Linux!

AlexandrosGR

New member
6 February 2011
5
Η ονομασία Linux, που στα ελληνικά προφέρεται λίνουξ, είναι ένας γενικός όρος αναφοράς σε λειτουργικά συστήματα που βασίζονται στον πυρήνα Linux. Η αρχιτεκτονική του Linux είναι παρόμοια με αυτή του λειτουργικού Unix αλλά έχει αναπτυχθεί εκ του μηδενός και δεν περιλαμβάνει κώδικα από το Unix. Η ανάπτυξη του Linux είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα εθελοντικής συνεργασίας από διαδικτυακές κοινότητες, ενώ όλο το έργο είναι ανοικτού κώδικα και ελεύθερα προσβάσιμο από όλους για αντιγραφή, τροποποίηση ή αναδιανομή χωρίς περιορισμό. Το Linux είναι διαθέσιμο υπό άδειες όπως η GNU General Public License.

Το Linux μπορεί να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει σε μεγάλη ποικιλία υπολογιστικών συστημάτων, από μικρές συσκευές όπως κινητά τηλέφωνα μέχρι μεγάλα υπολογιστικά συστήματα και υπερυπολογιστές.

Χρησιμοποιείται κατά κόρον σε διακομιστές, αφού η καταγεγραμμένη χρήση Linux σε διακομιστές για το 2008 ανέρχεται σε 60% του συνόλου της αγοράς. Οι περισσότεροι προσωπικοί υπολογιστές όμως, λειτουργούν με Mac OS X ή Microsoft Windows, καθώς το αντίστοιχο ποσοστό του Linux είναι μόλις 1-2%.

Τα τελευταία χρόνια πάντως παρατηρείται άνοδος του Linux και σε προσωπικούς υπολογιστές, χάρη στη δημοφιλή διανομή Ubuntu αλλά και τις περισσότερες λειτουργίες που προσφέρει σε συστήματα με περιορισμένες δυνατότητες όπως τα netbook.

Ένα λίστα με διανομές linux:

www.ubuntu.com
www.ubuntustudio.org
www.archlinux.org
www.opensuse.org
www.kde.org
www.debian.org
www.linuxmint.com/
www.fedoraproject.org
www.redhat.com/
www.turnkeylinux.org/
www.mandriva.com
 

pontios

Μέλος Σωματείου
17 June 2006
7,459
Clermont-Ferrand, France
Εάν είχες απλά κάνει αυτό http://www.avclub.gr/forum/search.php?searchid=3712706 φίλε μου θα έβλεπες ανάμεσα στα άλλα αποτελέσματα και αυτό http://www.avclub.gr/forum/showthread.php?t=55878&highlight=linux
Σίγουρα δεν θέλω να σε αποπάρω αλλά ποια η λογική του πρώτου σου ποστ να είναι ένα σχεδόν διαφημιστικό για το Linux.
Μήπως να γίνεις λίγο ποιο συγκεκριμένος τι θα ήθελες να ενημερώσεις ή να σε ενημερώσουμε?
 

Simos.I

Moderator
Staff member
17 June 2006
27,138
Land of Dystopia
Eχουμε αναφερθεί, κατά καιρούς στο open source λειτουργικό, το οποίο περιέχει τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα.

Ωστόσο η δυναμική του παραμένει σχετικά μικρή, προσωπικά έχω χρησιμοποιήσει αρκετές διανομές, η λογική είναι ίδια ή σχεδόν ίδια.

Suse, Madriva,Knoppix, Debian, Backtrack, Ubuntu, μου άφησαν καλές εντυπώσεις, ξεχώρισα την Linpus, την Cranchbang, Arch, την Νetbook remix της ubuntu.
'Ολες είναι ιδανικές για μεσαία ή και χαμηλού budget συστήματα, όπως netbooks.
 
Linux Mint Cinnamon 17.2, code name "Rafaella".

Καλημέρα σε όλους

Επαναφέρω στην επικαιρότητα το νήμα, μολονότι υπάρχει άλλο παρόμοιο, το οποίο βρίσκεται όμως εκτός της συγκεκριμένης κατηγορίας, δηλαδή εκεί που οι ασχολούμενοι με το HTPC και γενικά με τους υπολογιστές δύσκολα θα το εντοπίσουν για να ποστάρουν.

Οι λόγοι που το επαναφέρω είναι οι εξής:

1) Να μοιραστώ την πρόσφατη εμπειρία μου από τη χρήση του Linux Mint Cinnamon, της προηγούμενης από τη 17.2 Rafaella έκδοσης, της έκδοσης 17.1, με κωδικό όνομα Rebecca, που ήδη χρησιμοποιώ - ως αρχάριος χρήστης - σε δυο υπολογιστές dual boot, που τρέχουν ταυτόχρονα και Windows 8.1 Pro.

2) Να θέσω ερωτήματα σχετικά με την καλύτερη κατά το δυνατόν εκμετάλλευση του λειτουργικού και συγκεκριμένα της, κατά τον τίτλο του post, νεότερης έκδοσης 17.2 Rafaella.

3) Να δω (να δούμε μαζί, ουσιαστικά) το κατά πόσον αυτό το λειτουργικό, που σημειωτέον έχει ένα πολύ όμορφο περιβάλλον, μπορεί να υποκαταστήσει πλήρως ή μερικώς σε ένα HTPC ή ένα HE(ntertainment)PC κάποιο από τα νεότερα και σαφώς πιο προτιμητέα και πιο "trendy" λειτουργικά, ειδικά αυτά της Microsoft.

Μερικές λετομέρειες αρχικά. Η συγκεκριμένη διανομή - ελεύθερη, φυσικά όπως όλες οι διανομές Linux - είναι διαθέσιμη εδώ. Εγώ επέλεξα βέβαια την πλήρη διανομή 64-bit, που παρέχει πλήρη χρήση για desktop. Από τους προτεινόμενους Servers, επέλεξα αυτόν του ΟΤΕ (http://ftp.otenet.gr/linux/linuxmint//stable/17.2/linuxmint-17.2-cinnamon-64bit.iso), αλλά υπάρχουν και οι Servers του ΕΜΠ και του Πανεπιστημίου της Κρήτης. Ποιός είναι πιο γρήγορος δεν ξέρω, αν και λίγη σημασία έχει, αν η ευρυζωνική σας σύνδεση λειτουργεί με κανονικές (γι αυτήν) ταχύτητες. Εμένα πάντως με παίδεψε αρκετά το κατέβασμα, ακριβώς γιατί η δική μου συνδεση καίει, όχι κάρβουνο, αλλά εφημερίδες.

Μετά το κατέβασμα του αρχείου ISO, φρονώ ότι είναι καλύτερο να το κάψεις σε ένα DVD-R (Single 4.7GB), πάντα σαν ISO File (και όχι απλή αντιγραφή, όπως έκανα εγώ στην αρχή, αγνοώντας τους βασικούς κανόνες αντιγραφής), και από αυτό να το εγκαταστήσεις στον υπολογιστή. Αν πρόκειται για υπολογιστή dual boot (δηλαδή κάποιον που τρέχει και άλλο λειτουργικό) είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί ξεχωριστό partition στο δίσκο συστήματος (εγώ σε όλα τα PC dual boot, που έχω εγκαταστήσει το Cinnamon, έχω προβλέψει partition γύρω στα 40GB, αν και για κάποιους αυτό ακούγεται πολύ). Επίσης είναι απαραίτητο το Linux Mint να εγκατασταθεί μετά το άλλο λειτουργικό, προκειμένου να λειτουργήσει ο boot loader, που συνοδεύει το Linux. Αυτά τα έμαθα στην πορεία, συζητώντας το θέμα της εγκατάστασης εδώ μέσα, σε αυτό το νήμα, από όπου πήρα και την πολύτιμη βοήθειά σας.

Αυτά για αρχή. Πάμε τώρα στις εντυπώσεις και στη χρήση του λειτουργικού. Θα μιλήσω για το 17.1 (Rebecca), γιατί το νεότερο 17.2 Rafaella δεν το έχω ακόμα εγκαταστήσει (θα το κάνω σήμερα, σε λίγο), αν και νομίζω ότι στα βασικά τους, αυτές οι δύο εκδόσεις δεν διαφέρουν πολύ.

Λοιπόν, το Cinnamon Rebecca, έχει όπως είπα ένα πολύ όμορφο περιβάλλον, αλλά απαιτεί αρκετή εξοικείωση με αυτό. Χρειάζεται να το παρακολουθείς και να το ενημερώνεις με τις εκδιδόμενες ενημερώσεις συνέχεια (εγώ το έχω στο αυτόματο) και λίγο-λίγο να τρέχεις τις εφαρμογές από το βασικό μενού του desktop (δείτε την παρακάτω εικόνα από το βασικό μενού).

1.0%20Cinnamon-Desktop-17_zps2kmvmkdv.png


Καλό είναι βέβαια, πριν τη χρήση (ίσως και πριν την εγκατάσταση), ο χρήστης να μελετήσει τον οδηγό χρήσης και τον οδηγό εγκατάστασης. Και οι δύο παρέχονται στα ελληνικά από την επίσημη ελληνική διαδικτυακή κοινότητα του Linux, η οποία παρέχει στους χρήστες πολύ καλή υποστήριξη:

http://linuxmint.gr/index.php

Συγκεκριμένα, ο οδηγός χρήστη (σε πολλές γλώσσες ΚΑΙ στα ελληνικά) βρίσκεται εδώ, ενώ ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα οδηγού εγκατάστασης βρίσκεται εδώ.

Eδώ σταματάω προς το παρόν το post. Να διεκρινήσω (άλλη μια φορά) ότι ποστάρισα για να μοιραστώ εμπειρίες και - κυρίως - να μάθω από σας τη χρήση του λειτουργικού για την καλύτερη δυνατή εκμετάλλευσή του. Καμιά σχέση με διαφήμιση ή υποστήριξη σε αντιπαράθεση με άλλα λειτουργικά.

Καλημέρα και θα επανέλθω.
-
 

valantis

New member
11 April 2010
51
thessaloniki
εγω εδω και χρονια χρησιμοποιω τις LTS εκδοσεις του δημοφιλους ubuntu, το σταθερο pc μου ειναι ενας υπολογιστης υψηλων επιδοσεων, τον εχω στο σαλονι και ειναι το κεντρο για μουσικη ταινιες και παιχνιδια, συνδεδεμενος και με τον προτζεκτορα. Η εκδοση 14.04 64 bit θεωρω προς το παρον οτι ειναι οτι καλυτερο παρα πολυ σταθερη χωρις προβληματα, με συνεχεις ενημερωσεις. windows πλεον δεν χρησιμοποιω σε κανεναν υπολογιστη το linux με βολευει καλυτερα.
 

avpap

Μέλος Σωματείου
30 September 2011
9,863
Αθηνα
Στο (μοναδικο) desktop μηχανημα που υπαρχει σπιτι εχω dual boot mint/windows 7 με default το Mint. Το εχω βαλει για την ασφαλεια του, αλλα και γιατι παει σφαιρα. Πληρες boot περιπου 7-12'' με ssd. Τα windows υπαρχουν μονο και μονο "μπας και χρειαστουν". Παιχνιδια πλεον δεν προλαβαινω να παιζω οποτε τα windows εχουν χασει το πλεονεκτημα τους απεναντι στο mint. Media center καλλιστα θα μπορουσες να φτιαξεις πανω σε λινουξ. Μονο προβλημα δεν ξερω αν υπαρχουν drivers για καρτουλες tv tuner, εκει μονο ισως κολλησει το θεμα. Για να βαλεις kodi ομως δεν θα υπαρχει προβλημα. Γενικα οσο υπαρχει η ταση για εφαρμογες να πηγαινουν προς το cloud ή ακομα και σε τοπικο σερβερ, πιστευω οτι τα windows θα χανουν σε δημοτικοτητα.
 

teddy743

Supreme Member
16 August 2014
7,175
Θεσσαλονίκη
Καλημερα! Μετα απο 15 χρονια σαν χρηστης Windows ειμαι ετοιμος να δοκιμασω για πρωτη φορα τα linux. To PC μου φτιαχτηκε κομματι κομματι απο εναν φιλο το 2012 και ειναι πολυ δυνατος 16gb Ram, ssd samsung evo 120, 7 Tb hhd (αθροισμα) και GPU AMD Radeon HD 6500. Ξεκινησα να κανω clean install τα windows 10 και ειμαι στη φαση που πρεπει να κανω activation αλλα αποφασισα να μην πληρωσω και να παω για κατι σαν τα linux.

Οι ερωτησεις μου ειναι οι εξεις':

1) Θα εχω ασυμβατοτητες με το Hardware?

2) Θα μπορω να κανω bitstream passthrough DTS-MA για full hd m2ts files via HDMI στον ενισχυτη μου;

3) Μπορω να χρησιμοποιω autocad;

4) Μπορω να κανω ενα usb flash bootable με linux και να φορμαρω και να περασω αυτο αντι για τα Windows 10 που εχω μισοπερασει;

Αν καποιος εχει το χρονο ας με βοηθησει. Ευχαριστω προκαταβολικα για οποιαδηποτε απαντηση/προταση!
 

John Locke

AVClub Enthusiast
4 November 2007
1,079
1. Πιθανότατα όχι (99% των περιπτώσεων)

2. Βεβαίως

3. Δεν ξέρω (δες την ιστοσελίδα του vendor της εκάστοτε εφαρμογής)

4. Βεβαίως
 

teddy743

Supreme Member
16 August 2014
7,175
Θεσσαλονίκη
Χιλια ευχαριστω John Locke! Autodesk γενικα δεν γινεται αλλα εχει κατι αντιστοιχα options. Αντε να δουμε τι παιζει..... μολις με γλιτωσες απο 160ευρω εξοδα!
 

John Locke

AVClub Enthusiast
4 November 2007
1,079
Να σαι καλά! :smile:

Για διανομή αποφάσισες ή το σκέφτεσαι;

Προτείνω για αρχή fedora ή opensuse (και αν σου αρέσει το linux, μπορείς στη συνέχεια να προχωρήσεις με κάτι ποιο σκληροπυρηνικό, π.χ. debian ή slackware :2thumb22sup:)
 

teddy743

Supreme Member
16 August 2014
7,175
Θεσσαλονίκη
Θα κανω οπως προτεινεις και θα παω για fedora και αν δω οτι την παλευω σε κανενα χρονο θα δω και για κατι πιο ζορικο (αν και δεν ξερω να γραφω ουτε μια γραμμη κωδικα - αλλα ποτε δεν ειναι αργα.... μαθε τεχνη κι.....)
 

tuxx

Supreme Member
3 January 2014
3,319
/dev/null
Δεν χρειάζεται να γράφεις κώδικα. Ασχολούμαι άπειρα χρόνια με το linux και δεν γνωρίζω προγραμματισμό.

Ως προς τις προτεινόμενες διανομές, ρίξε και μια ματιά στο Linux Mint το οποίο είναι ταμάμ για αρχάριους.

Ως προς τις advanced διανομές για home users νομίζω ότι αυτή τη στιγμή την πρωτοκαθεδρία έχει το Archlinux. Το Debian είναι σταθερή αξία και μια σχολή από μόνο του βέβαια και είναι μια εξαιρετική λύση για διάφορες servers υλοποιήσεις. Ως προς το Slackware που προτάθηκε παραπάνω, νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος ενασχόλησης με αυτό πλέον. Εκτός του ότι είναι επί της ουσίας ανενεργό project, έχω την εντύπωση ότι ακόμα έχει package manager χωρίς επίλυση εξαρτήσεων, κάτι που αυτή τη στιγμή μπορεί να μην το καταλαβαίνεις, αλλά θα το καταλάβεις σύντομα!


Εγώ πλέον χρησιμοποιώ Linux παντού στην καθημερινότητά μου:

- Linux Desktop (Archlinux)
- Hifi media player (Archphile - ArchlinuxARM based)
- υποτυπώδες NAS με USB δίσκο (ArchlinuxARM)
- Media player στην TV (Οpenelec)
- Owncloud personal cloud/Openvpn server (Debian VPS)
- Seedbox (Archlinux VPS)
- Hosting server (Centos/Cpanel - αυτός έιναι και ο μόνος server που δεν διαχειρίζομαι εγώ)

Όλα εκτός από το τελευταίο είναι στημένα από τα χεράκια μου, βασισμένα 100% στις προσωπικές μου ανάγκες.


To linux είναι μαγεία. Μπορείς να κάνεις άπειρα πράγματα, αρκεί να ρίξεις διάβασμα και να έχεις υπομονή.
 
Last edited:

John Locke

AVClub Enthusiast
4 November 2007
1,079
Ως προς το Slackware που προτάθηκε παραπάνω, νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος ενασχόλησης με αυτό πλέον. Εκτός του ότι είναι επί της ουσίας ανενεργό project, έχω την εντύπωση ότι ακόμα έχει package manager χωρίς επίλυση εξαρτήσεων, κάτι που αυτή τη στιγμή μπορεί να μην το καταλαβαίνεις, αλλά θα το καταλάβεις σύντομα!

1. Το slackware δεν είναι καθόλου ανενεργό (βλέπε http://www.slackware.com/changelog/current.php?cpu=i386). Απλώς ο Patrick βγάζει stable έκδοση κάθε 1-2 χρόνια. :p

2. Η μη αυτόματη επίλυση εξαρτήσεων είναι επιλογή του δημιουργού. Αν κάποιος θέλει να έχει αυτόματη επίλυση εξαρτήσεων, μπορεί να πάει σε vectorlinux, salix ή zenwalk (και τα 3 slackware based).

3. Σε καμία περίπτωση δεν προτάθηκε η ενασχόληση με το slackware σε κάποιον αρχάριο. Μόνο σε πολύ προχωρημένο επίπεδο (ούτε καν στον μέσο χρήστη linux).
 

NikTsel

Senior Member
6 November 2007
472
Αθηνα ,Κεντρο
Σαν απλός περιστασιακος χρήστης Λίνουξ προτείνω το Linux mint και το Ubuntu μπορείς να τα δοκιμάσεις με Bootable στικακι και να αποφασίσεις ποιο σου κάνει. Μπορείς να τρέχεις κάποιες εφαρμογές με Windows emulator (wine) αλλά σίγουρα θα βρεις και κάποιες εναλλακτικές επίσης για βίντεο παίζει και το kodi που λογικά δεν θα έχεις θέματα με ήχο από την hdmi.
 

teddy743

Supreme Member
16 August 2014
7,175
Θεσσαλονίκη
Λοιπον μετα απο την κουβεντα μας εχθες καθησα να διαβασω λιγο. Αφου διαβασα δυο-τρια αρθρα περι "ποιο ειναι το καλυτερο distro για σενα" κτλ πηγα και στο youtube ειδα τα σχετικα βιντεο του Eli "the computer guy" o οποιος παρολο που ειναι ελαφρως εκνευριστικος επειδη επαναλαμβανει την καθε φραση 3-4 φορες, εμαθα αρκετα βασικα πραγματα, μετα βρηκα και κατι διαλεξεις απο εναν τυπο που μαλλον εκανε μαθημα σε καποια σχολη ("linux 101") και ειδα λιγο τα περι Gui.

Αφου τα εκανα ολα αυτα ειπα να τρεξω αρχικα λιγο το ubuntu που απο αυτα που εμαθα ειναι απο τα πιο newbie friendly distros και μου αρεσαν αρκετα. Ειναι ολα λιγο μπελας σε σχεση με windows αλλα δεν με αποθαρρυνε αυτο. Με αυτα που διαβασα σκεφτομαι να αναστησω παλια laptop και να τα κανω media players + 5-6 αλλες βασικες λειτουργιες!

Να πω και καποια πραγματα και αν κανω λαθος διορθωστε με:

1) Απο αυτα που διαβασα, ενα δυνατο pc, πρακτικα μαλλον δεν υπαρχει λογος να δουλευει linux (περα απο τα χρηματα που ειναι ενας βασικοτατος λογος)

2) Τα linux συμφερουν (περα απο $$$ παλι) κυριως οταν τα δουλευεις σε περιβαλον command prompt και οχι τοσο με γραφικα αλλα και για λειτουργιες server (οχι και τοσο για χαβαλε περιηγηση και γενικες λειτουργιες)
Ειναι αληθεια τα παραπανω;;;

Παντως ασχετα με τα παραπανω οταν νιωσω ανετα με ubuntu θα παω σε mint και αν νιωσω ανετα και με αυτο ισως κοιταξω και το Tails.
το kodi το δουλευω και στα windows τα τελευταια χρονια και ειναι πανεμορφο και πολυ πρακτικο αλλα τα αρχεια τα παιζω με Mpc-hc γιατι μου φανηκε οτι του kodi το player εχει χειροτερη ποιοτητα εικονας.

Η ουσια ειναι οτι τα linux μου αρεσαν, δεν θελουν activation, ειναι customizable και λιγο πιο ασφαλη και αν δεν συναντησω καποιο ουσιαστικο προβλημα λογικα η Μicrosoft με εχασε απο πελατη για παντα. (και η Apple :ROFLMAO:)