το "πολλα βατ" απο που προκύπτει?
Προκυπτει απ' το οτι, εφ' οσον το μεγαφωνο σηκωνει 500 -800βατ πρεπει να εχει και το αναλογης σκληροτητας spider, γι´αυτο και τα συγχρονα ΡΑ εχουν διπλα και τριπλα.
Ε, με τοσα spider το μεγαφωνο δεν κουνιεται αν δεν φαει μια κατοσταρα τουλαχιστον.
Το Fs λοιπον σε ενα μεγαφωνο με μονό και μικρής σκληροτητας σπάιντερ (αρα λιγων βατ) ειναι πολυ πιο χαμηλο απο τα συγχρονα ΡΑ.
Δες ξανα τα specs των vintage (αλτεκ κ.λ.π.) μεγαφωνων και συγκρινετα με τα αντιστοιχα σημερινα ΡΑ.
Με λιγα βατ στο μεγαφωνο "ερχονται" πολλα χαρακτ/στικα εκει που θελουμε.
Δεν μιλαμε βεβαια για τα τελεια μεγαφωνα (δεν υπαρχουν) αλλα ισως ειναι ο μικροτερος συμβιβασμος.
Αντώνη, ο "Γκουρού" στα είπε όλα αυτα?
Το εαν παίζει ενας ενισχυτής με "λιγα βαττ" σε ενα ηχείο, αυτο εξαρτάται απο ένα και ΜΟΝΟ παράγοντα. Την ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ. Και αυτή μετράται με συγκεκριμένο και τυποποιημένο τρόπο. Και μετρήσεις του στύλ "αμα δε φάει μια κατοστάρα" και πόσα spider χρησημοποιεί το μεγάφωνο, απ ότι ξέρω δεν υπάρχουν......
Τώρα, εαν αυτος ο "ολιγόβατος" ενισχυτής ειναι ας πούμε λαμπάτος με δυσκολία παροχής ρεύματος/μεγάλης αντίστασης εξόδου χρειάζεται το ηχείο να έχει και την κατάλληλη καμπύλη ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ τόσο σε πλάτος όσο και σε φάση, διαφορετικά το λαμπατος θα τα δει "εγχρωμα". Θα δεχόμουν λοιπόν την ένσταση , οτι πέρα απο την ευαισθησία θα πρέπει να εχει και "καλη" εμπέδηση ένα μεγαφωνο προκειμένου να παιξει με εναν ενισχυτή του είδους.
Το Fs ενός μεγαφωνου εξαρτάται απο δύο (2) παράγοντες και αυτοι ειναι:
1. Η ΜΑΖΑ των κινουμένων μερών του συν την μάζα του αέρα που βρίσκεται ακριβως μπροστά του (στο χωριό μου το λένε air loading

)
δηλαδή το Mms
2. Η ΕΝΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ (σκληρότητα) της αναρτησης του (Cms, κατά Thiele/Small)
Μπακάλικα και χοντρικά, οσο πιο βαρύς ο κωνος ή/και πιο μαλακή η ανάρτηση , τόσο πιο κάτω πας.
Λιγότερο μπακάλικα και αν σ ενδιαφέρει να το ψάξεις παραπάνω το μεγάφωνο , τουλάχιστον όσο αφορά βασικές λειτουργιες του όπως η συχνότητα συντονισμού του, δεν ειναι παρα ενα απλό σύστημα μάζα - ελατήριο - αποσβεστήρας ( Search for : mass-stiffness-damping ) που εκτελεί απλή αρμονικη ταλάντωση. Τη συχνοτητα αυτη την καθοριζουν οι δύο μηχανισμοι που αποθηκεύουν ενέργεια, η μάζα και η σκληρότητα της ανάρτησης, ενω ο τρίτος που καταναλώνει ενέργεια , καθορίζει το Q του συστήματος, δηλαδη το σχήμα της καμπύλης συντονισμού.
Τωρα εαν έχει τρία ή δεκατρία σπαιντερ, άν είναι φοστεξ ή πήρλες, αυτό την Ηκεκτροακουστική την αφήνει αδιάφορη. Αυτή ενδιαφέρεται μόνο για παραμέτρους. Καθε χαρακτηριστικο που επιρεάζει την συμπεριφορά του μεγαφώνου μοντελοποιήται και μεταφράζεται τελικά σε κάποια παραμετρο. Όλα τα υπολογιστήρια ηχείων δουλεύουν με παράμετρους και ΚΑΝΕΝΑ δεν σε ρωταει εαν ειναι "αλτεκ" ή "φοστεξ" το μεγαφωνο ουτε αν είναι παλιό ή καινούργιο ουτε πόσα σπαιντερ έχει..