Υλοποίηση preamplifier PGA23xx

dinos

Moderator
Staff member
17 June 2006
811
Πάτρα
Χαίρομαι που μάλλον το παίρνουμε ζεστά το θέμα.

Κατ’ αρχάς να βάλουμε μία τάξη με την είσοδο.
Η εργονομία κατά την άποψή μου επιβάλλει τον επιλογέα εισόδων – εξόδων με πιεστικούς διακόπτες και όχι με rotary encoder, διότι είναι πιο κοντά στην ανθρώπινη εμπειρία η επιλογή της εκάστοτε εισόδου απευθείας και όχι μετά από σειριακή προσπέλαση. Νομίζω πως το ιδανικό θα ήταν π.χ δύο σειρές από πλήκτρα (ναι ίσως και 12), με την επάνω σειρά να επιλέγει την πηγή προς ακρόαση (listen) και τη κάτω σειρά με επιλέγει την έξοδο προς ηχογράφηση (record output). Ο έλεγχος από ένα arduino θα μας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε όσα πλήκτρα θέλουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας (π.χ μόνο τρεις εισόδους line).
Ακόμα πιστεύω πως είναι εφικτό να χρησιμοποιήσουμε latch rele σε κάθε είσοδο αρκεί το arduino να δίνει παλμούς set στο rele της επιλεγείσας εισόδου και reset σε όλα τα υπόλοιπα rele των εισόδων. Η λειτουργία αυτή είναι state of art, μια και δεν υπάρχουν ρεύματα οπλισμού στα υπό λειτουργία rele, ενώ και η κατανάλωση είναι η ελάχιστη δυνατή.
Παρόμοια λειτουργία μπορεί να υπάρξει και στα rele επιλογής του record. Σίγουρα το εγχείρημα θα είναι πιο πολύπλοκο, αλλά έτσι ξεφεύγουμε από την πεπατημένη (συνήθης στα κινέζικα μηχανάκια).

Όσο αφορά την οθόνη, παλιότερα με εντυπωσίαζε όταν έγραφε π.χ AUX, TAPE κτλ. τώρα μου είναι μάλλον αδιάφορο και μου αρκεί ένα led σε κάθε μπουτόν επιλογής (τελικά είναι και δυσκολότερο κατασκευαστικά). Το μόνο που θα εύρισκα χρήσιμο στην οθόνη είναι η ένδειξη της στάθμης.

Επίσης πιστεύω πως μπορεί να προγραμματιστεί το arduino να χειρίζεται το rele εξόδου με ένα στιγμιαίο mute κατά την αλλαγή των εισόδων προς ακρόαση καθώς και μια καθυστέρηση κατά την έναρξη του προενισχυτή.

Τέλος με βρίσκει αντίθετο η λογική του encoder στο volume. Δίνει μια ψευδαίσθηση αναλογικού αλλά μέχρι εκεί. Ακόμα και εξελιγμένοι αλγόριθμοι δεν μπορούν αν αντισταθμίσουν την αίσθηση ενός αναλογικού ποτενσιόμετρου (ακόμα και αν αυτό οδηγεί διακριτά βήματα σε ένα διαιρέτη τάσεως). Εκείνο που μου λείπει είναι η αίσθηση του ρυθμού μεταβολής της έντασης. Επίσης η θέση της στάθμης δεν είναι σαφής σε ένα ατέρμονα encored και χρειάζεται πάντα η ψηφιακή απεικόνιση για να ξέρουμε που είμαστε, ειδικά όταν ξεκινάμε με σβηστό μηχάνημα (υποθέτω υπάρχει πρόβλεψη να ξεκινά από mute). Έχω ζήσει με παλιότερα μηχανάκια τέτοιου είδους αλλά και στο αυτοκίνητο......τελικά δεν......

Αυτοί είναι κοντολογίς οι προβληματισμοί για την βαθμίδα εισόδου. Άντε αν συζητήσουμε τι μπορεί να γίνει.
 

VFXCode

Senior Member
6 June 2007
374
Για την είσοδο/έξοδο συμφωνω. Μπορούμε επίσης να τα κάνουμε ως μια πλακέτα ανά set και ο καθένας να πάρει και να τις τοποθετήσει όπως χρειάζεται.
Cascade δλδ και έτσι θα μπορούμε να καλύψουμε και χρήστες με balanced συνδέσεις αλλά και για την είσοδο με μία μικρή κοινή πλακέτα.


Το arduino έχει 6 ADC τα οποία μπορούν να παίρνουν την θέση από ένα απλό πότ και να την ρυθμίζουν ανάλογα. 0 και +5volt στα άκρα του pot με το wiper στο pin του ADC και το arduino διαβάζει μια τιμή από 0 μέχρι 1023.
 

Peter52

Established Member
25 November 2010
202
Με relay αλλά ως modular μπορεί να μπουν και reed. Μόλις μπορέσω θα βάλω φωτογραφίες. Απλά αυτό το διάστημα έχουν προκύψει κάτι επείγοντα και δεν έχω πολύ χρόνο στη διάθεσή μου.
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Μας βρίσκω ενθουσιώδεις και αυτό είναι θετικό.

Αν και δεν έχουμε "επίσημα" χωρίσει αρμοδιότητες, μας βρίσκω όμορφα τοποθετημένους στα πράγματα που ο καθένας μας κατέχει καλύτερα.

Το έχω πει, μπορώ να συνεισφέρω στα τροφοδοτικά και εν μέρη στο σχεδιασμό εάν θέλετε του όποιου pga (αν και εδώ όποιοι το δουλέψουν θέλουν κοινή πλατφόρμα λογισμικού).
Μόλις δοκίμασα και την πρώτη (+) πλακέτα Salas diy μονής επίστρωσης και μάλιστα "hot-rod" εάν και δεν πρόκεται να χρειστούμε τόσο απαιτητικό φόρτωμα.
Δούλεψε μια χαρά, αλλά χρειάζεται εξέλιξη ακόμη στη χωροθέτηση των εξαρτημάτων.

Εν τω μεταξύ θα κάνω και μια επαφή με το Salas για να είμαστε καθόλα εντάξει και από θέμα δικαιωμάτων.

Θα έλεγε κάποιος ότι μας λείπει ένας συντονιστής του όλου σχεδίου, πιστεύω ο Δημήτρης ως μέλος της διαχειριστικής ομάδας του φόρουμ να το αναλάβει.
Ας αρχίσετε σιγά σιγά να με πληροφορείτε και για τις απαραίτητες τάσεις με εξαίρεση την τροφοδοσία του pga.
 

VFXCode

Senior Member
6 June 2007
374
Μόνο +5volt θέλουμε για ψηφιακά, arduino+pga+relay+LCD τα πάντα όλα δλδ, άρα θα πρέπει να αντέχει κάμποσα mA. Ίσως μόνο τα relay να θέλουν κάτι παραπάνω σε τάση αλλά πρέπει να αποφασίσουμε τι relay θα χρησιμοποιήσουμε.


Θα προσπαθήσω να κάνω ένα πρόχειρο σχεδιασμό για το τι έχουμε συμφωνήσει και πως το βλέπω να βγαίνει αλλά ναι θέλουμε συντονιστή νομίζω.

PS έχω κάνει ένα μικρό σχεδιασμό στην πλακέτα του arduino αλλά είναι σε στάδιο "ωαρίου" εφόσον δεν έχουμε "κλείσει" άλλα πράματα.
 

Peter52

Established Member
25 November 2010
202
Βρήκα στο γνωστό κατάστημα στην Αθήνα ρελέ Omron έτσι μικρά σε μέγεθος με επάργυρες επαφές αν δεν κάνω λάθος.
Προτείνω 12 Volt τροφοδοσία γιατί τα arduino θέλουν 9Volt και βγάζουν όλες τις απαιτούμενες τάσεις. Τα ρελέ δεν τα έχω δοκιμάσει ακόμα σε ήχο.
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Όσο εσείς κοιτάτε τα πιο σχετικά σας, έριξα μια ματιά στο τι λέγεται στο δίκτυο για τα 2310/2311/2320, θα επεκταθώ άλλη στιγμή.

Βρήκα αρκετά ενδιαφέρονται πράγματα και μεταξύ αυτών και αυτό το preamp σχέδιο βασισμένο πάνω στο 2310 από το γνωστό παλιό Mark Hennesey (πιθανόν να βοηθήσει γιατί είναι άριστο diy σχέδιο).

Το βέβαιο είναι ότι και τα τρία τους είναι pin συμβατά, κάτι που είναι εύκολο να σχεδιαστεί και η έκδοση 2320 στο ίδιο layout.

VFXCode εάν τα: arduino+LCD παίζουν μόνο με +5V, εδώ τα πράγματα είναι εύκολα με ένα ταπεινό σχέδιο πάνω σε ένα LMxxx έχουμε και επάρκεια ρεύματος. Τα reley και τα τυχόν buffer θα δούμε σε τι θα καταλήξουμε και τι ανάγκες θα έχουμε.

Στην ουσία εκεί που θα χρειαστούμε το δυνατό χαρτί είναι στο αναλογικό μέρος του/των pga και πιθανόν να κάνω και μία επιπρόσθετη δοκιμή, βγάζοντας τη τροφοδοσία του ψηφιακού μέρους του pga (που έχω) και βάζοντας στη θέση της ένα απλό 7805 και να πάρω ένα σετ από μετρήσεις για να δω τι θα παίξει και σε αυτόν το συνδιασμό.
 

Peter52

Established Member
25 November 2010
202
Για Arduino χρησιμοποίησα το arduino micro (Leonardo) που έχει 4 interrupt (δυνατότητα για 2 encoder) και με τον encoder επιλέγω πρωτα την είσοδο και μετά πατώ μέσα το κουμπί και γίνεται η συνδεση αλλιώς η εντολη δεν λαμβάνεται υπ' όψη. Επίσης κατά την διάρκεια επιλογών γίνεται το σχετικό mute το οποίο μπορεί να γίνει και χειροκίνητα όταν χρειαστεί.
 

VFXCode

Senior Member
6 June 2007
374
@lemon ναι arduino και LCD θέλουν 5Volt. Με δύο μικρά *
1oν κάποια LCDs θέλουν current source για το Backlight
2ον τα VFDs έχουν κάποιο bias από 20 μέχρι 80Volt αλλά τα περισσότερα έχουν δικό τους booster από 5volt. (πχ)
Πιστεύω όμως με μόνο ένα +5Volt rail να καλύψουμε το 90% των περιπτώσεων. Άντε να βάλουμε και ένα +12Volt.
Νομίζω καλύτερα να το ενσωματώσεις στην πλακέτα με τα salas (αν, τελικά, θα είναι μια και για όλα τα τροφοδοτικά) αντί στην πλακέτα με την MCU.
Κάνε τα μαγικά σου :p.


@peter52 Τα official boards του arduino έχουν regulator γι'αυτό δέχονται μεγάλο εύρος τάσεων στην είσοδο.
Εμείς θα κάνουμε δικιά μας πλακέτα γιατί θα βγει αρκετά πιο φτηνά συν ότι πάλι θα έπρεπε να κάνουμε κάποιο συμβατό shield.
Σύμφωνα με τα specs του ATMega328P μπορεί να πάρει από 1.8Volt μέχρι 5Volt.

Έχε υπόψιν σου ότι τα relays πρέπει να είναι low level signal rated αλλιώς δεν κάνουν καλή επαφή σε χαμηλής τάσης/ρεύματος σήματα.
Πχ τα Siemens που είπε ο dinos γράφουν "Well suited for audio communications circuits, ..." και "Min. Switching Current: 0.1mA, 10 mVDC." στο datasheet
Κατά προτίμηση να είναι latching με δύο πηνεία (arm / reset) διότι θα πρέπει να έχουμε και αρνητικές τάσεις στην οδήγηση τους.
Επίσης το ότι χρησιμοποιούν TTL (5Volt) είναι καλό διότι δεν χρειάζεται να ψάχνουμε current sink drivers.
Πχ με ένα 74HC595 ανά 4αδα να ξεμπερδεύουμε και ταυτόχρονα εξοικονομούμε pins της MCU.

Όσο αναφορά την χρήση interrupt για το encoder είμαι εναντίων διότι
1ον δεν είναι απαραίτητο (έχω κώδικα για τον άλλο τρόπο)
2ον δυσκολεύει το debuging, αλλά αυτό θα το δούμε στην πορεία
3ον δεν νομίζω να χρησιμοποιήσουμε το chip του leonardo διότι αν δεν κάνω λάθος δεν βγαίνει σε DIP έκδοση.
αλλά αυτό θα πρέπει να το δούμε όταν θα πιάσουμε τον κώδικα.
 

dinos

Moderator
Staff member
17 June 2006
811
Πάτρα
Και τα Siemens που ανέφερα είναι χαμηλού σήματος.
Επίσης μπορούμε να δοκιμάσουμε τα ακόλουθα:

OMRON G6K
Panasonic DS-2E, ή αντίστοιχα διότι νομίζω πως έχουν καταργηθεί.
NEC UA2 UC2
Teledyne 712 series

Μερικοί αναφέρουν όριο τα 10μV σαν κατώτερο σημείο θορύβου των επαφών. Άλλοι θεωρούν σαν χρηστικό σημείο τα 100μV ενώ ο θόρυβος επαφών είναι στα 10μV. Αντίστοιχα στοιχεία παρουσιάζουν και στα ρεύματα, π.χ η Panasonic στη πολύ καλή σειρά δίνει 10μA στα 10mV (DC). Ουσιαστικά τα περισσότερα έχουν αντίσταση 50 – 100 mOhm. Γενικά τα περσότερα έχουν ισοδύναμες προδιαγραφές και ίδια διάταξη ακροδεκτών. Η επιλογή νομίζω πως πρέπει να περιλαμβάνει σφραγισμένα relays με latch δυνατότητα (προτιμότερο με δυο πηνία ώστε η λειτουργία να γίνεται μόνο με θετική τάση).

Καλό είναι στην εβδομάδα που έρχεται να ρίψουμε ιδέες έστω και σκόρπια. Προσωπικά δεν με πειράζει και λίγο αναρχία στις σκέψεις, τα υλικά κτλ ίσα - ίσα νομίζω πως είναι το πιο ωφέλιμο κομμάτι, παρά το ότι δε παράγει ακόμα κάτι απτό). Μετά μπορούμε να αρχίσουμε να αυτοοργανωνόμαστε σε ένα ανοικτό πλάνο σχεδιασμού που θα μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες όλων.

Σας επισυνάπτω ενδεικτικά κάποιο παλιότερο σχέδιο που είχα υλοποιήσει με relays εισόδου και είχε εξαιρετικά χαμηλό θόρυβο και απόκριση πέρα από τα 200KHz. (είναι σε pdf και χάνουν λίγο).

View attachment PCB01parts.pdf
View attachment PCB01down.pdf
View attachment PCB01up.pdf
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Ντίνο χαίρομαι ιδιαίτερα που συμμετέχεις σε αυτό το νήμα, μας βλέπω ότι το έχουμε πάρει ζεστά το θέμα...

Επί των τροφοδοτικών θα το συζητήσουμε επί της πορείας βλέποντας τις ανάγκες που θα μας προκύψουν, άλλωστε η γενικής φύσεως τάση των 5V ή των 12V δεν θα μας απασχολήσει ιδιαίτερα, υπάρχουν τόσο καλά και απλά σχέδια υλοποίησης που εύκολα θα σχεδιαστεί.
Το θέμα με τα τροφοδοτικά Salas, θα χρειαστεί λίγο περισσότερο "προσοχή" και προς το παρόν δεν θα επεκταθώ.

...
Επόμενη ερώτηση: έχει νόημα να κάνουμε Salas και για τα +5V του PGA (digital) ή είναι too much? Η λογική λέει ότι δεν έχει νόημα.. Έχεις διαθέσιμα στοιχεία;

Υποσχέθηκα να κάνω μία δοκιμή (πάνω σε αυτό που με ρώτησε ο Δημήτρης), αλλά είχα ξεχάσει ότι στο κύκλωμα του Κινέζου οι δύο τάσεις ±5V μοιράζονταν και στο pga αλλά και στον ελεγκτή-οθόνη. Οπότε εάν αφαιρέσω το +5V του Salas, θα το αποκόψω και από το αναλογικό μέρος του pga, που αυτό δεν το θέλουμε με τίποτα!
Η μόνη λύση για δοκιμή είναι αυτό που είχα κάνει τότε που δοκίμαζα τα τροφοδοτικά, δηλ. να βάλω διπλή βάση για το pga με κομμένα τα ποδαράκια τροφοδοσίας του ψηφιακού και αυτά να πάρουν ανεξάρτητη τροφοδοσία από ένα 7805 για παράδειγμα.
Αυτή η δοκιμή θέλει λίγο κόπο, γιατί το όλο είναι λίγο εύθραστο και στενάχωρο...
Θα το δοκιμάσω όμως για να έχουμε απάντηση και σε αυτό. Θέλω όμως χρόνο.

Προς το παρόν και μέχρι να ολοκληρωθεί η επικοινωνία με τον Salas, σταματώ την εξέλιξη της πλακέτας και θα προχωρήσω στην προσεχή βδομάδα με τη δοκιμή που αναφέρω.

Επίσης μεταξύ 2311/2310/2320 από τα pdf αλλά και από συζητήσεις σε φόρα, βλέπω ότι στην ουσία ο διαχωρισμός και η επιλογή πρέπει να γίνει ανάμεσα στο 2311 και στα 2310/2320. Το 2311 παίζει μόνο του σε θέματα παραμόρφωσης με επίπεδο ρεύματος στα 50mA. To άλλο δίδυμο έρχεται από την ΤΙ με σκοπό την επίτευξη μεγαλύτερης τάσης εισόδου (για πιο υψηλοέξοδες πηγές, πέρα από την τυποποιημένη των 2Vrms), αλλά θυσιάζοντας εν μέρη την παραμόρφωση.

Οι περισσότεροι συνηγορούν ότι μεταξύ 2310/2320 δεν υπάρχει δίλημμα και η επιλογή είναι καθαρά 2320. Μερικοί λένε ότι το 2320 σχεδιάστηκε ως εξέλιξη του 2310 και κυρίως στο να μειωθεί η αύξηση της παραμόρφωσης. Εκτός της παραμορφωσης είδα ότι έχουν διαφορά και στο ρεύμα εξόδου, όπου το 2311 πάει στα 35mA ενώ το 2320 στα 70mA το οποίο σαφώς και προτιμάτε.

Εν κατακλείδι, θα έλεγε κάποιος ότι η όλη κουβέντα είναι μεταξύ 2311/2320.

Άλλοι αναφέρουν ότι ακουστικά προτιμούν το 2311 (φυσικά όλοι ξέρουμε οτι στα φόρα ακους ότι θες).
Ο Hennesay αναφέρει ότι όταν τοποθέτησε μπάφερ εισόδου-εξόδου στις πλακέτες δοκιμής, με το ΝΕ5532 είχε ένα θέμα με dc offset το οποίο ήρθε στα ίσια του με τα 2134.
Προσωπικά ακόμη κρατώ επιφυλάξεις εάν τελικά με τα "μπαφεριάσματα" βάλουμε "ταφόπλακα" στις αρετές του τσιπ, αλλά νομίζω ότι μπορούμε να φτιάξουμε και μια πιο direct είσοδο ή μπορούμε να δούμε τη συμπεριφορά του σε κάποια δοκιμαστικη πλακέτα προ παραγωγής.
 
Last edited:

VFXCode

Senior Member
6 June 2007
374
@dino στα pdf βλέπω έχεις βάλει non-latching ρελε, άσωστα?

@lemon στην ουσία το θέμα δεν είναι μεταξύ 2311/2320 αλλά μεταξύ PDIP και SOIC.
Τα salas νομίζω οτι είναι εύκολο να αλλάξουμε τροφοδοσία από +/-15 σε +/-5, σωστά?
Αν όχι νομίζω να πάμε σε 2311. Δεν νομίζω να θέλει κανείς +/-15 Volt σε έξοδο pre.

Μόνο στην είσοδο δεν χρειάζονται buffer αυτά? Και αυτό και αν. Πχ εμένα η πηγή μου (Auzentech Forte) έχει opamps στην έξοδο.
 

VFXCode

Senior Member
6 June 2007
374
Σας είπα ότι θα σας έδινα ένα block διάγραμμα.

Τί έχετε να πείτε για αυτό?

pre-block.jpg
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Απάντηση: Re: Υλοποίηση preamplifier PGA23xx

...
@lemon στην ουσία το θέμα δεν είναι μεταξύ 2311/2320 αλλά μεταξύ PDIP και SOIC.
Τα salas νομίζω οτι είναι εύκολο να αλλάξουμε τροφοδοσία από +/-15 σε +/-5, σωστά?
Αν όχι νομίζω να πάμε σε 2311. Δεν νομίζω να θέλει κανείς +/-15 Volt σε έξοδο pre.

Μόνο στην είσοδο δεν χρειάζονται buffer αυτά? Και αυτό και αν. Πχ εμένα η πηγή μου (Auzentech Forte) έχει opamps στην έξοδο.


Μεταξύ PDIP και SOIC δεν θα προβληματιστούμε καθόλου πιστεύω, εάν στη συγκεκριμένη περιοχή φτιάξουμε ένα δαύτο ή κάτι παράλληλο:

LCD_KIT_005.jpg


Στα τροφοδοτικά 1.1 Salas, υπάρχει μία περιοχή που ρυμίζει την τάση, με αλλαγή αυτών (2-3 υλικά) φέρνεις την τάση στα επιθυματά επίπεδα. Όμως μεταξύ 5/15V θα χρειαστεί και αλλαγή και ο Μ/Τ, για τα μεν 5, θέλεις ιδεατά 9-11 δευτερεύων, για τα μεν 15, θέλεις από 19-21 δευτερεύων.

Όλα τα pga μπορούν να οδηγήσουν πηγή χωρίς την ύπαρξη buffer απευθείας μέχρι και 600 ωμ φορτίο. Μπορούν και μέχρι 2Κ είσοδο αλλά βαθμηδόν αυξάνουν την παραμόρφωση. Στο επισυναπτόμενο σχήμα είναι η αύξηση της παραμόρφωσης στο 2311 μέχρι και 2Κ είσοδο. Για μένα η παραμόρφωση είναι άριστη και έτσι και δεν θα πρόσθετα μπάφερ με τίποτα. Άλλωστε πόσες πηγές υπάρχουν με μεγαλύτερη των 2Κ έξοδο. Δυστυχώς δεν κατάφερα να βρω το αντίστοιχο σχήμα και για το 2320. Μη ξεχνάμε ότι η αντίσταση εισόδου του 2311 είναι 10Κ, ενώ του 2320 12Κ.

Εάν βάλουμε τελεστικό στην είσοδο - σε ρόλο μπάφερ - ο τελεστικός με την χαμηλότατη αντίσταση εξόδου του και την μεγάλη αντίσταση εισόδου του θα εξισοροπήσει την αντίσταση εξόδου-εισόδου με όποια πηγή και να συνδεθεί.

Στην έξοδο τώρα, θα το συζητήσουμε ξανά για το θέμα του τελεστικού, γιατί εδώ το μεν 2311 δίνει 7,5Vp-p δηλ. 2,65 Vrms που στους περισσότερους ευαίσθητους τελικούς είναι υπεραρκετό, το δε 2310/2320 (με 15V τροφοδοσία) έχει 27Vp-p δηλ. 9,54Vrms το οποίο καλύπτει και τους πιο δύστροπους τελικούς.

Τώρα βέβαια, εάν έχεις μια πηγή που μετά βίας δίνει 0,3Vrms έξοδο...τότε θα θέλεις το gain με τα μπούνια!

Για το διάγραμμα, καλη αρχή!
 

Attachments

  • 2311_impedance.jpg
    2311_impedance.jpg
    22.4 KB · Views: 220
Last edited:

VFXCode

Senior Member
6 June 2007
374
Καλά για τους μετασχηματιστές το καταλαβαίνω και είναι λογικό.

Όσο αναφορά τους τελεστικούς νομίζω να το ξάναδούμε όταν θα σχεδιάζουμε τις πλακέτες,
γενικά πάντως δεν θα έλεγα όχι σε τελεστικό στην είσοδο αλλά στην έξοδο θα τον έκανα bypass με κάποιο τρόπο.
Εσύ προσωπικά τι θα έκανες?

Κοίταζα για το πώς μπορούμε να ελέγξουμε τα relay. Τα γνωστά 74xx595 δεν μπορούν να τα ελέγξουν κατευθείαν λόγο σχετικά μικρό current capacity.
Υπάρχουν δύο επιλογές για να λύσουμε αυτό το πρόβλημα.
1) Buffer στις έξοδους του 595 με κάποιο Mosfet ή BJT, όπως έχει κάνει ο κινέζος.
Υπέρ: Υλικά εύκολα διαθέσιμα
Κατά: αρκετά επιπλέον εξαρτήματα
2) Αντί για 595 να βάλουμε κάποιο πιο εξωτικό 8 shift register με καλύτερο current sink capacity.
Βρήκα αυτό TI TPIC6595.
Υπέρ: Είναι τρελό μωρό :Banane0: 1.5A peak / 250mA continious και έχει μέχρι και τις διόδους για να τρώνε τις υπερτάσεις των πηνίων. Μόνο αυτό χρειαζόμαστε και τπτ άλλο.
Κατά: no free samples και υποθέτω είναι δύσκολο να τα βρούμε :S. Αν έχετε κάτι ποιο "κοινό" ευπρόσδεκτο.

Και στις δύο περιπτώσεις οι τάσεις των πηνείων των relay μπορούν να είναι ότι νάνε, ακόμα και +24volt.
 

dinos

Moderator
Staff member
17 June 2006
811
Πάτρα
@dino στα pdf βλέπω έχεις βάλει non-latching ρελε, άσωστα?

@lemon στην ουσία το θέμα δεν είναι μεταξύ 2311/2320 αλλά μεταξύ PDIP και SOIC.
Τα salas νομίζω οτι είναι εύκολο να αλλάξουμε τροφοδοσία από +/-15 σε +/-5, σωστά?
Αν όχι νομίζω να πάμε σε 2311. Δεν νομίζω να θέλει κανείς +/-15 Volt σε έξοδο pre.

Μόνο στην είσοδο δεν χρειάζονται buffer αυτά? Και αυτό και αν. Πχ εμένα η πηγή μου (Auzentech Forte) έχει opamps στην έξοδο.

Ναι ήταν μονοσταθές (χωρίς συγκράτηση). Είχα δοκιμάσει και δισταθές με μονό πηνίο αλλά ήταν πιο πολύπλοκη η συνδεσμολογία (αναστροφή των τάσεων). Αντίθετα τα δισταθή νομίζω πως βολεύουν, διότι μπορούν να οδηγούνται με μια μόνο θετική τάση (αλλά στη πλακέτα απαιτούν διπλή σύνδεση τύπου set - reset).

Το buffer χρειάζεται στην είσοδο, διότι τα 10Κohm είναι σχετικά χαμηλή τιμή ιδιαίτερα να σκεφτούμε και τη παράλληλη σύνδεση μιας εξόδου tape. Επίσης μπορούμε να εφαρμόσουμε συνδεσμολογία αναστρέφουσας που μας δίνει το πρόσθετο πλεονέκτημα της μείωσης της στάθμης του σήματος, ενώ απομακρύνεται και το ενδεχόμενο της υπερφόρτωσης. Παράλληλα οι παραμορφώσεις από την απόρριψη κοινού σήματος παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλές (φυσικά υπάρχουν άλλα προβλήματα π.χ DC offset, θόρυβος τάσης εισόδου) αλλά με κατάλληλο χειρισμό και επιλογή τελεστικού νομίζω πως αντιμετωπίζονται.

Αντίθετα η έξοδος φαίνεται να μη χρειάζεται πρόσθετο buffer εκτός και αν υπάρχει ιδιαίτερα δύσκολο φορτίο. Όμως ακόμα και σ' αυτή τη περίπτωση θα ήταν πιο ελκυστική η σχεδίαση ενός απλού αλλά διακριτού κυκλώματος.
 
Πολύ χαίρομαι και εγώ που φαίνεται να το έχουμε πάρει τόσο ζεστά.. Σας παρακολουθώ και σας χαίρομαι τις τελευταίες μέρες, παρότι δεν είχα χρόνο να ποστάρω..

Λοιπόν, με τη σειρά, όπως τα έχω σημειώσει:

- Περί modular κατασκευής, σαφώς μέσα. Θα έλεγα με δυνατότητα stacking των πλακετών η μία πάνω στην άλλη (ίσως με εξαίρεση την πλακέτα επιλογής εισόδου).

- Περί πλακέτας επιλογής εισόδου, συμφωνώ με το σκεπτικό της μεγάλης ευελιξίας, δηλαδή πολλές εισόδους και loops. Όποιος δεν χρειάζεται τόσες, απλά δεν τις χρησιμοποιεί..

- Περί απομόνωσης / buffer: Συμφωνώ να μπει στάδιο πάνω στην πλακέτα εισόδων. Θα μπορούσαν να μπουν και dip switches ή jumpers για να ορίζεται το gain (ή attenuation). Αν νιώθετε πιο hi tech και δεν φοβάστε τις παρεμβολές θα μπορούσαμε να βάλουμε μερικά I2C controlled pots (π.χ. http://gr.mouser.com/search/refine.aspx?Ntk=P_MarCom&Ntt=197190583 ) και να ορίζουμε το gain για κάθε είσοδο από μενού. Απλά πρέπει να βρούμε κατάλληλο pot IC, π.χ. κάποιο που να δέχεται ευέλικτο I2C addressing ώστε να μπορούμε να έχουμε πολλά στο ίδιο I2C bus.

- Περί διπλής όψης, μάλλον τείνουμε προς το ναι..

- Περί Arduino, βλέπω να έχουμε μεγάλες ανάγκες σε I/O.. Αν είναι να ελέγχουμε πολλά ρελέ (με δυο πηνία το καθένα μάλιστα) καθώς και πολλά κουμπάκια, ledάκια κτλ, ίσως έχει νόημα να κοιτάξουμε και προς τα I/O expanders, π.χ. http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/20090C.pdf Υπάρχουν βιβλιοθήκες και ελέγχονται από I2C.. Το ίδιο και για την οδήγηση της οθόνης, αν δούμε ότι μας λείπουν pins μπορούμε να υλοποιήσουμε κάτι σαν αυτό: https://www.adafruit.com/product/292
Περί volume control, και εγώ είμαι fan του ποτενσιόμετρου λόγω αίσθησης, αλλά πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε για τηλεχειρισμό. Θα μπορούσαμε να βάλουμε motorized pot και να ελέγχουμε το μοτέρ από το arduino (εύκολο, ένα ολοκληρωμένο είναι..) αλλά εγώ επειδή είμαι και λίγο τεμπέλης μάλλον θα έβαζα τις εντολές του τηλεκοντρόλ να κάνουν override τη θέση του pot.. όταν κούναγα το pot θα έκανα override το υπάρχον volume level, κτλ.

- Ρελέδες.. μέσα για τύπου latching με δυο πηνία. Μιας και το κάνουμε, ας το κάνουμε σωστά..

- Περί PGA2311 vs 2310/2320. Από τη μία το παραπάνω voltage swing των 2310/2320 είναι ευπρόσδεκτο, αν και όχι απαραίτητο.. Από την άλλη θα απλοποιήσει πολύ τις ζωές μας όσο αφορά την τροφοδοσία. Με +/-15V θα κάνουμε power όλα τα audio στάδια (δεν θα χρειαστούμε ξεχωριστά +/-5V).. Οπότε μάλλον για 2310/2320 μας βλέπω (με pads στο τυπωμένο και για τα δυο).
 

Peter52

Established Member
25 November 2010
202
Μιά και όπως είπα τον τελευταίο καιρό παίζω πάνω στα arduino (αν και λίγο καινούριος στους μικροελεγκτές) με encoder περιορίζεται πολύ η ανάγκη σε Ι/Ο. Με τα απλά 595 μπορύμε με τις υπάρχουσες βιβλιοθήκες να ελέγξουμε πολλά ρελέ καθώς και την οθόνη χρησιμοποιώντας 3 μόνο Ι/Ο (3 Ι/Ο για τα ρελέ Και 3 Ι/Ο για την οθόνη). Αυτό ήδη το έχω κατασκευάσει με ετοιμές διάτρητες πλακέτες, αλλά για την ώρα και μεχρι να βρω τον τρόπο δεν έχω καταφέρει να ανεβάσω φωτογραφίες. Δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθούν ακριβές I2C ή serial οθόνες.
 

VFXCode

Senior Member
6 June 2007
374
...
- Περί απομόνωσης / buffer: Συμφωνώ να μπει στάδιο πάνω στην πλακέτα εισόδων. Θα μπορούσαν να μπουν και dip switches ή jumpers για να ορίζεται το gain (ή attenuation). Αν νιώθετε πιο hi tech και δεν φοβάστε τις παρεμβολές θα μπορούσαμε να βάλουμε μερικά I2C controlled pots (π.χ. http://gr.mouser.com/search/refine.aspx?Ntk=P_MarCom&Ntt=197190583 ) και να ορίζουμε το gain για κάθε είσοδο από μενού. Απλά πρέπει να βρούμε κατάλληλο pot IC, π.χ. κάποιο που να δέχεται ευέλικτο I2C addressing ώστε να μπορούμε να έχουμε πολλά στο ίδιο I2C bus.

...

- Περί Arduino, βλέπω να έχουμε μεγάλες ανάγκες σε I/O.. Αν είναι να ελέγχουμε πολλά ρελέ (με δυο πηνία το καθένα μάλιστα) καθώς και πολλά κουμπάκια, ledάκια κτλ, ίσως έχει νόημα να κοιτάξουμε και προς τα I/O expanders, π.χ. http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/20090C.pdf Υπάρχουν βιβλιοθήκες και ελέγχονται από I2C.. Το ίδιο και για την οδήγηση της οθόνης, αν δούμε ότι μας λείπουν pins μπορούμε να υλοποιήσουμε κάτι σαν αυτό: https://www.adafruit.com/product/292
Περί volume control, και εγώ είμαι fan του ποτενσιόμετρου λόγω αίσθησης, αλλά πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε για τηλεχειρισμό. Θα μπορούσαμε να βάλουμε motorized pot και να ελέγχουμε το μοτέρ από το arduino (εύκολο, ένα ολοκληρωμένο είναι..) αλλά εγώ επειδή είμαι και λίγο τεμπέλης μάλλον θα έβαζα τις εντολές του τηλεκοντρόλ να κάνουν override τη θέση του pot.. όταν κούναγα το pot θα έκανα override το υπάρχον volume level, κτλ.
...

Χμμ πόσο χρήσιμο είναι τόσο μεγάλο gain? το ίδιο το PGA μπορεί να δώσει μέχρι και +30db κέρδος.
Μόνο οι αναλογικοί νομίζω χρειάζονται τόσο κέρδος αλλά συνήθως έχουν δικά τους phono stage, σωστά?
Αν βέβαια είναι σκατά το PGA σε οτιδίποτε πάνω από 0db τότε πάω πάσο. Τα ψηφιακά pots δεν είναι τόσο κακή ιδέα.


Πιστεύω φτάνουν και ίσως και να περισέψουν αν το παίξουμε έξυπνα. Ρίξε μια ματιά στο παρακάτω σχήμα (σε καμία περίπτωση δεν το θεωρώ έξυπνο απλά είναι μια αρχή)

pre-mcu.jpg

Όπου

1) JP3, JP4, JP5 SPI ports
Ένα για όλα τα PGA, ένα για όλα τα relay (input-output) και ένα spare για SPI οθόνη ή pots
Εύκολα μπορούν να γίνουν 4-5-6 δεσμεύοντας μόνο ένα επιπλέον pin για το καθένα, πες με latch ή Slave Select για serial και SPI αντίστοιχα.
2) JP6, JP7, JP8 random Digial ΙΟ ή Analog Ι (6x)
Για rotary encoders, pots, leds, κουμπιά κτλπ
Το μόνο κακό είναι ότι δεν έχει hardware interrupt σε αυτά τα pins
3) JP2 για IR sensor
4) JP1 για την οθόνη
Αν χρησιμοποιηθεί SPI ή αυτό που προτείνει ο Peter52 για την οθόνη τότε αυτά ελευθερώνονται για επιπλέον κουμπάκια.

Η μόνη ένσταση μου για τα 595 (και αντίστοιχα) σε οτιδήποτε άλλο εκτός των relay άντε και μερικών led είναι ότι μπορεί να καθυστερεί
το responce από τα κουμπάκια και το τηλεκοντρόλ (ιδικά αυτό είναι και λίγο ευαίσθητο σε χρονισμό αν δεν κάνω λάθος).
Θέλει βέβαια δοκιμή σε κάποιο prototype και θα προσπαθήσω να κάνω μερικά πειράματα μέσα στο ερχόμενο ΣΚ.

Peter52 πού δυσκολεύεσαι με τις φώτο? Θα ήταν καλό να δούμε την δουλειά που έχεις κάνει :)