3D printers - Κατασκευές

Μια εκτυπωση καλουσε για πολυ λεπτους τοιχους (wall thickness <0.4mm) και με παιδεψε μεχρι να δω τι φταιει και ο 'τοιχος' εβγαινε σαν διατρητος.
Επειδη εχω πολυ φτηνο εκτυπωτη με οτι αυτο συνεπαγεται για την ποιοτητα και ακριβεια της εκτυπωσης, τα ερωτηματα ηταν περισσοτερα απο το να ειχα καποιον καλυτερο.

Εδω το πριν και το μετα. Αριστερα οπως εβγαινε το τοιχωμα, και δεξια πως τυπωνεται τωρα.
C6fjl7Bh.jpg

Τεραστια η διαφορα με μια ελαχιστη διαφορα ρυθμισης καθως τωρα τυπωνεται με τις ιδιες ακριβως αρχικες παραμετρους αλλα με μεγεθυνση μολις 5% (scaling 105%).
Ευτυχως που το πετυχα τυχαια στην τριτη δοκιμη... αλλιως θα συνεχιζα μεχρι να το πετυχω :)

Το παραπανω το αναφερω μονο και μονο γιατι μου εκανε εντυπωση η απλοτητα της λυσης. Ισως φανει και χρησιμη σαν παρατηρηση γενικοτερα.

Για την ιστορια τυπωνεται μια σφυριχτρα που παραγει εναν ιδιαιτερο ηχο.. Aztec Death whistle λεγεται καθως την χρησιμοποιουσαν οι Aζτεκοι!
Eδω πως ακουγεται :)
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ειδα στο Tinkercad (στο site που εχει εκατομμυρια δωρεαν σχεδια για 3d εκτυπωτες) ενα πλαστικο μεντεσε ο οποιος τυπωνοταν σε ενα κομματι!!!
Συνηθως τα σχεδια των μεντεσεδων ειναι δυο ξεχωριστα τεμαχια τα οποια τα ενωνεις με ενα πειρακι.

Εδω το σχεδιο του perfect hinge οπως το ονομαζει ο κατασκευαστης https://www.thingiverse.com/thing:1396038

Εδω το μεντεσεδακι τελειωμενο και με μεγαλη μου εκπληξη λειτουργικοτατο!!
X450zejh.jpg

Αυτο που χρειαστηκε ειναι λιγο καθαρισμα με ενα κοπιδι στα σημεια που διπλωνει. Το αναφερουν και οι οδηγιες κατασκευης και ειναι λογικο.
5dVBHeMh.jpg

Το μεγεθος του λεει οτι μπορει να αυξομειωθει χωρις λειτουργικο προβλημα.

Το παραπανω σχεδιο ειναι πραγματικα ιδιαιτερο και δικαιως εχει προταθει (η εχει κερδισει) για βραβειο (instructables, 3d printing design).

Οποιος φιλος εχει εκτυπωσει η θελει να εκτυπωσει καποιο εργο που το βρισκει χρησιμο, ας ανεβασει σε αυτο το νημα το λινκ απο το σχεδιο.

Μπορείς να βρεις (ή να σχεδιάσεις) πολλά σχέδια με κινούμενα μέρη που τυπώνονται "in place" και είναι αδύνατον να φιαχτούν με άλλο τρόπο εκτός από την 3d εκτύπωση. Επίσης όλα αυτα τα σχέδια (εφ' όσον είναι σωστά) βοηθούν στο να ρυθμίσεις τους τζόγους και τις ανοχές στον slicer που χρησιμοποιείς.

Τσεκ τον Maker's Muse στο youtube, είναι μερακλής σε κάτι τέτοια

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Ναι τον γνωριζω τον τυπο απο τα reviews και τα υπολοιπα που κανει, ειναι πολυ καλος και γνωριζει το αντικειμενο αριστα.

Βεβαια για να φτιαξεις αυτα τα ενδιαφεροντα γραναζοειδη θες πρωτα και κυρια ενα πολυ καλο εκτυπωτη και δευτερευοντως αρκετες ωρες πειραματων με ρυθμισεις.

Μιχάλη πραγματικά εντυπωσιακό ότι δουλεύει ο μεντεσές χωρίς περαιτέρω επεξεργασία!

Απάντηση: Re: 3D Printers, CNC & Laser Engravers -Εργα και Κατασκευές.

Ειδα στο Tinkercad (στο site που εχει εκατομμυρια δωρεαν σχεδια για 3d εκτυπωτες) ενα πλαστικο μεντεσε ο οποιος τυπωνοταν σε ενα κομματι!!!

Χιώτης....... επίσης θα σου αρέσει και κάτι τέτοιο. Είναι της ίδιας φιλοσοφίας. Ενα κομμάτι το οποίο είναι σπαστό. Ειχα φτιάξει παλιά και είναι εξαιρετικό.
https://www.thingiverse.com/thing:2738211

[url]https://www.thingiverse.com/thing:2810756

[/URL]

Re: Απάντηση: Re: 3D Printers, CNC & Laser Engravers -Εργα και Κατασκευές.

:a0210:
Πολύ χρήσιμα κομματάκια....

Έτσι νομίζω και εγώ Μπάμπη.

Είναι εύκολο να γίνουν κιόλας αφού δίνει έτοιμα τα αρχεία.

Όποιος έχει 3d printer να τα χαρεί! :)

Τυχαια πετυχα στο thinkverse δυο ανταπτορακια τα οποια μπορει κανεις να τα χρησιμοποιησει στην κατασκευη αλλαγης λαμπτηρων που ειχαμε συζητησει στο νημα 'τα εργαλεια κανουν τον μαστορα'.

Αυτα τα ανταπορακια βιδωνουν/πιανουν απο την μια πλευρα στο σπειρωμα απο το μπουκαλι του αναψυκτικου και απο την αλλη βιδωνουν στα κονταρια για σκουπες.
Αρα δεν χρειαζεται να στερεωσεις με πατεντες το καπακι του αναψυκτικου πανω σε κονταρι.

Εδω ο πρωτος ανταπτορας κατα την εκτυπωση
gO8mQukh.jpg

Εδω η πλευρα του ανταπτορα που βιδωνει πανω στο μπουκαλι. Απο την αλλη μερια ειναι το θηλυκο σπειρωμα που βιδωνει πανω στα κονταρια που εχουν το αντιστοιχο αρσενικο σπειρωμα.
pG78o6Qh.jpg

Δυο στιγμοιοτυπα απο το τυπωμα του αλλου ανταπτορα. Εδω το τυπωμα του σπειρωματος.
bk15gaFh.jpg

Και εδω προς το τελος της εκτυπωσης.
xAdjuVsh.jpg

Λιγο πριν το παραπανω στιγμιοτυπο, και δυομιση ωρες τυπωματος, ο ανταπτορας αρχισε και κουνιοταν γιατι ξεκολλουσε απο την βαση. Ευτυχως που προλαβα και εβαλα ταινια και τον κρατησε στη θεση του.
Ο λογος ηταν οτι ειχα ξεχασει να αλλαξω στο προγραμμα μια λεπτομερεια για το Brim οπου απο 8μμ που ειναι το default για το χτισιμο της βασης συγκρατησης το ειχα μειωσει στα 4μμ επειδη τυπωνα πριν κατι κερματα για τα καροτσια των σουπερμαρκετ.

Εδω ο ανταπτορας που απο την μια πλευρα σφηνωνει (δεν βιδωνει οπως ο αλλος) μεσα στο μπουκαλι αναψυκτικου και απο την αλλη εχει θηλυκο σπειρωμα για τα κονταρια σκουπας.
m8VaPkGh.jpg

Nα πω για αλλη μια φορα οτι εχω μεινει παρα πολυ ικανοποιημενος απο τις ικανοτητες εκτυπωσης του παραπανω φτηνου εκτυπωτη των 70 ευρω. Ξεπερασε καθε προσδοκια που ειχα.
Εχω ηδη βαλει μπροστα μια λεπτομερη παρουσιαση, οπως εχω υποσχεθει, για αυτο το πριντερακι, οπου θα συζητησουμε ολα τα θετικα του αλλα και τις αδυναμιες και τους περιορισμους που εχει ενα τετοιο budget εργαλειο.

Σπειρώματα, τρύπες, στρογγυλά αντικείμενα εν γένει, συνήθως τυπώνονται όρθια (δηλαδή με την ακτίνα του κύκλου κάθετα στον Ζ).
Τόσο για λόγους αντοχής όσο και για να βγουν πραγματικά στρογγυλά και όχι... οβάλ.
Και δε χρειαζόταν και brim έτσι.

Eτσι φανταζομουν και εγω οτι το ορθοδοξο τυπωμα σπειρωματων ειναι το καθετο και για λογους αντοχης (φορά χτισιματος του filament) και σωστου σχηματος.
Ομως με καποια σπειρωματα που εχω τυπωσει οριζοντιως, οπως το παραπανω, δεν εχω δει καποια διαφορα ειτε σε αντοχη ειτε σε παραμορφωση. Μπορει και να ετυχε.

Βεβαια σε καποια μεγαλα παξιμαδια που σχεδιαζω εγω στο tinkercad τα φτιαχνω καθετα γιατι ετσι φτιαχνοται πιο ευκολα.
Σε οτι ομως βρισκω ετοιμο σαν σχεδιο, το αφηνω και το τυπωνω οπως εχει.

Tυπωσα ενα παγοβουνο και ενα μινι Τιτανικο.

Εδω το παγοβουνακι. Δεν χρειαζεται και βαψιμο καθως το νημα ειναι ασπρο :)
OGQXeGhh.jpg

Eδω ο Τιτανικος που τον τυπωσα αλλα και τον εβαψα προχειρα για να δω πως θα φαινεται.
07IXEXDh.jpg

Αυτο το ζευγαρακι, παγοβουνο/καραβι θα μπει σε ρηχο καλουπι με υγρο γυαλι που θα προσομοιαζει την θαλασσα.
Το υγρο γυαλι πρεπει να εχει το χρωμα ωκεανου με αφρισμενα κυμματα. Καπου εχω δει την τεχνικη αυτη και θα την αντιγραψω.

Κατι τετοιο ειναι το ζητουμενο
images

Ο Τιτανικος εχει μηκος 8εκ. Τα καλουπια σιλικονης που εχω εχουν διαστασεις 10χ10εκ. και 12χ8εκ. Και τα δυο ταιριαζουν καλα. Θα δουμε.

Ναι, είναι θερμενόμενη.
Στους 60 βαθμούς είχε προεπιλογή το Bed και στους 200 το filament.
Το νήμα είπα να δοκιμάσω με αυτό που ήρθε ο ender. Αλλιώς θα βάλω το eSun PLA+.

Κατεβάζω το καραβάκι να δω τι θα γίνει και με αυτό. Γιατί η SD είχε κάτι gscode έτοιμα.

Έβαλα το esun PLA+ και σχεδόν μια χαρά τον έβγαλε τον κύβο.
Η μία γωνία σηκώθηκε δέκατα του χιλιοστού. Μπορεί να είναι πιο κάτω το bed εκεί.

Κάνουν λίγο φασαρία οι ανεμιστήρες για μέσα στο σπιτι. Καποια στιγμή θα αλλαχτούν.

b254857e30be3df248b039f4047e7501.jpg

Κατάλαβα γιατί ξεκολλούσε νομίζεις;
Μπορεί να είναι και από την γωνία που είπα ότι είχε σηκωθεί λίγο παραπάνω.
Η διαφορά με το πρώτο που ξεκόλλησε μάλλον το δικαιολογεί, θα είχε ξεκολλήσει περισσότερο από αυτό.

Το filament που έρχεται με τον ender πολλοί το βρίζουν πάντως.
Το filament της esun προτείνει θερμοκρασία 205-225. Το έβαλα 210 και δούλεψε.

353e2b0c4aa7cdcf7eba38a7b437c228.jpg