Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

17 June 2006
9,814
Πάντως δεν μπορώ να ξεπεράσω πόσο ελάχιστο διάστημα έχεις να παίξεις στον μύλο από τον πικρό μέχρι τον ξινό καφέ. Το είδα και στο ένα βίντεο που πόσταρε ο Βασίλης, το είδα και στις δικές μου δοκιμές...
 

Βασίλης Α.

Supreme Member
10 September 2007
3,492
Βέλγιο
Στο underdog τον δοκίμασα, όχι σπίτι μου.
Καλά μην νομίζεις ότι πάντα στα specialty καφέ φτιάχνουν πετυχημένα καφεδάκια.
Μην διστάζεις να τους το λες, ευγενικά έχω πει στο TAF ότι το καφεδάκι τους δεν πινόταν σήμερα και μια χαρά δέχθηκαν την κριτική, αφού με ρώτησαν τί ήταν αυτό που δεν μου άρεσε.
 
  • Like
Reactions: takisot
17 June 2006
9,814
Καλή χρονιά! Να γράψω για κανέναν άλλο αρχάριο σαν εμένα τι βρήκα ψάχνοντας για το πως ρυθμίζουμε το μύλο. Αν πρέπει να είναι σε λειτουργία ή όχι, αν αυτό μπορεί να προκαλέσει βλάβη ή επίπτωση στη ζωή του μύλου ή αν η ρύθμιση γίνεται σωστά κλπ.
Είχα δει σε αρκετά βίντεο στο youtube χωρίς να λέγεται ο λόγος ότι πρέπει να ρυθμίζουμε το μύλο σε λειτουργία. Το manual της δικής μου συσκευής τελικά δεν γράφει απολύτως τίποτα για αυτό, οπότε το λογικό είναι πως η εταιρία δεν θεωρεί ότι υπάρχει πρόβλημα να ρυθμίζεις όταν ο μύλος είναι σβηστός. Τι βρήκα από διάβασμα και δοκιμές:
- Ο μύλος και το μοτέρ είναι σχεδόν αδύνατο να πάθει βλάβη αν το ρυθμίζεις σβηστό.
- Το πρόβλημα προκύπτει στη ρύθμιση γιατί σχεδόν πάντα υπάρχουν κομματάκια καφέ μικρότερα η μεγαλύτερα κολλημένα ακόμη και όταν νομίζεις ότι τον έχεις αδειάσει. Έτσι με το ρυθμιστικό προσπαθείς ουσιαστικά να συνθλίψεις αυτά τα κομματάκια και αυτό ανάλογα με το μύλο μπορεί να έχει από μικρές ως μεγαλύτερες επιπτώσεις. Μπορεί πχ να βάλεις σε μεγάλη ένταση το ρυθμιστικό ή η ρύθμιση να μην είναι τελικά αυτή ακριβώς που θέλεις γιατί μιλάμε για διαφορές στο δέκατο του χιλιοστού.
- Όταν ο μύλος είναι σε λειτουργία πρακτικά μπορείς να ρυθμίζεις χωρίς τα παραπάνω θεματάκια. Πουθενά δεν είδα ότι πρέπει να είναι ο μύλος γεμάτος με καφέ όταν τον βάζεις σε λειτουργία για να τον ρυθμίσεις.
Στον δικό μου μύλο είδα ότι ρυθμίσεις με λειτουργία του μύλου και ρυθμίσεις απενεργοποιημένο δεν είχαν το ίδιο αποτέλεσμα σε σχέση με την περιστροφή του ρυθμιστικού. Έτσι απλά κατέληξα να τον ρυθμίζω σε λειτουργία και χωρίς καφέ μέσα...Αυτό μπορεί να μειώσει και τον πεταμένο καφέ από τη μία ρύθμιση στην άλλη ειδικά όταν κάνεις μικρορυθμίσεις πχ να πας από τα 20 δευτερόλεπτα στα 25 γιατί και ο πρώτος πρακτικά που θα βγάλεις που θα έχει και ελάχιστα υπολείμματα από την προηγούμενη ρύθμιση θα πίνεται ακόμη και αν δεν είναι ιδανικός - προφανώς δεν γλυτώνεις το πέταμα αν μιλάμε από τα 15 δευτερόλεπτα να πας στα 25...

Αν κάνω κάπου λάθος ας διορθώσουν οι παλαιότεροι!
 
17 June 2006
9,814
Έχω αρχίσει και χαίρομαι πολύ το gadget που πήρα, γιατί η Lelit είναι πραγματικά ένα gadgetακι και όχι μια πραγματική consumer μηχανή. Όλα μα όλα είναι χειροκίνητα και αν ξεκινάς πρακτικά άσχετος θέλεις διάβασμα για να καταφέρεις να πάρεις καλό καφέ, αλλά όταν πάρεις τον καλό καφέ μετά αρχίζει το παιχνίδι για να τον βελτιστοποιήσεις, κάτι που πολύ δύσκολα θα έκανες με μια μηχανή σαν πχ την Breville που είναι στην ίδια κατηγορία τιμής.
- Μου έκανε μεγάλη εντύπωση γιατί ξεκίνησα με 93 βαθμούς, μόνο να καταλάβω ότι οι βαθμοί που έβλεπα μπροστά ήταν στο βραστήρα και ότι τελικά έχει κατά μέσο όρο 8 βαθμούς διαφορά η θερμοκρασία στο βραστήρα και το Portafilter. Κοινώς πριν διαβάσω έπινα λεμονάδες και αναρωτιόμουν γιατί μου άρεσε τρελά περισσότερο ο καφές από την brikka...
- Ακόμη δεν έχω καταλάβει από πότε μετράμε χρόνο για να πετύχουμε τα "ιδανικά" 25 δευτερόλεπτα. Στο ιντερνετ διαβάζεις τα πάντα και με διαφορετικά επιχειρήματα. Ο ένας λέει από τη στιγμή που ανοίγεις την αντλία και πέφτει η πρώτη σταγόνα νερού στον καφέ, ο άλλος μόλις πέσει η πρώτη σταγόνα κάτω από τον καφέ. Μετά μπαίνει και όλο το ζήτημα με το preinfusion, που μου πήρε λίγο να καταλάβω ότι δεν θεωρείται pre-infusion ο χρόνος από τη στιγμή που πατάς το κουμπί μέχρι να ανέβει η πίεση και να πάρεις την πρώτη σταγόνα καφέ. Pre-infusion είναι κάτι που έχει αρχή και τέλος και μπορείς ακόμη και χειροκίνητα να το κάνεις (αν κάνει καλό ή όχι δεν έχω ιδέα, πολλές αντιφατικές πληροφορίες και δεν έχω φτάσει στο στάδιο να έχω σταθεροποιήσει τα άλλα για να παίξω και με αυτό). Πάντως αρκετοί πιστεύουν πως η γεύση είναι αυτή που μας λέει αν είναι ΟΚ ή όχι ο καφές. Και με τα δικά μου κριτήρια μου αρέσουν πολύ περισσότερο καφέδες των 20 δευτερολέπτων (από την πρώτη σταγόνα καφέ) σε σχέση με καφέδες 25-27 δευτερολέπτων από τη στιγμή που ενεργοποιώ την αντλία και θέλει 5-10 δευτερόλεπτα ανάλογα με τον καφέ για να πέσει η πρώτη σταγόνα, οπότε μετράω από την πρώτη σταγόνα καφέ. Σωστό; Λάθος; Εσείς τι λέτε;
- Το μπαρόμετρο στη συγκεκριμένη δίνει ελάχιστη πληροφορία γιατί υπάρχει έλεγχος της πίεσης και στους περισσότερους καφέδες σταθεροποιεί την πίεση στα 9.5 bar. Δεν είναι πχ σαν την Breville που τελικά το μπαρόμετρο είναι το βασικό σου εργαλείο για να ρυθμίσεις το μύλο (που είναι και σε διακριτά βήματα και όχι stepless).
- Όσο κόβω περισσότερους καφέδες έχω δει ότι από την "προτεινόμενη" ρύθμιση του manual στο 3 για το μύλο σε μια κλίμακα από το 1-7 με το 1 το πιο λεπτό, έχω κατέβει κοντά στο 2 για να πάρω τους χρόνους που θέλω για 1:2 αναλογία.
- Πόσο παραπλανητικό είναι αυτό που λένε για διάφορες καφετιέρες ότι έχει ζεσταθεί σε 60, 90, 120 δευτερόλεπτα η μηχανή και είναι έτοιμη για καφέ. Ναι το νερό έχει ζεσταθεί και έτσι σαν αρχάριος έφτιαχνα καφέ τότε. Πόσο διαφορετική η γεύση και το σώμα του καφέ αν την αφήσεις 10-15 λεπτά να ζεσταθούν όλα τα μέταλλα καλά μέχρι το πορταφίλτερ.
- Έχω αρχίσει να παίζω με το PID. Ήταν τελείως αρύθμιστο από το εργοστάσιο. Να είναι καλά ο Μιχάλης που μου έστειλε ένα βίντεο και φυσικά τον άνθρωπο που γύρισε το βίντεο που εξηγεί αναλυτικά το πως μπορείς να ρυθμίσεις το PID για οποιαδήποτε καφετιέρα. Για καλή μου τύχη έχει την ίδια και πήρα τις ρυθμίσεις, αλλά για κακή μου τύχη είχε το προηγούμενο μοντέλο με προηγούμενο firmware και στο PID και θέλουν λίγο πείραγμα οι ρυθμίσεις. Πχ αν έχω βάλει Offset να βλέπω θερμοκρασία στη ντουζιέρα και έχω ρυθμίσει 93 βαθμούς, ανεβαίνει 94 και μετά πέφτει στους 92 και αργεί τρελά να ξαναπάει 93 και πέφτει πολύ γρήγορα στους 92. Καμία σχέση βέβαια με τις αρχικές ρυθμίσεις.
- Δεν έχω ανοίξει τα κεφάλαια καθαρισμός μύλου και καφετιέρας. Της καφετιέρας καταλαβαίνω είναι πιο εύκολο, του μύλου πιο δύσκολο.

Υποτίθεται ότι δεν θα αγόραζα αξεσουάρ, αλλά ήδη έχω πάρει ένα εργαλείο ισοκατανομής που το χρησιμοποιώ και σαν τάμπερ, έχω παραγγείλει ένα χωνί και ένα άλλο εργαλείο ισοκατανομής (αυτό με τις βελόνες), καθώς και μια κανάτα με δείκτη θερμοκρασίας για αφρόγαλα. Με βλέπω σύντομα και με κομμένο πορταφίλτερ για να γεμίζω με καφέδες όλο τον πάγκο και να γκρινιάζει η γυναίκα μου :p

Ακόμη κάνω το λάθος και αλλάζω καφέδες χωρίς να έχω φτάσει σε ένα βασικό σημείο όλα τα υπόλοιπα και από χαρμάνια πάω σε μονοποικιλιακούς και πάλι πίσω. Δεν βαριέσαι...
 

soch

AVClub Addicted Member
29 March 2010
2,656
Περιμένοντας την παράδοση της Breville Barista Pro, βρήκα ένα πολύ ωραίο video-οδηγό για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν στο δρόμο για καλύτερο καφέ.
 
7 July 2006
453
Έχω αρχίσει και χαίρομαι πολύ το gadget που πήρα, γιατί η Lelit είναι πραγματικά ένα gadgetακι και όχι μια πραγματική consumer μηχανή. Όλα μα όλα είναι χειροκίνητα και αν ξεκινάς πρακτικά άσχετος θέλεις διάβασμα για να καταφέρεις να πάρεις καλό καφέ, αλλά όταν πάρεις τον καλό καφέ μετά αρχίζει το παιχνίδι για να τον βελτιστοποιήσεις, κάτι που πολύ δύσκολα θα έκανες με μια μηχανή σαν πχ την Breville που είναι στην ίδια κατηγορία τιμής.
- Μου έκανε μεγάλη εντύπωση γιατί ξεκίνησα με 93 βαθμούς, μόνο να καταλάβω ότι οι βαθμοί που έβλεπα μπροστά ήταν στο βραστήρα και ότι τελικά έχει κατά μέσο όρο 8 βαθμούς διαφορά η θερμοκρασία στο βραστήρα και το Portafilter. Κοινώς πριν διαβάσω έπινα λεμονάδες και αναρωτιόμουν γιατί μου άρεσε τρελά περισσότερο ο καφές από την brikka...
- Ακόμη δεν έχω καταλάβει από πότε μετράμε χρόνο για να πετύχουμε τα "ιδανικά" 25 δευτερόλεπτα. Στο ιντερνετ διαβάζεις τα πάντα και με διαφορετικά επιχειρήματα. Ο ένας λέει από τη στιγμή που ανοίγεις την αντλία και πέφτει η πρώτη σταγόνα νερού στον καφέ, ο άλλος μόλις πέσει η πρώτη σταγόνα κάτω από τον καφέ. Μετά μπαίνει και όλο το ζήτημα με το preinfusion, που μου πήρε λίγο να καταλάβω ότι δεν θεωρείται pre-infusion ο χρόνος από τη στιγμή που πατάς το κουμπί μέχρι να ανέβει η πίεση και να πάρεις την πρώτη σταγόνα καφέ. Pre-infusion είναι κάτι που έχει αρχή και τέλος και μπορείς ακόμη και χειροκίνητα να το κάνεις (αν κάνει καλό ή όχι δεν έχω ιδέα, πολλές αντιφατικές πληροφορίες και δεν έχω φτάσει στο στάδιο να έχω σταθεροποιήσει τα άλλα για να παίξω και με αυτό). Πάντως αρκετοί πιστεύουν πως η γεύση είναι αυτή που μας λέει αν είναι ΟΚ ή όχι ο καφές. Και με τα δικά μου κριτήρια μου αρέσουν πολύ περισσότερο καφέδες των 20 δευτερολέπτων (από την πρώτη σταγόνα καφέ) σε σχέση με καφέδες 25-27 δευτερολέπτων από τη στιγμή που ενεργοποιώ την αντλία και θέλει 5-10 δευτερόλεπτα ανάλογα με τον καφέ για να πέσει η πρώτη σταγόνα, οπότε μετράω από την πρώτη σταγόνα καφέ. Σωστό; Λάθος; Εσείς τι λέτε;
- Το μπαρόμετρο στη συγκεκριμένη δίνει ελάχιστη πληροφορία γιατί υπάρχει έλεγχος της πίεσης και στους περισσότερους καφέδες σταθεροποιεί την πίεση στα 9.5 bar. Δεν είναι πχ σαν την Breville που τελικά το μπαρόμετρο είναι το βασικό σου εργαλείο για να ρυθμίσεις το μύλο (που είναι και σε διακριτά βήματα και όχι stepless).
- Όσο κόβω περισσότερους καφέδες έχω δει ότι από την "προτεινόμενη" ρύθμιση του manual στο 3 για το μύλο σε μια κλίμακα από το 1-7 με το 1 το πιο λεπτό, έχω κατέβει κοντά στο 2 για να πάρω τους χρόνους που θέλω για 1:2 αναλογία.
- Πόσο παραπλανητικό είναι αυτό που λένε για διάφορες καφετιέρες ότι έχει ζεσταθεί σε 60, 90, 120 δευτερόλεπτα η μηχανή και είναι έτοιμη για καφέ. Ναι το νερό έχει ζεσταθεί και έτσι σαν αρχάριος έφτιαχνα καφέ τότε. Πόσο διαφορετική η γεύση και το σώμα του καφέ αν την αφήσεις 10-15 λεπτά να ζεσταθούν όλα τα μέταλλα καλά μέχρι το πορταφίλτερ.
- Έχω αρχίσει να παίζω με το PID. Ήταν τελείως αρύθμιστο από το εργοστάσιο. Να είναι καλά ο Μιχάλης που μου έστειλε ένα βίντεο και φυσικά τον άνθρωπο που γύρισε το βίντεο που εξηγεί αναλυτικά το πως μπορείς να ρυθμίσεις το PID για οποιαδήποτε καφετιέρα. Για καλή μου τύχη έχει την ίδια και πήρα τις ρυθμίσεις, αλλά για κακή μου τύχη είχε το προηγούμενο μοντέλο με προηγούμενο firmware και στο PID και θέλουν λίγο πείραγμα οι ρυθμίσεις. Πχ αν έχω βάλει Offset να βλέπω θερμοκρασία στη ντουζιέρα και έχω ρυθμίσει 93 βαθμούς, ανεβαίνει 94 και μετά πέφτει στους 92 και αργεί τρελά να ξαναπάει 93 και πέφτει πολύ γρήγορα στους 92. Καμία σχέση βέβαια με τις αρχικές ρυθμίσεις.
- Δεν έχω ανοίξει τα κεφάλαια καθαρισμός μύλου και καφετιέρας. Της καφετιέρας καταλαβαίνω είναι πιο εύκολο, του μύλου πιο δύσκολο.

Υποτίθεται ότι δεν θα αγόραζα αξεσουάρ, αλλά ήδη έχω πάρει ένα εργαλείο ισοκατανομής που το χρησιμοποιώ και σαν τάμπερ, έχω παραγγείλει ένα χωνί και ένα άλλο εργαλείο ισοκατανομής (αυτό με τις βελόνες), καθώς και μια κανάτα με δείκτη θερμοκρασίας για αφρόγαλα. Με βλέπω σύντομα και με κομμένο πορταφίλτερ για να γεμίζω με καφέδες όλο τον πάγκο και να γκρινιάζει η γυναίκα μου

Ακόμη κάνω το λάθος και αλλάζω καφέδες χωρίς να έχω φτάσει σε ένα βασικό σημείο όλα τα υπόλοιπα και από χαρμάνια πάω σε μονοποικιλιακούς και πάλι πίσω. Δεν βαριέσαι...

Γιώργο από τα γραφόμενα σου φαίνεται πόσο μπερδεμένος είσαι!! Σιγά σιγά και με την τριβή θα ξεδιαλύνουν όλα. Ψάξε, διάβασε, πειραματίσσου, απόλαυσε το ταξίδι!
Τα εργαλεία που αγόρασες είναι κατά τη γνώμη μου απαραίτητα, φαντάζομαι έχεις και ζυγαριά ακριβείας.
Χρονομέτρηση θα ξεκινάς με το που βάζεις σε λειτουργία τη μηχανή, όχι με την πρώτη σταγόνα όπως κανείς τώρα.
Κατάλαβα καλά ότι ο μύλος έχει μόνο 7 βήματα ρύθμισης, ή 7 είναι το εύρος κοπής για εσπρέσσο?
 
  • Like
Reactions: Βασίλης Α.

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,871
Παλλήνη
Γιώργο από τα γραφόμενα σου φαίνεται πόσο μπερδεμένος είσαι!! Σιγά σιγά και με την τριβή θα ξεδιαλύνουν όλα. Ψάξε, διάβασε, πειραματίσσου, απόλαυσε το ταξίδι!
Τα εργαλεία που αγόρασες είναι κατά τη γνώμη μου απαραίτητα, φαντάζομαι έχεις και ζυγαριά ακριβείας.
Χρονομέτρηση θα ξεκινάς με το που βάζεις σε λειτουργία τη μηχανή, όχι με την πρώτη σταγόνα όπως κανείς τώρα.
Κατάλαβα καλά ότι ο μύλος έχει μόνο 7 βήματα ρύθμισης, ή 7 είναι το εύρος κοπής για εσπρέσσο?
Γιωργο εχεις να προτεινεις καμια αξιοπρεπη ζυγαρια ακριβειας σε λογικη τιμη;
 
7 July 2006
453
Γιωργο εχεις να προτεινεις καμια αξιοπρεπη ζυγαρια ακριβειας σε λογικη τιμη;
Δε χρειάζεσαι κάτι εξειδικευμένο, εγώ έχω χρόνια μια της Hario, νομίζω την είχα αγοράσει κάπου στα 50,00.
Μπορείς να βρεις και αρκετά φτηνότερα, καλό είναι να έχει και ενσωματωμένο timer.
Επιπλέον ευκολίες όπως επαναφορτιζόμενη Bluetooth, να ξεκινά να μετρά μόνη της χρόνο κλπ καλοδεχούμενα αλλά όχι απαραίτητα.
Επίσης, η απόσταση μεταξύ shower και βάσης, ίσως να σε περιορίζει στο μέγεθος της ζυγαριάς που πρέπει να αγοράσεις.
 
  • Like
Reactions: takisot
17 June 2006
9,814
Για να απαντήσω:
- Ζυγαριές έχω 2. Η μία που πήρα αρχικά είναι η παρακάτω:
Αλλά δεν την παίρνει κάτω από το portafilter οπότε αγόρασα και δεύτερη
Μια χαρά είναι αν και κινεζιές και οι δύο. Το βασικότερο είναι σταθερές οι μετρήσεις και δεν αλλάζουν από μέρα σε μέρα για τα ίδια αντικείμενα.
- Αν ξεκινώ χρονομέτρηση από όταν ενεργοποιώ την αντλία στα 25 δευτερόλεπτα παίρνω πολύ όξινους καφέδες. Πρέπει να έχω 30-35 δευτερόλεπτα για να είναι ωραία η γεύση - κάτι που ταιριάζει και με τους χρόνους που λέει το video με τη Breville πιο πάνω. Συνήθως 5 με 8 δευτερόλεπτα κάνει να ξεκινήσει να πέφτει ο καφές στο φλυτζάνι, οπότε είμαι στα 30-35 δευτερόλεπτα. Είπα να μετρήσω από όταν αρχίζει να πέφτει καφές γιατί σε κάποιες πιο ακριβές ζυγαριές που έχουν και ενσωματωμένο χρονόμετρο, το χρονόμετρο ξεκινά μόλις πέσει η πρώτη σταγόνα και μεταβληθεί το βάρος. Στη δική σου Γιώργο πως ξεκινά αυτόματα χρόνο;
- Ο μύλος είναι stepless απλά σου έχει και μια κλίμακα για να ξέρεις τι γίνεται από 1 μέχρι 7. Νομίζω πως μάλλον χάλασα την εργοστασιακή ρύθμιση κάποια από τις πρώτες φορές που ρύθμισα το μύλο χωρίς να είναι σε λειτουργία. Διάβασα ότι ειδικά σε stepless χαμηλού κόστους, καφές που έχει μείνει μέσα μπορεί να μην αφήσει το ρυθμιστικό να κλείσει την απόσταση και να πηδήξει δόντι όταν πας να ρυθμίσεις πιο λεπτοκομμένο. Φυσικά ξαναρυθμίζεται εσωτερικά, αλλά αφού παίρνω το κόψιμο που θέλω χωρίς να είμαι στην άκρη δεν έχω δώσει σημασία. Πια ρυθμίζω μόνο με το μύλο σε λειτουργία.
- Κλασσικά έφαγα αρκετή ώρα με το PID και τις ρυθμίσεις του με αποτέλεσμα. Προφανώς κάθε μηχανή είναι διαφορετική και θέλουν βελτιστοποίηση οι τιμές. Μετά από δοκιμές, ξεπερνώ τη ρυθμισμένη θερμοκρασία για 1 βαθμό, αλλά πέφτει σχετικά γρήγορα και μετά δεν κουνιέται από εκεί. Και το recovery είναι κοντά στα 40 δευτερόλεπτα για άλλο εσπρέσσο.
- Επίσης μου πήρε λίγο να καταλάβω ότι πρέπει να ζεσταθεί όλη η μηχανή και όχι μόνο το νερό για να πιω καλό καφέ. Οπότε τι και αν φτάνει το Boiler στη θερμοκρασία που θες σε 1μιση-2λεπτά, θέλει πάνω από 10 λεπτά για να κάψουν όλα. Και όντως ο καφές μετά είναι πολύ καλύτερος.
- Το μόνο που δεν έχω μετρήσει ακόμη είναι πόση είναι πραγματικά η θερμοκρασία του νερού στο γκρουπ σε σχέση με τη θερμοκρασία στο Boiler. Πολλοί λένε στη μηχανή μου ότι είναι 8 βαθμούς, άλλοι έχουν μετρήσει 5.5-6. Δυστυχώς έχω μόνο ένα θερμόμετρο υπέρυθρων και δεν έχω και κομμένο portafilter για να έβαζα κανένα θερμοζεύγος από κάτω για να μέτραγα. Σε κάθε περίπτωση και με οδηγό τη γεύση παίρνω πιο γευστικούς καφέδες με πιο ζεστό νερό (94-95 βαθμών λογικά θα είναι) για να κόβει τα όξινα χωρίς να πηγαίνω στο άλλο άκρο και να έχω πικρίλες.
 

Σεραφείμ

AVClub Addicted Member
18 June 2006
2,383
Γλυφάδα
Να γράψω και τη δική μου άποψη και να καταθέσω και τις δικές μου ρυθμίσεις, μια και η δική μου μηχανή είναι ίδια με την δική σου (Lelit pl41 tem pid). Την δουελύω περίπου 1,5 χρόνο και μπορώ να πω οτι πίνω αρκετά καλούς καφέδες, χωρίς να επιλέγω περίεργες ποικιλίες με δύσκολες εκχυλίσεις. Έχω λοιπόν καταλήξει στις παρακάτω παράμετρους:

  1. offset : 0
  2. temp : 102-103 (αυτό σημαίνει στο group γύρω στους 94-95 βαθμούς, εφόσον πάρουμε ως δεδομένο οτι η διαφορά είναι 8 βαθμοί)
  3. η ποσότητα του καφέ που βάζω (για διπλό εσπρέσσο) παίζει από 16,5 - 18 γρ, ανάλογα τον καφέ και το πόσο δυνατό τον θέλω)
  4. η ποσότητα που παίρνω στο ποτηράκι μου είναι γύρω στα 40-42 γραμάρια
  5. ο χρόνος που διαρκεί η εκχύλιση είναι 25-30 sec , μετρώντας από τη στιγμή που πατάω τον διακόπτη
  6. η πρώτες σταγόνες καφέ πέφτουν περίπου στα 4 sec
  7. ζεσταίνω την καφετιέρα με το πορταφίλτερ κουμπωμένο πάνω τουλάχιστον μισή ώρα
  8. πριν ξεκινήσω την εκχύλιση, αφήνω να τρέξει λίγο νερό από την ντουσιέρα
  9. όσον αφορά στη ρύθμιση του PID, εκτός από τη θερμοκρασία που παίζει βασικότατο ρόλο στον καφέ που θα πιείς, οι υπόλοιπες ρυθμίσεις είναι πιο πολύ για την επαναφορά της μηχανής μετά τις εκχυλίσεις. Οπότε, θεωρώ πως δεν παίζουν και τόσο μεγάλο ρόλο. Παρόλα αυτά, κι εγώ έχω ακολουθήσει τις γνωστές ρυθμίσεις...

Ξέχασα να αναφέρω πως χρησιμοποιώ τον Baratza sette 270wi
 
  • Like
Reactions: Βασίλης Α.
17 June 2006
9,814
Καταλήγω ότι το βασικό είναι να βρεις τον καφέ που θέλεις. Ερχόμενος από τη Brikka βλέπω τώρα ότι έχανα τρελές νότες από όλους τους καφέδες που έφτιαχνα εκεί (αναμενόμενο) από την άλλη έκοβε όλα τα φρουτώδη και όξινα σε όλους τους καφέδες πράγμα που τους έκανε να μου αρέσουν περισσότερο. Ως τώρα οι γεύσεις που μου αρέσουν περισσότερο είναι από χαρμάνια και κυρίως εμπορικά (μη φρέσκα δηλαδή) με μοναδική εξαίρεση ως τώρα το Pianeta του ταφ. Φυσικά ακόμη μαθαίνω και αν και δεν θα ήθελα να πηγαίνω από καφέ σε καφέ σε αυτή τη φάση οι αδυναμίες των courier με έχουν κάνει να αγοράσω και από φυσικά καταστήματα κοντά στο σπίτι μονοπικοιλιακούς φρέσκους που δεν ταιριάζουν φουλ με τα γούστα μου απλά για να έχω καφέ και να μην αγοράσω από σούπερ μάρκετ.
 

ΣΩΚΡΑΤΗΣ Τ.

Μέλος Σωματείου
18 June 2006
7,139
ΑΘΗΝΑ
Καταλήγω ότι το βασικό είναι να βρεις τον καφέ που θέλεις. Ερχόμενος από τη Brikka βλέπω τώρα ότι έχανα τρελές νότες από όλους τους καφέδες που έφτιαχνα εκεί (αναμενόμενο) από την άλλη έκοβε όλα τα φρουτώδη και όξινα σε όλους τους καφέδες πράγμα που τους έκανε να μου αρέσουν περισσότερο. Ως τώρα οι γεύσεις που μου αρέσουν περισσότερο είναι από χαρμάνια και κυρίως εμπορικά (μη φρέσκα δηλαδή) με μοναδική εξαίρεση ως τώρα το Pianeta του ταφ. Φυσικά ακόμη μαθαίνω και αν και δεν θα ήθελα να πηγαίνω από καφέ σε καφέ σε αυτή τη φάση οι αδυναμίες των courier με έχουν κάνει να αγοράσω και από φυσικά καταστήματα κοντά στο σπίτι μονοπικοιλιακούς φρέσκους που δεν ταιριάζουν φουλ με τα γούστα μου απλά για να έχω καφέ και να μην αγοράσω από σούπερ μάρκετ.
Γιώργο,να υποθέσω ότι πίνεις τον καφέ σου σκέτο,δηλαδή χωρίς ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες;
 
17 June 2006
9,814
Γιώργο,να υποθέσω ότι πίνεις τον καφέ σου σκέτο,δηλαδή χωρίς ζάχαρη ή άλλες γλυκαντικές ουσίες;
Σωστά!
Και όλο το ταξίδι στον καφέ ξεκίνησε από όταν θέλησα να κόψω όλη τη ζάχαρη. Η ζάχαρη αλλάζει τα πάντα ακόμη και σε πολύ μικρές ποσότητες. Ακόμη και ένας καφές που πάει περισσότερο προς λεμονάδα και δεν θα είναι με ευχαρίστηση σκέτο έχει τύχει με 1 κουταλιά να γίνει πάρα πολύ απολαυστικός αλλά όχι με τα ίδια κριτήρια που κρίνω τους σκέτους.
Ακόμη δεν έχω ξεκινήσει την αναζήτηση σε καπουτσίνο πάντως. Περιμένω να μάθω πρώτα καλά τη μηχανή μου!
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,211
127.0.0.1
Η ζάχαρη βοηθάει στο να μην πετάμε πολλούς καφέδες. :p
Εγώ βέβαια στο τσακίρ κέφι να βάλω κανένα χαπάκι ζαχαρίνης.
 
17 June 2006
9,814
Πίνω από την παρασκευή ξανά καφεδάκια από την Brikka και τον μύλο που είχα, τα οποία έμειναν μόνιμα στο εξοχικό. Ο καφές που πήρα είναι ο κλασσικός TAF Pianneta.

Μόλις ήπια τον πρώτο μετά από 2 μήνες μου έκανε πολύ εντύπωση το σχεδόν ανύπαρκτο σώμα σε συνδυασμό με το πόσο πιο λεπτόρευστη αίσθηση σου δίνει όταν τον πίνεις.
Οπότε η πρώτη αίσθηση ήταν απογοήτευση αν και η γεύση και το άρωμα ήταν πολύ καλά όπως τα θυμόμουν.

Λίγο αργότερα βγήκα έξω και πήρα καφέ. Δεν πινόταν.
Το απόγευμα σε άλλο μαγαζί ήταν από τις λίγες φορές που ήταν πραγματικά άθλιος ο καφές.

Συμπέρασμα έχω κακομάθει στο σπίτι με την καινούργια μηχανή και έχω γίνει και πιο αυστηρός. Η Brikka φτιάχνει αναβαθμισμένο καφέ μόκα πιο κοντά στον εσπρέσσο που σε καμία περίπτωση δεν είναι εσπρέσο. Από την άλλη είναι κλάσεις ανώτερος αυτός ο συνδυασμός σε σύγκριση με την πλειονότητα των καφέδων που σερβίρονται έξω.

Στο σπίτι ψάχνουμε να ετοιμάσουμε κάτι εξαιρετικό και τελικά απογοητευόμαστε με κάτι που θα κάναμε πάρτυ αν το πίναμε έξω.

Από την άλλη όταν έχεις τέτοια θέα ξαναπάς και στο μέρος που ο καφές ήταν χάλια και ελπίζεις να είναι οκ η ώρα για να παραγγείλεις μπύρα...
 

Attachments

  • 275224027_288766580008337_8583307175735105007_n.jpg
    275224027_288766580008337_8583307175735105007_n.jpg
    127.4 KB · Views: 51

Βασίλης Α.

Supreme Member
10 September 2007
3,492
Βέλγιο
Απλά πλέον θα βρίσκεις να πίνεις κάτι διαφορετικό μόλις βγαίνεις έξω, το ίδιο κάνουμε και οι υπόλοιποι :)

Στα κρύα του χειμώνα το ζεστό τσάι δεν είναι άσχημο.