Η εμπειρία ενός switcher (από PC σε Mac)

Μιχάλης Κορ.

Moderator
Staff member
18 June 2006
21,518
Πειραιάς
Η εμπειρία ενός switcher

Πρόλογος
Όταν αγόρασα την νέα μου lcd που είναι μάλιστα και υψηλής ανάλυσης (1920*1080p), μου πέρασε από το μυαλό να έχω μόνιμα τον υπολογιστή μου συνδεδεμένο εκεί "πάνω". Παιχνίδια δεν παίζω ιδιαίτερα, προτιμώ τις παιχνιδομηχανές. Η βασική μου απασχόληση είναι το ίντερνετ, να βλέπω υψηλής ανάλυσης ταινίες, όλες οι 'κλασσικές δουλειές' ενός υπολογιστή στο σπίτι, δηλαδή κειμενογράφο, λογιστικά φύλλα και αποστολή & λήψη email, αλλά και να χρησιμοποιώ τον υπολογιστή και ως media server, σύνδεση του δηλαδή με τον πολυκάναλο ενισχυτή για να παίζει τα χιλιάδες mp3 που έχω μετατρέψει από τα cd μου.

Η σκέψη λοιπόν ήταν να συνδέσω τον υπολογιστή μου αλλά θα έπρεπε να αποκτήσει "νέο κουστούμι", δηλαδή νέο κουτί(case) αλλά και να σταματήσει να θορυβεί. Οπότε, καταρχήν χρειαζόμουν μια μικρή αναβάθμιση. Από την άλλη, είχα βαρεθεί να ασχολούμαι με τα windows και τα γνωστά σε όλους μας κολλήματα που κατά καιρούς παθαίνουν, συν ότι συνέχεια έπρεπε να προσέχω για dialers, ιούς κ.α., να εγκαταστήσω firewall, να μεταπηδήσω στα ολοκαίνουργια Vista, γιατί έτσι το επιβάλλει η μόδα, χωρίς να γνωρίζω τι προβλήματα κρύβουν όπως τα XP πριν λίγα χρόνια...
Από πιο παλιά είχα μια κρυφή επιθυμία να ασχοληθώ με τους Macintosh υπολογιστές και το πολύ καλό λειτουργικό τους, για το οποίο είχα διαβάσει πάρα πολύ καλά λόγια. Μήπως ήταν τώρα ευκαιρία ???

Η Εμπειρία
Έτσι λοιπόν άρχισα να κοιτάω σιγά-σιγά τι θα μπορούσα να αγοράσω από Mac, δηλαδή να δω οικονομικά τι υπάρχει και μπορεί να με καλύψει, τι εκδόσεις υπάρχουν, τι μοντέλα είναι διαθέσιμα. Διαπίστωσα ότι υπάρχει πληθώρα μηχανημάτων αλλά και κάτι ευχάριστο κατά την δική μου άποψη πάντα που δεν γνώριζα, ότι τα Mac πια 'φορούν' Intel επεξεργαστές. Αυτό σήμαινε ότι και οι μητρικές τους είναι επανασχεδιασμένες για να λειτουργούν με αυτούς τους επεξεργαστές άρα οι μνήμες, οι κάρτες γραφικών αλλά και οι επεξεργαστές θα είναι πιθανότατα εύκολα αναβαθμίσιμα. Πράγματι όσο διάβαζα και έψαχνα την όλη υπόθεση οι νέοι Mac ήταν πολύ εύκολα αναβαθμίσιμοι. Μπορείς πολύ εύκολα να αλλάξεις μνήμη, επεξεργαστή αλλά μόνο σε κάποια μοντέλα την κάρτα γραφικών.

Από θέμα μοντέλων η Mac προσφέρει απλόχερα πολλές επιλογές για τον τελικό χρήστη. Ξεκινά με τα "μικρά" Mac mini,

mini.jpg


συνεχίζει με την σειρά iMac

imac.jpg


και τελειώνει με τα Mac Pro
.

macpro.jpg


Στα φορητά έχει τα MacBook

macbook.jpg


και τα MacBook Pro
.

macbookpro.jpg


Η δική μου επιλογή ήταν το καλύτερο μοντέλο από τα δύο διαθέσιμα της μικρής σειράς mini καθότι δεν ήμουν απόλυτα σίγουρος αν τελικά θα κρατήσω το Mac και θα δώσω το pc μου. Αγόρασα λοιπόν ένα Mac mini intel core duo 1.83ghz με 512mb ram, 80gb σκληρό δίσκο, dvd-recorder(+-/dl) και με ενσωματωμένα bluetooth, κάρτα δικτύου ενσύρματη αλλά και wifi, dvi έξοδο από την κάρτα γραφικών, ψηφιακή έξοδο(optical) ήχου πολυκάναλου μάλιστα κτλ. Το βασικό όμως προσόν του είναι ότι είναι απόλυτα αθόρυβος υπολογιστής ενώ το κουτί που βρίσκεται είναι απίστευτα μικρό, διαστάσεων 16.5 * 16.5 εκατοστά και μόλις 5 εκατοστά ύψος! Το κουτί του είναι αλουμινένιο και σχεδιαστικά λιτό και πολύ όμορφο. Πάνω του υπάρχει μόνο ένα κουμπί για on/off που χρησιμεύει και για reboot. Στην πρόσοψη υπάρχει μόνο το slot-in dvd recorder και ένα μικρό led χρώματος μπλέ ως ένδειξη ρεύματος του υπολογιστή. Στο πίσω μέρος έχει ότι μπορεί να χρειαστούμε, 4 usb, 1 firewire, 1 dvi, 1 ethernet, 1 combo digital/speaker out και 1 lock όπως των φορητών.

miniback.jpg


minisize.jpg


Το παράδοξο είναι ότι στο πακέτο δεν περιλαμβάνεται πληκτρολόγιο και ποντίκι όπως στα iMac για παράδειγμα. Αυτό που χρησιμοποιούν και λένε για την προώθηση του μηχανήματος είναι ότι μπορεί να συνδεθεί με οποιοδήποτε συνδυασμό εμείς θέλουμε, είτε ενσύρματα με usb, είτε ασύρματα με κλασσικό usb πομπό, είτε με bluetooth. Εγώ τελικά δεν πήρα τον συνδυασμό της Apple λόγω κόστους αλλά έναν συνδυασμό πληκ./ποντικιού της logitech αλλά σχεδιασμένα για Apple που είναι ασύρματα μέσω usb πομπού, λευκά και με πλήκτρα που είναι επιπλέον για τα Apple. Επειδή το μηχάνημα δεν έχει κάποιο πλήκτρο πάνω του, όλες οι λειτουργίες του υπολογιστή γίνονται μέσω του λογισμικού του, ακόμα και το eject του cd, για το οποίο μάλιστα υπάρχει ειδικό πλήκτρο. Ένα άλλο παράδοξο είναι ότι εκτός των γνωστών σε όλους μας πλήκτρων ctrl & alt, υπάρχει το πλήκτρο command με σχήμα ένα μικρό μηλαράκι. Αυτό το πλήκτρο τελικά ανακάλυψα ότι χρησιμοποιείται κατά κόρον στο λειτουργικό του και εν μέρει έχει αντικαταστήσει το alt που ξέρουμε, πχ. copy (alt+c) & paste (alt+v) είναι τώρα command+c & command+v.

Αφού το αγόρασα και έχοντας παράλληλα και το pc μου, προχώρησα στην σύνδεση του για να μπω σιγά-σιγά στον κόσμο των Apple. Του δίνω το πρώτο του ρεύμα, ανάβει το μικρό μπλε φωτάκι στην πρόσοψη και.....δεν ακούω τίποτα....κανένας θόρυβος...αλλά τσουπ...ανάβει η οθόνη μου και μου δίνει μια εικόνα με ένα μικρό μήλο και ένα στρογγυλό πραγματάκι να γυρνά δίνοντας την εντύπωση ότι εκκινεί το σύστημα. Πράγματι μετά από λίγα δευτερόλεπτα αλλάζει η οθόνη και δείχνει ότι τώρα φορτώνει το λειτουργικό και αρχίζει και με ρωτά για πρώτη φορά σε ποια χώρα μένω, πως λέγομαι, τι κωδικό θα χρησιμοποιώ κτλ. Μόλις τα έδωσα όλα αυτά, το λειτουργικό άνοιξε αμέσως.

Πρώτη εντύπωση μέσα στο νέο λειτουργίκο είναι ....γουάου...αλλά τώρα τι κάνουμε ???? Μου εμφανίζει μια μικρή μπάρα κάτω και στο κέντρο με κάτι εικονίδια, μια άλλη μπάρα στο πάνω μέρος της οθόνης που καταλαμβάνει όλο το μήκος της οθόνης με διάφορα εικονίδια πάνω της ενώ στο περιβάλλον εργασίας (desktop) έχει εικονίδιο του δίσκου μου το οποίο μάλιστα είναι πάνω δεξιά...όλα ανάποδα λέω από μέσα μου...πωπω τι κάνουμε τώρα ???...παίρνω μια ανάσα και λέω ας αρχίσω με τα βασικά, να βρω που είναι οι εφαρμογές του υπολογιστή, που υπάρχει κάποιο control panel, να ορίσω τον εκτυπωτή μου, τους εξωτερικούς δίσκους που έχω κτλ.

Κοιτάω την κάτω μπάρα πρώτα, συνηθισμένος από τα windows και σε κάθε εικονίδιο που πήγαινε το ποντίκι μου, αυτό έκανε ένα εφέ μεγένθυσης ! Εντυπωσιακό σκέφτηκα. Στην μπάρα αυτή είχε στο τέλος της ένα εικονίδιο με την ονομασία trash, άρα βρήκα το αντίστοιχο recycle bin λέω...ωραία. Ακριβώς δίπλα του υπήρχε ένα εικονίδιο με το όνομα Apple - Mac OS X με σχέδιο ένα ελατήριο και στην κορυφή του το γνωστό μας @. Προφανώς αυτό είναι για update του λειτουργικού του από την Apple μέσω internet. Στην αντιπέρα όχθη της μπάρας υπήρχε ένα εικονίδιο με το όνομα Finder ενώ ακριβώς δίπλα ένα με το όνομα Dashboard. Μετά ακολουθούσαν εικονίδια με τις διάφορες εφαρμογές, Mail, Safari, iChat, Address Book, DVD Player, iTunes, iPhoto, iMovie HD, iDVD, GarageBand, iWeb, iCal, Quicktime Player & System Preferences. Στο τελευταίο διαπιστώνω ότι βρήκα το αντίστοιχο control panel και πατώντας το, πράγματι αυτό είναι...όλα τα εικονίδια μέσα στο system pref. είναι χωρισμένα σε κατηγορίες Personal, Hardware, Internet & Network, System, Other.

system_prefs2.jpg


Σκέφτομαι ας κοιτάξω λίγο ακόμα το desktop και μετά ψάχνω και αυτά τα εικονίδια...
Αρχίζω λοιπόν να κοιτάω την πάνω μπάρα ξεκινόντας από την αρχή στα αριστερά, όπου υπάρχει ένα μικρό μπλε φαγωμένο μηλαράκι και μου εμφανίζει διάφορες πληροφορίες

main_apple.jpg


δίπλα είναι μια επιλογή Finder, ενώ μετά ακολουθούν τα File, Edit, View, Go, Window & Help. Μετά έχει ένα κενό και δεξία υπάρχουν άλλα εικονίδια όπως στα windows όπου είναι το ρολόι, η ένδειξη γλώσσας, η ένδειξη έντασης και ένα μικρό μπλε εικονίδιο όπου στο κέντρο του είναι ένα μεγενθυντικός φακός. Αυτό μου τράβηξε την προσοχή περισσότερο και το πάτησα...μου άνοιξε μια μικρή μπλε καρτέλλα με τον τίτλο Spotlight
και δίπλα κενό με τον κέρσορα να περιμένει υπομονετικά να γράψω κάτι μέσα του...σκέφτομαι αυτό πρέπει να είναι κάτι σαν το search των windows και λέω ας γράψω την λέξη calculator να μου βρει την αριθμομηχανή που σίγουρα έχει...πατάω calc και πριν προλάβω να ολοκληρώσω την λέξη έχει ήδη αρχίσει να ψάχνει και βρει στον δίσκο μου μέσα ότι ξεκινά με calc...!!! τι έγινε καλέ ??? καμία σχέση με αυτό που ξέρω... τι διαπίστωσα λοιπόν ? Ότι αυτό είναι ένα live search του δίσκου. Από το πρώτο γράμμα που πατάω και αρχίζω κάτι να γράφω το spotlight ψάχνει
άμεσα και βρίσκει σχετικά σε όλο τον δίσκο...!!!

spotlight.jpg


Πράγματι αρχίζει το λειτουργικό να με κερδίζει με το καλημέρα που λέμε !
 

Μιχάλης Κορ.

Moderator
Staff member
18 June 2006
21,518
Πειραιάς
Συνέχεια...

Μέχρι στιγμής όμως δεν έχω βρει που είναι το γνωστό σε όλους μας Programs, Applications, Utilities κτλ. Δεν μπορεί λέω, κάπου εδώ είναι...πατάω το Finder, το πρώτο εικονίδιο κάτω στην μπάρα αριστερά και μου εμφανίζει ένα παράθυρο όπου έχει προεπιλέξει τον δίσκο μου και δίπλα μου εμφανίζει τα περιεχομενά του. Από κάτω όμως βλέπω ότι έχει και άλλες κατηγορίες με ονομασίες Desktop, home, Applications, Documents, Movies, Music & Pictures....τα βρήκα λοιπόν !

finder.jpg


Πράγματι, επιλέγοντας ένα από αυτά που λέω μου εμφανίζει διάφορα προγράμματα που υπάρχουν εγκατεστημένα. Επιτέλους ! 'Παίζοντας' λίγο με τις επιλογές διαπιστώνω ότι ναι μεν είναι πολύ διαφορετικό από αυτό που έχω συνηθίσει αλλά είναι παράλληλα και πολύ εύκολο στην χρήση του...να δούμε πως θα είναι στην συνέχεια...

Εντός της επιλογής Applications είναι όλα τα διαθέσιμα προγράμματα ενώ υπάρχει και ένα folder ακόμα με το όνομα Utilities όπου εκεί είναι προγράμματα πιο πολύ ας πούμε του συστήματος, όπως για παράδειγμα Activity Monitor, AirPort Admin Utility, Disk Utility & Printer Setup Utility. Οπότε από αυτά εγκατέστησα στον υπολογιστή τον φωτογραφικό εκτυπωτή που έχω Olympus P-10 και τον 'απλό' εκτυπωτή HP deskjet 920c.

Αφού τελείωσα ένα πρώτο ψάξιμο των εικονιδίων αποφασίζω να συνδέσω τους εξωτερικούς δίσκους που έχω, δύο western digital my book 320gb ο καθένας. Τον ένα τον σύνδεσα με firewire και τον άλλο με usb. Το mini υποστηρίζει firewire 400 ενώ τα μεγαλύτερα αδελφάκια του, iMac, Mac Pro κτλ βλέπουν και firewire 800. Με το που τους συνδέω μου εμφανίζονται στο desktop δύο εικονίδια με τους δίσκους μου. Ούτε drivers, ούτε εγκατάσταση, ούτε 'found new hardware'...τους επιλέγω και ανοίγουν κατευθείαν εμφανίζοντας τα περιεχομενά τους...!!! Αυτό είναι λέω από μέσα μου...το συνδέεις και τσουπ, δουλεύει...! Μετά βάζω ένα samsung memory stick 1gb που έχω και κατευθείαν εμφανίζει εικονίδιο στο desktop που δουλεύει κατευθείαν, όπως πριν. Συνεχίζω και συνδέω με usb την ψηφιακή φωτογραφική μου μηχανή Olympus 770 και αμέσως την αναγνωρίζει ως εξωτερική συσκευή εμφανίζοντας ένα εικονίδιο σαν εξωτερικός δίσκος. Παράλληλα ανοίγει μια εφαρμογή αυτόματα με το όνομα iPhoto, όπου προφανώς έχει καταλάβει το λειτουργικό ότι πρόκειται για ψηφιακή φωτογραφική και με ρωτά αν θέλω να κάνω import τις φωτογραφίες μου στον σκληρό δίσκο. Απαντάω όχι για να δω παρακάτω... Επιλεγοντάς το εικονίδιο που έχει εμφανίσει στο desktop, μου ανοίγει τα περιεχόμενα της κάρτας μου. Επιλέγοντας τις φωτογραφίες για να τις δω, ανοίγει μια εφαρμογή με την ονομασία Preview που κάνει τα βασικά που θέλουμε για να τις δούμε. Όλα αυτά γίνονται πάρα πολύ γρήγορα και μου κάνει εντύπωση. Στο τέλος συνδέω και μια mini dv camera Panasonic που έχω μέσω firewire και την βλέπει και αυτήν κατευθείαν χωρίς κανένα πρόβλημα, χωρίς καμία εγκατάσταση το ξαναλέω για να το ακούω και εγώ...

Ήρθε όμως η ώρα για να ψάξω λίγο βαθύτερα το λειτουργικό, να δω τι είδους partitions διαβάζει το Mac, πως διαχειρίζεται τα αρχεία του, αν υπάρχουν κρυφά αρχεία, που είναι το taskbar, αλλά και να δω τι γίνεται με το χειριστήριο που δίνει μαζί η Apple και να γνωριστώ με το πρόγραμμα Front-Row, που είχα διαβάσει τόσα στο ίντερνετ.
Το Front-Row είναι ένα πρόγραμμα όπου έρχεται πάνω από το λειτουργικό και μας δίνει επιλογές DVD, Photos, Videos, Music. Όλα αυτά τα κάνουμε μέσω του χειριστηρίου πολύ εύκολα.

frontrow.jpg


Το λειτουργικό παραμένει ενεργό αλλά τον έλεγχο του υπολογιστή τον αναλαμβάνει το Front-Row. Έχει πολλές επιλογές για να διαχειριστούμε φωτογραφίες, βίντεο και μουσική που είναι αποθηκευμένα στα αντίστοιχα σημεία του υπολογιστή. Είναι μεν απλό στην χρήση του αλλά μπορούμε να κάνουμε ότι σκεφτούμε τελικά, να δούμε ταινία, να γίνει στην ουσία music server αλλά και βίντεο server. Το πρόβλημα όμως φαίνεται να είναι ότι ψάχνει τους φακέλλους που θέλει εκείνο, χωρίς εκ πρώτης όψεως να μπορώ να ορίσω μόνος μου άλλους φακέλλους...

Συνεχίζοντας την εξερεύνηση του λειτουργικού, άρχισα να προσπαθώ να κατανοώ τι είδους partitions αναγνωρίζει το macosx και κατά πόσο είναι συμβατά με τα αντίστοιχα των windows. Βρήκα λοιπόν ότι το mac διαβάζει το λεγόμενο "Mac OS Extended (Journaled)". Αυτό είναι μια παραλλαγή των partitions που βλέπουν τα συστήματα με λειτουργικό Unix. Σύμφωναμετην Apple το partition αυτόείναι "Mac OS Extended format is a hard disk format that increases the number of allocation blocks on the disk from previous disk formats used by the Mac OS. This format also allows more than 65,000 files on the hard disk. Mac OS Extended format optimizes the storage capacity of large hard disks by decreasing the minimum size of a single file. A Mac OS Extended volume can be journaled, which means that the operating system keeps a continuous log (journal) of the changes made to the files on the volume. This helps the operating system restore the volume to a usable state when a power failure or other problem interrupts the disk's operation and damages files.". Τα partitions των windows μπορεί κ τα διαβάζει, FAT16, FAT32 & NTFS, αλλά μπορεί μόνο να γράψει στα δύο πρώτα. Στο ntfs δεν μπορεί να γράψει. Οπότε, δίσκος που θέλουμε να παίζει και με pc και με mac θα πρέπει να είναι σε FAT32. Εγώ όμως αντιμετώπισα αμέσως ένα πρόβλημα με τους δίσκους μου τους εξωτερικούς των 320gb γιατί ήταν ntfs και μέσα εκεί είχα αποθηκευμένα βίντεο κλιπς υψηλής ανάλυσης(HD) σε διάφορα είδη(formats) και μπορούσα μόνο να τους 'διαβάσω' και τίποτα παραπάνω. Σε αυτό το σημείο ξεκίνησα μια αναζήτηση στο ίντερνετ για να βρω τρόπο να κρατήσω τα αρχεία μου και τελικά να 'γυρίσω' τους δίσκους μου σε mac os extended journaled χωρίς να χάσω τα κλιπς. Αν τους μετέτρεπα σε FAT32 τότε αρχεία που είναι πάνω από 4gb δεν θα έπαιζαν καθώς ισχύει ο γνωστός περιορισμός σε όλους μας, ότι δηλαδή το FAT32 'βλέπει' αρχεία μέχρι 4gb. Βρήκα λοιπόν ένα πρόγραμμα για windows, το MacDrive το οποίο διαβάζει το partition των mac και τα windows τον θεωρούν εξωτερικό δίσκο. Έτσι γλύτωσα τα αρχεία μου...!!!...ευτυχώς...

Όσο περνούσε ο καιρός και συνήθιζα τον mac διαπίστωνα ότι με τα 512mb μνήμης το μηχάνημα ήταν αργό. Στα windows εμφανίζει την γνωστή κλεψύδρα όταν κάτι εκτελείται και καθυστερεί ο υπολογιστής. Στα mac βγαίνει ένα στρογγυλό εικονίδιο με πολλά χρώματα και περιστρέφεται, είναι γνωστό ως "wheel of death"... Ο μόνος τρόπος ήταν λοιπόν να του βάλω παραπάνω μνήμη. Μιλώντας με τα μαγαζιά εδώ στην Ελλάδα, διαπίστωσα ότι οι τιμές τότε που το πήρα ήταν πολύ υψηλές. Το παράδοξο είναι ότι τα νέα mac με τους Intel επεξεργαστές μπορούν να αναγνωρίζουν 'κοινές' μνήμες υπολογιστών pc. Οπότε γιατί να είναι τόσο υψηλές οι τιμές...??? Το mac mini αναγνωρίζει μνήμες ddr2 667mhz sodimm, δηλαδή μνήμες φορητών υπολογιστών. Έψαξα τελικά στο ίντερνετ και αγόρασα μέσω ebay μνήμη 1gb και τώρα το "μικρούλη" μου έχει σύνολο 1.25gb. Το κακό είναι ότι η μητρική του mini έχει δύο μόνο θέσεις για μνήμη και τα 512mb που έχει είναι στην ουσία δύο μνήμες των 256mb. Οπότε έμεινε το ένα 256 συν το νέο του 1gb. Το αποτέλεσμα όμως είναι τώρα το mini πραγματικά πετά. Καθυστερήσεις δεν υπάρχουν πια, ανοίγουν όλες οι εφαρμογές πολύ πιο γρήγορα, ενώ η εκκίνηση του υπολογιστή έγινε ακόμα πιο γρήγορη. Σας είπα ότι η εκκίνηση του υπολογιστή γίνεται κάτω από τα 40 δευτερόλεπτα ? όχι ? Αυτό είναι λοιπόν το ένα φοβερό στοιχείο που έχει αυτό το μηχάνημα. Με το που πατώ το κουμπί εκκίνησης του, χρειάζεται 34 δευτερόλεπτα χρονομετρημένα για να φορτώσει το λειτουργικό...! Σε σχέση με το pc μου και τα windows xp home που είχα, αυτό ο χρόνος είναι πράγματι εκπληκτικός.

Αφού άρχισα να εξοικειώνομαι με τον νέο μου υπολογιστή και το λειτουργικό του, έπρεπε να αρχίσω την μεταφορά των αρχείων μου από το pc στο mac. Έτσι θα διαπίστωνα πραγματικά αν μπορώ να το χρησιμοποιώ ως αποκλειστικό υπολογιστή στο σπίτι. Ήμουν από πριν σίγουρος όμως δεν θα είχα πρόβλημα και πράγματι έτσι έγινε. Καταρχήν, υπάρχει Microsoft Office Mac Edition, κάτι πολύ βασικό γιατί δεν ήθελα να χάσω όλα τα email μου συν τις διευθύνσεις μου, τις σημειώσεις μου, τα κείμενα .doc αλλά και διάφορα λογιστικά φύλλα .xls που έχω. Η μεταφορά ήταν τόσο απλή...ένα απλό drag & drop στο εξωτερικό δίσκο και αυτό ήταν! Τελικά για mail χρησιμοποιώ το πρόγραμμα της Apple γιατί φάνηκε ότι είναι πολύ πιο γρήγορο από το Microsoft Entourage. Το τελευταίο που αναφέρω είναι το αντίστοιχο Microsoft Outlook των windows.

Σιγά σιγά όμως έβλεπα ότι όλες οι εφαρμογές της Microsoft για mac ήταν αργές σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή χρησιμοποιούσα... Ψάχνοντας να βρω την αιτία άρχισα να μαθαίνω την έννοια PPC αλλά και την έννοια UNIVERSAL. Τι είναι αυτές και τι σημαίνουν θα με ρωτήσετε τώρα... Όπως ανέφερα νωρίτερα τα νέα mac χρησιμοποιούν επεξεργαστές Intel. Πριν από αυτούς όμως χρησιμοποιούσαν επεξεργαστές αρχιτεκτονικής RISCτους οποίους ονόμαζαν PowerPC(PPC). Οι επεξεργαστές αυτοί ήταν κατασκευασμένοι από την ΙΒΜ και ήταν βασισμένοι στην τεχνολογία των διπλοπύρηνων POWER4 επεξεργαστών της. Όλες οι εφαρμογές λοιπόν ήταν γραμμένες σύμφωνα με την αρχιτεκτονική τους. Όταν η Apple άρχισε να χρησιμοποιεί Intel επεξεργαστές, οι εφαρμογές αυτές δεν έτρεχαν με την βέλτιστη ταχύτητα. Οπότε αυτές οι εφαρμογές είτε έτρεχαν μέσω εξομοιωτή(emulator) είτε ξαναγράφτηκαν και οι νέες αυτές εκδόσεις μπορούν πια να τρέχουν σε όλα τα mac μηχανήματα και έτσι ονομάστηκαν UNIVERSAL. Το πακέτο των εφαρμογών του Microsoft Office mac edition δεν είναι universal, οπότε τρέχει μέσω emulator. Ο emulator αυτός ονομάζεται Rosetta.

Αφού βρήκα όλα τα προγράμματα για τα κειμενά μου, τα λογιστικά μου φύλλα κτλ, έπρεπε να βρω τον τρόπο που θα έβλεπα τα διάφορα κλιπς που έβλεπα μια χαρά στα windows. Άρχισα να ψάχνω στο ίντερνετ και τελικά το καλύτερο πρόγραμμα που καλύπτει όλα τα είδη είναι το VLC. Μάλιστα η τελευταία του έκδοση συνεργάζεται και με το χειριστήριο του mini και αφού βάλω στην λίστα του τα κλιπς που θέλω να δω, τότε την ένταση αλλά και το επόμενο/προηγούμενο κλιπ τα χειρίζομαι από αυτό. Το VLC είναι universal εφαρμογή, υποστηρίζει υπότιτλους στα divx, και μπορεί και αποκωδικοποιεί όλα τα είδη αρχείων. Με μεγάλη ανυπομονησία ήθελα να διαπιστώσω αν τελικά το μικρό αυτό μηχανάκι μπορεί να προβάλει κλιπς σε υψηλή ανάλυση, 720p, 1080i αλλά και 1080p. Το αποτέλεσμα στα δικά μου μάτια πραγματικά εκπληκτικό. Όλα τα 720p μπορεί και τα παίζει χωρίς κανένα κόλλημα, η κίνηση είναι φυσικότατη ακόμα και σε αρχεία με υψηλό bit-rate. Τα 1080i τα έπαιξε επίσης πολύ καλά, προβλήματα όμως φάνηκε να αντιμετωπίζει στα αρχεία που είναι h264 και 1080p. Εκεί άρχιζε να χάνει καρέ από το κλιπ... το πρόβλημα δεν είναι στο επεξεργαστή του ή στην μνήμη του, γιατί μέσω του Activity Monitor(το αντίστοιχο taskbar των windows),

activity_monitor.jpg


έβλεπα 60-70% cpu utilization και μνήμη ελεύθερη πάνω από 200mb από τα 1.25gb που έχω. Το πρόβλημα είναι στην κάρτα γραφικών του mini, που είναι ενσωματωμένη στην μητρική του μηχανήματος και μπορεί να διαχειριστεί μόνο 64mb μνήμης, τα οποία μάλιστα τα "τραβά" από την κεντρική μνήμη του υπολογιστή (το παράδοξο είναι αυτή η κάρτα μπορεί να διαχειριστεί μέχρι 224mb μνήμης σύμφωνα με την Intel, αλλά η Apple δεσμεύει το μέγιστο 64mb...???...! Πιθανότατα αυτό να αλλάξει όταν δωθεί το νέο λειτουργικό της, το 'Leopard'). Παρόλο που αυτή η κάρτα γραφικών έχει εντολές για καλύτερη απεικόνηση των HD κλιπς, σύμφωνα με τα λεγόμενα της Intel πάντα, στα 1080p είχα προβλήματα. Από την άλλη βέβαια, δεν μπορώ να τα έχω και όλα... ναι μεν απογοητεύτηκα λίγο αλλά γνώριζα από πριν τι αγόραζα και πια τα ελαττωματά του. Συνέχισα όμως τα πειράματα και τις δοκιμές και διαπίστωσα άλλο αρνητικό του mini, ο εσωτερικός δίσκος του είναι στις 5400 στροφές μόνο...άρχισα να υποπτεύομαι ότι μπορεί το πρόβλημα των κλιπς στα 1080p να είναι και ο δίσκος, οπότε μετέφερα τα ίδια αρχεία στον ένα δίσκο που ήταν συνδεδεμένος εξωτερικά με firewire. Το αποτέλεσμα ήταν να βελτιωθεί η κατάσταση αλλά σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να πω ότι η κίνηση ήταν τόσο καλή όσο στα κλιπς των 720p. Σε κάποια αρχεία που ναι μεν είναι 1080p αλλά δεν είναι h264, τότε τα πράγματα είναι πάρα πολύ καλύτερα.

Αφού βρήκα την λύση και στο θέμα των κλιπς μου, αποφάσισα να ασχοληθώ με τα προγράμματα που δίνει μαζί η Apple. Εδώ τι να πρωτοσχολιάσω...από μια πρώτη ματιά το λειτουργικό της Apple είναι σαφώς πιο 'φορτωμένο' από το αντίστοιχο της Microsoft, καθώς περιλαμβάνει εφαρμογές για dvd authoring, δημιουργία web σελιδών, δημιουργία μουσικών κομματιών, δημιουργία ταινιών υψηλής ανάλυσης HD(μετατρέπει τα αρχεία μας σε HD, προσθέτοντας μενού, εφέ κτλ) κ.α. Όλα τα παραπάνω προγράμματα είναι σαφώς πιο ανεπτυγμένα από τα αντίστοιχα της Microsoft, σε τέτοιο σημείο που σε βάζει σε σκέψεις αν πρέπει να αγοράσεις κάποιο άλλο για να κάνει την ίδια δουλειά...Το μόνο που έλειπε ήταν μια ανεπτυγμένη εφαρμογή όπως το Adobe Photoshop, το οποίο ήδη το μετατρέπουν σε universal εφαρμογή. Από την άλλη, τέτοια εφαρμογή είναι και ακριβή για αγορά, οπότε κοιτόντας λίγο στο ίντερνετ βρήκα δωρεάν μια εφαρμογή που κάνει ακριβώς τα ίδια πράγματα...το ονομά της GimpShop.

gimpshop.jpg


Εκτός από αυτά έχει και μια σειρά από άλλες εφαρμογές για την σωστή διαχείριση του συστήματος, των πόρων του, τα προφίλ των χρηστών κτλ. Αυτό που με παρεξένευσε ήταν ότι οποιαδήποτε εφαρμογή πήγαινε να γράψει κάτι στον δίσκο και όχι να σώζω εγώ κάποιο αρχείο μέσω μιας εφαρμογής, το λειτουργικό με ρωτούσε αν θέλω να το επιτρέψω και μάλιστα με ρωτούσε τον κωδικό πρόσβασης του χρήστη που έχω συνδεθεί στον υπολογιστή. Πιθανότατα αυτό να το έχετε δει εσείς στα ολοκαίνουργια Windows Vista αλλά αυτό υπάρχει στα mac από την εποχή του Νώε...Χωρίς υπερβολή πάντως, αυτό είναι ένα πανέξυπνο σύστημα παρακολούθησης του λειτουργικού του τι γράφει η οποιαδήποτε εφαρμογή στον δίσκο του υπολογιστή. Σε αυτό το σημείο όμως διαπίστωσα και κάτι ακόμα πιο φοβερό. Όποια εφαρμογή εγώ εγκαθιστούσα στο mini αυτή δεν χρειαζόταν τελικά εγκατάσταση...!!! Τι εννοώ ? Το λειτουργικό των mac δεν είναι όπως τα γνωστά μας windows που όλα στηρίζονται σε κοινά προγράμματα (.dlls) που γράφονται σε συγκεκριμένο σημείο των windows(system ή system32). Επίσης δεν έχουν registry. Τι γίνεται τελικά ? Ας πούμε ότι κατεβάζω μια εφαρμογή από το ίντερνετ. Αυτή είναι συμπιεσμένη σε ένα αρχείο. Το αποσυμπιέζουμε και ανοίγει ένας φάκελος, `κρατήστε εδώ ότι στην ουσία δεν ανοίγει φάκελος αλλά κάνει mount, αλλά αυτό θα το δούμε αργότερα. Αφού λοιπόν ανοίξει, τότε αντιγράφουμε το ένα και μοναδικό αρχείο με την προέκταση .app σε οποιδήποτε σημείο του υπολογιστή μας εμείς θέλουμε. Αν αυτό είναι μέσα σε φάκελο του λειτουργικού, πχ. Applications, Utilities κτλ, τότε όταν θέλουμε να το καλέσουμε απλά κάνουμε πάνω του διπλό κλιπ με το ποντίκι. Αν το αντιγράψουμε σε άλλον φάκελο τότε είτε πάμε κάθε φορά στον φάκελο αυτό και το εκτελούμε είτε δημιουργούμε μια συντόμευση(shortcut) του αρχείου αυτού σε έναν άλλο φάκελο που λειτουργικού. Πράγματι είναι τόσο απλό... Αν αποφασίσουμε κάποια στιγμή ότι δεν θέλουμε πια αυτό το πρόγραμμα τότε απλά πάμε στον φάκελο που το έχουμε αντιγράψει και απλά το σβήνουμε. Αυτό ήταν...δεν χρειάζεται κάτι άλλο...ούτε απεγκατάσταση, ούτε uninstall, ούτε τίποτα όπως στα windows... Μερικές μόνο εφαρμογές γράφουν σε συγκεκριμένο φάκελο του λειτουργικού ένα μικρό αρχείο text που είναι οι ρυθμίσεις που μπορεί να κάνουμε εμείς σε αυτό. Αυτό το αρχειάκι θα πρέπει να το σβήσουμε εμείς, δεν το σβήνει αυτόματα. Βέβαια και για αυτό υπάρχει λύση. Κυκλοφορούν πολλά προγράμματα δωρεάν στο ίντερνετ που όταν θέλουμε να σβήσουμε μια εφαρμογή τότε αυτό το πρόγραμμα αναλαμβάνει να βρει αυτό το αρχείο ρυθμίσεων και να το σβήσει μαζί με την κύρια εφαρμογή. Ένα από αυτά είναι και το uApp, που για παράδειγμα αν κάνω ότι θέλω να σβήσω ένα πρόγραμμα που χρησιμοποιώ ως tv channel player μέσω ίντερνετ, το κάνω drag&drop και αυτό ψάχνει τι άλλο πρέπει να σβήσει μαζί του.

delete_application.jpg


Με την φοβερή αυτή δυνατότητα του λειτουργικού λοιπόν, ξεχνάμε τον όρο 'Εγκατάσταση' και τον αντικαθιστούμε με τον όρο 'Αντιγραφή'. Έτσι τουλάχιστον εγώ το αντιλαμβάνομαι.

Λίγο πιο πάνω ανέφερα τον όρο MOUNT. Τι είναι αυτό... Όσοι γνωρίζουν από λειτουργικό UNIX, LINUX κτλ, θα τους είναι γνωστός ο όρος αυτός. Θα προσπαθήσω να το εξηγήσω όσο καλύτερα μπορώ. Κάποια εφαρμογή που θέλουμε να αντιγράψουμε στο macosx, είναι συνηθώς διαθέσιμη στην μορφή του .dmg. Αυτό δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα disk image. Αυτό το image μπορεί να είναι ένα αρχείο, ένας φάκελος με αρχεία ή ολόκληρη μονάδα(volume) ή ένας δίσκος. Για να δούμε τα περιεχόμενα του image απλά κάνουμε πάνω του διπλό κλικ με το ποντίκι. Αυτό "ανοίγει" και μας φτιάχνει έναν ακόμα "δίσκο" στον υπολογιστή μας που εμφανίζετε με δικό του εικονίδιο στο περιβάλλον εργασίας(desktop) αλλά και στον Finder(τον αντίστοιχο windows explorer). Επιλέγοντας αυτό τον ¨δίσκο", βλέπουμε τα περιεχόμενά του και μπορούμε είτε μέσα από εκεί να εκτελέσουμε την/τις εφαρμογή/ές ή να αντιγράψουμε κάτι. Ο "δίσκος" αυτός γίνεται λοιπόν MOUNT στον υπολογιστή μας. Μέχρι να τον κάνουμε eject αυτός θα είναι πάντα εκεί. Είναι στην ουσία ένα virtual drive. Ακόμα και όταν επανεκκινούμε τον υπολογιστή, αυτός ο "δίσκος" είναι mounted. Αυτό εμένα δεν με παρεξένευσε γιατί έχω δουλέψει πολύ καιρό linux αλλά και unix. Πιθανότατα να δυσκολέψει αυτούς που δεν το έχουν ξανασυναντήσει.

Ένα άλλο παράξενο που έχει το macosx είναι ότι τα μικρά εικονίδια που έχει κάθε παράθυρο που ανοίγουμε...στα windows οι ενέργειες 'κλείσιμο', 'μεγιστοποίηση' και 'ελαχιστοποίηση' είναι στο πάνω δεξί άκρο του παραθύρου, ενώ στα mac είναι στο πάνω αριστερό άκρο...! Ένα άλλο επίσης περίεργο είναι ότι κάποιες εφαρμογές δεν έχουν την δυνατότητα της 'μεγιστοποίησης' και δεν γίνεται με το πάτημα ενός πλήκτρου/ενός κουμπιού να καταλάβει αυτή η εφαρμογή όλο το περιβάλλον εργασίας. Από την άλλη, αν το κάνουμε με το χέρι, η εφαρμογή θυμάται την τελευταία μας ρύθμιση(το μικρό αρχείο text που έλεγα πιο πάνω ότι κρατά το λειτουργικό για κάθε εφαρμογή) και κάθε φορά που χρησιμοποιούμε αυτή την εφαρμογή, αυτή καταλαμβάνει όλο το desktop. Μεταξύ αυτών που θυμάται μια εφαρμογή είναι και η γλώσσα που την τελευταία φορά χρησιμοποιούσα για να γράψω για παράδειγμα ένα κείμενο. Δηλαδή, αν ένα text αρχείο το οποίο είναι γραμμένο στα ελληνικά και πριν το κλείσω είχα ενεργή την ελληνική γλώσσα, τότε όταν το ξαναανοίξω αυτόματα το λειτουργικό γυρνά ενεργή την ελληνική γλώσσα, ανεξάρτητα πια γλώσσα έχω ενεργή στο λειτουργικό την στιγμή που ανοίγω το αρχείο ! Πανέξυπνο έτσι ?

Αυτό που δεν έχω αναφέρει έως τώρα είναι το μικρό εικονίδιο δίπλα στον Finder με το όνομα Dashboard και πια η χρησιμοτητά του. Και αυτό είναι κάτι που οι χρήστες των windows Vista ίσως να γνωρίζετε. Αυτό είναι ένας απλός τρόπος να έχουμε μαζεμένες κάποιες απλές εφαρμογές σε ένα σημείο. Αυτέςονομάζονται widgets. Η Apple λέει"Your Dashboard is a convenient way to access helpful applications called "widgets." A widget might provide information from the Internet or perform simple tasks.".

dashboard1.jpg


Πράγματι στην αρχή δεν το πολυχρησιμοποιούσα αλλά τελικά όσο περνά ο καιρός όλο και πιο χρήσιμο γίνεται. Το βασικό προτέρημα αυτού είναι ότι το υποστηρίζει συνέχεια και πάρα πολλά χρόνια η Apple και το αποτέλεσμα είναι να βρίσκω εφαρμογές για το οτιδήποτε, μέσω του site της Apple και μάλιστα δωρεάν. Ένα άλλο ατού του Dashboard είναι ότι μπορώ να φτιάξω μόνος μου ένα widget και να το στείλω στην Apple για να το συμπεριλάβει στις λίστες της ! Μερικές από τις widget εφαρμογές που έχω κ χρησιμοποιώ είναι : αριθμομηχανή, σημειωματάριο, ελληνικό εορτολόγιο, ο καιρός στην Αθήνα, ημερολόγιο, η ώρα σε όποια πόλη στον κόσμο θέλω με βάση της Ελλάδα, παιχνίδια, skype κλήσεις, λεξικό, ψάξιμο πληροφοριών μέσω του Google, πληροφορίες καθημερινά(RSS) για το αγαπημένο μου συγκρότημα, μετατροπέα νομισμάτων κ.α. Η πρόσβαση σε αυτό γίνεται και πατώντας το πλήκτρο F12 στο πληκτρολόγιο.
 

Μιχάλης Κορ.

Moderator
Staff member
18 June 2006
21,518
Πειραιάς
Συνέχεια...

Αναφέροντας το πλήκτρο F12, βρήκα τυχαία και κάποια άλλη πάρα πολύ καλή, χρήσιμη αλλά και συνάμα εντυπωσιακή λειτουργία του λειτουργικού. Το όλο σύστημα το ονομάζει η Apple 'Expose'. Τι κάνει ? Είναι σχετικά απλό... Αν για παράδειγμα έχουμε ανοίξει πολλές εφαρμογές ταυτόχρονα, όπως τώρα που γράφω αυτό το κείμενο, όπου έχω δύο κείμενα ανοικτά, γράφω ένα dvd, ακούω mp3s και είναι ανοικτό και το internet μέσω του Safari(ο αντίστοιχος Internet Explorer), και θελήσω να πάω κατευθείαν στο περιβάλλον εργασίας τότε πατάω το πλήκτρο F11. Το λειτουργικό κρύβει όλα τα παράθυρα στις τέσσερις γωνίες του desktop και έχω άμεσα πρόσβαση σε αυτό. Είναι σαν το εικονίδιο των windows που βρίσκεται στην mini toolbar δίπλα στο κουμπί 'Start' ("Show Desktop"). Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι πατώντας το πλήκτρο F9, το λειτουργικό κάνει σμύκρινση όλες τις εφαρμογές που τρέχουν, δίνει μια "σκιά" στο υπόλοιπο desktop και εμφανίζει όλες τις εφαρμογές δίπλα-δίπλα.

keyb_F9.jpg


Οι εφαρμογές συνεχίζουν και λειτουργούν κανονικά και τις βλέπω όλες ταυτόχρονα. Μάλιστα όταν μετακινώ το ποντίκι πάνω από την κάθε μία, μου λέει ποια εφαρμογή είναι και επιλέγοντάς την, μπορώ στην ουσία να μεταβώ από την μία στην άλλη. Τέλος το πλήκτρο F10 κάνει κάτι παρόμοιο με αυτό που περιγράφω παραπάνω αλλά βοηθά και αλλιώς. Για παράδειγμα εγώ τώρα που έχω δύο κείμενα ανοικτά, πατώντας το F10, τα εμφανίζει αυτά δίπλα δίπλα, μικρότερα λίγο, δίνοντας στα υπόλοιπα παράθυρα μια "σκιά", ενώ λειτουργεί και εδώ η επιλογή με το ποντίκι.

keyb_F10.jpg


Όσο συνέχιζα να δουλεύω το λειτουργικό αυτό, άρχισα να διαπιστώνω ότι δεν έχει καμία προστασία από ιούς, δούρειους ίππους(trojans) κτλ....Σκέφτομαι είναι δυνατόν να μην δίνει η Apple κάποιο πρόγραμμα μαζί με το λειτουργίκο...???...εδώ δίνει άλλα και άλλα...ψάχνω λοιπόν και στο πολύ καλό Help του λειτουργικού αλλά και στο site της εταιρείας & γενικότερα στο ίντερνετ και διαπιστώνω ότι λόγω της φιλοσοφίας του λειτουργικού αλλά και του τρόπου που δουλεύει, δεν είναι δυνατόν να δεχθεί το λειτουργικό επίθεση από τέτοια προγράμματα και να 'κολλήσει' ασθένεια...σκέφτομαι "είναι δυνατόν ???", εδώ στα windows το πρώτο πράγμα που κάνεις είναι να βάζεις firewall, antivirus & πρόγραμμα για συχνό έλεγχο από trojans κτλ. Κ όμως στο macosx δεν χρειάζομαι τίποτα από όλα αυτά ! Δουλεύει έτσι χωρίς να κινδυνεύει καθόλου ο υπολογιστής ! Είναι κάτι απίστευτο πραγματικά, η αίσθηση που σου δίνει ότι είναι ένα λειτουργικό "βράχος".

Ένα ακόμα στοιχείο που με εντυπωσίασε είναι ότι διαθέτει κάποια πραγματάκια το λειτουργικό αυτό που δεν τα βλέπεις συχνά σε άλλα λειτουργικά, όπως για παράδειγμα ότι επιλέγω το κείμενο που έχω γράψει, στα αγγλικά όμως, και επιλέγω 'Speech' & 'Start Speaking'...

speech_choice.jpg


Αυτό τι κάνει ? ότι λέει, αναλαμβάνει να διαβάσει το κείμενο, μάλιστα η φωνή που ακούγεται είναι ρυθμιζόμενη μέσα από τις επιλογές του συστήματος.

speech_settings.jpg


Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι μπορώ να γράψω σενάρια εργασιών που κάνω συχνά και να τις κάνει αυτές τις εργασίες το λειτουργικό μόνο του αυτόματα...Τι εννοώ ? Υπάρχει μια εφαρμογή που ονομάζεται Automator, η οποία είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακή και πάρα πολύ βολική. Μέσα από το πολύ εύκολο γραφικό του περιβάλλον, επιλέγω τις εφαρμογές μου, μετά επιλέγω τις ενεργειές τους και μπορώ και δημιουργώ μια ακολουθία από ενέργειες(script). Κατόπιν αυτή την ακολουθία την αποθηκεύω και μπορώ να την αναπαράγω όποτε το επιθυμώ. Μπορώ μάλιστα να επιλέξω αυτό το script να εκτελείται αυτόματα όταν για παράδειγμα έχει αλλάξει ένας φάκελλος με δεδομένα. Για παράδειγμα αυτό που έφτιαξα είναι όταν αντιγράφω κάποιες φωτογραφίες σε έναν φάκελλο, τότε να εκτελείται ένα script, το οποίο καλεί μια εφαρμογή, αλλάζει σε όλες τις φωτογραφίες το μεγεθός τους σε 800*600, τις μετονομάζει, τις αντιγράφει σε άλλο φάκελλο και τέλος σβήνει τις αρχικές φωτογραφίες από τον πρώτο φάκελλο που τις είχα τοποθετήσει. Δεν είναι πανέξυπνο ?

automator1.jpg


Το τελευταίο που θέλω να αναφέρω είναι η δυνατότητα του macosx να μπορεί να συνυπάρξει με άλλα λειτουργικά αρμονικά, είτε σε διαφορετικά partitions είτε παράλληλα. Αν κάποιος έχει εφαρμογή που μπορεί να παίξει μόνο σε windows, τότε μπορεί να την εκτελέσει με διάφορους τρόπους. Υπάρχει η δυνατότητα της δημιουργίας ξεχωριστού partition ntfs/fat32 για εγκατάσταση windows, κάτι που γίνεται αφού στο macosx γίνει εγκατάσταση του προγράμματος BootCamp, πρόγραμμα που βρίσκουμε στο site της Apple. Το πρόγραμμα αυτό αναπτύχθηκε από ανεξάρτητους προγραμματιστές αλλά όταν γνώρισε την επιτυχία αποφάσισε η ίδια η Apple να το υποστηρίξει και να το αναπτύξει περαιτέρω. Μάλιστα σήμερα που μιλάμε το BootCamp είναι σε έκδοση beta και η τελική του έκδοση θα είναι ενσωματωμένη στο επόμενο λειτουργικό 'Leopard'. Άλλη λύση εκτέλεσης windows εφαρμογής είναι μέσω προγραμμάτων που είναι στο macosx και μπορούν να καλέσουν τα απαραίτητα προγράμματα των windows προκειμένου η εφαρμογή μας να μπορεί να εκτελεστεί κατευθείαν μέσα από το macosx. Τέτοια προγράμματα υπάρχουν πολλά, όπως το Parallels, αλλά το μειονέκτημα είναι ότι η εκτέλεση της windows εφαρμογής δεν είναι γρήγορη. Η λύση του BootCamp είναι σαφώς καλύτερη αλλά απαιτεί δύο partitions στον δίσκο μας και επανεκκίνηση του υπολογιστή για την επιλογή του λειτουργικού.
 

Μιχάλης Κορ.

Moderator
Staff member
18 June 2006
21,518
Πειραιάς
Συνέχεια...

Επίλογος
Η εντύπωση λοιπόν μου έχει δημιουργηθεί είναι ότι το λειτουργικό αυτό είναι εντυπωσιακό, γεμάτο εφέ, που όμως δεν κουράζουν τον υπολογιστή αλλά ούτε και τον χρήστη, είναι πολυτάλαντο και πανέξυπνο, μπορεί να σου διευκολύνει την ζωή στις καθημερινές σου εργασίες, είναι με μια λέξη λειτουργικό. Η Apple έχει κάνει πολύ καλή δουλειά, είναι σαφώς πιο φιλικό προς τον χρήστη από ότι τα Windows. Όλες οι συσκευές που σύνδεσα δεν είχαν πρόβλημα λειτουργίας με το λειτουργικό, ενώ δίνει πάρα πολλές επιλογές και επιπλεόν δυνατότητες στα άτομα με ειδικές ανάγκες, σε ότι αφορά και το πρόβλημα στην όραση αλλά και το πρόβλημα στην ακοή.

seeing.jpg


mouse.jpg


keyboard.jpg


hearing.jpg


Το λειτουργικό αυτό σου μεταδίδει μια αίσθηση ασφάλειας και ότι, ότι και να του κάνεις δεν πρόκειται να σε "αφήσει" ποτέ.

Το δε μηχάνημα που έχω στην κατοχή μου, θεωρώ ότι αξίζει κάθε ευρώ που ξόδεψα για να το αποκτήσω. Μπορεί να υστερεί στην κάρτα γραφικών και για κάποιον που ασχολείται με τα παιχνιδία να μην επαρκεί (αν και παίζω κανονικά τα World of Warcraft & Call of Duty 2, και τα δύο για mac, με ανάλυση όμως 800*600), αλλά για την δική μου χρήση είναι ότι πρέπει, ίσως και καλύτερο από το οποιοδήποτε pc. Γιατί θα με ρωτήσετε... Καταρχήν η θέση του είναι στο σαλόνι μου, οπότε στοιχειά που είναι το μέγεθος, ο θόρυβος, το σχέδιο κτλ είναι πολύ σημαντικά και σε όλα αυτά το Mac mini με ικανοποιεί 101%, αθόρυβο πλήρως, πρέπει να βάλω το αυτί μου πάνω του για να καταλάβω ότι δουλεύει ο σκληρός του δίσκος ή ο ανεμιστήρας του, απίστευτα μικρό, πολύ ωραίο σχέδιο με αλουμινένια πρόσοψη αλλά παράλληλα και λιτό. Από εκεί και πέρα, το λειτουργικό του είναι 'όλα τα λεφτά'... Γιατί ? Εκτός της περιγραφής που έδωσα παραπάνω, μόνο αν αποφάσισετε να ασχοληθείτε μαζί του τότε θα καταλάβετε τι εννοώ. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι έχει δυνατότητες και σαν μηχάνημα και σαν λογισμικό που δεν είναι άμεσα αντιληπτές. Αν και σε ότι αφορά το hardware του δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, όλα τα κομμάτια που το συνθέτουν είναι έτσι 'δεμένα' μεταξύ τους που δεν αποδίδουν όπως σε ένα pc, αλλά πολύ καλύτερα και αυτό φαίνεται για παράδειγμα στην αναπαραγωγή βίντεο κλιπς υψηλής ανάλυσης, 720p, 1080i/p, όπου μπορεί να παίξει χωρίς κάποιες ρυθμίσεις και το μόνο που χρειάζεται είναι το κατάλληλο λογισμικό, όπως το δωρεάν VLC που ανέφερα.

Εν κατακλείδι, θα έλεγα ότι η επιλογή μου να μεταβώ από pc + windows σε Apple + macosx ήταν καθόλα σωστή. Μου έδωσε πια την σωστή έννοια του τι εστί λειτουργικό. Για να γίνει όμως αυτό απαιτεί από εμάς να είμαστε ανοικτοί σε νέα πράγματα και προκλήσεις, να έχουμε την θέληση να γνωρίσουμε τον κόσμο της Apple, να μην θεωρούμε ότι είναι windows με άλλο "κουστούμι", αλλά κάτι νέο, φρέσκο, ιδιαίτερο ίσως... Απαιτείται από εμάς να είμαστε έτοιμοι για νέες ανακαλύψεις και να μην είμαστε 'κολλημένοι' στην συνήθεια μας των τόσων ετών με τα οποιαδήποτε windows. Αν οι απαιτήσεις μας είναι μεγαλύτερες σε υπολογιστική ισχύ ή σε επίπεδο γραφικών τότε υπάρχουν τα iMac ή ακόμα και τα MacPro με τέσσερις(4) core2duo επεξεργαστές και πολύ μεγάλες κάρτες γραφικών που εύκολα κιόλας αναβαθμίζονται.Οπότε το ερώτημα είναι : Ποιο Mac είστε ?
macs.jpg
 

ΘΕΟΘΑΝ

Senior Member
20 June 2006
577
Μπράβο, μπράβο...:SFGSFGSF:

Ειλικρινά θαυμάζω το κουράγιο και την υπομονή σου να γράψεις με τόσο απλά λόγια τόσο σημαντικά πράγματα... :ernaehrung004:


Σου εύχομαι και σ' ανώτερα λοιπόν.... με τι άλλο ???...με ένα MacPro... τώρα που αξιοποιείς όλο και περισσότερο το θαυμάσιο λειτουργικό, κάποια στιγμή δοκίμασε να το παντρέψεις με την πραγματική υπολογιστική ισχύ... η εμπειρία θα ολοκληρωθεί... -bye- -bye- -bye-
 

esykas

AVClub Enthusiast
27 June 2006
1,216
Πειραιάς
Πολύ καλό για έναν πρωτόμπαρκο σαν και μένα στόν κόσμο του Μάκ.

Υ.Γ.ένα ακόμη τίπ είναι,όταν μαρκάρουμε οτιδήποτε θέλουμε πάνω σε μια σελίδα (πχ μοντέλο,λέξη κ.α)με δεξί κλίκ μας δίνει την δινατότητα να ψάξουμε κατευθείαν στο google χωρίς να κάνουμε copy past
 

sourlas

New member
27 February 2007
20
Πατρα
Ειχα δουλεψει το ΜαcOS X -Tiger (την τελευταια εκδοση,δεν θυμαμαι ποια ακριβως) είχα εντυπωσιαστεί απο την ταχυτητα του, την απλότητα και την ευκολια στο να αναγνωρίζει συσκευές. Το παραπάνω άρθρο καλύπτει τα παντα και τα λόγια είναι περιτα. Απλα να τονίσω ότι για τους κολλημένους με τα "παράθυρα" το αποτέλεσμα της σύγκρισης είναι τραγικό γι´αυτά. Όλα είναι θέμα συνήθειας στην τελική. Περιμενω εναγωνίως πάντως να βρω χρήματα για το πρώτο μου mac-notebook.
 

Mihalis S.

Supreme Member
19 June 2006
3,497
Αγαπητέ φίλε sourlas καλώς ήρθες στην παρέα μας. Οντως όσοι έχουν δουλέψει με το Mac OS X δύσκολα το ξεχνάνε. Η απλότητά του όπως πολύ σωστά περιέγραψες είναι το σημαντικότερο κομμάτι. Ουσιαστικά με το Mac OS X ξεχνάς το λειτουργικό και κάνεις δουλειά!

Και πάλι καλώς όρισες και καλές δημοσιεύσεις.-bye-
 

click

AVClub Addicted Member
27 July 2007
2,367
Πολύ καλό το άρθρο πράγματι. Χρησιμοποιώ OSX εδώ και 2 χρόνια περίπου και μπορώ να πώ ότι υπερτερεί σε πολλά σημεία των Windows. Ωστόσο υπάρχει ένα βασικό σημείο που πιστεύω οτι υστερεί και αυτό είναι ο Finder. Αν και πολύ εφετζίδικος, ακόμα και τώρα που έχω μάθει να τον χειρίζομαι πολύ καλά, προτιμώ τον Windows explorer.

Εξακολουθώ βέβαια να θεωρώ το OSX ως το καλύτερο Λ.Σ. αυτή τη στιγμή.