Περί espresso... (μηχανές, μύλοι, εκχύλιση και άλλα όμορφα)

Εγώ να σας πω την αμαρτία μου, πριν κανένα μήνα είπα ως εδώ στους 3rd wave και λοιπά ξινά υπερκοστοληγμένα προϊόντα και ηρέμησα. Οι dark καφέδες και μπαγιατεύουν πολύ πιο δύσκολα, και εκχυλίζονται με πολύ μεγαλύτερη συνέπεια (το ίδιο κόψιμο οδηγεί σταθερά στον ίδιο χρόνο εκχύλισης, τη στιγμή που με τους light έχω >50% διαφορές από δοκιμή σε δοκιμή), και είναι σαφώς οικονομικότεροι, και βέβαια πίνονται και πιο ευχάριστα ως εσπρέσσο.

Ξέρω, είμαι σαβουρατζής, αλλά είχε καιρό να απολαύσω ωραίο ιταλικό εσπρεσσάκι, κι ας είναι η μόνη λύση οι μπαγιάτικοι Lavazza εδώ που είμαι.
 
Παρεπιπτόντως, μια παρατήρηση:

Ταξίδεψα για ένα μήνα πρόσφατα, και είχα μόλις παραλάβει μια τεράστια σακούλα (κιλού) Lavazza. Φύλαξα τον μισό σε δοχείο καφέ (υποτίθεται αεροστεγές, αλλά με ίσως καταπονημένη βαλβίδα), και τον άλλο μισό σε σακούλα sous-vide αφού αφαίρεσα τον αέρα στο ψυγείο (στη συντήρηση).

Όταν επέστρεψα, αυτός που ήταν στο δοχείο πήγε κατευθείαν στα σκουπίδια, μόνο και μόνο από το πως μύριζε (δε δοκίμασα καν). Ο άλλος είναι σαν τη στιγμή που τον αγόρασα.

Φυσικά το αποτέλεσμα ίσως να ήταν διαφορετικό σε light roasts.
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,164
127.0.0.1
Εγώ όταν παίρνω τους "μπαγιάτικους" (τρομάρα μας) βάζω τον υπόλοιπο όπως είναι με τη σακούλα του κλειστή με λάστιχα στην κατάψυξη και είναι μια χαρά.
Δεν καταλαβαίνω τι μπορεί να έπαθε από τη στιγμή που εσύ τον σφράγισες κιόλας.
Θεωρητικά θα έπρεπε να είναι καλύτερα και από πριν που ήταν στο δικό του σακούλι
 
Εγώ όταν παίρνω τους "μπαγιάτικους" (τρομάρα μας) βάζω τον υπόλοιπο όπως είναι με τη σακούλα του κλειστή με λάστιχα στην κατάψυξη και είναι μια χαρά.
Δεν καταλαβαίνω τι μπορεί να έπαθε από τη στιγμή που εσύ τον σφράγισες κιόλας.
Θεωρητικά θα έπρεπε να είναι καλύτερα και από πριν που ήταν στο δικό του σακούλι

Kοίτα αυτός που κράτησα εκτός ψυγείου (και ήταν χάλια) ήταν σε δοχείο με βαλβίδα σαν αυτή που έχουν οι καφέδες από μόνοι τους, και η οποία πρέπει να αλλάζει υποτίθεται κάθε εξάμηνο, αλλά επειδή είχα να το χρησιμοποιήσω χρόνια δεν είχα ανταλλακτικά. Οπότε ίσως να φταίει αυτό, σε συνδυασμό με την μη ψύξη.

Ο άλλος στο ψυγείο πάντως ήταν όνειρο.
 
  • Like
Reactions: Tzimisce

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,164
127.0.0.1
Άρα η βαλβίδα δεν ήταν απλά καταπονημένη.
Νόμιζα τα κλασικά κουτιά, όχι κάποιο με βαλβίδα που αλλάζει.
 
17 June 2006
9,805
Ο τελευταίος που πίνω τώρα είναι ο "μπαγιάτικος" Hausbrandt Trieste. Πολύ ωραίος ιταλικός εσπρέσσο...πολύ γλυκός με ανεπαίσθητη οξύτητα. Απίστευτος σε καπουτσίνο, μάλλον ο καλύτερος σε καπουτσίνο που έχω δοκιμάσει, ενώ και σε διπλό εσπρέσσο είναι σούπερ.
Επίσης με έχει πιάσει κάτι τώρα τελευταία και ο πρωινός καφές είναι μόνιμα διπλό καπουτσίνο.
 
Ο τελευταίος που πίνω τώρα είναι ο "μπαγιάτικος" Hausbrandt Trieste. Πολύ ωραίος ιταλικός εσπρέσσο...πολύ γλυκός με ανεπαίσθητη οξύτητα. Απίστευτος σε καπουτσίνο, μάλλον ο καλύτερος σε καπουτσίνο που έχω δοκιμάσει, ενώ και σε διπλό εσπρέσσο είναι σούπερ.
Επίσης με έχει πιάσει κάτι τώρα τελευταία και ο πρωινός καφές είναι μόνιμα διπλό καπουτσίνο.

Για να καταλάβεις τι τραβάμε εμείς οι εξόριστοι:

1705435276463.png
 
17 June 2006
9,805
Καλός καφές, αλλά δεν θα πλήρωνα τόσα μεταφορικά με τίποτα.

Για δοκίμασε το παρακάτω, έχω διαβάσει καλά λόγια και λογικά τα μεταφορικά θα σου είναι σε νορμάλ επίπεδα μιας και είναι από ΗΠΑ (γράφει $7.95 CONTIGUOUS U.S.). Όταν δοκίμασα να τον πάρω είχα αντίστοιχα μεταφορικά με τα δικά σου για την ανάποδη διαδρομή και μετά θυμήθηκα ότι θα περάσει και από τελωνείο οπότε απλά το ξέχασα.

 

mdvq

Μέλος Σωματείου
20 June 2006
9,438
Πειραιας
Καλά, αν είναι άλλο χαρμάνι εννοείται θα έχει άλλη γεύση, άσχετα από τη διαδικασία.
Αυτοί δεν στέλνουν στην Αθήνα και πρέπει να πας εσύ από εκεί;
Αν παρατήρησες την φωτογραφία της συσκευασίας που έβαλα , τον καφέ τον παρασκευάζει μια εταιρεία εδώ στην Αθήνα για λογαριασμό τους.
Αυτοί τους στέλνουν το χαρμάνι που σε καμμιά των περιπτώσεων δεν είναι το ίδιο που έχουν στα μαγαζιά τους.
Τα las ramplas
είναι αλυσίδα στην Λάρισα με μαγαζιά που είναι καφετέριες πολυτελείας και ταυτόχρονα πουλάνε και τα προϊόντα τους.
Αυτό που είναι στον ασκό μοιάζει γευστικά,αλλά δεν είναι ίδιο με το φρέσκο που φτιάχνουν εκεί και ήταν αυτός που μου άρεσε τρελά.
Μάλιστα από τα παιδιά που έχουν την εταιρεία στην Αθήνα, αγόρασα ιντερνετικά σε μεταλλικά κουτάκια και τις τρεις γεύσεις που έχουν και πουλάνε οι ίδιοι για να ξέρω όταν μου έρχεται η όρεξη για cold brew , ποια να παίρνω.
Τα πουλάνε μερικά καφέ και ένα από αυτά είναι για καλή μου τύχη, δίπλα σπίτι μου.
Αυτοί είναι οι καφέδες
 
Last edited:

mdvq

Μέλος Σωματείου
20 June 2006
9,438
Πειραιας
Ξέρω, είμαι σαβουρατζής, αλλά είχε καιρό να απολαύσω ωραίο ιταλικό εσπρεσσάκι, κι ας είναι η μόνη λύση οι μπαγιάτικοι Lavazza εδώ που είμαι.
Γιατί μωρέ είσαι σαβουρατζης???
Επειδή κατέληξες σε αυτό που σου αρέσει εσένα και όχι στους "ειδικούς "?
Ιάσωνα,εδώ και πολύ καιρό έχω αποτινάξει από πάνω μου τις ενοχές , όταν τα γούστα μου δεν συμφωνούν με τον οποιοδήποτε ειδικό ή μη.
Σιγά μην κάτσουμε να κάνουμε στρατιωτική επιχείρηση και να κοστίζει όσο αυτή,ένας γαμωκαφες.
Απολαμβάνω εξίσου τον καφέ που μου φτιάχνει ένας τρελαμενος με την διαδικασία φίλος μου, με τον καψουλατο illy που σιαχνω σπίτι μου σε δύο λεπτά.
Για να μην σου πω τι νίλα έπαθε φίλος στην Κρήτη που του έδωσα φρέντο δικής μου παρασκευής (πάλι με κάψουλα illy) και νόμιζε ότι πετάχτηκα στην καφετέρια της Ιεράπετρας που πίνει το καφέ του (40 χλμ μακριά) για να τον ευχαριστήσω 😃
Άμα είναι να γίνεται η απόλαυση βραχνας, να μου λείπει φίλε 😁
 
Γιατί μωρέ είσαι σαβουρατζης???
Επειδή κατέληξες σε αυτό που σου αρέσει εσένα και όχι στους "ειδικούς "?
Ιάσωνα,εδώ και πολύ καιρό έχω αποτινάξει από πάνω μου τις ενοχές , όταν τα γούστα μου δεν συμφωνούν με τον οποιοδήποτε ειδικό ή μη.
Σιγά μην κάτσουμε να κάνουμε στρατιωτική επιχείρηση και να κοστίζει όσο αυτή,ένας γαμωκαφες.
Απολαμβάνω εξίσου τον καφέ που μου φτιάχνει ένας τρελαμενος με την διαδικασία φίλος μου, με τον καψουλατο illy που σιαχνω σπίτι μου σε δύο λεπτά.
Για να μην σου πω τι νίλα έπαθε φίλος στην Κρήτη που του έδωσα φρέντο δικής μου παρασκευής (πάλι με κάψουλα illy) και νόμιζε ότι πετάχτηκα στην καφετέρια της Ιεράπετρας που πίνει το καφέ του (40 χλμ μακριά) για να τον ευχαριστήσω 😃
Άμα είναι να γίνεται η απόλαυση βραχνας, να μου λείπει φίλε 😁

Ναι ρε 'σύ, εννοείται, χαβαλέ κάνω. Αν είναι δυνατόν να μην ξέρουν οι Ιταλοί πως να πίνουν εσπρέσο και να περιμένουμε να μάθουμε από κάτι χιπστερς του Σικάγου και του Πορτλαντ.

Τι να τις κάνω τις νότες μανταρινιού και αγριογούρουνου αν πονάει το πρόσωπο μου από την ξινίλα; Το εσπρεσάκι πρέπει να'ναι smooth, γλυκόπιοτο και ευχάριστο. Για τους καπουτσίνο το συζητάμε, εκεί η ξινίλα βοηθάει στην ισορροπία με το αφρόγαλο.
 
  • Like
Reactions: mdvq

cretan

AVClub Enthusiast
4 September 2007
730
Θα συμφωνήσω με όσα λέτε, το θέμα είναι ότι μας παρασέρνουν οι διάφοροι "ειδικοί" και στο τέλος χάνουμε την ουσία. Εγώ μετά από τόσα ψαξίματα όλα αυτά τα χρόνια κατέληξα ότι αυτό που παίζει σημασία (για τα δικά μου γούστα βέβαια) είναι ένας καλός μύλος, και ο καφές (οποίος και να είναι αυτός που μου αρέσει) να είναι φρέσκο καβουρδισμένος. Έναν καφέ θελουμε να πιούμε, όχι να κάνουμε διδακτορικό πάνω στην παρασκευή του!


Sent from my iPhone using Tapatalk
 
  • Like
Reactions: mdvq

teodor_ch

AVClub Addicted Member
Μετά απο κάμποση έρευνα για να δώ τί παίζει μέχρι και στα €2000 συμπέρανα ότι η gaggia classic του 2013 με ένα PID αν εξαιρέσουμε το αλουμινένιο μπόιλερ και το θέμα υγείας (αν υπάρχει) είναι μία άριστη επιλογή εφόσον ο χρήστης μπορεί να περιμένει να σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία απο καφέ σε καφέ και δεν έχει τρελές απαιτήσεις απο τον ατμό.
Ζεσταίνεται γρήγορα, κρατάει το μπλοκ ζεστό στην ίδια θερμοκρασία και τα 60μλ νερού που θα μπούν απο την κάτω μεριά του μποιλερ δεν θα προλάβουν να επηρεάσουν πολύ το νερό απο πάνω που πηγαίνει στον καφέ.

Για να κάνω τη μετάβαση η νέα μηχανή λοιπόν πρέπει να έχει ανοξείδωτο μποιλερ και να ζεσταίνεται σχετικά γρήγορα (~15').
Δηλαδή αποκλείω όσες έχουν heat exchanger και κοιτάω αυτές με μονό ή διπλό boiler.

Καμία παρατήρηση/πρόταση? Καλά το πάω? :)
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,164
127.0.0.1
Εγώ θα πήγαινα σε λιγότερα λεφτά.
Με μία Lelit 58άρα με PID + καλό καλάθι, γυμνό portafilter, καλύτερη ντουσιέρα, OCD και ότι άλλα καλούδια υπάρχουν και έναν καλό μύλο που κάνει για single dose.
Διπλό boiler θα χρειαστείς αν θέλεις να φτιάχνεις ταυτόχρονα espresso και αφρόγαλα χωρίς να περιμένεις.
Πάρε ένα μηχανάκι να κάνει αφρόγαλα στην τελική και τελείωσες, θα σου βγει πιο φτηνό από μηχανή με διπλό boiler.

Τις υστερίες με τη θερμοκρασία μην τις ακούς.
Απλά το θερμόμετρο είναι στην είσοδο του boiler και βλέπεις τέτοιες διαφορές.
Αν αντικαταστήσεις 30ml νερού στους 90 βαθμούς σε ένα boiler με 300ml με νερό στους 20 βαθμούς, δεν θα πας στους 80 για κανένα λόγο με αναμμένο το boiler.
Επίσης, το boiler γεμίζει από πάνω και εσύ παίρνεις το νερό από κάτω. Στα 30 δευτερόλεπτα που διαρκεί η εκχύλιση ούτε να ανακατευτεί δεν προλαβαίνει για να πέσει η θερμοκρασία του στο σημείο από όπου το τραβάς.
Χονδρικά η θερμοκρασία θα πέσει 3-4 βαθμούς, μέχρι το τέλος της εκχύλισης, κάτι που σημαίνει ότι ο μέσος όρος θερμοκρασίας αν έχεις το pid στους 90 θα είναι 88 βαθμοί.
Απόλυτα αποδεκτό εσπρεσάκι, στα πρότυπα των Ιταλών (οι αμερικάνοι δεν με απασχολούν, αυτοί πίνουν γαλακτομπούρεκα με smoothies από τα starbucks και νομίζουν ότι πίνουν καφέ).

Όπως και να έχει, θα ρίχνεις στον νεροχύτη καφέδες που έπινες μέχρι εχθές σε καφετέριες και θεωρούσες καφεδάρες.
Και ξαφνικά, δεν θα μπορείς να πιεις καφέ σε καφετέρια. :D
 
17 June 2006
9,805
Αλήθεια έχεις δοκιμάσει νέα ντουσιέρα και καλύτερο καλαθάκι;
Νιώθω πως οι τρυπούλες στο καλαθάκι που έχω έχουν μεγαλώσει από τη χρήση και πρέπει να κόβω πιο λεπτά τον καφέ για τον ίδιο χρόνο εκχύλισης.
Η διαφορά με το λίγο χρησιμοποιημένο τριπλό καλαθάκι (18-22 γραμμάρια) είναι τεράστια στη διάμετρο των οπών. Από την άλλη για μπαγιάτικους καφέδες θεωρώ οτιδήποτε πάνω από τα 16-17 γραμμάρια υπεροβολή και στο μεγαλύτερο καλαθάκι για τόσο λίγο καφέ θέλει πολύ λεπτοκομμένο που τελικά δεν μου αρέσει η τελική γεύση...
 

Tzimisce

Administration Team
Staff member
1 February 2007
33,164
127.0.0.1
Έχω δοκιμάσει διάφορα, μέχρι και την Niche Zero είχα για καμία εβδομάδα στο σπίτι.
Είχε έρθει φίλος με τη μηχανή του σπίτι, μία Lelit 58άρα να αλλάξουμε ντουσιέρα γιατί φοβόταν να το κάνει μόνος του.
Μη ρωτάς, ξέρω άνθρωπο που φοβάται να αλλάξει λάμπα σε φωτιστικό.
Η διαφορά πριν με μετά (με ascaso) ήταν εμφανής.
Και οπτικά αλλά και γευστικά.
 

dimitris_av

AVClub Enthusiast
9 January 2011
983
Κηφισια Αττικής
Μετά απο κάμποση έρευνα για να δώ τί παίζει μέχρι και στα €2000 συμπέρανα ότι η gaggia classic του 2013 με ένα PID αν εξαιρέσουμε το αλουμινένιο μπόιλερ και το θέμα υγείας (αν υπάρχει) είναι μία άριστη επιλογή εφόσον ο χρήστης μπορεί να περιμένει να σταθεροποιηθεί η θερμοκρασία απο καφέ σε καφέ και δεν έχει τρελές απαιτήσεις απο τον ατμό.
Ζεσταίνεται γρήγορα, κρατάει το μπλοκ ζεστό στην ίδια θερμοκρασία και τα 60μλ νερού που θα μπούν απο την κάτω μεριά του μποιλερ δεν θα προλάβουν να επηρεάσουν πολύ το νερό απο πάνω που πηγαίνει στον καφέ.

Για να κάνω τη μετάβαση η νέα μηχανή λοιπόν πρέπει να έχει ανοξείδωτο μποιλερ και να ζεσταίνεται σχετικά γρήγορα (~15').
Δηλαδή αποκλείω όσες έχουν heat exchanger και κοιτάω αυτές με μονό ή διπλό boiler.

Καμία παρατήρηση/πρόταση? Καλά το πάω? :)

Μην αποκλειεις τις heat exchanger βγάζουν εξαιρετικά καφεδάκια και δεν θέλουν χρόνο προθέρμανσης μεγάλο. Ειδικά αν ενδιαφέρεσαι να ασχοληθείς και να βγάζεις αφρογαλα στη μηχανή θα πιείς εξαιρετικά καφεδάκια ισάξια των καλών καφέ... εννοώ τις καφετέριες της taf, kudu, samba, taresso ..όχι την πλατείας
Και έχει και λεβιέ για pressure profile το οποίο αν ασχοληθείς διαμορφώνεις γευστικά τον όποιο καφέ κάνεις τους όξινους ή πικρους γλυκούς κλπ.
Εγώ έχω την unica στην οποία έχω προσθέσει το pressure gadget και είναι μαγικό πως διαμορφώνει γευστικά τον όποιο καφέ.
Μπορείς να πας και σε αυτή και να σου μείνουν χρήματα για υπερμύλο...κάτι από eurika ισως..
 
17 June 2006
9,805
Πάντως ακόμη και με την ταπεινή Lelit Anita που έχω πίνω καλά καφεδάκια. Ο μόνος άλλος λόγος για αλλαγή θα είναι μη επισκευάσιμη βλάβη. Και έχω πάρει απόφαση ότι αν εξαιρέσουμε αξεσουάρ για αυτή δεν πρόκειται να ασχοληθώ για αναβάθμιση, εκτός και αν με πιάσει η τρέλα να το ξαναδώ σαν τρελό χόμπυ (όπως στην αρχή που μάθαινα να φτιάχνω εσπρέσσο) και να πάρω κάποια της Decent Espresso. Βέβαια έχει 3000+ ευρώ, αλλά πρακτικά νομίζω ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο μιας και μπορεί να προσομοιώσει οποιαδήποτε άλλη καφετιέρα στην αγορά. Βέβαια το κάτω κατώφλι για μύλο για τέτοια καφετιέρα θα ήταν ένας Niche Zero, οπότε μιλάμε για ένα συνολικό κουστούμι 4000 ευρώ.
Θα έχω κάνει πολλά άλλα πρώτα σε άλλα χόμπυ πριν πάω προς τα εκεί και καώ τελείως για τουλάχιστον 6 μήνες...