Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

YanniZ

New member
3 November 2021
20
Ξέρω ότι ο σωστός εσπρέσσο θέλει μύλο, θα ήθελα όμως να πάρω μια μηχανή οικονομική που θα μπορώ να χρησιμοποιήσω με χαρμάνι εμπορίου. Delonghi dedica 685 ή κάτι άλλο;
 

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
26,287
Παλλήνη

Kosh

Μέλος Σωματείου
7 September 2006
81,867
Εκεί ψηλά.....
17 June 2006
9,222
Με την κλιματική αλλαγή ήταν πλήρως αναμενόμενο ότι πηγαίναμε προς τα εκεί. Αν δεν αυξηθεί η παραγωγή στην Αφρική που υπάρχει δυνατότητα θα υπάρχουν συνεχείς αυξήσεις. Πάμε για μισό ευρώ το διπλό εσπρέσσο στο σπίτι...

Το ανάποδο πρόβλημα έχουμε με το κακάο, που παράγεται κυρίως στην Αφρική που και εκεί λόγω κλιματικής αλλαγής δεν μπορεί να γίνει αύξηση της παραγωγής ενώ η ζήτηση κάθε χρόνο και αυξάνει. Θα καταλήξουμε μάλλον στο "η επικάλυψη δεν είναι σοκολάτα..." που έγραφαν τα φθηνά ξυλάκια στα 80s-90s.
 
17 June 2006
9,222
Πέρασα την Κυριακή από το Athens Coffee Festival. Ωραία ατμόσφαιρα, πολλά περίπτερα, πολλοί καφέδες!

Ένα όμως συμπέρασμα που έβγαλα χωρίς καμία επιστημονική προσέγγιση είναι ότι προωθούνται πολύ όξινοι μονοποικιλιακοί και έστω μέτρια όξινα χαρμάνια. Ρώταγα τι έχετε που να μην είναι καθόλου όξινο και δεν είχαν επιτόπου τίποτα να μου προσφέρουν. Στην καλύτεροι κάποιοι roasters μου πρότειναν να αγοράσω κάποιους καφέδες από το site τους.

Με προβληματίζει γιατί και στο χώρο της μικροζυθοποιίας πάρα πολλές ετικέτες έχουν όξινες γεύσεις ακόμη και σε διαφορετικά είδη (πχ lager, pils, IPA κλπ).

Αναρωτιέμαι...είναι όντως τάση γιατί το κοινό τις ζητά αυτές τις γεύσεις και έτσι τόσο οι roasters (αλλά και οι μικροζυθοποιοί) προσπαθούν να πάνε προς τα εκεί για καλύτερη εμπορική επιτυχία;
Μήπως απλά οι γευστικές μου προτιμήσεις είναι πολύ συντηρητικές και το target audience θέλει κάτι διαφορετικό; Μήπως είναι απλά ιδέα μου και είναι τυχαίο το ότι πέφτω σε όξινες γεύσεις; Μήπως απλά είναι πιο εύκολη και οικονομικότερη η προμήθεια πιο όξινων ποικιλιών καφέ και αναγκαστικά αυτές προωθούνται;
 

Βασίλης Α.

Supreme Member
10 September 2007
3,438
Βέλγιο
Δεν έχει να κάνει με το ότι οι οξικές ποικιλίες είναι πιο εύκολες κλπ.

Είναι το λεγόμενο 3rd wave κύμα στον χώρο του καφέ που έχει ξεκινήσει εδώ και 5+ χρόνια, δηλαδή να ψήνονται οι καφέδες πιο ελαφριά, προκειμένου να αναδεικνύονται γευστικά χαρακτηριστικά τα οποία θα χανόντουσαν αν ψηνόντουσαν dark.

Στην ουσία ο κόσμος έχει φύγει από το κλασικό ιταλικό χαρμάνι και ζητά άλλες γεύσεις και αρώματα στον καφέ, με λιγότερο σώμα, καμία σχέση με το πηχτό κλασικό ιταλικό εσπρέσο.

Είναι και αυτό μια τάση, η οποία έχει επικρατήσει τα χρόνια αυτά που διανύουμε.

Προσωπικά είμαι φαν των οξινων αλλά σωστά ψημένων καφέδων, δίνουν το κάτι διαφορετικό.

Αυτές οι οξύτητες επέτρεψαν στους παραγωγούς να πειραματιστούν με τους καφέδες, μιας και πλέον εφαρμόζουν τεχνικές παρόμοιες με τη ζυθοποιία, καταφέρνοντας να αυξήσουν κατά πολύ τις τιμές που πιάνουν στην αγορά.


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
17 June 2006
9,222
Όλα είναι κατανοητά. Και ακόμη και για κάποιο αρχάριο σαν εμένα ξέρω ότι μπορώ να βρω μονοποικιλιακούς από Λατινική Αμερική με μέτριο ψήσιμο που δεν έχουν οξύτητα και τους απολαμβάνω πολύ. Από την άλλη και σε roasters με μεγάλη ποικιλία βλέπω ότι οι όξινοι καφέδες έχουν την τιμητική τους και στην καλύτερη να βρεις κάποιον ισορροπημένο που βγάζει μια πολύ ελαφρά όξινη γεύση. Προφανώς με σωστή εκχείλιση από μέρους μας χωρίς να πάμε να τους κάψουμε για να κόψουμε αυτές τις νότες.
Άρα και υπό το πρίσμα του τρίτου κύμματος δεν σημαίνει ότι πρέπει ντε και καλά να είναι όξινος ο καφές. Αλλά μάλλον η συντριπτική πλειοψηφιία έχουν τέτοιο προφίλ οπότε είναι στατιστικά πιο δύσκολο να βρεις μη όξινους καφέδες. Αν πας πχ στον Ταλούμη θα βρεις πάνω από 40 διαφορετικούς καφέδες, αλλά είναι ελάχιστοι οι μονοποικιλιακοί με χαμηλή οξύτητα. Σε άλλους μικρότερους roasters άντε 1-2 καφέδες να είναι έτσι σε ένα νούμερο συνολικών προϊόντων κοντά στο 10.
Τέλος έχεις προφανώς και τα χαρμάνια...εκεί που κάποιες νότες καίγονται και κάποιες τονίζονται ώστε στο τέλος να μπορείς να πίνεις -σχεδόν- τον ίδιο καφέ κάθε χρόνο. Μάλλον είμαι λάτρης του κλασσικού ιταλικού εσπρέσσο. Ένας Hausbrand Nonetti ή Mrs. Rose ή ακόμη και ο Taf Pianneta Blue με κάνουν πολύ χαρούμενο. Και πάντα θα γυρίσω σε κάποιον από αυτούς μετά από τη δοκιμή κάποιου μονοποικιλιακού.
 

Σεραφείμ

AVClub Addicted Member
18 June 2006
2,298
Γλυφάδα
Θα συμφωνήσω απόλυτα με το γούστο του Γιώργου. Κι εγώ είχα πάει στο φεστιβάλ την Κυριακή και πραγματικά όσους καφέδες δοκίμασα είχαν αρκετή οξύτητα. Κι εγώ νόμιζα οτι δεν μπορώ στο σπίτι να κάνω σωστό καφέ και μου έβγαιναν όλοι όξινοι...

Αυτός που μου άρεσε πολύ και δεν μπορώ να τον βρω, ήταν ένας καφές που έπαιρνα από΄τον Φλοκαφέ στη Γλυφάδα (Ονδούρα). Έκλεισε το Φλόκαφε στη Γλυφάδα και δεν ξέρω που αλλού έχει... Πολύ γεμάτος, σοκολατένιος με μικρή οξύτητα καφές.
 

Βασίλης Α.

Supreme Member
10 September 2007
3,438
Βέλγιο
Για σοκολατένια καφεδάκια, προτιμήστε γενικότερα Βραζιλίες, συνήθως τα περισσότερα καφεδάκια τους βγάζουν αυτή τη γλυκά των ξηρών καρπών, σοκολάτας κλπ.

Όντως ο pianeta blue είναι ένα ευχάριστο καφεδάκι, όπως και ο rosebud competition που έχουν (είναι ελαφρά πιο όξινος από τον pianeta).


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

pankostas

AVClub Enthusiast
16 January 2014
919
Έχω ασχοληθεί πολύ με καφέ. Έχω πετάξει κιλά στον νεροχύτη γιατί νόμιζα ότι δεν τους πετύχαινα! Πολύ οξινοι!
Ώσπου βρέθηκα σε κατάστημα με roaster, που φυσικά δεν μπορώ να αναφέρω, όπου έλεγαν για διάφορες γεύσεις κτλ. Δοκίμασα και τελικά κατάλαβα ότι δεν μου αρεσει!
Δεν ξέρω αν είναι πρόβλημα δικό μου ή του καφέ, ή του Έλληνα ψήστη. Δεν ξέρω αν στο εξωτερικό πίνουν τέτοιους καφέδες!
Τελικά αγόρασα commercial και ησύχασα. Ιταλικός κλασικός.
Η μηχανη μου είναι μια Lelit και ένα μύλο mignon.
Εννοείται ο καφές σκέτος χωρίς ζάχαρη.

Εννοείται συμφωνώ με το φίλο Γιώργο πιο πάνω!
 
17 June 2006
9,222
Να επανέλθω στο θέμα με τη μεταλλική σίτα. Σώζει απίστευτα από channeling. Και δεν μιλαώ το ακραίο που περνάει όλος ο καφές με τη μία, αλλά το μικρό που από 26-28 δευτερόλεπτα μια εκχείλιση πέφτει στα 21-23. Στο δικό μου σετάπ πάντως η σίτα με έχει σώσει. Κόβω πια πολύ πιο χοντροκομμένο τον καφέ και έχω καλύτερες γεύσεις. Ίσως να παίζει ρόλο για τα τόσο καλά αποτελέσματα ότι το καλαθάκι που έχω παίρνει οριακά τα 17 γραμμάρια και δεν υπάρχει ο απαραίτητος χώρος ανάμεσα στον καφέ και την ντουζιέρα που εντείνει το φαινόμενο. Σε κάθε περίπτωση καταλήγω ότι πολλές από τις αδυναμίες οικονομικού εξοπλισμού μπορούν να σουλουπωθούν λίγο με φθηνά εξαρτήματα και κάποια παραπάνω βήματα στη ρουτίνα. Ανακεφαλαιώνω για τη δική μου εμπειρία:

1. Ο μύλος δεν κόβει ομοιόμορφα αν δεν έχει αρκετούς κόκκους μέσα. Όταν ζύγιζα και έκοβα πλήρως ήταν απλά χάλια το αποτέλεσμα. Θέλει κόκκους για 3-4 καφέδες. Δεν μπορείς να νομίζεις ότι ένας φθηνός μύλος θα συμπεριφέρεται σαν single dose.
2. Επειδή ο μύλος ακόμη και όταν τον γεμίζεις σωστά κόβει με τέτοιο τρόπο που δημιουργούνται συσσωματώματα στο καλαθάκι θέλεις σίγουρα ένα εργαλείο ισοκατανομής με βελόνες. Λίγο ανακάτεμα και πραγματικά όλα είναι καλύτερα (από 10 ευρώ στο Ali μέχρι πολύ ακριβότερα για πιο επώνυμα - η δουλειά που κάνουν είναι η ίδια ακόμη και αν τυπώσεις σε 3d printer τη λαβή και βάλεις μέσα βελόνες βελονισμού).
3. Όταν βάζεις τις βελόνες μέσα πρέπει να είσαι απίστευτα προσεκτικός για να μην σου πέσει καφές έξω. Οπότε αγοράζεις και ένα χωνί από πάνω. 10 ευρώ από Ali και ο πάγκος είναι σημαντικά καθαρότερος και δεν χάνεις και καφέ.
4. Βάζεις και μια σίτα από πάνω. Από Ali πάλι μιλάμε για κόστος στο 10ευρω περίπου. Έχω πάρει την πιο λεπτή που βρήκα στο 1 χιλιοστό.

Είσαι έτοιμος και δεν χρειάζεσαι να είσαι ο σούπερ έμπειρος μπαρίστα για να φτιάξεις πια πολύ καλό καφέ.

Να μην πω για πόσα βίντεο στο ιντερνετ προωθούν λάθος συμβουλές - το πιο κοινό λάθος είναι ότι φτάνουν να ψιλοκόβουν τόσο πολύ στο σημείο που το πολύ channeling δίνει τον επιθυμητό χρόνο εκχείλισης και νομίζουν ότι όλα είναι οκ - κάθε άλλο.

Μιας και έχω φτάσει σε ένα πολύ καλό σημείο επαναληψιμότητας προσπαθώ τώρα να δω τη διαφοροποίηση που έχουν οι θερμοκρασίες στο τελικό αποτέλεσμα. Γιατί το PID δίνει μια τιμή, αλλά αυτή είναι μέσα από το βραστήρα και όχι στο νερό όταν μπαίνει στη ντουζιέρα. Υπάρχουν βίντεο που άλλα μετράνε 5 και άλλα 8 βαθμούς διαφορά (πτώση δηλαδή θερμοκρασίας) από το βραστήρα μέχρι το portafilter. Και το περίεργο είναι πως ενώ η τιμή στο βραστήρα που δίνει το PID πέφτει ραγδαία σε μετρητικό στο Portafilter η πτώση είναι πολύ πιο αργή και δεν έχει πέσει τόσο όσο σε αφήνει να νομίσεις το PID στο τέλος της εκχείλισης. Όλα εξηγούνται. Σε μια ακριβή μηχανή ξέρεις ότι η πτώση θερμοκρασίας είναι ελάχιστη και το νούμερο που βλέπεις είναι το σωστό.
Πάντως το πρώτο βήμα είναι να αφήσεις τα πάντα να ζεσταθούν καλά - και φυσικά με τη δεδομένη ενεργειακή κρίση να καταναλώσεις πολύτιμη ενέργεια. Είμαι σίγουρος χωρίς να το έχω ποσοτικοποιήσει ότι αν έχουν κάψει όλα καλά μέχρι το Portafilter συμβάλουν και αυτά σημαντικά στο να μην πέσει απότομα η θερμοκρασία του νερού.

Και πάντα στο τέλος σκέφτομαι ότι η μηχανή με το μύλο που έχω έχουν φτάσει στα 800 ευρώ και όμως είναι απλά κάτι καλό εισαγωγικό. Μήπως ήταν καλύτερο να είχα μείνει με τη Brikka και τον φθηνό μύλο της Delonghi; Ειδικά όταν πηγαίνω στο εξοχικό και πίνω καφέ από εκεί αναρωτιέμαι πόσο αξίζει όλο αυτό το ταξίδι :ROFLMAO:
 
  • Like
Reactions: teodor_ch
17 June 2006
9,222
Καλά ο James Hoffmann απλά δεν υπάρχει!!!!!!!!
Και νόμιζα ότι το έχει ήδη τερματίσει, αλλά απλά είναι εξωγήινος δεν υπάρχει άλλη εξήγηση. Γύρισε μίνι ταινία/παρωδία της διαφήμισης της Delonghi με τον Brad Pitt.

Έριξα τρελό γέλιο. Αν δεν έχετε δει βίντεο του Hoffmann αφιερώστε λίγο παραπάνω χρόνο και δείτε τα παρακάτω με τη σειρά γιατί έχει και Inside jokes πολλά...

1. Βίντεο του 2021 για το bripe...

2. Διαφήμιση της Delonghi με τον Brad Pitt σκηνοθετημένη από τον Damien Chazelle.

3. Reaction video του Hoffmann στην διαφήμιση

4. Η παρωδία που γύρισε και ακόμη γελάω!...Bonus:
Δείτε και το Hames Joffmann από το τελευταίο...
 
Last edited:
  • Like
Reactions: takisot
17 June 2006
9,222
Έχετε να προτείνετε κανένα καφέ; Τελειώνει σιγά σιγά το κιλό New York Extra Jamaica Blue Mountain. Ήταν αρκετά καλός καφές, τον ευχαριστήθηκα αλλά θα πάω σε κάτι άλλο μετά. Πάντως ο καφές που συνέχεια γυρίζω πίσω είναι ο Hausbrandt Espresso (πρώην Nonnetti) που η γεύση της ψημένης φρυγανιάς μου αρέσει περισσότερο από τα πιο ακριβά χαρμάνια τους.
Σε αυτή τη φάση και εν αναμονή νέου εξοπλισμού θέλω να μείνω σε χαρμάνι και όχι μονοποικιλιακό.