"...στις ερευνητικές Κοινοπραξίες στις δύο περιοχές μετείχαν αρχικά οι ExxonMobil και ΤotalEnergies με ποσοστό από 40% και τα Ελληνικά Πετρέλαια με το υπόλοιπο 20%.και εχει νοημα πλεον αν μεινει σε εμας 30% ?
και εχει νοημα πλεον αν μεινει σε εμας 30% ?
Τι να σου πω ρε Ναθ..
Η ExxonMobil εντατικοποιεί τις έρευνες στην Κρήτη.
https://www.cretalive.gr/kriti/menei-stin-kriti-gia-tis-ereynes-ydrogonanthrakon-i-exxonmobil
Aς μεινουμε στο οικονομικο κομματι προτεινω που μας ενδιαφερει κι ολας στην ουσια.Να ετοιμαζόμαστε για πόλεμο αν βρούνε πετρέλαιο
Δεν ξέρω για τους υπολογισμούς σου, αλλά το να πηγαίνουν τα έσοδα από το ΦΑ στην εξυπηρέτηση του χρέους είναι μάλλον το ιδανικό σενάριο. Το χρέος υπάρχει και πρέπει να αποπληρωθεί, αν δεν πάνε εκεί έσοδα από ΦΑ θα πάνε άλλα έσοδα.edit: κι επειδή χρωστάμε, λογικά δε θα παίρνουμε τίποτα, θα πηγαίνουν όλα στους δανειστές. Καλύτερα λοιπόν να μείνει εκεί που είναι το φυσικό αέριο και να επενδύσουμε σε ΑΠΕ και αποθήκευση
Πως θα μηδενιστεί; Το φυσικό αέριο θα το βγάζει η Exon Mobil και θα μας το πουλάει, δε θα είναι τσάμπα. Αν το πουλάει σε άλλους, εμείς θα παίρνουμε ένα ποσοστό από αυτά τα 3 δις το χρόνο. Αν ένα μέρος το πουλάει σε εμάς, απλώς θα πληρώνουμε φθηνότερα απ' ότι πληρώνουμε το φυσικό αέριο των Αζέρων ή της Γκας Προμ - αφού θα αφαιρείται το ποσοστό μας. Σε κάθε περίπτωση αυτά είναι τα χρήματα, το 10 δις δεν προκύπτει από πουθενά.Οι υπολογισμοί σου όμως δεν περιλαμβάνουν:
-Το κόστος εισαγόμενης ενέργειας το οποίο θα μηδενιστεί
-Τις θέσεις εργασίας
-Την υποδομή, μέρος της οποίας θα αναλάβει η χώρα, πχ σταθμοί υγροποίησης
Τα οφέλη θα είναι πολλαπλά, οικονομικά και γεωστρατηγικά. Όσο για την πρασινάδα (πχ τεχνολογίες αποθήκευσης που αναφέρεις), εκεί και αν μιλάμε για υποθετικά σενάρια.
1 δις κέρδος το χρόνο για 100 χρόνια δεν είναι κάποιο μεγάλο ποσό, μιλάμε για κάτω από 1% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Ακόμα και 3 δις κέρδος να είναι, πάλι μιλάμε για ασήμαντο ποσό σε σχέση με το ΑΕΠ.Επίσης, η κουβέντα γίνεται για έναν στόχο μόνο, ο οποίος από την αρχή ήταν προφανές πως φιλοξενεί υπεργιγαντιαίο κοίτασμα. Η δομή του είναι πανομοιότυπη με αυτήν του Zohr, αλλά είναι κατά πολύ μεγαλύτερη. Υπάρχουν και άλλες ακόμα μεγαλύτερες. Όπως και να το δει κανείς είναι τεράστιο asset για την χώρα που επί του παρόντος στηρίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στην μονοκαλλιέργεια του τουρισμού, ο οποίος δεν θα πάει και πολύ καλά στο άμεσο μέλλον.
Τα βλέπεις λίγο στενά τα πράγματα. το κέρδος απο το ΦΑ δεν είναι μόνο το καθαρό κέρδος απο την πώληση του-αλλά και πάλι, λες ένα κέρδος 1% του ΑΕΠ μικρό. Δεν είναι καθόλου μικρό, εδώ κάνουμε κρα για να αυξηθεί κατά 1% το ΑΕΠ, ο μέσος όρος της Ευρωζώνης είναι 0,6% φέτος και η Γερμανία θα έχει ύφεση 0,3%. Παραβλέπεις το έμμεσο κέρδος απο τη μείωση του εμπορικού ελλείματος (κάπου 20% των εισαγωγών μας είναι αέριο και πετρελαιοειδή), την ανάπτυξη δραστηριοτήτων γύρω απο την εξόρυξη υδρογονανθράκων (πολύ καλοπληρωμένες δουλειές) και πολλές άλλες παράπλευρες θετικές συνέπειες για τη χώρα, όπως την κατακόρυφη άνοδο της γεωπολιτικής αξίας της.1 δις κέρδος το χρόνο για 100 χρόνια δεν είναι κάποιο μεγάλο ποσό, μιλάμε για κάτω από 1% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση. Ακόμα και 3 δις κέρδος να είναι, πάλι μιλάμε για ασήμαντο ποσό σε σχέση με το ΑΕΠ.
Μερικά ακόμα στοιχεία: στο 9μηνο του 2024, 48 TWh φυσικού αερίου καταναλώθηκαν. Από αυτά τα 33 κατανάλωσαν οι ηλεκτροπαραγωγοί, αλλά στο μείγμα του ρεύματος κάλυψαν 18 TWh. Οπότε η απόδοση του φυσικού αερίου σε παραγωγή ρεύματος είναι λίγο πάνω από το 50% στην ονομαστική του ενεργειακή χωρητικότητα ανά κυβικό μέτρο.
Για 18 TWh ρεύματος θέλουμε 26 GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ + αποθήκευση για 50 GWh (πιθανόν να αρκούν και λιγότερες - το 50 προκύπτει από το 18 TWh/365). 45 εκατομμύρια panel 600Wp => 4,5 δις ευρώ. Για αποθήκευση 50 GWh με μπαταρίες νατρίου θα θέλουμε περίπου άλλο ένα δις ευρώ μέχρι το 2028 (σήμερα είναι στα 4,5 δις ευρώ - εκτιμάται πως το κόστος μπαταριών νατρίου θα πέσει στα 10$/KWh μέχρι το 2028). Συν άλλα 2-3 δις για τα υπόλοιπα. Οπότε με 8 δις άπαξ εξασφαλίζουμε ενεργειακή επάρκεια για 25-30 χρόνια. Υπ' όψιν ότι οι παραπάνω υπολογισμοί έγιναν με την ελάχιστη παραγωγή του χειμώνα, οπότε το καλοκαίρι θα μπορούμε να εξάγουμε ρεύμα.
Εφ' όσον πάμε για πράσινη μετάβαση, θεωρώ πως το φυσικό αέριο δε θα παίξει ρόλο μακροπρόθεσμα, τα 100 χρόνια λοιπόν που φαντάζονται δε θα συμβούν ποτέ. Σε 20-30 χρόνια από σήμερα θα έχουμε τελειώσει με τους υδρογονάνθρακες, είτε με breakthroughs στις ΑΠΕ και την αποθήκευση, είτε από σύντηξη, είτε από μικρά πυρηνικά, είτε όλα μαζί.
We use essential cookies to make this site work, and optional cookies to enhance your experience.