Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Vavavoum

New member
8 June 2023
2
Καλησπέρα σας,

είμαι νέος χρήστης και μετά από προτροπή φίλου, γράφω αυτό το μήνυμα.

Πριν ένα μήνα περίπου αγόρασα την καφετιέρα Nespresso Vertuo μαζί με 20-30 κάψουλες. Όμως την προηγούμενη εβδομάδα, η καφετιέρα σταμάτησε να δουλεύει με σφάλμα αφαλάτωσης. Μετά την αφαλάτωση έβγαλε σφάλμα καθαρισμού κάτι που έκανα. Δεν ξαναδούλεψε ποτέ. Το service μου ζήτησε να την επιστρέψω για να την φτιάξουν. Κανονίσαμε courier, μου έστειλαν μια δικιά τους προσωρινά και μετά από λίγες μέρες με πήραν τηλέφωνο να μου πουν πως αρνούνται να την φτιάξουν γιατί είναι μολυσμένη με ζωύφια. Τελικά μου την έστειλαν πίσω (για να πάρουν και την δικιά τους).

Ζήτησα να μου στείλουν φωτογραφία και την επισυνάπτω εδώ.

Έχει κάποιος ιδέα τι είναι αυτό το πράγμα που βλέπουμε;;;

Ευχαριστώ πολύ.
 

Attachments

  • vertuo.jpg
    vertuo.jpg
    3.6 MB · Views: 72
17 June 2006
23,858
Αθήνα
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, επειδή ο φίλος είμαι εγώ, να ενημερώσω ότι ο φίλος μου δεν μένει σε καμία τρωγλη σε φωταγωγό στο 3ο υπόγειο στην Πλ. Βάθης,😁😁 , αλλά σε μοντέρνα οικία. Μόλις είδα κι εγώ την φωτογραφία έμεινα με το στόμα ανοικτό και παρότρυνα τον φίλο να ανεβάσει την φωτογραφία εδώ μηπως τυχόν έχετε δει παρόμοιο θέμα.
Ξέραμε για κοριούς, κατσαρίδες που προτιμανε τα σκοτεινά, υγρά μέρη, αλλά δεν ξέραμε για ζωύφια που προτιμάνε τον espresso !
Καμιά ιδέα; Για να μην δέχεται ολόκληρη Nespresso να φτιάξει την καινούργια καφετιέρα ενός μήνα , μάλλον είναι σημαντικό.
Παίζει να ήταν κάνα αυγο μέσα σε καμία κάψουλα και να εκολαφθηκε με την ζέστη ;;Άντε να το αποδείξεις βέβαια....
 

teodor_ch

AVClub Addicted Member
Υπάρχει κίνηση?
Γιατί εμένα μου κάνουν για μύκητες = μούχλα.

Αυτό το καφέ είναι καφές που έχει τρέξει? Κάποια ρητίνη δική τους που δεν είχε τη σωστή σύσταση? Σιρόπι?


Και άλλο τυχαίο λινκ

 
17 June 2006
9,827
Γενικά οι καφετιέρες όλων των ειδών είναι η χαρά των εντόμων...σκοτάδι, υγρασία και θρεπτικά συστατικά.
Από εκεί και πέρα στο ίντερνετ υπάρχουν πάρα πολλές αναφορές για αντίστοιχα προβλήματα.
Εγώ θα ήθελα να ρωτήσω τα παρακάτω:
  • Η συσκευή όταν αγοράστηκε ήταν σφραγισμένη; Αν η συσκευή αγοράστηκε σφραγισμένη τότε κατά πάσα πιθανότητα ότι και αν είναι αυτό έγινε μέσα στο σπίτι.
  • Μήπως η καφετιέρα είναι δίπλα σε φρουτιέρα ή κάτι που αποθηκεύονται φρέσκα φρούτα, ειδικά βιολογικά; Μπορεί κάποιο εντομάκι πολύ εύκολα να πήγε από το ένα στο άλλο και να έκανε τα αυγουλάκια του μέσα στην καφετιέρα.
Πάντως αν υπάρχει ατμοκαθαριστής μπορεί να καθαρίσει και να είναι οκ για χρήση ξανά. Θα μου προξενίσει τεράστια εντύπωση αν αυτό μπορεί να κάνει τόση ζημιά ώστε να χαλάσει η συσκευή που μόνο μέσω βραχυκυκλώματος μπορώ να σκεφτώ ως ενδεχόμενο.


Πάντως για αυτό καθαρίζουμε τις εσπρεσσιέρες -έστω στη θεωρία- από μια φορά το μήνα μέχρι μια φορά το εξάμηνο.
 
7 July 2006
453
Κινείται αυτό το πράγμα? Βγάζει άσχημη οσμή? Πιο πολύ μου μοιάζει για κάποιο είδος μύκητα.
Εξωτερικό είναι, φαντάζομαι θα καθαρίζεται εύκολα.


Sent from my Mi 9T using Tapatalk
 
17 June 2006
9,827
Μούχλα σε καφετιέρα; Για να γίνει αυτό πρέπει να την έχεις παρατημένη πολύ καιρό . Πότε πρόλαβε να πιάσει μούχλα με καθημερινή χρήση;
Τάσο υπάρχουν ήδη μυκήτων που μέσα σε ένα βράδυ μπορούν να αναπτυχθούν πολύ γρήγορα με δεδομένο ότι η καφετιέρα προσφέρει τις τέλειες συνθήκες που είπα πιο πάνω, φαγητό, νερό και σκοτεινό περιβάλλον.
 

Vavavoum

New member
8 June 2023
2
Δεν γνωρίζω αν υπάρχει κίνηση.

Η καφετιέρα είναι εκτός σπιτιού, πακεταρισμένη όπως μου την επέστρεψαν.

Ψάξαμε όλη την κουζίνα, δεν βρήκαμε κάτι παρόμοιο σε άλλη συσκευή.
 

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,923
Παλλήνη
Προς αποφυγή παρεξηγήσεων, επειδή ο φίλος είμαι εγώ, να ενημερώσω ότι ο φίλος μου δεν μένει σε καμία τρωγλη σε φωταγωγό στο 3ο υπόγειο στην Πλ. Βάθης,😁😁 , αλλά σε μοντέρνα οικία. Μόλις είδα κι εγώ την φωτογραφία έμεινα με το στόμα ανοικτό και παρότρυνα τον φίλο να ανεβάσει την φωτογραφία εδώ μηπως τυχόν έχετε δει παρόμοιο θέμα.
Ξέραμε για κοριούς, κατσαρίδες που προτιμανε τα σκοτεινά, υγρά μέρη, αλλά δεν ξέραμε για ζωύφια που προτιμάνε τον espresso !
Καμιά ιδέα; Για να μην δέχεται ολόκληρη Nespresso να φτιάξει την καινούργια καφετιέρα ενός μήνα , μάλλον είναι σημαντικό.
Παίζει να ήταν κάνα αυγο μέσα σε καμία κάψουλα και να εκολαφθηκε με την ζέστη ;;Άντε να το αποδείξεις βέβαια....
Εντύπωση μου κάνει. Θα περίμενα οι μύκητες και τα ζωύφια να μην επιβιώνουν από τα χημικά που έχει μέσα ο καφές της Nespresso

😃
 
17 June 2006
23,858
Αθήνα
Εγώ ξέρω ότι κάνουμε αφαλάτωση μια φορά στο τόσο στις καφετιέρες. Δεν ήξερα ότι πρέπει να κάνουμε και απολύμανση! Εκατο χρόνια καφετιέρες έχουμε,αν έπιαναν έτσι μούχλα στο σπίτι δεν θέλω καν να σκεφτώ τι γίνεται στα μαγαζιά.
 
17 June 2006
23,858
Αθήνα
Όντως φαίνεται η ίδια περίπτωση. Μπορεί το συγκεκριμένο μοντέλο λόγω κατασκευής να έχει κρυφούς χώρους που λιμνάζει καφές/νερό χωρίς να μπορείς να τους καθαρισεις. Π.χ. στις απλές μηχανές με τις κλασσικες κάψουλες είναι straight forward απ' όπου περνάει το νερο. Το βλέπεις.
Όντως κι εμένα μου ακούγεται φάουλ να μην δέχεται την εγγύηση.
Τώρα ρισκάρεις να την ξαναγορασεις; Εδώ σε θέλω.
 
17 June 2006
23,858
Αθήνα
Κανει μπαμ το λάθος design. Το σωληνάκι που ρουφάει το νερό από το δοχείο, επιτρέπει να κατακάθεται το υπερβάλλον νερό (μάλλον από επιστροφή νερού που έχει μείνει μέσα στον σωλήνα) στο κάτω μέρος της καφετιέρας που φυσικά δεν έχεις πρόσβαση. Μόνο αν την ξεβιδωσεις.
Προφανώς συμβαίνει σε ΟΛΟΥΣ απλά δεν το παίρνεις χαμπάρι μέχρι να βγάλει σφαλμα.

Λέω κι εγώ, δεν γίνεται να πιάσει μούχλα έτσι αμέσως. Αυτό κατακάθεται νερο σταγόνα σταγόνα. Λογικό είναι να πιάσει μούχλα αφού βρίσκεται σε συνεχόμενη υγρασία το σημείο.

Επιστροφη στο service μαζί με το παραπάνω βίντεο και καταγγελία στον συνήγορο του Πολίτη για αθέτηση εγγύησης χωρίς δικη σου υπαιτιότητα. Χαλαρά.
 
  • Like
Reactions: takisot
17 June 2006
23,858
Αθήνα
Έλα εντάξει. Μούφα κατασκευή. Κάλλιστα το όλο θέμα μπορεί να το προκαλεί μια ροδέλα των 10 λεπτών που δεν βρίσκεται στο σωστό σημείο να σφραγίσει το κύκλωμα του νερού.
Enjoy:


 

mdvq

Μέλος Σωματείου
20 June 2006
9,485
Πειραιας
Δραττομαι του νήματος και θέλω να σας αρωτηξω κάτι.

Έχει πιει κάνεις καφέ brew?
Αν ναι, α)σας άρεσε β) που τον ήπιατε και γ) τι ξέρετε για αυτόν??
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,304
127.0.0.1
Μάικ, εννοείς cold brew;
Έχω φτιάξει εγώ, αλλά θέλει διαδικασία.
Βγαίνει καλύτερος από τα freddo που φτιάχνουν έξω, ίσως καλύτερος και από το να φτιάξεις ζεστό και να τον γεμίσεις παγάκια.
Και δεν χρειάζεσαι και μηχανή.
 

mdvq

Μέλος Σωματείου
20 June 2006
9,485
Πειραιας
Ναι αυτόν εννοώ ....τον κρύο.
Για την γευση μου ,ότι καλύτερο έχω πιει σε κρύο καφέ
Το είχαν φέρει έτοιμο κάτι παλληκάρια από την καφεδομανα Λάρισα, στο περσινό ράλλυ Ακρόπολις που είχαμε συναντηθεί.
Εχουν δικό τους μαγαζί εκεί και μας φέραν και μερικά κουτάκια σαν της κόκα κόλας με τέτοιον καφέ να τον πάρουμε σπίτι μας.
Επειδή βρήκα την διαδικασία πολύ μπελαλιδικη για μένα ... https://www.lasramblas.coffee/BrewGuides/iced-brew ,νόμιζα ότι θα τον βρω κάπου έτοιμο.
Σημερα πήγα στο Λυρόυ για να αγοράσω κάτι και εκεί μέσα έχει ένα μαγαζί με καφέδες (το Μικέλ αν δεν κάνω λάθος.)
Έγραφε η ταμπέλα ότι είχε και brew .
Διαβάζοντας εν τω μεταξύ ότι η παραγωγή του είναι ακόμη πιο δυσκολη από αυτήν που έβαλα παραπάνω (και προφανώς είναι αυτή που ήπια και μου έχει μένει αξέχαστη) ,είχα περιέργεια πως θα τον φτιαχνανε και τι γεύση θα είχε.
Μου ετοίμασαν ,μπροστά στα μάτια μου φυσικά, ένα φρέντο εσπρέσσο και μου τον έδωσαν για brew .
Ήμουν στα καλά μου και δεν είχα καμμία όρεξη να τσακωθω με το κοριτσάκι που τον έφτιαξε, απλά την ρώτησα τι διαφορά έχει αυτός που μου έφτιαξε από ένα φρέντο εσπρέσσο.
Μου είπε λοιπόν ότι έτσι της είπαν ότι φτιάχνεται ο brew και αντί για τέσσερα παγάκια που βάζουν στο φρέντο , βάζουν τρία στον (λεγόμενο) brew.
Αυτή ,μου λέει ,είναι η διαφορά τους😄😄😄🤬

Αν κάνεις έχει πιει τον (έστω και αυτό του las ramplas) σωστό brew πουθενά την Αθήνα , τον παρακαλώ να με ενημερώσει.
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,304
127.0.0.1
Όχι, καμία σχέση με cold brew αυτό! Ούτε καν η συνταγή που έβαλες!
Στο cold brew κάνεις αυτό ακριβώς που λέει η λέξη.
Ψυχρή εκχύλιση!
1) Κόβεις χοντρό τον καφέ. Να τον νιώθεις στο χέρι σου σαν χοντρό αλάτι.
2) Βάζεις κάπου στα 120 γραμμάρια καφέ σε 1 λίτρο νερό Το 100 μην το πάρεις σαν δεδομένο, σε άλλους αρέσει 80, σε άλλους 160.
3) Το αφήνεις στο ψυγείο για 12 ώρες. Ούτε αυτό είναι δεδομένο, σε κάποιους αρέσει 8, σε κάποιους μία μέρα. Μετά την ημέρα δεν αλλάζει η γεύση, μέχρι τουλάχιστον να χαλάσει (σε κανένα μήνα). Όσο πιο πολύ τον αφήνεις τόσο χάνει αρώματα και γίνεται πιο βαρύς.
4) Φιλτράρεις τον καφέ στο χρονικό διάστημα που θέλεις και τον βάζεις πάλι στο ψυγείο.

Τώρα σε κόστος...
Ένας μύλος που να κόβει έτσι χοντρά κοστίζει κάπου στα 50€ ένας Delonghi ή 100€ ένας Graef.
Και για να μην παιδεύεσαι με διχτάκια και υφάσματα, υπάρχουν brewers από 20€ - 50€.

Ο καφές, από 25€ έως 35€το κιλό που θα σου βγάζει χονδρικά στα 10 λίτρα cold brew.
Θα μου πεις "ρε Μιχάλη, βρίσκω και καφέδες με 15€ το κιλό!"
Χαρακτηριστικό του cold brew είναι ότι φεύγουν τελείως οι πικράδες και οι οξύτητες και παίρνεις καθαρό το άρωμα του καφέ.
Οπότε καλό θα ήταν να μείνεις μακριά από φτηνούς και (κυρίως) μπαγιάτικους καφέδες.