Υλοποίηση preamplifier PGA23xx

Peter52

Established Member
25 November 2010
202
Μου έχει χαλάσει το κινητό και αυτό που χρησιμοποιώ δεν μπορώ να το συνδέσω στον υπολογιστή να ανεβάσω τις φωτογραφίες. Βρω κάποιο τρόπο πιστεύω σύντομα.
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Απάντηση: Re: Υλοποίηση preamplifier PGA23xx

Πολύ χαίρομαι και εγώ που φαίνεται να το έχουμε πάρει τόσο ζεστά.. Σας παρακολουθώ και σας χαίρομαι τις τελευταίες μέρες, παρότι δεν είχα χρόνο να ποστάρω..

Λοιπόν, με τη σειρά, όπως τα έχω σημειώσει:

- Περί modular κατασκευής, σαφώς μέσα. Θα έλεγα με δυνατότητα stacking των πλακετών η μία πάνω στην άλλη (ίσως με εξαίρεση την πλακέτα επιλογής εισόδου).

Τελικά εδώ συμφωνούμε όλοι.

- Περί πλακέτας επιλογής εισόδου, συμφωνώ με το σκεπτικό της μεγάλης ευελιξίας, δηλαδή πολλές εισόδους και loops. Όποιος δεν χρειάζεται τόσες, απλά δεν τις χρησιμοποιεί..

Και εδώ συμφωνούμε

- Περί απομόνωσης / buffer: Συμφωνώ να μπει στάδιο πάνω στην πλακέτα εισόδων. Θα μπορούσαν να μπουν και dip switches ή jumpers για να ορίζεται το gain (ή attenuation). Αν νιώθετε πιο hi tech και δεν φοβάστε τις παρεμβολές θα μπορούσαμε να βάλουμε μερικά I2C controlled pots (π.χ. http://gr.mouser.com/search/refine.aspx?Ntk=P_MarCom&Ntt=197190583 ) και να ορίζουμε το gain για κάθε είσοδο από μενού. Απλά πρέπει να βρούμε κατάλληλο pot IC, π.χ. κάποιο που να δέχεται ευέλικτο I2C addressing ώστε να μπορούμε να έχουμε πολλά στο ίδιο I2C bus.

Στην είσοδο τείνουμε να συμφωνούμε, για μπάφερ

- Περί διπλής όψης, μάλλον τείνουμε προς το ναι..

Και εδώ ναι

- Περί Arduino, βλέπω να έχουμε μεγάλες ανάγκες σε I/O.. Αν είναι να ελέγχουμε πολλά ρελέ (με δυο πηνία το καθένα μάλιστα) καθώς και πολλά κουμπάκια, ledάκια κτλ, ίσως έχει νόημα να κοιτάξουμε και προς τα I/O expanders, π.χ. http://ww1.microchip.com/downloads/en/DeviceDoc/20090C.pdf Υπάρχουν βιβλιοθήκες και ελέγχονται από I2C.. Το ίδιο και για την οδήγηση της οθόνης, αν δούμε ότι μας λείπουν pins μπορούμε να υλοποιήσουμε κάτι σαν αυτό: https://www.adafruit.com/product/292
Περί volume control, και εγώ είμαι fan του ποτενσιόμετρου λόγω αίσθησης, αλλά πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε για τηλεχειρισμό. Θα μπορούσαμε να βάλουμε motorized pot και να ελέγχουμε το μοτέρ από το arduino (εύκολο, ένα ολοκληρωμένο είναι..) αλλά εγώ επειδή είμαι και λίγο τεμπέλης μάλλον θα έβαζα τις εντολές του τηλεκοντρόλ να κάνουν override τη θέση του pot.. όταν κούναγα το pot θα έκανα override το υπάρχον volume level, κτλ.

- Ρελέδες.. μέσα για τύπου latching με δυο πηνία. Μιας και το κάνουμε, ας το κάνουμε σωστά..

Εδώ το αφήνω σε εσάς, δεν έχω εμπειρία οπότε ακολουθώ σε ότι αποφασίσετε. Η πρότασή σου για επικάλυψη μεταξύ ποτ και τηλεχειρισμού με βρίσκει 100% σύμφωνο εάν μπορεί να υλοποιηθεί.

- Περί PGA2311 vs 2310/2320. Από τη μία το παραπάνω voltage swing των 2310/2320 είναι ευπρόσδεκτο, αν και όχι απαραίτητο.. Από την άλλη θα απλοποιήσει πολύ τις ζωές μας όσο αφορά την τροφοδοσία. Με +/-15V θα κάνουμε power όλα τα audio στάδια (δεν θα χρειαστούμε ξεχωριστά +/-5V).. Οπότε μάλλον για 2310/2320 μας βλέπω (με pads στο τυπωμένο και για τα δυο).

Δημήτρη αναφέρεσαι για την τροφοδοσία των μπάφερ εισόδου; Δηλαδή ότι με χρήση ±15V έχουμε καλύψει και το αναλογικό των pga και την τροφοδοσία των τελεστικών σε ρόλο μπάφερ και από τα 15V να πάρουμε γραμμή και για τα +5V για το Vdcc του pga? Γίνεται με ένα μικρό CRC για να ρίξουμε την περίσσεια τάση. Από την άλλη βέβαια φορτώνουμε τη γραμμή των +15V και όποιος το υλοποιήσει με Salas θα πρέπει να φτιάξει μια "hot-rod" υλοποίηση.

Επίσης στο θέμα των δικαιωμάτων περί των τροφοδοτικών Salas, δυστυχώς το θέμα περιπλέκεται με τις κακόγουστες αντιγραφές των εξ' Άπω Ανατολής.
Εκτος των δικαιωμάτων, ανοίγονται οι ασκοί του Αιόλου σε κάθε επίδοξο αντιγραφέα που θα κοπιάρει ένα έτοιμο προιόν που διατίθεται ήδη από το diyaudio και θα το βγάλει αμέσως σε εμπορική διάθεση.
¨Ηδη στην έκδοση 1.0 ένας εκ της Απω Ανατολής το έκανε το θαύμα του...
Για προσωπική χρήση από τους δημιουργούς δεν υπάρχει πρόβλημα, γιατί όχι άλλωστε, αλλά διαθέσιμο στο διαδίκτυο (από εμάς) έτοιμο module μονής ή διπλής επίστρωσης είναι ρίσκο και δεν νομίζω να θέλαμε να δημιουργήσουμε επιπρόσθετο πρόβλημα στους δημιουργούς.

Εν κατακλείδι, ο καθένας μόνος του πάνω στα σχέδια που ήδη υπάρχουν είτε στις μεταφρασμένες οδηγίες είτε απευθείας στις αγγλικές οδηγίες πράττει κατά diy τρόπο.
Έτοιμη δουλειά, υποχρεωτικά μέσω του GB του diyaudio το οποίο ακόμη είναι ανοικτό.
 

tmjuju

Administration Team
Staff member
21 January 2007
21,651
Φίλτατοι, παρακολουθώ με ενδιαφέρον, αλλά ο χρόνος είναι λίγος αυτή την εποχή…
Σίγουρα με ενδιαφέρει το όλο project
Αλλά περισσότερο ο επιλογέας εισόδου - που συνήθως παραγγέλλω έτοιμες πλακέτες από ΗΚ
Δηλώνω το ενδιαφέρων μου για αυτό τουλάχιστο το κομμάτι εισόδου από όσα σχεδιάζετε, και ευελπιστώ με αυτό τον τρόπο να είναι πιο εύκολο να μαζευτούμε αρκετοί για καλές πλακέτες και υλικά.
Έχω κάποια ρελεδάκια σπίτι omron / takamisava γιατί έχω χρειαστεί να αλλάξω σε κινέζικες πλακέτες
Δε ξέρω αν είναι εύκολο να βγάλουμε κατι σα backplate να βιδώνει στην πλάτη του προενυσχητή με τα rca κατευθείαν χωρίς καλώδια, που ώρες ώρες θα βόλευε.
 

Στέλιος Π.

Supreme Member
Και εγω σας καλο βλεπω απο την αρχη.

Να προτεινω κατι στο θεμα των τροφοδοσιων περι δικαιωματων.

Μπορει να μεινει "ανοιχτο". Η υλοποιηση δηλαδη να εχει τα specs που ειναι απαραιτητα και οποιος θελει απλα να παιρνει τροφοδοτικα του Νικου απο το gb στο DIY-A ή αλλιως να υλοποιει οποιο τροφοδοτικο θελει, που θα ειναι και μια καλη ευκαιρια για πειραμα.

Αλλα αν θεωρητικα ειναι η καλυτερη λυση τα Salas να προτεινεται αυτη η οδος.

Ετσι ολοι θα ειναι χαρουμενοι και καλυμενοι ;)
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Απάντηση: Re: Υλοποίηση preamplifier PGA23xx

...
Δε ξέρω αν είναι εύκολο να βγάλουμε κατι σα backplate να βιδώνει στην πλάτη του προενυσχητή με τα rca κατευθείαν χωρίς καλώδια, που ώρες ώρες θα βόλευε.

Νομίζω ενδιαφέρουσα ιδέα, θα το συζητήσουμε και θα το δούμε και από θέμα τρόπου υλοποίησης.

Και εγω σας καλο βλεπω απο την αρχη.

Να προτεινω κατι στο θεμα των τροφοδοσιων περι δικαιωματων.

Μπορει να μεινει "ανοιχτο". Η υλοποιηση δηλαδη να εχει τα specs που ειναι απαραιτητα και οποιος θελει απλα να παιρνει τροφοδοτικα του Νικου απο το gb στο DIY-A ή αλλιως να υλοποιει οποιο τροφοδοτικο θελει, που θα ειναι και μια καλη ευκαιρια για πειραμα.

Αλλα αν θεωρητικα ειναι η καλυτερη λυση τα Salas να προτεινεται αυτη η οδος.

Ετσι ολοι θα ειναι χαρουμενοι και καλυμενοι ;)

Το ίδιο πράγμα εννοούμε Στέλιο.
Όποιος καταλήξει σε τροφοδοτικο Salas, είτε υλοποιεί το pcb και το συναρμολογεί μόνος του με βάση τις οδηγίες που έχουν δοθεί (σε ελληνικά και αγγλικά) είτε αγοράζει τις έτοιμες πλακέτες από το diyaudio που έχει τα δικαιώματα.
 

VFXCode

Senior Member
6 June 2007
374
Για τα RCA πάνω στην πλακέτα φαίνεται καλή ιδέα εκ πρώτης αλλά άμα κάποιος θέλει balanced ή κάποιο άλλο custom connector θα τον βγάλουμε στην απέξω μάλλον.
Εγώ μέσα άμα ψήνεται η πλειονότητα απλά να το έχουμε υπόψιν μήπως μπορούμε να τους βολέψουμε όλους.

Όσο για το τροφοδοτικά εφόσον δεν μπορούμε να το κάνουμε εμείς μπορούμε να δώσουμε μια συμβατική λύση με LM317/337 (ή κάτι ανώτερο ακόμα καλύτερα)
και να προτείνουμε τα SALAS.

Για εμάς τώρα, θα μπορούσαμε να χωθούμε όλοι μαζί στο GB του DIYA και να μοιραστούμε τα μεταφορικά.
Τι να τα δώσουμε σε άλλη εταιρία τι να τα πάρουμε από αυτούς, για μένα το ίδιο.
Ξέρουμε πότε θα κλείσει το GB αυτό?

Όσο αναφορά το τηλεκοντρόλ έχετε τπτ υπόψιν?
Προσωπικά κοίταζα αυτό.
Έχει πολλά καλούδια μεταξύ άλλων δυνατότητα pairing ,δλδ κάθε χειριστήριο στέλνει και έναν αριθμό από 0 έως 254 τον οποίο μπορείς να αλλάξεις.
Είναι μικρό, ποιοτικό και όλα αυτά μόνο με 22 και κάτω. (ούτε να με πλήρωναν xD)

Επειδή φαντάζομαι να υπάρχει ενδιαφέρων από άτομα που δεν έχουν ποστάρει θα ήταν καλό να μας λέγατε ότι ενδιαφέρεστε (και τί θα θέλατε να δείτε)
για να ξέρουμε και εμείς τι ακριβώς να στοχεύσουμε. Αυτήν την στιγμή πορευόμαστε καλώς ή κακώς με τις ιδέες 4-5 ατόμων.

Μιας και πλησιάζουμε την στιγμή που δειλά δειλά θα κάνουν την εμφάνιση σχέδια (κυκλώματα και πλακέτες) όπως επίσης και κώδικας μήπως θα πρέπει να μιλήσουμε
και για το ποιοι θα έχουν πρόσβαση σε αυτά? Όλοι ή μόνο μέλη του avclub.gr?
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Πιστεύω ότι όποιος προχωρήσει στην υλοποίηση του φιλόδοξου σχεδίου που συζητάμε, δεν θα είναι σε αρχάριο επίπεδο.

Θα δούμε φυσικά και τη δυσκολία κατασκευής, στο τέλος όταν μαζευτούν όλα μαζί.
Για τα τροφοδοτικά στο ψηφιακό επίπεδο, δεν χρειάζεται τρελή κατασκευή, η σειρά LM αρκεί. Για την τροφοδοσία τώρα των αναλογικών μερών, εκεί αξίζει κάποιος να ψαχθεί ιδαίτερα και εφόσον θα ψαχθεί πάει γραμμή για Salas.
Βέβαια, τονίζω τα τροφοδοτικά Salas, δεν είναι τύπου 78ΧΧ που απλά θα τα βάλεις στο κύκλωμα και θα σου δώσουν μπαμ την επιθυμητή τάση εξόδου, θέλουν ρύθμισμα και σε μεγάλο ποσοστό παλμογράφο για έλεγχο πιθανών ταλαντώσεων. Οι οδηγίες που έχουν δοθεί καλύπτουν καλά το τμήμα της υλοποίησης και υπάρχει και αρκετή κουβέντα σε νήμα (ειδικά για την έκδοση 1.1).
Φυσικά και θα δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες ρύθμισης για αυτό το προτζεκτ.
Ναι θα βάλουμε και κάποιο σχέδιο σε LM τροφοδοσία για γενικότερη χρήση.

Σήμερα ολοκλήρωσα και τη δοκιμή, αφαιρώντας τη Salas ψηφιακή τροφοδοσία των 5V με αντικατάσταση από ένα απλό LM7805 κύκλωμα. Η αναλογική τροφοδοσία παρέμεινε ως είχε μέσω του άλλου παραλληλισμένου Salas ρεγκ. Στην ουσία έβαλα δύο βάσεις τη μία πάνω στην άλλη τοποθετώντας στην οροφή το pga. Στη δεύτερη σήκωσα τα ποδαράκια 4,5 που είναι της ψηφιακής τροφοδοσίας, τα οποία τα ένωσα κατευθείαν στο κύκλωμα του 7805, ενώ η τροφοδοσία του 7805 ήταν μέσω μπαταρίας.
Μετρητικά δεν διαπίστωσα καμία σημαντική διαφορά σε thd, imd, noise & snr που να δίνει προβάδισμα σε μια καλύτερη τροφοδοσία μέσω Salas. Στο βαθμό αυτών των μετρήσεων που έκανα δεν συντρέχει λόγος για ιδιαίτερη τροφοδοσία στο ψηφιακό μέρος. Δεν υποβαθμίζω όμως τη δυνατότητα για πολύ χαμηλή αντίσταση εξόδου του παραλληλισμένου τροφοδοτικού Salas σε σχέση με εκείνη ενός απλού σταθεροποιημένου ρεγκ.
Ακουστική εκτίμηση δεν έγινε, εξαιτίας έλλειψης χρόνου.

Ωραίο το τηλεκοντρόλ που ανέβασες, αλλά πολλοί θα βολευτούν και με τα πολυκοντρόλ εκμάθησης που διαθέτουν ήδη.

Πάντως έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μέχρι την υλοποίηση. Το καλο κρασί αργεί να γίνει!
 
Last edited:

dinos

Moderator
Staff member
17 June 2006
811
Πάτρα
Τάσο προβληματίζομαι με τη λογική των κολλητών βυσμάτων εισόδου πάνω στη πλακέτα.
Σίγουρα δίνει μια βιομηχανική όψη - καταναλωτικής κατασκευής, αλλά απέχει από τον επαγγελματικό τρόπο.
Εξηγούμε:
Το εσωτερικό τμήμα κάθε βύσματος στο σασί έχει σχεδόν πάντα εκ’ κατασκευής ένα μικρό περιθώριο κίνησης (προβλεπόμενο τζόγο) για να βοήθα την ομαλή εισαγωγή – εξαγωγή του βύσματος και να απορροφά τις θερμικές μεταβολές. Η κίνηση αυτή καταργείται σε μεγάλο βαθμό όταν ο εσωτερικός αγωγός κάθε βύσματος κολληθεί απ’ ευθείας στη πλακέτα. Το χειρότερο είναι πως μεγάλο τμήμα αυτής της μηχανικής καταπόνησης μεταφέρεται πλέον στη πλακέτα και τις χαλκολωρίδες, με αποτέλεσμα σταδιακά οι κολλήσεις να αλλοιώνονται αλλά και οι ίδιες οι χαλκολωρίδες να καταστρέφονται με το καιρό. Αντίθετα τα έχω δει πως πολλά επαγγελματικά μηχανήματα (κυρίως broadcast) να χρησιμοποιούν πάντα καλώδιο σύνδεσης μεταξύ βύσματος σασί και πλακέτας.

π.χ το εσωτερικό από μηχανήματα της Grass Valley - Tek


Image1.jpg


Image2.jpg



Φυσικά η καλωδιωτή κατασκευή είναι και πιο ευέλικτη όπως λέει και ο φίλος VFX code.
Ίσως η όψη των καλωδίων να ξενίζει αλλά ο σκοπός δεν είναι να φτιάξουμε ένα μηχάνημα παραγωγής αλλά κάτι πιο προχωρημένο. Σύντομα θα ανεβάσω μια πρόταση για την βαθμίδα εισόδου και εκεί συζητάμε για τις όποιες επιλογές.
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Προφανώς ο Τάσος, πρέπει να έχει στο νου του κατασκευή, σαν την παρακάτω. RCA φιξαρισμένα παράλληλα πάνω στην πλακέτα, όπου μειώνουν πολύ τις αποστάσεις σήματος προς τα ρελέ τα οποία είναι σχεδόν κολλητά τους.
Προσωπικά, τη μηχανική αξιοπιστία τους δεν μπορώ να τη ξέρω, ούτε και να τη μαντέψω, αν και πάντα θυμάμαι ότι στα παλιά walkman το πρώτο που την "πλήρωνε" ήταν η υποδοχή των ακουστικών η οποία ξεκόλαγε από την πλακέτα...αυτό που λέει ο Ντίνος ότι την πληρώνουν οι χαλκοδιαδρομές και οι κολλήσεις από τη μηχανική καταπόνηση.
Στη χωροθέτηση πάντως είναι ωραία λύση.

Amp_PreInvincible_7.jpg
 
Last edited:

dinos

Moderator
Staff member
17 June 2006
811
Πάτρα
Μανόλη, αυτό ακριβώς είναι που θα ήθελα να αποφύγω.
Σίγουρα είναι όμορφο και κοντά στο ιδανικό (μικρή διαδρομή σήματος), αλλά τελικά για πόσο θα παραμείνει έτσι;
Όσο αφορά τα τροφοδοτικά νομίζω, όπως και εσύ, πως για τα ψηφιακά το salas είναι υπερβολή. Αντίθετα μπορούμε να αφήσουμε χώρο για να μπούνε καρφωτά τα τροφοδοτικά του salas επάνω στη κύρια πλακέτα του PGA για τα αναλογικά στάδια. Επίσης στον ίδιο χώρο μπορεί να υλοποιηθεί ένα πιο συμβατικό τροφοδοτικό για όσους επιλέξουν κάτι πιο συνηθισμένο.

Υ.Γ με βάση όλα όσα έχουν ειπωθεί μέχρι τώρα και από τον τρόπο που εξελίσσεται η κουβέντα νομίζω πως θα έπρεπε να αποκαλέσουμε το νήμα σαν το ανοικτό project προενισχυτή .
 

Peter52

Established Member
25 November 2010
202
Επειδή ακόμη δεν έχω καταφέρει να βάλω φωτογραφίες θα προσπαθήσω να κάνω μια περιγραφή του τρόπου επιλογής εισόδου. Χρησιμοποιώ encoder με ενσωματωμένο στιγμιαίο διακόπτη συνδεδεμένα σε δύο θύρες με interrupt και μία απλή Ι/Ο (ο διακόπτης) και οθόνη 4 γραμμών.
1. Μετά την έναρξη στην οθόνη:
INPUT: 1
OUTPUT: ON

2. Μετά από περιστροφή του encoder στην οθόνη:
INPUT: 1
New input: 8

Press to select

3. Αν σε 4 sec δεν πιέσω τον διακόπτη του encoder η διαδικασία ακυρώνεται και επανέρχεται η οθόνη στην προηγούμενη ένδειξη.

4. Αν πιέσω τον διακόπτη όσο διαρκεί το μήνυμα τότε γίνεται η σύνδεση στην είσοδο πουέχω επιλέξει και πλέον στην οθόνη:

INPUT: 8
OUTPUT: ON


Έτσι δεν περνώ από τις ενδιάμεσες εισόδους μέχρι εκείνη που θέλω.
Κατά την διάρκεια της εναλλαγής εισόδου γίνεται σχετική σίγαση.
Τα μηνύματα είναι προσωρινά και βέβαια μπορεί να μπεί οποιοδήποτε άλλο μήνυμα. Επίσης υπάρχει η ιδέα να μπεί κάποια μπάρα που να δείχει το volume ή να λειτουργεί σαν VU.

Τα ανωτέρω απασχολούν (οθόνη, ρελέ, encoder) 9 Ι/Ο από τον μικροελεγκτή.
 

tsip

AVClub Addicted Member
19 January 2008
1,911
Cambridge
Μανόλη, αυτό ακριβώς είναι που θα ήθελα να αποφύγω.
Σίγουρα είναι όμορφο και κοντά στο ιδανικό (μικρή διαδρομή σήματος), αλλά τελικά για πόσο θα παραμείνει έτσι;
Όσο αφορά τα τροφοδοτικά νομίζω, όπως και εσύ, πως για τα ψηφιακά το salas είναι υπερβολή. Αντίθετα μπορούμε να αφήσουμε χώρο για να μπούνε καρφωτά τα τροφοδοτικά του salas επάνω στη κύρια πλακέτα του PGA για τα αναλογικά στάδια. Επίσης στον ίδιο χώρο μπορεί να υλοποιηθεί ένα πιο συμβατικό τροφοδοτικό για όσους επιλέξουν κάτι πιο συνηθισμένο.


Υ.Γ με βάση όλα όσα έχουν ειπωθεί μέχρι τώρα και από τον τρόπο που εξελίσσεται η κουβέντα νομίζω πως θα έπρεπε να αποκαλέσουμε το νήμα σαν το ανοικτό project προενισχυτή .


σας παρακολουθω και εγω. Να συμφωνησω με την λογικη του Ντινου, ειναι κατι που απεφυγα και εγω στην δικια μου κατασκευη γιατι αλλιως οι πιστες θα εμενα στο χερι καποια στιγμη. Η δικια μου λυση ειναι να μπουν με κοντο καλωδιο στα RCA και μαλιστα η πλακετα να μπει παραλληλα με την πισω φατσα.

Photo0251.jpg
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Ντίνο, δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω τις δοκιμές που θα ήθελα στο υπάρχον pga που έχω και ο λόγος προφανής, θα του αλλάξω τα φώτα εάν συνεχίσω και το λυπάμαι γιατί παίζει πολύ καλά και έχει φάει αρκετή diy προσέγγιση, οπότε δεν αντέχει πολλά πολλά.

¨Εχω στο αρχείο μου πάμπολλες δοκιμές που είχα κάνει πάνω του (μετρητικά) το πως μετρούσε με τα απλά τροφοδοτικά 7805 & 7905 σε σχέση με τα Salas, υπάρχουν στο σχετικό νήμα του pga - η διαφορά ήταν εμφανής υπέρ των Salas. Δεν μπορείς να αγνοήσεις τα +4-5dB που πήρε στο snr και όχι μόνο αυτό!

Δεν είχα κάνει τότε, αυτό που επιχείρησα τις προηγούμενες μέρες, δηλ. να αφήσω την τροφοδοσία Salas στο αναλογικό (που κατά πολλούς εκεί είναι η υπόθεση) και στο ψηφιακό να βάλω απευθείας στο pga μια απλή τροφοδοσία (αν και δεν είναι τόσο απλή όταν η πηγή είναι η μπαταρία).
Το αποτέλεσμα το έγραψα (μετρητικά), δεν μπορώ να κάνω όμως απευθείας σύγκριση των γραφημάτων που πήρα των τελευταίων με αυτά που έχω στο αρχείο μου, για το λόγο ότι οι τωρινές δοκιμές, έγιναν με απευθείας σύνδεση του pga στην είσοδο της emu (ξέρεις εσύ καλά τι εννοώ...δίχως attenuator... δίνοντας εισερχόμενο και εξερχόμενο σήμα ακριβώς 1Vrms) ενώ το pga οδηγείτο από την αναλογική έξοδο της emu που γνωρίζεις πολύ καλά ότι έχει έξοδο 560 ωμ. Φυσικά επιλέχθηκε αυτή η έξοδος για να δω αυτό που λέει η TI, ότι οδηγεί σήμα μέχρι τα 600 ωμ δίχως την ανάγκη μπάφερ (και είναι αλήθεια σε thd & thd+Ν έδωσε πολύ κοντά στις προδιαγραφές του μιλάμε για 0,00075 & 0,0012).

Βέβαια σκέφτομαι ότι μία απλή τροφοδοσία, γύρω από ένα ταπεινό 7805 για παράδειγμα δεν μπορεί να δώσει επίπεδα θορύβου τα ίδια με εκείνα που δίνει μια υλοποίηση παραλληλισμένου τροφοδοτικού όπως το Salas για παράδειγμα. Για το 7805 ένας θόρυβος γύρω στα 30mV θα είναι αναμενόμενος, ενώ υλοποίηση όπως του Salas, θα δώσει σίγουρα κάτω από 6mV.
Δεν μπορώ να μιλήσω και μετα βεβαιότητας, τι αλλάζει στο ακουστικό κομμάτι, δεν είμαι σε θέση, υπό αυτές τις προυποθέσεις που περιέγραψα να κάνω και αυτή τη δοκιμή.

Εν κατακλείδι ο καθένας θα αποφασίσει να υλοποιήσει την τροφοδοσία κατα το δοκούν.
Θα προσπαθήσω όμως, μιας και δεν μπόρεσα να δώσω αυτό που επιθυμούσα, να φτιάξω ένα γενικό layout με αποτύπωμα pcb, με μια τροφοδοσία γύρω από κάποιο LM317 για παράδειγμα, θα το δω προς το τέλος όταν οι λοιπές τροφοδοσίες θα έχουν πλέον ξεκαθαρίσει.

Περί RCA, κατανοώ πολύ καλά το τι λες και δεν έχεις άδικο, αν και στη χωροθέτηση βολεύει και όχι μόνο!

Βασίλη (tsip), η πλακέτα είναι πολύ κοντά στην πλάτη, τα καλώδια πως τα κόλλησες, γιατί δεν φαίνεται το μήκος τους - ίσως εδώ βοηθά, η απόληξη των καλωδίων αντί να είναι κολλητές στην πλακέτα να είναι τύπου "κλιπ" για βγάλε-βάλε.

@ Peter52 = πρέπει να βρεθεί μία λύση με τις φώτο, γιατί σίγουρα άτομα που δεν είναι εξοικειμένα με την τοπολογία σίγουρα δεν κατανοούν μόνο με την περιγραφή.
 

dinos

Moderator
Staff member
17 June 2006
811
Πάτρα
Μανόλη μη πειράζεις τα υπάρχοντα κυκλώματα. Νομίζω πως η δοκιμή θα γίνει όταν με το καλό φτιάξουμε τις πρώτες πλακέτες, εκεί θα υπάρχει χώρος για δοκιμές, τόσο με salas όσο και με άλλα τροφοδοτικά (όρεξη και ιδέες να υπάρχουν, ακόμα και ο salas μπορεί να σκεφτεί κάτι καινούργιο ή κάποια εξέλιξη και να την μοιραστεί μαζί μας, ίδωμεν). Ασχολήσου αν θέλεις με ένα layout του PGA σε μία καλή πλακέτα και βλέπουμε. Ρίξε μια ματιά στις λύσεις που εφαρμόζει ο μαμά εταιρία αλλά και διάφοροι DIY ανά το κόσμο ώστε να γίνει μια σύνθεση. Εγώ παλεύω τώρα με το σχεδιασμό των εισόδων - εξόδων, ενώ απ’ ότι βλέπω οι προγραμματιστές μας ήδη αυτοοργανώνονται (με προτάσεις που είναι η αλήθεια, δεν καταλαβαίνω απόλυτα, ως άσχετος με το θέμα).
 

lemon

Supreme Member
3 March 2009
4,041
Σωστά τα λες Ντίνο.
Άλλωστε και εγώ το θέμα του ελέγχου δεν το κατανοώ και να το προσπαθήσω τώρα, νιώθω ότι πρέπει να κάνω "άλμα επί κοντώ"...λίγο δύσκολο για τα 48μου.

Για τα τροφοδοτικά συμφωνώ, μάλλον θα επικεντρωθώ στο layout του pga και να ψάξω μέσω του διαδικτύου να βρω πληροφορίες για το πως συνδέονται παράλληλα τα pga, το σκέφτομαι για balanced αλλά κάπου διάβασα ότι για balanced είναι προτιμότερο η χρήση pga43xx για παράδειγμα όπου έχει τα ίδια χαρακτηριστικά κάνει οικονομία χώρου και ίσως για balanced κατάσταση μπορεί να δουλέψει ισορροπημένα στην είσοδο, μη ισορροπημένα εσωτερικά με διεργασία εξασθένησης και πάλι ισορροπημένα στην έξοδο.
Θέλει ψάξιμο και θα ξεκινήσω από σήμερα για να δω το τι μπορώ να βρω...
 

tsip

AVClub Addicted Member
19 January 2008
1,911
Cambridge
Re: Απάντηση: Υλοποίηση preamplifier PGA23xx

Βασίλη (tsip), η πλακέτα είναι πολύ κοντά στην πλάτη, τα καλώδια πως τα κόλλησες, γιατί δεν φαίνεται το μήκος τους - ίσως εδώ βοηθά, η απόληξη των καλωδίων αντί να είναι κολλητές στην πλακέτα να είναι τύπου "κλιπ" για βγάλε-βάλε.
Αν θυμαμαι καλα 1,5-2 εκ λιγοτερα απο την διαδρομη που θα εκαναν αν ηταν οριζοντια και στην βαση, με προβλεψη για λιγο τζογο σε περιπτωση που πρεπει να οριζοντιωθει η πλακετα για επισκευη. Πρωτα κολλημενα στα RCA και μετα στην πλακετα απο την κατω πλευρα. Γινετε καλυτερα με μονοκλονο που θα του δωσεις απο πριν το σχημα της διαδρομης. Εχει κοπο και δεν ειμαι καθολου σιγουρος οτι το αξιζει. Τα κλιπς ειναι μακραν καλυτερη λυση αν δεν εχεις "τυψεις" για την επιπλεον συνδεση.
Γενικα επειδη προσεξα πολυ και το μηχανολογικο κομματι, πλεον ειμαι υπερ της προσεκτικης μηχανολογικης μελετης στις κατασκευες μου, μιας και οτι φτιαχνω το κραταω καιρο. Στο συγκεκριμενο ειδικα, μετα απο 4 μετακομισεις μεσα σε ενα χρονο σε 3 χωρες και ακομα γυμνο απο προσοψη (δεν την εχω τελειωσει ακομα) δεν εχει κουνηθει ουτε βιδα.
 

dinos

Moderator
Staff member
17 June 2006
811
Πάτρα
Πολύ καλή κατασκευή tsip (καθόλου tsip..ικη...):flipout:.
Κάτι τέτοιο είχα κατά νου. Από την άλλη μη τρελαίνεστε με τον ψυχαναγκασμό του απόλυτα κοντού καλωδίου.
Είναι κάτι που τουλάχιστον για τα όρια της απόδοσης των συσκευών μας δεν έχει επίδραση.
Αντίθετα μια καταπονημένη κόλληση, μια πλακέτα με κακό layout, ένας κακός χωροταξικός σχεδιασμό στο εσωτερικό της συσκευής,
μπορούν να κάνουν μεγαλύτερη ζημία.
Έχω μετρήσει έως τα -140 db, με καλώδια μήκους από 30 έως 100 cm και δεν υπήρχε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.
 

tsip

AVClub Addicted Member
19 January 2008
1,911
Cambridge
Πολύ καλή κατασκευή tsip (καθόλου tsip..ικη...):flipout:.
Κάτι τέτοιο είχα κατά νου. Από την άλλη μη τρελαίνεστε με τον ψυχαναγκασμό του απόλυτα κοντού καλωδίου.
Είναι κάτι που τουλάχιστον για τα όρια της απόδοσης των συσκευών μας δεν έχει επίδραση.
Αντίθετα μια καταπονημένη κόλληση, μια πλακέτα με κακό layout, ένας κακός χωροταξικός σχεδιασμό στο εσωτερικό της συσκευής,
μπορούν να κάνουν μεγαλύτερη ζημία.
Έχω μετρήσει έως τα -140 db, με καλώδια μήκους από 30 έως 100 cm και δεν υπήρχε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

χεχε :)
Για το μηκος του καλωδιου συμφωνω απολυτα, απλα οταν δεν γνωριζεις κολλας σε παραμετρους μικρης σημασιας.
 

VFXCode

Senior Member
6 June 2007
374
Ώραια όλα αυτά, μήπως να ανακεφαλαιώσουμε για να μην χαθούμε?


1) PGA πλακέτα => ασχολείται ο lemon
2) Input/Output => ασχολείται ο dinos
3) Arduinio => ασχολείται ο Peter52 άμα βρω λίγο χρόνο θα χωθώ και εγώ μέσα.
4) Salas => θα τα παραγγείλουμε σαν group ή ο καθένας μόνος του?
5) αφού δεν θα φτιάξουμε τα Salas, το τροφοδοτικό των ψηφιακών και ίσως των ρελέ μπορούμε να τα βάλουμε στην πλακέτα του arduino.
 

dinos

Moderator
Staff member
17 June 2006
811
Πάτρα
1) PGA πλακέτα => ασχολείται ο lemon
O.K


2) Input/Output => ασχολείται ο dinos

O.K *

3) Arduinio => ασχολείται ο Peter52 άμα βρω λίγο χρόνο θα χωθώ και εγώ μέσα.
O.K


4) Salas => θα τα παραγγείλουμε σαν group ή ο καθένας μόνος του?

Πιστεύω πως η παραγγελία σαν group είναι η καλύτερη λύση. Υπάρχει κάποιος να το αναλάβει μια και δεν έχω εμπειρία από συνδυασμένες αγορές (πρόσφατα συμμετείχα σε μια που είναι ακόμα σε εξέλιξη και είμαι στο σκοτάδι για το πως γίνεται η διαδικασία).

5) αφού δεν θα φτιάξουμε τα Salas, το τροφοδοτικό των ψηφιακών και ίσως των ρελέ μπορούμε να τα βάλουμε στην πλακέτα του arduino.
Είμαι υπέρ. Είναι μάλλον το καλύτερο, τουλάχιστον όσο αφορά το arduino


* θα σας ζητήσω μερικά πράγματα όσο αφορά την οδήγηση των ρελέ, που νομίζω πως είναι εφικτό να προγραμματιστούν.