Έχω αρχίσει και χαίρομαι πολύ το gadget που πήρα, γιατί η Lelit είναι πραγματικά ένα gadgetακι και όχι μια πραγματική consumer μηχανή. Όλα μα όλα είναι χειροκίνητα και αν ξεκινάς πρακτικά άσχετος θέλεις διάβασμα για να καταφέρεις να πάρεις καλό καφέ, αλλά όταν πάρεις τον καλό καφέ μετά αρχίζει το παιχνίδι για να τον βελτιστοποιήσεις, κάτι που πολύ δύσκολα θα έκανες με μια μηχανή σαν πχ την Breville που είναι στην ίδια κατηγορία τιμής.
- Μου έκανε μεγάλη εντύπωση γιατί ξεκίνησα με 93 βαθμούς, μόνο να καταλάβω ότι οι βαθμοί που έβλεπα μπροστά ήταν στο βραστήρα και ότι τελικά έχει κατά μέσο όρο 8 βαθμούς διαφορά η θερμοκρασία στο βραστήρα και το Portafilter. Κοινώς πριν διαβάσω έπινα λεμονάδες και αναρωτιόμουν γιατί μου άρεσε τρελά περισσότερο ο καφές από την brikka...
- Ακόμη δεν έχω καταλάβει από πότε μετράμε χρόνο για να πετύχουμε τα "ιδανικά" 25 δευτερόλεπτα. Στο ιντερνετ διαβάζεις τα πάντα και με διαφορετικά επιχειρήματα. Ο ένας λέει από τη στιγμή που ανοίγεις την αντλία και πέφτει η πρώτη σταγόνα νερού στον καφέ, ο άλλος μόλις πέσει η πρώτη σταγόνα κάτω από τον καφέ. Μετά μπαίνει και όλο το ζήτημα με το preinfusion, που μου πήρε λίγο να καταλάβω ότι δεν θεωρείται pre-infusion ο χρόνος από τη στιγμή που πατάς το κουμπί μέχρι να ανέβει η πίεση και να πάρεις την πρώτη σταγόνα καφέ. Pre-infusion είναι κάτι που έχει αρχή και τέλος και μπορείς ακόμη και χειροκίνητα να το κάνεις (αν κάνει καλό ή όχι δεν έχω ιδέα, πολλές αντιφατικές πληροφορίες και δεν έχω φτάσει στο στάδιο να έχω σταθεροποιήσει τα άλλα για να παίξω και με αυτό). Πάντως αρκετοί πιστεύουν πως η γεύση είναι αυτή που μας λέει αν είναι ΟΚ ή όχι ο καφές. Και με τα δικά μου κριτήρια μου αρέσουν πολύ περισσότερο καφέδες των 20 δευτερολέπτων (από την πρώτη σταγόνα καφέ) σε σχέση με καφέδες 25-27 δευτερολέπτων από τη στιγμή που ενεργοποιώ την αντλία και θέλει 5-10 δευτερόλεπτα ανάλογα με τον καφέ για να πέσει η πρώτη σταγόνα, οπότε μετράω από την πρώτη σταγόνα καφέ. Σωστό; Λάθος; Εσείς τι λέτε;
- Το μπαρόμετρο στη συγκεκριμένη δίνει ελάχιστη πληροφορία γιατί υπάρχει έλεγχος της πίεσης και στους περισσότερους καφέδες σταθεροποιεί την πίεση στα 9.5 bar. Δεν είναι πχ σαν την Breville που τελικά το μπαρόμετρο είναι το βασικό σου εργαλείο για να ρυθμίσεις το μύλο (που είναι και σε διακριτά βήματα και όχι stepless).
- Όσο κόβω περισσότερους καφέδες έχω δει ότι από την "προτεινόμενη" ρύθμιση του manual στο 3 για το μύλο σε μια κλίμακα από το 1-7 με το 1 το πιο λεπτό, έχω κατέβει κοντά στο 2 για να πάρω τους χρόνους που θέλω για 1:2 αναλογία.
- Πόσο παραπλανητικό είναι αυτό που λένε για διάφορες καφετιέρες ότι έχει ζεσταθεί σε 60, 90, 120 δευτερόλεπτα η μηχανή και είναι έτοιμη για καφέ. Ναι το νερό έχει ζεσταθεί και έτσι σαν αρχάριος έφτιαχνα καφέ τότε. Πόσο διαφορετική η γεύση και το σώμα του καφέ αν την αφήσεις 10-15 λεπτά να ζεσταθούν όλα τα μέταλλα καλά μέχρι το πορταφίλτερ.
- Έχω αρχίσει να παίζω με το PID. Ήταν τελείως αρύθμιστο από το εργοστάσιο. Να είναι καλά ο Μιχάλης που μου έστειλε ένα βίντεο και φυσικά τον άνθρωπο που γύρισε το βίντεο που εξηγεί αναλυτικά το πως μπορείς να ρυθμίσεις το PID για οποιαδήποτε καφετιέρα. Για καλή μου τύχη έχει την ίδια και πήρα τις ρυθμίσεις, αλλά για κακή μου τύχη είχε το προηγούμενο μοντέλο με προηγούμενο firmware και στο PID και θέλουν λίγο πείραγμα οι ρυθμίσεις. Πχ αν έχω βάλει Offset να βλέπω θερμοκρασία στη ντουζιέρα και έχω ρυθμίσει 93 βαθμούς, ανεβαίνει 94 και μετά πέφτει στους 92 και αργεί τρελά να ξαναπάει 93 και πέφτει πολύ γρήγορα στους 92. Καμία σχέση βέβαια με τις αρχικές ρυθμίσεις.
- Δεν έχω ανοίξει τα κεφάλαια καθαρισμός μύλου και καφετιέρας. Της καφετιέρας καταλαβαίνω είναι πιο εύκολο, του μύλου πιο δύσκολο.
Υποτίθεται ότι δεν θα αγόραζα αξεσουάρ, αλλά ήδη έχω πάρει ένα εργαλείο ισοκατανομής που το χρησιμοποιώ και σαν τάμπερ, έχω παραγγείλει ένα χωνί και ένα άλλο εργαλείο ισοκατανομής (αυτό με τις βελόνες), καθώς και μια κανάτα με δείκτη θερμοκρασίας για αφρόγαλα. Με βλέπω σύντομα και με κομμένο πορταφίλτερ για να γεμίζω με καφέδες όλο τον πάγκο και να γκρινιάζει η γυναίκα μου
Ακόμη κάνω το λάθος και αλλάζω καφέδες χωρίς να έχω φτάσει σε ένα βασικό σημείο όλα τα υπόλοιπα και από χαρμάνια πάω σε μονοποικιλιακούς και πάλι πίσω. Δεν βαριέσαι...