48fps - Πως τα παίζουμε;

Babis K.

Super Moderator
Staff member
17 June 2006
31,350
Αθήνα
Έπεσε στα χέρια μου σε BluRay το "The Hobbit - The Desolation Of Smaug" στα 48fps. Το ερώτημα είναι πως το παίζουμε αυτό;
Απο μια δοκιμή που έκανα, και στην τηλεόραση και στον προβολέα, έχει πολύ μεγάλη διαφορά απ´το κανονικό BluRay των 24fps.
Για άλλους αυτό είναι καλύτερο και για άλλους χειρότερο. Εγώ ανήκω σ´αυτούς που το προτιμώ με 1000... Άλλη εικόνα, κρύσταλο, ειδικά στα παναρίσματα της κάμερας.
Αυτό όμως, όπως έχουμε πεί χιλιάδες φορές, είναι υποκειμενικό. Το αντικειμενικό είναι οτι επειδή τα 48fps δεν είναι στο πρωτόκολλο του BluRay, κι επειδή πολύ λίγα προβολικά μέσα "κλειδώνουν" στα 48fps, πώς θα παίξει κάποιος αυτό το αρχείο; Στα 50 και στα 60fps κάνει διάφορα σκαλώματα. Δεν δοκίμασα φτιάξω custom ανάλυση το HTPC γιατί, αν δεν έχεις προβολικό να κλειδώνει στα 48fps, δεν έχει νόημα.

Υ.Γ. (Τώρα θα πεταχτεί ο Vas να μας πεί οτι ο ΙΖΟLA του κλειδώνει στα 48, αγνοείστε τον...:p)

Από την στιγμή που ο προβολέας δεν υποστηρίζει ανάλυση σε 48 καρε ή ακριβώς διπλάσια, δύσκολα αποφεύγεις τα σπασίματα.. Best case scenario να κάνει κάτι τυπου 3:2 pulldown κάποιο software όπως τον παλιο "κακό" καιρο με τα 24fps και τα 60hz των προβολικών..

Με XBMC φαινόταν καλά ένα sample που βρήκα. Καλή κίνηση, χωρίς πολλά "πηδηματάκια"

Πολλά δεν έχει... Αλλά είναι αυτό το σπαστικό "Γκάπ" κάθε τρείς και λίγο, σαν να έχεις γρανάζι με σπασμένο δόντι.
Δεν έχει να κάνει με τον player πάντως.

Εδώ θα ρωτήσει όντως για το ποιος player μπορεί να μετατρέψει τα 48fps σε 60 χωρίς πολλές απώλειες..
Υπό αυτή την έννοια είναι όντως θέμα player.

Re: Απάντηση: 48fps - Πως τα παίζουμε;

Γιατί ρωτάς στην κατηγορία HTPC Software τότες; :p ;)

Γιατί δεν ήξερα που να πάω.... :silly:

Εδώ θα ρωτήσει όντως για το ποιος player μπορεί να μετατρέψει τα 48fps σε 60 χωρίς πολλές απώλειες..
Υπό αυτή την έννοια είναι όντως θέμα player.

Τώρα που το σκέφτομαι... Θα το δοκιμάσω στο Splash που κάνει interpolation και παίζει τα 24fps στα 60fps να δώ τι γίνεται, αν και φαντάζομαι...
..και 48fps και interpolation... χέσε ψηλά κι αγνάντευε. :vollkommenauf:

Έπεσε στα χέρια μου σε BluRay το "The Hobbit - The Desolation Of Smaug" στα 48fps. Το ερώτημα είναι πως το παίζουμε αυτό;

Απλά: δεν το παίζουμε.

Καταρχήν το πρόβλημα ξεκινάει από την πηγή. Αν παίζει κάποιος με media players (όπως εγώ) δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑ που να βγάζει 48. Ολα βγάζουν 24/50/60 , οπότε το βγάζουν στο κοντινότερο δυνατό δηλαδή στα 50 (που φυσικά κάνει σκαλωματάκια) . Ετσι όμως, (αν υποθέσουμε ότι ο προβολέας/τηλεόραση κλείδωνε στα 48) τρως γκολ από τα αποδυτήρια.

Με HTPC δεν ξέρω και δεν έχω ούτε προτίθεμαι να αποκτήσω τις ψυχικές δυνάμεις για να μάθω αν και πως γίνεται.... :flipout:

Ηθελα να ξερα τι σκατά players έχουν στους σινεμάδες που βγάζουν 48 , διότι htpc δεν νομίζω να έχουν....:flipout:

Αν -θεωρητικά- ο player έβγαζε 48, οι τηλεοράσεις που παίζουν στα 96 (4x24) δεν θα είχαν πρόβλημα, σωστά;

HTPC ουσιαστικά έχουν Τασο, απλα με τις σωστές αναλύσεις. Με encrypted servers παίζουν το υλικό.. ;)

Επειδη δεν το γνωριζω, το υλικο ειναι διπλασιο του 23.976 η διπλασιο του 24 ?

Άμα έχεις ιζόλα 3200 και κάρτα γραφικών 8800gt έτσι :flipout: εδώ βέβαια είναι 23,976 και γίνεται 48 από το double frame rate του svp.

IMAG0524.jpg

Τώρα για προβολοχωρίστρα 700R και 560ti δεν ξέρω. Δεν δοκιμάζεις να βάλεις μια custom στα 47,952 μπας και την δεχτεί ο σκοταδόψυχος????

Σ'αυτη τη περιπτωση θα δοκιμαζα με τον προβολεα στα 24 και οχι στα 23.976 κλειδωμενο.
Το επομενο , θα εφτιαχνα μια καστομ στα 48 που κατα 99% θα κλειδωσει, το εχω δοκιμασει παλιοτερα.
(Ασε που νομιζω οτι και 24 που δινουμε, σχεδον ολα τα μηχανακια ανεβαζουν σε 48 η και 72 και προβαλουν).

Δεν δοκιμάζεις να βάλεις μια custom στα 47,952 μπας και την δεχτεί ο σκοταδόψυχος????

Θα δοκιμάσω αλλά μου τη σπάει η :furious3: nVidia με τις custom αναλύσεις... Έχει πρόβλημα με το 3D.

Απάντηση: Re: 48fps - Πως τα παίζουμε;

Θα δοκιμάσω αλλά μου τη σπάει η :furious3: nVidia με τις custom αναλύσεις... Έχει πρόβλημα με το 3D.

Παρε χασγουελ :BDGBGDB55:

Re: Απάντηση: 48fps - Πως τα παίζουμε;

Σ'αυτη τη περιπτωση θα δοκιμαζα με τον προβολεα στα 24 και οχι στα 23.976 κλειδωμενο.

Το έκανα... Έβαλα στο HTPC 24 (οχι 23,976) κι ο προβολέας στο info μου έδειχνε 1080p50

Το επομενο , θα εφτιαχνα μια καστομ στα 48 που κατα 99% θα κλειδωσει, το εχω δοκιμασει παλιοτερα.
(Ασε που νομιζω οτι και 24 που δινουμε, σχεδον ολα τα μηχανακια ανεβαζουν σε 48 η και 72 και προβαλουν).

Update: Από ότι φαίνεται γυρίζουν σε 24fps και το επιβραδύνουν σε 23.976 στο post production ( http://www.cinematography.com/index.php?showtopic=55995).
Πάντως ο Jackson γύρισε στα 48fps έτσι ώστε να μπορεί να βγάλει κόπια και στα 24 για τα cinemas, οποτε για την συγκεκριμένη ταινία τουλάχιστον το 24ρι το έχω σιγουρακι..