Quasimodo Ver.4.0 Snubber Test

takis

Supreme Member
11 August 2006
3,671
--------------------
Re: Απάντηση: Quasimodo Ver.4.0 Snubber Test

oui

--- Αυτόματη συγχώνευση μηνύματος ---



πηρα 10,τσαμπα ηταν οποτε τα 9 θα μεινουν!

κάποιο αντίστοιχο δεν υπάρχει ας πούμε οτι για κάποιο λόγο καίγεται τι βάζουμε
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
takis, σου έδωσα το σύνδεσμο της πρώτης σελίδας όπου περιέχεται ΒΟΜ List, μέσα σε αυτή έχει και τα ισοδύναμα τα οποία βρίσκονται εύκολα.
 

takis

Supreme Member
11 August 2006
3,671
--------------------
δεν το είχα προσέξει την ίδια λίστα κοίταγα απλά είχα σκαλώσει στο ntd και δεν κοίταγα τι άλλο έδινε
thanks και πάλι μανωλη
 

SpyNet

AVClub Enthusiast
5 June 2011
922
Κερατσίνι
Στον παρακάτω σύνδεσμο βλέπουμε οτι χρησιμοποιεί για snubber ένα πυκνωτή 0.1μf και μια αντίσταση 180Ω. Είναι ένας γενικός μπούσουλας για περίπου διόρθωση όταν δεν υπάρχει Quasimodo ή και όταν κάποιος δεν θέλει να ασχοληθεί με μαθηματικούς τύπους;

http://www.ebay.com/itm/TPS7A4700-U...322400?hash=item3aca406aa0:g:1fkAAOSwepJXZBJt
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Ίσως εκεί κάτω στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα με τη ζέστη και την καυτή άμμο, τα σνάμπερ τέτοιου τύπου να λειτουργούν...

Προσωπικά απάντηση δεν μπορώ να σου δώσω, γιατί ακόμη και δεδομένο δευτερεύων να ζητά το κύκλωμα και όχι κάποιο εύρος, είναι σίγουρο ότι θα υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάλογα την κατασκευή και τον τύπο του Μ/Τ.

Τουλάχιστον αυτά που μάθαμε από τον τύπο που κατασκεύασε αυτό το μηχάνημα, είναι ότι γενικός μπούσουλας δεν υπάρχει, ίσως όμως μπορεί να υπάρξει ένα εύρος ασφαλείας δηλ. εάν θεωρήσουμε σταθερές τις τιμές των δύο πυκνωτών (που είναι στο μηχάνημα όντως σταθερές) φαίνεται ότι οι περισσότερες κατασκευές Μ/Τ συγκεκριμένου τύπου παίζουν μέσα σε ένα συγκεκριμένο διάστημα τιμών.

Αλλά το θέμα είναι το πόσο θέλουμε να είμαστε στην ακρίβεια στη μείωση του κωδωνισμού, θέλουμε 100% σνάμπερινγκ ή απλά κάποιο ποσοστό?
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Τα παρακάτω είχαν αναπτυχθεί σε συζήτηση άλλου νήματος και μεταφέρονται εδώ για λόγους ομοιογένειας.

==============================================================================================================


..
....
Εάν θυμάμαι καλώς, όλα αυτά τα μαραφέτια βγάζουν έξοδο differential, σωστά; Εάν ναι, θα φτιάξω μια εκδοχή όπου μετά τη differential έξοδο θα πέφτει μετασχηματιστής απομόνωσης και στο δευτερεύων του θα πέσει ρύθμιση quasimodo.
Δεν ξέρω πως το ακούτε, αλλά έχει εφαρμοστεί και στο παρελθόν (εννοώ η προσθήκη μετασχηματιστή) αλλά για μένα γίνεται πλατφόρμα έρευνας γιατί ποτέ δεν έχω δει να βάζουν αντικωδωνισμό σε ένα δευτερεύων μετασχηματιστή σήματος!
...

Στο δευτερεύον μετασχηματιστών σήματος πολύ συχνά βάζουν RC για να εξαλέιψουν την ένταση του συντονισμού.
Με ένα παλμογαράφο και μία γενήτρια, κάνοντας ένα frequency sweep βλέπεις την συχνότητα συντονισμού και μετά υπολογίζεις το RC ή βάζεις ένα πυκωτή κατά προσέγγιση και με ένα τρίμμερ 10Κ βλέπεις πάλι με τον ίδιο τρόπο που έχεις το καλύτερη απόσβεση.

Δεν γνώριζα ότι χρησιμοποιείται ευρέως η τεχνική αυτή.
Σε lundhal που έψαχνα πριν καιρό τον τρόπο της χρήσης του, έβλεπα ότι ο κατασκευαστής χωρίς να δίνει και πολλές εξηγήσεις, συνιστούσε συγκεκριμένο φορτίο με παράλληλο πυκνωτή στην έξοδο για σταθερότητα στην απόκριση συχνότητας και σωστό τετράγωνο.
Εάν έχεις τη διάθεση μπορείς να μας δώσεις περισσότερα στοιχεία για τον τρόπο μέτρησης της συχνότητας συντονισμού όπως την αποκαλείς; Εκτός και εάν εννοείς μέτρηση τετραγώνου σε διάφορες συχνότητες, παίζοντας με το φίλτρο στο δευτερεύων.

Στους μετασχηματιστές εξόδου line πολύ συχνά χρησιμοποιούμε ή μία αντίσταση ή έναν συνδυασμό αντίστασης και πυκνωτή ώστε να αποσβεστεί ο κωδωνισμός του δευτερεύοντος. Βέβαια αρκετοί σχεδιαστές κυκλωμάτων λυχνιών θεωρούν ότι είναι απαραίτητο, άλλοι πάλι όχι.
Μπορεί να μετρηθεί πολύ εύκολα, ανεβάζοντας σταδιακά την συχνότητα στην γεννήτρια στο πρωτεύον του μετασχηματιστή (με απλό ημίτονο) και παρακολουθώντας με τον παλμογράφο την έξοδο στο δευτερεύον του μετασχηματιστή. Σε κάποια συχνότητα θα δούμε ότι η έξοδος αυξάνεται. Εκεί που η έξοδος είναι η μέγιστη είναι και η συχνότητα συντονισμού. Αν θυμάμαι καλά, σε ένα προ που είχα φτιάξει με την λυχνία #26 και με τον ll1660, η συχνότητα ήταν γύρω στα 70kHz και είχα χρησιμοποιήσει, αν θυμάμαι καλά, 1Κ αντίσταση και 1nF πυκνωτή.
Όλα αυτά απαιτούν συνδυασμό μετρήσεων και ακροάσεων και είναι και θέμα γούστου βέβαια.
Έχω και την πλακετίτσα quasimodo και θα μπορούσα να κάνω μετρήσεις και με αυτή, τώρα που τα λέμε, χωρίς όμως τον πυκνωτή 10nF, μόνο με RC έτσι από περιέργεια κάποια στιγμή, αν θες.

Vgeorge, ευχαριστούμε για την πληροφόρηση, μας βάζεις σε σκέψεις εάν τελικά αυτή η μέθοδος συμπίπτει με τη μέθοδο του Mark (Quasimodo) και είναι εύλογη η απαίτηση για δοκιμές. Κάντο, θα προσπαθήσω να βρω χρόνο να το κάνω και εγώ σε lundahl που έχω.
Η μέθοδός που περιγράφεις ξεκινά με ημίτονο στο πρωτεύων και μέτρηση στο δευτερεύων (λογικά χωρίς φορτίο έτσι;), ενώ του Mark - όπως γνωρίζεις - βραχυκυκλώνει το πρωτεύων και μετρά τον κωδωνισμό του δευτερεύοντος μέσω της ενσωματωμένης γεννήτριας του quasimodo που το δίνει στο δευτερεύων.
Για να δούμε τι θα δούμε...
 

vgeorge

Established Member
21 January 2009
127
Ο Mark αναφέρεται κυρίως σε μετασχηματιστές τροφοδοσίας.
Δεν ξέρω αν έχει ασχοληθεί με μετασχηματιστές line.
Και όπως είπα και πριν οι γνώμες διχάζονται για την αναγκαιότητα του snubber σε μετασχηματιστές line. Μπορεί να μετράει καλύτερα αλλά δεν είναι απαραίτητο ότι ακούγεται και καλύτερα.
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Θα ρίξουμε μια ματιά εργαστηριακά όπως είπαμε, μέσα στις γιορτές που θα έχουμε και χρόνο.
Ακουστικά είναι πολύ δύσκολο τώρα, γιατί πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε άλλο πρότζεκτ που θα πάρει χρόνο.

Αλλά αγαπητέ Vgeorge και στους Μ/Τ τροφοδοσίας οι γνώμες διίστανται, προσωπικά που έκανα τις δοκιμές μου, εργαστηριακά αλλά και ακουστικά έβγαλα τα συμπερασμάτά μου και πλέον δεν με απασχολεί το τι γράφεται ως γνώμη...
 

SpyNet

AVClub Enthusiast
5 June 2011
922
Κερατσίνι
Σήμερα έγινε η συναρμολόγηση, είδα ότι μπορείς να βάλεις τροφοδοσία από 2,6 έως 18 βολτ. Στα πόσα το χρησιμοποιείς Μανόλη; Επειδή θέλω να του φτιάξω και ένα τροφοδοτικό ένα με lm κάνει ή καλύτερα κανένα ldo, θα κάνει διαφορά;
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Αν θυμηθείς στο σπίτι που είχες έρθει...τροφοδοσία έδινα από το εργαστηριακό τροφοδοτικό Rigol περίπου στα 7-10Vdc.

Αδιάφορο είναι το τι είδος τροφοδοσία θα του δώσεις, ένα εργαστηριακό όργανο είναι που απλά παράγει ένα κωδωνισμό.
Σε πρώτη φάση, μη φτιάξεις κανένα τροφοδοτικό...απευθείας από μία μπαταρία 9V και όταν με το καλό οργανώσεις καλύτερα το εργαστήριό σου...θα δίνεις από το τροφοδοτικό πάγκου που θα έχεις.
 

Peter52

Established Member
25 November 2010
202
Re: Απάντηση: Quasimodo Ver.4.0 Snubber Test

Να αναφέρω για την ιστορία, επειδή έχω μείνει λίγο πίσω, το δοκίμασα με 12volt, από τροφοδοτικό computer και λειτούργησε μια χαρά.
 

Peter52

Established Member
25 November 2010
202
Re: Απάντηση: Quasimodo Ver.4.0 Snubber Test

Να επανέλθουμε.

Συναρμολογώντας δοκιμαστικά κυκλώματα και συγκεκριμένα τον υβριδικό ενισχυτή ακουστικών με ECC82 και IRF610 παρατήρησα στον ήχο κρότους. Είχα κατασκευάσει και δοκιμάσει το Quasimodo. Σκέφτηκα μήπως τα συμπτώματα ήταν αποτέλεσμα κωδωνισμού καθόσον οι μετασχηματιστές τουλάχιστον σε πρώτη φάση είναι απλοί τετράγωνοι. Πράγματι διεπίστωσα ότι οι μετασχηματιστές που είχα σε χρήση χρειάζονταν διόρθωση. Συνδέοντάς τους με το Quasimodo βρήκα ότι χρειάζονταν την προτεινόμενη διόρθωση. Με τους πυκνωτές που προτείνονται αρχικά απαιτείται, τουλάχιστον για τους εν χρήσει μετασχηματιστές, αντίσταση γύρω στα 100 Ωμ. Με εφαρμογή των δικτυωμάτων που προέκυψαν πράγματι οι κρότοι εξαφανίστηκαν. Παρέμεινε βέβαια θόρυβος αλλά δεν παύει να είναι πρόχειρες κατασκευές και απαιτούνται άλλες διορθώσεις και κυρίως επανασχεδίαση της διάταξης των εξαρτημάτων στην πλακέτα.