HD AUDIO DECODING (POWERDVD 8 ULTRA VS BITSTREAM)

dimitris__

AVClub Addicted Member
23 November 2007
2,013
Γλυκά Νερά Αττικής
Re: Απάντηση: Re: HD AUDIO DECODING (POWERDVD 8 ULTRA VS BITSTREAM)

Μα, απο την οπτικη του HTPC δεν παιρνα HD ηχος!
Χρειαζεσαι ειτε αναλογικες εξοδους ειτε HDMI!
Οποτε λογικο να ακουσες οτι ακουσες...

Ναι, το γνωρίζω αυτό, απλά βάζω κι αυτό το χαρτί στην τράπουλα, εφόσον ο ήχος γίνεται downsample στο αρχικό παράδειγμα, τα κανάλια αναμιγνύονται λάθος κλπ... Νομίζω ότι το LPCM της 4ΧΧΧ είναι συγκρίσιμο με τo παραδοσιακό DTS, όχι με το HD.
 
Last edited:

spcav

AVClub Fanatic
18 August 2006
16,600
Update

Χθες δοκίμασα τα εξής:

ΤΜΤ (latest version – έκανε live update)

Το θέμα των Surround – Surround Back δεν υφίσταται. Φαίνεται δλδ να κάνει σωστό mapping τα ηχεία (όπως και το bitstream).

Η ποιότητα όμως γενικά του ήχου μου φάνηκε στα επίπεδα του PDVD (μην πω και χειρότερη). Επειδή όμως το άκουσα πολύ στα πρόχειρα, καλό είναι να ακούσουν και άλλοι.

Σημείωση: Η εικόνα είχε πρόβλημα. Ήταν σαν μία κρασαρισμένη εικόνα με άπειρα artifacts. Είχε προφανώς κάποιο bug (TMT tm :p)

PDVD 7 (DTS Core)

Τα Surround έπαιζαν και την γνωστή πλέον φυσαρμόνικα (αυτό που σε MA 7.1 παίζει κανονικά μόνο από τα Surround Back).

Με την λογική ότι το 7 παίζει DTS Core, έχει δίκιο ο Δημήτρης και το Core περιλαμβάνει και την πληροφορία των Surround Back.

Συμπέρασμα

Με βάση τα παραπάνω και εγώ αρχίζω να οδηγούμαι στο συμπέρασμα ότι η Cyberlink μας δουλεύει χοντρά και μας σερβίρει πάλι ένα ωραιότητο Core expanded σε 7.1.

ΥΓ Μάλλον με βλέπω να ξαναζητάω refund από την Cyberlink :p

Καλό θα ήταν πάντως να κάνουμε και τις λοιπές δοκιμές που πρότεινε ο malakudi και ο Δημήτρης παραπάνω, έτσι για να καταλάβουμε λίγο καλύτερα το τι συμβαίνει (μάλλον δλδ που ακριβώς μας δουλεύουν :p).
 

Δεβελέκος Στράτος

AVClub Addicted Member
17 June 2006
1,621
Καλό θα ήταν παιδάκια να δοκιμάσουμε και mkv αρχεία με flac ήχο (υπάρχουν πολλά πια) που θεωρητικά δεν υπάρχει καμία απώλεια στον ήχο να δούμε διαφορές
 

spcav

AVClub Fanatic
18 August 2006
16,600
Μιας και στην ουσία δοκιμάσαμε μόνο DTS HD MA (εκκρεμεί και το TrueHD – αν και εκεί ευελπιστώ ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα μιας και στην ουσία, αν δεν κάνω λάθος, πρόκειται για τον ήδη γνωστό και ʽπαλιόʼ αλγόριθμο DVD Audio / MLP), αυτό που θα ακούσουμε από το FLAC, αν κατάλαβα καλά αυτά που είπε ο Δημήτρης παραπάνω, θα έχει προκύψει από Decoding του DTS HD MA με χρήση του Decoder του TMT (ίσως και του PDVD; ).

Οπότε λογικά και εφόσον το downsampling (ή ότι άλλο τελος πάντων ''χαλάει'' τον ήχο) γίνεται σε επίπεδο Decoder και όχι κάπου ʽʼαλλούʼʼ στα προγράμματα TMT / PDVD (κάτι το οποίο δεν γνωρίζω βέβαια αν ισχύει) μία από τα ίδια θα ακούμε (απλώς το decoding θα έχει γίνει σε προγενέστερο στάδιο - αλλά με τα ίδια μέσα).

Μία τέτοια σύγκριση δλδ απλώς θα ‛’απομονώσει’’ την ‛’δράση’’ του Decoder των προγραμμάτων αυτών (όχι βέβαια πως κάτι τέτοιο δεν είναι ενδιαφέρον / χρήσιμο).
 
22 June 2006
34,784
NEO HRAKLEIO
Συμφωνω κι εγω με τα παραπανω... η διαφορα ηταν αισθητη και μενει μονο να δουμε που ακριβως οφειλεται.
Μια λυση ειναι αυτη που προταθηκε παραπανω, να εξαγουμε δηλ. τα 7.1 καναλια σε raw format και να σθγκρινουμε το αποτελεσμα.
Μαλλον η cyberlink εχει κανει πατατα ομως και μενει να δουμε πως θα το ξεπερασουμε!
 

Jargon

AVClub Enthusiast
10 February 2008
867
ΑΘΗΝΑ
Πρόσφατα μου μπήκε το μικρόβιο και άρχισα να ψάχνω σαν τρελός το συγκεκριμένο θέμα αλλά γενικά και το θέμα LPCM vs Bitstream.

Στο HTPC έχω την X-Meridian με αναλογική 7.1 αλλά και οπτική ίνα και την ATI 4850 με HDMI. Ο Receiver μου είναι ο Onkyo 905.

Tα δοκίμασα όλα και θέλετε να σας πω που κατέληξα ως καλύτερη λύση? Να παίζω τα Blu Ray εκτός PC και όλες τις ματρόσκες με SPDIF passthrough στον Onkyo (δουλεύουν και τα DSP modes). Πολυ, πολύ, πολύ καλύτερα!

Το δε Blu-Ray στο PC βγάζουν ήχο χάλι αλλά διαβάζοντας και άλλους επιβεβαίωσα και μια άλλη υποψία. ΟΛΟΙ εκτός του lexicon (απο τεστ) οι "¨καταναλωτικοί" AV/Pre/Pros αποδίδουν ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ με τα HD Formats αν πέρνουν ήχο LPCM. Ακόμα και με players όπως Denon 3800.

Αλλά και ο Lexicon MC-12 έγραψε κάποιος που ασχολήθηκε πολλές μέρες, σε σχέση με Bitstreaming του Onkyo 866 pre ακουγόταν χειρότερα στα HD Formats - στα άλλα φυσικα...έσκιζε. Συμπέρασμα? Ο καλύτερος τρόπος και πιο σίγουρος προς το παρόν για HD Audio είναι το bitstreaming.

Και το λέω σε τέτοιο σημείο που να προτιμώ DTS Core αλλά με αποκωδικοποίηση από τον AV παρά DTS HD MA από οποιοδήποτε player είται αυτό είναι PC ή standalone.


Σαν Blu Ray player είχα το PS3 αλλά πήgα κι ένα Samsung 2500 γιατι άλλο χάλι και το PS3. Μέρα με τη νύχτα το Bitstreaming. Ήθελα να πάρω το Pioneer LX-91 αλλά με αυτή την κατάσταση και τα προβλήματα με το decoding πήρα κάτι normal και θα περιμένω να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Το PC αν και έχει τρομερές δυνατότητες να βγάλει την καλύτερη εικόνα και ήχο έχουμε δρόμο ακόμα.
 

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,854
Παλλήνη
Γιατι δεν παιζεις με τις αναλογικες της X-meridian? Οταν ειχαμε τις τεσταρει σε σχεση με HDMI-LPCM του Denon 3808 επαιζαν σαφως καλυτερα (προφανως λογω καλυτερου αναλογικου σταδιου της καρτας ηχου), και γενικα το αποτελεσμα ειναι πολυ ικανοποιητικο!
Επισης αυτο με το LPCM δεν το πολυκαταλαβαινω...Αφου δεν γινεται καποιο decoding πως ειναι δυνατον να παιζει χειροτερα απο την μια πηγη σε σχεση με μια αλλη? Να μου ελεγες για DTS MA το καταλαβαινω, αλλα για LPCM???
Τελος παντων, θα προσπαθησουμε να οργανωσουμε μια σοβαρη ακροαση ακολουθωντας με "θρησκευτικη ευλαβεια" την σχετικη μεθοδολογια, μπας και βγαλουμε κανενα σοβαρο συμπερασμα...
 

Jargon

AVClub Enthusiast
10 February 2008
867
ΑΘΗΝΑ
Το πρόβλημα είναι το σαφώς υποδεέστερο channel separation σε σχέση με το bitstreaming όχι η ποιότητα το κάθε ήχου. Το πως και από που έρχεται.
 

spcav

AVClub Fanatic
18 August 2006
16,600
Η ουσία είναι πάντως ότι αν νομίζουμε ότι ακούμε HD Audio μάλλον κοροϊδευόμαστε (που σαι ρε Argi….:p).

Με αυτά που άκουσα και συνειδητοποίησα τελευταία δε, δεν θα μου έκανε πλέον εντύπωση να ισχύει αυτό που λέει ο Jargon: Να έχουμε καλύτερο ήχο από Core με αποκωδικοποίηση στον ενισχυτή.

Τώρα το γιατί, να το ψάξουμε παραπάνω. Αλλά το θέμα είναι ότι, στην καλύτερη, θα βρούμε την αιτία και όχι την λύση του προβλήματος.
 

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,854
Παλλήνη
Η ουσια ειναι οτι το θεμα χρειαζεται περισσοτερες δοκιμες και λιγοτερα λογια...
Πx, θυμαμαι οτ ο Browser ειχε κανει ενα συγκριτικο τεστ με καλες πηγες σε καλο συστημα και το HTPC (με Xmeridian) ειχε βγει καλυτερο (αν μεταφερω ραδιο-αρβυλλα ας με διορθωσει..).
 

spcav

AVClub Fanatic
18 August 2006
16,600
Είπαμε να κάνουμε ότι δοκιμές είναι να κάνουμε.

Άλλο αυτό όμως και άλλο να εθελοτυφλούμε και να θεωρούμε ότι ένα καλό μέσο (Meridian) θα αναιρέσει τα προβλήματα της πηγής (Software Player).

Δεν θυμάμαι ο Χρήστος να είχε κάνει ανάλογη δοκιμή με την δική μας (bitstream vs htpc out). Αν κάνω λάθος ας με διορθώσει κάποιος.

Η δοκιμή που κάναμε (και η συνέχεια της που έκανα μόνος μου) ήταν αρκετά εμπεριστατωμένη (όπως άλλωστε προέκυψε και από τις απαντήσεις στους ʽενδοιασμούςʼ σου).

Μακάρι πάντως να αναιρεθούν όλα όσα διαφαίνονται (όχι μόνο από την δική μας δοκιμή αλλά και γενικά απʼ όσα προκύπτουν για κάποιον που κατέχει λίγο το ʽbackroundʼ του software από τα δεδομένα που κυκλοφορούν στο Internet) ως προφανή μέχρι τώρα (αλλά δεν το βλέπω και πολύ πιθανόν).
 

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,854
Παλλήνη
Συριε, with all due respect, αν ευρισκα την δοκιμη εμπεριστατωμενη, δεν θα ειχα ενδοιασμους..
Ασχετα με αυτο, πιστευω οτι οι επομενες δοκιμες πιθανοτατα θα δικαιωσουν (δυστυχως..) τα πειραματα σου..
 

spcav

AVClub Fanatic
18 August 2006
16,600
Καλό θα ήταν όταν λες ότι κάτι δεν είναι εμπεριστατωμένο να επιχειρηματολογείς (πόσο μάλλον δε όταν ήσουν μέρος της δοκιμής – δεν νομίζω δλδ να αμφισβητείς το τι άκουσες εσύ ο ίδιος).

Όταν σου έκανα την ίδια ερώτηση προ ημερών, έθεσες συγκεκριμένα θέματα τα οποία διευκρίνισα με κάθε λεπτομέρεια.

Ως μόνο ενδοιασμό από την πλευρά σου αντιλαμβάνομαι (και σέβομαι - αν θελω να το δω απολυτως ''τυπικα'') ότι δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τις ρυθμίσεις αφού δεν τις είδες (όχι όλες τουλάχιστον) με τα ίδια σου τα μάτια.
 

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,854
Παλλήνη
Βρε Συριε, επειδη ημουν παρων στην δοκιμη εχω τις οποιες ενστασεις μου διοτι την ολη προετοιμασια την ειχες κανει μονος σου και το "τεστ" κρατησε μισο τραγουδι. Δεν λεω οτι εκανες καποιο λαθος, απλα θεωρω πιθανο να σου ξεφυγε κατι (οπως αν θυμασαι μετα απο λιγο το powerdvd επαιζε δικαναλο εχοντας χασει τις ρυθμισεις του).
Δεν θελω να αμφισβητισω τα λεγομενα σου, απλα ειμαι της αποψης οτι σε τετοια τεστ χρειαζεται εξονυχιστικος ελεγχος ολων των παραμετρων αρκετες φορες και σιγουρα ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ξανα πριν ξεκινησει το οποιο τεστ..
 

spcav

AVClub Fanatic
18 August 2006
16,600
Είπα ήδη ότι καταλαβαίνω την ʽκαχυποψίαʼ σου.

Επειδή όμως, όπως είπα επίσης ήδη, όσα ακούσαμε όλοι μαζί τα άκουσα ακριβώς τα ίδια κάποιες δεκάδες φορές προ και μετά της δοκιμής και εν μέσω πολλών αλλαγών και δοκιμών (και όχι μόνο για μισό τραγούδι – αν και βέβαια και στο μισό η διαφορά ήταν τεράστια), είμαι 99,99% σίγουρος ότι δεν μου είχε ξεφύγει κάτι.

Το θέμα με το δικάναλο άλλωστε που λες αποδεικνύει στην ουσία τα παραπάνω γιατί το πήραμε αμέσως χαμπάρι σε ταινία (πόσο μαλλον αν τύχαινε να συμβεί στο συγκεκριμένο μουσικό κομμάτι που τεστάραμε όπου η έννοια του surround ήταν καταλυτική). Εκτός των άλλων είχε προκύψει γιατί είχε ʽχαθείʼ πριν η κάρτα ήχου (οπότε και το pdvd γυρίζει αυτόματα σε stereo όταν την ξαναβρεί) κάτι το οποίο δεν συνέβη κατά την διάρκεια του συγκριτικού.

Τεσπά, μην φαίνεται ότι αντιδικούμε χωρίς λόγο (για το συγκεκριμένο θέμα τουλάχιστον :p). Ο καιρός γαρ εγγύς tm :p.
 
Last edited:

Μιχάλης Πικούνης

Established Member
18 June 2006
285
Άρα αυτή τη στιγμή, όπως είναι τα πράγματα, αν κάποιος θέλει να απολαύσει μια HD ταινία είναι καλύτερα να επενδύσει σε ένα mid-range blu-ray player απο τα ψάχνεται με HTPC - σωστά; Αρκει βεβαίως ο ενισχυτής του να αποκωδικοποιεί HD ήχο :)furious3:)..
 

malakudi

Banned
24 April 2008
7,927
Η offline μετατροπή του DTS-HD MA σε LPCM 7.1 με το eac3to (με χρήση του Arcsoft DTS decoder) και η αναπαραγωγή του πάνω από HDMI, κατά τη γνώμη μου θα δώσει 100% ίδια αποτελέσματα με οποιοδήποτε bitstream + hardware decoder από ενισχυτή. Νομίζω πως είναι το μόνο τεστ που πρέπει να κάνετε. Και για να είναι πραγματικά blind test, ο καλύτερος τρόπος είναι να δημιουργηθεί ένα bluray disk που θα έχει και τα 2 tracks, το DTS-HD MA αλλά και το LPCM, και να αλλάζετε από το ένα στο άλλο ΧΩΡΙΣ να ξέρετε ποιο από τα δύο παίζει. Σε ότι αφορά το θέμα διαχωρισμού σίγουρα δεν θα πρέπει να δείτε καμία διαφορά. Ίσως να υπάρχει μία μικρή διαφορά από το πιθανό downsampling, αν και όλοι ισχυρίζονται πως στην offline μετατροπή ο Arcsoft DTS decoder δεν κάνει downsampling.

Από την άλλη βέβαια μπορεί κανείς να πει πως ακόμα κι αν έτσι πέρνεις τον HD ήχο, η φασαρία για να μετατρέψεις το bluray από DTS-HD MA σε LPCM 7.1 δεν αξίζει τον κόπο. Και δε μπορώ παρά να συμφωνήσω σε κάτι τέτοιο.

Επίσης πρέπει να αναρωτηθούμε αν τελικά έχει νόημα ο HD ήχος στις ταινίες, όταν ακόμα στις αίθουσες κινηματογράφου χρησιμοποιούν απλό DTS.
 
Last edited:

spcav

AVClub Fanatic
18 August 2006
16,600
Αν ζητάς τον καλύτερο ήχο, προφανώς ένα desktop blu ray player είναι, προς το παρόν, βέλτιστη λύση.

Από την άλλη όμως το HTPC έχει τα πλεονεκτήματα της ‛διαθεσιμότητας’ (το βασικότερο όλων μάλλον στην παρούσα φάση), ταχύτητας, άμεσης πρόσβασης κλπ.

Τέλος, ένα HTPC με BD recorder και ένα BD Players μπορεί να συνδυάσει τα παραπάνω (αν έχεις τον χρόνο / υπομονή να γράφεις το δισκάκι προ της προβολής).
 

Jargon

AVClub Enthusiast
10 February 2008
867
ΑΘΗΝΑ
Το σκέφτομαι να βάλω το LG Blu Recorder στο HTPC γι'αυτό το λόγο. Δηλαδή πας νοικιάζεις όλους τους τίτλους, τους κάνεις rip και μετά τους βλέπεις όποτε θες γράφοντας τους σε ένα RW δισκάκι στο Standalone BD-Player.

Πόση ώρα κάνει ένα 50GB BD να γραφτεί? Υποθέτω βέβαια πως παίζουν τα rewritable στα players όπως το Samsung 2500 που έχω.