10 χρόνια αναζητήσεων, συζητήσεων, συμφωνιών..

Χάθηκα ε;
Τι να κάνουμε; Δουλειά.
Λοιπόν, το προβόλι ακόμη στέκει επί τραπεζίου.
Έχω όμως μία ερώτηση. Ωραία το που είναι το απέναντι του κέντρου της οθόνης είναι καθαρό, δουλεύουμε με ισόπλευρα τρίγωνα.
Τοποθετούμε λοιπόν στο κέντρο αυτό τον Ντιρλα, ως εδώ όλα καλά. Πως όμως έχουμε την απόλυτη κάθετη φορά, του σώματος του προβολέα, στην οθόνη, ώστε να φέρουμε μετά τον φακό στην σωστή θέση;

Η αριστερή πλευρά του Ντίρλα να απέχει από το πανί όσο η δεξιά...

Απάντηση: Re: 10 χρόνια αναζητήσεων, συζητήσεων, συμφωνιών..

Η αριστερή πλευρά του Ντίρλα να απέχει από το πανί όσο η δεξιά...
:slapface: Κάπως έτσι δηλαδή;
Α.. ναι αν πούμε ότι το 100% της ποιότητας του ντίρλα την έχουμε με τελείως κεντραρισμένο φακό (πάνω κάτω), σε τι ποσοστό νομίζεται ότι μπορεί να κατέβει η ποιότητα αν έχουμε το lens shift πάνω και πλάι στο μέγιστο;

Τα πράγματα είναι πολύ απλά:

Αν δεν είσαι ‛παράλληλα’ με το πανί απλώς η εικόνα θα αρχίσει να γίνεται ‛τραπέζιο’.

Το θέμα το ντίλα με το lens shift είναι γνωστό. Όσο μεγαλύτερο είναι το τελευταίο τόσο χαλάει η σύγκλιση. Προσωπικά έχω το κάθετο ~στο 70% και η απόκλιση είναι ~1 pixel.

Παράλληλα υπάρχει και μία μικρή χρωματική διάχυση να το πω; Ένα πράσινο περίγραμμα δλδ.

Και τα 2 έχουν να κάνουν προφανώς με τα οπτικά μέρη αλλά δεν τα θεωρώ σημαντικά προβλήματα.

Αναφορικά με το ‛ποσοστό πτώσης ποιότητας’ λόγω lens shift δεν νομίζω Παναγιώτη ότι έχει νόημα η ερώτηση. Και υποκειμενικό είναι το θέμα και στο κάτω κάτω το απλούστερο είναι να το τσεκάρεις μόνος σου.

Παναγιωτη καλημερα.

Εγω ξεφυγα απο το τραπεζακι, και πηγα ταβανι (μεχρι στιγμης οχι με 100% επιτυχια)

Η... κατασταση μου απεικονιζεται στο παρακατω προχειρο σχεδιο.

Στο πανω, η κοκκινη γραμμη δειχνει εκει που πρεπει να ειναι κεντραρισμενος, η μπλε την παρουσα θεση.

(Χαλια τελειως δλδ!!!)

Στο κατω, η σχεση του φακου με την οθονη, βρισκεται περιπου στα 40 εκατοστα απο το πανω σημειο της οθονης (υψος οθονης, 154 cm)

Δηλαδη, πρεπει να τον κεντραρω.....

"Με προδωσαν οι φιλοι μου....." Γιαννης Παριος :guitarist:

Ακομα και αν το JVC δεν ειναι σε optimum συνθηκες συγκλισης, η εικονα που προσφερει ειναι το λιγοτερο εντυπωσιακη.
Σε εμενα, ευτυχως λογω της αρχικης εγκαταστασης/τοποθετησης που ειχε επιμεληθει ο Μανωλης Καστρουνης, ο HD-1 εκατσε πανω στην παλια βαση αριστα, και δεν χρειαστηκε καθολου οριζοντιο Lens shift και ελαχιστο καθετο.
Αποτελεσμα, σχεδον τελεια συγκλιση (ουτε μισο πιξελ) και κανενα χρωματικο περιγραμμα οπως αυτα που αναφερει ο Συριος.

Εγώ έχω τρεις λύσεις:
1η Στο κέντρο της οθόνης, ως προς την οριζόντια διάσταση και 50 εκ κάτω από το κέντρο της οθόνης. Απόσταση από την οθόνη 5,3 μέτρα. Μειονέκτημα, κινητή βάση με ότι επιπτώσεις στην ζωή του μηχανήματος.
2η Στο κέντρο της οθόνης ως προς την οριζόντια διάσταση και περίπου στο πάνω άκρο της οθόνης, περίπου 67 εκ από το κέντρο. Απόσταση από την οθόνη 5,3 μέτρα. Μειονέκτημα, μεταφορά κατά 1 μέτρο του κυρίως φωτιστικού με μη συμμετρικό αποτέλεσμα.
3η Άκρη Αριστερά όπως βλέπουμε την οθόνη, ψηλά όπως και στη 2η λύση αλλά και μόνο σε 3,5 μέτρα απόσταση από την οθόνη. Μειονέκτημα μη συμμετρικά αισθητική τοποθέτηση του προβολέα.
Εσείς ποια νομίζεται ότι είναι ποιο σωστή λύση;

Re: Απάντηση: 10 χρόνια αναζητήσεων, συζητήσεων, συμφωνιών..

Εγώ έχω τρεις λύσεις:
1η Στο κέντρο της οθόνης, ως προς την οριζόντια διάσταση και 50 εκ κάτω από το κέντρο της οθόνης. Απόσταση από την οθόνη 5,3 μέτρα. Μειονέκτημα, κινητή βάση με ότι επιπτώσεις στην ζωή του μηχανήματος.

Ενδεχομενως και στην δικη σου (ισως σου γινει βαρετη η διαδικασια)

2η Στο κέντρο της οθόνης ως προς την οριζόντια διάσταση και περίπου στο πάνω άκρο της οθόνης, περίπου 67 εκ από το κέντρο. Απόσταση από την οθόνη 5,3 μέτρα. Μειονέκτημα, μεταφορά κατά 1 μέτρο του κυρίως φωτιστικού με μη συμμετρικό αποτέλεσμα.

Προτεινω αυτην την λυση.

Το θεμα ομως με το φωτιστικο ισως ειναι μπιζουλο (*)

3η Άκρη Αριστερά όπως βλέπουμε την οθόνη, ψηλά όπως και στη 2η λύση αλλά και μόνο σε 3,5 μέτρα απόσταση από την οθόνη. Μειονέκτημα μη συμμετρικά αισθητική τοποθέτηση του προβολέα.
Εσείς ποια νομίζεται ότι είναι ποιο σωστή λύση;

Ισως να μην ειναι και τοσο καλο, περαν του αισθητικου μερους (περι lens shift δλδ)

(*)

Αν το καλωδιο του ρευματος βγαινει απο το ταβανι στο σημειο που ειναι τωρα το φωτιστικο (το ποιο πιθανο δηλαδη) θα πρεπει να σκαψεις ετσι ωστε να το μεταφερεις.
Σε αυτην την περιπτωση, το μερεμετι σιγουρα θα φαινεται , οσο και καλα σπατουλαριστει το ταβανι.

Βαψιμο ολου του ταβανιου, εννοειται

Εαν δε ειναι το ταβανι βαμμενο ρελιεφ, τοτε ακομη ποιο δυσκολη περιπτωση.

Ωστοσο, επετρεψε μου να δωσω την παρακατω ιδεα.
(Εαν ο χωρος που θα στηθει το ολο συστημα ειναι ενιαιος)

1. Καταργεις το υπαρχον φωτιστικο.
2. Βαζεις σε ολο το ταβανι γυψοσανιδα (αποσταση απο ταβανι. max 10 cm)
3. Αντι για φωτιστικο, "μοιραζεις" σποτακια, και οτι αλλο θες.

Αποτελεσμα:

1. Δεν "χαλας" το σπιτι, βαζοντας παρατερα το φωτιστικο.
2. Το να βαλεις την γυψοσανιδα, ειναι μεν μεγαλυτερο μερεμετι απο το να μεταφερεις το φωτιστικο, αλλα δεν θα φαινεται καμια "πληγη" στο ταβανι.
3. Μπορεις να "παιξεις" και με αλλα κολπα (βλ. κρυφους φωτισμους)
4. Ολο και καπου αλλου θα ειναι βολικο το να βαλεις γυψοσανιδα.

Παναγιωτη μην βιαστεις να απορριψεις την ιδεα.
Δεν ξερω πως ειναι ο χωρος που θα στησεις το συστημα σου, αλλα εφ' οσον εχεις επενδυσει ενα σεβαστοτατο ποσο σε κατι τοσο καλο, ειναι αμαρτια να θες να κανεις "ξεπετες".

Ναι αμέ...
Άλλαξα ρότα. Έπεισα την γυναίκα μου και έκοψα το φωτιστικό. Αποτέλεσμα, εκτές αγόρασα από τον Νάκα μια βάση και το βράδυ σήμερα αν μ’ αφήσουν κάτι επισκέψεις που θα έχω θα τον κρεμάσω.
Μέχρι εδώ πάμε μια χαρά, απομένουν τα καλώδια πώς να μην φαίνονται και το έπιπλο για masking.

Ωραιος!
Κρατα μας ενημερους
(ασχετο, η οθονη μου δειχνει να πηγαινει για επιστροφη)

Τωρα βαρυνε η περιπτωση της....
(χωρια που τωρα εχουμε και HTPC...)

Ναι αμέ...
Άλλαξα ρότα. Έπεισα την γυναίκα μου και έκοψα το φωτιστικό. Αποτέλεσμα, εκτές αγόρασα από τον Νάκα μια βάση και το βράδυ σήμερα αν μ’ αφήσουν κάτι επισκέψεις που θα έχω θα τον κρεμάσω.
Μέχρι εδώ πάμε μια χαρά, απομένουν τα καλώδια πώς να μην φαίνονται και το έπιπλο για masking.

Λοιπον Παναγιωτη?

Τον κρέμασα αλλά έχω δύο ψιλοπροβλήματα να λύσω.
Αυξημένο θόρυβο και κριμένη εικόνα σε 16:9 ταινία από την tv crt που είναι κάτω από την οθόνη και μπροστά.

Ama liseis to proto, pes mou tin solusion kai se emena please....