2008, η χρονιά των καλών δορυφόρων

Μανο ναι μεν έχεις δίκιο για την μη ανάγκη άδειας για πιάτο που δεν υπερβαίνει τα 4μ ύψος σαν κατασκευή, αλλά απο την άλλη ...στην Ελλάδα ζούμε και ποτε δεν ξέρεις τι απόφαση θα πάρει ο υπάλληλος της πολεοδομίας, είτε επειδή καποιος σε κατήγγειλε, είτε επειδή ο ίδιος επιθυμεί να λαδωθεί...Επίσης και να πας στην πολεοδομία για άδεια απο πριν, το πιθανότερο ειναι ότι δεν θα βρίσκουν την φόρμουλα που να επιτρέπει το πιάτο...και μαλλον θα αναγκαστούν να σε απορρίψουν! Γενικά έχω ακούσει πολλά και διάφορα για το θεμα και σε τετοιες περιπτώσεις θυμάμαι ...τον πιτσιρικά που ειχαν συλλάβει στην Μυτιλήνη πριν 2-3 χρόνια...επειδή δεν είχε πινακίδα στο ποδήλατό του (ο νομος ισχύει ακόμη...αφού δεν καταργήθηκε, αν όμως πας στην τροχαία για πινακίδες ποδηλάτου εννοείται πως δεν έχουν να σου δώσουν!)
Σχετικά με Σουπραλ αν θυμάμαι καλά ο γενικός εισαγωγέας ευρώπης ειναι στην Κυπρο, στην Ελλάδα 2.4μ θα βρεις κυρίως DX (και το δικό μου τέτοιο είναι) ή Aris (που θα βάλει ο Πάνος)

Δεν έχετε και άδικο. Εδώ θέλουν άδεια για κλιματιστικό! ΈΛΕΟC
Και εγώ θυμάμαι αυτό το κουφό! Αλλά νομίζω ότι ήταν στην Ρόδο.

Τα DX και Aris στα 2.4μ πόσο κάνουν???

DH εννοούσα... προφανώς (μα πως μου ήρθε DX?) και ναι αυτά και τα Αρης είναι παραβολικά και όχι όφφσετ

Γιατι θέλεις οπωσδήποτε όφφσετ? Στα μεγαλα πιάτα η διαφορά απολαβής δεν είναι τόσο μεγαλη, ενω και το κόστος αγοράς των μεγάλων όφφσετ είναι αισθητά υψηλότερο. Αν μαλιστα θελεις καποτε να προσθεσεις και μπάντα C, τα παραβολικά υπερτερούν σημαντικά

Το Aris 2.40m με εγκατασταση και actuator εδω στη Ροδο εχει περιπου 1200-1300 . Στην Αθηνα δεν ξερω ποσο μπορεις να το βρεις...

Δεν μου κάνουν γιατί τα παραβολικά έχουν χαμηλότερο κέρδος σε σχέση με τα αντίστοιχα offset. Επίσης το ματσούκι για τα LNB θα πρέπει να μπει διαγώνια, το οποίο δεν θα είναι αισθητικά ωραίο. Πέρα απ' αυτά, έχουν και άλλα αρνητικά σε σχέση με τα offset. Μην μιλήσω για την τιμή των συγκεκριμένων. Της Tecatel το παραβολικό κάνει 700 ευρώ και έχει κέρδος 47.8 στα 12.5Ghz, έναντι 47,6 του Supral στα 11.3Ghz). Το Supral στο εξωτερικό κάνει γύρω στα 500 ευρώ, ενώ με τα ίδια λεφτά στην Ελλάδα αγοράζει κανείς το 1.72 offset της Tecatel με κέρδος 46 στα 12.5Ghz (το οποίο λογικά χωράει απ’ τις σκάλες :p).

Αυτά που λες Μανο είναι σωστά μεν, αλλά είναι θεωρία! Στην πράξη το παραβολικό ρυθμίζεται πολύ ευκολότερα, ενω καλό ειναι το οφφσετ να εχει τριπλή στήριξη για τον βραχίονα του λνβ, γιατι αν έχει μονή ...θα κάθεται όπου θελει αυτό και όχι όπου πρέπει. Τελος η απολαβη που ανακοινώνουν ειναι θεωρητική, δηλαδή σαν τον θόρυβο στα λνβ . Οσο για ομορφιά...αυτά ειναι υποκειμενικά, εμένα ομορφότερα μου φαινονται τα πεντάμετρα τερατάκια! (Big is beautiful!)

Δεν με ενδιαφέρει αν ρυθμίζετε πιο εύκολα. Δεν θα κάτσω να το ρυθμίσω εγώ. Το Supral και το Tecatel έχουν τριπλή στήριξη, γιατί είναι μεγάλα κάτοπτρα. Τα offset έχουν μεγαλύτερο κέρδος με τα αντίστοιχα παραβολικά. Αυτό είναι γεγονός.
Το 1dB κέρδος είναι αρκετά μεγάλο. Με την ίδια λογική δεν θα έπρεπε να κοιτάω της Tecatel το παραβολικό, αφού έχει μόνο 1.8dB απ' το offset στα 1.72μ. Παίρνουμε μεγαλύτερα πιάτα για το κέρδος.