Ιοί

Status
Not open for further replies.

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,101
Αθήνα, Ηλιούπολη
Εννοεις νοσηλεια σε ΜΕΘ και όχι την απλή νοσηλεία επισης το ενα στους τρεις φεύγει είναι 33%
Λάρρυ, τα Data που έχουμε διαθέσιμα -επι 21.000.000 εμβολιασμένων αμερικανών- δεν δίνουν δυστυχώς το διαχωρισμό μεταξύ των νοσηλευθέντων σε εκτός και εντός ΜΕΘ. Αφορούν το σύνολο των νοσηλευθέντων.

Έτσι κι' αλλιώς το συμπέρασμα είναι σαφές:
Τα εμβόλια μας προστατεύουν σε γενικές γραμμές πολύ καλά, αλλά έτσι και βρεθούμε σ' εκείνους τους σχετικά λίγους άτυχους που θα χρειαστούν νοσηλεία, -ας είμαστε και εμβολιασμένοι- τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα.

Τό τελικό συμπέρασμα:
"1 στους 3 εμβολιασμένους νοσηλευθέντες φεύγει"​
είναι στρογγυλοποίηση του αντίστοιχου ποσοστού αποβιωσάντων (=27,78%, δες τον πίνακα) και μας δίνει πρακτικά την τάξη μεγέθους. Λίγο πάνω-λίγο κάτω στην πράξη δεν έχει διαφορά.

Υποθέτω, αν είχαμε τα αριθμητικά δεδομένα για τη διάκριση εντός-εκτός ΜΕΘ, τα νούμερα θα ήταν πολύ πιο δραματικά. Απλά τώρα δεν το ξέρουμε.

Υ.Γ. Δεν κατάφερα να βρω την πρωτότυπη αμερικάνικη έρευνα. Όλα τα sites εδώ την αναπαράγουν από την ανακοίνωση των Ελλήνων πανεπιστημιακών γιατρών. Όποιος μπορέσει να τη βρεί θα βοηθήσει.
 

chrisssb

Μέλος Σωματείου
26 August 2008
29,790
Kingdom of Rain
Δεν μπορούν να βγουν σοβαρά συμπεράσματα (του τύπου "1 στους 3 εμβολιασμένους νοσηλευθέντες φεύγει" ) με τα στοιχεία που δίνονται στο link που έδωσες.

ΠΧ πόσοι από αυτούς που έφυγαν είχαν σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια ή ΧΑΠ και ήταν ΚΑΙ ηλικιωμένοι?

Το συμπέρασμα σου είναι εντελώς λάθος γιατί είναι σαν να λες ότι αν μπεις στο νοσοκομείο η πιθανότητα να πεθάνεις είναι 1/3.

Δηλαδή αυτή η πιθανότητα είναι η ίδια είτε είσαι 40 χρονών και χωρίς υποκείμενο νόσημα είτε είσαι 87 με ΧΑΠ, καρδιακό και ζάχαρο?

ΤΙ λέτε βρε παιδιά! Τι λέτε!
 
  • Like
Reactions: Cicadelic Ranger

Larry

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
20,879
ο πάντα ψύχραιμος στις τοποθετήσεις του και αρνητής της… παραπληροφόρησης) καθηγητής Πολιτικής Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), Ηλίας Μόσιαλος.

Γράφει χαρακτηριστικά στην προσωπική του σελίδα στα social media:


«Νεότερα για την παραλλαγή Όμικρον:

Έγραφα εχθές πως έχουμε προφανώς πολλά αναπάντητα ερωτήματα, και μεταξύ αυτών είναι το κατά πόσο η νέα παραλλαγή όμικρον, αλλάζει την κλινική εικόνα και την συμπτωματολογία και κυρίως εάν καθιστά την νόσο σοβαρότερη.

H Δρ. Angelique Coetzee, πρόεδρος τού Νοτιοαφρικανικού Ιατρικού Συλλόγου, σε δηλώσεις της ανέφερε πως από όσα γνωρίζουν ως τώρα, η παραλλαγή Όμικρον προκαλεί ήπια ασθένεια. Πιο αναλυτικά, είπε πως τα συμπτώματα φαίνεται να διαρκούν 1-2 ημέρες και είναι κυρίως κούραση και μυαλγίες και κάποιες φορές συνοδεύονται από βήχα. Επίσης, από όσους κόλλησαν, κανείς δεν έχει χάσει την όσφρηση ή την γεύση του και κάποιοι έχουν ήδη επιστρέψει στο σπίτι τους.

Επίσης, σχολιάζοντας την κατάσταση στα νοσοκομεία, ανέφερε πως δεν αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο φόρτο λόγω εισαγωγών από φορείς της παραλλαγής Όμικρον.

Ανέφερε επίσης, πως θα πρέπει να περιμένουμε κάποιες εβδομάδες για περισσότερα στοιχεία για την μεταδοτικότητα. Κυρίως για να δούμε τι κλινική εικόνα παρουσιάζουν οι ανεμβολίαστοι.


Συμφωνώ με την ήπια και εμπεριστατωμένη της τοποθέτηση στο πρακτορείο Sputnik:

“Μπορεί να είναι εξαιρετικά μεταδοτικό, ναι, αλλά μέχρι στιγμής οι περιπτώσεις που βλέπουμε είναι εξαιρετικά ήπιες. Ίσως σε δύο εβδομάδες από τώρα να έχω διαφορετική γνώμη, αλλά αυτό είναι που βλέπουμε τώρα. Άρα ανησυχούμε σοβαρά; Όχι. Ανησυχούμε και παρακολουθούμε τι συμβαίνει.”»
 
  • Like
Reactions: vadergr

John Locke

AVClub Enthusiast
4 November 2007
1,050
Δεν είμαι ιολόγος/λοιμωξιωλόγος, αλλά γενικά από ότι έχω ακούσει κατά καιρούς (και ιδιαίτερα τα τελευταία 2 χρόνια), όσο πιο μεταδοτικός γίνεται ένας ιός τόσο και πιο ήπιος γίνεται.
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,277
Εκεί ψηλά.....

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,101
Αθήνα, Ηλιούπολη
Δεν μπορούν να βγουν σοβαρά συμπεράσματα (του τύπου "1 στους 3 εμβολιασμένους νοσηλευθέντες φεύγει" ) με τα στοιχεία που δίνονται στο link που έδωσες.

ΠΧ πόσοι από αυτούς που έφυγαν είχαν σοβαρή νεφρική ανεπάρκεια ή ΧΑΠ και ήταν ΚΑΙ ηλικιωμένοι?

Το συμπέρασμα σου είναι εντελώς λάθος γιατί είναι σαν να λες ότι αν μπεις στο νοσοκομείο η πιθανότητα να πεθάνεις είναι 1/3.

Δηλαδή αυτή η πιθανότητα είναι η ίδια είτε είσαι 40 χρονών και χωρίς υποκείμενο νόσημα είτε είσαι 87 με ΧΑΠ, καρδιακό και ζάχαρο?

ΤΙ λέτε βρε παιδιά! Τι λέτε!
A'.
Χρήστο, συμφωνώ μαζί σου ότι λείπουν ποιοτικά στοιχεία που θα βοηθούσαν να βγάλουμε πιο σωστά συμπεράσματα (ηλικία, φύλο, υποκείμενα νοσήματα, κλπ).
Η ανακοίνωση των Ελλήνων πανεπιστημιακών παρέχει κάποιες πληροφορίες σχετικά με αυτά, αλλά όχι πλήρεις.

Αν μπορέσουμε να βρούμε την πρωτότυπη αμερικανική έρευνα, σίγουρα θα μάθουμε πολύ περισσότερα πράγματα.

Δύο παρατηρήσεις:
α) Το ποσοστό των ατόμων που οδηγούνται προς νοσηλεία είναι πράγματι πολύ μικρό (0,1% επί του συνόλου των εμβολιασθέντων, ή 3,81% όσων τυχόν κολλήσουν μετά τον εμβολιασμό).
Αν είχαμε και τα ποιοτικά στοιχεία που λείπουν, θα μπορούσαμε να ξέρουμε με ακρίβεια ποιές κατηγορίες ατόμων έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευτούν.

β) Τα ποσοστά επιβίωσης μετά την εισαγωγή σε νοσοκομείο είναι δυσάρεστα, όπως και να το δούμε. 20.000 θάνατοι επί συνόλου 72.000 νοσηλευθέντων δεν είναι λίγο (=27,78%). Και ας είναι απλά στατιστικός μέσος όρος. Ανεξάρτητα ποιά υποκείμενα νοσήματα ή άλλα στοιχεία συνυπάρχουν (φύλο, ηλικία, κλπ).
Υποψιάζομαι ότι αν είχαμε τα στοιχεία αυτά στη διάθεση μας, κάποια νούμερα θα ανέβαιναν δραματικά (π.χ. διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ).
Επίσης να μην ξεχνάμε, ότι κατά κανόνα όσοι οδηγούνται προς νοσηλεία έχουν ήδη και κάποιο στοιχείο που επιβαρύνει την κατάστασή τους.

Εννοείται ότι την ευθύνη για την ακρίβεια και την εγκυρότητα των αριθμητικών δεδομένων και στοιχείων που εδώ σχολιάζουμε και επεξεργαζόμαστε, την έχουν εκείνοι που τα ανακοινώνουν. Στην περίπτωσή μας οι συγκεκριμένοι Έλληνες πανεπιστημιακοί γιατροί.

Θα ήθελα ακόμα να είχαμε στην διάθεσή μας και τα αντίστοιχα στατιστικά δεδομένα για τους ανεμβολίαστους. Ώστε να μπορούμε να κάνουμε πλήρη σύγκριση. Όποιος τα φέρει, καλοδεχούμενα!


B'.
Εκείνο που ενοχλεί και εσένα και εμένα και όλους μας, κατά βάθος είναι άλλο. Ότι κάποιες από τις αρχικές προσδοκίες μας σχετικά με τα εμβόλια διαψεύστηκαν.

Εξηγούμαι:
Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τότε που εμβολιαστήκαμε μέχρι σήμερα, μάθαμε αρκετά πράγματα που αρχικά δεν ξέραμε. Ή δεν μπορούσαμε να είμαστε σίγουροι.

-Ότι οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν σε τρίτους τον κορωνοϊό (μπορούν να είναι φορείς). Στον ίδιο βαθμό με τους ανεμβολίαστους ή λιγότερο και πόσο λιγότερο, δεν είναι ακόμα εντελώς επιβεβαιωμένο. Το σίγουρο είναι ότι μεταδίδουν.​
-Ότι οι εμβολιασμένοι μπορεί και αυτοί να κολλήσουν κορωνοϊό. Και το σημαντικότερο: Να νοσήσουν. Σε ένα ποσοστό περίπου κοντά στο 10%, το οποίο αντιστοιχεί με την τυπική (90%) αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Ένα ποσοστό γύρω στο 10% είναι μικρό, αλλά καθόλου ασήμαντο. (Δηλαδή σε ένα 10% το εμβόλιο "δεν πιάνει", ή δεν πιάνει εντελώς, όπως λένε).​
Ευτυχώς οι περισσότεροι νοσούντες εμβολιασμένοι θα περάσουν την ασθένεια ελαφριά. Ένα μικρό ποσοστό όμως από αυτούς (ίσως περίπου 4%) θα νοσήσει βαρειά. Και θα χρειαστεί νοσηλεία. (Σημάδι άραγε ότι σε αυτούς δεν έπιασε καθόλου το εμβόλιο, είναι ένα ερώτημα).​
-Ότι εφ' όσον χρειαστεί να νοσηλευτούν θα νοσήσουν βαρειά. Και πολλοί θα χάσουν τη ζωή τους. Συγκριτικό επιβεβαιωμένο με τους αντίστοιχους ανεμβολίαστους δεν έχουμε (κυκλοφορούν πολλά νούμερα, τίποτε εντελώς σίγουρο). Παρά τις όποιες διαφορές τα ποσοστά των εμβολιασμένων νοσηλευομένων είναι και αυτά μεγάλα, η περιρρέουσα ατμόσφαιρα δεν αφήνει αμφιβολίες.​
-Ότι και οι νοσήσαντες από κορωνοϊό μπορεί να επανανοσήσουν! Επ' αυτού θα χρειαστεί ακόμα πολλή έρευνα, το βασικό γεγονός όμως είναι επιβεβαιωμένο.​

Με αυτά τα δεδομένα υπ' όψη:
Τα μέτρα προφύλαξης (μάσκα, απολύμανση και υγιεινή, αποφυγή συνωστισμού και στενών επαφών, προσοχή στους κλειστούς χώρους) εξακολουθούν να είναι απαραίτητα, όπως και πρώτα.
Η χαλάρωση μετά τον εμβολιασμό αποδεικνύεται όχι και τόσο καλή ιδέα. Όσοι χαλαρώσαμε μετά τον εμβολιασμό μας -μεταξύ μας, σχεδόν όλοι- δεν κάναμε και τόσο καλά.

Όσοι πιστέψαμε, ότι μετά τον εμβολιασμό μας θα επιστρέψουμε αμέσως στις παλιές καλές μας συνήθειες, στις παρέες μας, στις βόλτες, στην ψυχαγωγία, βιαστήκαμε να χαρούμε. Όσοι ελπίζαμε ότι θα απελευθερωθούμε σύντομα από το κακό, διαψευστήκαμε. Ακόμα χειρότερα για μας που ανήκουμε σε ευπαθείς ομάδες!

Η ελευθερία αυτή μάλλον θα αργήσει πολύ. Γι' αυτό λεω πιο πάνω, ότι διαψεύστηκαν οι αρχικές προσδοκίες μας.

Η μοίρα και οι πιθανότητες των ανεμβολίαστων είναι, φυσικά, πολύ χειρότερη, αλλά εδώ που τα λέμε τούτο δεν αποτελεί παρηγοριά.
Και πάντως όλα τούτα δείχνουν πόσο ανόητες καταντούν οι διαμάχες ανεμβολίαστων εναντίον εμβολιασμένων.

Βέβαια, εξαρχής γνωρίζαμε πως τα εμβόλια δεν είναι η απόλυτη αδιαπέραστη ασπίδα, ότι προσφέρουν πολύ καλή προστασία, αλλά από μόνα τους δεν αρκούν.
Αυτά κάνουν καλά τη δουλειά τους, απλά εμείς περιμέναμε πολύ περισσότερα!

Άλλο όμως να μας το λένε και άλλο να το εμπεδώσουμε!
Και γίνεται ακόμα πιο δύσκολο, όσο πληθαίνουν οι περιπτώσεις που καταφθάνουν δυσάρεστα νέα από τον προσωπικό μας περίγυρο.
 

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,101
Αθήνα, Ηλιούπολη
Ναθαναήλ, ενδιαφέροντα νούμερα. Αναλογία διασωληνωμένων στις ΜΕΘ Ανεμβολίαστοι ÷ Εμβολιασμένοι 80 ÷ 20% . (Με τις στοργγυλοποιήσεις).
Διαισθάνομαι -χωρίς αποδείξεις- ότι τα νούμερα συγκλίνουν με την ανάλυση που συζητήσαμε μόλις πριν, στο προηγούμενο post.
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,277
Εκεί ψηλά.....

 
20 June 2006
9,533
Θεσσαλονίκη

Σερραίος αγόρασε πλαστό πιστοποιητικό από τη Βουλγαρία και… τώρα νοσηλεύεται διασωληνωμένος
 

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
91,277
Εκεί ψηλά.....

Σερραίος αγόρασε πλαστό πιστοποιητικό από τη Βουλγαρία και… τώρα νοσηλεύεται διασωληνωμένος


κακως.

στο κρατητηριο επρεπε να παει οχι σε ΜΕΘ
 

kted

Established Member
4 June 2007
102

Σερραίος αγόρασε πλαστό πιστοποιητικό από τη Βουλγαρία και… τώρα νοσηλεύεται διασωληνωμένος
Και πόσοι άλλοι;
 

chrisssb

Μέλος Σωματείου
26 August 2008
29,790
Kingdom of Rain
Είναι πολλοί οι έξυπνοι όπως φαίνεται.
Πολλοί με πλαστά πιστοποιητικά, έχουν εγκλωβιστεί αν και μετανιώσανε, το σύστημα δεν τους επιτρέπει εμβολιασμό (τώρα που θέλουν να κάνουν).
Κυριολεκτικά όπως στρώσανε έτσι θα κοιμηθούν.
 
Το κακό είναι ότι αυτοί οι "έξυπνοι" μπορεί να καταλήξουν να καταλαμβάνουν ΜΕΘ οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από μη-απατεώνες.. Άσε το κόστος νοσηλείας τους..

Οπότε σε κάθε περίπτωση το κοινωνικό σύνολο βγαίνει χαμένο.
 

spmk

Established Member
25 October 2009
281

chrisssb

Μέλος Σωματείου
26 August 2008
29,790
Kingdom of Rain
Το κακό είναι ότι αυτοί οι "έξυπνοι" μπορεί να καταλήξουν να καταλαμβάνουν ΜΕΘ οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από μη-απατεώνες.. Άσε το κόστος νοσηλείας τους..

Οπότε σε κάθε περίπτωση το κοινωνικό σύνολο βγαίνει χαμένο.

Ακριβώς!
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,210
127.0.0.1
Εξηγούμαι:​
Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τότε που εμβολιαστήκαμε μέχρι σήμερα, μάθαμε αρκετά πράγματα που αρχικά δεν ξέραμε. Ή δεν μπορούσαμε να είμαστε σίγουροι.

-Ότι οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν σε τρίτους τον κορωνοϊό (μπορούν να είναι φορείς). Στον ίδιο βαθμό με τους ανεμβολίαστους ή λιγότερο και πόσο λιγότερο, δεν είναι ακόμα εντελώς επιβεβαιωμένο. Το σίγουρο είναι ότι μεταδίδουν.​
-Ότι οι εμβολιασμένοι μπορεί και αυτοί να κολλήσουν κορωνοϊό. Και το σημαντικότερο: Να νοσήσουν. Σε ένα ποσοστό περίπου κοντά στο 10%, το οποίο αντιστοιχεί με την τυπική (90%) αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Ένα ποσοστό γύρω στο 10% είναι μικρό, αλλά καθόλου ασήμαντο. (Δηλαδή σε ένα 10% το εμβόλιο "δεν πιάνει", ή δεν πιάνει εντελώς, όπως λένε).​
Ευτυχώς οι περισσότεροι νοσούντες εμβολιασμένοι θα περάσουν την ασθένεια ελαφριά. Ένα μικρό ποσοστό όμως από αυτούς (ίσως περίπου 4%) θα νοσήσει βαρειά. Και θα χρειαστεί νοσηλεία. (Σημάδι άραγε ότι σε αυτούς δεν έπιασε καθόλου το εμβόλιο, είναι ένα ερώτημα).​

Σαφώς!
Και χωρίς να υπάρχει δικαιολογία.
Στην οικογένεια, όπου η ασπίδα ανοσίας υποτίθεται ότι άρχισε να δουλεύει τέλος Ιουλίου, νοσήσαμε και μεταδώσαμε τον ιό μεταξύ μας στις αρχές Σεπτέμβρη. Δηλαδή το εμβόλιο πρακτικά δεν προστάτευσε ούτε για 2 μήνες.
Από την κόρη (δεν είχε προλάβει να εμβολιαστεί) σε εμένα (εμβολιασμένος) όπου μπήκα σε καραντίνα αλλά το μετέδωσα στη γυναίκα μου (εμβολιασμένη) και μετά στον γιό μου (ανεμβολιαστος λόγω ηλικίας).
Όταν λοιπόν τα παιδιά το φέρνουν από το σχολείο με την λογική ότι αν δεν νοσήσουν τα μισά ταυτόχρονα, δηλαδή ποτέ, η τάξη δεν κλείνει, ποια ακριβώς προστασία προσφέρει ένα σκεύασμα, το οποίο 100% έχει παρενέργειες (ακόμη και το depon έχει);
Στην δική μου οικογένεια, το 100% των εμβολιασμένων νόσησαν και μετάδωσαν τον ιό.
Ok, το περάσαμε όλοι σαν ένα συνάχι, αλλά θα πρέπει να κάνουμε επίσκεψη σε κάποιο παράλληλο σύμπαν όπου δεν εμβολιαστήκαμε για να ξέρουμε αν το εμβόλιο έκανε δουλειά;

Καλό είναι λοιπόν να μην επαναπαυόμαστε, να κρατάμε όσο μπορούμε τις προφυλάξεις και να εκμεταλευόμαστε οποιοδήποτε "όπλο" μας προσφέρουν.
 
Status
Not open for further replies.