Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

17 June 2006
9,815
Αυτά τα Χριστούγεννα είχα εμπειρία με 2 άλλου τύπου καφετιέρες.
Πρώτα μια καφετιέρα φίλτρου, την παρακάτω της Bosch.

Αγοράστηκε Black Friday, 30% κάτω σε τιμή από την φθηνότερη του skroutz. Φτιάχνει πολύ καλό καφέ φίλτρου. Δεν έψαξα τι ακριβώς ρυθμίζει ο αισθητήρας που έχει, αλλά από τα διαφημιστικά μάλλον αλλάζει τη ροή. Μόνο αρνητικό ότι στο τέλος του νερού κάνει πολύ θόρυβο για λίγα δευτερόλεπτα.

Δεύτερη ήταν μια καφετιέρα vertuo της nespresso, μάλιστα τη Delonghi ENV300.B Vertuo Lattisima που είναι το κορυφαίο μοντέλο για σπίτι και με αυτόματη αφρογαλιέρα. Υπήρχε δίλλημα μεταξύ αυτής και μιας αντίστοιχα αυτόματης bean-to-cup αλλά προτιμήθηκαν οι κάψουλες λόγω του ότι το σπίτι είναι εξοχικό και στάνταρ θα έμεναν κόκκοι μέσα που θα ήταν μπαγιάτικοι μέχρι την επόμενη χρήση - δεν υπήρχε περίπτωση οι τελικοί χρήστες να μέτραγαν κόκκους, να αποθήκευαν σε αεροστεγή δοχεία κλπ. Οι κάψουλες προφανώς διατηρούνται πολύ καλύτερα.
Σίγουρα δεν είναι εσπρέσσο ο καφές. Σίγουρα είναι η χαρά του Αμερικάνου καταναλωτή γιατί οι ποσότητες σε όλα τα ροφήματα είναι πολύ αυξημένη. Ο διπλός εσπρέσσο ξεχείλιζε από κλασσικά φλυτζανάκια ιταλικού εσπρέσσο. Ο grand lungo ήταν σε ποσότητα americano. Οι κάψουλες για κούπα καφέ ήταν ουσιαστικά υποκατάστατο φίλτρου και ήθελες μεγάλη κούπα, ενώ ήθελες πάνω από 400 ml κούπα για latte macchiato. O καπουτσίνο ήθελε κούπα μεγάλη, ιταλικό φλιτζάνι ούτε για πλάκα.
Από την άλλη όλα τα ροφήματα ήταν αποδεκτά και η ευκολία στο θεό. Το αφρόγαλα επίσης πάρα πολύ καλό ακόμη και με κλασσικό γάλα NOYNOY Family, όχι κάτι για barista. Απλά πατάς 1 κουμπί και τίποτε άλλο. Μπορείς να φτιάξεις και σκέτο αφρόγαλα για να βάλεις την ποσότητα που θες εσύ.
Για πολλούς που δεν είναι πειραγμένοι σαν εμάς το πάτημα ενός κουμπιού είναι το τέλειο χαρακτηριστικό.
 
7 July 2006
453
Πολύ καλή περίπτωση. Φαίνεται περιποιημένη και με πολύ προίκα. Στα θετικά της ότι η Lelit έχει επίσημη αντιπροσώπευση στην Ελλάδα.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk
 

teodor_ch

AVClub Addicted Member
Καλημέρα και καλή χρονιά στο θέμα :)

Καθαρίζοντας την gaggia classic του 2013 για να αλλάξω τσιμούχα, απο αμέλεια την έκανα λούτσα και πλέον (έχει στεγνώσει) μου ρίχνει την ασφάλεια.
Θα πάρω το σερβις να τη δεί αλλά καιρό τώρα έλεγα να την αλλάξω γιατί το μποιλερ είναι αλουμινένιο και νομίζω ότι πίνω αλουμίνιο κάθε φορά μιας και έχει διαβρωθεί αρκετά.
Της έχω βάλει και PID και είναι ρυθμισμένη στα ~9.5 bar (στην εκχύλιση) δηλαδή είναι νομίζω στην καλύτερη κατάσταση που θα μπορούσε.

Ψάχνω μία μηχανή με ανοξείδωτο μποιλερ (ή τέλος πάντως καλύτερο απο αλουμίνιο ως προς την υγιεινή).
Μύλο έχω έναν Ascaso με κωνικά μαχαίρια του 2014.

Αν πρόκειται να γλιτώσω χώρο δεν έχω πρόβλημα να είναι μηχανή + μύλος μαζί.

Τί θα κάνατε στη θέση μου?
 

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
997
Κηφισια Αττικής
Καλησπέρα και καλή χρονιά. Καταρχήν θεωρώ ότι η gaggia που έχεις μπορεί να φτιαχτεί. Είναι πολύ καλή μηχανή εκείνης της περιόδου. Αξίζει έστω και για το εξοχικό. Αν πιάνουν τα χέρια σου υπάρχουν πάμπολα βίντεο στον ίντερνετ ώστε να λύσεις το μποιλερ και να δεις μέσα σε το κατάσταση είναι η μηχανή. Τώρα αν θες να την αλλάξεις οικονομικότερη λύση βλέπω μια lelit με pid.
 

teodor_ch

AVClub Addicted Member
Βρήκα 2 ώρες σήμερα και την έκανα βίδες.
Ψάχνοντας και στο ίντερνετ βρήκα και άλλους που είχαν παρόμοιο πρόβλημα και τελικά είχε περάσει νερό στην μία αντίσταση του μποιλερ.
Το έλυσα, το έβαλα στο φούρνο να στεγνώσει καλά και το έφτιαξα :)

Αλλά επειδή βιαζόμουν να πάω στη δουλειά
1) μάλλον έκαψα το PID και
2) έσπασα το θερμοστάτη του ατμού

Με €20 θα τα αλλάξω και θα αλλάξω και τον αισθητήρα θερμοκρασίας του PID γιατί αυτός που μου το εγκατέστησε έχει κάνει πολύ χάλια δουλειά.

Την έκανα κομμάτια πραγματικά. Ακόμα και τα μπροστινά κουμπιά έλυσα και ήταν πολύ ζόρι να τα συναρμολογήσω πάλι. Δε σημείωσα και τα καλώδια και έπρεπε να κάνω reverse engineering για να βρώ πού πάει τί!

Το σκεφτόμουν καιρό όμως ότι δε μου αρέσει το αλουμινένιο boiler και σήμερα που το άνοιξα είδα ότι έχει φαγωθεί αρκετά απο μέσα που σημαίνει ότι το έχουμε πιεί όλο αυτό. Οπότε θα πάει σίγουρα για πώληση και θα γίνει αγορά καινούργιας με κατα προτίμηση ανοξείδωτο μπόιλερ.

Το κόστος δεν είναι θέμα αφού με το να φτιάχνουμε καφέδες σπίτι αντί να αγοράζουμε εξοικονομούμε ~1900€ ανα έτος!
Και φυσικά δεν είναι μόνο το κόστος αλλά και η ποιότητα του αποτελέσματος.
Οπότε το έχω πάρει απόφαση να ανέβω μέχρι και €1500 (χωρίς να είναι απόλυτο το όριο).

Ιδανικά να έχει και μύλο ή να προσφέρει κάτι παραπάνω όπως η παρακάτω για να μήν φάω πολύ παντόφλα :LOL:

Για τις Breville/Sage έχει κανείς άποψη?
Αυτή παραπάνω υπολογίζει και το μύλο και το πάτημα και έχει και ρυθμίσεις για αυτόματο γάλα!!!
 
17 June 2006
9,815
Βρήκα 2 ώρες σήμερα και την έκανα βίδες.
Ψάχνοντας και στο ίντερνετ βρήκα και άλλους που είχαν παρόμοιο πρόβλημα και τελικά είχε περάσει νερό στην μία αντίσταση του μποιλερ.
Το έλυσα, το έβαλα στο φούρνο να στεγνώσει καλά και το έφτιαξα :)

Αλλά επειδή βιαζόμουν να πάω στη δουλειά
1) μάλλον έκαψα το PID και
2) έσπασα το θερμοστάτη του ατμού

Με €20 θα τα αλλάξω και θα αλλάξω και τον αισθητήρα θερμοκρασίας του PID γιατί αυτός που μου το εγκατέστησε έχει κάνει πολύ χάλια δουλειά.

Την έκανα κομμάτια πραγματικά. Ακόμα και τα μπροστινά κουμπιά έλυσα και ήταν πολύ ζόρι να τα συναρμολογήσω πάλι. Δε σημείωσα και τα καλώδια και έπρεπε να κάνω reverse engineering για να βρώ πού πάει τί!

Το σκεφτόμουν καιρό όμως ότι δε μου αρέσει το αλουμινένιο boiler και σήμερα που το άνοιξα είδα ότι έχει φαγωθεί αρκετά απο μέσα που σημαίνει ότι το έχουμε πιεί όλο αυτό. Οπότε θα πάει σίγουρα για πώληση και θα γίνει αγορά καινούργιας με κατα προτίμηση ανοξείδωτο μπόιλερ.

Το κόστος δεν είναι θέμα αφού με το να φτιάχνουμε καφέδες σπίτι αντί να αγοράζουμε εξοικονομούμε ~1900€ ανα έτος!
Και φυσικά δεν είναι μόνο το κόστος αλλά και η ποιότητα του αποτελέσματος.
Οπότε το έχω πάρει απόφαση να ανέβω μέχρι και €1500 (χωρίς να είναι απόλυτο το όριο).

Ιδανικά να έχει και μύλο ή να προσφέρει κάτι παραπάνω όπως η παρακάτω για να μήν φάω πολύ παντόφλα :LOL:

Για τις Breville/Sage έχει κανείς άποψη?
Αυτή παραπάνω υπολογίζει και το μύλο και το πάτημα και έχει και ρυθμίσεις για αυτόματο γάλα!!!
Μια από τις βασικές αποφάσεις που πρέπει να πάρεις είναι πόση αυτοματοποίηση θέλεις να έχεις. Υπάρχουν λύσεις από πατάω ένα κουμπί και βγαίνει καπουτσίνο μέχρι όλα χειροκίνητα και να θες εξτρά ζυγαριές και χρονόμετρα για να φτιάξεις ένα απλό εσπρεσσάκι. Μετά τη δική μου αναζήτηση και μετά από τη συμβίωση με την Lelit Anita PID αυτή είναι η ερώτηση που θα έθετα αρχικά ειδικά όταν υπάρχει άνετο budget (το άνετο σχετικό αλλά με τόσα χρήματα επιλογές αρκετές υπάρχουν).

Για να φτιάξω ένα καπουτσίνο εκεί πρέπει:
1. Να ζυγίσω το portafilter μαζί με το δακτυλίδι (εξτρά αγορά) σε ζυγό ακριβείας (εξτρά - να έχει 1 δεκαδικό στο γραμμάριο)
2. Να αρχίσω με χρονόμετρο (εξτρά αγορά) να κόβω καφέ περίπου στα δευτερόλεπτα που ξέρω ότι βγαίνουν τα 16-17 γραμμάρια (ανάλογα τη συνταγή) που θέλω.
3. Να ζυγίσω ξανά μέχρι να φτάσω στο επιθυμητό βάρος (2-3 φορές για να πετύχω πχ 16.5 γραμμάρια)
4. Να περάσω τον καφέ με τις βελόνες (εξτρά)
5. Να πιέσω με το εργαλείο ισοκατανομής (εξτρά)
6. Να πιέσω με το πατητήρι (εξτρά)
7. Να βάλω τη σίτα (εξτρά)
8. Να βάλω αφήσω νερό να τρέξει από τη ντουζιέρα
9. Να βάλω το πορταφίλτερ στην καφετιέρα
10. Να βάλω άλλη ζυγαριά ακριβείας (εξτρά) που να την παίρνει από κάτω με ποτηράκι εσπρέσσο
11. Να ανοίξω την αντλία και ταυτόχρονα να ξεκινήσω το χρονόμετρο
12. Μόλις φτάσει το βάρος που θέλω ο καφές να κλείσω την αντλία και το χρονόμετρο
13. Να γυρίσω το διακόπτη στον ατμό και να περιμένω να ανεβάσει θερμοκρασία
14. Να βάλω σε κανατάκι γάλα
15. Να ανοίξω το ακροφύσιο για τον ατμό και να φτιάξω το αφρόγαλα
16. Να ρίξω το αφρόγαλα στο φλυτζάνι

Όλα τα παραπάνω τα κάνω πια μηχανικά και δεν μου παίρνουν χρόνο και το απολαμβάνω. Υποτίθεται ότι κάποια βήματα δεν είναι υποχρεωτικά, αλλά ΟΚ. Επίσης όπως φαίνεται χρησιμοποιώ αρκετά αξεσουάρ που δεν περιλαμβάνονταν στη μηχανή, αλλά μπορείς να φτιάξεις καφέ και με ότι έχει μέσα στο κουτί "με το μάτι" πχ γεμίζω το πόρταφίλτερ οριακά και πετάω ότι παραπάνω καφέ έχω, χρησιμοποιώ το ενσωματωμένο πατητήρι (που σπρώχνεις προς τα πάνω το πορταφίλτερ στο σταθερό πατητήρι) και γεμίζεις το φλιτζανάκι μέχρι εκεί που νομίζεις ότι είναι εντάξει.

Οι sage/breville είναι ημιαυτόματες, ενώ υπάρχουν και πλήρως αυτόματες.

Πάντως οι αυτοματισμοί δεν είναι σίγουρο ότι σου δίνουν σταθερό αποτέλεσμα. Ο μόνος τρόπος να πάρεις από το μύλο τα γραμμάρια που ρίχνεις είναι να βάζεις τον καφέ από πάνω και να τον κόβεις όλο, αλλιώς συνήθως υπάρχει χρονοδιακόπτης. Αλλά στα 10 δευτερόλεπτα σίγουρα δεν είναι απόλυτη η ακρίβεια στον καφέ που παίρνεις κλπ κλπ.
Αλλά το καταλαβαίνω κάποιος να μην θέλει να κάνει όλα τα παραπάνω και να αποδέχεται ότι θα χάσει κάτι αλλά θα κερδίσει σε ευκολία.
Όπως επίσης καταλαβαίνω κάποιον που θέλει να πάει σε κόκκο που να κόβεται εκείνη τη στιγμή αλλά να θέλει την ευκολία μιας nespresso που και αυτό υπάρχει.
 
  • Like
Reactions: teodor_ch

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
997
Κηφισια Αττικής
Συμφωνώ με τον προ-γράψαντα σε γενικές γραμμές. Αυτό που θέλω εγώ να πω είναι ο όποιος αυτοματισμός δεν μπορεί να βγάλει ποιοτικότερο καφέ απέναντι σε μια χειροκίνητη εκχύλιση από τα χέρια έμπειρου φυσικά. Αν έχεις την αγάπη να πας στα βήματα που αναλυτικά περιγράφει ο φίλος παραπάνω μην πας σε αυτόματη.
Ευκολία και αυτοματισμός - κάψουλες θα σου θέσουν όριο στην απόλαυση.
Το μπάτζετ που θέτεις είναι σοβαρό και μπορείς να πας ψηλά σε εξοπλισμό χωρίς να χρειάζεται αναβάθμιση.
Προσωπική γνώμη...
Δεν θα πήγαινα σε μηχανή με ενσωματωμένο μύλο. Ο λόγος....
αν δεις μηχανικά και κατασκευαστικά οι μύλοι άλεσης όσο ανεβαίνουν σε κόστος οφείλουν να ξεπεράσουν:
1) τη δυσκολία της ανομοιόμορφης άλεσης που πάντα θα υπάρχει από την μηχανική αντίσταση των κόκκων στην περιστροφή των μαχαιριών και
2) την υπερθέρμανση που προκαλεί η τριβή θλίψης των κόκκων.
Το στοίχημα είναι να παραχθεί αλεσμένο προϊόν με τα λιγότερα δυνατά fines τα οποία κάνουν και ζημιά στην εκχύλιση. Θεωρώ ότι το να έχεις τα μεταλλικά μαχαίρια δίπλα σε μια αντίσταση που ζεσταίνει συνέχεια κάθε φορά που ανοίγεις τη μηχανή δεν είναι ότι πρέπει για τα μαχαίρια να ξεκινούν ζεστά και σε βάθος χρόνου ποιος ξέρει από τις συνεχείς θερμάνσεις και κοπές τι αλλοίωση μπορεί να προκληθεί στη γεωμετρία τους.
 
  • Like
Reactions: teodor_ch

pankostas

AVClub Enthusiast
16 January 2014
1,052
Να κάνω μια ερώτηση. Την σίτα που βάζουμε ώστε να παρεμβάλλεται ανάμεσα στο pf και την ντουζιέρα πρέπει με κάποιο τρόπο να το έχουμε σε υψηλή θερμοκρασία?
Αν είναι κρύο , λογικά επηρεάζεται η εκχύλιση, σωστά?
 

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
997
Κηφισια Αττικής
Καλημέρα η σίτα είναι πολύ λεπτή μεταλλική κατευθείαν ζεσταίνεται με την εκχύλιση. Δεν επηρεάζει. Οκ σε θερμοκρασία δωματίου είναι δεν την έχεις και στο ψυγείο.... μπορείς αν θες να τη βάλεις πάνω στη μηχανή όσο την έχεις αναμμένη να ζεσταίνεται με τα φλυτζάνια
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,211
127.0.0.1
Για να φτιάξω ένα καπουτσίνο εκεί πρέπει:
Είσαι ψυχαναγκαστικός, έτσι; :ROFLMAO:
Εγώ απλά βάζω τα γραμμάρια καφέ που θέλω να αλέσω σε ένα πλαστικό δοχείο που έρχεται με τον μύλο, τα αλέθω και άντε κάνω και έναν έλεγχο ότι δεν έχει μείνει κάτι στον μύλο πριν το βάλω στο portafilter.
Το πόσο καφέ θα βγάλω σε πόση ώρα θα το μετρήσω μόνο όταν έχω καινούργιο καφέ που δεν έχω ξανακόψει. Μετά, ξέρω μέχρι που να γεμίσω το φλυτζάνι!
Και αν δεν είναι 35 γραμμάρια αλλά είναι 32 ή 37 δεν έγινε κάτι.
 

mdvq

Μέλος Σωματείου
20 June 2006
9,452
Πειραιας
Μου στείλαν δωράκι από Λάρισα,μια συσκευασία ασκού 2 λίτρων τον περιβόητο καφέ cold brew που είχα πιει πριν μερικά χρόνια και μου είχε μείνει αξέχαστος.
Είχα δοκιμάσει κάτι άλλους σε τενεκεδακια που και ψιλοχαλια ήταν και πανάκριβοι για καθημερινή χρήση ( 4 ευρώ το κομμάτι).
Αν και δεν ήταν ο ίδιος με αυτόν που είχα πιεί τοτενες, τον φχαριστηθηκα όσο δεν πάει.
Θα τους πάρω τηλέφωνο να δω πόσο κάνει και αν στέλνουν με λογικά μεταφορικά,γιατί οι καρναβαλοι της acs μου πήραν 13 ευρώ και κάναν 12 μέρες να μου το παραδώσουν.
Οπότε έχω και μια αμφιβολία, για την ποιότητα του καφέ που ήπια, μιας και τόσες μέρες εκτός ψυγείου, μπορεί να έγινε χάλια.
 

Attachments

  • IMG_20240113_142938.jpg
    IMG_20240113_142938.jpg
    2.5 MB · Views: 21
  • Like
Reactions: Tzimisce

cretan

AVClub Enthusiast
4 September 2007
730
Μια απλή λύση για να μην μετράς το βάρος του καφέ πριν και μετά την άλεση είναι να πας σε ένα ποιοτικό χειροκίνητο μύλο. Δεν έχεις κατακράτηση οπότε γλιτώνεις την ζύγιση μετά. Άσε που κάνεις και μπράτσα στο ενδιάμεσο
Πρακτικά κι εγώ με την Gaggia μου κάνω σχεδόν ότι και ο φίλος παραπάνω εκτός από την έξτρα ζύγιση μετά το κόψιμο και κατά την εκχύλιση. Όλα γίνονται μηχανικά και δεν το καταλαβαίνω πλέον. Το μόνο μειονέκτημα που μπορώ να σκεφτώ για τον χειροκίνητο μύλο είναι όταν θέλεις να κόψεις καφέ για παρέα 3-4 ατόμων


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,211
127.0.0.1
οι καρναβαλοι της acs μου πήραν 13 ευρώ και κάναν 12 μέρες να μου το παραδώσουν.
Απορώ που ασχολείστε ακόμη με την κάθε ACS.
Πάλι καλά που βγήκε το Box Now και θα κλείσουν (ή θα βελτιωθούν) όλοι αυτοί οι καρνάβαλοι που θέλουν τα πενταπλάσια λεφτά για να σου μεταφέρουν κάτι στον δεκαπλάσιο χρόνο.

Μια απλή λύση για να μην μετράς το βάρος του καφέ πριν και μετά την άλεση είναι να πας σε ένα ποιοτικό χειροκίνητο μύλο.

Εγώ το μετράω από συνήθεια. Και να μείνει 0,2 του γραμμαρίου στον μύλο δεν θα πάθουμε και τίποτα.
Ενώ τον χειροκίνητο τον βλέπω γαλέρα! :ROFLMAO:
 

mdvq

Μέλος Σωματείου
20 June 2006
9,452
Πειραιας
Μετά από διάφορα τηλέφωνα,καταληξα στο συμπέρασμα,ότι η γεύση έχει να κάνει ΜΌΝΟ από την ποικιλία και όχι από την διαδικασία.
Τον καφέ που μου στείλαν τον έφτιαξε μια εταιρεία στην Αθήνα μεν , αλλά το χαρμάνι τους το είχαν στείλει από την Λάρισα δε.
Άρα αυτός που είχα πιεί και ήταν διαφορετικός, ήταν άλλο χαρμάνι και για να τον βρω πρέπει να πάω Λάρισα.
Κομματάκι ακριβό θα μου έρθει,οπότε μένω με την ανάμνηση 😄
 

FSword

AVClub Enthusiast
19 June 2006
1,240
Απορώ που ασχολείστε ακόμη με την κάθε ACS.
Πάλι καλά που βγήκε το Box Now και θα κλείσουν (ή θα βελτιωθούν) όλοι αυτοί οι καρνάβαλοι που θέλουν τα πενταπλάσια λεφτά για να σου μεταφέρουν κάτι στον δεκαπλάσιο χρόνο.
Μα δε στέλνουν όλοι με Box Now. Όταν υπάρχει το option εννοείται το επιλέγω αλλά μέχρι στιγμής είναι λίγες οι περιπτώσεις που το βρίσκω. Θα πολλαπλασιαστεί βέβαια η χρήση του, λογικά με γεωμετρικό ρυθμό, αλλά μέχρι τότε βολευόμαστε με ότι έχουμε.

Anyway, offtopic out.
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,211
127.0.0.1
Άρα αυτός που είχα πιεί και ήταν διαφορετικός, ήταν άλλο χαρμάνι και για να τον βρω πρέπει να πάω Λάρισα.

Καλά, αν είναι άλλο χαρμάνι εννοείται θα έχει άλλη γεύση, άσχετα από τη διαδικασία.
Αυτοί δεν στέλνουν στην Αθήνα και πρέπει να πας εσύ από εκεί;
 
17 June 2006
9,815
Εγώ το μετράω από συνήθεια. Και να μείνει 0,2 του γραμμαρίου στον μύλο δεν θα πάθουμε και τίποτα.
Ενώ τον χειροκίνητο τον βλέπω γαλέρα! :ROFLMAO:
Αν θυμάμαι καλά ζυγίζεις καφέ και βάζεις στο μύλο και το κόβεις όλο.
Όταν έκανα και εγώ αυτό, δεν ζύγιζα ξανά. Αλλά διάβασα πρώτα και είδα μετά ότι στην πράξη υπάρχει διαφορά προς το καλύτερο για τους οικονομικούς μύλους που έχουμε να μην βάζουμε μόνο την ποσότητα που θέλουμε να κόψουμε - δεν είναι σχεδιασμένοι για single dose όπως πχ ο πολύ ακριβότερος Niche Zero. Το βάρος των κόκκων από πάνω βελτιώνει την ομοιομορφία του αποτελέσματος τουλάχιστον στον δικό μου.

Δεν θα πήγαινα σε μηχανή με ενσωματωμένο μύλο.
Ο μόνος λόγος να πας σε μηχανή με ενσωματωμένο μύλο είναι το χαμηλό budget.

O φθηνός μύλος της Lelit ο Fred (PL043MMI) έχει μόνος του 267 ευρώ.
Η μηχανή εσπρέσο Lelit Anna PL41TEM Pid έχει μόνη της 571 ευρώ.
Ενώ η μηχανή που ενσωματώνει ακριβώς τα 2 παραπάνω σε μία συσκευή η Lelit Anita PL042 Temd PID έχει 663 ευρώ.

Η διαφορά είναι 175 ευρώ ή έχεις μείωση λίγο πάνω από 20%. Δεν λες το 20% και μικρή έκπτωση ειδικά αν είσαι οριακά σε αυτό το budget, όπως ήμουν εγώ. Οι τιμές προφανώς παίζουν μεταξύ καταστημάτων και για αυτό έβαλα και για τα 3 τιμές από το ίδιο ελληνικό κατάστημα για να είναι συγκρίσιμες.
Προσωπικά όταν πήρα την Anita είχα κάνει υπερβαση στον προϋπολογισμό που είχα στο μυαλό μου. Ναι φυσικά άξιζε, αλλά αν δεν έπαιρνα ενσωματωμένο μύλο δεν θα έπαιρνα με τα ίδια χρήματα κάτι αντίστοιχα καλό.
Όταν υπάρχει δυνατότητα, δεν υπάρχει κάνενας λόγος να πας σε ενσωματωμένο.
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,211
127.0.0.1
Το βάρος των κόκκων από πάνω βελτιώνει την ομοιομορφία του αποτελέσματος τουλάχιστον στον δικό μου.
Πολύ πιθανό.
Οι κόκκοι όμως που μένουν στην καφετιέρα δεν "μπαγιατεύουν";
Και άντε να τους αλέσεις την ίδια ή την επόμενη ημέρα. Αν μείνουν μέσα μία εβδομάδα δεν θα πίνονται!
Εγώ βέβαια δεν έχω τέτοιες φιλοσοφικές αναζητήσεις, η γυναίκα μου πίνει decaf, οπότε πρέπει να παίζει σαν single dose γιατί τους κάνω εναλλάξ.
 
17 June 2006
9,815
Δεν το γεμίζω μέχρι πάνω ποτέ. Απλά έχω στην ουσία 2-3 καφέδες εμπρός δηλαδή συνήθως πάλι μιλάμε για 36 ώρες μαξ.
Έχω και το μειονέκτημα ότι θερμαίνονται από την μηχανή, αλλά οκ...
Σίγουρα αν τους αφήνεις έτσι 1 εβδομάδα μπαγιατεύουν. Εδώ στα αεροστεγή δοχεία και έχεις θέμα.