Φωτογραφική στα 300

Ηλίας Σ.

AVClub Enthusiast
13 October 2006
1,251
Σεραφείμ, δεν ξέρω αν βοηθάω. Θα ήταν εύκολο να σου πω "πάρε FZ-7, την έχω και είναι τέλεια" κλπ. αλλά δυστυχώς τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα και υποκειμενικά... Κυρίως εξαρτάται απ' το τι θές εσύ να κάνεις με την μηχανή. Οι τρείς μηχανές που κοιτάς είναι πολύ καλές στην κατηγορία τους, αλλά αρκετά διαφορετικές μεταξύ τους. Κάθε μια τους, δίνει βάρος αλλού. Δες τι θέλεις ΕΣΥ περισσότερο απ' τα διαφορετικά χαρακτηριστικά τους! Πολύ χοντρικά η kodak υπερτερεί σε ευρυγώνιο, η Canon σε φορητότητα, η Lumix σε τηλεφακό. Αν αυτά δεν σε βοηθάνε, δες τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά τους, γνώμες χρηστών, reviews και φωτογραφίες τους σε διάφορα web sites κλπ.
 

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,948
Θεσσαλονίκη
Το εύρος του εστιακού μήκους και η ποιότητα των οπτικών, είναι όντως ένα σοβαρό κριτήριο επιλογής. Εάν εξετάσουμε λίγο τις φωτογραφίες που τραβούμε, θα δούμε τι εστιακά μήκη χρησιμοποιούμε περισσότερο, εάν και πού θα θέλαμε κάτι περισσότερο και ποιο τμήμα του διαθέσιμου εστιακού εύρους δεν το πολυχρησιμοποιούμε. Με τον φακό της Kodak έχει κανείς υπερευρυγώνια (24mm), απλώς ευρυγώνια (28mm) και "ημι"ευρυγώνια (35mm) πλάνα, νορμάλ (50mm), πορτραίτο (80-120) και κοντό τηλεφακό (140mm). Τα μήκη αυτά καλύπτουν το 99% των "καθημερινών" -και όχι μόνο- χρήσεων. Ωραίος ο τηλεφακός των 400mm (που πάλι μιλάμε για απλή αντιστοιχία εύρους κάλυψης) αλλά εάν δεν είμαστε φυσιοδίφες ή παπαράτσι, πόσο συχνά θα τον χρησιμοποιούμε; Φυσικά και είναι ωραίο να υπάρχει ως δυνατότητα, σε κανένα στάδιο πχ όλοι θα το ήθελαν. Δυστυχώς όμως τουλάχιστον ένα 15-20% των πλάνων μας είναι ή θα θέλαμε να είναι κάτω από τα 35-36mm που δίνουν οι περισσότερες κόμπακτ.

Φυσικά υπάρχει και το θέμα της φορητότητας. Εάν θέλω μία μηχανή για να την έχω πάντα στην τσέπη μου, δεν υπάρχει νόημα να συζητούμε.
 
Όντως. Αν δε πηγαίνεις συχνά σε σαφάρι καλό είναι να προτιμήσεις κάτι σε ευρυγώνιο.
Αν μπορείς να βρεις την 7070 χτύπα την αλύπητα.
Είναι μια κατηγορία μόνη της.
Η ποιότητα κατασκευής της δεν έχει σχέση με τις σημερινές compact-παιχνίδια.
Φυσικά και δεν έχει σχέση ούτε και με την 350D μου.
Χωρίς τηλεφακό θα μπορούσα να ζήσω, χωρίς ευρυγώνιο αποκλείεται.
 

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,948
Θεσσαλονίκη
χωρίς ευρυγώνιο και τα Magnepan εννοείς.

:ears:


Στην εποχή των βιδωτών σταθερών φακών, εάν κρίνω από ό,τι βλέπω από τα σετ που πωλούνται στο ebay, τα "ολοκληρωμένα" πακέτα περιελάμβαναν 28άρη, 35άρη, 50άρη και 135άρη. Πιο κάτω και πιο πάνω οι ανάγκες γίνονται ειδικές. Βέβαια αυτό οφείλεται και στο ότι πριν 30 χρόνια οι φακοί κάτω από 28mm ήταν είδος εξωτικό.
 

Σεραφείμ

AVClub Addicted Member
18 June 2006
2,386
Γλυφάδα
Μετά από πολύ ψάξιμο βρήκα αυτά ακριβώς τα χαρακτηριστικά που ζητάω. Παρακαλώ υποκλιθείτε , η
Olympus SP-550 UZ

με τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

• 18x wide optical zoom (equivalent to 28-504mm on a 35mm camera) 1:2.8-4.5
• Dual Image Stabilization
• 7.1 Megapixels
• 6.4cm/2.5” LCD with 230,000 pixels
• High burst rate (up to 15fps*)
• Super Macro mode (from as close as 1cm)
• P/A/S/M exposure modes
• BrightCapture Technology for better low light photography – also available in movie mode
• 23 scene modes (including Portrait, Sports, Night Scene)
• 25 languages on board
• Internal memory plus xD-Picture Card slot
• Supplied with Olympus Master software and four AA batteries

Και όλα αυτά στην τιμή των 460 ευρώ!!!

Απο τις 5 Μαρτίου στις βιτρίνες της Αθήνας.

Αρκεί όλα αυτά τα να βοηθούν ώστε να βγαίνουν και φωτογραφίες ανάλογες με τις προσδοκίες που καλλιεργούν οι υπεύθυνοι...

Ποιά η γνώμη σας???

Με ένα search στο δίκτυο θα μπορέσετε να διαβάσετε και κριτικές, καθώς να δείτε και φωτογραφία της.
 

Ηλίας Σ.

AVClub Enthusiast
13 October 2006
1,251
Πολύ καλή η Olympus sp-550 uz πράγματι, με σημαντικότερa σημεία το εύρος του φακού και την ευαισθησία του ccd (ISO 50-5.000).

Είδα δείγματα φωτογραφιών της εδώ http://www.tvsmith.net.my/picturestory/olympus_sp550_test01.html
και μου άρεσαν.

Μόνο που τώρα πια δεν είσαι στην κατηγορία των 300 ευρώ, και ελπίζω να μην θές να αρχίσουμε συγκρίσεις πάλι απ' την αρχή...!
Αλλά ευτυχώς βλέπω ότι την ερωτεύτηκες ήδη!
 

Σεραφείμ

AVClub Addicted Member
18 June 2006
2,386
Γλυφάδα
Hλία το ξέρω οτι ξέφυγα στην τιμή, αλλά νομίζω πως με καλύπτει σε όλα όσα ζήταγα, οπότε...

Θα ήθελα να μου απαντήσεις σε ένα - δύο ερωτήματα που μου δημιουργήθηκαν βλέποντας τις φωτογραφίες του link που ανέβασες.

Κρίνοντας με την εμπειρία σου τις φωτο που είδες νομίζεις πως ο κόκος που έχουν σε iso 400, 500 είναι αρκετός? στα δικά μου μάτια είναι ορατότατος, αλλά ίσως άλλες μηχανές με αυτές τις συνθήκες να τράβαγαν χειρότερες φωτο.
 

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,948
Θεσσαλονίκη
κοιτάξτε, iso5000 από ένα ccd διαγωνίου μόλις ενός εκατοστού (1/2.5'') δηλαδή επιφάνειας περίπου 0,43 τ. εκ. στο οποίο έχουν στριμωχτεί και 7 εκ. πίξελς...
Για σύγκριση, η Canon 5D, με full frame cmos, δηλαδή σε με φωτοευαίσθητη επιφάνεια 20πλάσιου και βάλε εμβαδού, στην οποία έχει στριμωγμένα μόλις 12.7 εκ. πίξελς, δηλαδή σε διάταξη περίπου 12 ολόκληρες φορές πιο αραιή από τον παραπάνω αισθητήρα της Olympus, φτάνει σε ευαισθησία τα iso1600 (όπου παράγει άριστα αποτελέσματα) και έχει σαν "επιλογή" τα 3200.

Όπως είναι προφανέστατο και κάτι παραπάνω, τέτοια iso σε κόμπακτ μηχανή υπερβαίνουν τα όρια του "μαρκετινίστικου" κόλπου, είναι απλώς κοροϊδία. Όποιος τσιμπήσει. Εάν βγάζει ανεκτές φωτογραφίες σε iso400 τυχεροί θα είναι πάλι οι κάτοχοί της. Και πολύ λέω.
 

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,948
Θεσσαλονίκη
Α, τώρα είδα τα δείγματα. Όπως το περίμενα. iso 400 και ο κόκκος κάνει μπαμ ακόμη και σε σμίκρυνση 800x600. Δεν λέω ότι ο ανταγωνισμός είναι γενικώς καλύτερος (φυσικά υπάρχουν και μηχανές με καλύτερες επιδόσεις), αλλά είναι προφανές πως η μηχανή φτάνει τα iso400 με το (πολύ μάλιστα) ζόρι. Τέτοιες μηχανές μέχρι iso200 καλές είναι. Παραπάνω καλύτερα να αποφεύγονται.
 

Σεραφείμ

AVClub Addicted Member
18 June 2006
2,386
Γλυφάδα
send μην ξεχνάς πως είναι μια compact μηχανή κι έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Εννοείται πως οι τιμές iso που αναφέρει είναι εξωπραγματικές.

Εμένα αυτό που μου έκανε πιο πολύ εντύπωση είναι η τεράστια "διαδρομή" από ευρυγώνιο σε τηλεφακό (έστω κι αν το 18Χ μου φαίνεται εξίσου εξωπραγματικό, εμένα και 10Χ θα με κάλυπτε). Επίσης απαραίτητο θεωρώ το χαρακτηριστικό του ois, κάτι που υπόσχεται πως παρέχει (Dual Image Stabilization). Μου αρέσει ο μεγάλος φακός καθώς και η πολύ καλή lcd οθόνη. Καλή είναι και η δυνατότητα για makro φωτογράφηση.

Η γνώμη σας?
 
πίκρα το iso.

Από τότε που πήρα την 350 καλόμαθα και δε μπορώ με τις κόμπακτ γμτ...

Αλλά αν φωτογραφίζεις μόνο μέρα είναι σπέσιαλ.

Και αυτό το εξωφρενικό ζούμ θα σου χρησιμέψει....κυρίως στην παραλία το καλοκαίρι...ούτε στην παραλία θα χρειάζεται να είσαι...


χεχεχε
 

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,948
Θεσσαλονίκη
Νομίζω ότι μέχρι iso200 σχεδόν σε όλες τις κόμπακτ ο θόρυβος είναι υπαρκτός αλλά δεν ενοχλεί. Σε πολλές κόμπακτ ο θόρυβος φαίνεται και από iso100 στα σκιερά ή στους εσωτερικούς χώρους. Νομίζω σε iso400 ελάχιστες δίνουν έστω καλά αποτελέσματα. Μόνο fuji έχω δει, από κόμπακτ, να καταφέρνουν τα iso800. Εννοείται πως σαν επιλογή πλέον, τα iso800 τα βάζουν όλες σχεδόν οι εταιρίες, και η κουτσή Μαρία που λέει ο λόγος, αλλά είναι μόνο για μάρκετιγκ, "στα χαρτιά". Σαν να λες ότι ο t-amp βγάζει 15 βατ, καλή ώρα. Πού όμως δεν λες. Στα 4ωμ και με 10% παραμόρφωση. Ενώ κανονικά είναι ενισχυτής των 5.5 βατ, όπως τα εννοούμε ο κόσμος.
 

Ηλίας Σ.

AVClub Enthusiast
13 October 2006
1,251
Re: Απάντηση: Φωτογραφική στα 300

Hλία το ξέρω οτι ξέφυγα στην τιμή, αλλά νομίζω πως με καλύπτει σε όλα όσα ζήταγα, οπότε...

...οπότε, με το καλό να την χαρείς!

Θα ήθελα να μου απαντήσεις σε ένα - δύο ερωτήματα που μου δημιουργήθηκαν βλέποντας τις φωτογραφίες του link που ανέβασες.

Κρίνοντας με την εμπειρία σου τις φωτο που είδες νομίζεις πως ο κόκος που έχουν σε iso 400, 500 είναι αρκετός? στα δικά μου μάτια είναι ορατότατος, αλλά ίσως άλλες μηχανές με αυτές τις συνθήκες να τράβαγαν χειρότερες φωτο.

Όπως ήδη εξήγησε ο send, ο θόρυβος είναι ο αναμενόμενος σε αυτή την κατηγορία. Άλλες μηχανές προρυθμίζονται να αφαιρούν περισσότερο θόρυβο και λεπτομέρεια, άλλες λιγότερο. Αν δοκιμάσεις τις ενσωματωμένες ρυθμίσεις αποθορυβοποίησης των μηχανών, ή θές να αφαιρέσεις τον θόρυβο με πρόγραμμα επεξεργασίας εικόνας, θα δείς μόνος σου τους συμβιβασμούς που πρέπει αναγκαστικά να γίνουν.

Το ISO 5000, είναι ένα έξυπνο κόλπο αύξησης ευαισθησίας, το κάνει και η FZ-7 μου, και υποθέτω κι άλλα μοντέλα. Δουλεύει παίρνοντας με αλγόριθμο 2 , 4 ή και παραπάνω γειτονικά pixel του CCD και κρατώντας την μέση τιμή τους, οπότε 4 pixel βλέπουν με τετραπλή ευαισθησία απ' ότι 1! Η ευαισθησία αυξάνει αλλά φυσικά αυτόματα μειώνεται η ανάλυση. Αν χρησιμοποιεί 4 pixel τότε έχουμε το 1/4 της ανάλυσης! Χρήσιμο κόλπο, αλλά δεν το εξηγούν όσο θα έπρεπε και αν το εφαρμόσεις σε πλήρη ανάλυση η φωτογραφία μοιάζει υπερβολικά θολή. Στο 1/4 όπου είναι πια η πραγματική της ανάλυση, δίνει αρκετά αποδεκτή λύση που κάποιες φορές χρειάζεται.

Με παρόμοιο τρόπο μπορούν να αυξάνουν και το zoom. Η FZ-7 ενδεικτικά αν ρυθμιστεί σε χαμηλή ανάλυση 3 megapixel δίνει οπτικο zoom 16,5x χρησιμοποιώντας μονο το κεντρικο τμήμα του CCD. Δεν ξέρω όμως αν η 550 κάνει το ίδιο στα 18x, δεν το έψαξα. Αλλά μιας και το κάνει στα ISO θα το υποπτευόμουν και στο zoom. Ψάξ' το καλού κακού.

Θα περίμενα αναλυτικό test απ' το dpreview για να δώ κατά πόσο ο φακός ανταποκρίνεται σωστά και οι υπόλοιπες προδιαγραφές επιβεβαιώνονται.
Είναι πάντως γεγονός ότι σε αυτά τα χρήματα, σε αυτή την κατηγορία, δίνει πολλά πράγματα στον χομπίστα που θέλει να δοκιμάσει λίγο απ' όλα!
Αν χρειαστείς τα ίδια αλλά ποιοτικότερα (σε slr προφανώς) η τιμή πάει πολύ πάνω...
 

Σεραφείμ

AVClub Addicted Member
18 June 2006
2,386
Γλυφάδα
δεν μου τα λέτε καλά....

και είχα ενθουσιαστεί!

Αύριο θα πάω στη photovision μπας και υπάρχει να τη δω από κοντά.

Να εξηγήσω πάντως πως δεν είμαι κανένας super duper φωτογράφος ή foto freak που την ψάχνω τόσο πολύ. Άρα και δεν θα δουλέψω την μηχανή στα άκρα.
Να φανταστείτε πως μέχρι τώρα δουλεύω μια compact SONY T3, η οποία στους εξωτερικούς χώρους με αφήνει ευχαριστημένο.Στους εσωτερικούς χώρους ή με χαμηλό φωτισμό όμως είναι μαύρα χάλια...
Εαν μάθετε κάτι παραπάνω για την 550 ή εαν έχετε να μου προτείνετε κάποια άλλη με ευρυγώνιο και τα υπόλοιπα καλούδια είμαι όλος ...μάτια!
 

Ηλίας Σ.

AVClub Enthusiast
13 October 2006
1,251
Δεν κοιτάς απλά μήπως μπορεί να συνεργαστεί η Τ3 σου με πρόσθετο εξωτερικό φλάς να ξεμπλέξεις εύκολα?

Ξέρει κανείς αν κάποια slave flash συνχρονίζονται και δουλεύουν καλά με κάτι τέτοιο?
 

Σεραφείμ

AVClub Addicted Member
18 June 2006
2,386
Γλυφάδα
Καλούδια :
18x wide optical zoom (equivalent to 28-504mm on a 35mm camera) 1:2.8-4.5
• Dual Image Stabilization
7.1 Megapixels
• 6.4cm/2.5” LCD with 230,000 pixels
• High burst rate (up to 15fps*)
• Super Macro mode (from as close as 1cm)
• P/A/S/M exposure modes
• BrightCapture Technology for better low light photography – also available in movie mode
• 23 scene modes
Internal memory
 
Καλούδια :
18x wide optical zoom (equivalent to 28-504mm on a 35mm camera) 1:2.8-4.5
• Dual Image Stabilization
7.1 Megapixels
• 6.4cm/2.5” LCD with 230,000 pixels
• High burst rate (up to 15fps*)
• Super Macro mode (from as close as 1cm)
• P/A/S/M exposure modes
• BrightCapture Technology for better low light photography – also available in movie mode
• 23 scene modes
Internal memory

To σούπερ ζουμ είναι καλό όταν το χρειάζεσαι, αλλά θα σου χαλάει την ποιότητα στις υπόλοιπες νορμάλ λήψεις που είναι και οι περισσότερες.
Το DIS θα έλεγα μάλλον ότι είναι επιτακτική ανάγκη με τέτοιο ζουμ, οπότε μη το βάζεις στα +. Απενεργοποίησέ το σε φουλ tele και έλα πες μου μετά τι θα τραβήξεις! :flipout:
Και για την Internal memory με 8mpixels... ναι. Θα βγάζει περίπου μιάμιση φωτογραφία....

Ξανασκέψου πόσο χρειάζεσαι το tele.
 

send

AVClub Fanatic
19 June 2006
30,948
Θεσσαλονίκη
1ο καλούδι: ωραίο τέτοιο εστιακό εύρος, και ακόμη πιο χρήσιμο που αρχίζει από τα 28mm. Όμως σχεδιάσεις τέτοιου εύρους είναι προβληματικές ως προς τις παραμορφώσεις, τις χρωματικές εκτροπές, συχνά και ως προς την ανάλυση. Εάν σε ενδιαφέρει το εύρος με καλό ευρυγώνιο άκρο (δηλ τουλάχιστον 28mm) κάποιες fuji έχουν φακό 28-300, καλό όπως λέγεται.2. Έχει σταθεροποίηση στον αισθητήρα. Η μόνη σταθεροποίηση που διαθέτει. Το "dual" αναφέρεται στην αύξηση της ευαισθησίας (iso), άρα προφανώς δεν είναι κανενός είδους "σταθεροποίηση" αλλά ακόμη ένα εφεύρημα του τμήματος μάρκετιγκ της Olympus. Όπως αντίστοιχα "ψεματάκια" λένε και άλλοι κατασκευαστές φυσικά.

3. Ωραία η μεγάλη lcd. Όμως viewfinder δεν έχει? Δεν βλέπω να αναφέρεται τίποτα για ηλεκτρονικό viewfinder. Πώς θα καδράρεις? Από την lcd?

4. "up to" 15fps. Φοβερό! Δυστυχώς για φωτογραφίες 1 mp. Στην πλήρη ανάλυση η εταιρία "δίνει" 1.2 fps. Βάλε μία φωτογραφία ανά 2 δεύτερα για να είσαι μέσα.

5. Ωραία η εσωτερική μνήμη για κάποιες μηχανές που κρατάνε ένα μικρό fotoalbum με ό,τι έχεις τραβήξει. Τριτεύον όμως χαρακτηριστικό, ούτε καν δευτερεύον.


Όλα τα παραπάνω δεν τα λέω για να θάψω την Olympus. Κάθε άλλο. Από τα χέρια μου πέρασαν δύο κόμπακτ Olympus και ήμουν και πολύ ευχαριστημένος. Όμως τότε δεν είχαν βγει τα μαρκετινίστικα "up to" "dual" και πάει λέγοντας. Τα λέω διότι φτάνουμε να αντιμετωπίζουμε τη φωτογραφική ως γκάτζετ και τσιμπάμε από τέτοια φρου-φρου, ενώ στην πραγματικότητα είναι ένα εργαλείο για να βγάζουμε φωτογραφίες.