E-MU 0404 για μετρήσεις

supersonic

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
49,351
Re: EMU 0404 για μετρήσεις

Χαλια μαυρα ακουγετε.Σορρυ αλλα.....
Α...και η ψηφιακη της ειναι μακραν οτι χειροτερο εχω δοκιμασει.

Για μετρησεις ειναι απιστευτη.Χορταρακι στα -130ντιμπι!!

καλώς ή κακώς τρώμε κρέας....
Κι ας είναι ψηλώτερα....-bye-
 

dinos

Moderator
Staff member
17 June 2006
811
Πάτρα
Απάντηση: EMU 0404 για μετρήσεις

Ευχαριστώ όλους τους φίλους για τα πολύ καλά τους λόγια. Η χαρά μου είναι μεγάλη όταν έχω το χρόνο να μετρώ πράγματα χρήσιμα σε όλους μας. Αλλά υπάρχουν και σοβαρές υποχρεώσεις στην οικογένεια και τη δουλειά, που περιορίζουν τη συμμετοχή μου, τουλάχιστον στο βαθμό που θα ήθελα να ήμουν ωφέλιμος.
Όσο αφορά τη παρουσίαση να μη ξεχνάμε πως ουσιαστικά αφορά μόνο το ένα τρίτο του συνόλου. Το άλλο ένα τρίτο αφορά τη μέτρηση της λειτουργίας του ADC (πιστεύω να γίνει σύντομα). Το τελευταίο ένα τρίτο αφορά το αμιγώς ψηφιακό επίπεδο και εδώ δυστυχώς απαιτούνται μηχανήματα αρκετών δεκάδων χιλιάδων ευρώ. Πχ USB αναλυτής πρωτοκόλλου, αναλυτής φάσης για jitter στο AES/EBU - SPDIF. Εδώ μπορώ να κάνω σχετικά λίγα πράγματα, όσο αφορά τις μετρήσεις διότι ο εξοπλισμός που διαθέτω είναι κυρίως αναλογικός.
Ουσιαστικά αναφέρθηκα και μέτρησα μόνο το σύστημα ADC που είναι από τα πιο παραμελημένα στους κύκλους του Hi - Fi, εφόσον οι περισσότεροι ασχολούνται με την αναπαραγωγή (βλέπε DAC) και όχι με ηχογραφήσεις αναλογικών σημάτων. Όμως η κάρτα 0404 έχει αγοραστεί από πολλούς φίλους, για μετρήσεις μηχανημάτων τόσο στο ηχητικό πεδίο όσο και το ηλεκτρικό. Αυτός είναι και ο λόγος που έδωσα προτεραιότητα στο σύστημα εισόδου - ADC. Νομίζω πως είναι πολύ χρήσιμο να ξέρουμε τα όρια ενός εργαλείου, ώστε να το χρησιμοποιήσουμε σωστά. Το πόσο σπουδαίο είναι αυτό το στάδιο της μετατροπής αναλογικού σε ψηφιακό, θα το αντιληφτείτε αν ρωτήσετε ένα ηχολήπτη, ενώ όσο αφορά τα όργανα μετρήσεων, υπάρχουν ολόκληρες ομάδες σχεδιαστών σε μεγάλες εταιρίες (Tek, Agilent, LeCroy) όπου γίνεται σφαγή επιδόσεων.
Στα καθ' ημάς τώρα. Δεν αναφέρομαι σε ηχητικές περιγραφές. Αυτές έχουν ένα σεβαστό αλλά πάντα υποκειμενικό κριτήριο. Όμως δεν είναι αυτό το ζητούμενο στο παρόν νήμα. Εδώ, αυτό που ζητάμε είναι η ακρίβεια, η σωστή μεθοδολογία και η προτυποποίηση των μετρήσεων (αυτό το τελευταίο με απασχολεί και θα αποτελέσει μια προτεραιότητα, ώστε να έχουμε ένα μπούσουλα για συγκρίσεις με άλλες συσκευές). Έτσι το σημαντικότερο είναι να μπορέσουμε με τον εξοπλισμό που έχουμε, να συγκρίνουμε και να επαναλάβουμε τις μετρήσεις, ο καθένας από εμάς ξεχωριστά και φυσικά όσο μπορεί. Το καλύτερο σημείο θα είναι αυτό στο οποίο θα αρχίσουν να δημιουργούνται οι πρώτες απορίες. Τότε νομίζω πως η δουλειά όλων μας θα έχει μπει στο σωστό δρόμο.
 
17 June 2006
626
Re: EMU 0404 για μετρήσεις

Φίλε Ντίνο ευχαριστούμε πάρα πολύ για την πραγματικά πληρέστατη παρουσίαση! Ακόμα προσπαθώ διαβάζοντας και ξαναδιαβάζοντας να απορροφήσω και να "χωνέψω" τον όγκο και την ποιότητα των πληροφοριών που μας χάρισες!

Ευχαριστώ και πάλι!
 

Salas

AVClub Addicted Member
4 December 2006
1,973
Απάντηση: EMU 0404 για μετρήσεις

@ dinos

Άν υποθέσουμε ότι χρησιμοποιούμε soft gen & όλα τα software tricks για να έχουμε την καλύτερη ''εξωφρενική'' card loop απόδοση, αλλιώνονται αρκετά και οι μετρήσεις για DUT που θα παρεμβάλλουμε στο βρόγχο της κάρτας; Δηλαδή αν μπορείς να βάλεις σε μία στιγμή στο βρόγχο soft gen & card ένα line stage άς πούμε, και μετά κάνεις ένα τσέκ με τα lab gear που διαθέτεις θα ήταν διαφωτιστικό, για THD, IMD, noise floor level & shape κλπ. Συγνώμη άν έχεις αναφερθεί, διάβασα κάπως γρήγορα.

Κάποιο tricky set up που δουλεύει για μένα καλά σε virtual performance με AK5385 σε EMU και Pioneer Hill, μπορείς να τσεκάρεις στις εικόνες που κόλλησα στο post. Οι παλιότεροι drivers μου τα πάνε κάπως καλύτερα στη Wonderland BTW.

Ευχαριστώ προκαταβολικά άν μπείς στον κόπο. Καλές γιορτές.
 

Attachments

  • EmuVer.gif
    EmuVer.gif
    51.2 KB · Views: 137
  • EmuSetPHS.gif
    EmuSetPHS.gif
    17.2 KB · Views: 138
Last edited:
28 June 2006
2,941
Απάντηση: EMU 0404 για μετρήσεις

@ salas:

δουλεύει το πρόγραμμα που χρησιμοποιείς σε μεγαλύτερες συχνότητες από τα ταλαίπωρα 48 ΚΗΖ που βλέπω, ή κάνει τρελά όπως σε εμένα η version 5?

Θεωρητικά σου επιτρέπει να επιλέξεις π.χ. 192, στην πράξη όμως δεν λειτουργεί σωστά με αυτά, κάνει διακοπές και δεν λειτυργεί η γεννήτρια.
Στο δε control panel της ΕΜU, δείχνει 48000, άσχετα τι επιλέγω εγώ από στο σχετικό μενού της εικόνας που έβαλες.

Υποψιάζομαι ότι χρησιμοποιεί μόνο τους asio drivers, ενώ "βλέπει" και αυτούς της creative. Μυστήριο.
 

Salas

AVClub Addicted Member
4 December 2006
1,973
Απάντηση: EMU 0404 για μετρήσεις

Δουλεύει κνονικά σε μένα σε όλα τα rates, απλά στα 48 έχει τη μεγαλύτερη δυναμική περιοχή. Πάντως παραπάνω άχρηστα είναι πέραν απο αποκρίσεις, ανεβάζει θόρυβο πάνω απο τα 35kHz. Το κoντρόλ της κάρτας ισχύει, το κοντρόλ του FFT πρέπει να ταιριάζει απλά.
 

Attachments

  • ArtaTrack.jpg
    ArtaTrack.jpg
    50.1 KB · Views: 120
  • Emu48kLoop.jpg
    Emu48kLoop.jpg
    77.8 KB · Views: 121
28 June 2006
2,941
Απάντηση: EMU 0404 για μετρήσεις

Ναι όντως είναι άχρηστα για οτιδήποτε άλλο εκτός από καμμιά απόκριση, απλώς με προβληματίζει, μιας και δουλεύει π.χ. μια χαρά με το "τζάμπα" και παλιό Spectrum Lab, όχι όμως με το spectraPlus. το κοντρόλ της κάρτας "κλειδώνει" δυστυχώς, δείχνει μόνο 48.000.

Κι εγώ βλέπω αυξημένο θόρυβο πάνω από τους 40, είναι άλλωστε και η αρχή λειτουργίας του μεταροπέα που συντείνει σε αυτό.

Το σήμα που έχεις βάλει στις εικόνες, θυμάσαι πόσα βολτ rms ήταν?
 

Salas

AVClub Addicted Member
4 December 2006
1,973
Απάντηση: EMU 0404 για μετρήσεις

Δεν μου κλειδώνει το κοντρόλ της κάρτας, δες και την εικόνα με τις βέρσιον των οδηγών που πόσταρα, τα δουλεύω σε Windows XP pro. Δεν ξέρω τι μπορεί να παίζει π.χ. με SVISTA.

Στην εικόνα του SpectraPlus5.0 θυμάμαι είχα καλιμπράρει 0dbV=1VRMS. -10dB βλέπω στην εικόνα, άρα περίπου 320mVRMS.
 
28 June 2006
2,941
Απάντηση: EMU 0404 για μετρήσεις

XP έχω κι εγώ. Έχεις όμως κατά 1 χρόνο νεώτερους drivers, ευχαριστώ που το επεσήμανες.
Αν ήταν καλιμπραρισμένη κατα dbV, τότε ο θόρυβός σου είναι αρκετά χαμηλότερος από το δικό μου(15db).
Μπορεί να είναι θέμα προγράμματος, θα δοκιμάσω με τους νεότερους οδηγούς πάλι το spectra.

ευχαριστώ για την πληροφόρηση
Καλημέρα.
 

dinos

Moderator
Staff member
17 June 2006
811
Πάτρα
Απάντηση: EMU 0404 για μετρήσεις

Ήδη μετρώ την επίδοση της γεννήτριας. Δυστυχώς πληθώρα υποχρεώσεων με εμποδίζει ώστε να ασχοληθώ μεθοδολογικά. Πιστεύω στις γιορτές να κάνω κάτι ολοκληρωμένο. Πάντως πληροφοριακά η γεννήτρια δίνει από 5 Hz έως 60KHz σχεδόν flat απόκριση. Το -3db είναι στα 94500KHz ενώ η παραμόρφωση συν το θόρυβο είναι σχεδόν σταθερή σε επίπεδα 0,017 χωρίς φίλτρο. Πέφτει στα 0,007 με χαμηλοπερατό φίλτρο στα 80KHz και με ζυγισμένο φίλτρο καμπύλης C, η παραμόρφωση είναι κάτω από το 0,0004%. Φυσικά όλα τα πιο πάνω με 0 dbV, δειγματοληψία στα 192KHz και λέξη 24bit. Αύξηση μόνο 0,01 db υπερβαίνει το όριο του DAC και εκτοξεύει τη παραμόρφωση στο 3,5%. Στην EMU χρειάζεται να βάλεις τη δειγματοληψία που επιθυμείς ενώ όμοιες πρέπει να είναι και οι ρυθμίσεις στο Spectrum Lab (σε win server 2003 - 64 bit). Οι ρυθμίσεις είναι λίγο μπελάς μέχρι να συνηθίσεις κάποιος το πρόγραμμα το οποίο φαίνεται πολύ δυνατό και μου θυμίζει Lab view.
Είναι επόμενο πως το σύνολο της παρουσιάσεως είναι τεράστιο (ποιό πρόγραμμα από όλα θα χρησιμοποιήσουμε; π.χ Spectrum Lab ή ΑΡΤΑ, πια μεθοδολογία μέτρησης π.χ ποιά μορφή IMD θα μετρήσουμε, τι φίλτρα θα χρησιμοποιήσουμε στη παραμόρφωση).
Νομίζω πως θα περάσουμε πολύ καλά. Έχουμε βρει παιχνίδι μένει να βρούμε χρόνο.
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Re: EMU 0404 για μετρήσεις

Ντίνο, "παίξτε" εσείς που τα γνωρίζετε καλύτερα και εμείς έχουμε όλη τη διάθεση να περιμένουμε για να μάθουμε...
 

dinos

Moderator
Staff member
17 June 2006
811
Πάτρα
Απάντηση: EMU 0404 για μετρήσεις

Πρώτα απ´ όλα να ευχηθώ χρόνια πολλά σε όλους του φίλους και ιδιαίτερα τους ομοιοπαθείς που νοιάζονται και παθιάζονται με τις μετρήσεις.
Η EMU 0404 σε ρόλο γεννήτριας.
Έχοντας δει τις αρετές του (ομολογουμένως πολύ καλού) ADC της EMU 0404 νομίζω πως σειρά έχει ο DAC. Όχι όμως από τη πλευρά του ηχητικού χαρακτήρα, αλλά από τη πλευρά του εργαλείου που λέγεται γεννήτρια. Νομίζω πως αυτή θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα διότι αποτελεί το βασικό σημείο έναρξης κάθε μέτρησης. Ας μη ξεχνάμε πως κάθε μέτρηση είναι στη καλύτερη περίπτωση τόσο καλή, όσο είναι η πηγή του σήματος που χρησιμοποιούμε για αναφορά.
Γενικό setup
Η κάρτα δοκιμάστηκε με το Spectrum Lab σε Η/Υ 64bit με Win server 2003 σε σύνδεση USB 2. Η ρύθμιση της δειγματοληψίας ήταν στα 192/24 (όπου και έδωσε τις καλύτερες μετρήσεις). Στο δικό μου set up το ασφαλέστερο είναι να ρυθμιστεί πρώτα η δειγματοληψία στην εφαρμογή της EMU 0404 και μετά να βάλω τις ίδιες ρυθμίσεις στο Spectrum Lab.

attachment.php


Η στάθμη της γεννήτριας ήταν σταθερά στα 0db όπως φαίνεται στη εικόνα

attachment.php


Είχε προηγηθεί βαθμονόμηση στο σχετικό menu του Spectrum Lab. Εδώ πρέπει να δοθεί προσοχή, διότι κάθε αύξηση πέρα από την απόλυτη τιμή των 0db οδηγεί σε κατακόρυφη αύξηση της παραμόρφωσης, όπως φαίνεται στην παρακάτω εικόνα με στάθμη μόλις +1db

attachment.php


Αυτό συμβαίνει διότι η εικονική γεννήτρια δίνει ψηφιακές τιμές πέρα από το μέγιστο σημαντικό ψηφίο και κατά συνέπεια πέρα από το όριο του DAC.

Για το λόγο αυτό καλό είναι όταν χρησιμοποιούμε τη γεννήτρια να έχουμε τουλάχιστον αρχικά μια εικόνα του φάσματος όπως αυτό φαίνεται στηn εικόνα

attachment.php


Να τονιστεί πως αυτό που βλέπουμε στον αναλυτή φάσματος των ανωτέρω εικόνων είναι η ανάλυση του ψηφιακού σήματος που αποστέλλεται στο DAC (μαθηματική έξοδος της γεννήτριας) και όχι η πραγματική έξοδος της EMU 0404. Αυτή θα ήταν δυνατόν να αναλυθεί μόνο με κλειστό βρόχο (σύνδεση από την έξοδο στην είσοδο της EMU). Όμως αυτό ακριβώς προσπαθούμε να αποφύγουμε, να μη κάνει δηλαδή την ανάλυση του εαυτού της η ίδια η κάρτα, αλλά ένα σύστημα εξωτερικής ανάλυσης που δεν θα αντισταθμίσει τίποτα και θα έχει μεγαλύτερο εύρος συχνοτήτων και δυναμική περιοχή, ώστε να αναδειχθούν τα όρια της κάρτας.
Ολοκληρώνοντας με τις ρυθμίσεις, θα πρέπει στο διάγραμμα του Spectrum Lab Components να απενεργοποιηθεί ο ADC και τα φίλτρα να μην παρακάμπτονται. Σε αντίθετη περίπτωση θα εισαχθεί θόρυβος, που θα αθροιστεί μέσω του εικονικού μικτή. Η εικόνα του Spectrum Lab Components πρέπει να είναι όπως στην εικόνα

attachment.php


(ή κάπως έτσι…με το κόκκινο Χ και τα Ο.Κ δείχνω τα σημεία ρύθμισης).

Για τις μετρήσεις χρησιμοποιήθηκαν :
Γεννήτριες για πιστοποίηση μετρήσεων: Tek SG505 mod WQ και SG505 mod WR, Αναλυτής για μέτρηση THD + Ν και IMD: Tek AA501A option 01 +02
Για επιλεκτική μέτρηση THD φίλτρο notch Tek 067 0938 00 calibration fixture
Πιστοποίηση συχνότητας Tek DC 5009 και Tek DC 503A αμφότερα με oven stability
Πολύμετρο Tek DM 501A, Tek DM 5120 και B&K2426, όπου χρειάστηκε μικροβολτόμετρο χρησιμοποιήθηκε η αντίστοιχη λειτουργία του Tek ΑΑ501Α (σε σήματα < 200μV). Επικουρικά το σήμα επιβεβαιωνόταν με μικρό παλμογράφο Tek SC501. Τα καλώδια είχαν συνολική χωρητικότητα 569 pF (με D = 0,055), αυτεπαγωγή 1,4μH (με Q = 0,03) και συνολική ωμική αντίσταση 0,1ohm (μετρημένα με γέφυρα Gen Rad 1658).

Βασική εκτίμηση

Εκτιμήθηκαν τα ηλεκτρικά χαρακτηριστικά της εξόδου, τα οποία εν συντομία είναι:
α) Μεγίστη τάση = 4,135 V (σε φορτίο 100 Kohm στο 1 KHz)
β) Μεγίστη τάση = 1,4431 V (σε φορτίο 600 ohm στο 1 KHz)
Η σύνθετη αντίσταση εξόδου μετρήθηκε στο 1,12 Kohm (με μικρές διακυμάνσεις σε εύρος 50 - 2.000 Hz). Η σχετικά μεγάλη τιμή της αντίστασης εξόδου επιβάλει προσοχή όσο αφορά τη συνολική χωρητικότητα (καλώδια και είσοδο ενισχυτή) που θα οδηγήσει η EMU 0404. Σε γενικές γραμμές, χωρητικότητα πάνω από τα 5 nF (και σε συνεκτίμηση με την ωμική αντίσταση εισόδου), θα έχει επίδραση στο ακουστό φάσμα. Ίσως εδώ να έχουν βάση τα παράπονα μερικών για τον ηχητικό χαρακτήρα της κάρτας.

Μετρήσεις

I) Σήμα προς θόρυβο (S/N στο 1 KHz σε db RMS και Average)
Η πρώτη σειρά μετρήσεων αφορά το λόγο S/N, με σήμα 1KHz (εκτίμηση με RMS και Average μέτρηση). Χρησιμοποιήθηκαν φορτία 100 Kohm και 600 ohm με διάφορες συνθήκες φιλτραρίσματος. Προέκυψαν τα ακόλουθα:
α) σε φορτίο 100 Kohm με Vmax 4,135V (0db)
Τιμή RMS
- 67,7 db χωρίς φίλτρο (εύρος περιοχής 300 KHz)
- 86,2 db με φίλτρο 80 KHz (low pass Butterworth)
- 91,0 db με φίλτρο 30 KHz (low pass Butterworth)
- 92,2 db με όλα τα φίλτρα (30 KHz low pass και 400 Hz high pass Butterworth)

Τιμή Average
- 68,0 db χωρίς φίλτρο (εύρος περιοχής 300 KHz)
- 90,5 db με φίλτρο 80 KHz (low pass Butterworth)
- 94,5 db με φίλτρο 30 KHz (low pass Butterworth)
- 98,0 db με όλα τα φίλτρα (30 KHz low pass και 400 Hz high pass Butterworth)

β) σε φορτίο 600 ohm Vmax 1,4431V (0db)
Τιμή RMS
- 64,8 db χωρίς φίλτρο (εύρος περιοχής 300 KHz)
- 85,6 db με φίλτρο 80 KHz (low pass Butterworth)
- 90,9 db με φίλτρο 30 KHz (low pass Butterworth)
- 92,0 db με όλα τα φίλτρα (30 KHz low pass και 400 Hz high pass Butterworth)

Τιμή Average
- 66,2 db χωρίς φίλτρο (εύρος περιοχής 300 KHz)
- 89,9 db με φίλτρο 80 KHz (low pass Butterworth)
- 94,6 db με φίλτρο 30 KHz (low pass Butterworth)
- 98,4 db με όλα τα φίλτρα (30 KHz low pass και 400 Hz high pass Butterworth)

ΙΙ) Ακρίβεια συχνότητας.

Το λάθος της γεννήτριας από τα 10 Hz και μέχρι τα 95 KHz είναι αμελητέο. Η μέγιστη διακύμανση ήταν ± 0,004% ενώ στο μεγαλύτερο τμήμα του φάσματος των συχνοτήτων η ακρίβεια κυμάνθηκε στο 0,001%. Για τις τυπικές εφαρμογές νομίζω πως το αποτέλεσμα είναι παραπάνω από ικανοποιητικό. Οι μετρήσεις επαναλήφθηκαν τρεις φορές (για μεγαλύτερη ακρίβεια), ενώ η ορθότητα επιβεβαιώθηκε από δυο συχνόμετρα ,μετά από τουλάχιστον 1 ώρα λειτουργίας (σταθεροποίηση του φούρνου του ταλαντωτή). Στις χαμηλές συχνότητες χρησιμοποιήθηκε η μέθοδος μέτρησης της περιόδου, με χρονικό παράθυρο 10sec και εν συνεχεία έγινε μετατροπή σε μονάδες συχνότητας.

attachment.php


Συνεχίζεται..........
 

Attachments

  • ΓŽΒ΅ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± setup 01.jpg
    ΓŽΒ΅ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± setup 01.jpg
    108.8 KB · Views: 289
  • ΓŽΒ΅ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± setup 02.jpg
    ΓŽΒ΅ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± setup 02.jpg
    87.2 KB · Views: 289
  • ΓŽΒ΅ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± setup 03.jpg
    ΓŽΒ΅ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± setup 03.jpg
    88.1 KB · Views: 288
  • ΓŽΒ΅ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± setup 04.jpg
    ΓŽΒ΅ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± setup 04.jpg
    81.9 KB · Views: 287
  • ΓŽΒ΅ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± setup 05.jpg
    ΓŽΒ΅ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± setup 05.jpg
    130.7 KB · Views: 293
  • ΓŽΒ΅ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± 01.jpg
    ΓŽΒ΅ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± 01.jpg
    57.1 KB · Views: 351

dinos

Moderator
Staff member
17 June 2006
811
Πάτρα
Απάντηση: EMU 0404 για μετρήσεις

ΙΙΙ) Απόκριση συχνότητας.
Μετρήθηκε μέχρι και το ανώτερο όριο των 96 KHz που είναι η συχνότητα δειγματοληψίας της κάρτας. Μετρήσεις σε μεγαλύτερες συχνότητες από τα 96 KHz και σε εύρος έως τα 300KHz έδιναν μόνο θόρυβο, εφ´ όσον είχαν ενεργοποιηθεί τα φίλτρα εξόδου του DAC ήδη από τα 90kHz. Η εκτίμηση της κάρτας έγινε μόνο σε φορτίο 600 ohm, που είναι και το δυσμενέστερο κάτω από φυσιολογικές συνθήκες χρήσης (ο σκοπός δεν ήταν να ωραιοποιήσω τα πράγματα). Άλλωστε οι έξοδοι line της EMU 0404, είναι balanced και απευθύνονται στον ημιεπαγγελματικό χώρο όπου τα 600 ohm είναι καθεστώς.

Οι μετρήσεις έγιναν με δύο στάθμες εξόδου.

α) Η πρώτη στάθμη εξόδου ήταν στο 1V RMS με αναφορά 0 dbV στο 1KHz. Η μέθοδος αυτή είναι το πρότυπο για μετρήσεις απόκρισης συχνότητας και δίνει τη δυνατότητα άμεσης σύγκρισης με παλιότερες κάρτες αλλά και με άλλες κάρτες που ίσως δοκιμάσουμε στο μέλλον (με βασική προϋπόθεση πως θα δίνουν στην έξοδο 1V RMS στα 600ohm). Το μειονέκτημα της μέτρησης εστιάζεται στη δυσκολία ρύθμισης της εξόδου με το σχετικά ασαφές ποτενσιόμετρο της 0404 (πραγματικό μαρτύριο μέχρι να δει κάποιος τιμή ....1,0001V στο πολύμετρο). Όσο αφορά την απόκριση βλέπουμε πως το ανώτερο όριο των -3db είναι στα 94.350 Hz ενώ το κάτω όριο είναι πρακτικά το DC (μάλλον δεν μεσολαβεί πυκνωτής τη έξοδο).

attachment.php


Είναι γενικά εντυπωσιακή η καμπύλη με μεταβολή μόλις -0,15 db σε εύρος από 10 – 65.000 HZ και με μόλις 0,05db από τα 50-50.000KHz.

attachment.php


β) Η δεύτερη μέτρηση έγινε με τοποθέτηση του volume στο μέγιστο, όπου και επετεύχθη η μέγιστη τάση της κάρτας (1,4431V RMS ή + 3,18db σε σύγκριση με το 1V RMS, πάντα σε 600ohm φορτίο). Η μέτρηση αυτή έγινε έχοντας κατά νου, την ευκολία του εκάστοτε χρήστη της EMU 0404, εφ´ όσο το μόνο που χρειάζεται είναι να τοποθετεί το volume της εξόδου στο μέγιστο, γνωρίζοντας πως η τάση εξόδου θα είναι στα 1,44V (στα 600ohm) χωρίς να χρειάζεται πολύμετρο. Η μέθοδος αυτή είναι επίσης χρήσιμη για λόγους σύγκρισης και cross calibration, με άλλες κάρτες EMU 0404 (π.χ μελών του club), ώστε να μετράμε όλοι το ίδιο. Όσο αφορά την απόκριση συχνότητας δεν αλλάζει κάτι συγκριτικά με τη προηγούμενα αποτελέσματα (με τη στάθμη στο 1V RMS). Οι μετρήσεις είναι πρακτικά ταυτόσημες και εξαιρετικές.

attachment.php


attachment.php


IV) Παραμόρφωση και θόρυβος σε συνάρτηση με τη συχνότητα
Η παραμόρφωση μετρήθηκε επίσης σε δυο στάθμες, (όπως άλλωστε και στην απόκριση συχνότητας) δηλαδή στο 1V RMS (0dbV)

attachment.php


attachment.php


καθώς επίσης και στο 1,4413V RMS (+ 3,18db)

attachment.php


attachment.php


Το εύρος του φάσματος μέτρησης επελέγη (με φίλτρο στον αναλυτή) μέχρι τα 80KHz για τους ακόλουθους λόγους:
α) αποτελεί μια γενικευμένη τακτική από έτη (παλιότερα το όριο ήταν τα 30 KHz αλλά στις μέρες μας το αυξημένο εύρος συχνότητας των νέων μέσων υψηλής ανάλυσης επιβάλει τη χρήση των 80KHz σαν ένα νέο ανώτερο όριο).
β) ο θόρυβος είναι ικανοποιητικά χαμηλός έως τα 80 KHz ώστε να μπορούμε να μετρήσουμε αρμονικές σχετικά αξιόπιστα.
γ) οι υψηλές συχνότητες ελέγχονται ως προς τη παραμόρφωση όχι όσο αφορά τις υψηλότερες αρμονικές αλλά όσο αφορά τα προϊόντα αλλίασης. Π.χ η συχνότητα των 70 KHz έχει ήδη αρχίσει να μειώνεται στα πλαίσια μείωσης της απόκρισης συχνότητας της κάρτας αλλά και λόγω του φίλτρου, όμως μια ισχυρή δεύτερη αρμονική θα μπορούσε να δημιουργήσει είδωλο αλλίασης στα 52 KHz. Έγινε μέτρηση και στο πλήρες φάσμα του αναλυτή (300KHz) αλλά οι τιμές THD + Ν ήσαν μεγάλες (περίπου 0,5 – 0,7 %) λόγω αυξημένου θορύβου (μη ξεχνάμε μετράμε το σύνολο του θορύβου που περιέχει το φάσμα από 0 – 300 KHz.......οπότε πάλι καλά να λέμε).
Οι μετρήσεις των παραμορφώσεων ήσαν γενικά πολύ καλές και η χρήση της κάρτας σε ρόλο γεννήτριας θα αποτελούσε το όνειρο κάθε μηχανικού πριν από 15 χρόνια (λαμβάνοντας υπ’ όψη και τη τιμή της). Οι παραμορφώσεις είναι πολύ χαμηλές και εμφανίζουν μια κορύφωση μετά τα 93KHz διότι η μείωση του σήματος είναι πολύ έντονη (φίλτρο εξόδου κάρτας) και κατά συνέπεια το ποσοστό του θορύβου αυξημένο. Ουσιαστικά μετράμε ποσοστιαία συμμετοχή θορύβου (μη ξεχνάμε η μέτρηση είναι THD +N). Η γενική εικόνα πως σε εύρος 10 – 80.000 Hz η THD + N κυμαίνεται στο όριο των 0,003 έως 0,007 %. Ελαφρά ομαλότερες είναι οι μεταβολές στο 1,4413V RMS (+ 3,18db), πράγμα αναμενόμενο (καλύτερος λόγος σήματος προς το θόρυβο) ενώ το αναλογικό τμήμα δεν φαίνεται να υποφέρει, με αύξηση της παραμόρφωσης.

V) Παραμόρφωση ενδοδιαμόρφωσης
Μετρήθηκε και με τους δύο διεθνείς τρόπους (SMPTE και το ευρωπαϊκό DIN)
Το δυναμικό εύρος κρατήθηκε στο 1:4 (12db) ενώ οι συνολικές στάθμες προσαρμόσθηκαν ελαφρά προς τα κάτω (ώστε το άθροισμα του πλάτους των δυο συχνοτήτων να μη ξεπεράσει τη τιμή των 0db στη ψηφιακή γεννήτρια του Spectrum Lab). Οι τιμές ήσαν εξαιρετικές και ακόμα καλύτερες με φορτίο 600ohm

IMD κατά SMPTE
(σήμα 60Hz -2db και 7KHz -14db)
IMD 0,0039% στα 100 Kohm και 0,0035% στα 600 ohm

IMD κατά DIN
(σήμα 250Hz -2db και 8KHz -14db
IMD 0,0041% στα 100 Kohm και 0,0037% στα 600 ohm

συνεχίζεται....
 

Attachments

  • ΓŽΒ΅ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± 03.jpg
    ΓŽΒ΅ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± 03.jpg
    36.2 KB · Views: 347
  • ΓŽΒ΅ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± 04.jpg
    ΓŽΒ΅ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± 04.jpg
    37.1 KB · Views: 344
  • ΓŽΒ΅ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± 05.jpg
    ΓŽΒ΅ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± 05.jpg
    59.8 KB · Views: 343
  • ΓŽΒ΅ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± 06.jpg
    ΓŽΒ΅ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± 06.jpg
    68.7 KB · Views: 344
  • ΓŽΒ΅ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± 07.jpg
    ΓŽΒ΅ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± 07.jpg
    59.8 KB · Views: 344
  • ΓŽΒ΅ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± 08.jpg
    ΓŽΒ΅ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± 08.jpg
    58.2 KB · Views: 344
  • ΓŽΒ΅ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± 09.jpg
    ΓŽΒ΅ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± 09.jpg
    56.5 KB · Views: 340
  • ΓŽΒ΅ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± 10.jpg
    ΓŽΒ΅ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± 10.jpg
    58.8 KB · Views: 340

Salas

AVClub Addicted Member
4 December 2006
1,973
Απάντηση: EMU 0404 για μετρήσεις

Πολύ ωραία ανάλυση. Ευχαριστούμε. Έχω ένα απλό ερώτημα. Άν βάλεις στα HP να μετρήσεις π.χ. ένα προενισχυτή line στο 1V RMS με το volume pot του σε θέση μοναδιαίου κέρδους, για THD-SNR-IMD, όταν τον βάλεις στο βρόγχο της 404, κατα πόσο θα αποκλείνουν οι μετρήσεις μέσω αυτής + software gen & FFT, απο αυτές μέσω του lab grade HP hardware;

Υ.Γ.
Άν της βάλεις την έξοδο στον παλμογράφο θα δείς μπόλικο θόρυβο νομίζω, άσχετα άν τον επεξεργάζεται το software FFT. Δηλαδή σαν standalone hardware γεννήτρια δεν λέει απο θόρυβο.
 

dinos

Moderator
Staff member
17 June 2006
811
Πάτρα
Απάντηση: EMU 0404 για μετρήσεις

VI) Παραμόρφωση σε συνάρτηση με τη στάθμη εξόδου
Η συμπεριφορά είναι πολύ καλή αν αναλογιστεί κανείς πως συσκευές όπως CD player, HD player, κ.α δίνουν πολύ χειρότερες μετρήσεις μετά τα -70db. Ο κύριος λόγος της επιδείνωσης των μετρήσεων αποδίδεται στη μείωση της γραμμικότητας του DAC όσο μειώνεται η στάθμη (λιγότερα bit) καθώς επίσης στο θορύβου που είναι πιο κοντά στο σήμα και δίνει χειρότερες τιμές THD + N. Μερικές φορές χρησιμοποιούμε την απεικόνιση στο πεδίο του χρόνου, με ένα ημίτονο σε χαμηλή στάθμη (< - 60 db) ώστε να έχουμε ένα μέτρο της ανίχνευσης του σήματος. Επίσης συχνά χρησιμοποιείται dither ώστε το πράγμα να είναι έτι περαιτέρω εμφανίσιμο. Εδώ δεν χρησιμοποιήθηκε οποιαδήποτε τεχνική προς διευκόλυνση των μετρήσεων.

attachment.php


attachment.php
 

Attachments

  • ΓŽΒ΅ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± 02.jpg
    ΓŽΒ΅ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± 02.jpg
    51.8 KB · Views: 303
  • ΓŽΒ΅ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± 02a.jpg
    ΓŽΒ΅ΓŽΒΉΓŽΒΊΓΕ’ΓŽΒ½ΓŽΒ± 02a.jpg
    46 KB · Views: 302
28 June 2006
2,941
Απάντηση: EMU 0404 για μετρήσεις

Μάλλον απογοητευτικό το dac όσον αφορά σε low level linearity. Τα "θαύματα" που βλέπουμε στα datasheets να είναι άραγε λόγω προστιθέμενου dither?

Υπάρχει η δυνατότητα να μετρηθεί πόσο βελτιώνεται με αυτό?

Και πάλι πολλά ευχαριστώ για την πληροφόρηση και το χρόνο που διέθεσες.

Καλή χρονιά
Κωνσταντίνος
 

dinos

Moderator
Staff member
17 June 2006
811
Πάτρα
Απάντηση: EMU 0404 για μετρήσεις

Πολύ ωραία ανάλυση. Ευχαριστούμε. Έχω ένα απλό ερώτημα. Άν βάλεις στα HP να μετρήσεις π.χ. ένα προενισχυτή line στο 1V RMS με το volume pot του σε θέση μοναδιαίου κέρδους, για THD-SNR-IMD, όταν τον βάλεις στο βρόγχο της 404, κατα πόσο θα αποκλείνουν οι μετρήσεις μέσω αυτής + software gen & FFT, απο αυτές μέσω του lab grade HP hardware;

Υ.Γ.
Άν της βάλεις την έξοδο στον παλμογράφο θα δείς μπόλικο θόρυβο νομίζω, άσχετα άν τον επεξεργάζεται το software FFT. Δηλαδή σαν standalone hardware γεννήτρια δεν λέει απο θόρυβο.

Αγαπητέ salas πρώτα απ’ όλα:
Χρόνια Πολλά και ευτυχισμένο το νέο έτος.
Η μέτρηση μιας τυπικής Hi - Fi συσκευής είναι κάτι που πιστεύω πως θα γίνει σύντομα. Η εκτίμηση μου είναι πως τα αποτελέσματα μεταξύ της EMU 0404 και του εξειδικευμένου εξοπλισμού που χρησιμοποίησα, δεν θα έχουν αξιόλογη διαφορά, τουλάχιστον μετρώντας τυπικές συσκευές του εμπορίου (πάντα στο αναλογικό πεδίο). Για αρχή μέτρησα ένα παλαιό εργαστηριακό προενισχυτή για δυο λόγους. Ο πρώτος είναι η κατασκευή του με λυχνίες και ο δεύτερος η ύπαρξη επιλογής φίλτρων, ώστε να είναι γνωστή εκ των προτέρων η συμπεριφορά του στην απόκριση συχνότητας. Το αποτέλεσμα είναι ταυτόσημο, όσο αφορά την απόκριση συχνότητας, τόσο με τα μηχανήματα της Tek όσο και με την EMU 0404 (πάντα με τη χρήση του Spectrum Lab διότι με το ARTA δεν έχω εξοικειωθεί). Επίσης η μέτρηση της παραμόρφωσης ήταν πολύ κοντά (0,238 με την Tek και 0,28 με την EMU, η μικρή διαφορά αποδίδεται στην ύπαρξη φίλτρου δικτύου στις μετρήσεις του Tek).

attachment.php


attachment.php


attachment.php


Όσο αφορά το προβληματισμό με το θόρυβο υπενθυμίζω πως οι μετρήσεις μου έδωσαν τιμές κοντά στα – 90 db για εύρος ζώνης 10Hz – 80KHz. Επίσης το σύνολο της THD + N ήταν καλύτερο από – 83 db, επομένως κάθε επιφύλαξη περί θορύβου δεν έχει βάση. Όλες οι κυματομορφές ήσαν απόλυτα καθαρές (θα τις χαρακτήριζα υποδειγματικές) τουλάχιστον όσο αφορά τα ημίτονα.

attachment.php


attachment.php


attachment.php


Όμως εδώ να επισημάνω πως ο παλμογράφος δεν είναι το κατάλληλο όργανο για την διερεύνηση χαμηλών ποσών θορύβου. Το κατώτερο όριο ανίχνευσης θορύβου είναι περίπου στα – 40 db στους αναλογικούς παλμογράφους (με πλήρη απεικόνιση του πλάτους της κυματομορφής, σε μεγάλη οθόνη και με λεπτή δέσμη) ενώ στους ψηφιακούς το όριο αυτό μπορεί να επεκταθεί στα – 48 db (σαν μέτρηση με zoom στη κυματομορφή και όχι σαν απεικόνιση του πλήρους πλάτους της κυματομορφής, όπου πάλι περιορίζεται στα – 40 db).
Πάντα με υγεία.
 

Attachments

  • THD det up.jpg
    THD det up.jpg
    74.5 KB · Views: 288
  • THD 0.238.jpg
    THD 0.238.jpg
    82.6 KB · Views: 289
  • THD.jpg
    THD.jpg
    68.2 KB · Views: 286
  • 85KHz sine.jpg
    85KHz sine.jpg
    90.4 KB · Views: 288
  • 60KHz sine.jpg
    60KHz sine.jpg
    88.9 KB · Views: 90
  • 30KHz sine.jpg
    30KHz sine.jpg
    85 KB · Views: 286
  • 10KHz sine.jpg
    10KHz sine.jpg
    90.7 KB · Views: 91
  • 1KHz sine.jpg
    1KHz sine.jpg
    85.4 KB · Views: 287

Salas

AVClub Addicted Member
4 December 2006
1,973
Απάντηση: EMU 0404 για μετρήσεις

Μπορούμε να βασιζόμαστε άρα. Καλή χρονιά.
 

dinos

Moderator
Staff member
17 June 2006
811
Πάτρα
Απάντηση: EMU 0404 για μετρήσεις

Και πάλι χρόνια πολλά και καλά με ακόμα καλύτερες μετρήσεις

Μάλλον απογοητευτικό το dac όσον αφορά σε low level linearity. Τα "θαύματα" που βλέπουμε στα datasheets να είναι άραγε λόγω προστιθέμενου dither?

Να διευκρινίσω πως στην καμπύλη απεικονίζεται η μέτρηση της THD + N σε συνάρτηση με τη στάθμη και όχι η απόλυτη γραμμικότητα (στάθμη εισόδου δηλαδή ψηφιακή λέξη, σε συνάρτηση με τη στάθμη εξόδου). Σε μετρήσεις γραμμικότητας οι κατασκευαστές δημοσιεύουν συχνά άριστα αποτελέσματα, διότι στα data sheets μετρούν την στάθμη, ενώ στην έξοδο μεσολαβεί ένα band pass ή low pass φίλτρο (συνήθως μετρούν στο 1KHz) απορρίπτοντας κάθε ίχνος θορύβου και αρμονικών. Τότε συνήθως όλα είναι τέλεια με εξαίρεση τα λιγότερο σημαντικά ψηφία. Εκεί λίγο dither ίσως βελτιώνει περαιτέρω τα πράγματα. Η γραμμικότητα της EMU 0404 είναι πολύ καλή τουλάχιστον μέχρι τα -75 db. Σε χαμηλότερες στάθμες ο θόρυβος κάλυπτε το σήμα και ο αναλυτής δεν κλείδωνε χωρίς τη χρήση band pass φίλτρου. Θεώρησα πως δεν έπρεπε να πάω σε επιλεκτικές μετρήσεις, έτσι σταμάτησα σε αυτό το σημείο.

attachment.php


Στη περίπτωσή της EMU 0404, χρησιμοποιείται το DAC AΚ4396 και ο κατασκευαστής (ΑΚΜ) δε δίνει μετρήσεις γραμμικότητας. Αντίθετα δημοσιεύει τιμές THD + N που δεν διαφέρουν ουσιαστικά από αυτά που μέτρησα.

attachment.php


Δείτε πως το AΚ4396, σε διαμόρφωση 192/24 και με σήμα - 60db δίνει τυπική παραμόρφωση - 51db (ή αλλιώς 0,28 % σε εύρος 80KHz), εγώ μέτρησα - 51,057db σε ίδιο εύρος (οι τιμές προκύπτουν σκανδαλωδώς ίδιες και η πλάκα είναι πως δεν είχα ασχοληθεί καθόλου με το data sheet της AKM, μάλιστα δεν το είχα καν κατεβάσει). Επίσης βλέπουμε πως μια μείωση του εύρους μέτρησης στα 40KHz, βελτιώνει την τιμή THD + N κατά 3db (- 54db), πράγμα που μας επιβεβαιώνει πως η αιτία είναι ο ηλεκτρονικός θόρυβος και όχι η αμιγής παραμόρφωση. Κατά συνέπεια η κάρτα 0404 σαν σύνολο μετράει ελαφρά καλύτερα, ιδιαίτερα αν αναλογιστούμε πως μεσολαβεί τουλάχιστον ο τελεστικός των φίλτρων και της απομόνωσης (buffer). Στη περίπτωση των μετρήσεων στης EMU 0404 δεν έγινε καμία προσπάθεια καλλωπισμού και ίσως η παρουσίαση να είναι αρκετά αυστηρή. Όμως μας φέρνει σε επαφή με το βασικό πρόβλημα που αφορά την απόδοση των ψηφιακών μηχανών στις χαμηλές στάθμες όπου κυριαρχεί ο θόρυβος (white noise με βάση την ενεργειακή κατανομή).

Προς επίρρωση των ανωτέρω, έκανα σύγκριση με την καλύτερη καμπύλη που μπορεί να υπάρξει (την αντέγραψα από το manual του απόλυτου μετρητικού συστήματος των ημερών μας, ονόματα δεν λέμε, .....αλλά τι κάνει νιάου - νιάου). Εκεί ο κατασκευαστής του μετρητικού, προς τιμή του δεν κρύβει πράγματα. Για λόγους ομοιότητας επεξεργάστηκα τα αποτελέσματα γραμμικότητας της EMU θέτοντας τις τιμές της THD + N σε λογαριθμική κλίμακα, ενώ έγινε και αναστροφή του άξονα της στάθμης ώστε η σύγκριση να είναι εύκολη.

Εικόνα τιμών EMU

attachment.php



Εικόνα τιμών μετρητικού αναφοράς

attachment.php


Υπάρχει η δυνατότητα να μετρηθεί πόσο βελτιώνεται με αυτό?

Εδώ να τονίσω πως οι μετρήσεις της EMU φαίνονται κατώτερες συγκριτικά με το μετρητικό αναφοράς, αλλά αδικούνται σε επίπεδο θορύβου διότι η μέγιστη στάθμη του μετρητικού ήταν 13,33V RMS (με βάση όσα αναφέρει ο κατασκευαστής), ενώ στη ταπεινή μας EMU 0404 η στάθμη ήταν 1,443 V RMS, δηλαδή 19 db πιο κάτω. Κατά συνέπεια στο όριο των -72db, το μετρητικό αναφοράς δίνει έξοδο 10mV, ενώ η EMU δίνει λιγότερο από ... 400μV. Αυτά ακριβώς τα 19db είναι και η διαφορά μεταξύ των δυο μηχανημάτων (EMU και μετρητικού αναφοράς) με περίπου 13db να οφείλονται στη THD και τα υπόλοιπα στο θόρυβο. Όχι και άσχημα και σε κάθε περίπτωση υπεραρκετά για μετρήσεις. Νομίζω πως είναι λίγες οι περιπτώσεις που θα απαιτηθεί σήμα εξόδου από τη EMU με στάθμη 400 – 1000 μV. Αν υπάρξει ανάγκη για τόσο χαμηλή στάθμη, ο καλύτερος τρόπος είναι η χρήση ικανής εξόδου από την κάρτα (π.χ 0,5 V) και στη συνέχεια να ακολουθήσει ένας διαιρέτης τάσης υλοποιημένος με αντιστάσεις χαμηλών τιμών (π.χ έως 1 Κohm).

Θα ολοκληρώσω τη παρουσίαση με ένα μικρό συμπέρασμα και με μερικές οδηγίες. Απ εκεί και πέρα νομίζω πως όσους από εμάς ενδιαφέρει το θέμα, θα ανταλλάσσουμε απόψεις και εμπειρίες από τη χρήση της αρκετά ενδιαφέρουσας κάρτας τουλάχιστον στο πεδίο των μετρήσεων.

Και πάλι καλή χρονιά σε όλους.
 

Attachments

  • DAC linearity.jpg
    DAC linearity.jpg
    66.1 KB · Views: 276
  • Image4.jpg
    Image4.jpg
    88.2 KB · Views: 274
  • THD vs Level EMU.jpg
    THD vs Level EMU.jpg
    76 KB · Views: 275
  • THD vs Level ref.jpg
    THD vs Level ref.jpg
    65.6 KB · Views: 273