Πλάνη όσα ξέραμε μέχρι τώρα για την σχέση κεφαλής/βραχίονα;

petronik

Μέλος Σωματείου
18 June 2006
18,512
Θεσσαλονικη
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Rega vs Rega tonearm !!!!!

Σαν μηχανολογος μηχανικος "τρεχω" διαφορα μηχανολογικα project oχι μονον στο audio (παρολο που στο audio τα επιδιωκω) αλλα σε πολλους διαφορετικους τομεις και ουτε σε καθημερινη η σταθερη βαση, οποτε δεν μπορω να δηλωσω "επαγγελματιας του αudio" με την εννοια που το δηλωνουν αλλοι που βιοποριζονται αποκλειστηκα και μονο απο την ενασχοληση τους με το audio.

Καλή σου μέρα ,διάβασα με ενδιαφέρον όσα έγραψες ,αλλά θα ήθελα να σε ρωτήσω -αν επιτρέπεται- πέρα από το θεωρητικό μέρος , στο σύστημα σου ακούγονται διαφορές όταν οι βίδες αλλάζουν από 1 γρ σε 0.5 γρ ? Και αν αυτό συμβαίνει ,τότε από τι αποτελείται το υπόλοιπο σύστημα [τουλάχιστον όσον αφορα την ακρόαση αναλογικού ] και είναι τόσο ευδιάκριτες -ακουστικά- οι αλλαγές στο βάρος;
 

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,099
Αθήνα, Ηλιούπολη
Re: Μία σειρά από αναπάντητα (ή μάλλον προς απάντηση) ερωτήματα.

Se 12αρι βραχιονα, ναι μπορει να φτασει τοσο πολυ! Υπαρχουν σημερα 12αριδες που εχουν ενεργη μαζα αρκετα κατω απο 10γρ (ο Μοerch o "koκκινος" εχει μονον 6gr) αν λοιπον η μαζα ειναι κατανεμημενη ισομερως επανω στο στελεχος, καταλαβαινεις ευκολα οτι η αναλογια ειναι 1gr ανα περισσοτερο απο 2 εκαστα μηκους, συνεπως ενα γραμμαριο επιπλεον αλλα τοποθετημενο στην ακρη του βραχιονα επεμβαινει δραματικα στην αυξηση της ενεργου μαζας του βραχιονα.
Η οποία τέλος πάντων
α) πως μετριέται και
β) πως υπολογίζεται;

Για αρχή. Πως υπολογίζουμε και πως μετράμε την ενεργό μάζα ενός βραχίονα; (όχι τη μάζα, την ενεργό). Οι κατασκευαστές, όταν αναγράφουν την ενεργό μάζα ενός βραχίονα, -όταν την αναφέρουν, διότι πολλές φορές δεν την αναφέρουν κάν,- πώς τη μετρούν και πώς την υπολογίζουν;

Από τότε που πρωτοασχολήθηκα με το Audio το θέμα της σχέσης "ενεργού μάζας, μάζας/βάρους κεφαλής, ενδοτικότητας και συχνότητας συντονισμού του συστήματος" παραμένει μυστήριο για μένα.

Από παλιά είναι γνωστός ο εξής πρακτικός κανόνας. Κεφαλές με υψηλή ενδοτικότητα ταιριάζουν με βραχίονες πολύ χαμηλής ενεργού μάζας. Και αντίστροφα. Κεφαλές με χαμηλή ενδοτικότητα ταιριάζουν με βραχίονες υψηλής ενεργού μάζας. Και υπάρχει και το ενδιάμεσο στάδιο.

Και ακόμα, ενώ αρχικά η τάση ήταν να κατασκευάζονται κεφαλές με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενδοτικότητα και βραχίονες με όσο το δυνατόν χαμηλότερη ενεργό μάζα, από κάποιο χρονικό σημείο και έπειτα (μετά την διάδοση των κεφαλών κινητού πηνίου) η τάση αυτή αντιστράφηκε.
Κεφαλές με (σχετικά) χαμηλή ενδοτικότητά και βραχίονες με (σχετικά) υψηλότερη μάζα εκτιμώνται περισσότερο. (Γιατί άραγε);

Για να είμαι ειλικρινής, δεν ασχολήθηκα σε βάθος (όπως π.χ. ασχολήθηκα με τις τεχνικές ηχογραφήσεων ή με άλλους τομείς). Αλλά θα ήμουν ευγνώμων, αν βρισκόταν κάποιος/κάποιοι να με διαφωτίσουν πάνω στο θέμα. Και μένα και πολλούς άλλους στην ίδια θέση.

Ο χρήστης και υποψήφιος αγοραστής υπάρχει τρόπος να γνωρίζει εκ των προτέρων, να υπολογίζει κάπως τουλάχιστον, αν θα ταιριάζουν συγκεκριμένος βραχίονας με ορισμένη κεφαλή; Ή μήπως θα πρέπει να το ανακαλύψει εκ των υστέρων, αφού έχει πληρώσει πρώτα μερικές εκατοντάδες ή χιλιάδες ευρώ;

Εκείνα που μπορούμε να ξέρουμε εξαρχής ως χρήστες είναι τα εξής στοιχεία:

  1. Την ενεργό μάζα του βραχίονα (όταν τη δίνει ο κατασκευαστής, ότι και αν σημαίνει επιτέλους ο όρος ενεργός μάζα).

  2. Τη μάζα/βάρος της κεφαλής. Το μόνο που μπορεί να μετρήσει πρακτικά ο απλός χρήστης.

  3. Την ενδοτικότητα της κεφαλής. Ευτυχώς αυτή την δίνουν οι κατασκευαστές!

Το ερώτημα λοιπόν είναι: Υπάρχει επιστημονικός τρόπος να προβλέψουμε, έστω κατά προσέγγιση, τη συμπεριφορά του συστήματος κεφαλή/βραχίονας; Πριν προβούμε σε αγορά;
Και όταν πλέον είναι εγκατεστημένα, πρακτικά πως διαπιστώνουμε το αποτέλεσμα; Π.χ. με δίσκους τεστ;

Ο Πάνος (AUDIOLYTIC), τον οποίο ευχαριστώ γι' αυτό, μας έδωσε πιο πάνω ένα σύνολο εξισώσεων. Είναι γενικά αποδεκτές; Ή είναι η προσέγγιση ενός μόνο κατασκευαστή, ανάμεσα σε άλλες παρεμφερείς, γνωστές ή και άγνωστες;

Καταλήγοντας: Δεν ισχυρίζομαι επ' ουδενί ότι αρκεί ένα σύνολο μετρήσεων και όλα καλά. Ίσα-ίσα όλα πρέπει να επαληθευτούν με συστηματικές ακροάσεις. Αυτό πια είναι καλά εμπεδωμένο στο χώρο μας. Αλλά χρειάζονται και κάποιες κατευθύνσεις. Δε γίνεται να προχωράμε στα τυφλά. Στα ηχεία για παράδειγμα όταν έχουμε το διάγραμμα της εμπέδησης (impedance) σε σχέση με τη συχνότητα, έχουμε κάποια ένδειξη, αν είναι δύσκολο ή εύκολο φορτίο. Σε συνδυασμό με τη μέτρηση της ευαισθησίας του ηχείου και με την μετρούμενη ισχύ ενός ενισχυτή (στα 8, 4, 2 Ohm) μπορούμε εκ των προτέρων να προβλέψουμε, αν θα υπάρχει ή όχι συνέργεια. Πριν ξεκινήσουμε συστηματικές δοκιμές και ακροάσεις.

Στο σύστημα κεφαλή/βραχίονας τούτο μπορεί να γίνει; (Να προβλέψουμε δηλαδή τη συνέργεια). Ή μήπως δε γίνεται;

Κάθε σχετική πληροφορία και τεκμηριωμένη απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα ευπρόσδεκτη! :smile:
 

MakisM

Μέλος Σωματείου
12 May 2009
5,362
Re: Rega vs Rega tonearm !!!!!

Δεν είναι τυχαίο ότι κάποιοι ασχολούνται με την μάζα της κεφαλής .
Και πόσο διαφορετικά μπορεί να παίξει ... Έχω διδαχτεί πολλά από αυτή http://avmentor.gr/news/2017/audio_musikraft_shells.htm
https://6moons.com/audioreviews/zu14/denon.html
Και όπως είναι φυσικό ...Ασπάζομαι πλήρη χωρίς κανένα ενδοιασμό τα review (όχι πάντα )για τον απλούστατο λόγο έχω ασχοληθεί πολλές ώρες μαζί της .
 

AUDIOLYTIC

Supreme Member
13 August 2010
9,772
Απάντηση: Re: Rega vs Rega tonearm !!!!!

Να ξαναρωτήσω;
Ο σκοπός, νομίζω, είναι να δίνεται η δυνατότητα να εμβαθύνουμε. Όσοι δεν έτυχε να ασχοληθούμε επισταμένα...

Aπο παλιο ενημερωτικο βιβλιαριο της ortofon που εχω εδω και χρησιμοποιω εδω και σχεδον 40 χρονια, ο πιο κατω τυπος υπολογισμου της ενεργου μαζας κεφαλης/βραχιονα. Oπου Μ=ενεργος μαζα σε γρ (βραχιονας/κεφαλη/βιδες) , f=συχνοτητα συντονισμου , C=ενδοτικοτητα κεφαλης.

Υπαρχουν και οι αναρτημενοι στο ιντερνετ υπολογιστες οι οποιοι ειναι αρκετα ακριβεις και χρησιμοποιουνται απο πολλους.

Χρησιμοποιωντας τους τυπους , εχουμε μια ιδεα ως προς το αν η κεφαλη/βραχιονας που σκεφτομαστε να συνδυασουμε, θα εχουν σχετικα καλη συνεργεια.Η κατηγοριοποιηση κεφαλων σε ψηλης/μετριας/χαμηλης ενδοτικοτητας και των βραχιονων σε χαμηλης/μεσαιας και ψηλης μαζας, ειναι πολυ προχειρη. Η καθε κεφαλη και ο καθε βραχιονας εχουν τις ενδοτικοτητες (κεφαλες) και τις μαζες τους και αν θελουμε να πετυχουμε το καλυτερο δυνατο αποτελεσμα (τουλαχιστον απο τεχνικης πλευρας) οι καλοι υπολογισμοι, "κανουν τους καλους φιλους....."
Το πως θα ακουγεται τελικα ενας καλα υπολογισμενος συνδυασμος κεφαλης/βραχιονα, εξαρταται πολυ και απο τον "χαρακτηρα" τοσο της κεφαλης οσο και του βραχιονα, σε σχεση με αυτον του συστηματος. Το γουστο δεν το συζητω, μπορει να μην ειναι παντα "σωστο" αλλα στις πλειστες περιπτωσεις ειναι αυτο που αποφασιζει. Στο κατω κατω, το αποτελεσμα ειναι για να το ακουμε και οχι για να βλεπουμε τα γραφηματα και να "περηφανευομαστε". Στη μουσικη δεν λεμα "κοιτα" , λεμα "ακου".
 

Attachments

  • effectivemass.jpg
    effectivemass.jpg
    95 KB · Views: 78

AUDIOLYTIC

Supreme Member
13 August 2010
9,772
Απάντηση: Rega vs Rega tonearm !!!!!

Στο ιδιο βιβλιαριο, η ortofon προτεινε, ως πιο προχειρο αλλα βολικο τροπο και τον πιο κατω. Επομενως, "σχολια και παραπονα,αμφισβητησεις η αντιρρησεις" , στην ortofon.
Καλο ειναι αν γινει μια τετοια μετρηση να γινει και χωρις anti-skating.
Σημερα που εχουμε και τις ψηφιακες μας ζυγαριες, ειναι ευκολο να σχηματισουμε μια προχειρη ιδεα για το τι περιπου θα αναμενουμε απο συνδυασμους που σκεφτομαστε.
 

Attachments

  • weighing mass.jpg
    weighing mass.jpg
    47 KB · Views: 121

AUDIOLYTIC

Supreme Member
13 August 2010
9,772
Απάντηση: Rega vs Rega tonearm !!!!!

Για να λυθουν αποριες ως προς τη σημασια καποιων μεγεθων, για να αντιληφθουμε περι τινος προκειται τελικα,με τη χρηση αναρτημενου στο ιντερνετ τυπου υπολογισμου συχνοτητας συντονισμου , ενας συνδυασμος κεφαλης/βραχιονα/βιδες με συνολικη ενεργο μαζα 20 γρ και με ενδοτικοτητα κεφαλης το 15 , η συχνοτητα συντονισμου υπολογιζεται στα 9.2 Hz. Ελαττωνοντας τη συνολικη μαζα κεφαλης/βραχιονα/βιδων στα 19.5 γρ (βαζοντας βιδες ελαφρυτερες κατα μισο γρ ) και ολα τα υπολοιπα παραμενουν ως ειχαν, η συχνοτητα συντονισμου υπολογιζεται στα 9.3 Hz. Aν τωρα η διαφορα του 0.1 Hz ειναι ακουστη και σε ποιο βαθμο, μπορει καποιος να το πειραματιστει κι οτι προκυψει.
 

vlad66

Moderator
Staff member
29 October 2017
15,085
Αγιοι Αναργυροι
Re: Rega vs Rega tonearm !!!!!

Δεν βιοπορίζομαι από το Audio. Τουλάχιστον όχι σήμερα. Μολονότι το είχα σκοπό, όταν ξεκίνησα. Κάνω όλα όσα αναφέρει η υπογραφή μου, έχοντας και τον απαιτούμενο εξοπλισμό, αλλά δεν ζω από αυτό. Θα μπορούσες να με χαρακτηρίσεις "ερασιτέχνη" με την έννοια που προσδίδει ή ετυμολογία, δηλαδή εραστή της συγκεκριμένης τέχνης επαγγελματικού επιπέδου, ή ημιεπαγγελματία. Τέλος πάντων.
Έτσι, για να ξέρούμε και το "Who is Who" της παρέας! :smile: -bye-

και ο ημιεπαγγελματίας πρέπει να το αναφέρει. έτσι δεν είναι;
και γω αν κάποτε ασχοληθώ με την αναβάθμιση των ΜΚ σε υψηλότερο ποσοτικά επίπεδο, θα το δηλώσω στην υπογραφή, θα βγω από συντονιστής κλπ κλπ....
και ας μην βιοπορίζομαι από αυτό (το τι δουλειά κάνω το ξέρεις, όπως όλοι) :smile:-bye-
 

vlad66

Moderator
Staff member
29 October 2017
15,085
Αγιοι Αναργυροι
Re: Απάντηση: Rega vs Rega tonearm !!!!!

Στο ιδιο βιβλιαριο, η ortofon προτεινε, ως πιο προχειρο αλλα βολικο τροπο και τον πιο κατω. Επομενως, "σχολια και παραπονα,αμφισβητησεις η αντιρρησεις" , στην ortofon.
Καλο ειναι αν γινει μια τετοια μετρηση να γινει και χωρις anti-skating.
Σημερα που εχουμε και τις ψηφιακες μας ζυγαριες, ειναι ευκολο να σχηματισουμε μια προχειρη ιδεα για το τι περιπου θα αναμενουμε απο συνδυασμους που σκεφτομαστε.

εδώ στο σκίτσο βλέπουμε και την κεφαλή με την βελόνα.
σαφώς και δεν γίνεται να μετρήσουμε ενεργό μάζα βραχίονα με την βελόνα της κεφαλής να "πατάει" ζυγαριά με έναν σκασμό βάρους πάνω της.
χωρίς κεφαλή η μέτρηση αν έχει σταθερό headshell ο βραχίονας, χωρίς καν headshell αν έχει αποσπώμενο.
μετά ζυγίζουμε το headshell μόνο του και προσθέτουμε το βάρος του.
καλώδια και βίδες αργότερα όταν το σετάκι θα είναι πλήρες.
 

AUDIOLYTIC

Supreme Member
13 August 2010
9,772
Απάντηση: Re: Απάντηση: Rega vs Rega tonearm !!!!!

εδώ στο σκίτσο βλέπουμε και την κεφαλή με την βελόνα.
σαφώς και δεν γίνεται να μετρήσουμε ενεργό μάζα βραχίονα με την βελόνα της κεφαλής να "πατάει" ζυγαριά με έναν σκασμό βάρους πάνω της.
χωρίς κεφαλή η μέτρηση αν έχει σταθερό headshell ο βραχίονας, χωρίς καν headshell αν έχει αποσπώμενο.
μετά ζυγίζουμε το headshell μόνο του και προσθέτουμε το βάρος του.
καλώδια και βίδες αργότερα όταν το σετάκι θα είναι πλήρες.

Θα ελεγα οτι δεν θα παει πανω απο 35-40 γρ σε ακραιες περιπτωσεις σαν μια απο τις δικες μου που εφτασε τα 47 γρ .......χαχαχα
Αν η ζυγαρια μετραει, γιατι οχι?
 

vlad66

Moderator
Staff member
29 October 2017
15,085
Αγιοι Αναργυροι
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Rega vs Rega tonearm !!!!!

Θα ελεγα οτι δεν θα παει πανω απο 35-40 γρ σε ακραιες περιπτωσεις σαν μια απο τις δικες μου που εφτασε τα 47 γρ .......χαχαχα
Αν η ζυγαρια μετραει, γιατι οχι?

θα έριχνες 35-40γρ στην βελόνα σου;;
ας μετράει και 100 η ζυγαριά
 

AUDIOLYTIC

Supreme Member
13 August 2010
9,772
Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Rega vs Rega tonearm !!!!!

θα έριχνες 35-40γρ στην βελόνα σου;;
ας μετράει και 100 η ζυγαριά
Με την ασφαλεια κατω , η με το headshell βιδωμενο αναποδα :flipout:
 

vlad66

Moderator
Staff member
29 October 2017
15,085
Αγιοι Αναργυροι
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Rega vs Rega tonearm !!!!!

Με την ασφαλεια την κατω , η με το headshell βιδωμενο αναποδα :flipout:

μιλάω για βραχίονες τύπου rega.
με σταθερό hs.
γιατί να μετρήσεις ενεργό μάζα με κεφαλή πάνω του; κόπος είναι να βγει η κεφαλή;;
 

vlad66

Moderator
Staff member
29 October 2017
15,085
Αγιοι Αναργυροι
Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Re: Απάντηση: Rega vs Rega tonearm !!!!!

Με την ασφαλεια κατω , η με το headshell βιδωμενο αναποδα :flipout:

οκ αν η ασφάλεια είναι κομμάτι της κεφαλής όπως η ΜΜ1Β στις φωτό.
αν δεν είναι; άλλες πράξεις αφαίρεσης βάρους;;
βαρέθηκα ήδη... :flipout:
 

Sonus Naturalis

Μέλος Σωματείου
12 July 2009
9,099
Αθήνα, Ηλιούπολη
Re: Rega vs Rega tonearm !!!!!

@AUDIOLYTIC
Πάνο ευχαριστώ για τον κόπο και τις πληροφορίες. :smile:
Τον τύπο κάπου τον θυμόμουν, σε κάποιο βάθος της μνήμης! :D

Το πιο σκοτεινό μέγεθος για μένα είναι η "ενεργός μάζα" του βραχίονα.
Αν δεχτούμε την πρόταση της Ortofon (εγώ δεν έχω λόγο να μην το δεχτώ δηλαδή!), ζυγίζουμε το άκρο του χωρίς το αντίβαρο για να τη βρούμε κατά προσέγγιση. Προφανώς ικανοποιητική για την Ortofon.

Το έχεις ποτέ επαληθεύσει σε κάποιο βραχίονα; Αν δηλαδή το αποτέλεσμα που προκύπτει με τη μέθοδο της ζύγισης, συμπίπτει με την ενεργο μάζα που δίνει ο ίδιος ο κατασκευαστής στα αναγραφόμενα χαρακτηριστικά ενός βραχίονα;

Υ.Γ. Αυτό το βιβλιαράκι της Ortofon, να το κάνεις PDF, να το τυπώσεις σε καμμιά 20αριά αντίγραφα και να τα φυλάξεις σε διάφορα μέρη! :cool:
 

AUDIOLYTIC

Supreme Member
13 August 2010
9,772
Απάντηση: Re: Rega vs Rega tonearm !!!!!

@AUDIOLYTIC
Πάνο ευχαριστώ για τον κόπο και τις πληροφορίες. :smile:
Τον τύπο κάπου τον θυμόμουν, σε κάποιο βάθος της μνήμης! :D

Το πιο σκοτεινό μέγεθος για μένα είναι η "ενεργός μάζα" του βραχίονα.
Αν δεχτούμε την πρόταση της Ortofon (εγώ δεν έχω λόγο να μην το δεχτώ δηλαδή!), ζυγίζουμε το άκρο του χωρίς το αντίβαρο για να τη βρούμε κατά προσέγγιση. Προφανώς ικανοποιητική για την Ortofon.

Το έχεις ποτέ επαληθεύσει σε κάποιο βραχίονα; Αν δηλαδή το αποτέλεσμα που προκύπτει με τη μέθοδο της ζύγισης, συμπίπτει με την ενεργο μάζα που δίνει ο ίδιος ο κατασκευαστής στα αναγραφόμενα χαρακτηριστικά ενός βραχίονα;

Υ.Γ. Αυτό το βιβλιαράκι της Ortofon, να το κάνεις PDF, να το τυπώσεις σε καμμιά 20αριά αντίγραφα και να τα φυλάξεις σε διάφορα μέρη! :cool:
Παλαιοτερα εκανα μια συγκριση αλλα δεν θυμαμαι τι προεκυψε. Βεβαια λενε οτι η μεθοδος της ζυγαριας ειναι κατα προσεγγιση. Να βρω λιγο χρονο να το δοκιμασω.
Και για το βιβλιαρακι θα το δω με την πρωτη ευκαιρια. Εχεις............. θυριδα ? :laugh:
 

vlad66

Moderator
Staff member
29 October 2017
15,085
Αγιοι Αναργυροι
Re: Απάντηση: Rega vs Rega tonearm !!!!!

Στο ιδιο βιβλιαριο, η ortofon προτεινε, ως πιο προχειρο αλλα βολικο τροπο και τον πιο κατω. Επομενως, "σχολια και παραπονα,αμφισβητησεις η αντιρρησεις" , στην ortofon.
Καλο ειναι αν γινει μια τετοια μετρηση να γινει και χωρις anti-skating.
Σημερα που εχουμε και τις ψηφιακες μας ζυγαριες, ειναι ευκολο να σχηματισουμε μια προχειρη ιδεα για το τι περιπου θα αναμενουμε απο συνδυασμους που σκεφτομαστε.

θα έλεγα ότι η μέτρηση με ψηφιακή ζυγαριά δεν είναι "approximately" , αλλά "precisely".
θα λάβει υπόψη της και ότι δυνάμεις ασκεί η καλωδίωση.
αν θέλουμε να τις υπολογίσουμε και αυτές, βγάζουμε την καλωδίωση και ξαναμετράμε.

κόπος είναι;;;; :flipout:
 

vlad66

Moderator
Staff member
29 October 2017
15,085
Αγιοι Αναργυροι
Re: Rega vs Rega tonearm !!!!!

Το έχεις ποτέ επαληθεύσει σε κάποιο βραχίονα; Αν δηλαδή το αποτέλεσμα που προκύπτει με τη μέθοδο της ζύγισης, συμπίπτει με την ενεργο μάζα που δίνει ο ίδιος ο κατασκευαστής στα αναγραφόμενα χαρακτηριστικά ενός βραχίονα;

το έχω επαληθεύσει σε technics.
ούτε ο πειραγμένος δικός μου , ούτε άλλος απείραχτος συμφωνούσαν με τα 12γρ που δίνει το εργοστάσιο!
και οι 2 ήταν βαρύτεροι με τον δικό μου 0,8γρ βαρύτερο από τον απείραχτο.
και επειδή έχω εδώ 2 απείραχτους ακόμα, θα κάνω φύλλο και φτερό τον έναν και θα μετρήσω τα πάντα πάνω του.
ελπίζω σύντομα γιατί δεν μας τα λέει καλά το εργοστάσιο...
όταν σέταρα τις κεφαλές μου σύμφωνα με το νούμερο που έδειχνε η ζυγαριά και όχι με αυτό που λέει το εργοστάσιο, το αποτέλεσμα ήταν να θέλω να βάλω τα κλάματα ή να τα σπάσω όλα εδώ μέσα, "γιατί τόσο καιρό εμπιστευόμουν το εργοστάσιο!!"
κόντεψα να βάλω σε πώληση την ακριβή μου κεφαλή νομίζοντας ότι όλο το υπόλοιπο σετ ήταν μικρό για αυτήν.
αμ δεν ήταν.......

να διευκρινίσω ότι ο πειραγμένος δικός μου είναι ο M5G που έχει κάποιες διαφορές από τον απείραχτο ΜΚ2
ίσως ήταν λογικό να έχουν την διαφορά των 0,8γρ
κάποια στιγμή που θα κάνω μια τελευταία μικροεπέμβαση στον M5G θα τον ζυγίσω χωρίς καλωδίωση μέσα του και θα δω αν οι 2 "γυμνοί" έχουν διαφορά στο βάρος.
όχι μόνο σαν ενεργό μάζα, αλλά και στα επιμέρους εξαρτήματα
 

MakisM

Μέλος Σωματείου
12 May 2009
5,362
Re: Rega vs Rega tonearm !!!!!

το έχω επαληθεύσει σε technics.
ούτε ο πειραγμένος δικός μου , ούτε άλλος απείραχτος συμφωνούσαν με τα 12γρ που δίνει το εργοστάσιο!
και οι 2 ήταν βαρύτεροι με τον δικό μου 0,8γρ βαρύτερο από τον απείραχτο.
και επειδή έχω εδώ 2 απείραχτους ακόμα, θα κάνω φύλλο και φτερό τον έναν και θα μετρήσω τα πάντα πάνω του.
ελπίζω σύντομα γιατί δεν μας τα λέει καλά το εργοστάσιο...
όταν σέταρα τις κεφαλές μου σύμφωνα με το νούμερο που έδειχνε η ζυγαριά και όχι με αυτό που λέει το εργοστάσιο, το αποτέλεσμα ήταν να θέλω να βάλω τα κλάματα ή να τα σπάσω όλα εδώ μέσα, "γιατί τόσο καιρό εμπιστευόμουν το εργοστάσιο!!"
κόντεψα να βάλω σε πώληση την ακριβή μου κεφαλή νομίζοντας ότι όλο το υπόλοιπο σετ ήταν μικρό για αυτήν.
αμ δεν ήταν.......

να διευκρινίσω ότι ο πειραγμένος δικός μου είναι ο M5G που έχει κάποιες διαφορές από τον απείραχτο ΜΚ2
ίσως ήταν λογικό να έχουν την διαφορά των 0,8γρ
κάποια στιγμή που θα κάνω μια τελευταία μικροεπέμβαση στον M5G θα τον ζυγίσω χωρίς καλωδίωση μέσα του και θα δω αν οι 2 "γυμνοί" έχουν διαφορά στο βάρος.
όχι μόνο σαν ενεργό μάζα, αλλά και στα επιμέρους εξαρτήματα
Σε ορισμένες περιπτώσεις ο κατασκευαστής αλλάζει τις προδιαγραφές δίχως προειδοποίηση αυτό αναγράφετε πάντα με ψιλά γράμματα ...
Ίσως να έπεσες σε αυτήν την περίπτωση στον βραχίονα του M5G.