άνω των πέντε ετών, δημόσια χρέη και χρέη επιχειρήσεων με αξιολόγηση Β1, έχουν εξυπηρετήσει τις απαιτήσεις τους χρέους τους σε ποσοστό 80% και περίπου 20% έχουν χρεοκοπήσει.

- Αυτό το ποσοστό πιθανοτήτων είναι χαμηλότερο από αυτό, που δίνουν οι αγορές;


Αυτή είναι μια ερώτηση για τις αγορές. Είναι πολύ δύσκολο να βγάλει κανείς συμπέρασμα για τις πιθανότητες χρεοκοπίας μέσω των τιμών της αγοράς.

- Μπορείτε να ορίσετε τη διαδικασία μιας distressed ανταλλαγής, την οποία αναφέρετε ως πιθανή στην έκθεσή σας;


Όπως αναφέρεται και στην έκθεση «Η προσέγγιση της Moody’s στην αποτίμηση των distressed ανταλλαγών», (Μάρτιος 2009), ο ορισμός της πτώχευσης από τη Moody’s περιλαμβάνει κάθε ανταλλαγή, όπου ο εκδότης προσφέρει στους πιστωτές μετρητά, περιουσιακά στοιχεία ή ένα νέο πακέτο χρεογράφων, που ανέρχεται σε μια μειωμένη οικονομική υποχρέωση, και η ανταλλαγή έχει ως αποτέλεσμα να επιτρέπει στον εκδότη να αποφεύγει τη χρεοκοπία ή τη στάση πληρωμών. Η Moody’s θα εκτιμούσε αν εκπληρώνονταν αυτά τα κριτήρια σε κατά περίπτωση βάση.

- Σε ποιο ύψος μπορούν να φτάσουν οι απώλειες για τους κατόχους ομολόγων, σε περίπτωση αναδιάρθρωσης;

Οποιαδήποτε εκτίμηση απωλειών, σε περίπτωση μιας πτώχευσης, θα ήταν κερδοσκοπική. Ιστορικά, οι απώλειες στις περιπτώσεις πτώχευσης κρατών, που αξιολογεί η Moody’s, κυμαίνονται κατά μέσο όρο στο 50%.

- Είχατε πει, στην προηγούμενη συνέντευξη, ότι θα επικεντρωθείτε για την επόμενη αξιολόγηση (σημ. τη χθεσινή) στο σχέδιο της κυβέρνησης για τα μέτρα της περιόδου 2012-2014. Πιστεύετε ότι αυτά δεν είναι επαρκή;

Η βασική μας παραδοχή παραμένει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πιάσει τους στόχους της χωρίς να χρειάζεται να επιβάλει απώλειες στους πιστωτές. Εντούτοις, η διαδικασία αξιολόγησης αναγνωρίζει ότι η κλίμακα του έργου της εφαρμογής (των μεταρρυθμίσεων) θέτει ουσιώδεις κινδύνους σε αυτό το αποτέλεσμα.

- Ποιοι είναι οι λόγοι, που δημιουργούν τους κινδύνους στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων;

Τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής και οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που απαιτούνται για να σταθεροποιήσουν τα δεδομένα του χρέους, παραμένουν πολύ φιλόδοξα και υπόκεινται σε σημαντικούς κινδύνους εφαρμογής, παρά την πρόοδο, που έχει συντελεστεί μέχρι σήμερα.

- Πιστεύετε ότι το πολιτικό κόστος παραμένει ο κύριος λόγος για τις δυσκολίες στην είσπραξη εσόδων;

Η Moody’s πιστεύει ότι η κύρια απειλή στην είσπραξη εσόδων προέρχεται από τα σημαντικά διοικητικά εμπόδια και από την αναπόφευκτη αντίσταση στη φορολογική συμμόρφωση μεταξύ των μελών της ελληνικής κοινωνίας. Ο νόμος για να αντιμετωπίσει αυτά τα θέματα βρίσκεται προ του κοινοβουλίου, αλλά θα αποτελέσει πρόκληση να εφαρμοστεί, λόγω τόσο των περιορισμών στους ανθρώπινους πόρους, όσο και των κατεστημένων συμφερόντων, που θα αντισταθούν στην όποια αλλαγή.
 
Παμε για μπαμ...... δεν μας βλεπω καλα!

Η βασική μας παραδοχή παραμένει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πιάσει τους στόχους της χωρίς να χρειάζεται να επιβάλει απώλειες στους πιστωτές. Εντούτοις, η διαδικασία αξιολόγησης αναγνωρίζει ότι η κλίμακα του έργου της εφαρμογής (των μεταρρυθμίσεων) θέτει ουσιώδεις κινδύνους σε αυτό το αποτέλεσμα.

ΜΑς δουλευουν βρε Emilot?
 
Last edited:

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,852
Εξάρχεια
Μην αγχώνεστε ο ΓΑΠ ξέρει......

Το θέμα είναι ότι δεν θα μας αφήσει η Ευρώπη να βγούμε εκτός......

Το πρόβλημα σε αυτό είναι μια πρόταση που αναφέρει ότι υπάρχει περίπτωση να μας βγάλουν "προσωρινά" εκτός ευρωζώνης αλλά να μην βγούμε εκτός ευρώ...

Πολλά λένε αλλά μικρό καλάθι.....ακόμα.

Πάντως το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν πληρώνεται το χρέος που έχουμε...
 

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,852
Εξάρχεια
Re: Απάντηση: Που πάει η χώρα;

Το ολο σκηνικο μου θυμιζει ρουλετα, αλλα το θεμα ειναι που πονταρεις τωρα με ολα αυτα που διαβαζουμε!

Στον δρόμο Σουζάκια με σούζες τα τριαξονικά......
 

Emilot

AVClub Fanatic
18 June 2006
32,852
Εξάρχεια
Re: Απάντηση: Που πάει η χώρα;

Emilot φιλε μου, ποια ειναι η δικια σου γνωμη για το ολο σκηνικο?

Suzakia ξέρεις ότι η άποψη μου είναι ανατροπή της κυβέρνησης με όποιο μέσο και αναδιοργάνωση του κράτους.....

Διαγραφή του χρέους και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα(αν δεν βρεθεί ευρωπαική λύση υπερ του λαού)....και άλλα πολλά που θα πρέπει να λάβουν χώρα.....στο ενδιάμεσο.

Όσον αφορά το σκηνικό που διαδραματίζεται τώρα....λίγο πολύ είναι ότι έχουν πάρει χαμπάρι όλοι ότι δεν θα τα καταφέρουμε και πρέπει να πέσει γερό κούρεμα. Αυτό βέβαια αντιβαίνει τα συμφέροντα των αγορών και θα πολεμήσουν με ότι έχουν. Και πιστεύω ότι στην περίπτωση που βρισκόμαστε οι αγορές είναι παντοδύναμες....

Το παγκόσμιο ΑΕΠ των ιδιωτών είναι 3πλάσιο του παγκόσμιου ΑΕΠ των χωρών.....ότι και να λέμε....
 
Last edited:
Status
Not open for further replies.