4ο Κανναβικό Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ

Άλλο τό ένα καί άλλο τό άλλο.Άλλο νά μήν μπεί φυλακή(βλ.πρόστιμο) ό πιτσιρικάς πού μαστουρώνει(σωστό ίσως) καί άλλο ότι ή κάνναβις είναι ευεργετική,καθόλου τοξική καί εντελώς ακίνδυνη όπως υποστηρίζουν κάποιοι.Τό δευτερο προπαγανδίζει τό ελεύθερο εμπόριο τής κάνναβης.

'Ή μάλλον, τι πρέπει να γίνει;

Νομιζω οτι η σωστη αντιμετωπιση στο θεμα των ναρκωτικων συνοψιζεται στην εξης πολυ απλη βασικη αρχη:

Η χρηση ναρκωτικων ειναι ζητημα δημοσιας υγειας και οχι εγκληματικη πραξη.

Ξεκινωντας απο αυτο, τα υπολοιπα θα επρεπε να ειναι θεμα ειδικων (γιατρων, κοινωνιολογων, ψυχολογων) και οχι "σεριφηδων" και δικαστων.

Πολύ δύσκολη η απάντηση φίλε ncups.
Γιά τά ´σκληρά´η αποποινικοποίηση δεν θα βοηθήσει...
Απλά είναι απαραίτητη η σαφής διάκριση μεταξύ εμπόρου και χρήστη(αλλά εκεί παρεμβαίνουν διάφοροι ανεξέλεγκτοι παράγοντες πού μετατρέπουν τον έμπορο σε χρήστη κάποιες φορές)...
Γιά την κάνναβη,σαν απολύτως προσωπική γνώμη θα επικροτούσα ίσως μιά πιό ´χαλαρή´πολιτική σε ηλικίες πάνω απο 25 ετών(εδώ η έννοια της ενηλικίωσης στά 18 δέν στέκει)...
Παλιότερα ήμουν πολύ πιό ´ανεκτικός´,αλλά τότε οι παλιότερες γενιές πού έκαναν χρήση καννάβεως στίς επαρχίες είχαν σαφέστατη επίγνωση περί τής διαφοράς τού χασίς και τών άλλων ´σκληρών ουσιών....
Οταν ήμουν μαθητής υπήρχαν 20 χρήστες ηρωίνης μονον,στην πολη που ζούσα....
Τωρα δυστυχώς ειναι πάμπολλοι...
Και οι νεότερες γενιές είναι εντελώς μπερδεμένες με όλες τίς ουσίες πού κυκλοφορούν..
Το σημερινό χασις δέν είναι πιά τόσο αθώο...
Η πολιτική τού ΟΚΑΝΑ σίγουρα δεν βοηθά αλλά δεν υπάρχουν ετοιμες λύσεις..
Ξεκαθαρίζω και πάλι οτι η κάνναβις είναι αθωότερη τών υπολοίπων ουσιών αλλά η διαρκής χρήση της αδρανοποιεί ανθρώπους ....
Θα πρέπει να αποποινικοποιηθεί μέν αλλά ταυτόχρονα θά πρέπει να υπάρξει ενημέρωση γιά τίς έμμεσες παρενέργειες που προκαλεί...
Και αυτές αφορούν ακόμα και σέ τροχαία ατυχήματα....

και όχι μόνο αυτό, αλλά υποθάλπει μία σοβαρότατη εστία εγκληματικότητας, καθώς αφενός μεν οι ψηλές -λόγω του παρανόμου- τιμές ωθούν τους χρήστες στην εξεύρεση χρημάτων με κάθε τρόπο, αφετέρου δε...

Εδώ στην περίπτωση της κανάβεως έχουμε λογικό παράδοξο και το θέμα είναι ποιός κοροιδεύει ποιόν, γιατί...
α) ...είτε η κάνναβις δεν οδηγεί σε εθισμό όπως ισχυρίζεται το σύνολο των φίλων της - οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να ανεβεί πολύ η τιμή της έστω και σε καθεστώς απαγόρευσης (και άρα είναι άσκοπη η νομιμοποίησή της)...
β) ...είτε οδηγεί σε εθισμό και μάλιστα γερό - οπότε λογικό είναι να ανεβαίνει η τιμή της σε καθεστώς απαγόρευσης (και άρα μπαίνει αυτομάτως στην ίδια κατηγορια με τα λοιπά ναρκωτικά)...

Και εξηγούμαι...

Στην πρώτη περίπτωση, εφ'όσον δεν είναι εθιστική, εγώ ο χρήστης, μόλις δω ότι ακρίβυνε παράλογα λόγω απαγόρευσης, θα πώ "άντε γα@#$%^&, δεν ξανααγοράζω" όπως δεν αγοράζω τόσα και τόσα προιόντα ή δεν χρησιμοποιώ τόσες και τόσες καταναλωτικές υπηρεσίες που τις θεωρώ παράλογα ακριβές... Αρα πρόκειται γιά ένα δευτερεύουσας σημασίας η νομιμοποίησή της ή όχι...
Στην δεύτερη περίπτωση, αν υπάρχει εθισμός, εντάσσεται στα συνηθισμένα ναρκωτικά με την διαφορά ότι η παρατεταμένη χρήση της μπορεί να μην οδηγεί στον θάνατο, αλλά επιφέρει (τουλάχιστον σύμφωνα με αυτά που λένε πολλοί ειδικοί επιστήμονες) σε διάφορες εγκεφαλικές βλάβες ή δυσλειτουργίες... Αρα ποιός ο λόγος να εξαιρεθεί από τα λοιπά ναρκωτικά?...

Bios η κάνναβις δέν προκαλεί εγκεφαλικές βλάβες..
Προκαλεί όμως ψυχολογική εξάρτηση .
Δηλαδή οι σταθεροί χρήστες αναζητούν την ουσία ακόμα και σάν αγχολυτικό...
Και συχνά προσανατολίζουν την ζωή τους γύρο απο τήν ουσία...
Οχι σάν τούς χρήστες ηρωινης ή κοκαίνης,αλλά πάντως τήν προσανατολίζουν...
Το πρόβλημα είναι μέ τούς σταθερούς και όχι μέ τούς περιστασιακούς χρήστες...
Οι περιστασιακοί δέν έχουν σημαντικό πρόβλημα..

Εδώ στην περίπτωση της κανάβεως έχουμε λογικό παράδοξο και το θέμα είναι ποιός κοροιδεύει ποιόν, γιατί...
α) ...είτε η κάνναβις δεν οδηγεί σε εθισμό όπως ισχυρίζεται το σύνολο των φίλων της - οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να ανεβεί πολύ η τιμή της έστω και σε καθεστώς απαγόρευσης (και άρα είναι άσκοπη η νομιμοποίησή της)...
β) ...είτε οδηγεί σε εθισμό και μάλιστα γερό - οπότε λογικό είναι να ανεβαίνει η τιμή της σε καθεστώς απαγόρευσης (και άρα μπαίνει αυτομάτως στην ίδια κατηγορια με τα λοιπά ναρκωτικά)...

Και εξηγούμαι...

Στην πρώτη περίπτωση, εφ'όσον δεν είναι εθιστική, εγώ ο χρήστης, μόλις δω ότι ακρίβυνε παράλογα λόγω απαγόρευσης, θα πώ "άντε γα@#$%^&, δεν ξανααγοράζω" όπως δεν αγοράζω τόσα και τόσα προιόντα ή δεν χρησιμοποιώ τόσες και τόσες καταναλωτικές υπηρεσίες που τις θεωρώ παράλογα ακριβές... Αρα πρόκειται γιά ένα δευτερεύουσας σημασίας η νομιμοποίησή της ή όχι...
Στην δεύτερη περίπτωση, αν υπάρχει εθισμός, εντάσσεται στα συνηθισμένα ναρκωτικά με την διαφορά ότι η παρατεταμένη χρήση της μπορεί να μην οδηγεί στον θάνατο, αλλά επιφέρει (τουλάχιστον σύμφωνα με αυτά που λένε πολλοί ειδικοί επιστήμονες) σε διάφορες εγκεφαλικές βλάβες ή δυσλειτουργίες... Αρα ποιός ο λόγος να εξαιρεθεί από τα λοιπά ναρκωτικά...

και εδώ ερχόμαστε και λέμε ότι πρέπει κάποια στιγμή να απαγορευτούν και άλλες ουσίες όπως η νικοτίνη η οποία βρίσκετε στο τσιγάρο το οποίο ευθύνεται για τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων κάθε χρόνο...

δεν έχει γίνει όμως κάτι τέτοιο...παρόλο που ο καρκίνος θερίζει,,παρόλο που τα αναπνευστικά προβλήματα δίνουν και παίρνουν...

και τίθεται το ερώτημα...γιατί άραγε...???.

Πάντως με όσους αναισθησιολόγους έχω μιλήσει,μου είπαν οτι η συνεχής χρήση της κάνναβης δημιουργεί υποδοχείς στον εγκέφαλο,δηλαδή εξάρτηση.(σωματική και όχι ψυχολογική)

και επειδή έχω δοκιμάσει για αρκετό καιρό,είδα τα αποτελέσματα τόσο στον ευατό μου όσο και στον "περίγυρο".Ηταν όλοι τους "αλλού" μονίμως,εριστικοί,επικίνδυνοι οδηγοί,μη συζητήσιμοι και σεξουαλικά ψυχροί.
Εγώ κατάλαβα νωρίς και έκοψα μαχαίρι (γιατί δοκίμασα μεγάλος και ώριμος)
Ο 23άχρονος ασθενής μου όμως που έχανε τα μπροστινά του δόντια λόγω χρήσης (ναι,μαντέψατε σωστά.Η κάνναβη καταστρέφει τα ούλα και το περιοδόντιο) το είχε ξεσκίσει το θέμα.
Καμάρωνε πως από το πρωί στη δουλειά(!!) μέχρι το μεσημέρι 'επινε 10 τσιγάρα χαλαρά..

Λοιπόν και εξάρτηση προκαλεί και αθωα δεν είναι και τρέμω στη σκέψη οτι θα κυκλοφορεί ελεύθερα παντού.Λες και δεν μας έφτανε το αλκοόλ.
Φαίνεται πως μερικοί προτιμούν τους πληθυσμούς με νερουλιασμένο εγκέφαλο.Ελέγχονατι καλύτερα..

Μακρυά !!

Και εξηγούμαι...

Στην δεύτερη περίπτωση, αν υπάρχει εθισμός, εντάσσεται στα συνηθισμένα ναρκωτικά με την διαφορά ότι η παρατεταμένη χρήση της μπορεί να μην οδηγεί στον θάνατο, αλλά επιφέρει (τουλάχιστον σύμφωνα με αυτά που λένε πολλοί ειδικοί επιστήμονες) σε διάφορες εγκεφαλικές βλάβες ή δυσλειτουργίες... Αρα ποιός ο λόγος να εξαιρεθεί από τα λοιπά ναρκωτικά?...

η τιμή δεν διαμορφώνεται από το νόμο της προσφοράς-ζήτησης, αλλά ξεκάθαρα από τον χαρακτήρα της ως απαγορευμένης ουσίας.
Εάν ήταν ελεύθερη η διακίνησή της, δεν θα πήγαινε πιο ακριβά από τη βουνίσια ρίγανη, και εάν πάλι ανέβαινε σε τιμή, γλάστρες υπάρχουν.

Τώρα για το λόγο διάκρισής της από τα "σκληρά"... υπάρχει ένα σοβαρό, θεωρώ, επιχείρημα, ότι με την ποινικοποίησή της, ο χρήστης της εισέρχεται θέλοντας και μη σε έναν κόσμο παρανομίας, ο οποίος πέρα από όλα τα άλλα, διευκολύνει -αν δεν διευθύνει- τη μετάβαση σε σκληρότερα ναρκωτικά.

Re: Απάντηση: 4ο Κανναβικό Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ

Bios η κάνναβις δέν προκαλεί εγκεφαλικές βλάβες..
Προκαλεί όμως ψυχολογική εξάρτηση .
...
Φαντάζομαι πως και στην κάνναβη υπάρχουν "ελαφρύς" και "βαρύς" καπνιστής/χρήστης. Το ότι δεν προκαλεί εγκεφαλικές βλάβες ή σωματική εξάρτηση ισχύει και γιά κάποιον χρόνιο βαρύ καπνιστή ?

δεν έχει γίνει όμως κάτι τέτοιο...παρόλο που ο καρκίνος θερίζει,,παρόλο που τα αναπνευστικά προβλήματα δίνουν και παίρνουν...

και τίθεται το ερώτημα...γιατί άραγε...???.

Εννοείται ότι είναι οικονομικος/κοινωνικός ο λόγος...

Λοιπόν και εξάρτηση προκαλεί και αθωα δεν είναι και τρέμω στη σκέψη οτι θα κυκλοφορεί ελεύθερα παντού.Λες και δεν μας έφτανε το αλκοόλ.
Φαίνεται πως μερικοί προτιμούν τους πληθυσμούς με νερουλιασμένο εγκέφαλο.Ελέγχονατι καλύτερα..

Μακρυά !!

γιατί, τώρα δεν κυκλοφορεί ελεύθερα? Πώς βρίσκει και καπνίζει 10 τσιγάρα ο ασθενής σου;
Και να έχουμε όλο το κύκλωμα των εμπόρων, και να την αντιμετωπίζουμε καθαρά ως οικονομικό αγαθό; (ακούμε για μπάζα 100 κιλών και αμέσως το μυαλό μας σκέφτεται εκατομμύρια)
Για να έχει διαρκώς δουλειά το 3μελές Εφετείο; Λες και δεν έχουμε σοβαρότερες υποθέσεις να αναθέσουμε στους δικαστές μας.

Και τα γράφω αυτά δίχως να έχω δοκιμάσει καν τσιγάρο.

Δημήτρη οι υποδοχείς στον εγκέφαλο προϋπάρχουν...
Οπως και γιά τά οπιούχα...
Η ουσία πού πάει στον εγκέφαλο η τετραϋδροκαναβινόλη(παράγωγο τής καπνιζόμενης καννάβεως)αναγκαστικά πάει σε υποδοχείς όπως κάθε ουσία....
Στερητικό σύνδρομο δεν παρατηρείται.Oταν προϋπάρχουν ψυχικές διαταραχές(ψύχωση,κατάθλιψη)τότε αυτός πού διακόπτει την χρήση μπορεί να νοιώσει πιό έντονα τά συμπτώματα τής ψυχικής διαταραχής..
Περισσότερο παρατηρείται μιά αναζήτηση τής ουσίας στά πλαίσια πού έχει διαμορφώσει την ζωή του ο χρήστης....
Και αυτό που ανέφερα πιό πάνω τό a-motivation syndrome.....(συνδρομο ελλείψεως κινήτρου).
Ο βασικός φόβος που υπάρχει πλέον είναι οτι οι καλλιέργειες έχουν φυτοφάρμακα και επίσης οτι προστίθενται προσμίξεις πού νοθεύουν τό ´προϊόν´.....
Αυτό προκαλεί παρενέργειες περισσότερες τών συνήθων...

Απ έξω απ το χορό και ως νομικός μπορείς να λες ότι θες .Να μη σας κουράζουν και οι παραβατικές συμπεριφορές.
Ως γιατρός όμως είμαι κάθετος στο να τα πουλάνε στα περίπτερα..

Μάλλον ο send έχει δίκιο όταν λέει πως ο χρήστης οδηγείται σ'ένα φαύλο κύκλο παρανομίας...
Χρήστης=άρρωστος 'οχι παραβιαστής του νόμου.Το θέμα είναι τι γίνεται μέχρι να φτάσει εκεί...
Φίλε Σπύρο, δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν μεγαλώνουν ούτε στα 60 τους...βέβαια η λύση που προτείνεις είναι κάτι λογικό, αλλά πολύ φοβάμαι ότι θ' ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και θα κάνουν χρήση περισσότεροι απ'ότι τώρα...

...

Είχα διαβάσει κάπου το προφίλ του μέσου χρήστη χασίς... Κατέληγε στο ότι ναι μεν οδηγεί σε ένα ζαμανφουτισμό και αδιαφορία για πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα, αλλά από την άλλη ρίχνει την οικονομιή παραγωγικότητα στο μηδέν...LOL... Δίκοπο μαχαίρι δηλαδή γιά τους κρατούντες...

Δημήτρη οι υποδοχείς στον εγκέφαλο προϋπάρχουν...
Οπως και γιά τά οπιούχα...
Η ουσία πού πάει στον εγκέφαλο η τετραϋδροκαναβινόλη(παράγωγο τής καπνιζόμενης καννάβεως)αναγκαστικά πάει σε υποδοχείς όπως κάθε ουσία....
Στερητικό σύνδρομο δεν παρατηρείται.Oταν προϋπάρχουν ψυχικές διαταραχές(ψύχωση,κατάθλιψη)τότε αυτός πού διακόπτει την χρήση μπορεί να νοιώσει πιό έντονα τά συμπτώματα τής ψυχικής διαταραχής..
Περισσότερο παρατηρείται μιά αναζήτηση τής ουσίας στά πλαίσια πού έχει διαμορφώσει την ζωή του ο χρήστης....
Και αυτό που ανέφερα πιό πάνω τό a-motivation syndrome.....(συνδρομο ελλείψεως κινήτρου).
Ο βασικός φόβος που υπάρχει πλέον είναι οτι οι καλλιέργειες έχουν φυτοφάρμακα και επίσης οτι προστίθενται προσμίξεις πού νοθεύουν τό ´προϊόν´.....
Αυτό προκαλεί παρενέργειες περισσότερες τών συνήθων...

Συμφωνώ.Οσο για τις προσμίξεις είναι που τρελλαίνομαι για το τί μπορεί να κυκλοφορήσει ελεύθερα στην αθώα κάνναβη.
Μέχρι και πρέζα βάζουν (η λεγόμενη πρεζόφουντα) για να την ακούσουν καλύτερα..

Καλά, με τον όρο "στερητικό σύνδρομο" υπερβάλλουμε νομίζω.
Εδώ πέφτει ο σέρβερ μία εβδομάδα και κάνουμε όλοι σαν παλαβοί.

Φαντάζομαι ότι το εννοούμε με τη στενή του έννοια.

Απάντηση: Re: Απάντηση: 4ο Κανναβικό Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ

Φαντάζομαι πως και στην κάνναβη υπάρχουν "ελαφρύς" και "βαρύς" καπνιστής/χρήστης. Το ότι δεν προκαλεί εγκεφαλικές βλάβες ή σωματική εξάρτηση ισχύει και γιά κάποιον χρόνιο βαρύ καπνιστή ?

Πιστεύω οτι απάντησα σε άλλο μου πόστ...Γραφαμε ταυτόχρονα..
Στούς μόνιμους προκαλεί σημαντική ´κοινωνική αδράνεια´πού τούς κάνει αντιπαραγωγικούς...
Και η ψυχολογική εξάρτηση στούς μονιμους χρήστες δέν είναι αμελητέας σημασίας...
Σωματικά έως τώρα δεν φαίνεται να προκαλεί αλλοιώσεις εγκεφαλικές,ούτε αύξηση τής χρήσης μέ την πάροδο τού χρόνου...
Πάντως μιλώντας με φίλους στην Ψυχιατρική Κλινική τoύ Πανεπιστημίου Ιωαννίνων(δεν το γράφω τυχαία,απο την περιοχή περνάει όλη η Αλβανική σοδειά)έχει παρατηρηθεί αύξηση σοβαρών ψυχιατρικών συμπτωμάτων λόγω τής νόθευσης που προκαλείται..
Γι´αυτό πλέον είμαι πολύ πιό επιφυλακτικός απότι πρίν δέκα χρόνια...

Απ έξω απ το χορό και ως νομικός μπορείς να λες ότι θες .Να μη σας κουράζουν και οι παραβατικές συμπεριφορές.
Ως γιατρός όμως είμαι κάθετος στο να τα πουλάνε στα περίπτερα..

Δεν είμαι και τόσο απ' έξω από το χορό, εάν σκεφτείς ότι και λόγω του επαγγέλματος έχω μια κάποια επαφή με χρήστες και βλέπω την -προδιαγεγραμμένη- πορεία τους. Εξάλλου, δεν είπα ότι είναι άκακη η κάναβη.

Τώρα αυτό για τα περίπτερα... δεν θα την πάρει από το περίπτερο, αλλά από το βαποράκι της γειτονιάς. Έχει τόσο μεγάλη διαφορά; Αφού θα την πάρει που θα την πάρει. Τουλάχιστον εάν δεν τη χρυσοπληρώσει, δεν θα συντηρείται και όλο αυτό το κύκλωμα. Ούτε θα υπάρχει λόγος να στραφεί και ο ίδιος κάποια στιγμή στην παρανομία

Απάντηση: Re: 4ο Κανναβικό Αντιαπαγορευτικό Φεστιβάλ

Μάλλον ο send έχει δίκιο όταν λέει πως ο χρήστης οδηγείται σ'ένα φαύλο κύκλο παρανομίας...
Χρήστης=άρρωστος 'οχι παραβιαστής του νόμου.Το θέμα είναι τι γίνεται μέχρι να φτάσει εκεί...
Φίλε Σπύρο, δυστυχώς, πολλοί άνθρωποι δεν μεγαλώνουν ούτε στα 60 τους...βέβαια η λύση που προτείνεις είναι κάτι λογικό, αλλά πολύ φοβάμαι ότι θ' ανοίξει ο ασκός του Αιόλου και θα κάνουν χρήση περισσότεροι απ'ότι τώρα...

Μπορεί να ακουστεί κυνικό αυτό πού θα γράψω...
Οι εξαρτήσεις υπήρχαν από την αρχαιότητα..Αλλες συνθήκες βεβαια τότε...
Οσο και άν ακούγεται σκληρό πολλοί χρήστες δεν θα σταματήσουν με οποιαδήποτε πολιτική...
Εδώ στά σκληρά η αποτελεσματικότητα τών θεραπειών πλήρους αποτοξινωσης φτάνει με τό ζόρι τό 10-15%(μήν διαβάζετε τίς επίσημες στατιστικές....Τα χρήματα πού διατίθενται γιά την θεραπεία χρηστών σκληρών είναι μεγάλα οπότε πρεπει να παρουσιάζεται και αποτέλεσμα...Μακαρι να εδιναν τόσα χρήματα γιά ανθρώπους πού πάσχουν από Ψυχικές Παθήσεις...Θα ζούσαν αξιοπρεπέστερα και με καλύτερη ποιότητα ζωής)..
Γενικά πιστεύω οτι δεν μπορούν να σωθούν όλοι οι εξαρτημενοι...Μονον οποιος το επιθυμεί σφόδρα γλυτώνει...
Αλλά να μειωθουν οι παρενέργειες τής χρήσης τους γίνεται...
Γι´αυτό στην θεραπεία τής απεξάρτησης απο ηρωίνη ειμαι υπέρ τών υποκαταστατων τύπου μεθαδόνης,που πρεπει να δινεται στα Νοσοκομεια...
Θα μειωθεί η ηπατίτιδα Β,το Α.Ι.D.S,η εκπόρνευση και εν μέρει η εγκληματικότητα...
Γιά τούς χρήστες χασίς δεν τίθενται τέτοια ζητήματα...