ONKYO-PR-SC5507 (Ερωτήσεις - Ερωτήσεις - Reviews...)

takisspanos

AVClub Enthusiast
4 November 2007
851
Ρέα Δροσιά
Re: ONKYO-PR-SC5507

Άρα ο δικός μου που έχει και τα 192 kHz/32-Bit Burr-Brown ( Ονκυο 5007 ) πρέπει να είναι ένα καλό DAC . Διάβασα κάπου αλλού στο site για κάτι DAC τάξεως τιμής από 3000 έως 9000 και πως χρειάζεται ειδική κάρτα ήχου στο PC και κάπου έχασα την μπάλα. Εγώ έκανα τα CD μου Flac με το Extra Audio Copy , τα πέρασα σε ένα σκληρό και παίζουν άψογα , μάλλον το άκουσμα είναι καλύτερο και από το Denon 3910 που έχω σαν βασική πηγή. Γράφανε μάλιστα κάτι για IMac πως είναι πολύ καλύτερο , εγώ έχω ένα από τα τελευταία το 24 Inches , αλλά κάνει πολύ πιο αργά την μετατροπή από ένα άλλο PC που έχω , οπότε προτίμησα να κάνω τις μετατροπές στο PC παρά στο Mac.
 

takisspanos

AVClub Enthusiast
4 November 2007
851
Ρέα Δροσιά
Re: ONKYO-PR-SC5507

Γράφει στα specification του 5007 ότι έχει τα 192 kHz/32-Bit Burr-Brown , από την USB όμως δεν αναγνωρίζει πάνω από 24/96 . Το λέω αυτό γιατί το διάβασα στο Manual . Έκανα δοκιμή να παίξω αρχεία 24/192 Flac , που κατέβασα από εδώ http://www.highdeftapetransfers.com/storefront.php και το αποτέλεσμα ήταν πως δεν έπαιζαν και για αυτό το έψαξα.
 
Γείωση στον ONKYO-PR-SC5507

Περιμένοντας τον καθορισμό ημερομηνίας για το χειρουργείο και μην μπορώντας ουσιαστικά να ασχοληθώ περαιτέρω με τη συνέχεια του στησίματος στο σύστημα (ποιός θα σηκώνει και θα κουβαλάει μηχανήματα?), καθόμουν χτες και μελετούσα το μηχάνημα.

Όπως θα έχετε προσέξει οι κάτοχοι, ο 5507 δεν έχει γείωση στην υποδοχή ρευματοληψίας (jack) IEC, πράγμα που σημαίνει πως δεν μπορείς να τον γειώσεις μέσω του καλωδίου τροφοδοσίας. Να διευκρινήσω πως το θέμα το συζητάω και στο διπλανό φόρουμ, αλλά καλό θα ήταν να ακούσω και τις απόψεις των μελών εδώ.

Στην αρχή σκέφτηκα να κανιβαλίσω ένα jack του εμπορίου και να πάρω από αυτό το μεσαίο pin της γείωσης, ώστε να προσθέσω γείωση στον προενισχυτή. Ίσως όμως να είναι λίγο δύσκολο να το κάνω, έως αδύνατο, διότι ο τύπος του jack της μάνας του είναι σπέσιαλ και διαφορετικός από αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Εκτός κι αν καταργήσω τελείως το υπάρχον jack, πράγμα που δεν θέλω. Τέλος πάντων δεν δοκίμασα, θα δω αν μπορώ.

Αν δεν μπορέσω, σκέφτομαι να πάρω το νήμα γείωσης του καλωδίου τροφοδοσίας, που έτσι κι αλλιώς θα αλλάξω με άλλο ποιοτικότερο, και να το συνδέσω σε κάποιο βιδάκι πάνω στο σασί, κάπου δίπλα στην υποδοχή ρευματοληψίας, γειώνοντας έτσι τον προενισχυτή.

Ξέρω, μπορεί να υπάρχουν αντιρρήσεις και αντίθετες γνώμες, αλλά νομίζω πως αυτό θα ήταν το σωστό.

Γνώμες;
-
 
Re: ONKYO-PR-SC5507

Οι συσκευές AV όταν δεν έχουν γείωση, δεν έχουν διότι δεν τους χρειάζεται.

Αυτό σημαίνει απλά ότι το σασί είναι γαλβανικά απομονωμένο από τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα που βρίσκονται στο εσωτερικό του, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας ότι και να συμβεί.

Έχεις κάποιον συγκεκριμένο λόγο για αυτό που θέλεις να κάνεις;
 
Και κάποιες ιδιοκατασκευές για τηλεχειρισμό

Όπως είναι - επίσης - γνωστό, ο 5507 δεν διαθέτει βοηθητική υποδοχή ρεύματος (πρίζα) 220V για τροφοδοσία άλλων συσκευών, μικρής έστω ισχύος. Άλλες συσκευές του είδους (ενισχυτές κυρίως και προενισχυτές) διαθέτουν μία ή δύο τέτοιες πρίζες, έτσι ο χρήστης μπορεί να συνδέσει κάποια ή κάποιες συσκευές, που να τροφοδοτούνται είτε μόνιμα (αν είναι τέτοια η πρίζα) είτε να τροφοδοτούνται όταν ο (προ)ενισχυτής τίθεται ΟΝ.

Όμως ο 5507 διαθέτει έξοδο 12VDC. Αν κάποιος, λοιπόν, θέλει να έχει βοηθητική έξοδο 220V μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή την έξοδο και με μια απλή κατασκευή που θα περιλαμβάνει ένα ρελαί, να προσθέσει αυτή την έλλειψη.

Υλικά:

- Δύο απλά αρσενικά βύσματα τύπου καρφιού 3.5mm, σαν αυτό. Το ένα θα συνδεθεί στην έξοδο των 12VDC του 5507, και το άλλο στην είσοδο του κουτιού του αυτοματισμού.
- Ένα αρσενικό βύσμα τύπου IEC, τριπολικό, για την τροφοδοσία των 220V AC, σαν αυτό.
- Διπολικό καλώδιο λεπτό 2x0.5 mm2 ή 2x1 mm2, π.χ. το κοινό φτηνιάρικο κόκκινο-μαύρο καλώδιο ηχείων που πουλάνε στα καταστήματα ηλεκτρονικών, σαν αυτό, ανάλογου μήκους, για την μεταφορά της τάσης των 12VDC.
- Καλώδιο τριπολικό για την τροφοδοσία των 220V AC.
- Ένα ρελαί τύπου λυχνίας σαν ένα από αυτά, ειδικά αυτό με πηνίο 12VDC, με τη βάση του (2η σελίδα στο παραπάνω link).
- Μια υποδοχή θηλυκή (jack), για σασί, που θα δεχτεί το αρσενικό βύσμα τύπου καρφιού 3.5mm, (δεν έχω πρόχειρο link, αλλά είναι απλό, στα καταστήματα ηλεκτρονικών το βρίσκεις εύκολα).
- Μια θηλυκή υποδοχή ρευματολήπτη (jack), τύπου IEC, για σασί, σαν αυτή, που θα δεχτεί τό τριπολικό αντίστοιχο αρσενικό βύσμα.
- Μια πρίζα σούκο, για σασί τέτοιου ή παρόμοιου τύπου, ωστε ν προσαρμόζεται πιο εύκολα. Φυσικά, οποιαδήποτε πρίζα σούκο, που θα μπορεί να προσαρμοστεί, θα κάνει δουλειά.
- Ένα κουτί, πλαστικό ή μεταλλικό, ανάλογου μεγέθους που θα μπορούσε να δεχτεί όλα τα παραπάνω, το βρίσκεις εύκολα στα καταστήματα ηλεκτρονικών.

Κατασκευή:

Αυτό που πρέπει κάποιος να ξέρει είναι ότι το ρελέ έχει δύο ειδών επαφές: (α) αυτές του πηνίου του, που θα δεχτούν την τάση των 12VDC προερχόμενη από τον 5507 και (β) αυτές των 220V AC, οι οποίες για ρελέ τύπου λυχνίας είναι συνήθως 2 ή 3 διπλές κατά κανόνα, ήτοι ένα σετ NO (Normally Open) και ένα σετ NC (Normally Closed). Επιλέγουμε, φυσικά, το σετ NO.

Στάδιο πρώτο. Επιλέγουμε πού θα τοποθετήσουμε την πρίζα στο κουτί, το ρελέ και τις δυο υποδοχές (jacks), αυτήν για τα 12VDC και την άλλη για τα 220V AC. Κάνουμε τις απαιτούμενες τρύπες εξόδου και στήριξης.
Στάδιο δεύτερο. Φτιάχνουμε ένα καλώδιο με τα δυο αρσενικά βύσματα των 3.5mm στις άκρες του, ανάλογου μήκους. Προσέχουμε ώστε ο θετικός πόλος της τάσης των 12V να είναι στο κεντρικό μπροστινό άκρο του βύσματος.
Στάδιο Τρίτο. Τοποθετούμε τα αντικείμενα μέσα και πάνω στο κουτί και συνδέουμε τους ακροδέκτες της θηλυκής υποδοχής των 3.5mm με τις επαφές που αντιστοιχούν στο πηνίο του ρελέ, χρησιμοποιώντας ένα μικρό κομμάτι του καλωδίου κόκκινου/μαύρου. Στη συνέχεια συνδέουμε τους ακροδέκτες του θηλυκού ρευματολήπτη IEC στο ένα σετ των κύριων επαφών του ρελέ, επιλέγοντας, όπως είπαμε το σετ NO. Την γείωση καλό είναι να την περάσουμε by-pass, διότι δεν είναι ασφαλές να διακόπτεται κι αυτή κατά την λειτουργία του ρελέ. (δηλαδή, συνδέουμε τον ακροδέκτη της γείωσης της υποδοχής IEC ΑΠ' ΕΥΘΕΙΑΣ στον ακροδέκτη γείωσης της πρίζας). Κατόπιν συνδέουμε το άλλο σετ επαφών εξόδου του ρελέ στους ακροδέκτες της πρίζας.
Στάδιο Τέταρτο. Με τη βοήθεια ενός πολύμετρου, δοκιμάζουμε την κατασκευή. Καλό είναι να υπάρχει κάπου μια εξωτερική πηγή 12VDC. Αν δεν υπάρχει χρησιμοποιούμε τον προενισχυτή. ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΣΥΝΔΕΣΟΥΜΕ την τροφοδοσία των 220VAC, ενεργοποιούμε τα 12VDC και παρατηρούμε αν οι επαφές του ρελέ κλείνουν (με το πολύμετρο). Μετράμε τη συνέχεια του κυκλώματος μέχρι την πρίζα. Αν όλα είναι εντάξει, συνδέουμε και την τροφοδοσία των 220 και βάζουμε ένα πορτατίφ ή κάτι ανάλογο, μικρής ισχύος, στην πρίζα. Ξανακάνουμε το πείραμα. Αν ανάψει, όλα είναι εντάξει.

Την κατασκευή αυτή την φτιάχνω γιατί προέκυψε η ανάγκη κάποιες συσκευές, εκτός από τον τελικό που τίθεται σε λειτουργία μέσω του κυκώματος 12VDC του 5507, να ξεκινούν μόλις ανάβει ο προενισχυτής. Ενδεικτικά αναφέρω ένα switcher για αναλογικά σήματα, ένα converter για σήματα balanced/unbalanced, ίσως κάποιο ή κάποια HDMI switchers κλπ.

Παράλληλα, τέλειωσα μια άλλη παρόμοια κατασκευή τηλεχειρισμού για εξωτερικούς τελικούς. Η φιλοσοφία είναι η ίδια, μόνο που εδώ αντί για ρελέ λυχνίας, χρησιμοποιούνται βαρέος τύπου magnetic contactors (για 30Α) και για τηλεχειρισμό χρησιμοποιείται εξωτερική μονάδα τριών καναλιών RF, για γκαραζόπορτες. Λεπτομέρειες επ' αυτού, αύριο, όμως.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

Είμαι υποχρεωμένος να τονίσω τα παρακάτω:

Η κατασκευή αυτή, καθώς και οποιαδήποτε άλλη παρόμοια, απαιτεί κάποιες ελάχιστες ηλεκτρολογικές γνώσεις, διότι η εργασία με το ρεύμα είναι ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ, τόσο για την ζωή και την ασφάλεια του ανθρώπου όσο και για τις συσκευές και την ηλεκτρολογική εγκατάσταση. Εάν δεν είστε σίγουροι, μην το επιχειρήσετε.

Σε καθε περίπτωση, τόσο ο γράφων, όσο και η διαχείριση του φόρουμ ΔΕΝ ΦΕΡΟΥΝ ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος ή ζημιάς.

Καλή επιτυχία
-
 
Γείωση στον ONKYO-PR-SC5507

Οι συσκευές AV όταν δεν έχουν γείωση, δεν έχουν διότι δεν τους χρειάζεται.

Αυτό σημαίνει απλά ότι το σασί είναι γαλβανικά απομονωμένο από τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα που βρίσκονται στο εσωτερικό του, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος ηλεκτροπληξίας ότι και να συμβεί.

Έχεις κάποιον συγκεκριμένο λόγο για αυτό που θέλεις να κάνεις;

Καλησπέρα (μάλλον καλημέρα), Δημήτρη.

Δεν ανέφερα ότι οι περισσότερες συσκευές μου είναι ήδη γειωμένες. Κι εκεί που ο κατασκευαστής δεν έχει προβλέψει γείωση, εγώ έβαλα. Ειδικά στους τελικούς (όσοι δεν είχαν), και σε άλλες συσκευές με μεταλλικό σασί, κυρίως αυτές που καταναλώνουν κάποια ικανή ονομαστική ισχύ.

Δεν ασχολήθηκα να βάλω σε μικρές συσκευές, ειδικά κάποιες με πλαστικό σασί.

Ειδικά για τον 5507, ο λόγος - πέραν της ασφάλειας - είναι ότι ο ίδιος ο προενισχυτής θα συνδεθεί σε ήδη γειωμένους τελικούς και φρονώ ότι θα ήταν καλύτερο να είναι κι αυτός γειωμένος.

Μη με ρωτήσεις τί θα γίνει αν η γείωσή μου δεν είναι καλή (φαινόμενα βόμβων κλπ.), διότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Το κτίριο έχει διαπιστωμένα καλή γείωση, την έχω κάνει ο ίδιος με τον συγχωρεμένο τον πατέρα μου (ηλεκτρολόγος ναυτιλίας και βιομηχανίας το επάγγελμα και πολυτεχνίτης - πολλά έχω μάθει από αυτόν).

Δεν νομίζω, λοιπόν, πως θα το βλάψει. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, πάντα.
-
 

mr_rebelos

Μέλος Σωματείου
10 July 2006
11,508
Κερατσίνι
Απάντηση: ONKYO-PR-SC5507

Ηρθε στην αγορα και το ταιρι του για οποιον ενδιαφερεται. 9καναλος τελικος PA-MC5500

21568892_fb86c648c2.jpg


21568893_9c25662999.jpg


Σταμπα ΤΗΧ και 220 Watt στο καναλι (στα 6Ω) (τουλαχιστον ετσι λεει). Τιμουλα στην Γερμανια 1700 .
 
17 June 2006
23,865
Αθήνα
Απάντηση: ONKYO-PR-SC5507

Εντάξει, τι περιμένετε με 1700 ευρώ; 9 Χ 220; :flipout:

Απλά αυτά είναι για να έχει η εταιρεία μια πρόταση σ' αυτούς που δεν θέλουν ψαξίματα και heavy duty καταστάσεις και μπαίνουν σε ένα μαγαζί και τ' αγοράζουν πακέτο.
 

mr_rebelos

Μέλος Σωματείου
10 July 2006
11,508
Κερατσίνι
Απάντηση: ONKYO-PR-SC5507

Η αληθεια ειναι οτι αυτος ο τελικος δεν καλυπτει καποιον που εχει απαιτησεις. Ομως για εναν μη απαιτητικο χρηστη ο οποιος θα εχει και ευκολα ηχεια νομιζω οτι ο τελικος θα του ειναι υπεραρκετος.
Και κακα τα ψεματα 9 καναλια με 1700 ευρουλακια δεν θα τα βρεις αλλου. Μετα πας στα υψη.
 

kblachos

Μέλος Σωματείου
18 February 2009
17,134
ΑΓΙΟΙ ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
Re: Απάντηση: Re: ONKYO-PR-SC5507

1Khz ή 1KW?

Το κλασικό κόλπο με μέτρηση ισχύος σε συγκεκριμένη συχνότητα του ακουστικού φάσματος (1KHz) με 1 κανάλι οδηγούμενο και σε αντίσταση 6Ω, ώστε το αποτέλεσμα της μέτρησης να είναι μεγαλύτερο.

attachment.php
 

Attachments

  • onkyo.jpg
    onkyo.jpg
    81.4 KB · Views: 173

takisspanos

AVClub Enthusiast
4 November 2007
851
Ρέα Δροσιά
Re: ONKYO-PR-SC5507

Μάλλον έχουν βάλει μέσα τους τελικούς του 5007 . Επειδή τον έχω δεν νομίζω πως αξίζουν . Για τα περιφερειακά καλοί είναι , για τα Main παρήγγειλα έναν Chord. Μου τον έφεραν σπίτι για να τον ακούσω για να τον παραγγείλω και ήταν μέρα με την νύχτα με τους τελικούς του Onkyo.
 
17 June 2006
23,865
Αθήνα
Απάντηση: ONKYO-PR-SC5507

Να ρωτήσω κάτι τους κατόχους:

Από ζέστη πως πάει; βράζει, όπως οι προκάτοχοί του;

Φυσικά σε χρήση σοβαρή, όχι στο standby. Για τον προενισχυτή μιλάω.
 

mr_rebelos

Μέλος Σωματείου
10 July 2006
11,508
Κερατσίνι
Απάντηση: ONKYO-PR-SC5507

Να ρωτήσω κάτι τους κατόχους:

Από ζέστη πως πάει; βράζει, όπως οι προκάτοχοί του;

Φυσικά σε χρήση σοβαρή, όχι στο standby. Για τον προενισχυτή μιλάω.

Τασουλη απ'οσο εχω παρατηρησει δεν ζεστενετε. Βεβαια οταν λες σοβαρη χρηση τι εννοεις? Εγω το εχω παρατηρησει κατα την διαρκεια και μετα απο ταινια. 2 συνεχομενες δεν εχω δει για να σου πω. Αν παντως θες να τον τεσταρεις ξερεις πως να με βρεις :a0210:.