Μια στιγμή γιατί το μπερδεύουμε.
Πρότεινες την κανάτα με το φίλτρο που δεν είναι για το σκληρό νερό για την Αθήνα. Άρα αν μιλάγαμε για άλατα, χρειάζεσαι αυτή με το φίλτρο της σκληρότητας.
Η σκληρότητα είναι το σύνολο των ιόντων ασβεστίου και μαγνησίου στο νερό εκφρασμένα συνήθως σαν συγκέντρωση ανθρακικού ασβεστίου.
Αλατότητα είναι η συγκέντρωση όλων των αλάτων στο νερό όχι μόνο των αλάτων ασβεστίου και μαγνησίου και τη μετράμε συνήθως σε μS.
Στην νομοθεσία αλλά και από τον παγκόσμιο οργανισμό υγείας όριο στη σκληρότητα δεν υπάρχει για θέμα υγείας, ενώ προφανώς υπάρχει όριο για την αλατότητα. Κάποιες χώρες έχουν ανώτατα όρια και για τη σκληρότητα για τη γεύση.
Σχετικά με την αλατότητα και τις επικαθήσεις μπορείς να δεις αυτό:
One of the leading causes of espresso machine problems. Yeah, it’s scaling, mineral deposits that form inside espresso machine boilers and plumbing. So today, a method for determining if your water has characteristics that may cause scale to form. The Langelier Saturation Index So we’re going to...
www.wholelattelove.com
που πρακτικά μας λέει ότι υπολογίζοντας το δείκτη Langelier μπορείς να δεις αν θα έχεις επικαθίσεις ή όχι. Υπάρχουν και Online calculators όπως το παρακάτω:
Langelier Index calculator (online calculator) This calculator helps you determine the scaling potential of the water by using the Langelier Saturation Index Give the values of your water analysis. All the fields with * are required.
www.cleanwaterstore.com
Αν βάλεις τις τιμές της ΕΥΔΑΠ θα δεις ότι βγάζει κοντά στο 1.1 που σημαίνει ελάχιστη επίπτωση που στην πράξη σημαίνει ότι πρέπει να κάνουμε διαδικασία αφαλάτωσης (descaling) 1-2 φορές το χρόνο ανάλογα και με τη χρήση και ίσως και πιο αραιά.
Άρα στο κομμάτι αυτό αν βάλεις και ένα φίλτρο που μειώνει ακόμη περισσότερο τα ιόντα μαγνησίου και ασβεστίου σε ήδη καλό νερό σαν της ΕΥΔΑΠ, ανάλογα με την ποιότητα του φίλτρου μπορεί να μην χρειαστεί να κάνεις και αφαλάτωση στην καφετιέρα σχεδόν ποτέ. Μερικές καφετιέρες έχουν τέτοιο φίλτρο σαν επιλογή που το βάζεις μέσα στο δοχείο του νερού. Πχ. για τη Lelit
Water softener filters is one of the Barista tools manufactured and sold by LELIT: Made for Performance.
lelit.com
Πάμε τώρα και στη γεύση. Όντως το σκληρό νερό έχει γεύση. Επίσης το χλώριο επηρρεάζει σημαντικά τη γεύση. Για τη σκληρότητα όμως τα μέταλλα είναι αυτά που δίνουν τη γεύση του. Το απιονισμένο νερό δεν έχει γεύση και μερικά νερά από αφαλάτωση θαλασσινού με πολύ χαμηλή αλατότητα (ανάλογα και με την τεχνολογία αφαλάτωσης) είναι τόσο άγευστα που άνθρωποι αντιδρούν και γίνεται συνήθως εμπλουτισμός με ιόντα για αύξηση της σκληρότητας στο επίπεδο που ο καταναλωτής τα αποδέχεται - μερικές φορές ο δείκτης Langlier είναι και αρνητικός. Άρα δεν σημαίνει ότι όσο περισσότερο μαλακό είναι το νερό τόσο πιο γευστικό είναι. Υπάρχει ένα όριο κάτω από το οποίο δεν αρέσει η γεύση και του μαλακού νερού.
Για το χλώριο όπως είπαμε, αρκεί να αφήσεις το νερό της ΕΥΔΑΠ σε μια ανοικτή κανάτα και θα φύγει όλο μετά από κάποιες ώρες. Αν το χτυπήσεις / αναταράξεις ακόμη πιο γρήγορα, αν το βάλεις με πίεση (πχ από ντους) θα φύγει η μεγαλύτερη ποσότητα άμεσα. Αν θα μείνει μετά από ώρες κάτι απειροελάχιστο; ναι μπορεί αλλά δεν έχουμε ενυδρείο που έστω και απειροελάχιστο μπορεί να είχε αρνητικές επιπτώσεις. Αλλά για τους περισσότερους είναι αδύνατο να το αντιληφθείς. Τα φίλτρα τύπου ενεργού άνθρακα το χλώριο βγάζουν κυρίως και νιώθουμε άμεσα διαφορετική γεύση. Αλλά το νερό συνήθως στο δοχείο της καφετιέρας μένει ώρες πριν τη χρήση.
Για τη σκληρότητα, είναι τόσο χαμηλή στο νερό της ΕΥΔΑΠ που δύσκολο να επηρρεάζει τη γεύση καθαυτή. Η γεύση νερού που βγαίνει από φίλτρο είναι σίγουρα διαφορετική γιατί γεύεσαι και το φίλτρο καθαυτό. Σε άλλους αρέσει σε άλλους όχι.
Με βάση τα παραπάνω προσωπικά και με δεδομένο ότι δεν υπάρχει θέμα στο νερό από τις σωληνώσεις αν κάνεις αφαλάτωση 1-2 φορές το χρόνο και γεμίζεις το δοχείο του νερού της καφετιέρας από το βράδυ κουνώντας το και λίγο ή με πίεση αν έχει τέτοια δυνατότητα η βρύση σου το πρωί θα έχεις και νερό χωρίς χλώριο χωρίς κανένα φίλτρο.
Τέλος, η γεύση είναι υποκειμενική. Αν πάρουμε 10 εμφιαλωμένα νερά και τα δοκιμάσουμε θα δούμε ότι καταλαβαίνουμε διαφορές. Προφανώς και αυτές οι διαφορές θα έχουν και κάποιο αντίκτυπο στη γεύση του καφέ μας. Αν μπορείς να τις καταλάβει κάποιος πάω πάσο!