O δυτικός κόσμος ανοίγει ξανά εσπευσμένα αντιδραστήρες και λιγνιτικές μονάδες μπας και γλιτώσει από το δυσβάσταχτο κόστος της πρασινάδας φίλτατε...
Νίκο κάνεις μεγάλο λάθος.
Το ότι ο σχεδιασμός στην Ελλάδα είναι πανηγύρι θα συμφωνήσω μαζί σου, αλλά το να γενικεύσουμε την κατάσταση στην Ελλάδα για όλο τον κόσμο απέχει πολύ.
Πρώτα από όλα οι ΑΠΕ πάνε τρένο παγκοσμίως και αρκεί να κοιτάξεις απλά την Κίνα. To 2023 σύνδεσε στο δίκτυο περισσότερα φωτοβολταϊκά από όσα είχε συνδέσει ο υπόλοιπος κόσμος μαζί το 2022, ενώ η αύξηση της σε αιολική ενέργεια μεγάλωσε κατά 66%. Ταυτόχρονα για να μειώσει τις εκπομπές από τις λιγνιτικές μονάδες της και να μην έχει θέματα με φορτίο βάσης για τις τεράστιες ΑΠΕ που εισάγει πρόσθεσε 11 GW πυρηνικής ενέργειας. Και οι Κινέζοι δεν είναι τόσο επιρρεπής
στην προπαγάνδα της πρασινάδας.
World Energy Investment 2024 - Analysis and key findings. A report by the International Energy Agency.
www.iea.org
Για τη βιομηχανία το έχουμε πει ότι ο μόνος τρόπος είτε για απολινγιτοποίηση (βασικά δεν ξέρω πως λέμε στα ελληνικά το defossilization
) είτε για απανθρακοποίηση περνάει μέσα από το ανανεώσιμο υδρογόνο (έχει μεγάλη διαφορά το decarbonization από το defossilzation, μπορούμε να το συζητήσουμε και αυτό). Ναι το πράσινο υδρογόνο είναι ακόμη πολύ ακριβό, ναι οι επενδύσεις είναι πολύ χαμηλές και ναι αν αν δεν γίνει φθηνότερο δεν θα μεγαλώσει το μερίδιό του, αλλά μετά διαβάζει ο μέσος άνθρωπος το επόμενο άρθρο:
Î Pierre-Etienne Franc, διεÏθÏνÏν ÏÏμβοÏÎ»Î¿Ï ÏÎ·Ï Hy24, εÏαιÏÎµÎ¯Î±Ï Î´Î¹Î±ÏείÏιÏÎ·Ï ÎµÏενδÏÏεÏν ÏÎ¿Ï ÎµÎ¹Î´Î¹ÎºÎµÏεÏαι ÏÏο καθαÏÏ ÏδÏογÏνο, εÏιβεβαιÏνει με Ïα λεγÏμενά ÏοÏ
www.naftemporiki.gr
και προφανώς σχηματίζει λάθος γνώμη. Γιατί ο δημοσιογράφος είτε δεν έκανε καλά τη δουλειά του, είτε δεν αφιέρωσε αρκετό χρόνο για την έρευνά του. Το πρώτο μισό του άρθρου που βασίζεται σε έρευνα που δημοσιεύθηκε πρόσφατα είναι σωστό.
We show that at current prices, green hydrogen is a prohibitively expensive abatement strategy across all end uses examined, with carbon abatement costs of $500–1,250/tCO2 in some cases exceeding the cost of direct air capture. Even if production costs reduce to $2/kgH2, carbon abatement opportunities at less than $250/tCO2 are limited to ammonia production.
Αυτό δείχνει μια πραγματικότητα, αλλά ο δημοσιογράφος μετά λέει
"Από την άλλη,
οι τιμές δέσμευσης άνθρακα από την ατμόσφαιρα, και η αποθήκευσή του κυμαίνονται σήμερα μεταξύ 100 και 1.000 δολαρίων ανά τόνο, καθιστώντας την συγκεκριμένη μέθοδο πιο βιώσιμη."
Να μου πει και μένα που βρήκε Direct Air Capture με 100 δολάρια να πάω να αγοράσω. Αν έβρισκε με λίγο search στο google κάτι αντίστοιχο
https://www.canarymedia.com/article...orks-says-new-tech-can-halve-costs-energy-use
θα έβλεπε ότι:
- Τα 100 δολάρια έχουν αναφερθεί στο παρελθόν μόνο σαν wishful thinking για το μακροχρόνιο ορίζοντα. Οκ, το 2050 μπορεί να το επιτύχουμε. Αλλά αυτό το κόστος δεν περιλαμβάνει το κόστος γης που αν βάλεις ΑΠΕ για να παράγεις την αντίστοιχη ενέργεια και δεν είσαι σε κάποια αναπτυσσόμενη χώρα θα εκτοξεύσει το παραπάνω νούμερο τρελά.
- Το κόστος σήμερα είναι στα 1000 δολάρια (το λέει η πρωτοπόρος εταιρία παγκόσμια που με αυτές τις δηλώσεις θέλει να σηκώσει χρήμα)
- Θέλει να το μειώσει στο μισό και ο αισιόδοξος στόχος είναι πια $250 με $350 τον τόνο μέχρι το 2030. Και 500 να πετύχουν θα είναι ΤΡΕΛΗ επιτυχία.
Δείτε τώρα πως ο δημοσιογράφος δημιουργεί τελείως λανθασμένες εντυπώσεις στην κοινή γνώμη. Φυσικά δεν είναι ο μόνος.
Πάμε και λίγο πιο κάτω. Αντικειμενικά το φυσικό αέριο θα είναι το καύσιμο της ενεργειακής μετάβασης είτε το θέλουμε είτε όχι, αλλά ακόμη και εκεί όσες νέες επενδύσεις γίνουν και χωρίς να το διαφημίζουν θα είναι συμβατές με ανανεώσιμα μελλοντικά καύσιμα (είτε υδρογόνο, είτε βιομεθάνιο, είτε συνθετικό μεθάνιο από πράσινο υδρογόνο). Με αυτό τον τρόπο οι επενδύσεις πιάνουν τόπο και στο αύριο.
Επιστροφή στο λιγνίτη/κάρβουνο δεν προκύπτει από πουθενά να υπάρξει εκτός αν έχουμε πολύ απευχθέες γεωπολιτικές εξελίξεις ή αν έχουμε απλά τέντωμα χρόνου ζωής εργοστασίων για φορτίο βάσης.
Πάμε τώρα στα πυρηνικά. Γίνεται τρελή έρευνα για σύντηξη, αλλά δεν θα την έχουμε σύντομα. Και επίσης η σχάση κοστίζει πολύ, πάρα πολύ. Βέβαια αν την έχεις ήδη (δες Κίνα) δεν κοστίζει τόσο πολύ να την επεκτείνεις για να υποστηρίξεις τις πιο φθηνές ΑΠΕ.
Και οι ΗΠΑ άνοιξαν πάλι το Three Mile Island, αλλά πρέπει να δούμε για ποιο λόγο. Η ανάπτυξη της Τεχνητής Νοημοσύνης και αντίστοιχων data center που την υλοποιούν θέλουν απίστευτα ποσά ενέργειας. Όποιος θέλει να δει παραπάνω μπορεί στο
The growth of data centers and AI rely on the availability of electric power. Opportunities for investors in power infrastructure and adjacent sectors are quickly emerging.
www.mckinsey.com
Προφανώς δεν θα ανοίξουμε λινγιτικές μονάδες για να τρέξουμε ΑΙ (εκτός από ίσως σε καμιά steam punk ταινία
), οπότε τα πυρηνικά θα γυρίσουν με αυτό τον τρόπο. Και ίσως τώρα γίνεται σε περισσότερο κόσμο κατανοητό γιατί τόσα χρόνια ο Bill Gates επενδύει σαν τρελός σε "πυρηνικούς αντιδραστήρες τσέπης" που μάλλον θα είναι η τεχνολογία που θα τροφοδοτεί την ΑΙ.
Το κάρβουνο και το ορυκτό πετρέλαιο θα είναι μαζί μας για δεκαετίες ακόμη, αλλά έχουν ήδη αρχίσει να μας αποχαιρετούν...