Απάντηση: Επίγεια Ψηφιακή TV:Νέα & Εξελίξεις
Κινήσεις για διευκόλυνση μετάβασης στην ψηφιακή
Κινήσεις για τη μείωση του χρόνου των διαδικασιών, που απαιτούνται για την πλήρη μετάβαση στις ψηφιακές εκπομπές, θέτει σε κίνηση το υπουργείο Μεταφορών και, ειδικότερα, η γενική γραμματεία Επικοινωνιών, με δέσμη ενεργειών τόσο για το θέμα του ψηφιακού φάσματος όσο και για το ζήτημα των κεραιοσυστημάτων και των πάρκων κεραιών. Παράλληλα, σε κίνηση τίθεται ο κρατικός μηχανισμός για την κατοχύρωση όσο το δυνατόν περισσότερων συχνοτήτων σε εθνικό επίπεδο, αρχίζοντας τις διαδικασίες για τις διαπραγματεύσεις με τα όμορα κράτη και την ITU.
Τις αναγκαίες θεσμικές ρυθμίσεις, που θα επιτρέψουν τον αποχαρακτηρισμό των απαιτούμενων χώρων, ώστε να τοποθετηθούν τα κεραιοσυστήματα για όλες τις χρήσεις (ψηφιακή τηλεόραση και άλλες εφαρμογές) προωθεί η κυβέρνηση. Για την παράκαμψη των γραφειοκρατικών «σκοπέλων», που αυτή τη στιγμή καθιστούν τη δημιουργία πάρκων κεραιών υπερβολικά δύσκολη, αν όχι αδύνατη στο χρόνο που απομένει για τη πλήρη ψηφιακή μετάβαση, έχει συσταθεί ειδική επιτροπή, που μελετά τις αλλαγές στο υφιστάμενο πλαίσιο. Στο πλαίσιο των αλλαγών, οι οποίες κρίθηκαν απαραίτητες, προκειμένου να μην υπάρξουν μεταξύ άλλων και προσφυγές που θα μπορούσαν να τινάξουν χρονικά στον αέρα τη διαδικασία της ψηφιακής μετάβασης, προωθείται λύση, η οποία θα αποδίδει τον επιλεγέντα για χρήση πάρκου κεραιών χώρο άμεσα στους δικαιούχους, μέσα από μια υπηρεσία.
Η αλλαγή αυτή εκτιμάται ότι θα μειώσει το χρόνο που σήμερα απαιτείται για τη δημιουργία Πάρκων Κεραιών τουλάχιστον στο ένα τρίτο σε σχέση με το χρόνο που απαιτείται σήμερα.
Τις επόμενες ημέρες, εξάλλου, αναμένεται να δημοσιοποιηθούν οι όροι του διεθνούς διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου της αποτίμησης και των πιθανών χρήσεων του ψηφιακού φάσματος.
Η προκήρυξη του διαγωνισμού θα μείνει σε δημόσια διαβούλευση μέχρι το τέλος Μαρτίου, ενώ η ολοκλήρωση της διαδικασίας (υποβολή, αξιολόγηση και ανάθεση) αναμένεται στις αρχές του καλοκαιριού.
Στο διαγωνισμό, παρότι είχε δημοσιοποιηθεί αρχικά, θα μπορούν να συμμετάσχουν και ελληνικές εταιρείες. Η αποτίμηση της αξίας του φάσματος θα καθορίσει το τίμημα για τη χρήση των συχνοτήτων που θα προσδιορίσει το κράτος, ενώ η διερεύνηση πιθανόν χρήσεων θα δώσει στην κυβέρνηση μια εναλλακτική πρόταση -στην ήδη υπάρχουσα - για τη χρήση του φάσματος την περίοδο όπου θα υπάρχουν αποκλειστικά ψηφιακές εκπομπές.
Πάντως, αξίζει να αναφερθεί ότι η απόφαση για τη χρήση του φάσματος είναι καθαρά πολιτική και δεν θα πρέπει να συγχέεται με το αποτέλεσμα της μελέτης, αφού για τη λήψη της θα πρέπει να ληφθούν υπόψη όχι αυστηρά τα τεχνικά δεδομένα, αλλά και μια σειρά από άλλους παράγοντες που σχετίζονται με κοινωνικά, πολιτισμικά και πολιτικά ζητήματα.
Και στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, η κυβέρνηση θα κληθεί να αποφασίσει εάν θα δώσει προτεραιότητα στα Μέσα Ενημέρωσης, τα οποία έχουν ευρύτερο ρόλο στη λειτουργία της ίδιας της δημοκρατίας, δεδομένου ότι οι υπηρεσίες τους είναι συνυφασμένες, μεταξύ άλλων , και με το αγαθό της ενημέρωσης, ή σε «λοιπές χρήσεις» που ως αποκλειστικό στόχο -στο μεγαλύτερο μέρος τους- έχουν το κέρδος των επιχειρήσεων που τις παρέχουν.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ - ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ