Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
992
Κηφισια Αττικής
ειμαι οκ!ευχαριστω! 😇


αλλη μια ... :cool:
ολα τα φιλτρα κανουν για ολες τις brita?
Η κανάτα παίρνει τα φίλτρα maxtra που τώρα έχουν βγάλει και για σκληρό νερό (σε περιοχές με πολλά άλατα) στην Αττική δεν το χρειάζεται. Παίξε με το απλό maxtra.
 
  • Like
Reactions: ΔΗΜΗΤΡΗΣ.Π

ΔΗΜΗΤΡΗΣ.Π

AVClub Fanatic
25 October 2006
20,747
ΑΘΗΝΑ
το καθαρισα πιστευω καλα μεσα το γκρουπ.
το λαστιχο η αληθεια ειναι οτι δεν ηταν και στην καλυτερη κατασταση.
το εχω παραγγειλει και λογικα Δευτερα-Τριτη θα το εχω.
δεν αγχωνομαι γιατι πριν λιγο το καταστημα μου εστειλε την αποδειξη η οποια αναφερει αγορα 8-6-21.
οποτε ειμαι οκ,αν και θα ηθελα να ειναι το λαστιχακι και να αποφυγω τα περα
το λαστιχο ηρθε Σαββατο μεσημερι.
ανοιξα το γκρουπ,το καθαρισα παλι και τοποθετησα το καινουργιο.
απο τοτε μεχρι χθες εχω κανει καμια 10αρια καφεδες χωρις προβλημα.
σημερα το πρωι εφτιαξε η γυναικα μου τον δικο της,επισης χωρις προβλημα.
στον δικο μου που ξεκινησα να τον φτιανω μετα απο κανα 10λεπτο,
στα τελευταια 7-8 δευτερολεπτα της εκχυλισης,παλι πεταξε νερο απο τα πλαγια.
τι σκ@τ@ εγινε τωρα?
 
17 June 2006
9,812
Η κανάτα παίρνει τα φίλτρα maxtra που τώρα έχουν βγάλει και για σκληρό νερό (σε περιοχές με πολλά άλατα) στην Αττική δεν το χρειάζεται. Παίξε με το απλό maxtra.
Δημήτρη για ποιο λόγο να βάλεις φίλτρο στο νερό της ΕΥΔΑΠ, με δεδομένο ότι έχεις καλές σωληνώσεις μέχρι το σπίτι σου, αν αυτό δεν βγάζει τη σκληρότητα του νερού; Το μόνο που θα κάνει το φίλτρο είναι να βγάλει πιο γρήγορα το χλώριο από το νερό που έτσι και αλλιώς θα έφευγε αν το έβαζες σε μια κανάτα ή απλά από το βράδυ στο δοχείο της καφετιέρας που δεν κλείνει αεροστεγώς. Εγώ δε που γεμίζω το δοχείο της καφετιέρας περίπου κάθε 5 μέρες ανάλογα με το αν θα φτιάξω αμερικάνο σίγουρα από το δεύτερο καφέ είμαι σίγουρος πως το χλώριο έχει φύγει όλο.
Η χημική σύσταση του νερού της ΕΥΔΑΠ όπως φεύγει από το διυλιστήριό της είναι υποδειγματική και πολύ καλύτερη από αρκετά εμφιαλωμένα.
Φίλτρα για μείωση της σκληρότητας είναι απαραίτητα σε περιοχές με σκληρό νερό σίγουρα. Κάνοντας υπολογισμούς και για το νερό της Αθήνας θεωρητικά μπορεί ελάχιστα να βοηθήσουν - αν κάνεις αφαλάτωση 1-2 φορές το χρόνο είσαι σούπερ έτσι και αλλιώς, ενώ με μείωση της σκληρότητας με κάποιο φίλτρο ακόμη περισσότερο μάλλον δεν υπάρχει νόημα για αφαλάτωση γενικά.
 
17 June 2006
9,812
το λαστιχο ηρθε Σαββατο μεσημερι.
ανοιξα το γκρουπ,το καθαρισα παλι και τοποθετησα το καινουργιο.
απο τοτε μεχρι χθες εχω κανει καμια 10αρια καφεδες χωρις προβλημα.
σημερα το πρωι εφτιαξε η γυναικα μου τον δικο της,επισης χωρις προβλημα.
στον δικο μου που ξεκινησα να τον φτιανω μετα απο κανα 10λεπτο,
στα τελευταια 7-8 δευτερολεπτα της εκχυλισης,παλι πεταξε νερο απο τα πλαγια.
τι σκ@τ@ εγινε τωρα?
Χωρίς να γνωρίζω απλά θα σου μεταφέρω εμπειρία που είχα με την brikka στην οποία έχω αλλάξει 2 φορές φλάντζα. Εκεί βέβαια μιλάμε μόνο για 2-3 bar. Έκανε και τις 2 φορές καμιά 20ρια καφέδες μέχρι να πατήσει καλά η φλάντζα και να σταματήσουν διαρροές.
Φαντάζομαι όταν ξεβίδωσες τη ντουζιέρα την καθάρισες με την ευκαιρία καλά με cafizza ή αντίστοιχο ώστε να είσαι σίγουρος ότι δεν υπάρχει κανένα βούλωμα πουθενά πριν την ξαναβάλεις έτσι;
 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ.Π

AVClub Fanatic
25 October 2006
20,747
ΑΘΗΝΑ
μα στους 10 πρωτους περιπου καφεδες που εκανα μετα την αλλαγη δεν ετρεξε σταλα.τωρα του ρθε?
ναι-τα καθαρισα ολα αλλα την ντουζιερα με απλο νερο.
θα την ανοιξω παλι σημερα να δω τι γινεται.
 

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
992
Κηφισια Αττικής
Δημήτρη για ποιο λόγο να βάλεις φίλτρο στο νερό της ΕΥΔΑΠ, με δεδομένο ότι έχεις καλές σωληνώσεις μέχρι το σπίτι σου, αν αυτό δεν βγάζει τη σκληρότητα του νερού; Το μόνο που θα κάνει το φίλτρο είναι να βγάλει πιο γρήγορα το χλώριο από το νερό που έτσι και αλλιώς θα έφευγε αν το έβαζες σε μια κανάτα ή απλά από το βράδυ στο δοχείο της καφετιέρας που δεν κλείνει αεροστεγώς. Εγώ δε που γεμίζω το δοχείο της καφετιέρας περίπου κάθε 5 μέρες ανάλογα με το αν θα φτιάξω αμερικάνο σίγουρα από το δεύτερο καφέ είμαι σίγουρος πως το χλώριο έχει φύγει όλο.
Η χημική σύσταση του νερού της ΕΥΔΑΠ όπως φεύγει από το διυλιστήριό της είναι υποδειγματική και πολύ καλύτερη από αρκετά εμφιαλωμένα.
Φίλτρα για μείωση της σκληρότητας είναι απαραίτητα σε περιοχές με σκληρό νερό σίγουρα. Κάνοντας υπολογισμούς και για το νερό της Αθήνας θεωρητικά μπορεί ελάχιστα να βοηθήσουν - αν κάνεις αφαλάτωση 1-2 φορές το χρόνο είσαι σούπερ έτσι και αλλιώς, ενώ με μείωση της σκληρότητας με κάποιο φίλτρο ακόμη περισσότερο μάλλον δεν υπάρχει νόημα για αφαλάτωση γενικά.
Συμφωνώ ότι το νερό της Αθήνας είναι πολύ καλό. Όμως έχει και αυτό τα άλατα του. Εδώ φαντάσου ότι όταν πήγαινα επαρχία και είχα μωρά τα παιδιά όπου έβραζα εμφιαλωμένο για να αποστειρώσω το νερό στο μπρίκι μετά το εσωτερικό του ήταν άσπρο από τα άλατα. Όλα τα νερά έχουν άλατα. Απλά με την καθημερινή χρήση αυτά επικάθονται στο εσωτερικό και πολλαπλασιάζονται. Προσωπικά όταν πρωτοχρησιμοποιήθηκε γ κανάτα το νερό μου φάνηκε γλυκό. Επομένως έχει αλάτι και το παίρνεις και στη γεύση. Άρα επηρεάζει γευστικά τον καφέ σου.
 

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
992
Κηφισια Αττικής
μα στους 10 πρωτους περιπου καφεδες που εκανα μετα την αλλαγη δεν ετρεξε σταλα.τωρα του ρθε?
ναι-τα καθαρισα ολα αλλα την ντουζιερα με απλο νερο.
θα την ανοιξω παλι σημερα να δω τι γινεται.
Παρατήρησε αν στο κάνει όταν η καφετιέρα σου είναι πολύ ζέστη (αναμμένη για πολύ ώρα) και έχει κάψει το γκρουπ από κάτω κάνοντας τη φλατζα μαλακή και εύκολη στη στρέβλωση. Επιπλέον το σφίγγεις τραγικά το κλείστρο στη θέση, κανονικά ή λίγο ....???
 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ.Π

AVClub Fanatic
25 October 2006
20,747
ΑΘΗΝΑ
ανοιγω το πρωι και μετα απο κανα δεκαλεπτο φτιαχνω καφε.
η φλατζα ειναι η καινουργια που του εβαλα πριν λιγες ημερες.
το κλειστρο μεχρι εκει που κουμπωνει/τερματιζει.ετσι οπως το εβαζα παντα δηλαδη..
 

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
992
Κηφισια Αττικής
Η φλατζας σε εντελώς κρύα μηχανή κάθεται σωστά. Σύγκρινε με την παλιά. Έχει σκοντο κάπου? Κουνιέται? Αν είναι οκ προσπάθησε να κουμπώσεις όχι πολύ σφιχτά τώρα πού είναι καινούργια και μαλακή. Και ο καφές που βάζεις μην τιγκαρει πολύ το καλάθι.
 
  • Like
Reactions: ΔΗΜΗΤΡΗΣ.Π

ΔΗΜΗΤΡΗΣ.Π

AVClub Fanatic
25 October 2006
20,747
ΑΘΗΝΑ
κοιταξα καποια πραγματα καλυτερα(καθαρισμα,μυλο,ποσοτητα κτλ)και μοιαζει να ηρθε στα ισα της η μηχανη.
το μονο περιεργο που βλεπω,ειναι οτι ενω κουμπωνω το κλειστο μεχρι τερμα(βελακι)
με το που παρει μπρος ο κομπρεσορας,φευγει απο το βελακι και παει λιγο πιο αριστερα..
γιατι?
 

ln()

Supreme Member
1 February 2007
5,762
Βόλος
Εδώ φαντάσου ότι όταν πήγαινα επαρχία και είχα μωρά τα παιδιά όπου έβραζα εμφιαλωμένο για να αποστειρώσω το νερό στο μπρίκι μετά το εσωτερικό του ήταν άσπρο από τα άλατα. Όλα τα νερά έχουν άλατα.
Γι' αυτό το λένε μεταλλικό νερό. Έχει περισσότερα άλατα!
 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ.Π

AVClub Fanatic
25 October 2006
20,747
ΑΘΗΝΑ
την βλεπω να φευγει απο το παραθυρο να τελειωνουμε..
ενω εχθες το απογευμα που εφτιαξα 2-3 καφεδες δεν ετρεξε σταλα,σημερα το πρωι αρχισε τα κουλα της.
στον πρωτο που εφτιαξε η γυναικα μου,δεν ειχε καποιο προβλημα.
μετα απο κανα δεκαλεπτο που εβαλα εγω,σχεδον αμεσα μετα το ξεκινημα της εκχυλισης αρχισε παλι και ετρεχε περιμετρικα.
βγαζω το κλειστρο και βλεπω αυτο το χαλι.
δεν μπορω να καταλαβω τι γινεται...
 

Attachments

  • IMG_0401.JPEG
    IMG_0401.JPEG
    1.2 MB · Views: 36
  • IMG_0402.JPEG
    IMG_0402.JPEG
    1.3 MB · Views: 36

Βασίλης Α.

Supreme Member
10 September 2007
3,492
Βέλγιο
Στη δικιά μου μηχανή είχα τα ίδια θέματα όταν άλλαξα προληπτικά τη φλάτζα στο γκρουπ, για κανα 2βδόμαδο έτρεχε νερά και τα νεύρα μου είχαν γίνει κρόσια.
Ώσπου μια μέρα σταμάτησε να τρέχει και από τότε όλα είναι οκ, χωρίς θέματα.

Είσαι μάλλον στη φάση στρωσίματος :)
 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ.Π

AVClub Fanatic
25 October 2006
20,747
ΑΘΗΝΑ
δηλαδη ετρεχε πριν γιατι ηταν φαγωμενη παλια φλατζα και τωρα τρεχει παλι επειδη ειναι καινουργια και πρεπει να στρωσει?
και να φτιαχνει κανονικα 2-3 καφεδες και μετα τα ξεχυλιζει?
περιεργο δεν ειναι αυτο ρε συ Μπιλι?
 

Βασίλης Α.

Supreme Member
10 September 2007
3,492
Βέλγιο
Εγώ την άλλαξα γιατί απλά είχε ξεραθεί και κούμπωνε πιο δύσκολα το portafilter, δεν μου έτρεχε η παλιά.
Επειδή άλλες είναι από σιλικόνη και άλλες από αυτά τα πολυμερή υλικά, θέλουν στρώσιμο μέχρι να έρθουν να κουμπώσουν σωστά.

Αν έχεις πάρει τη σωστή φλάντζα, κάνε υπομονή, λογικά θα στρώσει και θα ηρεμήσεις.
 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ.Π

AVClub Fanatic
25 October 2006
20,747
ΑΘΗΝΑ
Εγώ την άλλαξα γιατί απλά είχε ξεραθεί και κούμπωνε πιο δύσκολα το portafilter, δεν μου έτρεχε η παλιά.
Επειδή άλλες είναι από σιλικόνη και άλλες από αυτά τα πολυμερή υλικά, θέλουν στρώσιμο μέχρι να έρθουν να κουμπώσουν σωστά.

Αν έχεις πάρει τη σωστή φλάντζα, κάνε υπομονή, λογικά θα στρώσει και θα ηρεμήσεις.
μεχρι να στρωσει θα εχω χαλασει 3 κουτια καφε!!:LOL::LOL::LOL::LOL:
 
17 June 2006
9,812
Συμφωνώ ότι το νερό της Αθήνας είναι πολύ καλό. Όμως έχει και αυτό τα άλατα του. Εδώ φαντάσου ότι όταν πήγαινα επαρχία και είχα μωρά τα παιδιά όπου έβραζα εμφιαλωμένο για να αποστειρώσω το νερό στο μπρίκι μετά το εσωτερικό του ήταν άσπρο από τα άλατα. Όλα τα νερά έχουν άλατα. Απλά με την καθημερινή χρήση αυτά επικάθονται στο εσωτερικό και πολλαπλασιάζονται. Προσωπικά όταν πρωτοχρησιμοποιήθηκε γ κανάτα το νερό μου φάνηκε γλυκό. Επομένως έχει αλάτι και το παίρνεις και στη γεύση. Άρα επηρεάζει γευστικά τον καφέ σου.
Μια στιγμή γιατί το μπερδεύουμε.
Πρότεινες την κανάτα με το φίλτρο που δεν είναι για το σκληρό νερό για την Αθήνα. Άρα αν μιλάγαμε για άλατα, χρειάζεσαι αυτή με το φίλτρο της σκληρότητας.

Η σκληρότητα είναι το σύνολο των ιόντων ασβεστίου και μαγνησίου στο νερό εκφρασμένα συνήθως σαν συγκέντρωση ανθρακικού ασβεστίου.

Αλατότητα είναι η συγκέντρωση όλων των αλάτων στο νερό όχι μόνο των αλάτων ασβεστίου και μαγνησίου και τη μετράμε συνήθως σε μS.

Στην νομοθεσία αλλά και από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας όριο στη σκληρότητα δεν υπάρχει για θέμα υγείας, ενώ προφανώς υπάρχει όριο για την αλατότητα. Κάποιες χώρες έχουν ανώτατα όρια και για τη σκληρότητα για τη γεύση.

Σχετικά με την αλατότητα και τις επικαθήσεις μπορείς να δεις αυτό:

που πρακτικά μας λέει ότι υπολογίζοντας το δείκτη Langelier μπορείς να δεις αν θα έχεις επικαθίσεις ή όχι. Υπάρχουν και Online calculators όπως το παρακάτω:

Αν βάλεις τις τιμές της ΕΥΔΑΠ θα δεις ότι βγάζει κοντά στο 1.1 που σημαίνει ελάχιστη επίπτωση που στην πράξη σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε διαδικασία αφαλάτωσης (descaling) 1-2 φορές το χρόνο ανάλογα και με τη χρήση και ίσως και πιο αραιά.

Άρα στο κομμάτι αυτό αν βάλεις και ένα φίλτρο που μειώνει ακόμη περισσότερο τα ιόντα μαγνησίου και ασβεστίου σε ήδη καλό νερό σαν της ΕΥΔΑΠ, ανάλογα με την ποιότητα του φίλτρου μπορεί να μην χρειαστεί να κάνεις και αφαλάτωση στην καφετιέρα σχεδόν ποτέ. Μερικές καφετιέρες έχουν τέτοιο φίλτρο σαν επιλογή που το βάζεις μέσα στο δοχείο του νερού. Πχ. για τη Lelit

Πάμε τώρα και στη γεύση. Όντως το σκληρό νερό έχει γεύση. Επίσης το χλώριο επηρρεάζει σημαντικά τη γεύση. Για τη σκληρότητα όμως τα μέταλλα είναι αυτά που δίνουν τη γεύση του. Το απιονισμένο νερό δεν έχει γεύση και μερικά νερά από αφαλάτωση θαλασσινού με πολύ χαμηλή αλατότητα (ανάλογα και με την τεχνολογία αφαλάτωσης) είναι τόσο άγευστα που άνθρωποι αντιδρούν και γίνεται συνήθως εμπλουτισμός με ιόντα για αύξηση της σκληρότητας στο επίπεδο που ο καταναλωτής τα αποδέχεται - μερικές φορές ο δείκτης Langlier είναι και αρνητικός. Άρα δεν σημαίνει ότι όσο περισσότερο μαλακό είναι το νερό τόσο πιο γευστικό είναι. Υπάρχει ένα όριο κάτω από το οποίο δεν αρέσει η γεύση και του μαλακού νερού.

Για το χλώριο όπως είπαμε, αρκεί να αφήσεις το νερό της ΕΥΔΑΠ σε μια ανοικτή κανάτα και θα φύγει όλο μετά από κάποιες ώρες. Αν το χτυπήσεις / αναταράξεις ακόμη πιο γρήγορα, αν το βάλεις με πίεση (πχ από ντους) θα φύγει η μεγαλύτερη ποσότητα άμεσα. Αν θα μείνει μετά από ώρες κάτι απειροελάχιστο; ναι μπορεί αλλά δεν έχουμε ενυδρείο που έστω και απειροελάχιστο μπορεί να είχε αρνητικές επιπτώσεις. Αλλά για τους περισσότερους είναι αδύνατο να το αντιληφθείς. Τα φίλτρα τύπου ενεργού άνθρακα το χλώριο βγάζουν κυρίως και νιώθουμε άμεσα διαφορετική γεύση. Αλλά το νερό συνήθως στο δοχείο της καφετιέρας μένει ώρες πριν τη χρήση.

Για τη σκληρότητα, είναι τόσο χαμηλή στο νερό της ΕΥΔΑΠ που δύσκολο να επηρρεάζει τη γεύση καθαυτή. Η γεύση νερού που βγαίνει από φίλτρο είναι σίγουρα διαφορετική γιατί γεύεσαι και το φίλτρο καθαυτό. Σε άλλους αρέσει σε άλλους όχι.

Με βάση τα παραπάνω προσωπικά και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει θέμα στο νερό από τις σωληνώσεις αν κάνεις αφαλάτωση 1-2 φορές το χρόνο και γεμίζεις το δοχείο του νερού της καφετιέρας από το βράδυ κουνώντας το και λίγο ή με πίεση αν έχει τέτοια δυνατότητα η βρύση σου το πρωί θα έχεις και νερό χωρίς χλώριο χωρίς κανένα φίλτρο.

Τέλος, η γεύση είναι υποκειμενική. Αν πάρουμε 10 εμφιαλωμένα νερά και τα δοκιμάσουμε θα δούμε ότι καταλαβαίνουμε διαφορές. Προφανώς και αυτές οι διαφορές θα έχουν και κάποιο αντίκτυπο στη γεύση του καφέ μας. Αν μπορείς να τις καταλάβει κάποιος πάω πάσο! :)
 

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
992
Κηφισια Αττικής
Μια στιγμή γιατί το μπερδεύουμε.
Πρότεινες την κανάτα με το φίλτρο που δεν είναι για το σκληρό νερό για την Αθήνα. Άρα αν μιλάγαμε για άλατα, χρειάζεσαι αυτή με το φίλτρο της σκληρότητας.

Η σκληρότητα είναι το σύνολο των ιόντων ασβεστίου και μαγνησίου στο νερό εκφρασμένα συνήθως σαν συγκέντρωση ανθρακικού ασβεστίου.

Αλατότητα είναι η συγκέντρωση όλων των αλάτων στο νερό όχι μόνο των αλάτων ασβεστίου και μαγνησίου και τη μετράμε συνήθως σε μS.

Στην νομοθεσία αλλά και από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας όριο στη σκληρότητα δεν υπάρχει για θέμα υγείας, ενώ προφανώς υπάρχει όριο για την αλατότητα. Κάποιες χώρες έχουν ανώτατα όρια και για τη σκληρότητα για τη γεύση.

Σχετικά με την αλατότητα και τις επικαθήσεις μπορείς να δεις αυτό:

που πρακτικά μας λέει ότι υπολογίζοντας το δείκτη Langelier μπορείς να δεις αν θα έχεις επικαθίσεις ή όχι. Υπάρχουν και Online calculators όπως το παρακάτω:

Αν βάλεις τις τιμές της ΕΥΔΑΠ θα δεις ότι βγάζει κοντά στο 1.1 που σημαίνει ελάχιστη επίπτωση που στην πράξη σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε διαδικασία αφαλάτωσης (descaling) 1-2 φορές το χρόνο ανάλογα και με τη χρήση και ίσως και πιο αραιά.

Άρα στο κομμάτι αυτό αν βάλεις και ένα φίλτρο που μειώνει ακόμη περισσότερο τα ιόντα μαγνησίου και ασβεστίου σε ήδη καλό νερό σαν της ΕΥΔΑΠ, ανάλογα με την ποιότητα του φίλτρου μπορεί να μην χρειαστεί να κάνεις και αφαλάτωση στην καφετιέρα σχεδόν ποτέ. Μερικές καφετιέρες έχουν τέτοιο φίλτρο σαν επιλογή που το βάζεις μέσα στο δοχείο του νερού. Πχ. για τη Lelit

Πάμε τώρα και στη γεύση. Όντως το σκληρό νερό έχει γεύση. Επίσης το χλώριο επηρρεάζει σημαντικά τη γεύση. Για τη σκληρότητα όμως τα μέταλλα είναι αυτά που δίνουν τη γεύση του. Το απιονισμένο νερό δεν έχει γεύση και μερικά νερά από αφαλάτωση θαλασσινού με πολύ χαμηλή αλατότητα (ανάλογα και με την τεχνολογία αφαλάτωσης) είναι τόσο άγευστα που άνθρωποι αντιδρούν και γίνεται συνήθως εμπλουτισμός με ιόντα για αύξηση της σκληρότητας στο επίπεδο που ο καταναλωτής τα αποδέχεται - μερικές φορές ο δείκτης Langlier είναι και αρνητικός. Άρα δεν σημαίνει ότι όσο περισσότερο μαλακό είναι το νερό τόσο πιο γευστικό είναι. Υπάρχει ένα όριο κάτω από το οποίο δεν αρέσει η γεύση και του μαλακού νερού.

Για το χλώριο όπως είπαμε, αρκεί να αφήσεις το νερό της ΕΥΔΑΠ σε μια ανοικτή κανάτα και θα φύγει όλο μετά από κάποιες ώρες. Αν το χτυπήσεις / αναταράξεις ακόμη πιο γρήγορα, αν το βάλεις με πίεση (πχ από ντους) θα φύγει η μεγαλύτερη ποσότητα άμεσα. Αν θα μείνει μετά από ώρες κάτι απειροελάχιστο; ναι μπορεί αλλά δεν έχουμε ενυδρείο που έστω και απειροελάχιστο μπορεί να είχε αρνητικές επιπτώσεις. Αλλά για τους περισσότερους είναι αδύνατο να το αντιληφθείς. Τα φίλτρα τύπου ενεργού άνθρακα το χλώριο βγάζουν κυρίως και νιώθουμε άμεσα διαφορετική γεύση. Αλλά το νερό συνήθως στο δοχείο της καφετιέρας μένει ώρες πριν τη χρήση.

Για τη σκληρότητα, είναι τόσο χαμηλή στο νερό της ΕΥΔΑΠ που δύσκολο να επηρρεάζει τη γεύση καθαυτή. Η γεύση νερού που βγαίνει από φίλτρο είναι σίγουρα διαφορετική γιατί γεύεσαι και το φίλτρο καθαυτό. Σε άλλους αρέσει σε άλλους όχι.

Με βάση τα παραπάνω προσωπικά και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει θέμα στο νερό από τις σωληνώσεις αν κάνεις αφαλάτωση 1-2 φορές το χρόνο και γεμίζεις το δοχείο του νερού της καφετιέρας από το βράδυ κουνώντας το και λίγο ή με πίεση αν έχει τέτοια δυνατότητα η βρύση σου το πρωί θα έχεις και νερό χωρίς χλώριο χωρίς κανένα φίλτρο.

Τέλος, η γεύση είναι υποκειμενική. Αν πάρουμε 10 εμφιαλωμένα νερά και τα δοκιμάσουμε θα δούμε ότι καταλαβαίνουμε διαφορές. Προφανώς και αυτές οι διαφορές θα έχουν και κάποιο αντίκτυπο στη γεύση του καφέ μας. Αν μπορείς να τις καταλάβει κάποιος πάω πάσο! :)
Η κανάτα συγκρατεί τα άλατα του νερού...αυτό. προσωπικά το δοχείο νερού της μηχανής μου σε δύο εβδομάδες με νερό της βρύσης έπιανε μικρό φιλμ αλάτων στα τοιχώματα της. Μετά την χρήση της κανατας το έκανε πολύ πολύ αργά. Δεν κάνει απιονισμένο νερό μία κανάτα ούτε πειράζει ιόντα και τα σχετικά πίστεψέ με υπάρχουν αλλά μηχανήματα για αυτή τη δουλειά. Εδώ αν θες γλυτώνουμε το περισσό αλατι απο το νερό. Δεν είναι υποχρεωτική η χρήση της απλά με νερό βρύσης χρειάζεται αφαλάτωση κάθε μήνα (ανάλογα και τους καφέδες)
Και στην συγκεκριμένη περίπτωση η μηχανή του φίλου η delonghi με θερμομπλοκ αλουμινίου δεν είναι και το φιλικότερο υλικό για χρήση χημικού αφαλατικου η ακόμα και ξινού συχνά πυκνά... μακροπρόθεσμα διαβρώνονται....
 
Last edited: