Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

tolias

Supreme Member
5 March 2011
3,745
Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω μαζί σου, στο ότι όσοι πήραν SD δέκτη ας πρόσεχαν. Γενικά διαφωνώ με την σκέψη ότι εμείς φταίμε για όλα. Είτε ως καταναλωτές, είτε ως ψηφοφόροι κτλ. Δεν συμφωνώ ότι εμείς φταίμε για τις ξαφνικές αλλαγές στο σκεπτικό των υπευθύνων, για διάφορα θέματα, όπως γίνεται τώρα για τα κανάλια.
Στο forum μπαίνουν άτομα πορωμένα με την τεχνολογία. Ο περισσότερος κόσμος δεν έχει ιδέα για την τεχνολογία που έχει το τηλεοπτικό σήμα, δεν ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις της τεχνολογίας, δεν τον ενδιαφέρει καν η ποιότητα της εικόνας. Γιαυτό πχ πρώτο κανάλι σε ακροαματικότητα είναι ο ΑΝΤ1 με τις σειρές του που προβάλλει σε επανάληψη με χάλια εικόνα λόγω παλαιότητας των σειρών αυτών.
Δεν ξέρει τι είναι DVB-T ή DVB-T2, δεν ήξερε ότι ξαφνικά όλα θα γίνουν υποχρεωτικά HD, δεν λέω καν τίποτα για DVB-T2.
Απλά καθόταν και έβλεπε τηλεόραση στον καναπέ του. Κάποτε μπήκαν στα παιχνίδι τα ψηφιακά. Μερικοί πήραν και ψηφιακό δέκτη. Ξαφνικά κάποια Digea είπε ότι πρέπει ο δέκτης να είναι MPEG-4. Δεν είχε ιδέα ο κόσμος τι είναι αυτό. Οι πρώτοι δέκτες και οι πρώτες τηλεοράσεις που έπιαναν και ψηφιακά δεν είχαν καν την διάκριση MPEG-2 ή MPEG-4. Η Digea έβγαλε άχρηστες όλες τις MPEG-2 τηλεοράσεις.
Μερικά χρόνια μετά είπαν στον κόσμο ότι δεν μπορεί να βλέπει τηλεόραση από την παλιά αναλογική τηλεόραση του. Πρέπει να πάρει άλλη που πιάνει ψηφιακή, ή ψηφιακό δέκτη. Οι προδιαγραφές τότε ήταν αυτές που έβαζε η Digea, και η ψηφιακή ΕΡΤ. Δέκτης που μπορεί να πιάνει τα SD ψηφιακά κανάλια. Όλα τότε ήταν SD, εκτός από το beta ΕΡΤ HD. Εγώ έδειξα στον πατέρα μου ότι εκτός από την ΕΡΤ υπάρχει και το ΕΡΤ HD, με καλύτερη εικόνα. Δεν μου έδωσε σημασία. Είχε συνηθίσει το παλιό ΕΡΤ1 που είχε στην θέση 1 του τηλεκοντρόλ. Δεν τον ενδιέφερε η ποιότητα της εικόνας.
Αφού οι προδιαγραφές έλεγαν για SD κανάλια, δεν μπορούμε να κατηγορούμε τον κόσμο που πήρε SD δέκτες. Δεν είχαν ιδέα τι άλλο έχει η τεχνολογία στον συγκεκριμένο τομέα. Και δεν φαινόταν καμία προοπτική ότι τα κανάλια θα γίνουν υποχρεωτικά HD. Ακόμα και εμείς εδώ μέσα, μέχρι πρόσφατα λέγαμε στον κόσμο που ρώταγε να πάρει HD δέκτη. Όχι γιατί θα τον χρειαζόταν σύντομα για κανάλια. Μόνο για το ΕΡΤ HD ίσως, που έδειχνε κάτι δικό του μία στο τόσο. Αλλά γιατί οι HD δέκτες έχουν καλύτερο και πιο ικανό media player. Έτσι λέγαμε στον κόσμο.
Δεν μπορούμε να κατηγορούμε τον κόσμο για το ότι κάποιος υπεύθυνος βάζει συνεχώς νέους κανόνες. Είτε από εμπάθεια, είτε από ιδιοτέλεια.
Καλό πράγμα είναι η παρακολούθηση της τεχνολογίας. Αλλά για όποιον ενδιαφέρεται. Δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικό το κυνήγι της τεχνολογίας.
Αν για παράδειγμα γινόταν υποχρεωτική η οθόνη αφής στα κινητά τηλέφωνα, αφού και αυτή, αναλόγως με τα κανάλια, δίνει πολύ καλύτερα αποτελέσματα, τότε ο πατέρας μου θα έμενε χωρίς τηλέφωνο. Δεν μπορεί να τα χειριστεί. Και δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να του πει ας πρόσεχες αφού δεν παρακολουθείς την τεχνολογία. Δεν μπορεί η παρακολούθηση της τεχνολογίας να είναι υποχρεωτική.
 

mr.Vox

AVClub Enthusiast
4 April 2008
1,249
Η οικογένεια Κλικλίκου πάντα ενημερώνει τον κόσμο καθυστερημένα.

2agjgna.jpg


:AFADF0:
 

talos_2002

Supreme Member
27 January 2010
5,393
Θεσσαλονίκη
Απάντηση: Re: Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Στο DVB-T μπορούμε να φτάσουμε μέχρι και 31,67 Mbps σε κλειστά δίκτυα, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό για εκπομπή στον αέρα.
Οι τιμές ππυ εκπέμπουν το κανονικό τους πρόγραμμα η ERT και η Digea είναι μικρότερες από 20 και 17 Mbps αντίστοιχα.
Τα 24,88 Mbps είναι πολύ ορισκή τιμή για το DVB-T και τον αέρα.
Πολύ ενημερωτικό μήνυμα :smile: Σε ευχαριστώ που έκανες τον κόπο.

Υπάρχει τεχνική δυσκολία στην εκπομπή SD και HD μέσω της ίδιας συχνότητας; Βλέπω ότι είναι στριμωγμένα στην ίδια συχνότητα τα HD της Digea.
Επίσης βλέπω ότι η ΕΡΤ HD είναι στην ίδια συχνότητα με τα προγράμματα με τα οποία εκπέμπει το ίδιο περιεχόμενο. Είναι και αυτό τεχνικός περιορισμός;
Νομίζω θα ήταν πολύ αποδοτικότερη η αξιοποίηση του εύρους εάν SD κανάλια μοιράζονταν την συχνότητα με HD τα οποία εκπέμπουν διαφορετικό περιεχόμενο.
 

slalom

AVClub Enthusiast
18 August 2010
1,100
Απάντηση: Re: Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Οσο πιο γρηγορα προχωρησουμε στο dvb-t2/hevc τοσο το καλυτερο.
Τωρα οσοι πηραν SD δεκτες... ας προσεχαν! Μιλαμε για διαφορα στα χρηματα των 5οŸ‚, πρεπει ο καταναλωτης οταν κανει μια αγορα να μπορει να βλεπει και τις μελλοντικες αναγκες, οχι μονο τις τρεχουσες.
dvb-t2 παιζουν καποιες τηλεορασεις
το hevc ειναι εντελως καινουριο και θα πρεπει να περιμενει κατα τη γνωμη μου 5 χρονια
 
20 June 2006
9,533
Θεσσαλονίκη
Απάντηση: Re: Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Στο DVB-T μπορούμε να φτάσουμε μέχρι και 31,67 Mbps σε κλειστά δίκτυα, αλλά αυτό δεν είναι εφικτό για εκπομπή στον αέρα.
Οι τιμές ππυ εκπέμπουν το κανονικό τους πρόγραμμα η ERT και η Digea είναι μικρότερες από 20 και 17 Mbps αντίστοιχα.
Τα 24,88 Mbps είναι πολύ ορισκή τιμή για το DVB-T και τον αέρα.

.

Μερικές διευκρινίσεις αν θέλεις σε παρακαλώ.
Τι εννοείς όταν λες για κλειστά δίκτυα;
Γιατί οι εκπομπές που εκπεμπουν digea και ΕΡΤ είναι κάτω από 20-17 mpbs?
Τα 24,88 που αναφέρεις ως οριακα δεν είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν ποτέ;
 

Psilos2003

Senior Member
17 October 2013
486
Εγώ πάντως εκλπήσσομαι από το ότι υπάρχουν SD τηλεοράσεις / αποκωδικοποιητές που δεν παίζουν τα HD κανάλια. Τα τσιπάκια έχουν τη δυνατότητα να κάνουν downscale. Για παράδειγμα στους αποκωδικοποιητές ακόμα και αν η έξοδος HDMI είναι HD, η SCART είναι πάντα SD.
 

mitsikelis

Established Member
20 June 2010
128
Η μεγάλη πλειοψηφία των τηλεοράσεων αλλά και ψηφιακών δεκτών που πουλήθηκαν μέχρι και πέρυσι ήταν το πολύ τεχνολογίας dvb-t. Αν γίνει αλλαγή σε dvb-t2, δεν μιλάμε απλά για χιλιάδες αλλά για εκατομμύρια αλλαγές σε τηλεοράσεις και δέκτες, κάτι που θα έρθει σαν κερασάκι στην τούρτα με τους φόρους και τις περικοπές. Τεχνολογικά συμφωνώ πως καλό είναι να πάμε μπροστά, αλλά θεώρώ πως κάτι τέτοιο μέσα στην επόμενη πενταετία είναι τουλάχιστον απαράδεκτο από θέμα επιβάρυνσης του πολίτη. Ας είχαν τουλάχιστον καθιερώσει το dvb-t2 κατά τη μετάβαση από mpeg-2 σε mpeg-4. Τώρα δεν μπορείς να υποχρεώσεις τον κόσμο να αλλάξει ξανά εξοπλισμό τόσο γρήγορα.
 

tolias

Supreme Member
5 March 2011
3,745
Απάντηση: Re: Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Εγώ πάντως εκλπήσσομαι από το ότι υπάρχουν SD τηλεοράσεις / αποκωδικοποιητές που δεν παίζουν τα HD κανάλια. Τα τσιπάκια έχουν τη δυνατότητα να κάνουν downscale. Για παράδειγμα στους αποκωδικοποιητές ακόμα και αν η έξοδος HDMI είναι HD, η SCART είναι πάντα SD.
Και όμως. Από περιέργεια κοίταξα σε SD δέκτη (της ηλικιωμένης γειτόνισσας που της εγκατέστησα δέκτη, SD όμως γιατί την ενδιέφερε και το κόστος), και είδα ότι το ΕΡΤ HD έχει φωνή, αλλά δεν δείχνει εικόνα. Μαύρο. Αν γίνουν όλα HD θα πρέπει να πάρει άλλον δέκτη.
 

midas

AVClub Enthusiast
11 September 2013
1,199
Όλες οι sd τηλεοράσεις και αποκωδικοποιητές είναι έτσι. Μαυρο στο εικόνα του HD σταθμού και μόνο ο ήχος παραμένει μιας και δεν διαφέρει από SD σε HD.
 

Serafeim Karakostas

AVClub Fanatic
8 August 2007
10,159
Άρτα
Απάντηση: Επίγεια ψηφιακή TV: Νέα & εξελίξεις

Εγώ πάντως εκπλήσσομαι από το ότι υπάρχουν SD τηλεοράσεις / αποκωδικοποιητές που δεν παίζουν τα HD κανάλια. Τα τσιπάκια έχουν τη δυνατότητα να κάνουν downscale. Για παράδειγμα στους αποκωδικοποιητές ακόμα και αν η έξοδος HDMI είναι HD, η SCART είναι πάντα SD.
Μήπως ήθελες να πεις ότι θα εκπλησσόσουν αν υπήρχαν hd τηλεοράσεις - δέκτες που δε θα έπαιζαν τα sd;
 

paksat

AVClub Enthusiast
20 September 2011
1,225
Σάμος
Κόβεται το AΡΤ TV από τον διαγωνισμό για τις άδειες

Ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας με απόφαση του (Α.Π. 171/8-7-2016), δεν κάνει δεκτή την αίτηση συμμετοχής της εταιρείας CITY NEWS AE (ΑΡΤ ΤV), στο διαγωνισμό για τη χορήγηση των τεσσάρων (4) αδειών παρόχων περιεχομένου επίγειας ψηφιακής τηλεοπτικής ευρυεκπομπής ελεύθερης λήψης εθνικής εμβέλειας ενημερωτικού προγράμματος γενικού περιεχομένου για μετάδοση υψηλής ευκρίνειας (high definition) επειδή δεν συνοδεύεται από παράβολο υπέρ του Δημοσίου ποσού τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ, όπως ορίζεται από τον Νόμο 4339/2015 και την υπ’ αρ. 1/2016 Προκήρυξη του Υπουργού Επικρατείας.

http://www.media.gov.gr/index.php/η...ματεία-ενημέρωσης-και-επικοινωνίας-08-07-2016
 

drspiros

AVClub Addicted Member
Απάντηση: Re: Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Ένα σχόλιο και μια ερώτηση.

Σχόλιο: Ντροπή και αίσχος ένα άθλιο από τεχνικής άποψης κανάλι (δε σχολιάζω τις θέσεις του και το λόγο ύπαρξης) να έχει πανελλαδική εμβέλεια, και να τη στερούνται κανάλια θεματικά και άρτια τεχνικά, όπως το Action24, το MAD, το Nickelodeon (ίσως ακόμα και τα Kontra & BlueSky).

Ερώτηση: Η δορυφορική κάλυψη του καναλιού (δεδομένου ότι δεν τίθεται θέμα τηλεοπτικών δικαιωμάτων) έχει μεγαλύτερο κόστος από την πανελλαδική επίγεια;
 

midas

AVClub Enthusiast
11 September 2013
1,199
Το τηλεοπτικό κοινό της δορυφορικής όπως και της συνδρομητικής είναι πολύ μικρότερο (κάπου το 1/10) από το εύρος της επίγειας, οπότε και το επίπεδο των διαφημίσεων και των κερδών μειώνεται.
Αυτό αφορά όλα τα κανάλια, γιατί ακούω πολύ απλουστευμένες σκέψεις ότι κάποιο κανάλι αμα κοπεί από την επίγεια , μπορει να μεταπηδησει στην συνδρομητική ή δορυφορική. Ναι μπορει αλλα σε πολύ μειωμένο κοινό τα έσοδα από τη διαφημιση θα είναι λίγα και αυτό θα έχει αντίκτυπο στο πρόγραμμα και στην ποιότητά του. Είναι άλλο να παιζεις επίγεια και με την ευκαιρία να βγαινεις και στα συνδρομητικά και άλλο να βγαινεις μονο στα συνδρομητικά.

Το θέμα τωρα με το ΑΡΤ πέρα από αυτά που λες, είναι ότι έχει φεσώσει και τη Digea σε επίπεδα πάνω από 1.300.000 (είναι η εύκολη λύση να παιζεις πανελλαδικά, να μην πληρώνεις ενοικιο για την εκπομπή σου και να τους βρίζεις κι όλας για να βγεις από πάνω)
 

anderm

Γενικός Διαχειριστής
Staff member
1 August 2009
10,367
Αθήνα...
Re: Απάντηση: Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω μαζί σου, στο ότι όσοι πήραν SD δέκτη ας πρόσεχαν. Γενικά διαφωνώ με την σκέψη ότι εμείς φταίμε για όλα. Είτε ως καταναλωτές, είτε ως ψηφοφόροι κτλ. Δεν συμφωνώ ότι εμείς φταίμε για τις ξαφνικές αλλαγές στο σκεπτικό των υπευθύνων, για διάφορα θέματα, όπως γίνεται τώρα για τα κανάλια.
Στο forum μπαίνουν άτομα πορωμένα με την τεχνολογία. Ο περισσότερος κόσμος δεν έχει ιδέα για την τεχνολογία που έχει το τηλεοπτικό σήμα, δεν ενδιαφέρεται για τις εξελίξεις της τεχνολογίας, δεν τον ενδιαφέρει καν η ποιότητα της εικόνας. Γιαυτό πχ πρώτο κανάλι σε ακροαματικότητα είναι ο ΑΝΤ1 με τις σειρές του που προβάλλει σε επανάληψη με χάλια εικόνα λόγω παλαιότητας των σειρών αυτών.
Δεν ξέρει τι είναι DVB-T ή DVB-T2, δεν ήξερε ότι ξαφνικά όλα θα γίνουν υποχρεωτικά HD, δεν λέω καν τίποτα για DVB-T2.
Απλά καθόταν και έβλεπε τηλεόραση στον καναπέ του. Κάποτε μπήκαν στα παιχνίδι τα ψηφιακά. Μερικοί πήραν και ψηφιακό δέκτη. Ξαφνικά κάποια Digea είπε ότι πρέπει ο δέκτης να είναι MPEG-4. Δεν είχε ιδέα ο κόσμος τι είναι αυτό. Οι πρώτοι δέκτες και οι πρώτες τηλεοράσεις που έπιαναν και ψηφιακά δεν είχαν καν την διάκριση MPEG-2 ή MPEG-4. Η Digea έβγαλε άχρηστες όλες τις MPEG-2 τηλεοράσεις.
Μερικά χρόνια μετά είπαν στον κόσμο ότι δεν μπορεί να βλέπει τηλεόραση από την παλιά αναλογική τηλεόραση του. Πρέπει να πάρει άλλη που πιάνει ψηφιακή, ή ψηφιακό δέκτη. Οι προδιαγραφές τότε ήταν αυτές που έβαζε η Digea, και η ψηφιακή ΕΡΤ. Δέκτης που μπορεί να πιάνει τα SD ψηφιακά κανάλια. Όλα τότε ήταν SD, εκτός από το beta ΕΡΤ HD. Εγώ έδειξα στον πατέρα μου ότι εκτός από την ΕΡΤ υπάρχει και το ΕΡΤ HD, με καλύτερη εικόνα. Δεν μου έδωσε σημασία. Είχε συνηθίσει το παλιό ΕΡΤ1 που είχε στην θέση 1 του τηλεκοντρόλ. Δεν τον ενδιέφερε η ποιότητα της εικόνας.
Αφού οι προδιαγραφές έλεγαν για SD κανάλια, δεν μπορούμε να κατηγορούμε τον κόσμο που πήρε SD δέκτες. Δεν είχαν ιδέα τι άλλο έχει η τεχνολογία στον συγκεκριμένο τομέα. Και δεν φαινόταν καμία προοπτική ότι τα κανάλια θα γίνουν υποχρεωτικά HD. Ακόμα και εμείς εδώ μέσα, μέχρι πρόσφατα λέγαμε στον κόσμο που ρώταγε να πάρει HD δέκτη. Όχι γιατί θα τον χρειαζόταν σύντομα για κανάλια. Μόνο για το ΕΡΤ HD ίσως, που έδειχνε κάτι δικό του μία στο τόσο. Αλλά γιατί οι HD δέκτες έχουν καλύτερο και πιο ικανό media player. Έτσι λέγαμε στον κόσμο.
Δεν μπορούμε να κατηγορούμε τον κόσμο για το ότι κάποιος υπεύθυνος βάζει συνεχώς νέους κανόνες. Είτε από εμπάθεια, είτε από ιδιοτέλεια.
Καλό πράγμα είναι η παρακολούθηση της τεχνολογίας. Αλλά για όποιον ενδιαφέρεται. Δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικό το κυνήγι της τεχνολογίας.
Αν για παράδειγμα γινόταν υποχρεωτική η οθόνη αφής στα κινητά τηλέφωνα, αφού και αυτή, αναλόγως με τα κανάλια, δίνει πολύ καλύτερα αποτελέσματα, τότε ο πατέρας μου θα έμενε χωρίς τηλέφωνο. Δεν μπορεί να τα χειριστεί. Και δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος να του πει ας πρόσεχες αφού δεν παρακολουθείς την τεχνολογία. Δεν μπορεί η παρακολούθηση της τεχνολογίας να είναι υποχρεωτική.

Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Δεν είναι δικαιολογία το ότι δεν ξέρει ούτε το ότι δεν θέλει να ξέρει, ειδικότερα για τον νεότερο σε ηλικία πληθυσμό. Στο UK όταν πέρασε η πιλοτική μετάδοση του BBC HD σε Mpeg4 μειώσανε το bitrate από τα 15+ mbps κοντά στα 11 λόγω πιο αποδοτικής συμπίεσης. Το αποτέλεσμα ήταν χιλιάδες παράπονα για μείωση στην ποιότητα εικόνας από τους πολίτες με αποτέλεσμα να ξανα-αυξηθεί.

Συνεπώς, να μάθει τι είναι το DVB-T τι το DVB-T2 και όταν γίνεται μια σχετική συζήτηση να αναφέρονται τα τεχνικά αυτά στοιχεία ώστε κάθε πολίτης να μπορεί να διαμορφώσει μια άποψη. Απαράδεκτες δικαιολογίες για έναν μορφωμένο -ως επί το πλείστον- πληθυσμό το δεν ξέρω/δεν με ενδιαφέρει/δεν θέλω να μάθω.
 
20 June 2006
9,533
Θεσσαλονίκη
Παρατηρώντας τον παραπάνω πίνακα βλέπω πως σε άλλη συχνότητα πχ βρίσκονται Αντ1,Μακ. Σκάι, Σταρ στην Αττική ( ακόμα και εντός λεκανοπεδίου) και σε άλλη συχνότητα στην Μακεδονία.
Το ίδιο συμβαίνει και στην δυάδα των καναλιών Alpha και E .
Γιατί γίνεται αυτό;
Δεν μπορούν να παίξουν στην ίδια συχνότητα πανελλαδικά ;
Για πιο λόγο αυτό το άπλωμα σε όλες τις συχνότητες;
 

latinsoapsfever

Established Member
25 May 2007
297
Re: Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Γιατί διαφορετικά θα έκαναν παρεμβολή στον εαυτό τους. Η ομαδοποίηση των κέντρων εκπομπής ώστε να εκπέμπουν σε μονοσυχνοτικά δίκτυα είναι κάτι που ξεκίνησε με την ψηφιακή, και μπορεί να γίνει μόνο σε συγκεκριμένες χιλιομετρικές αποστάσεις και λαμβάνοντας υπ όψιν άλλες συνθήκες πχ φυσικά εμπόδια ή θάλασσα.
Για αυτό και οι κατοχυρωμένες τηλεοπτικές συχνότητες ανά περιφέρεια είναι από 7 εως μάξιμουμ 9, και όχι 39 (η μπάντα της τηλεόρασης είναι από 21 uhf - 60 uhf, 39 δίαυλοι, μόνο 9 διαθέσιμοι για εκπομπή σε κάθε περιφέρεια)
 
20 June 2006
9,533
Θεσσαλονίκη
Τώρα αν πω ότι κατάλαβα ψέματα θα πω.
Ο Alpha με το E στην Αττική βγαίνουν στα κανάλια 40, 36 στην Μακεδονία στο 48 και 49 και στην Πελοπόννησο στο
42 και 50.
Τι παρεμβολή να υπάρξει με τέτοια χιλιομετρική απόσταση;
 

tolias

Supreme Member
5 March 2011
3,745
Απάντηση: Re: Απάντηση: Επίγεια Ψηφιακή TV: Νέα & Εξελίξεις

Θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω. Δεν είναι δικαιολογία το ότι δεν ξέρει ούτε το ότι δεν θέλει να ξέρει, ειδικότερα για τον νεότερο σε ηλικία πληθυσμό. Στο UK όταν πέρασε η πιλοτική μετάδοση του BBC HD σε Mpeg4 μειώσανε το bitrate από τα 15+ mbps κοντά στα 11 λόγω πιο αποδοτικής συμπίεσης. Το αποτέλεσμα ήταν χιλιάδες παράπονα για μείωση στην ποιότητα εικόνας από τους πολίτες με αποτέλεσμα να ξανα-αυξηθεί.

Συνεπώς, να μάθει τι είναι το DVB-T τι το DVB-T2 και όταν γίνεται μια σχετική συζήτηση να αναφέρονται τα τεχνικά αυτά στοιχεία ώστε κάθε πολίτης να μπορεί να διαμορφώσει μια άποψη. Απαράδεκτες δικαιολογίες για έναν μορφωμένο -ως επί το πλείστον- πληθυσμό το δεν ξέρω/δεν με ενδιαφέρει/δεν θέλω να μάθω.

Η άποψη ότι δεν επιτρέπεται άγνοια ισχύει μόνο για τον νόμο, όχι για την τεχνολογία. Είμαστε σε ένα site που η παρακολούθηση της τεχνολογίας είναι αυτονόητη. Αλλά δεν μπορεί να θεωρείτε γενική υποχρέωση όλου του πληθυσμού. Η σύγκριση με άλλες χώρες δεν βοηθάει και πολύ. Είμαστε σε χαμηλότερο τεχνολογικό επίπεδο από τις μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά όπως είπα δεν θεωρώ τον ίδιο τον κόσμο υπεύθυνο για αυτό, και γενικά δεν συμφωνώ ότι ο κόσμος πάντα φταίει, είτε ως καταναλωτής, είτε ως ψηφοφόρος, ότι μαζί τα φάγαμε κτλ. Στην Ελλάδα της κρίσης, που ο πολύς κόσμος δεν ξέρει πως θα την βγάλει αύριο, νομίζω ότι η υποχρέωση να μάθει την διαφορά των dvb-t και dvb-t2, και να πληρώσει κιόλας για την αλλαγή της τεχνολογίας αυτής, δεν θα έπρεπε να είναι η πρώτη υποχρέωση του. Αν βέβαια αυτό συμβαίνει στην Ευρώπη, τότε προτείνω από την Ευρώπη να μας έρθουν οι μισθοί και τα επιδόματα της, να μην την έχουμε ως παράδειγμα μόνο για τις υποχρεώσεις μας.
Βέβαια καταλαβαίνω απόλυτα αυτόν που ξέρει τι καλύτερο έχει η τεχνολογία, και επιθυμεί να το έχει. Όπως μία πιο αποδοτική τεχνολογία στην εκπομπή σήματος, που θα φέρει και καλύτερη εικόνα.
Απλά καταλαβαίνω και αυτόν που λέει ότι δεν μπορεί αυτή την στιγμή να πληρώσει για κάτι παραπάνω από αυτό που ήδη έχει.
Η πρωτοπορεία στην τεχνολογία ίσως να είναι ένας τομέας που αν ασχοληθούμε ίσως να μας βοηθήσει να ξεφύγουμε από την κρίση. Σε επιχειρηματικό επίπεδο δηλαδή.
Αλλά δεν μπορώ να ασπαστώ την άποψη ότι ο παππούς που του έκοψαν την σύνταξη πρέπει να πληρώσει για αλλαγή συσκευής λήψης, αφού πρώτα κάτσει να μάθει την τεχνολογία του συγκεκριμένου τομέα. Αν βέβαια αυτό ισχύει στην Ευρώπη, θα ρωτήσω πάλι τι σύνταξη παίρνει ο παππούς εκεί, και τι δυνατότητες επιμόρφωσης πάνω στην τεχνολογία έχει εκεί.
 

anderm

Γενικός Διαχειριστής
Staff member
1 August 2009
10,367
Αθήνα...
Δεν έχει να κάνει με την Ελλάδα της κρίσης ούτε με την κρίση αυτή καθαυτή, καθόλου. Ως γενικότερο φαινόμενο δεν ενδιαφέρονται οι πολίτες για αυτό που βλέπουν, συνάμα αυτός είναι και ο λόγος που τα κανάλια δεν αναβαθμίζουν τον εξοπλισμό τους. Δεν υπάρχει καμία απαίτηση, καμία καταναλωτική συνείδηση πράγμα δυστυχές. Η μερίδα του λέοντος των πολιτών - ανεξαρτήτως ηλικίας - ακόμη και εάν θεωρούν ότι γνωρίζουν ''τα της τεχνολογίας'', κάθε άλλο παρά αυτό ισχύει προσεγγίζοντας επιδερμικά το όποιο θέμα.

Στη περίπτωση της τηλεόρασης τώρα, θα είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον εάν μπορούσαμε να πάρουμε στοιχεία από την Wikipedia και τη Google για την αύξηση αναζητήσεων σχετικών με HEVC,DVB-T2,DVB-T το τελευταίο διάστημα, που εάν υπήρξε θα είναι ελάχιστη κατ εμέ.

Όσον αφορά τον εξοπλισμό, εν μέρει έχεις δίκιο λόγω του ότι δεν υπάρχει σαφής οδικός χάρτης από την πολιτεία για τις όποιες αλλαγές. Κάλλιστα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί DVB-T2 πριν λίγα χρόνια ώστε να μην έχουμε τώρα κανένα πρόβλημα με το capacity κάθε συχνότητας. Δεν γίνεται να μένουμε 10-20 χρόνια στα ίδια πρότυπα για να μην αλλάζει ο εξοπλισμός των χρηστών. Σε αυτό το νομικό πλαίσιο, παρότι προβλέπει πρότυπο μετάδοσης, δεν προβλέπει να είναι native αυτό που μεταδίδεται, πράγμα που σημαίνει ότι θα συνεχίσουν να δείχνουν κονσέρβες και να βγαίνουν με composite...

Τέλος, δεν έχει να κάνει με το τι σύνταξη παίρνει εκεί ο παππούς, αλλά με το ότι εκεί ο παππούς και η γιαγιά δεν θα δει τα κουτσομπολίστικα νεα και τα τούρκικα στο tablet αλλά θα ενδιαφερθεί για το τι συμβαίνει γύρω τους. Δυνατότητες επιμόρφωσης υπάρχουν άπειρες, δεν τους παίρνει κανένας να τους κάνει σεμινάρια, απλά ενδιαφέρονται.