Chopin: Four Ballades

  • Αγαπητοί φίλοι

    Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε στην κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του AVClub για το 2024

    Την Κυριακή, 3/3/2024 και ώρα 14:00 στο εστιατόριο  "Το Ψαρονέφρι" θα πραγματοποιήσουμε την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας μας για το 2024.

    Το εστιατόριο βρίσκεται στο Μαρούσι, Πέλικα 64, Τηλ.: 210 2824531

    Δηλώστε τη συμμετοχή σας εδώ, θα χαρούμε πολύ να σας δούμε από κοντά.

17 June 2006
14,350
2014_chopin.jpg


Chopin: Four Ballades

Συντέθηκαν από το 1831 μέχρι το 1842 και συνοψίζουν την τέχνη του Chopin σε όλη της την έκταση. Είναι Μπαλάντες γιατί μιμούνται τη φόρμα της ρομαντικής μεσαιωνικής μπαλάντας, κύρια την αφηγηματική: την τραγουδιστή εξιστόρηση, το ρεφραίν που επιστρέφει κάθε τόσο αλλά πάνω απ όλα την αίσθηση μιάς συνεχούς, αδιάκοπης ροής επαναληπτικής μελωδίας – η ιστορία ξετυλίγεται αργά αργά και συγκεντρώνει την ορμή της μέσα από διακυμάνσεις έξαψης και σφοδρότητας, κύματα λυρικού πάθους που σκάνε πάνω σου και ξαναμαζεύονται.
Η “μαγκιά” στο Chopin είναι ότι τα κύρια θέματα επιστρέφουν με όλο και πιο μεγεθυμένη τη λαμπρότητα, την υπερένταση, τη βία και το πάθος αλλά αυτό δεν το κάνει όπως πχ ο Liszt που ανακαλεί το θέμα πέντε φορές πιο δυνατά και με δέκα φορές περισσότερες νότες. Στο Chopin γίνεται με τρόπο φευγαλέο και πανούργο, σχεδόν ανεπαίσθητο μέσα από αυξομειώσεις και παραλλαγές στο συναίσθημα, την υφή, τον πολυφωνικό ιστό.
Οι μουσικολόγοι υποστηρίζουν δίκαια πως οι μπαλάντες είναι η σύνθεση, το απαύγασμα ολόκληρης της πιανιστικής τέχνης του μεγάλου Πολωνού. Βρίσκεις μεγαλύτερη βιρτουοζιτέ στις Σπουδές του, πιο πολύ λυρισμό στις Μαζούρκες και στα Νυχτερινά, πιο επαναστατική συνθετική προσέγγιση στη 2η και 3η Σονάτα και στα Scherzi – αλλά μόνο στις μπαλάντες βρίσκεις όλα τα παραπάνω συνυφασμένα σε μία μοναδική φόρμα.
Εγώ, σαν Γαλλοθρεμένος, από τους παληούς ψηφίζω με κλειστά μάτια τον Vlado Perlemuter. Μέγιστος αν και όχι ιδιαίτερα γνωστός, για μένα άξιος συνεχιστής του Cortot και του Lipatti: η τέχνη του Πως η απόλυτη απλότητα, η γύμνια, μπορεί να κρύβει μιά πύρινη καρδιά.

Από τους καινούργιους τα πράγματα είναι απλά χωρίς κάποια περίπτωση να μείνει ο ακροατής απογοητευμένος: ή τον Murray Perahia ή τον Krystian Zimmerman.


MI0001005395.jpg

MI0000961948.jpg
MI0000978152.jpg
 
Last edited by a moderator:
17 June 2006
62,722
Χολαργός
'H ανικανότητα τού Ντεμπυσύ να οικοδομήσει είναι έκδηλη.Μπορούμε να πούμε ότι αυτό οφειλόταν στα μέσα πού χρησιμοποίησε(διάφωνες συγχορδίες).Aλλά θα είχε άραγε αφοσιωθεί τόσο ανεπιφύλακτα σ´αυτά εδώ τα μέσα,αν δεν είχε στην φύση του μιά τέτοια ατέλεια?Εδώ ο Στράους είναι σημαντικα ισχυρότερος.Αλλά ο Ντεμπυσύ αναπληρώνεις έναντι του Στράους,με ψυχή, ότι τού λείπει σε ρωμαλεότητα.Μεγαλοφυϊα όπως ο Σοπέν που τα είχε και τα δύο όμως,δεν είναι κανένας τους´
Wilhelm Furtwangler(1945),απο το βιβλίο ´Μουσική και Λόγος´.

Ηρεμα Γιατρέ.Σαν νάχεις πυρετό γράφεις σήμερα.:flipout:

:ernaehrung004:
 

Δημοκηδής

Μέλος Σωματείου
23 June 2006
9,902
Τι να ξέρει ο 'Φουρτ' γιατρέ μου,

εδώ υπάρχουν μεγαλύτεροι αποτιμητές έργων, που βρίσκουν τον Σοπέν έναν καραμελένιο τσαρλατάνο... :Banane0:
 

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
Απάντηση: Re: Chopin: Four Ballades

Τι να ξέρει ο 'Φουρτ' γιατρέ μου,

εδώ υπάρχουν μεγαλύτεροι αποτιμητές έργων, που βρίσκουν τον Σοπέν έναν καραμελένιο τσαρλατάνο... :Banane0:

πάλι τις ex cathedra αποφθεγματικές ρήσεις μεγάλων ανδρών πιάσατε . Σκεφτείτε όμως ότι σήμερα ( έτσι μεταφράζω το εδώ που λέει κι ο Δημοκηδης ) ο Ντεμπυσσύ είναι απίστευτα οικείος στα αυτιά ενός σύγχρονου ανθρώπου σε αντίθεση με το Σοπέν ο οποίος ως προερχόμενος από μιά εποχή που πέρασε και φέρων την σφραγίδα της , μόνον ως μουσειακό έκθεμα μπορεί να εκτιμηθεί ( μεγάλης αξίας βέβαια γιά να μην με παρεξηγήσετε ) :ernaehrung004:
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Ο Ντεμπυσύ είναι οικείος στα αυτιά μόνον ορισμένων Γάλλων.Η Μουσική του συχνά πλατιάζει και φλυαρεί παρά το ταλέντο του.
Αντιθέτως ο Φρειδερίκος ,όταν απογυμνώνεται απο μελοδραματικές αναγνώσεις γηραιών κυριών είναι σφριγηλός σύγχρονος και καθόλου μελό.Πρότυπο πιανιστικής γραφής και μοντέρνας τεχνοτροπίας.Ενας σπουδαίος συνθέτης και μεγάλος δάσκαλος του πιάνου.
Προτείνω νέα ´αναγνωση´τού έργου του.;) :grandpa:
 

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
Απάντηση: Re: Απάντηση: Chopin: Four Ballades

Μην προτείνεις τέτοια γιατί μπορεί να σου αντιπροτείνει κι αυτός να ακούσεις Chicago (Transit Authority) :bang:
και πού να σου λέω...:eek:

what's wrong with that ?
Φαντάσου να τούλεγα να ακούσει Clash ή Ramones:beee:

Πάντως σας φαντάζομαι εκεί να πίνετε το τσαγάκι σας με το μικρό δαχτυλάκι ανασηκωμένο , μπροστά στο τραπεζάκι με τα βουτήματα ( σαμπλέ ) και να ακούτε Σοπέν . Μόνο το γκομπλεν ( εργόχειρο ) θα σας λείπει :flipout:
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Απάντηση: Re: Απάντηση: Chopin: Four Ballades

what's wrong with that ?
Φαντάσου να τούλεγα να ακούσει Clash ή Ramones:beee:

Πάντως σας φαντάζομαι εκεί να πίνετε το τσαγάκι σας με το μικρό δαχτυλάκι ανασηκωμένο , μπροστά στο τραπεζάκι με τα βουτήματα ( σαμπλέ ) και να ακούτε Σοπέν . Μόνο το γκομπλεν ( εργόχειρο ) θα σας λείπει :flipout::flipout: :flipout: :flipout: :flipout:

Θέλω να μάς διαβάζει κανένας σοβαρός άνθρωπος......Σταματήστε γιατί έχω κατουρηθεί πάνω μου.
Και μετά Ντόκ πετάω το γκομπλέν :flipout: :flipout: και ώ τού θαυματος χορεύω με Clash.Γιατί ο Chopin εκεί με οδηγεί.Αβυσσος η ψυχή.
 

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
κι ο Λύμπε από δίπλα να τρέχει στο πληκτρολόγιο για να γράψει το νέο του πόνημα - οδηγό στην κατηγορία " Από τον Σοπέν στους Κλας κι από τα μπατόν σαλέ στα σαμπλέ. Ενας μεταφυσικός οδηγός πορείας του Εγώ προς το Αυτό για μοναχικές γεροντοκόρες ".-bye- :flipout: :flipout:
 

Δημήτρης Ν.

AVClub Fanatic
17 June 2006
10,209
Θεσσαλονίκη
Τότε όμως εμφανίζονται οι τρείς Μάγοι , κομίζοντες τα απαραίτητα και χρήσιμα δώρα :
Ο Παναγιωτάρ που φέρνει την δισκογραφία των Santana , των προσωπικών του Κάρλος , των προσωπικών του αδελφού του Κάρλος , κάποια ανέκδοτα κομμάτια με τους γονείς τους Κάρλος να τραγουδάνε το Happy Birthday στον Κάρλος όταν αυτός ήταν 3 ετών
ο Νίκος Fορ με όλες τι φωτογραφίες της Καιτούλας συν το υπερηχογράφημα της μητέρας της όταν ήταν έγγυος στην καιτούλα και
ο magaibutsu Ντοκ - σαν με τις 134 καινούργιες ηχογραφήσεις του Γιαμαμότο Γκαζίμπο - σαν που περιλαμβάνουν 268 παραλλαγές των διαστημάτων του ενός ημιτονίου , και 536 remixes από γνωστούς γιαπωνέζους καλλιτέχνες που σαμπλάρουν τις 268 παραλλαγές .

Ε ρε γλέντια , που θάλεγε και η θρυλική φιγούρα του θεάτρου σκιών :Banane0: :Banane0: :Banane0:
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Τι άλλο θέλει ο άνθρωπος,γενικώς για να τα ´παίξει´εντελώς.???
5-6 ακόμα τέτοιες συνομιλίες και η πορεία είναι δεδομένη.:mad:
Ξέχασες τον Ιωάννου που θα φέρει όλο το υλικο τών Abba.Και είναι και 4 πανάθεμά τους.:flipout: :flipout:
 
17 June 2006
14,350
πάντως σοβαρά, ο τραγουδιστής των Chicago μόνο με τέτοιο τρόπο θα μπορούσε να πεθάνει: με βλακώδη :flipout:
πήγε λεει να εντυπωσιάσει τους φίλους του αλλά είχε ξεχάσει ότι το πιστόλι ήταν γεμάτο - ε ρε κάτι άντρακλες -bye-
 
Last edited:
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Και μιά και ο progr μίλησε για Debussy o δίσκος τού Michelangeli σε πιανιστικά τού συνθέτη είναι μιά κλάση μόνος του.Δίσκος κόσμημα.
Περιέχει Images 1 και 2,Children's Corner,και 7 Preludes απο το 1ο Βιβλίο.
Δίσκος υψηλής αισθητικής και τέχνης απο την D.G.
 
17 June 2006
62,722
Χολαργός
Απάντηση: Re: Chopin: Four Ballades

και για πρωτοχρονιάτικο δώρο θέλω να πάρω μάτι το Ντοκ ν ακούει τα πιανιστικά του Debussy :flipout:

Αγναντεύοντας το ηλιοβασίλεμα και πίνοντας Πινα Κολλάντα:flipout: :flipout:
 
Απάντηση: Re: Chopin: Four Ballades

τον καλύτερο Debussy που έγινε ποτέ τον έχει κάνει ο Μηδίσας -με τον Ναζισμό- Walter Gieseking :grandpa:

Το 'χουμε ξανακουβεντιάσει αυτό, αλλά κάτι δεν μου ταιριάζει ρε παιδί μου. Δεν ταιριάζει σ' έναν φιλοναζιστή ο Ντεμπυσσύ. Μήπως υπάρχει κάποια παρεξήγηση με το Γκίζεκινγκ;

Σε ότι αφορά τον Μικελάντζελι, η DG έχει κυκλοφορήσει διπλό cd με όλες του τις ηχογραφήσεις σε Ντεμπισσύ. Κορυφαίες ερμηνείες και καλές ηχογραφήσεις. Ντοκ αν το βρεις στο Μετρόπολις, χτύπα το! ;)