Αμυντικἀ θέματα

Status
Not open for further replies.

DIPIE

AVClub Fanatic
13 July 2007
17,257
Εικόνα διάλυσης,παντελούς ανευθυνότητας κι ανικανότητας...

Επαγρύπνηση κι οργάνωση προληπτικών πυροσβεστικών μέτρων 0.
Αποτελεσματικότητα οργάνωσης πυρόσβεσης 0.

Κάπως έτσι τινάχθηκε στον αέρα κι η βάση στην Κύπρο...

Επι πλέον απ' ότι διαβάζω,η άμυνα της χώρας στερέιται ένα στρατηγικής σημασίας μέσο άμεσης επέμβασης στο Αιγαίο.


Κάπου αρχίζω να συνειδητοποιώ ότι η στρατιωτική ηγεσία μας,είναι ανάλογη ή και χειρότερη της πολιτικής...Ποιός θα πάει φυλακή;Κανέις ώς συνήθως...
 
Last edited:

petronik

Μέλος Σωματείου
18 June 2006
18,527
Θεσσαλονικη
Oταν οι προαγωγες σε επιτελικες θεσεις γινονται βασει κομματικων επιλογων ,λογικο ειναι να εχουμε αυτα τα αποτελεσματα
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,721
Εκεί ψηλά.....
Τραγικο.....κανενας σεβασμος στα χρηματα των φορολογουμενων.


Τα χοβερκραφτ αυτα τα ειχαμε αγορασει επι Ακη btw....
 

Θ.Νίκος

AVClub Addicted Member
10 August 2007
2,541
Αθήνα
Πυρκαγιές σε πολεμικά πλοία δεν είναι πρωτόγνωρες...
Κάποια site και ''κύκλοι'' θέλουν να εκμεταλλευτούν το γεγονός προς όφελός τους...
Η ζημιά είναι επισκευάσιμη,αρκεί να βρεθούν χρήματα,(χρήματα που δεν έχουν βρεθεί εδώ και χρόνια και για τα τέσσερα
Zubr,με αποτέλεσμα την απαξίωση τους)...
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,721
Εκεί ψηλά.....
Το ´´γιοφύρι της Άρτας´´ στα θέματα άμυνας είναι η δομή δυνάμεων. Με τον όρο ‛’δομή δυνάμεων’’ εννοούμε πόσες μονάδες, πόσα πλοία, πόσα αεροσκάφη απαιτούνται να υπάρχουν για να εκτελεσθεί η αποστολή των ενόπλων δυνάμεων σε περίοδο ειρήνης, κρίσης ή πολέμου.

Για να διαφοροποιηθεί αυτή η οροφή των μέσων, των οπλικών συστημάτων και του προσωπικού που τα υπηρετεί θα πρέπει να αλλάξει η απειλή ή να μειωθούν τα διαθέσιμα χρήματα για την προμήθεια ή την συντήρησή τους ή τέλος να μη υπάρχει το διαθέσιμο προσωπικό.
Η μείωση της ποσότητας προκειμένου να κερδίσεις σε ποιότητα πάντοτε προκαλούσε αντιδράσεις. Όταν όμως έχεις δυνάμεις σε περιοχές που δεν χρειάζονται είναι σπατάλη.
Επίσης όταν διατηρείς δυνάμεις με δομή που δεν εξυπηρετεί την αντιμετώπιση της απειλής είναι σπατάλη και κακή διαχείριση των πόρων και του προσωπικού. Όταν κατασκευάζεις ´´απειλές´´ εκεί όπου δεν υπάρχουν για να εξυπηρετήσεις τοπικά ή συντεχνιακά συμφέροντα και μάλιστα προσπαθείς να στηρίξεις αυτές τις απόψεις με προκάλυμμα εθνικής αναγκαιότητας είναι έγκλημα γιατί αποδυναμώνεις την αντιμετώπιση της πραγματικής απειλής και σπαταλάς τα χρήματα του δημοσίου.
Υπόψη ότι η έννοια της απειλής περιλαμβάνει, διεθνώς, στρατιωτικές δυνατότητες συν προθέσεις. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί που θέλουν το κακό μας αλλά αν δεν έχουν δυνατότητα να μας το προκαλέσουν δεν ασχολούμαστε, σε στρατιωτικό επίπεδο, μαζί τους.
Σε εποχή κρίσης θα πρέπει να κυριαρχήσουν σκέψεις που να εξυπηρετούν πρωταρχικά τις εθνικές ανάγκες και να στηρίζονται στις υπάρχουσες δυνατότητες.
Οι ένοπλες δυνάμεις, θα πρέπει να προσαρμοσθούν και να τοποθετηθούν κύρια για την αντιμετώπιση της τουρκικής απειλής. Παράλληλα, να διατηρηθούν για την ενίσχυση της ασφάλειας των βορείων συνόρων, δυνάμεις ανάλογες των κινδύνων που μπορεί να προέλθουν από την περιοχή (μικρές και ευέλικτες), σε λογικό χρόνο (συνήθως η εκτίμηση γίνεται για μια δεκαπενταετία).
Η δομή δυνάμεων θα πρέπει να εξυπηρετεί συγκεκριμένα σχέδια για να αντιμετωπισθούν οι πιθανότεροι τρόποι ενεργείας του τουρκικού γενικού επιτελείου. Δηλαδή, να μη αφεθεί στη διάρκεια της ειρήνης να παραβιάζει τον εθνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο και το FIR, να μη είναι ικανός σε περίοδο κρίσης να απειλεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και σε περίπτωση πολέμου να ηττηθεί από τις πρώτες ώρες, εφόσον προσπαθήσει να καταλάβει χερσαίο χώρο στη Θράκη, νησιά μικρά, μεσαία ή μεγάλα ή ακόμη και βραχονησίδες.
Επειδή δε είναι λογικό να αναμένονται κατά προτεραιότητα αεροναυτικές επιχειρήσεις με παράλληλες αεροαποβατικές ενέργειες και μετέπειτα χερσαίες επιχειρήσεις, είναι προφανές ότι πρέπει να δίνεται στη χώρα μας η προτεραιότητα στους εξοπλισμούς και στη προσοχή και φροντίδα κατά σειρά Αεροπορία-Ναυτικό-Στρατός Ξηράς.
Για να γίνει αυτό και να υλοποιηθούν οι προτεραιότητες θα πρέπει υλοποιηθεί η διακλαδικότητα, να συμμαζευτεί και εκλογικευτεί η διάσπαρτη δομή του Στρατού μια και οι δομές της Αεροπορίας και του Ναυτικού χρειάζονται μόνο μικρές προσαρμογές. Για να έχουμε τη δυνατότητα να αντιδράσουμε γρήγορα η δομή μας θα πρέπει να είναι απλή, χωρίς ενδιάμεσα επίπεδα και περιττές διοικήσεις, που αυξάνουν μεν τις θέσεις των στρατηγών αλλά είναι αναποτελεσματικές.
Οι νέες πιο αποτελεσματικές δομές μπορούν να προέλθουν με μικρό ή μηδενικό κόστος από συγχώνευση υπαρχουσών δομών, οι οποίες πλέον δεν εξυπηρετούν. Οι νέες αυτές δομές θα πρέπει να στοχεύουν σε δυο βασικές κατευθύνσεις: την αύξηση της ισχύος πυρός κατά Μονάδα και την αύξηση της ευελιξίας, με τη συγχώνευση λειτουργιών λογιστικής υποστήριξης (Δ.Μ.), με βάση τη διεθνή εμπειρία και δοκιμασμένα πρότυπα.

Στις περισσότερες χώρες έγιναν σημαντικές μειώσεις των οροφών των μέσων και μονάδων, μετά την λήξη του ψυχρού πολέμου (1990).
Στη χώρα μας, μετά το 1974, βρεθήκαμε να κοιτάζουμε με διπλή ματιά προς την τουρκική απειλή στη Θράκη και τα νησιά του Αιγαίου και συγχρόνως προς τα βόρεια σύνορα λόγω της νατοϊκής υποχρέωσης και των εσωτερικών προκαταλήψεων.
Η δεύτερη υποχρέωση έπαψε να υπάρχει μετά το 1991 αλλά στη πράξη τίποτα δεν άλλαξε. Μέχρι σήμερα διατηρούνται στα βόρεια σύνορα δυνάμεις λιγότερες από τα ανατολικά σύνορα αλλά αρκετές για να απομυζούν πόρους και προσωπικό από την πραγματική τουρκική απειλή, παρά την υπάρχουσα ύφεση.
Η ´´απειλή’’ από βορρά διατηρήθηκε με τεχνητούς τρόπους από το 1991, είτε ονομάζοντάς την ‛’ασύμμετρη απειλή’’ είτε υποβαθμίζοντάς την αλλά χωρίς να διαγραφεί. Μόνο το 2010, επίσημα, η Πολιτική Εθνικής Άμυνας (ΠΕΑ) διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει από βορρά απειλή. Και σε αυτή όμως την περίπτωση δεν μειώθηκαν οι δυνάμεις που βρίσκονται στα βόρεια σύνορα γιατί εξυπηρετούν τοπικά συμφέροντα, βουλευτές, στρατιωτικούς κ.λ.π.
Υπόψη ότι είχαν προηγηθεί αλλαγές στη δομή δυνάμεων το 1997, το 2001, το 2003, το 2005, το 2008 και σχεδιάσθηκαν άλλες το 2010 και το 2011, οι οποίες δεν άλλαξαν ουσιαστικά τίποτα.
Τον Νοέμβριο του 2009 ο προϋπολογισμός για την άμυνα φάνηκε ότι θα έπεφτε δραματικά. Έγιναν προτάσεις (με προσωπική πρωτοβουλία του γράφοντος) για μείωση των μονάδων του Στρατού κατά 30% (στρατοπέδων, κύριων οπλικών συστημάτων, μονάδων), για να μειωθεί το κόστος λειτουργίας που είναι το μεγαλύτερο από τις νατοϊκές χώρες και να ενισχυθεί παράλληλα η άμυνα προς ανατολάς. Η στρατιωτική ηγεσία τότε έπεισε την πολιτική και δεν έγινε καμία αλλαγή. Μάλιστα δημιουργήθηκαν ορισμένες καινούργιες μονάδες στη περιοχή Θεσσαλονίκης, για λόγους μικροκομματικούς και συντεχνιακούς που εξυπηρετούσαν την τότε πολιτική και στρατιωτική ηγεσία. Οι ανόητες αυτές αντιδράσεις οδήγησαν στη συνέχεια σε περικοπή των αμοιβών των στρατιωτικών αλλά και των δαπανών για χρήσιμα ανταλλακτικά.

Για να γίνει κατανοητό πόσα χρήματα σπαταλούνται, το ετήσιο κόστος των προς βορρά δυνάμεων είναι περί τα έξι (6) εκατομμύρια ευρώ ενώ των δυνάμεων στη Θράκη είναι το τριπλάσιο. Δηλαδή, ο στρατός στα βόρεια σύνορα κοστίζει το 1/3 του στρατού πρώτης γραμμής. Αν υπολογίσουμε το στρατό του εσωτερικού θα δούμε ότι κοστίζει περίπου το μισό του συνολικού κόστους. Για την Αεροπορία και το Ναυτικό υπάρχουν αντίστοιχα παραδείγματα αλλά όχι σε τέτοια έκταση.
Η κατάσταση αυτή τροφοδοτείται από το 1974 με το σκεπτικό ότι ένας μεγάλος στρατός ικανοποιεί, με το μαξιμαλισμό του, τους στρατιωτικούς γιατί διαθέτει πολλές διοικητικές θέσεις, ικανοποιεί το κομματικό κατεστημένο για τα ρουσφέτια, ικανοποιεί τους εμπόρους όπλων γιατί απαιτεί πολλά όπλα και για ορισμένους κατοίκους των περιοχών που υπάρχουν μονάδες ´´παρέχει´´ αίσθημα ασφάλειας.


Του ΝΙΚΟΥ ΤΟΣΚΑ
Υποστράτηγος ε.α



Διαβαστε και το υπολοιπο κειμενο στο ανωθεν λινκ. Ειναι αρκετα ενδιαφερον
 

DIPIE

AVClub Fanatic
13 July 2007
17,257
Nάθ όλα αυτά περί αναγκαίων αριθμών είναι ανοησίες.Προσπαθούν να στηρίξουν περικοπές.

Τι θα πεί αναγκαίος αριθμός π.χ στην πολεμική αεροπορία,όπου η ποιότητα αεροσκαφών και χειριστών είναι καθοριστικής σημασίας; Όταν σε 1-2 χρόνια,οι Τούρκοι αρχίσουν να παραλαμβάνουν τα F 35,όι όποιοι σημερινοί συσχετισμοί κι αναφορές,δεν έχουν πλέον καμιά έννοια.

Οταν επίσης πολύ σύντομα,το Αιγαίο,θα έχει γεμίσει stealth τούρκικες φρεγάτες και κορβέτες,επίσης πάλι οι σημερινοί αριθμοί δεν θα λένε και πολλά πράγματα.



Φυσικά πάντα το πρωτεύον ζήτημα,είναι η πολιτική βούληση,η αδιαπραγμάτευτη θέληση για εθνική ανεξαρτησία κι υπεράσπιση της ακεραιότητας της χώρας με κάθε μέσον,η οποία ούτως ή άλλως απο τις τελευταίες εθελόδουλες κυβερνήσεις δεν υπάρχει...
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,721
Εκεί ψηλά.....
Kυριως για τον στρατο ξηρας θεωρω ενδιαφερον την τοποθετηση του αρθρου. Το ναυτικο και η αεροπορια οντως ειναι οι φτωχοι της οικογενειας πλεον.
 

DIPIE

AVClub Fanatic
13 July 2007
17,257
Απάντηση: Re: Αμυντικἀ θέματα

Kυριως για τον στρατο ξηρας θεωρω ενδιαφερον την τοποθετηση του αρθρου. Το ναυτικο και η αεροπορια οντως ειναι οι φτωχοι της οικογενειας πλεον.

Ο στρατός ξηράς,χωρίς στήριξη απο αεροπορία και ναυτικό απλά θα σφαγεί,σε περίπτωση πολέμου...πόσο μάλλον όταν μιλάμε για σκηνικό σαν το Αιγαίο...
 

petronik

Μέλος Σωματείου
18 June 2006
18,527
Θεσσαλονικη
Επειδη διαχρονικα εχουμε προβληματα με τους γειτονες μας και κατ αναγκη χρειαζομαστε Ε.Δ και υλικο δυσαναλογα μεγαλο με την εκταση της χωρας μας,θα επρεπε να κανουμε το μειονεκτημα πλεονεκτημα[κατα το δυνατον].Θα επρεπε η εγχωρια αμυντικη βιομηχανια να προσαρμοσθει στις παρουσες και μελλοντικες αναγκες μας και να ενεργοποιηθει καταλληλα.Δεν αρκει η συμπαραγωγη τμηματων των F 16 [πτερυγες αν δεν κανω λαθος],αλλα η ουσιαστικοτερη συμμετοχη την ντοπιας βιομηχανιας σε εξοπλιστικα προγραματα.Αρκεσθηκαμε τις περισσοτερες φορες σε αντοποδοτικα οφελη νεφελωδη και προσκαιρα και δεν κοιταξαμε την δημιουργια ουσιαστικων βιομηχανικων υποδομων.
Βεβαια οταν οι μιζες ειναι το κυριαρχο στοιχειο ποιος και γιατι να ενδιαφερθει για την δημιουργια βιομηχανικων αμυντικων υποδομων
 

DIPIE

AVClub Fanatic
13 July 2007
17,257
Υπήρξαν κινήσεις(ΕΒΟ,ναυπηγεία...διάφορα μεμονωμένα προγράμματα εξέλιξης και παραγωγής),που πέρα απο όσα λές, υπονομεύθηκαν πολιτικά εκ των έσω, από τους ισχυρούς μηχανισμούς που διαθέτουν οι πολυεθνικές όπλων...

Οι Τούρκοι,τώρα που μιλάμε,κατασκευάζουν δικό τους άρμα μάχης,πυραύλους,οχήματα και κορβέτες.Επίσης προγραμματίζουν άμεση κατασκευή δικού τους μαχητικού...Παράλληλα,κερδίζουν απο εξαγωγές οπλικών συστημάτων,αρκετά δις...
 

petronik

Μέλος Σωματείου
18 June 2006
18,527
Θεσσαλονικη
Οσο για τις αποψεις του ε.α Τοσκα,υπαρχουν σημεια που παρουσιαζουν ενδιαφερον ,αλλα ηθελημενα προφανως ο στρατηγος παραβλεπει οτι ολα αυτα τα χρονια υπηρξε σημαντικη μειωση των Ε.Δ ,αλλα υπηρξε σημαντικοτατη αυξηση της ΕΛΑΣ.Θα μου πειτε οτι διαφορετικο εργο εχουν μεταξυ τους ,αλλα προσωπικα δεν θα το δεχθω αυτο. Οι στρατιωτικες μοναδες των συνορων δεν θα μπορουσαν να συμμετεχουν ουσιαστικα στην αποτροπη της λαθρομετανευσης?
Διαβαινουν χιλιαδες τα συνορα και επειδη δεν ειναι Τουρκοι η Αλβανοι στρατιωτες δεν μας ενδιαφερει?
Και τιθεται το ερωτημα οι στρατιωτικες μοναδες στα συνορα τα φυλασουν κατ αποκλειστικοτητα εναντι των ενστολων αντιπαλων?
 

petronik

Μέλος Σωματείου
18 June 2006
18,527
Θεσσαλονικη
Υπήρξαν κινήσεις(ΕΒΟ,ναυπηγεία...διάφορα μεμονωμένα προγράμματα εξέλιξης και παραγωγής),που πέρα απο όσα λές, υπονομεύθηκαν πολιτικά εκ των έσω, από τους ισχυρούς μηχανισμούς που διαθέτουν οι πολυεθνικές όπλων...

Οι Τούρκοι,τώρα που μιλάμε,κατασκευάζουν δικό τους άρμα μάχης,πυραύλους,οχήματα και κορβέτες.Επίσης προγραμματίζουν άμεση κατασκευή δικού τους μαχητικού...Παράλληλα,κερδίζουν απο εξαγωγές οπλικών συστημάτων,αρκετά δις...

Aκριβως ετσι Διονυση,υπονομευθηκαν απο τα ντοπια συμφεροντα οι περισσοτερες προσπαθειες.Εδω δεν ειχαμε βληματα για τα αρματα μαχης και πηραμε στις <εκπτωσεις> απο τους Ολλανδους
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,721
Εκεί ψηλά.....
Με μία απλή αλλά πολύ έξυπνη κίνηση η Ρωσία έστειλε σαφές προειδοποιητικό μήνυμα στην Τουρκία σε ότι αφορά τις συνεχείς ΝΟΤΑΜ και NAVTEX που εκδίδει η Άγκυρα περί δήθεν παραβιάσεων των Συνθηκών του 1914 και του 1923, από την Ελλάδα με την στρατικοποίηση των νησιών του Α.Αιγαίου. Η Ρωσία εμμέσως πλην σαφώς, αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελλάδας να διατηρεί δυνάμεις αυτοάμυνας στα νησιά και ότι οι δυνάμεις αυτές δεν αποτελούν παραβίαση των συνθηκών.

Συγκεκριμένα, αμέσως μετά την έκδοση των τουρκικών ΝΟΤΑΜ και NAVTEX που αμφισβητούσαν το ελληνικό δικαίωμα αυτοάμυνας, η Mόσχα έστειλε ομάδα αξιωματικών των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων για να ... επιθεωρήσουν σε εφαρμογή του Κειμένου Βιέννης 2011 από 24 έως 27 Σεπτεμβρίου 2012, τα περισσότερα νησιά στα οποία η Τουρκία αρνείται το δικαίωμα ύπαρξης δυνάμεων αυτοάμυνας, αποδεχόμενη έτσι, στην πράξη το νόμιμο της ύπαρξης ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στα νησιά..

Η επιθεώρηση (φωτό α´σελίδας Έλληνες και Ρώσοι αξιωματικοί) αυτή καθ'αυτή μικρή σημασία έχει (αφορά το Κείμενο της Βιέννης 2011 ένα πολιτικά, δεσμευτικό έγγραφο το οποίο συνιστά ένα διευρυμένο κατάλογο Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας και επιτρέπει ανταλλαγές αντιπροσωπείων), αλλά έτσι όπως εξελίχθηκε έχει τεράστια πολιτική-διπλωματική σημασία.

Σύμφωνα με το κείμενο της Βιέννης 2011, προβλέπονται επισκέψεις επιθεωρητών, με σκοπό την επαλήθευση των ετησίων στοιχείων τα οποία ανταλλάσσουν οι συμβαλλόμενες χώρες. Υποτίθεται ότι ελέγχονται οι στρατιωτικές δυνάμεις της Ελλάδος στις περιοχές αυτές αν πληρούν τα όσα προβλέπει το Κείμενο Βιέννης 2011 για τα όπλα που χρησιμοποιούν.

Με την επιλογή όμως αυτών των περιοχών, η Μόσχα αναγνωρίζει το νόμιμο της ύπαρξης ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων που αμφισβητεί η Τουρκία και όχι μόνο: Είναι γνωστή η άρνηση του ΝΑΤΟ να χρησιμοποιήσει στις ασκήσεις του νησιά όπως η Λήμνος, για τα οποία δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα ύπαρξης δυνάμεων αυτοάμυνας.

Οι αξιολογήσεις της ρωσικής αντιπροσωπείας έγιναν στα νησιά τους και τους σχηματισμούς-αιχμή: Η ομάδα αξιολογητών της Ρωσικής Ομοσπονδίας επισκέφθηκε την 98 ΑΔΤΕ (Μυτιλήνη), 88 ΣΔΙ (Λήμνος), ΤΔ/41 ΣΠ (Σαμοθράκη) του ΣΞ και 130 ΣΜ (Λήμνος) της ΠΑ αντίστοιχα

Όταν η Τουρκία ακριβώς πριν από ένα μήνα με σχετική ΝΟΤΑΜ υποστήριζε ότι η Ελλάδα παραβιάζει διεθνείς συνθήκες εμπλέκοντας σε στρατιωτικές ασκήσεις τα νησιά Ικαρία, Χίο, Λήμνο, Λέσβο, Ψαρά, Σάμο και Σαμοθράκη, τα οποία είναι αποστρατιωτικοποιημένες ζώνες βάσει της συνθήκης παραχώρησης των νησιών του Α.Αιγαίου του 1914 ("THE 1914 SIX POWERS DECISION") και της Συνθήκης της Λοζάνης που ακολούθησε την Μικρασιατική Κατστροφή.

Η φρασεολογία που χρησιμοποιήθηκε στις τουρκικές ΝΟΤΑΜ δίνει στην Ελλάδα τον χαρακτήρα "παράνομου κράτους" και συνακόλουθα τεκμηριώνει, κατά τους τουρκικούς ισχυρισμούς, δικαίωμα επέμβασης για επαναφορά στην πρότερη νόμιμη κατάσταση.



http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=56458&Itemid=139
 

petronik

Μέλος Σωματείου
18 June 2006
18,527
Θεσσαλονικη
Ως συνηθως το ελληνικο ΥΠΕΞ σφυριζει αδιαφορα,και αναμενει συγκυριακα συμφεροντα που θα το βοηθησουν.Μαζι με τους υπουργους οικονομοκων και παιδειας εχουμε διακομματικη παραδοση στην ανυπαρξια τους
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,721
Εκεί ψηλά.....
Σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» βρίσκεται η Αεροπορία Στρατού μετά και τη σημερινή αναγκαστική προσγείωση που πραγματοποίησε μεταφορικό ελικόπτερο UH-1H πλησίον της Αεροπορικής Βάσης της ΑΣ στο Στεφανοβίκειο.

Η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιπέσει ο στόλος των μεταφορικών ελικοπτέρων UH-1H/D και AB.205 και ο οποίος εξακολουθεί να αποτελεί τον «κορμό» της δύναμης της ΑΣ επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι το ελικόπτερο που εκτέλεσε την αναγκαστική προσγείωση σήμερα, προερχόταν από τακτική επιθεώρηση 150 ωρών!

Τα περίπου 85 UH-1H/ AB. 205 που στηρίζουν το κύριο έργο της αεροκίνησης του ΕΣ, έχουν ηλικίες οι ξεπερνούν τα 35 χρόνια ενώ κάποια από αυτά ακόμη και τα 40 χρόνια! Δεν είναι όμως μόνο η ηλικία των ελικοπτέρων αλλά και οι περιορισμένες πια επιδόσεις τους που δεν τους επιτρέπουν να πραγματοποιούν αποστολές αεροκίνησης δυνάμεων στο πρότυπο του αεροεδαφικού πολέμου, που θέλει να ακολουθήσει ο ΕΣ.

Παράλληλα το πρόγραμμα της υποτιθέμενες αντικατάστασης των υπέργηρων Huey της ΑΣ έχει σταματήσει ύστερα από την παράδοση και του 4ου ΝΗ-90 στις 20 Μαρτίου αυτές σταμάτησαν παρά το γεγονός ότι στο αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα - το οποίο ανατράπηκε για άλλη μια φορά (!)- αναμενόταν η παράδοση ακόμη 3 μέσα στο 2012, αυτά ουδέποτε εμφανίστηκαν.

Να σημειωθεί ότι η ΝΗ Ιndustries έχει προεισπράξει το 50% σχεδόν του συνολικού ποσού της σύμβασης των 657.523.069 -κάτι που αντιστοιχεί σε τουλάχιστον 10 ελικόπτερα- και αντ´ αυτού έχουν παραδοθεί μόνο τα τέσσερα. Το σημαντικότερο όμως είναι ότι παρά τη νέα ανατροπή του χρονοδιαγράμματος παραδόσεων ουδέν νεότερο υπάρχει για το μέλλον του προγράμματος και ουδείς δείχνει να ασχολείται!

Μέσα σε αυτή την «ομιχλώδη» -για να μην πούμε τίποτα άλλο- κατάσταση, η διαθεσιμότητα των Huey εί9ναι σε τραγικά επίπεδα απόρροια βέβαια της μεγάλης ηλικίας τους και των δυσκολιών που παρουσιάζει πλέον η συντήρησή τους.

Για το θέμα των Blackhawk η πρόταση των ΗΠΑ προς το ΥΠΕΘΑ αφορά την παραχώρηση δωρεάν αριθμού ελικοπτέρων UH-60A από τα αποθέματα του αμερικανικού Στρατού και πώληση των νεότερων και μετασκευασμένων με μηδέν ώρες UH-60L έναντι του ποσού των 7 εκατ. το ένα.

Υπενθυμίζεται πως η τελευταία παράδοση Huey στην ΑΣ έγινε το 1992 και αφορούσε 30 ελικόπτερα και αυτή ήταν η τελευταία ουσιαστική κίνηση ενίσχυσης σε μεταφορικά ελικόπτερα της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Μια άλλη υπόθεση αυτή της αναβάθμισης των Huey που ήρθε στο προσκήνιο το 2004 με αλλαγή των κινητήρων τους κάτι που θα τους επέτρεπε την ανάληψη ουσιαστικών αποστολών αεροκίνσης «σκόνταψε» στις κακές σχέσεις του τότε υπουργού Άμυνας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου και του τότε Αμερικανού πρεσβευτή Τόμας Μίλερ. Ο τελευταίος και υποστηρικτής του προγράμματος δεν είχε καταφέρει να βρει «κοινό δίαυλο» επικοινωνίας με τον τότε υπουργό ενώ η αλαζονική συμπεριφορά του Αμερικανού πρεσβευτή απέναντι στον ΥΕΘΑ έγινε η αιτία το πρόγραμμα να ναυαγήσει οριστικά και μαζί του η όποια προσπάθεια για διατήρηση των ελικοπτέρων σε ουσιαστικά καθήκοντα.


http://www.defencenet.gr/defence/it...ς»-η-ασ-–-αξιοθρήνητα-τα-huey-άφαντα-τα-νη-90
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,721
Εκεί ψηλά.....
Θεοδωριδης (στελεχος Συριζα):


Μέσα σε ένα τέτοιο παραπλανητικό κλίμα, για παράδειγμα, αποκρύπτεται η ωμή αλήθεια ότι το FIR Αθηνών, στο οποίο γίνονται αερομαχίες που κοστίζουν ζωές όπως αυτή στα ανοιχτά της Καρπάθου το 2005, δεν αποτελεί εθνικό εναέριο χώρο. FIR σημαίνει «Περιοχή Πληροφοριών Πτήσεων» και είναι ο τομέας που έχει οριστεί από τον ICAO, τον διεθνή οργανισμό πολιτικής αεροπορίας, για να κάνει η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) τον «τροχονόμο».
Το τουρκικό φωτογραφικό αεροπλάνο με τη συνοδεία του δεν παραβίαζαν τον ελληνικό εναέριο χώρο. Η σύγκρουση έγινε 35 μίλια μακριά από την Κάρπαθο, πολύ μακρύτερα δηλαδή από τα 10 μίλια που (πάλι εσφαλμένα) διεκδικεί ως εναέριο χώρο η Ελλάδα.
Επίσης η ίδια η πτήση δεν ήταν κάτι καινούργιο και πρωτόγνωρο. Αλλά αυτή τη συγκεκριμένη φορά, η ελληνική πλευρά αποφάσισε να σηκώσει δυο F-16 από το Καστέλι της Κρήτης για να «αναγνωρίσουν» τα τούρκικα.
Το Διεθνές Δίκαιο της θάλασσας (1982) ορίζει ως εθνικό εναέριο χώρο τον υπερκείμενο των χωρικών υδάτων, δηλαδή τα 6 ναυτικά μίλια. Όμως με βάση ένα αυθαίρετο διάταγμα του 1931, οι ελληνικές κυβερνήσεις δηλώνουν ότι ο εναέριος χώρος φτάνει στα 10 ναυτικά μίλια.


Είναι χρέος της Αριστεράς να «ασεβήσει» και να σπάσει το τείχος της «εθνικής σιωπής» ενημερώνοντας τους πολίτες ότι καμιά χώρα δεν έχει αναγνωρίσει μια τέτοια ρύθμιση. Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι με την μετατροπή του σημερινού, εν μέρει διεθνούς, νότιου Αιγαίου σε ελληνική λιμνοθάλασσα διαφωνούν σχεδόν όλες οι ναυτικές χώρες.
Σήμερα το ελληνικό κατεστημένο ψεύδεται κατ´ εξακολούθηση όταν ομιλεί περί παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου από πτήσεις τουρκικών αεροπλάνων στον τομέα μεταξύ των 6 και 10 μιλίων.
Το κάθε αστικό κράτος επικαλείται επιλεκτικά διεθνείς συμβάσεις, νόμους και κανόνες για να στηρίξει τη θέση του με ποικίλες ερμηνείες, και συνεπώς η Αριστερά δεν έχει κανένα λόγο να χρωματίζεται «εθνικά» και να μεροληπτεί «πατριωτικά» αποδεχόμενη τις ερμηνείες που βολεύουν την άρχουσα τάξη της χώρας της.
Στην ουσία, πρόκειται για έναν ανταγωνισμό ανάμεσα στις δυο ηγεμονικές ελίτ που έχει να κάνει με τον έλεγχο των αεροναυτικών περασμάτων του Αιγαίου και στη πραγματικότητα ολόκληρης της ανατολικής Μεσογείου. Η «δικιά μας» ηγεμονική ελίτ διεκδικεί να κάνει δικά της τα διεθνή ύδατα στο Αιγαίο.
Γι' αυτό απογειώνονται τα F-16 κάθε φορά που ένα τούρκικο μαχητικό μπαίνει στο FIR Αθηνών.
Γι' αυτό γίνεται αντικείμενο κόντρας και διπλωματικών συγκρούσεων ακόμα και η ευθύνη για τη διάσωση σε περιπτώσεις ατυχημάτων στα διεθνή ύδατα της περιοχής. Είναι πραγματικός παραλογισμός ένα στοιχειώδες καθήκον όπως η διάσωση ανθρώπινων ζωών να γίνεται αντικείμενο κρατικών ανταγωνισμών.
Οι δυο πλευρές έχουν χτίσει δυο γιγάντιες πολεμικές μηχανές, που η διατήρησή τους απομυζά τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι φορτώνοντάς τους τεράστια βάρη. Οι S-300 και οι TOR M1 έχουν δημιουργήσει μια τεράστια πυραυλική «ομπρέλα» που έχει κλείσει ντε φάκτο όλα τα «περάσματα» του διεθνούς εναέριου χώρου από το Αιγαίο μέχρι τα ανοιχτά της Κύπρου. Μόνο το δεύτερο σύστημα, οι TOR M1 έχουν κοστίσει 850 εκατομμύρια δολάρια!
Ακόμη και στην περίπτωση των Ιμίων, είναι βέβαιο ότι μόνο μια απρόθυμη να συμβιβαστεί με το σύστημα Αριστερά, απαλλαγμένη όμως από τα βαρίδια δεκαετιών εθνοκεντρισμού, θα ήταν ασφαλώς σε θέση να φωτίσει την αλήθεια, τονίζοντας δηλαδή ότι από τις αρχές του 1995 το ελληνικό υπουργείο Αιγαίου ήταν αυτό που είχε ανακοινώσει προγράμματα «εποικισμού βραχονησίδων», με οικονομικές ενισχύσεις για όποιον επέλεγε να εγκατασταθεί σ’ αυτές.
Γιατί τόση ταραχή για κάποια έρημα βράχια στη μέση του πελάγους;
Διότι απλούστατα τυχόν κατοικημένες βραχονησίδες (με τη σημαία να κυματίζει) σημαίνει ότι έχουν χωρικά ύδατα και άρα υφαλοκρηπίδα, εξαιρετικά προσοδοφόρα για τα κέρδη των εταιριών (ντόπιων και ξένων) και όχι βέβαια για τους δύστυχους απλούς πολίτες «Πέτρο, Γιόχαν και Φραντς» που θα κληθούν να θυσιαστούν για την πατρίδα (κατά το γνωστό άσμα) .
Εκεί κρύβεται το μυστικό. Ο έλεγχος των βραχονησίδων ήταν ένα βήμα για να ενισχυθούν οι ελληνικές διεκδικήσεις στα διεθνή ύδατα του Αιγαίου, να μετατραπεί σε μια κλειστή «ελληνική λίμνη» (όχι φυσικά προς όφελος των φτωχών, που συστηματικά τροφοδοτούνται από τα ΜΜΕ αφειδώς με εθνικισμό, αλλά εκείνων των βαθύπλουτων μελών της άρχουσας τάξης που θησαυρίζουν από τους τζίρους των οπλικών συστημάτων).
Κατά συνέπεια, όσο προωθημένη ασφαλώς - σε σχέση με όλα τα άλλα κόμματα – και αν είναι η αξιέπαινη θέση του ΣΥΝ για αμοιβαία μείωση των εξοπλισμών, ωστόσο δεν παύει να υπολείπεται ριζοσπαστισμού συγκριτικά με παλαιότερες γενναίες προσεγγίσεις ακόμη και «εργατικών κομμάτων» της Ευρώπης περί μονομερούς αφοπλισμού. Φρονώ ότι δεν είναι δυνατό μια χώρα να είναι όμηρος των εκάστοτε γεωπολιτικών επιλογών της γειτονικής ή της «δικής της» ελίτ και να συμπαρασύρεται σε έναν αδιέξοδο ολισθηρό κατήφορο του μιλιταρισμού υποθηκεύοντας το μέλλον των επόμενων γενεών της.
Η οικοδόμηση μιας πάση θυσία ειρηνόφιλης κοινωνίας, η προώθηση ενός ρεαλιστικότατου μοντέλου Μη Βίαιης άμυνας δίχως στρατούς, η πρωτοκαθεδρία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έναντι κάθε άλλου ιδεώδους, κλπ, δεν μπορούν να εξαρτώνται από την «αρχή της αμοιβαιότητας».
Κακά τα ψέματα. Η Αριστερά είναι η μόνη πολιτική δύναμη που αν το θελήσει μπορεί να αντισταθεί τολμηρά στις φανατικές ιδεοληψίες όλων όσοι περιφρονούν την ανθρώπινη ζωή και να απορρίψει την εγγενώς αντιφατική έννοια του «αμυντικού» πολέμου που μόνο πόνο, οδύνη και εκατόμβες θυμάτων έχει επιφέρει.
Μια ριζοσπαστική αντιεθνικιστική κομμουνιστική αριστερά θα απαιτούσε να σταματήσουν εδώ και τώρα οι αναχαιτίσεις αεροπλάνων που κοστίζουν ζωές και χρήμα, να απεμποληθεί η παράλογη αξίωση της επέκτασης της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 μίλια, να ξεκινήσουν απευθείας διαπραγματεύσεις για όλα τα ζητήματα μηδενός εξαιρουμένου, και συνεπώς να μην εξαιρεθούν οι γκρίζες ζώνες από μια ενδεχόμενη προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης που θα οδηγούσε σε οριστική επίλυση τις ελληνοτουρκικές διαφορές μέσα από την απολύτως θεμιτή διαδικασία των συμβιβασμών".








Τελικα το θεμα της δημοσιοτητας ειναι μεγαλη υποθεση ......
 

underdog

Supreme Member
26 November 2007
6,744
Θεσσαλονίκη
Ελπίζω να διαγραφεί σύντομα γιατί κάτι τέτοιοι δίνουν έδαφος στα εθνικιστικα φασιστικα στοιχεία να αναπτυχθούν.
Είναι σε κανα μισθολόγιο της ΜΙΤ;
 
Status
Not open for further replies.