3D printers - Κατασκευές

Το esun ειναι πολυ τιμιο νημα, μη το συγκρινεις με τις βουρτες
Ξεκινατο με 220 βαθμους και μετα το 3ο επιπεδο πεσε στους 205
Το bed ξεκινατο με 60 βαθμους και μετα το 3ο επιπεδο πεσε στους 50
Καθαρισε το bed με φωτιστικο οινοπνευμα
Το brim δεν χρειαζεται, να βαλεις μονο skirt

Ευχαριστώ Θανάση (?)

Σωστα :ernaehrung004:

Σκετο layer ... στις επιλογες της θερμοκρασια μπορεις να ορισεις τις θερμοκρασιες σε κάθε layer

Για τον καθαρισμο του bed, εγω το περναω με φωτιστικο και χαρτι κουζινας, στη συνεχεια καθαριζω τα "χνουδια" με πινελο

Πάντως παιδιά εγώ, δεν κάθομαι να ρίχνω τα χαρτιά για το άν κόλλησε η δεν κόλλησε... Από τις καλύτερες που έχω δοκιμάσει. Και μόλις τελειώσει το τύπωμα, αν θές βγάζεις το μαγνητικό και την ξεπλένεις με νεράκι, και είσαι έτοιμος για νέο τύπωμα. Ασε που κρατάει κανά δύο εκτυπώσεις ακόμα.

https://www.vivliopoleiopataki.gr/p...xqv6QBV6IAF9qtzWnO43nmm96yqzdMywaAgLgEALw_wcB ...

Γιαννη, σε περιπτωση που δεν κολλαει το μοντελο, να εχεις υποψη οτι η λυση δεν ειναι η κολα.
Εαν δεν κολλαει στο bed τοτε ή το νημα εχει θεμα, ή θες bed leveling, ή θες αλλες θερμοκρασιες, ή σκονες, ή ... . Εαν καποιο απο ολα αυτα δεν εχει σεταριστει, μπορει να εχεις θεματα και στα πιο πανω layers

Mεγιές φίλε gipsy. Βλέπω έχει και αναβαθμίσεις επάνω...Ωραίος. Όσο αφορά το bet, και το έχω ξανα-αναφέρει, με πρώτη ευκαιρία άλλαξε τα ελατήρια. Αυτά που έχει (είχε ο δικός μου), ήταν για στυλό...
Εγώ έχω βάλει λάστιχα και απο τότε δεν ξανά ασχολήθηκα με ρυθμίσεις.

Γιάννη τι λάστιχα έχεις βάλει;

Tα καφέ έχω εγώ. Ψάχτο άν θες. Εχει ποικιλία.

https://www.aliexpress.com/item/1005001823789355.html?spm=a2g0o.detail.1000013.3.4f111dc4sMk6JD&gps-id=pcDetailBottomMoreThisSeller&scm=1007.13339.169870.0&scm_id=1007.13339.169870.0&scm-url=1007.13339.169870.0&pvid=2dd1bde4-2f2a-49a9-a29e-d2c60dafc4c5&_t=gps-id:pcDetailBottomMoreThisSeller,scm-url:1007.13339.169870.0,pvid:2dd1bde4-2f2a-49a9-a29e-d2c60dafc4c5,tpp_buckets:668%230%23131923%2362_668%230%23131923%2362_668%23888%233325%238_668%23888%233325%238_668%232846%238107%231934_668%232717%237562%23418_668%231000022185%231000066058%230_668%233468%2315608%23178_668%232846%238107%231934_668%232717%237562%23418_668%233164%239976%23899_668%233468%2315608%23178

Γιαννη, σε περιπτωση που δεν κολλαει το μοντελο, να εχεις υποψη οτι η λυση δεν ειναι η κολα.
Εαν δεν κολλαει στο bed τοτε ή το νημα εχει θεμα, ή θες bed leveling, ή θες αλλες θερμοκρασιες, ή σκονες, ή ... . Εαν καποιο απο ολα αυτα δεν εχει σεταριστει, μπορει να εχεις θεματα και στα πιο πανω layers

Δεν διαφωνώ ότι μπορεί να παίζει ρόλο και το νήμα. Σεταρισμένο είναι. Αλλα ειδικά στις μικρές επιφάνειες βάζω πάντα.
Τώρα δεν το έχω ψάξει και με λύσσα. Δουλειά γίνεται μια χαρά, αν και το πριντεράκι το έχω πιο πολύ για βοηθητικές κατασκευές.

Ναί Γιάννη.

οκ. Σε ρώτησα γιατί κάτι μου έρχεται... αλλά δεν ξέρω τί....:smash:

Last edited by a moderator:
Re: Απάντηση: 3D Printers, CNC & Laser Engravers -Εργα και Κατασκευές.

Παίδες καλησπέρα.
Περιμένω αυτές τις μέρες έναν Ender 3 pro και προσπαθώ να ενημερωθώ. Από τα παρακάτω:

https://avclub.gr/forum/showthread....σκευές?p=1058628557&viewfull=1#post1058628557
Mεγιές φίλε gipsy. Βλέπω έχει και αναβαθμίσεις επάνω...Ωραίος. Όσο αφορά το bet, και το έχω ξανα-αναφέρει, με πρώτη ευκαιρία άλλαξε τα ελατήρια. Αυτά που έχει (είχε ο δικός μου), ήταν για στυλό...
Εγώ έχω βάλει λάστιχα και απο τότε δεν ξανά ασχολήθηκα με ρυθμίσεις.

https://avclub.gr/forum/showthread....σκευές?p=1058628639&viewfull=1#post1058628639
Ευχαριστώ Γιάννη.
Παράγγειλα χθες ελατήρια. Αυτά και αυτά μαζί με 2 ρουλεμάν μικρά που ήθελα. Όποτε έρθουν θα ασχοληθώ πάλι

https://avclub.gr/forum/showthread....σκευές?p=1058637249&viewfull=1#post1058637249
Πάντως παιδιά εγώ, δεν κάθομαι να ρίχνω τα χαρτιά για το άν κόλλησε η δεν κόλλησε... Από τις καλύτερες που έχω δοκιμάσει. Και μόλις τελειώσει το τύπωμα, αν θές βγάζεις το μαγνητικό και την ξεπλένεις με νεράκι, και είσαι έτοιμος για νέο τύπωμα. Ασε που κρατάει κανά δύο εκτυπώσεις ακόμα.

https://www.vivliopoleiopataki.gr/p...xqv6QBV6IAF9qtzWnO43nmm96yqzdMywaAgLgEALw_wcB

...κατάλαβα ότι χρειάζομαι:
1. Λάστιχα (όπως προτείνει ο Giannis mkds) ή ελατήρια όπως προτείνει ο gipsy
2. κόλλα
3. Και κάπου αλλού είδα για τζάμι. Τι είδους; Απλό τζάμι;

Δηλαδή αν προσπαθήσω να τυπώσω χωρίς τίποτα από αυτά το πιθανότερο είναι να αποτύχει (μερικώς ή ολικώς) η εκτύπωση;

Για το τζάμι βρήκα τα εξής πολύ ενδιαφέροντα από τα σχόλια σε αυτό βίντεο https://www.youtube.com/watch?v=baVA5G8HH04 :

Paul Le Mars
Hi Michael, you missed possibly the cheapest/best one. I use 3mm picture frame glass on my E3. In fact I have two pieces that are exactly 235mm squares. They cost me the price of two thrift store picture frames ($2 each) and a $3 glass cutter to cut them down. Yes, I use Aquanet but my process is to clean the glass off from time to time and then lightly spray Aquanet over them while I hold them over the sink. Yes, the glass is fragile but if you can wash up a drinking glass I think you'll survive. The benefit of using this type of glass is that it heats up and cools down very quickly because it's 3mm . The surface is great to print on and prints fall off as soon as it cools down. Because I have two of them I mount and demount them as soon as the print is finished. Another benefit is that because I remove the glass with the print attached I don't disturb the level of the printer. I haven't had to level my E3 in over a month and I don't see any reason to fit auto level. Picture frame glass and hairspray, go figure.......

Mike Whitehead
I use a 3mm glass plate - just ordinary soda-lime "window" glass. I had to adjust the height of my Z-switch to achieve bed-levelling and add 10°C to bed temperature (eg 70°C) to compensate for heat dissipation. Allow a little time for bed to heat up and - check with laser thermometer for 60° in the middle of the bed and one or two degrees less at the sides. For adhesion I use a solution of table salt as described here - https://www.uantwerpen.be/images/ua...les/bonding_pla_with_salt_water_v20160713.pdf This works really well. My models stick perfectly and just pop off the plate when cool. No more glue or hairspray !

R C
I went next level. Put glas from a picture frame in between the bed and the creality easy prealsy surface.
The magnet is strong enough to keep it in place and the glass makes surface more level

Rick S
I use glass and to stick the material I recommend sugar and water 50/50. Works perfect.

1. Mε λάστιχα ή ελατήρια θα έχεις πιο γρήγορο bed leveling. Με τα ελατήρια που ήρθε ο Ender 3 v2 παιδεύτηκα και στο τέλος τα παράτησα.
3. Δεν έχω δουλέψει με κάτι άλλο εκτός από τζάμι (ούτε έχω δουλέψει και πολύ φυσικά :P 3-4 εκτυπώσεις μόνο) για να σου πω τι παίζει με το κάθε υλικό.
Το μόνο που μπορώ να σου πω... Αν πάρεις τέτοιο τζάμι ΜΗΝ βάλεις κόλλα.
Επειδή δεν κολλούσαν καλά είπα να βάλω μήπως και έφταιγε αυτό... Ε όπως είναι άγριο το τζάμι "πότισε" και δεν έβγαινε με τπτ. Τι Azax για τζάμια, τι AVA, τι οινόπνευμα, τι ζεστό νερό... Με χίλια ζόρια καθάρισε.

4. Όπως ανοίξεις το κουτί και δεις το δείγμα filament... Πέτα το με την μια. :furious3:

Re: Απάντηση: 3D Printers, CNC & Laser Engravers -Εργα και Κατασκευές.

4. Όπως ανοίξεις το κουτί και δεις το δείγμα filament... Πέτα το με την μια. :furious3:
Είμαι στη διαδικασία συναρμολόγησης.
Το νήμα που έχω παραγγείλει δεν μου 'ρθε ακόμα (esun από cableworks), οπότε αν αποπειραθώ αύριο να τυπώσω θα έχω μόνο αυτό που ήτανε μέσα στο κουτί του Ender...
θα τυπώσει χάλια λες;
Μπορεί να μου προκαλέσει καμιά ζημιά; π.χ. να βουλώσει κανένα σωληνάκι;

Εμένα ξεκολλούσε από το bed.
Με το που άλλαξα νήμα χωρίς να κάνω κάτι άλλο εκτύπωσε κανονικά.

Έχω 5-6 εκτυπώσεις που ξεκολλάει από το bed.
Όχι απλά ξεκολλάει... Σηκώνεται προς τα πάνω στην μια μεριά αρκετά. Μπορεί και πάνω από χιλιοστο.

Έχω κάνει διορθώσεις στο leveling αρκετές φορές.
Εκτυπώνω τα ίδια πράγματα, με τις ίδιες παραμέτρους εκτύπωσης... Ξεκολλάνε.

Το γυαλί πλυμένο. Καθαρό.
Filament δοκίμασα και του κουτιού, άλλο.
d96a4481cbf78fbf58d8a0c98d1cefef.jpg
5b4bcd3e8bb4bcdb44b7f8cc67f7ae62.jpg
480986ccdcb7d99923672877faf2b0db.jpg

ποιο ειναι το νημα?
ποια η θερμοκρασια του bed και της κεφαλης των 3ων πρωτων layers?

εχεις αλλο χρωμα απο την ιδια μαρκα νηματος? σου κανει το ιδιο?

esun pla+
Bed: 60 και μετά 50
Κεφαλή: 220 και μετά στους 205

Και μαύρο από Esun και έκανε το ίδιο χθες που δοκίμασα να εκτυπώσω ένα bag clip.

Άλλαξα και nozzle μήπως και το είχα φάει γιατί το καθάριζα στην αρχή με το κοφτάκι.

Χθες ξεκολλούσαν...
Έβγαλα το bed το έπλυνα με AVA εκτύπωσε ένα χωρίς να ξεκολλήσει.
Σήμερα έβαλα να εκτυπώσω το μεγάλο κομμάτι από το Spool holder με τα ρουλεμαν. Ξεκολλούσε. (3 φορές και με πλύσιμο και με καθάρισμα)

esun + χρησιμοποιω κι εγω και ειμαι ευχαριστημενος

απο θερμοκρασιες μια χαρα εισαι

ποιο slicer χρησιμοποιεις, ψαξε στο νετ για καποιο δοκιμασμενο προφιλ. Εαν χρησιμοποιεις simplify στειλε πμ να σου στειλω το προφιλ που χρησιμοποιω.

με την καθαριοτητα το παρακανες :flipout:

Το Cura χρησιμοποιώ.
Τα ίδια αρχεία στην SD άλλες φορές τα εκτυπώνει κομπλέ κι άλλες ξεκολλάνε.

Παίζει ρόλο η θερμοκρασία περιβάλλοντος; Επειδή ήμουν τους 13-13.5/ σήμερα. Ενώ χθες που εκτύπωσε15-16

Τι εννοείς 'ήμουν τους 13-13.5/ σήμερα';
Ο εκτυπωτής ήταν έξω σε θερμοκρασία 13 βαθμών;
Ε σίγουρα αυτό έφταιξε.

Εγώ να αναφέρω ότι έκανα με το νήμα που ήρθε μαζί με τον Ender 4 τέλειες εκτυπώσεις, να η πρώτη:

DSC_0015.jpg

Βλεπω Παναγιωτη οτι τυπωνεις με skirt. Κανονικα αυτο χρειαζεται εαν εχεις θερμαινομενο bed.
Για δοκιμασε oμως να τυπωσεις με brim αντι skirt. Αν και παιζει τον ρολο της η χαμηλη θερμοκρασια των 13 βαθμων που τυπωνες, νομιζω οτι η εκτυπωση μιας προσθετης βασης (brim) θα αυξησει ουσιαστικα την προσφυση του αντικειμενου.

+++

Ωραια εκτυπωθηκε το χοιρογουρουνο! Καλοριζικος ο εκτυπωτης. Πως και πηγες στον Ender 4?

Το Cura χρησιμοποιώ.
Τα ίδια αρχεία στην SD άλλες φορές τα εκτυπώνει κομπλέ κι άλλες ξεκολλάνε.

Παίζει ρόλο η θερμοκρασία περιβάλλοντος; Επειδή ήμουν τους 13-13.5/ σήμερα. Ενώ χθες που εκτύπωσε15-16

Εχω εκτυπωσει και με 15 βαθμους θερμοκρασια περιβαλλοντος και δεν ξεκολλαγε.
Εκτυπωσε σε 18 βαθμους περιβαλλοντος και πες μας. Εαν και παλι ξεκολλαει τοτε καποιες ρυθμισεις ειναι λαθος ... τοτε (επιμενω), βρες ενα δοκιμασμενο προφιλ
Επισης εκτυπωσε και βαλε ενα βελτιωμενο ακροφυσιο ψυξης του μοντελου

Ωραία τα λέτε και ωραίες ορολογίες διαβάζω εδώ από τους ειδικούς ...αλλά έχω ένα βασικό ερώτημα:
Ας υποθέσουμε ότι έχεις κάποιο εξαρτηματάκι από κάποια συσκευή και σου έχει σπάσει.... υποθέτουμε λοιπόν ότι έχεις και έναν 3D εκτυπωτή.
Πώς μπορείς να του πεις να κατασκευάσει ένα ίδιο εξάρτημα ??