Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Μιχάλης Κορ.

Moderator
Staff member
18 June 2006
21,476
Πειραιάς
Εγώ έχω εδώ και 3 χρόνια αυτήν :



Υπερευχαριστημένος !
Στην μεγάλη δοσολογία φτάνει τα 180ml.
 

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
997
Κηφισια Αττικής
51.5mm δειχνει το εσωτερικο του καλαθιου του ...αρα ψαχνω σε πρωτη φαση καλαθακι 51mm ή 51.5 ?

Eχετε καποιο απο ελλαδα ή αμαζον να προτεινετε ?

Υγ... αυτο κανει ?
Το συγκεκριμένο δεν βλέπω να είναι ελεύθερο. Μέτρα το ύψος του καλαθιού επίσης για να μην πάρεις κάποιο βαθύ (για πολλα γραμμάρια) και βρίσκει στον πάτο του κλείστρου. Εκτός και αν πας και με bottomless ....
 

evanfotis

Moderator
Staff member
26 March 2008
5,478
Έχετε κάποια μηχανή να προτείνετε που να είναι απο 100% ανοξείδωτο ατσάλι ή και γυαλί - χωρίς ίχνος πλαστικού - σε ότι μέρη έρχονται σε επαφή με καφέ και νερό (συμπεριλαμβανομένων φίλτρων, καπακίων κλπ εξαρτημάτων);
 
22 June 2006
34,800
NEO HRAKLEIO
Ποσά χιλιάρικα είσαι διατεθειμένος να δώσεις; :p

Εκανα μια βόλτα σε μαγαζιά για αναζητηση μηχανής και μου έκανε εντύπωση ότι καιν να είδα μέχρι χιλιάρικο ήταν πλαστικό και όχι ιδιαίτερα καλής ποιότητας!
 
  • Sad
Reactions: evanfotis

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,211
127.0.0.1
Νομίζω ότι στις περισσότερες μηχανές, το μέρος που έρχεται σε επαφή με το νερό και είναι πλαστικό είναι το δοχείο πλήρωσης.
Στη Lelit τουλάχιστον που έχω, αυτό ισχύει.
 

Βασίλης Α.

Supreme Member
10 September 2007
3,492
Βέλγιο
Το αποτέλεσμα απο μία τέτοια "all-in-one" λύση σε σύγκριση με Gaggia classic (με opv@9bars) και Ascaso μύλο πώς τα πάει?
Βγάζει αντίστοιχο ή καλύτερο αποτέλεσμα?

Το πρόβλημα στο δεύτερο setup είναι ο μύλος, όπου πρόκειται για απλά έναν εισαγωγικό μύλο, ο οποίος σπάνια θα κόψει στην ίδια ρύθμιση με τον ίδιο τρόπο τον καφέ, με αποτέλεσμα να παίρνεις κάθε φορά ελαφρά διαφορετικό αποτέλεσμα.

Αυτό συνήθως φέρνει σε απόγνωση τον χρήστη, μιας και είναι αδυνατο στο να πετύχει ίδιες εκχυλισεις, ενώ φαινομενικά κάνει τις ίδιες κινήσεις κάθε φορά. Το κακό είναι ότι για να πάρεις καλό μύλο θες αρκετά χρήματα, που δύσκολα δικαιολογούνται στο μυαλό μας, μιας και οι περισσότεροι θεωρούμε ότι ο κ;λαός καφές βγαίνει από την καλή μηχανή, κάτι που δεν ισχύει (απόλυτα).


Sent from my iPad using Tapatalk
 

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
997
Κηφισια Αττικής
Έχετε κάποια μηχανή να προτείνετε που να είναι απο 100% ανοξείδωτο ατσάλι ή και γυαλί - χωρίς ίχνος πλαστικού - σε ότι μέρη έρχονται σε επαφή με καφέ και νερό
Χωρίς ίχνος πλαστικού ούτε λαστιχακι σιλικόνης δεν έχει μέσα....μόνο η φλάντζα του γκρουπ είναι λαστιχένια...(δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο)
 
  • Like
Reactions: evanfotis

SR-71

AVClub Fanatic
15 December 2010
46,769
Kashyyyk stratosphere - 100,000 ft
Nα κανω μια χαζη ερωτηση ? (τουριστας ειμαι .... απο την επιστημη του καφε).
Υπαρχει περιπτωση η ποιοτητα του καφε που παρεχουν τα all-day coffee bars
να γινεται λιγο χειροτερη σε περιοδους εορτων (οπως τωρα) ... η ειναι ιδεα μου ?
 

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
997
Κηφισια Αττικής
Το πιο πιθανό να συμβαίνει αυτό σε κάθε υψηλό φόρτο εργασίας όπου η ποιότητα προετοιμασίας του καφέ στο κλείστρο είναι πολύ γρήγορη για να εξυπηρετηθούν γρήγορα η παραγγελίες.
 
  • Like
Reactions: SR-71
17 June 2006
9,815
Εδώ μεγάλες ζυθοποιίες εμφιαλώνουν μπύρες που δεν έχουν ψηθεί ακόμη αρκετά όταν υπάρχει μεγάλη ζήτηση , δεν θα το κάνουν τα καφέ;

Δεν ξέρω αν έχετε επισκεφθεί τον βιομηχανικό πολυχώρο των λίπασμάτων στη Δραπετσώνα - θα σας το πρότεινα. Προς τιμήν του ο δήμαρχος έχει πρακτικά επιβάλει διατίμηση και όλα στα αναψυκτήρια είναι απίστευτα φθηνά. Λόγω αυτού ειδικά Σαββατοκύριακα και αργίες περιμένεις άνετα και πάνω από μισή ώρα για ένα καφέ. Έχω λυπηθεί πάρα πολλές φορές τους μπαρίστα που δουλεύουν εκεί με τον φόρτο εργασίας που αντιμετωπίζουν και προφανώς ο καφές δεν είναι σούπερ αλλά αξιοπρεπής δεδομένων όλων των συνθηκών. Ήρωες... Βέβαια δεν έχω σκεφτεί το ίδιο για κάποια άλλα καφέ που αν δουν 5 μαζεμένους πελάτες δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν...

Στάλθηκε από το SM-A528B μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 
Τώρα που έλυσα αρκετά από τα προβλήματα του καφέ, άρχισα να ασχολούμαι και με χαριτωμενιές. Θέλει δουλειά βέβαια, και ειναι σχεδόν αντίστοιχα πολύπλοκο με την εκχύλιση, αλλά έχει την πλάκα του.

IMG_0985.jpeg
 
17 June 2006
9,815
Είσαι καλός! Ακόμη και με ειδικό γάλα δεν τα καταφέρνω καλά... Αν και δεν φτιάχνω και πολλά με γάλα.
Τι γάλα χρησιμοποιείς;
Χρόνια τώρα μερικές φορές το καλοκαίρι βάζω σε ζεστό εσπρέσο κρέμα για fredo. To chat gpt καί πως αυτό το ρόφημα λέγεται espresso crema affogato...

Στάλθηκε από το SM-A528B μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
 
Είσαι καλός! Ακόμη και με ειδικό γάλα δεν τα καταφέρνω καλά... Αν και δεν φτιάχνω και πολλά με γάλα.
Τι γάλα χρησιμοποιείς;
Χρόνια τώρα μερικές φορές το καλοκαίρι βάζω σε ζεστό εσπρέσο κρέμα για fredo. To chat gpt καί πως αυτό το ρόφημα λέγεται espresso crema affogato...

Στάλθηκε από το SM-A528B μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

Μακάρι να ήμουν, δεν το πετυχαίνω πάντα. Είναι δύσκολο, και το Α και το Ω είναι η υφή στο γάλα. Ξεκίνησα να έχω σχετική επιτυχία όταν βρήκα τη σωστή θέση και γωνία για το φυσιτήρι, αλλά ακόμα κι αν το κάνεις αυτό σωστά, μετά τα +/- λίγα δευτερόλεπτα είναι κρίσιμα για το αν θα γίνει το γάλα όπως θες (σαν μπογιά περίπου σε υφή), παραφουσκώσει (πιο πηχτό από το επιθυμητό, με τεράστια κομμάτια αφρού), ή παραγίνει νερουλό.

Χρησιμοποιώ γενικά lactose-free γάλα. Δεν το έχω ανάγκη (νομίζω) αλλά το βρίσκω πολύ πιο ελαφρύ και εύπεπτο, ενώ έχει και ένα hint γλυκιάς γεύσης σε σχέση με το κανονικό (δε βάζω ποτέ ζάχαρη).
 

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
997
Κηφισια Αττικής
Καλημέρα δεν μας φαίνεται τίποτα παράξενο η απόλαυση του καφέ είναι από τα πιο υποκειμενικά πράγματα που υπάρχουν στον πλανήτη. έχω δει άνθρωπο το καλοκαίρι να βάζει παγωμένο νερό με παγάκια από το ψυγείο και πάνω να ρίχνει με το κουτάλι νες καφέ και να το ανακατεύει και να πίνει τι μου λες τώρα μία χαρά είσαι.
 

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,877
Παλλήνη
Καλημέρα δεν μας φαίνεται τίποτα παράξενο η απόλαυση του καφέ είναι από τα πιο υποκειμενικά πράγματα που υπάρχουν στον πλανήτη. έχω δει άνθρωπο το καλοκαίρι να βάζει παγωμένο νερό με παγάκια από το ψυγείο και πάνω να ρίχνει με το κουτάλι νες καφέ και να το ανακατεύει και να πίνει τι μου λες τώρα μία χαρά είσαι.

Καλό μήνα. Ο καλός καφές είναι σαν το καλό κρασί. Χρειάζεται εκπαίδευση ο ουρανίσκος.
Στην αρχή όλα καλά σου φαίνονται, μέχρι να καλομαθεις σε πιο ποιοτικές και φρέσκοκαβουρδισμενες ποικιλίες (εάν έχεις αξιοπρεπή μηχανή βέβαια και γνωρίζεις τα στοιχειώδη). Μετά, είναι αδύνατον να ξαναγυρίσεις σε φραπέδες και nespresso που, σε εμένα τουλάχιστον,
προκαλούν απέχθεια.
 
  • Like
Reactions: dimitris_av

nickolas

Supreme Member
28 February 2007
4,055
πατρα
Nα κανω μια χαζη ερωτηση ? (τουριστας ειμαι .... απο την επιστημη του καφε).
Υπαρχει περιπτωση η ποιοτητα του καφε που παρεχουν τα all-day coffee bars
να γινεται λιγο χειροτερη σε περιοδους εορτων (οπως τωρα) ... η ειναι ιδεα μου ?

παντα!
και στις καφετεριες (ιδιαιτερα σε μερη που υπαρχει "τουρισμος"- αθηναιοι) και παντου.
καθε εταιρια καφε εχει απο 3 εως 7 (!) ποιοτητες καφε που στελνει στους συνεργατες-πελατες
και αναλογα το κοσμο που περιμενουν κατεβαζουν την ποιοτητα.
σε παραθαλασια μερη κατεβαινουν ενα κλικ το καλοκαιρι και 2-3 κλικ τον ιουλιο-αυγουστο καθως και τις περιοδους των εορτων
 

takisot

Μέλος Δ.Σ.
Staff member
17 June 2006
27,877
Παλλήνη
Δεν νομίζω ότι ισχύει κάτι τέτοιο. Οι μεγάλες εταιρίες χονδρικής, απο τη cafea terra (που εμπορευεται Illy, dimello κλπ μεχρι την Espresse που φερνει τον Portioli, εχουν συγκεκριμενα χαρμανια προς πωληση τα οποια ειναι αξιοπρεπεστατα ακομα και τα πιο οικονομικα.
Ο κάθε συνεργάτης επιλέγει αυτό που επιθυμεί, αναλόγως του budget του.
Απλά ίσως υπάρχουν κακοί επαγγελματίες που μπορεί αρχικά να έχουν πχ illy και στη πορεια να αγοραζουν φθηνους καφεδες πχ απο το Markt.
Έχω ακούσει και ιστορίες κάποιων κάφρων που ξαναπερνουν από τη μηχανή χρησιμοποιημενους καφέδες για να φτιάξουν ζουμί για freddo.
 
17 June 2006
9,815
Καλό μήνα. Ο καλός καφές είναι σαν το καλό κρασί. Χρειάζεται εκπαίδευση ο ουρανίσκος.
Στην αρχή όλα καλά σου φαίνονται, μέχρι να καλομαθεις σε πιο ποιοτικές και φρέσκοκαβουρδισμενες ποικιλίες (εάν έχεις αξιοπρεπή μηχανή βέβαια και γνωρίζεις τα στοιχειώδη). Μετά, είναι αδύνατον να ξαναγυρίσεις σε φραπέδες και nespresso που, σε εμένα τουλάχιστον,
προκαλούν απέχθεια.
Είναι μερικές ζεστές μέρες το καλοκαίρι που θέλω ένα φραπέ γλυκό με γάλα για να θυμηθώ 20+ χρόνια πριν. Οκ, συνήθως είναι με nescafe gold πια αλλά και πάλι.
Πάντως έξω σπάνια λέω πια καλό λόγο, αν και νομίζω ότι η μέση ποιότητα καφέ που σερβίρεται έχει βελτιωθεί σημαντικά την τελευταία πενταετία.