180- 200 gr HQ vinyl. Μυθος ?

Re: Απάντηση: 180- 200 gr HQ vinyl. Μυθος ?

Γιά να αποκλειστεί το θέμα placebo (όσο ήταν δυνατό), δεν ήξερα ποιός δίσκος έπαιζε την κάθε φορά ή πότε έπαιξε η μπομπίνα (δεν έκανα εγώ τις αλλαγές).
Έχουμε και λέμε λοιπόν (πάντα γιά το δικό μου σύστημα), οι διαφορές που εντοπίστηκαν υπέρ του 180gr ήταν μιά ελάχιστη υπεροχή του στο θέμα των
χαμηλών περασμάτων και μιά λίγο μεγαλύτερη υπεροχή στο θέμα των δυναμικών! Διαφορά υπήρξε λοιπόν στην περίπτωσή μου, μικρή μεν αλλά ακουστή.
Δεν είμαι απόλυτα σίγουρος βέβαια ότι οφείλονταν στο μεγαλύτερο βάρος του δίσκου ή κάτι άλλο, Τέλος να αναφερθώ και λίγο στην μπομπίνα, όπου από
τέχνικής απόψεως (τουλάχιστον), ακούστηκε καλύτερα και από τον δίσκο των 180gr (ακόμα περισσότερα δυναμικά και λεπτομέρεια στα χαμηλά περάσματα
και με απλά, εντελώς ανύπαρκτο κάθε θόρυβο ή φύσημα, οι ήχοι ξεπηδούσαν από την απόλυτη ανυπαρξία)! Αυτά σαν εντυπώσεις από εμένα, ήθελα να τις
μοιραστώ μαζί σας ως επιπλέον υλικό γιά την συζήτηση. :ernaehrung004:
πως εισαι σιγουρος οτι προκειται για το ιδιο μαστερ

Αναφερόταν στα οπισθόφυλλα των δίσκων όπως επίσης και στις σημειώσεις της ταινίας!

Αναλυτικά: Recorded at: Wally Heider studio.
Engineering: Dave Brown, John Fiore.

Last edited:

Αναφερόταν στα οπισθόφυλλα των δίσκων όπως επίσης και στις σημειώσεις της ταινίας!

Αν θες επειδη εχω και εγω καποιες κοπιες δωσε περισσοτερς λεπτομερειες

αυθαιρετες σκεψεις συμπερασματα και γενικευσεις
απο την κορυφη μεχρι το βαθος υπαρχει πληροφορια αλλα μια συγκεκριμενη βελονα θα διαβασει παντα απο τον πατο του αυλακιου ειτε αυτο ειναι βαθυ ειτε ρηχο το ιδιο ποσοστο πληροφοριας
τελος
τελεια και παυλα πως να το κανουμε
ετσι ειναι ετσι αποδεικνυεται ετσι επιβαλλουν οι προδιαγραφες
ολα τα αλλα ανηκουν στη σφαιρα της φαντασιας και της μεταφυσικης ενδεχομενως
ενα ποντο βαθος και πλατος να ειχε ενα αυλακι και να μπορουσε υποθετικα να παιξει εκει η βελονα το ιδιο θα ηταν
στο νημα αυτο αρκετοι ηθελημενα και αλλοι αθελητα μπερδευουν τους κουβαδες με τους ρουβαδες
αν σε ενα δισκο το ιδιο κομματι πιανει τη μιση και σε αλλο ολοκληρη ειναι επειδη οι παραγωγοι εχουν περιορισει το πλατος διαμορφωσης και την αποσταση μεταξυ των αυλακιων για να μην επηρεαζεται το ενα αυλακι απο το γειτονικο
πιο βαθεια αυλακια η εκτυπωση για να παιζει καλυτερα ΔΕΝ υπαρχουν
ο,τι και νομιζει καποιος οτι ακουει
φυσικα οπως ειπωθηκε, αν το πληρωσεις το ακους κι ολας
μονο που στις περισσοτερες περιπτωσεις αυτο που ακουγεται ειναι το προσεγμενο μαστερ και οχι το βαρος που δηθεν επιτρεπει βαθεια αυλακια, χαντακια, κλπ
εγω ειμαι μηχανικος και αν κατι δεν αποδεικνυεται απλα δεν υφισταται
αντι να μας αποδειξουν οτι το βαθος σημαινει καλυτερη επαφη αρα αναγνωση που φυσικα δεν μπορουν μας λενε, ναιιι οι 45αρηδες παιζουν καλυτερα και οι ελλειπτικες καλυτερα απο τις σφαιρικες, πραγματα προφανη.
Μετα απο τοσες σελιδες για την ταμπακιερα τιποτα.

Το μονο πραγμα που μπορω να καταλαβω απο το πιο πανω ποστ σου,ειναι οτι σαφως δεν ξερεις πως ειναι ενα cutting stylus,μια ελλειπτικη βελονα σε σχεση με μια σφαιρικη και ενδεχομενως line contact.

Eπισης φαινεται να μην γνωριζεις οτι στον πατο ΔΕΝ ακουμπα καμια βελονα πλην την βελονα εκκοπης.

Χαιρομαι που δεν ειμαι επιστημων/μηχανικος.

Πολυ ωραίο σχέδιο...
Αλλα δεν λύνει το πρόβλημα, δεν εννοώ κατα μήκος της χάραξης λέω σε μια σταθερή νοητή γραμμή σε όλο το βάθος κατα μήκος αυτής της γραμμής βρίσκεται η ίδια πληροφορία. Τώρα όπως δείχνει και το κινούμενο σχέδιο η βελόνα τρεχοντας το αυλάκι πηγαίνει δεξια αριστερα και πάνω κάτω αλλα δεν μου λέει αν υπάρχει πληροφορία άλλη στα ψηλά και άλλη στα χαμηλά στην ίδια γραμμή πχ σε ένα μεγάλο βάθος της αυλακες. Καταλαβαίνω το πλεονέκτημα της line που εισχωρεί πιο βαθια σε σχέση με την σφαιρική βελόνα αυτο ΟΚ. Αλλα που λέει ότι υπάρχουν διαφορετικές πληροφορίες κατα την κάθετη γραμμή. Επίσης αν έτσι γίνεται η χάραξη που σημαίνει ότι υπάρχουν διάφορους βάθους αυλακια σε κάθε δίσκο τότε υποννοει ότι στον ελαφρύ δίσκο δεν θα γίνει η βαθια χάραξη? απο που βγαίνει αυτο?

Σταυρο,μια βελονα εκκοπης εχει ακριβως το σχημα του αυλακιου......αυτη το κοβει.Και κοβει απο επιφανεια μεχρι πατο.Αρα απο επιφανεια μεχρι πατο,το αυλακι εχει αυτο που του εκοψε η βελονα εκκοπης,δηλαδη,ακουστικη πληροφορια.

Δεν ειναι κενο το αυλακι σε κανενα σημειο του.

Το μονο πραγμα που μπορω να καταλαβω απο το πιο πανω ποστ σου,ειναι οτι σαφως δεν ξερεις πως ειναι ενα cutting stylus,μια ελλειπτικη βελονα σε σχεση με μια σφαιρικη και ενδεχομενως line contact.

Eπισης φαινεται να μην γνωριζεις οτι στον πατο ΔΕΝ ακουμπα καμια βελονα πλην την βελονα εκκοπης.

Χαιρομαι που δεν ειμαι επιστημων/μηχανικος.

εσυ προφανως δεν ξερεις να διαβαζεις
πού ειπα εγω τετοια πραγματα?

φυσικα δεν συζηταω που παλι για βελονες μιλας ενω το θεμα σταθερα ειναι τα 180-200γρ

Αυτα τωρα τι σχεση εχουν με το βαρος του δισκου?
συνεχως η μπαλα στην εξεδρα

Aυτα εχουν σχεση με την ερωτηση του Σταυρου.Δεν το καταλαβες;

Η μπαλα στο γηπεδο ειναι,μαλλον εσυ εισαι στην εξεδρα,και μαλλον αλλου γηπεδου :laugh:

φυσικα δεν συζηταω που παλι για βελονες μιλας ενω το θεμα σταθερα ειναι τα 180-200γρ

Τι να κανω;Ενα δημοτικο εβγαλα.

Αναλυτικά: Recorded at: Wally Heider studio.
Engineering: Dave Brown, John Fiore.
αυτοι ειναι οι ηχοληπτες
το μαστερ ποιοι το εκαναν,πότε και πού
αυτη ειναι πληροφορία που μας ενδιαφερει και οχι οι ηχοληπτες

Aυτα εχουν σχεση με την ερωτηση του Σταυρου.Δεν το καταλαβες;

Η μπαλα στο γηπεδο ειναι,μαλλον εσυ εισαι στην εξεδρα,και μαλλον αλλου γηπεδου :laugh:
αν εχουν σχεση με τις ερωτησεις του Σταυρου μην τις κουοταρεις σε μενα
για το βαρος εχεις να μας πεις πειτε τιποτα?
γιατι κουραστηκαμε

Eιπες περι πατου.......

"απο την κορυφη μεχρι το βαθος υπαρχει πληροφορια αλλα μια συγκεκριμενη βελονα θα διαβασει παντα απο τον πατο του αυλακιου ειτε αυτο ειναι βαθυ ειτε ρηχο το ιδιο ποσοστο πληροφοριας
τελος"

αν εχουν σχεση με τις ερωτησεις του Σταυρου μην τις κουοταρεις σε μενα
για το βαρος εχεις να μας πεις πειτε τιποτα?
γιατι κουραστηκαμε

Που ειδες οτι τα κουοταρα σε σενα;

Eιπες περι πατου.......

"απο την κορυφη μεχρι το βαθος υπαρχει πληροφορια αλλα μια συγκεκριμενη βελονα θα διαβασει παντα απο τον πατο του αυλακιου ειτε αυτο ειναι βαθυ ειτε ρηχο το ιδιο ποσοστο πληροφοριας
τελος"

Ναι βρε απο τον πατο
οσο βαθεια επιτρεπει η ακτινα της βελονας

Το βαρος πού κολλαει εξήγησέ μας

Πάντως αν οι πληροφορίες που αναγράφονται εδώ http://vinylrecorder.com/faq.html είναι ακριβείς, μιλάμε για εξαιρετική πηγή πληροφόρησης.

Προκύπτουν τα πάντα που έχουν να κάνουν με την εγγραφή σε βινύλιο, τουλάχιστον θεωρητικά.

Απ' ότι καταλαβαίνω, επαληθεύεται η αρχική μου άποψη: Εφόσον μιλάμε για το ίδιο master κτλ κτλ βασικό ρόλο φαίνεται να παίζει η βελόνα ανάγνωσης η οποία υπό ιδανικές συνθήκες θα έπρεπε να έχει την ίδια γεωμετρία με αυτή που έκανε την εγγραφή. Αυτό όμως είναι off topic στην προκειμένη περίπτωση.

Το βάρος και βάθος του βινυλίου δεν βλέπω να παίζουν ρόλο, αφού το βάθος θα είναι ίδιο και στις δυο περιπτώσεις (λόγω ίδιου process παραγωγής), οπότε οι όποιες ακουστές διαφορές πρέπει να οφείλονται σε μηχανικές ιδιότητες του πιο βαριού δίσκου.

Μα όταν λέμε recorded, εννοούμε την δημιουργία του master και όταν λέμε engineering, εννοούμε την μίξη!
Το πρόσθετο που αναφέρει είναι: Half speed mastered by Shawn R. Britton at Mobile fidelity sound lab, Seebastopol, CA on the
Gain 2 ultra Analog System. (γιά τους δύο δίσκους).

Ναι βρε απο τον πατο
οσο βαθεια επιτρεπει η ακτινα της βελονας

Το βαρος πού κολλαει εξήγησέ μας

Για το βαρος απαντησα σε προηγουμενα ποστ,ψαξε τα να δεις.
Απαντησαν και αλλοι εκτος απο μενα.Δεν βλεπω να τους ρωτας κατι.Με συμπαθεις ιδιαιτερα φαινεται.

Στον πατο του δισκου μονο θορυβος υπαρχει....... :laugh:

Γιά να τελειώνει το θέμα, είναι δεδομένο ότι οι βελόνες διαβάζουν πληροφορία στα τοιχώματα των αυλακιών, όχι στον πάτο! (δεν υπάρχει πληροφορία εκεί, μόνο
θόρυβος επιφανείας, η πληροφορία εγγράφεται μόνο στα τοιχώματα)!

Μα όταν λέμε recorded, εννοούμε την δημιουργία του master και όταν λέμε engineering, εννοούμε την μίξη!
Το πρόσθετο που αναφέρει είναι: Half speed mastered by Shawn R. Britton at Mobile fidelity sound lab, Seebastopol, CA on the
Gain 2 ultra Analog System. (γιά τους δύο δίσκους).

όχι
engineering είναι απλά η η ηχοληψία.
αυτό που ακούμε στο τέλος είναι το mastering.